СІМЕЙСТВО ФАЗАНОВІ, АБО ПАВИНІ (PHASIANIDAE, АБО PAVONIDAE)

Це сімейство поєднує птахів дрібної й середньої величини. На відміну від тетерячих у них плюсна не оперена або оперена тільки у верхній частині. По краях пальців рогова бахромка відсутня. Ніздрі не оперені й зверху прикриті шкірою.
Ноги у фазанових (особливо цівка) длиннее, ніж у тетерячих, тому тіло в них більш приподнято над землею й птахи здатні до стрімкого бігу. Фазанові збирають їжу винятково на землі, розкопуючи при цьому ґрунт (тільки фазан не риється в землі), або скльовують їжу з кущів, до яких можуть дотягтися дзьобом. Линяння в них буває один раз у році. Пазурі не линяють, вони поступово стираються й також поступово ростуть. Всі фазанові гніздяться на землі.
Фазанові, на відміну від тетерячих, формувалися в умовах тропіків і субтропіків. До північних умов вони не пристосовані: у випадку суворих зим або випадання глибокого снігу вони в масі гинуть.
Поширено фазанові широко по всьому світлу, за винятком півночі й півдня обох півкуль. На ряді островів фазанові з’явилися в недавній час у результаті інтродукції. Живуть вони в різноманітних умовах – у лісах (але тайги уникають), степах, пустелях, горах, у культурному ландшафті; багато видів тяжіють до чагарникових заростей. Харчуються в основному рослинними кормами.
Багато видів однобрачни, але у висновку й вихованні пташеняти самці звичайно не беруть участь. Більшість видів живе оседло, деякі кочують або навіть відлітають на зиму.
Фазанові — найбільш численне сімейство підзагону курячих: у ньому 174 виду, крім того, відомо 65 копалин видів. У сімействі 48 нині живучих пологів й 10 пологів копалин.
Звичайний перепел (Coturnix coturnix) — самий дрібний представник курячих птахів, величиною зі шпака. Вага його коливається від 73 до 134 р. Веде він винятково наземний спосіб життя й майже ніколи не піднімається на крило, воліючи ховатися від ворогів швидким бігом і затаиванием у густій і високій рослинності. Лише випадково вдається вспугнуть його із трави, і тоді можна розглянути цю із шумом короткохвосту пташку, що злітає, що нагадує мініатюрну курочку. Летить вона дуже швидко, низько над землею, часто махає крильми, плануючи перед посадкою. При добуванні корму копається в землі, розкидаючи й розгрібаючи її ногами, охоче купається в пилу. На дерева не сідає.
Зверху переспівав пофарбований у желтоватобурий цвіт із численними темними й світлими пестринками; черевце жовтувато-білого тону. Обидві підлоги пофарбовані майже однаково. Самця можна відрізнити лише по темно-бурому або рудому фарбуванню горла, що у самки білувате. Фарбування переспівало явно заступницька, і помітити його на землі майже неможливо.
Розповсюджено перепела досить широко: від Скандинавського півострова, островів Атлантичного океану й Середземного моря на заході до північно-західної частини Індії, Північного Китаю, Кореї, Уссурійського краю і Японії на сході. Крім того, гніздиться він у Північній і Південній Африці й на Мадагаскарі.
Переспівав — єдиний дійсний перелітний вид серед наших курячих. Лише в Південній Африці й, видимо, на Мадагаскарі він веде осілий спосіб життя. Основна маса птахів зимує в північних частинах тропічної Африки, в Аравії, на півдні Белуджистана, в Індії, на Японських островах, у Південному Китаєві, Індокитаєві й Бірмі. У невеликій кількості зимує й на півдні СРСР.
У межах великої гніздової області переспівав населяє поля, лугу, галявини й узлісся лісів, вирубки, гару, солончаки із заростями солянок і глинисті полинові степи.
Майже всюди в нашій країні це звичайний птах, але в ряді західних областей чисельність її за останні десятиліття помітно скорочується. Думають, що це результат масового її винищування на перельотах у Південній Європі.
Навесні переспівав прилітає на місця гнездовий у числі останніх перелітних птахів — у квітні на півдні, у травні й навіть початку червня на півночі ареалу. Кілька днів через послу прильоту можна чути характерні голосні лементи (або «бій») самців, видавані ними тільки в пору розмноження. Лемент самця складається із двох колін: тихого хрипкого «ва-вва, ва-вва» і дзвінкого, що далеко слишили «подьполоть, подь-полоть…» або «пора-спа-пора, пора-спа-пора…». Самка відповідає на цей заклик тихим лементом.
У перепела, що населяє Східний Сибір, шлюбний лемент тих і глухий, видали напоминающий дзижчання. По цій й іншій ознаках його виділяють в особливий підвид і називають німим перепелом.
