ЗАГІН ПАСТУШКОВИЕ (RALLI, АБО RALLIFORMES)

До загону пастушкових ставляться птахи дрібних і середніх розмірів з більш-менш стислим з боків тулубом, середньої довжини шиєю, короткими тупими крильми й з дуже коротким хвостом. Ноги помірної довжини, пальці дуже довгі. Плавальні перетинки або відсутні, або розвинені слабко, за винятком лисухи, у якої кожен палець облямований добре розвиненими плавальними перетинками. Дзьоб середньої довжини й стислий з боків. Оперення м’яке, різноманітної фарбування, звичайно однакової в самців і самок.
Пастушки — наземні птахи. Живуть по сирим, що поросли густою рослинністю місцям – по вологих трав’янистих лугах, болотам, очеретяним заростям, чагарникам у берегів водойм, тропічним сирим лісам з підліском і т.д. До таких місць перебування пастушковие добре пристосовані й можуть із незвичайною спритністю швидко пересуватися серед густих заростей. Лише деякі живуть на сухих лугах, лісових галявинах і полях або ж на водоймах.
Літають пастушки важко й погано, піднімаються неохоче, воліючи ховатися серед заростей. Деякі види, що живуть на островах, зовсім втратили здатність до польоту. Багато видів добре плавають, а деякі й прекрасно поринають. Пастушковие, що живуть у тропіках, оседли; живучі в північних країнах – перелетни.
Всі представники цього загону — моногами. Гніздяться окремими парами. Гнізда влаштовують на землі в густих заростях рослинності, звичайно вони добре вкриті; у деяких гнізда напівплавучі. У кладці 3-15, у більшості видів 7-11 плямистих яєць. Насиджують обоє батька. Строк насиживания в різних видів коливається від 19 до 23 днів. У більшості видів у році дві кладки.
Пастушковие — виводковие птаха. Пташенята виходять із яйця покриті густим чорним пухом. Вони відразу можуть бігати або плавати, але здатність до польоту здобувають пізно.
У пастушків у році буває дві линьки, повна восени й часткова навесні; остання охоплює тільки дрібне перо. При повнім линянні всі махові випадають майже одночасно й птаха втрачають здатність до польоту.
Харчуються пастушковие як рослинної, так і тваринною їжею, але переважно безхребетними. Їжу беруть із землі, з рослин або води, ряд видів – із дна водойми, поринаючи за нею.
Практичне значення пастушків невелике, тільки деякі види служать предметом полювання.
Самі ранні знахідки копалин пастушкових ставляться до эоцену Європи, Монголії й Північної Америки.
У загоні пастушкових тільки одне сімейство пастушкових (Rallidae), що розпадається на 52 роду й 132 виду. Поширено вони майже повсюдно, за винятком арктичної зони. Найбільша розмаїтість видів у тропіках і субтропіках. У СРСР зустрічається 7 пологів з 11 видами.
Лисуха (Fulica atra) величиною із середню качку, вагу її коливається від 600 до 1000 р. Її легко довідатися по одноманітному чорнуватому фарбуванню й білій блясі на чолі, по якому вона й одержала свою назву.
Лисуха більше інших наших пастушкових пов’язана з водою, на сушу виходить рідко, при небезпеці кидається у воду й ховається в заростях. Добре плаває, але поринає погано. З води піднімається важко, завжди проти вітру; при цьому довго розбігається, шльопаючи лабетами по воді. Здійнявшись, летить досить швидко.
Область поширення лисухи досить велика, охоплює Північну Африку, більшу частину Європи й Азії, Нову Гвінею, Австралію й Тасманію. У СРСР зустрічається на більшій частині території, за винятком північних районів.
Населяє різноманітною зарослою болотною й чагарниковою рослинністю водойми, переважно прісноводні. Віддає перевагу неглибоким водоймам, де заросли чергуються з відкритими плесами.
У помірних широтах лисуха перелетна, у південних — оседла. Основні зимівлі наших лисух розташовані в Південній Європі, Північній Африці й майже по всій Південній Азії. Чисельність цього виду в межах СРСР досить висока.
Навесні лисухи прилітають порівняно рано, коли ще не всі водойми звільнилися від льоду. У південних районах країни це відбувається наприкінці березня – початку квітня, на півночі ареалу – наприкінці квітня – першій половині травня. Весняний проліт іде, як правило, уночі, невеликими групами й навіть одинаками.
