ЗАГІН ТРЕХПЕРСТКИ (TURNICEPS)

До цього загону належать невеликі по розмірах (з перепела) птаха, що анатомічно мають деяку подібність із дрохвами, а зовні, як по розмірах, так і по звичках, що дивно нагадують перепелів. Важать приблизно 30-50 р. Дзьоб невеликий, стрункий, але в загальному все-таки «курячого» типу, крила короткі, закруглені, слабкі, першорядних махових 10. Хвіст дуже короткий, м’який, складається з 12 кермового пір’я. Більшість видів має тільки три пальці, лише в одного (особливе сімейство) їх чотири.
Поширені трехперстки в Південній Іспанії й по всій Африці, за винятком Сахари й лісистої області Конго, на Мадагаскарі, у Південній Азії й далі на південь до Австралії, а також на Соломонових островах і на Нової Каледонии. Населяють переважно трав’янисті рівнини, що поростили чагарниками, полючи. Ведуть схований наземний спосіб життя, літають тільки якщо буде потреба й квапляться скоріше опуститися на землю. Найчастіше вони чмихають по траві, роблячи враження маленьких гризунів.
Пара трехперстки не утворять. Кожна самка спаровується послідовно з декількома самцями. Насиживание й вся подальша турбота про потомство падає на самця, що по розмірах трохи менше самки й більш скромно пофарбований. За спостереженнями в неволі, самка може відкласти підряд до 17 яєць. Як видно, у трехперсток буває 4 кладки в році. Трехперстки – виводковие птаха, що мають рекордно коротку для виводкових тривалість насиживания – 10- 12 днів.
У загоні 2 сімейства — трехперстки (Turnicidae) і австралійські трехперстки (Pedionomidae), що поєднують 16 видів.
Ареал сімейства трехперсток у загальному збігається з ареалом загону. У ньому 2 роди – Turnix з 14 видами й Ortyxelos з 1 видом.
У плямистої трехперстки (Turnix tanki) самка крупніше самця: довжина крила в неї 9—10 див, у самця — 8—9 див.
Спинна сторона самки сірувато-бура з тонким поперечним чорнуватим малюнком. Зоб іржавчасто-рудий, інша частина нижньої сторони тіла охристая. На крилах і передній частині грудей розкидані круглі або напівмісячні чорнуваті плями. У самця більше охристих пестрин на верхній стороні тіла й менше іржаво-рудого цвіту на нижній стороні шиї й на зобі.
Плямиста трехперстка населяє Південну Азію: Індію, Никобарские й Андаманські острови, Індокитай (без Малакки). Далі від Бірми ареал її йде широкою смугою на північ до Північно-Східного Китаю, захоплює Корею й проникає в південні частини Радянського Примор’я (до Имана). У СРСР це перелітний птах, у південних частинах ареалу осіла.
У Примор’я плямиста трехперстка відзначена на полях, у річкових долинах, на лугах й інших відкритих місцеперебуваннях. Під час шлюбних ігор самка бігає навколо більше спокійного самця, розправивши хвіст і розпушивши оперення, здобуваючи деяку подібність із мячиком. Після спарювання самка робить невелике поглиблення в землі, куди відкладає 4 яйця. Насиджує кладку самець протягом 12 днів. Розвиток пташенят відбувається по виводковому типі: покриті пухом пташенята відразу ж залишають гніздо й випливають за батьком, що їх водить протягом 10 днів. В 10-денному віці молоді трехперстки вже літають, а у віці 5-6 тижнів у них починається перше линяння.
Яйця в трехперстки мають овальну форму, вони білого цвіту, з густо розташованими бурувато-сірими тонкими штрихами. Розмір яєць: довга вісь – 25- 26 мм, коротка – 20-21 мм.
Харчуються трехперстки головним чином насіннями й дрібними комахами.
У сухому піщанистому скребе півночі Центральної Африки й самих південних частин Сахари водиться трехперстка, що значно ухиляється від інших представників сімейства. Вона більше нагадує жайворонка. Це жаворонковая трехперстка (Ortyxelos meiffrenii). Самці й самки в цього виду подібні по розмірах і розцвіченню оперення. Довжина тіла близько 10 див у цвіт ніг, на відміну від темних ніг інших трехперсток, білястий. Жаворонковая трехперстка відкладає всього 2 яйця.
Представник сімейства австралійських трехперсток відрізняється від видів першого сімейства деякими анатомічними особливостями, іншою будовою крила й тим, що в нього на нозі є четвертий палець, правда слаборозвинений.
У сімействі всього один рід (Pedionomus) з одним видом (P. torquatus). При загальній подібності в розцвіченні оперення спинної сторони тіла обох підлог самка відрізняється наявністю великої каштаново-рудої плями на груди. Ця трехперстка населяє Південно-Східну Австралію. Розмножується у вересні – січні, відкладає 4 яйця. Ця трехперстка має звичай ставати на кінчики пальців і тягтися всім тулубом нагору, оглядаючи околиці.