Переспівала не утворять постійних пар, і самці спаровуються з будь-якою самкою. Зачувши її голос, вони біжать до неї. У цей час нерідко між самцями відбуваються бійки. Коли починається откладка яєць, самці бувають особливо рухливий і крикливими, «бій» їх чується не тільки вночі й по зорях, але й удень. У середній смузі в липні інтенсивність «бою» зменшується, а в серпні повністю припиняється.
Гніздо переспівав улаштовує в невеликій ямці на лугах, у степу, часто в хлібах, іноді під захистом кущів бур’яну або в густій траві. Вистилається воно сухими травинками, зрідка окремими перинками квочки. У кладці звичайно 8-20, іноді до 24 яєць буруватого цвіту із чорно-бурими пестринами.
Насиживание робить одна самка протягом 15—17 днів після откладки останнього яйця. Сидить вона, майже не сходячи із гнізда. Самець не приймає ніякої участі як у насиживании яєць, так й у вихованні пташенят.
Пташенята виклевиваются з яєць густо опушені, з пеньками пір’я на крилі.
Спостерігається це в південних частинах ареалу в середньому в червні, у північних — у липні. Як тільки пташенята обсохнуть, виводок залишає гніздо. Молоді ростуть дуже швидко: через кілька днів вони можуть перепурхувати, а у віці 35 -40 днів досягають розміру дорослих птахів. Спочатку виводок тримається поблизу від гнізда, а потім іде в найближчі посіви хлібів. Тут виводки залишаються до відльоту, кочуючи по прибраних полях. Де немає полів – тримаються на лугах, у степу й т.п.
Восени переспівала сильно жиріють, готуючись до відльоту. Осінній відліт починається поступово й у північних районах малопомітний, тому що птаха летять поодинці. Відліт тут проходить наприкінці серпня – вересні. У південних районах проліт виражений чітко, птаха летять зграями. Місцеві птахи тут починають відлітати в серпні, а інтенсивний проліт займає весь вересень і жовтень. Серед пролітних птахів спочатку переважають дорослі самці, потім самки й пізніше молоді.
Повне линяння в перепела відбуваються один раз у році. Починається вона зі зміни дрібного пера, а потім охоплює махові й кермові. До кінця липня – початку серпня більшість птахів линьку закінчує. У лютому – квітні відзначене часткове линяння дрібного пера.
Переспівав в основному растительноядная птах. Харчується насіннями й пагонами рослин, а в літню пору в помітній кількості поїдає комахах й інших безхребетних тваринах. Молоді перший час харчуються винятково тваринними кормами, переважно комахами і їхніми личинками. Надалі в їхній кормовий раціон входять також насіння бур’янистих трав, що обпали зерна культурних рослин. Підбираючи падалицю й знищуючи шкідливих комах, перепели приносять користь сільському господарству.
Переспівав є предметом розповсюдженого спортивного полювання. Нерідко його тримають у клітинах як улюбленого кімнатного птаха.
Пустельна куріпка (Ammoperdix griseogularis) поменше голуба, важить у середньому близько 200 р.
Фарбування оперення самця зверху сіра з охристо-розоватим нальотом на спині. Чоло й смуга над оком чорні, вуздечка біла. Зоб і груди розовато-охристие, що поступово переходять у білуватий тон на череві. На боках тіла поздовжні чорні широкі смуги, облямовані ржавчатими краями. Дзьоб жовтогарячий, ноги грязно-жовті. Самка пофарбована в більше тьмяні тони.
Поширено пустельну куріпку в Іраку, Ірані, Афганістані, Пакистані, звідки в межі СРСР заходить у Туркменію, Таджикистан і Казахстан.
Кеклик, або кам’яна куріпка (Alectoris graeca), помітно крупніше галки: вага його коливається від 370 до 770 р. По загальному вигляді й поводженню нагадує домашніх курей.
Кеклик — типовий мешканець гір. Життя в пересіченій місцевості, де через прикриття скель вороги можуть підкрастися впритул, наклала на звички цього птаха своєрідні риси. До них насамперед ставляться швидкість рухів й обережність. Міцні ноги із сильною мускулатурою роблять кеклика прекрасним бігуном, а короткі широкі крила й сильна грудна мускулатура забезпечують йому раптовий зліт і швидкий переліт на короткі відстані.
Все життя кеклик проводить на землі й украй рідко сідає на кущі або дерева. При небезпеці молоді птахи затаюються, дорослі ж спочатку біжать, а потім із шумом і квоктанням зриваються й летять квапливим і рвучким (але не швидким) польотом і незабаром опускаються, тікаючи далі пішки. Годуючись, біжать нагору або уздовж по схилі, але ніколи але біжать униз. Стрімкі кам’янисті схили – не перешкода для кеклика. Довгі тонкі пальці із загостреними пазурами чіпляються за будь-який, навіть незначний виступ, і птах, як по сходам, швидко піднімається нагору.
