ЗАГІН ПАСТУШКОВИЕ КУРІПКИ (MESOEIIADES)

Невеликий (усього 3 види) загін птахів, поширення якого обмежене Мадагаскаром. Родинні зв’язки зовсім неясні, але по загальній сумі ознак пастушковие куріпки, видимо, тією чи іншою мірою близькі до журавлів. Для загону характерна наявність п’яти пар пучків порошкового пуху (журавлиним птахам порошковий пух несвойствен).
Розміри дрібні, із дрозда або трохи крупніше. Оперення темне, ноги короткі, хвіст довгий, пишний. Крила короткі, можливо, птаха не можуть літати або, у всякому разі, коштують на шляху до втрати здатності до польоту.
У загоні одне сімейство — пастушковие куріпки (Mesitornithidae), із трьома родами, у кожному по одному виді.
В монии (Monias benschii) оперення зверху сірого цвіту, знизу білясте. Самка трохи яскравіше самця, тому що горло й груди в неї тьмяні цегляно-червоні. В обох підлог на груди є плями, над оком проходить тонка біла смуга.
Монии населяють плоскі піщані місцевості, покриті густим чагарником 3— 6 м висоти.
Це полігамні птахи: самка спаровується з декількома самцями (поліандрія). Розмноження відбувається з жовтня по грудень. Гніздо влаштовується звичайно у відкритих піщаних місцевостях з розкиданими подекуди групами більших дерев або кущів на висоті 1-2 м (тобто на нього можна потрапити й без допомоги польоту). Гніздо плоске й тонке. У кладці звичайно тільки одне бурувате з білими плямами яйце, але іноді буває 2 і навіть 3 яйця. Насиджує й потім водить пташеняти самець. Пташеня покрите темним пухом. Постэмбриональное розвиток відбувається по птенцовому типі.
Монии ведуть винятково наземний спосіб життя й, очевидно, не можуть літати. Сполохані, вони завжди рятуються втечею. Стривожені, рвучко перебігають із місця на місце й нервово кричать: «нак-нак-нак…», іноді «квак…».
Годуються пастушковие куріпки гусеницями, жуками, кониками й іншими комахами, дрібними молюсками, іноді й насіннями рослин.
Ходять і бігають вони швидкими голубиними шажками, погойдуючи при кожному кроці головою й опускаючи до землі хвіст. Звичайно зустрічаються невеликими групами в 3 птаха й більше. Самок у цих групах завжди менше, ніж самців, ведуть вони себе більш агресивно, ніж самці.