Після прильоту на місця гніздування можна спостерігати в лисух своєрідні шлюбні ігри. Полягають вони в тім, що птахи збираються групами на відкритих плесах, ганяються один за одним, ляскаючи по воді крильми й видаючи своєрідні лементи. По закінченні ігор птахи розбиваються на пари й приступають до будівлі гнізда. Будують його й самець і самка.
Гніздо звичайно міститься серед густих заростей водяних рослин — очерету, очерету й т.д. й опирається на їхні відмерлі стебла. Своєю підставою завжди стосується водної поверхні або плаває на воді. Саме гніздо являє собою досить велику недбало зроблену будівлю у вигляді купи або настилу зі стебел і листів відмерлих водяних рослин з поглибленням у центрі. Лоток вистилається мокрими листами очерету, осоки й інших рослин, які перед цим обидві птахи довго полощуть у воді. Після висихання лоток стає міцним, гладким і блискучим. Розміри гнізда: діаметр гнізда 26-39 див, висота гнізда 11-20 див, діаметр лотка до 23 див.
Є спостереження, що, крім основного гнізда, самець будує друге, у якому проводить години відпочинку.
У тільки що закінчене гніздо птаха відразу ж починають відкладати яйця. Строки початку кладки сильно коливаються в різних широтах і падають на період із другої половини квітня до кінця травня.
Повна кладка містить від 4 до 15, але частіше 6—9 яєць сіро-піскового або светлоглинистого цвіту з густими рівномірними цяточками. Розміри яєць: 47 – 57 х 33-39 мм. Насиживание виробляється обома родителями й триває близько 22 днів. Ідучи із гнізда, лисуха йе прикриває своєї кладки, внаслідок чого багато яєць гине від лунів, ворон й інших хижаків.

пташенята, Що Вилупилися, покритим густим пухом, як тільки обсохнуть, залишають гніздо. Виводок спочатку супроводжують обидва члени пари. Батьки дуже самовіддано захищають пташенят від нападу болотного луня – основного ворога лисухи. Виводки тримаються завжди поблизу від очеретяних й інших заростей, у яких ховаються при найменшій небезпеці. У варослях навіть зовсім маленькі пухові пташенята пересуваються з дивною моторністю.
Ростуть пташенята надзвичайно швидко. Коли молоді досягнуть приблизно половини розміру дорослих, у самців починається линяння махових і вони гублять здатність до польоту. Незабаром вони збиваються в зграї й переміщаються в найбільше кормние й захищені місця. Масове линяння самців відбувається з кінця червня до середини серпня.
Після відходу на линяння самців з виводками залишаються самки, у яких линька починається днів на 10 пізніше самців. На початку линяння самки тримаються з виводками, а потім залишають їх і приєднуються до зграй, що линяють, самців. Із цього часу молоді ведуть самостійний спосіб життя.
У розпал зміни махових лисухи ведуть дуже схований спосіб життя, рідко попадаються на очі й майже не залишають густих заростей рослинності.
Після того як у старих птахів отрастут крила, а молоді підростуть, лисухи починають збиратися в зграї, що поступово збільшуються в розмірах. У цей час вони починають з’являтися на відкритих плесах, і поступово вся маса лисух, що ховалася до того в очеретах, перебирається на великі плеси. Тут птахи годуються й проводять весь день, ідучи в очерети тільки на ночівлю. Поступово починаються кочівлі лисух до півдня, що переходять у масовий відліт. Початок його збігається з похолоданням.
Осінній відліт лисух починається на півночі ареалу з початку вересня й розтягується в різних частинах ареалу до кінця жовтня й навіть середини листопада. Летять уночі як невеликими групами й одинаками, так і дуже великими, тисячними зграями.
Харчується лисуха головним чином рослинної й у невеликій кількості тваринною їжею. З рослинних кормів вона поїдає зелені частини й насіння рдестов, куширу, очерету, ряски й інших водяних рослин, із тварин – водних комах й їхніх личинок, молюсків і дуже рідко мальків риб. Склад кормів змінюється як у різні сезони, так й у різних частинах ареалу.
Лисуха — єдиний вид з наших пастушкових, що має досить істотне промислове значення. Як масовий вид, на гнездовье й шляхах прольоту вона добувається мисливцями у великій кількості. До осені лисухи сильно жиріють і м’ясо їх у цей час має гарні смакові якості.