Кеклик видає досить різноманітні лементи. Найбільш звичайн і характерний можна зобразити словами: «ке-ке-лекг ке-ке-лек». По цьому лементі птах й одержала свою назву.
По фарбуванню оперення кеклик досить гарний птах. Верхня сторона тіла блакитнувато-сіра з інтенсивним винним відтінком на передній частині спини. Светлоохристое горло й щоки облямовані широкою чорною смугою, що переходить через око в чорну лобову смужку. Зоб і передня частина черева блакитнувато-сірі, інше черево охристое. Боку тіла в широких білих, чорних і рудих поперечних смугах. Самка відрізняється від самця трохи меншими розмірами й відсутністю шпор.
Розповсюджений кеклик від Альп, Балкан і Синайського півострова на заході до Китаю й Гімалаїв на сході. У СРСР зустрічається на Кавказі, у Середній Азії, на Алтаєві. У Криму цей вид вимер, але в цей час знову акліматизований.
Описуваний вид веде в основному осілий спосіб життя, але при випаданні снігу в горах робить невеликі вертикальні кочівлі, переходячи на малосніжні ділянки.
Кеклика недарма називають ще кам’яною куріпкою: життя його тісно пов’язана з каменями й горами взагалі. Населяє він глибокі ущелини й кам’янисті схили гір від верхньої границі лісу до вічних снігів, каньйони рік у горах і передгір’ях. По кам’янистих розсипах, виходам скель і вертикально розчленованим ділянкам рельєфу проникає в передгір’я й на прилежащие рівнини, по скелястим останцам і глинистих пагорбах заходить й у піщані пустелі.
Кеклик, очевидно, моногамний птах. З першими проблисками весни серед зимових зграй наступає пожвавлення, що виражається в голосних лементах, перельотах з місця на місце. Незабаром птаха займають сприятливі для гніздування місця й утворять пари. Вибір місця для гнізда, його будівлю іноді робить одна самка, іноді в цьому бере участь і самця, але завжди поблизу від споруджуваного гнізда перебувають обидві птахи.
Гніздо являє собою невелику ямку, слабко вистелену рослинним дрантям. Міститься в більшості випадків під навісом каменю, під прикриттям кустика трави або гілок чагарнику. Розміри гнізда: діаметр лотка до 20 див, глибина гнізда 8-9 див. Гнізда з яйцями можна знаходити із квітня по липень, а недавно, що вилупилися пташенят, – із травня до останніх чисел серпня. Розтягнутість періоду откладки яєць і вилупления пташеняти зв’язана, з одного боку, з різними строками початку гніздування в нижніх і верхніх поясах гір, а з іншого боку – з повторними кладками після загибелі перших.
У повних кладках утримується від 6 до 24 яєць сливочно-охристого цвіту з коричневими або сіро-коричневими цяточками, а зрідка й без них. Насиживание робить самка. Що стосується участі в ньому самця, те точних даних по цьому питанню немає.
Тривалість насиживания триває, очевидно, біля місяця. Через добу після вилупления пташенята залишають гніздо. У перші дні життя вони дуже чутливі до низьких температур й, очевидно, у холодну й дощову погоду нерідко гинуть.
Розвиваються пташенята досить швидко. На десятий день вони починають перепурхувати, а до двотижневого віку вага їх потроюється. У віці однієї – трьох тижнів виводки поєднуються й утворять загальні зграйки по 30-40 і більше птахів з декількома родителями. Такі зграйки, як правило, тримаються разом протягом осені й всієї зими.
Зима — важкий період для кекликов. Сніжний покрив утрудняє пересування й робить недоступної їжу. Тому спочатку птахи переміщаються на малосніжні південні схили, а пізніше спускаються на рівнини. Але й тут у багатосніжні зими вони не знаходять їжі й у масі гинуть.
Годуються кеклики майже винятково на землі. Основним кормом їм служать насіння, плоди, листи, зелені пагони, цибулини й бульби різних рослин. Поїдають також і тварини корму – комах, павуків, молюсків й інших безхребетних тварин. Дуже більшу роль у житті цих птахів грає вода.
Улітку в жару вони регулярно відвідують водопій два, а іноді й три рази в день, місцями бігаючи до нього за два кілометри й більше.
Кеклик — коштовний мисливський-промисловий птах. Добувається рушницею з підходу, у водопоїв, під прикриттям щита, затягнутого яскравими шматками матерії. Місцями у великій кількості виловлюють його навесні сільцями на манних самців. Хижацький видобуток привів у ряді місць до різкого зменшення чисельності кеклика. Необхідний контроль за правильним полюванням і розумним використанням природних запасів цього коштовного птаха.
