ЗАГІН ЛАПЧАТОНОГИ (HELIORNITHES)

По зовнішньому вигляді, морфології й звичкам лапчатоноги з’єднують у собі ознаки поганок, бакланів, змеешеек, утік і лисух. Однак у філогенетичному відношенні вони близькі до пастушок і поруч дослідників розглядаються, так само як і пастушки, як підзагін журавлиних птахів. Будучи свойствен тропікам і субтропікам, загін населяє північну частину Південної Америки й Центральну Америку» більшу частину Африки, західні й південні частини Індокитаю й Суматру.
У загоні всього одне сімейство — лапчатоноги (Heliornithidae), що включає в себе три роди, у кожному з яких па одного виду. Один рід (Podica) свойствен Африці, іншої (Heliopais) – Азії, третій (Heliornis) – Америці.
Африканський лапчатоног (Podica senegalensis) має трохи подовжений тулуб з досить довгим хвостом. Шия тонка, порівняно довга, голова подовжена, дзьоб середньої довжини. Тім’я й задня частина шиї чорні, сіре горло облямоване з боків білою смугою. Боку тіла темно-бурі, спина темно-зеленими, поцяткованими круглими білими плямами, груди біла, поцяткована чорним. Ноги короткі, пальці товсті, постачені лопатевими перетинками, як у лисух.
Ареал цього птаха — Африка до півдня від Сахари й Ефіопії, але на самому півдні материка лапчатоног не зустрічається.
Тримається африканський лапчатоног по берегах рік й озер, густо зарослою деревною рослинністю або чагарником, і робить невисоко над водою платформообразное неохайне гніздо. Іноді гніздо міститься на дереві. У ньому 2- 3 або більше білих із червоними плямами яєць.
Цей птаха рідко вдається бачити в польоті. Звичайно вона плаває близько від берега, поринаючи при цьому глибоко у воду, настільки, що видно тільки шию й голова. При перших ознаках небезпеки вона квапиться в рятівні берегові зарості. Змушена злетіти, вона спочатку біжить по воді, потім злітає, але незабаром знову опускається у воду. По землі лапчатоног може пересуватися досить швидко, може лазити й по галузях низьких дерев. Але от що дійсно дивно: ця так що глибоко поринає при плаванні у воду птах, наскільки відомо, поринати не може.
Харчується африканський лапчатоног різними безхребетними — рачками, молюсками, личинками бабок, кониками, багатоніжками, а також маленькими жабами.
Це зовсім не крикливий птах, і по голосі виявити її присутність неможливо.