Султанська курка (Porphyrio poliocephalus) — велика, значно крупніше лисухи, птах. Її легко можна відрізнити від інших наших птахів по порівняно довгих і сильних ногах, непропорційно довгим пальцям, короткому потужному дзьобу, голій плямі на чолі й по яскравому синювато-зеленому фарбуванню оперення.
Більшу частину життя султанка проводить у густих заростях, по яких може пересуватися з винятковою спритністю, легко підніматися по стеблах очерету, а при нестатку з великою швидкістю перебігати відкриті площі або підніматися на дерева.
Поширено вона в Південній Європі, Африці, Передньої й Південної Азії, на Малайському архіпелазі, в Австралії й Полінезії. У СРСР зустрічається на території, що прилягає до Каспійського моря.
Населяє очеретяні, очеретяні й чагарникові зарості по берегах водойм. На більшій частині ареалу оседла. З дельти Волги й з Уралу на зиму откочевивает до півдня.
Гніздиться султанська курка відособленими парами. Розбивці на пари й гніздуванню передує подоба токовища, коли птахи збираються на певних ділянках більшими зграями. По закінченні токовищ, приблизно з кінця першої третини квітня, пари приступають до будівлі гнізд.
Гніздо міститься на сухій купині або серед затопленого очерету й у цьому випадку нерідко дном стикається з водною поверхнею. Воно нагадує гніздо лисухи й завжди добре приховано серед густих заростей. Діаметр гнізда 28- 34 див. У будівлі гнізда беруть участь обидва члени пари.
Наприкінці квітня — травні в гніздах з’являються яйця. Повна кладка містить 3- 9, частіше 6-7 яєць, розмір, фарбування й форма яких мінливі. Розміри яєць: 50-58 X 35-38 мм. Насиджують обоє батька, але більше самка. Насиживание починається після появи 4- 5-го яйця й триває 22-25 днів.
пташенята, Що Вилупилися, залишаються в гнізді до 4 днів, де зігріваються родителями. Навіть підрослі пташенята регулярно повертаються до місця висновку й відпочивають у гнізді або поруч із ним. Пізніше окремі виводки з’єднуються в групи, до яких приєднуються й самці.
Харчується султанська курка переважно рослинними кормами — ніжними кореневищами, молодими пагонами й насіннями різних, головним чином водних, рослин. Уживає в їжу також водних і наземних комах і жаб, а іноді яйця й пташенят із гнізд.
Через обмежену чисельність султанська курка в нашій країні ніякого промислового значення не має.
Камишница (Gallinula chloropus) розміром небагато менш галки, вага її становить близько 150 р.

Вона прекрасно плаває й поринає, швидко бігає по землі й серед заростей, може добре лазать по галузях чагарників, охоплюючи їхніми довгими пальцями. Літає мало й неохоче, але на прольоті летить швидко й здатна переборювати більші відстані.
Описуваний вид широко розповсюджений по всіх материках, за винятком Австралії, але переважно в тропічних і субтропічних областях. У СРСР проникає до півночі до Ленінграда, Казані, Томська, Забайкалья, Південного Примор’я й Південного Сахаліну. Населяє великі й дрібні водойми, що густо поростили болотною й деревною рослинністю.
У північних частинах ареалу цей птах перелетна, на півдні оседла.
Навесні камишници прилітають до нас досить пізно — у квітні в південних, у травні в північних районах. З’являються вони майже завжди парами, які утворяться, очевидно, на зимівлях.
Незабаром після прильоту птаха приступають до пристрою гнізда. Залежно від характеру місцевості гнізда містяться на стеблах очерету або очерету, на кущах, деревах, купинах, навіть на пеньках, але завжди затоплених, так що птах добирається до гнізда вплав.
У кладці буває від 6 до 12 яєць, досить мінливих по фарбуванню. Розміри яєць: 41-45 X 29-32 мм. Насиживание починається, коли откладка яєць наближається до кінця. В основному насиджує самка, але іноді допомагає й самець. У гнізда з яйцями й у пташенят тримаються обидві птахи гніздової пари. Тривалість насиживания 19-22 дня. Пуховички в перший день життя можуть плавати й поринати.