Турач (Francolinus francolinus) по розмірах трохи крупніше сірої куріпки, вага його коливається від 400 до 500 р.
Це досить обережний птах. Звичками вона нагадує фазанів, представляючи як би сполучну форму між останніми й куріпками.
Як наземний птах, турач прекрасно бігає. При наближенні небезпеки він спочатку біжить по землі, потім із шумом злітає «свічею» нагору; пролетівши кілька метрів, швидко летить із частими змахами крил по горизонталі, потім, плануючи, приземляється серед кущів і знову біжить. На ходу звичайно витягає шию й часто рухає головою.
Фарбування оперення самця чорна з білими круглими пестринами на нижній стороні тіла, з бурувато-рудим поздовжнім малюнком на спині й крилах і із чорно-білими поперечними смужками на попереку й хвості. Навколо шиї іржаво-коричневе кільце. Дзьоб чорний, ноги червоні. Самка пофарбована в більше бліді тони.
Розповсюджений турач від Кіпру й Малої Азії на заході до Іраку, Афганістану, північної частини Індії й Ассаму на сході. У Радянському Союзі зустрічається в Східне Закавказзя по Курі й Араксу й у Південно-Західній Туркменії по нижньому плині Атреку.
Ніколи цей вид був широко розповсюджений на півдні Західної Європи, але посилене переслідування привело до того, що він зовсім зник у значній частині колишнього ареалу. Наприкінці минулого сторіччя турач майже повністю був вибитий й у нас у Закавказзя. І лише після того, як цей птах узятий була під охорону, чисельність її стала зростати. Зараз її тут можна вважати звичайної.
Турач зустрічається тільки по рівнинах; у смугу передгір’їв, як правило, не заходить. Населяє густі зарості чагарників тамариску, ожини, трима_-дерева, верблюжої колючки й т.п., розташовані поблизу водойм; очеретяні плавні, що чергуються з високотравними галявинами; трав’янисті зарості полиню, солянки й тому подібні місця. Досить звичайний на полях у заростей чагарнику, у садах, виноградниках, по лісових гарах. У сухих степах не зустрічається.
У межах СРСР чисельність турача невелика й до того ж вона сильно коливається по роках. Особливо губительно позначаються непомірне полювання й морозні багатосніжні зими. Сильно скорочує чисельність птахів також практиковане місцями випалювання провесною чагарників, очеретів і сухої трави.
Турачи належать до числа моногамних птахів. Уже в березні вони зустрічаються парами, а з кінця цього місяця приступають до токування. Під час токування самець тримається біля самки, приймаючи своєрідні пози: закидає назад голову, розпускає віялом хвіст і креслить по землі напіврозпущеними крильми. При цьому він часто підстрибує, ляскає крильми, вертить головою й видає далеко чутні лементи. Для токування вибираються галявини серед кущів, відкриті бугри поблизу чагарникових і трав’янистих заростей, куди птаха тікають при небезпеці. При співі самець часто підхоплюється на купину або сідає на кущ. Звичайно поблизу токующего самця перебуває лише одна самка.
Токування триває до середини червня, а лементи окремих самців навіть до останньої декади липня.
Незабаром після початку токування самка приступає до пристрою гнізда й откладке яєць. Гніздо у вигляді невеликої ямки з убогої вистилкой із сухих травинок і гілочок міститься звичайно під прикриттям куща. У повній кладці від 7 до 18 яєць, пофарбованих у маслиново-бурий або молочно-кавовий цвіт з рідкими білими, іноді бурими плямами.
Насиживание робить одна самка, самець у цей час тримається поблизу від гнізда. Турботу про виводок проявляють вони обоє. Тривалість насиживания, як і росту пташенят, не простежена. Пташенята від пуховиків до розміру в полматки відзначалися в період від другої половини травня до другої половини жовтня, що свідчить про велику розтягнутість строків розмноження.
Восени й узимку турачи тримаються зграйками. У теплі сонячні листопадові дні іноді чутний струмовий лемент турачей. Очевидно, це явище аналогічно осінньому токуванню тетерячих.
Харчується турач як рослинними, так і тваринами кормами. При цьому в холодну пору року переважає рослинна, у тепле – тваринна їжа.
Рослинні корми становлять ягоди, листи, зелені пагони, насіння диких рослин і зерна культурних злаків, що збирають на полях після збирання врожаю. Із тварин поїдаються жуки, коники, клопи, мурахи, зелені гусениці, іноді дрібні ящірки, молюски й ін. Їжу турач збирає на землі; ягоди із чагарників скльовує як із землі, так і сідаючи на галузі. Камінчики в шлунках зустрічаються рідко й переважно взимку. Їхня роль, очевидно, виконують тверді насіння селитрянки.
Завдяки ніжному білому м’ясу турач ставиться до категорії найціннішої дичини. Однак через відносно обмежене поширення й малу чисельність скільки-небудь помітного промислового значення в цей час не має і є лише об’єктом спортивного полювання.
Турач добре піддається акліматизації й становить інтерес для розведення в мисливських господарствах.
Кавказький улар (Tetraogallus caucasicus) по загальному вигляді й поводженню нагадує домашню курку, але по величині значно крупніше її. Залежно від пори року вага його коливається від 1, 6 до 2, 4 кг.
Як й в інших видів уларів, тулуб у нього щільне, шия коротка, голова маленька, дзьоб невеликий, але щільний і широкий. Ноги короткі й товсті, крила теж короткі, трохи загострені, хвіст відносно довгий і злегка закруглений. Оперення рясне й густе, добре захищаюче тіло птаха від низьких температур, властивих високогірним місцям перебування уларів.
Будучи наземним гірським птахом, кавказький улар бігає дуже легко й швидко, навіть по самих крутих схилах, іноді змахуючи при цьому крильми для підтримки рівноваги. При небезпеці прагне бігти нагору по схилі, витягнувши шию й піднявши хвіст. Досягши перевалу, злітає й, випливаючи уздовж або вниз по схилі, ховається в найближчій ущелині. У польоті майже завжди голосно свистить.
Кавказький улар пофарбований в основному в сіро-сталевий цвіт з гарним струйчатим малюнком на кожнім пері. Горло, верхня частина зоба, низ і боки шиї чистобелие, боку тіла мають широкі коричневі поздовжні смужки із чорними облямівками. Передні частини спини й груди, а також зоб прикрашені чіткими поперечними смужками чорного й светло-охристого цвіту. Пір’я хвоста коричневатобурие, на кінцях каштанові. Махові пір’я білі з темно-бурими кінцями, подхвостье сніжно-білого цвіту. По фарбуванню самці трудноотличими від самок. Вони лише трохи крупніше й мають на ногах шпори.
Область поширення описуваного виду обмежується альпійською зоною Головного Кавказького хребта. Тут він зустрічається від верхньої границі альпійських лугів до меж вічного снігу, охоплюючи райони від 1800 до 4000 м над рівнем моря. Населяє круті кам’янисті розсипи й скелясті ущелини з рідкою й убогою високогірною рослинністю, що чергуються з галявинами, що поростили низькою альпійською трав’янистою рослинністю. Чистих рівних схилів гір без скель й осипів явно уникає.
По орієнтовних підрахунках, у межах усього ареалу загальна чисельність уларів коливається протягом року від 410 тисяч птахів навесні (у квітні) до 700 тисяч восени (у жовтні). Середня щільність розміщення уларів навесні становить понад 20, восени – близько 35 особин на 1 км2.
Кавказький улар, як й інші його родичі, уживає невеликі сезонні вертикальні кочівлі. У другу половину літа він піднімається до вершин і гребенів гір слідом за відступаючою границею вічних снігів. Восени з випаданням у високогір’я снігів спускається в більше низькі пояси гір. Зиму проводить в основному в нижній половині альпійського пояса, а провесною спускається навіть у верхню частину субальпийского пояса, де в цей час з’являється зелень і птахи знаходять досить їжі.
З настанням у горах перших ознак весни, що найчастіше спостерігається не раніше середини березня, в уларів починається шлюбний період. Зимові зграйки розсипаються, птахи розбиваються на пари. У цей час самці проявляють більшу активність, часто переслідують самок, багато співають, стають метушливими й менш обережними, нерідко запекло б’ються між собою. Доглядаючи за самкою, самець приймає своєрідну позу, при якій хвіст піднятий догори, тіло перебуває в горизонтальному положенні, а голова витягнутий уперед. Шлюбна пісня самця досить складна й складається із трьох колін, загальною тривалістю приблизно в шість секунд. Самка в цей період посвистів не видає, вона квокче на зразок курки-квочки. У шлюбний період самці мало харчуються й сильно зменшують у вазі.
У квітні самка приступає до пристрою гнізда й откладке яєць. Гніздо – невелике поглиблення в ґрунті з убогої вистилкой із сухих листів і стебел альпійських злаків. Розташовується воно під прикриттям скелі, виступу каменю або нависаючої купини типчака. У повній кладці 5-8 яєць сіро-зеленувато-блакитнуватого фарбування з коричневими крапками й плямами. Яйця відкладаються через день, іноді через два дні. Насиджує тільки самка, що сідає на гніздо за 5 – 7 годин до знесення останнього яйця.