Виводить пташеняти камишница двічі в літо. Перші кладки бувають у квітні й травні, другі – у другій половині червня й у липні. Пташеняти першого виводка батьки залишають рано, тому вони починають вести самостійне життя, тільки-но досягши половини величини дорослого птаха; на ніч вони звичайно збираються в гніздо. Другі виводки тримаються з родителями аж до відльоту.
Осінній відліт починається досить рано, ще при теплій погоді — у другій половині серпня — початку вересня, і затягується до заморозків.
Харчується камишница майже винятково тваринною їжею — водними комахами, павуками, дрібними молюсками, яких скльовує із приводних частин рослин.
У мисливському господарстві камишница ніякого значення не має, добувається вона мисливцями випадково й у невеликій кількості.
В Індії й Південно-Східній Азії зустрічається рогата камишница (Gallicrex cineгеа), що звичками трохи нагадує камишницу, але крупніше її. Веде нічний спосіб життя.

Пастушок (Ralius aquaticus) розміром приблизно з деркача, вага його коливається від 105 до 170 р. По загальному вигляді також схожий на нього, але відрізняється довгим, ледве вигнутим дзьобом. Досить мистецьки пересувається серед густих заростей, швидко бігає по берегових обмілинах, добре плаває, може поринати. При русі постійно посмикує піднятим догори хвостом. Майже увесь час проводить серед заростей, злітає тільки в крайньому випадку. Веде нічний спосіб життя. Бачити пастушка вдається дуже рідко, але виявити його легко по своєрідному лементі.
Загальне фарбування пастушка зверху бура, знизу темна, на боках тулуба поперечні широкі чорнуваті й вузькі білі смуги.
Область поширення пастушка досить велика, вона охоплює середні й південні райони Європи й Азії, а також Північну Африку. Населяє він очеретяні, очеретяні й чагарникові зарості різноманітних водойм, у тому числі й болота. У північних частинах ареалу цей вид перелітний, у південних – осілий.
Основу харчування пастушка становлять водні комахи і їхні личинки, хробаки, молюски, павуки. Їжа скльовується із дна й з водяних рослин.
Деркач (Сгех сгех) — невеликий птах, величиною деяким більше дрозда, важить близько 150 р. Загальне фарбування оперення рудувато-бура.
Більшу частину жцзни деркач проводить на землі в заростях високих трав. При небезпеці намагається врятуватися втечею. Бігає изумительно швидко, спритно пробираючись серед трав і часто міняючи напрямок. Зненацька сполоханий, перелітає недалеко й знову опускається в траву. Літає погано, при підйомі ноги притискає до тулуба не відразу. Під час перельотів летить швидко, підібравши ноги.
Деркача бачити вдається рідко, але зате легко виявити по своєрідному голосному скрипливому уривчастому лементі < дерг-дерг». За цей лемент, що слили лише в шлюбний період, переважно присмерком і вночі, деркача називають ще дергачом. Кричущий птах витягає вперед шию й час від часу повертається в різні сторони, отчий лемент чується те голосніше, те тихіше, і це заважає точно визначити місцезнаходження птаха. Лемент чутний на далеку відстань – до кілометра й більше.
Живуть деркачі одинаками й ніколи не утворять зграй, поодинці летять і на зимівлі.
Розповсюджено деркача по всій Європі, за винятком північних і самих південних її частин, а також у Малій Азії, на півночі Ірану й у середніх частинах Західного й Середнього Сибіру, на схід до Вілюя й Прибайкалля.
Улюбленими місцями перебування деркача є сирі трав’янисті луги, лучки, що поростили чагарниками, хлібні й конюшинові поля, лісові вирубки. Це перелітний птах, зимує в Африці.
Деркач — одна з найбільше що пізно прилітають птахів. На півдні ареалу з’являється наприкінці квітня, на півночі – наприкінці травня, коли на лугах і полях уже здійнялася досить висока трав’яниста рослинність. Незабаром після прильоту можна чути його шлюбний лемент.
Гніздиться дергач окремими парами, і кожна пара енергійно захищає свій гніздової ділянку. Гніздо міститься на землі, серед трави й чагарників й являє собою глибоку ямку, акуратно виложенную сухими стеблинками злаків, іноді осокою й мохами. Розміри гнізда: діаметр гнізда 12-15 див} діаметр лотка 11-12 див, висота гнізда близько 7, 5 див, глибина лотка близько 3, 5 див.