Самці перший час дотримуються околиць гнізда й зрідка зустрічаються із самкою, що злетіла із гнізда. Але через 7-10 днів вони залишають район гніздової ділянки й спочатку живуть поодинці, а незабаром збиваються в групи по 3-8 півнів і приступають до линяння. У цей час самці піднімаються усе вище в гори й у липні – серпні тримаються в найвищій і глухій їхній частинах, образуя зграї до 20-25 птахів. Таким чином, самці ніякої участі в насиживании й подальшій турботі про потомство не приймають.
Насиживание в кавказького улара триває 28 днів. При цьому самка сидить на яйцях настільки ретельно, що підпускає до себе людини впритул, а злетівши, намагається відвести його від гнізда. Пташенята з’являються міцним і сильним, покритим густим пухом. Обсохнув під крильми матері, вони залишають гніздо й тримаються спочатку в підходящих місцях по сусідству, а потім поступово піднімаються в самі верхні й глухі частини схилів, що буяють накопиченнями скель й осипів.
Ріст і розвиток пташенят відбувається швидко. За перші два тижні вага пташеняти збільшується більш ніж в 2, 5 рази, а за місяць – в 6 разів. ДО 2, 5-3 місяцям життя вони досягають розмірів дорослих птахів, уступаючи їм лише у вазі. До весни наступного року молоді птахи стають статевозрілими й беруть участь у розмноженні.
Все літо й осінь виведення тримаються обособленно, і лише зрідка можна відзначити випадки, коли два, а іноді три виведення поєднуються в одну групу.
У самому кінці осіни в уларів починають з’являтися змішані групи й зграйки, що складаються з дорослих і молодих, самців і самок. Ці групи й зграйки, чисельністю від 3 до 15 особин, тримаються протягом всієї зими аж до весни майбутнього року, коли відбувається розбивка птахів на пари. У зимовий час у межах альпійського пояса гір завжди є ділянки схилів, вільні від снігу, де птаха можуть знаходити корм. До таких місць і бувають присвячені птахи. Узимку вони досить мовчазні й порівняно рідко лодают голос.
Линяння оперення в кавказького улара відбуваються один раз у році. Самці починають линяти значно раніше самок, за 15-20 днів до появи виводків. Загальна тривалість зміни махового й контурного пір’я в самців становить приблизно 5, 5 місяця.
Самки приступають до зміни пера звичайно через три тижні після вилупления пташеняти, це приблизно на 1, 5 місяця пізніше, ніж самці. Однак швидкість росту пера й інтенсивність процесу линьки в них значно вище, у результаті чого все линяння закінчується протягом 4 місяців, тобто одночасно із самцями.
По характері харчування кавказький улар винятково растительноядная птах. Тваринні корми не грають ніякої ролі в харчуванні не тільки дорослих птахів, але й пташеняти. У цьому найголовніший фактор, що забезпечує улару можливість постійно жити в суворому високогірному поясі, де вкрай скудно представлені тваринні корми. У їжу вживаються тільки наземні частини альпійських рослин – листи, стебла, молоді соковиті пагони, бутони, квіти, бруньки й насіння.
У харчовому раціоні описуваного виду зареєстровано близько 70 видів рослин. З них найбільшу питому вагу займають злаки й осоки, на другому місці коштують бобові, потім гвоздикові. Видовий склад рослин, що поїдають, в усі сезони залишається однаковим, міняються лише використовувані частини рослин: зеленосочние навесні й улітку, грубосухие в осінньо-зимовий період.
Пташенята харчуються переважно бобовими рослинами і їхніми плодами, які серед інших альпійських рослин найбільш багаті білками. При відсутності в альпійському поясі достатньої кількості комах поїдання пташенятами бобових рослин компенсує недолік тваринних білків.
Однієї з особливостей способу життя уларів є те, що вони не п’ють води й не відвідують водопій. Необхідну для організму вологу вони одержують разом з їжею. У зимовий період улари в значній мірі годуються листами типчака, які в нижніх своїх частинах залишаються зеленими й узимку.
М’ясо уларів відрізняється високими смаковими якостями й уважається рідким делікатесом. Однак через обмеженість ареалу, відносній нечисленності й труднощам їхнього добування в горах скільки-небудь широкого промислового значення вони не мають. Добуваються рушницею шляхом скрадання й подкарауливания.
У найвищих гірських системах, що простягнулися ланцюгом уздовж південної границі СРСР від Кавказу до Гімалаїв, зустрічається ще чотири види уларів. Всі вони, на відміну від кавказького улара, поширені не тільки на території нашої країни, але й за її межами. Свої назви вони одержали в основному по найменуванню тих гірських систем, у яких живуть.
Каспійський улар (Т. caspicus) населяє гори Малої Азії й Ірану, у СРСР — Малий Кавказ і Копетдаг (до меридіана Ашхабада).
Гімалайський улар (Т. himalayensis) розповсюджений по хребтах Центральної Азії від Гімалаїв до Нанипаня, на югозапад до Афганістану, до півночі до ТяньШаня, Саура й Тарбагатая; у СРСР — по високогір’ях Таджикистану, Узбекистану, Киргизії й Східного Казахстану.
Алтайський улар (Т. altaicus) живе в горах Алтаю, Саянів і Хангаю.
Тибетський улар (Т. tibetanus) зустрічається від східного Паміру й Ладакха до Тибету й Центральних Гімалаїв; у СРСР — у східних частинах Паміру.
Всі ці види досить подібні між собою за загальною формою тіла, способу життя й поводженню й отличими друг від друга лише по фарбуванню оперення, розмірам і вазі.
Улари — молода група видів, що виникли й розвивалися під впливом відокремлення високогірних областей Палеарктики, що відбулося в епоху розвитку горообразовательних процесів альпійської складчастості наприкінці третинного й у четвертинний період. Еволюція уларів випливала за розвитком гірських систем, і власне кажучи улари з’явилися дітищем геоморфологической еволюції земної кори, приведшей до виникнення нинішніх гірських систем і до глибоких змін клімату на земній кулі.

* * *
Звичайний фазан (Phasianus colchicus) трохи крупніше тетерева, вага його коливається від 720 до 1800 р. Загальним складом тіла нагадує курку, від якого відрізняється довгим хвостом.
Фазан дуже обережний і полохливий; тільки серед густих заростей він почуває себе в порівняльній безпеці, хоча й у хащі його не залишає сторожкість. Углядівши небезпеку, намагається врятуватися втечею. При бігу голова й шия в нього нахилені вперед, а хвіст піднятий. Будучи кращим бігуном серед наших курячих, він вільно й швидко бігає не тільки на відкритих просторах, але й серед густої трави й у заростях чагарників.
Більшу частину життя фазан проводить на землі. Від небезпеки прагне врятуватися втечею й тільки при гострій потребі пускається в політ. З густих заростей злітає з більшим шумом круто нагору, «свічкою», а потім дуже порожнього планує. Пролетівши 70-150 м, знову опускається на землю. Літає погано й мало й після повторних зльотів розморюється настільки, що вже не піднімається зовсім, а поспішає сховатися в зарості.
Фазан — одна з найкрасивіших й яскраво пофарбованих птахів нашої країни. У незвичайно пишному вбранні самців дивно гармонійно сполучаються золоті й темно-зелені, жовтогарячі й фіолетові кольори; по краях голови розвиваються пучки подовженого пір’я, що утворять подобу ріжків. Чудовий довгий хвіст жовто-бурого цвіту з мідно-фіолетовим відливом. Курочки мають більше скромне вбрання – бурувато-жовтий з фіолетово-рожевим відливом на шиї. Самець відрізняється від самки не тільки яскравим оперенням, але й більшими розмірами, довгим хвостом і наявністю на нозі шпори.
По своєму поширенню фазан — південний птах. Як наземний птах, що збирає корм головним чином із землі й з невисокої рослинності, фазан не може жити в областях із тривалим і глибоким сніжним покривом. Його природна північна границя поширення загалом збігається зі смугою малосніжних рівнин, передгір’їв і континентальних сухих плато з малим кількостям зимових опадів і із глибиною сніжного покриву не вище 10-20 див. Розповсюджено він від Передньої й Центральної Азії на заході до Китаю, Кореї і Японії на сході. У межах СРСР населяє дельту Волги, Північний Кавказ, Закавказзя, Середню Азію, Семиречье, Балхаш, Приамур’я й Примор’я. Крім того, фазани завезені й акліматизовані в ряді місць Європи й Північної Америки.
Фазан селиться в таких місцях, де є поблизу вода й густа рослинність, що дає птахові притулок й їжу. Улюбленими місцями його перебування є заплавні ліси, чагарникові зарості, очерета й очерета поблизу водойм. Чим густіше заросли, тим краще для фазана. Місцями він проникає в сухий степ, що поростив чагарниками. На Далекому Сході живе навіть у дубових лісах з багатим чагарниковим подседом, на високотравних лугах, переселяючись відтіля на зиму ближче до житла людини – на поля, особливо засіяні просом і бобами, на гумна й городи. Місцями по чагарниках річкових долин піднімається в гори на висоту до 2500 м.
Фазан не боїться близькості людини. Вирубка лісів з наступним розвитком тут чагарників з високою травою, освоєння нових земель і розширення зрошувальної системи сприятливо позначаються на чисельності й поширенні цього виду. Особливо люблять фазани селитися по окраїнах очеретяних заростей, що примикають до бавовняних і рисових полів, до баштанів або посівів кукурудзи. Тут вони часто бувають більше численні, чим у природних місцеперебуваннях.