Після закінчення будівлі гнізда починається відкладання яєць. Повна кладка містить 7-12, частіше 9-10 яєць, фарбування яких сильно варіює. Розміри яєць: 34-42 х 24-30 мм. Гнізда з яйцями можна зустріти протягом усього літа, що дозволяє припускати наявність у деркача двох кладок.

Насиживание починається після закінчення кладки й триває 15—17 днів. Насиджує й водить пташеняти, очевидно, одна самка. Пуховички залишаються в гнізді протягом декількох годин й, як тільки обсохнуть, уводятся самкою. Самка дуже прив’язана до пташенят і при небезпеці проявляє велике занепокоєння. Проте вона незабаром залишає виводок, і, за деяким даними, пташенята вже у віці одного тижня починають вести самостійне життя.
Після висновку пташенят деркачі приступають до линяння, під час якої ведуть дуже схований спосіб життя.
Осінній відліт деркачів починається рано, з північних районів у серпні, з південних у вересні. До відльоту птаха сильно жиріють.
Харчується деркач як тваринної, так і рослинною їжею. Із тварин поїдає різноманітних комах, хробаків, слимаків, павуків і т.д., з рослин – насіння різних трав, рідше зерна культурних злаків.
М’ясо деркача смачне, але через малу величину добувається мисливцями випадково й у невеликій кількості.
Погониш (Porzana porzana) по розмірах ледве менше деркача й легко відрізнимо від нього темної, без рудого, фарбуванням. Важить 80-130 р.

ПОГОНИШ швидко бігає й моторно пробирається серед трави й кущів. Літає неохоче; спугнутий, летить повільно й поспішає знову опуститися в траву. Плавати уникає, воліє перелетіти глибоку воду, але при нестатку плаває. Від своїх родичів добре відрізняється по шлюбному лементі – різкому, але приємному свисту, що слили на відстані до 1, 5 км. Веде нічний спосіб життя.
Розповсюджений погониш у Середній і Південній Європі, Передній Азії, у Сибіру до сходу до Красноярська, Тунки й Північно-Західної Монголії й, бути може, у Північно-Західній Азії й Туркменії. Живе по очеретяних, очеретяних, осокових і чагарникових заростях стоячих водойм, річкових затонів, боліт і по сирих лугах. На більшій частині СРСР – перелітний птах. Зимує на півдні Європи, в Африці й Індії.
Крім описаного виду, на Далекому Сході зустрічається великий погониш (P. paykullii), величиною приблизно з деркача. По своїх звичках він ближче до деркача, чим до погонишу.
У Європі, частково в Азії й Північній Африці розповсюджений малий погониш (P. parva), розміром менше звичайного погониша. У помірному й тропічному поясах східної півкулі водиться погониш-крошка (P. pusilla), вага якого становить близько 60 р. Обоє ці виду мають багато подібного в біології зі звичайним погонишем.
На островах Нової Зеландії зустрічається кілька видів пастушків, що ставляться до роду Ocydromus. Вони цікаві тим, що втратили здатність до польоту. Махові пір’я крила в них із широкими опахалами й зовсім м’які. Кроющие крила настільки довгі, що майже досягають кінця хвоста.
Це досить великі птахи, завбільшки з фазана, з коротким дзьобом, товстими, сильними ногами й переважним бурим фарбуванням.
Один з видів цих пастушків (О. greyi) живе на Північному острові Нової Зеландії. Він веде нічний спосіб життя, ховаючись удень серед заростей. Досить приємний лемент його, схожий на свист, можна чути протягом всієї ночі. Гніздиться на землі, яйця відкладає в ямку під прикриттям корінь, що впав стовбура дерева й т.п. У кладці буває 2 або 3 яйця вершково-білого цвіту із дрібними темними цяточками, більше густими на тупому кінці.
Харчується цей пастушок плодами, але поїдає також яйця й пташеняти птахів, що гніздиться на землі.
Згадаємо ще южноавстралийскую водяну курочку (Tribonyx mortieri), для якої характерні короткі пальці й більші слабкі крила. Загальне фарбування її червоно-бура з маслиновим відтінком, голова й шия маслиново-бурі, нижня сторона зеленувато-сіра з маслиновим відтінком. Гніздиться по болотах і берегам рік з густими заростями. Гніздо у вигляді купки очерету поміщає на березі у води. У кладці до 7 яєць.