Чисельність фазана в різних частинах ареалу неоднакова, але в багатьох районах ще в недалекому минулому була значною. Підрахунки деяких дослідників показали, що чверть століття тому назад у Таджикистані в сприятливих місцях на площі 1 км2 трималося в середньому по 20 і більше виводки, а до кінця періоду розмноження молодих разом зі старими – по 140-150 птахів. Загальне число фазанів у цей час по всьому Таджикистану становило близько 1, 5 мільйона голів.
У заплаві ріки Амудар’ї між містами Чарджоу й Кирки налічувалося приблизно 75 тисяч птахів. У цей час кількість фазанів сильно зменшилося, а в ряді місць цей птах зовсім зник. Основна причина цього сумного явища лежить у надмірно посиленому полюванні на фазанів і широко розповсюдженому браконьєрстві, а також у випалюванні очеретів і трави, очеретів і зміні корінних місць перебування цього птаха.
Чисельність фазана піддається різким коливанням по роках від різних природних причин. Особливо згубні для нього багатосніжні зими, наст, ожеледь, тривалі морози при недоліку корму, а також посухи й високих розливів рік, під час яких затопляються гнізда із кладками яєць. Зазначені стихійні лиха місцями приводять до різкого занепаду поголів’я птахів. Але при правильній організації охорони в перші ж сприятливі роки чисельність фазана завдяки його високій плідності знову досить швидко відновлюється.
Наприкінці лютого, частіше в березні, а в деяких місцях й у квітні зимові зграї фазанів розпадаються й птахи розсіюються по гніздових угіддях. Кожен самець облюбовує собі певне місце, на якому постійно тримається й токует. Під час токовища півень ходить по землі, піднявши догори довгий хвіст і витягнувши шию, видаючи при цьому лементи. Струмовий лемент завжди двох- або трискладовий, щось начебто «ке-кі», або «ке-ке-рі», або «кох-кох». Після лементу самець ляскає крильми. Крім того, самці видають ще своєрідний тихий і дуже ніжний 8вук: «гу-гу-гу», повторюваний невизначене число раз підряд. Під час токовища фазан безупинно бродить у межах обраного їм ділянки по більш-менш певному маршруті, довжина якого в окремих випадках досягає 400 – 500 м. Струмовий маршрут переривається зупинками на 30-40 хвилин для годівлі.
Спочатку півні токуют на самоті; самки в цей час тримаються невеликими групами по 3—4 птаха разом. Потім самки приєднуються до самців й утворяться пари. Самець у цей час зірко охороняє свій гніздової ділянку, і у випадку появи на ньому іншого самця відбуваються бійки, іноді запеклі.
Б’ються самці на зразок домашніх півнів, переможець переслідує переможеного, після чого повертається на старе місце.
Токовища тривають до 4 місяців і закінчуються в одних місцях на початку червня, в інші ще пізніше, коли самки вже починають водити пташеняти. Розтягнутість періоду токування пов’язана з розтягнутістю строків розмноження в різних пар у зв’язку із загибеллю перших кладок і повторним відкладанням яєць.
Гніздо самка влаштовує в добре вкритому місці на тій же ділянці, де вона трималася із самцем. Гніздо має вигляд невеликого поглиблення в ґрунті, вистеленого гілочками, стеблинками або рослинною потертю, часто з домішкою власного пір’я. У деяких частинах ареалу фазани роблять закриті гнізда кулястої форми з бічним входом. Стінки гнізда досить щільні й добре охороняють від вітру й дощу. Розміри гнізда: діаметр лотка 20-23 див, глибина лотка 5-7 див.
Фазан досить плідний птах. У повній кладці втримується від 7 до 18, частіше ж 8-14 яєць. Пофарбовано вони в слабкий маслиново-бурий цвіт із зеленуватим, злегка блискучим відтінком, без малюнка. Форма й величина яєць сильно мінливі. Розміри яєць: 42-46×33- 37 мм. Відкладання яєць відбувається у квітні – травні, хоча за рахунок повторних кладок після загибелі перші строки яйцекладки сильно коливаються.
Самка ретельно сидить на гнізді й залишає його тільки для годівлі. Насиживание триває 21-23 дня, а за деяким даними, до 27 днів. Під час насиживания самка худне, гублячи близько 40% зимової ваги. Самець під час насиживания тримається поблизу від гнізда.
Фазан — виводковая птах, і пташенята з’являються на світло добре розвиненими, покритим густим пухом. Ледь обсохнув, вони починають швидко бігати й самостійно клювати корм. Розвиток їх іде спочатку швидко, а потім сповільнюється. Уже на третій день у них з’являються пеньки махового пір’я й пташенята можуть планувати з півметрової висоти й злітати приблизно на 30 див. У десятиденному віці показуються кермове пір’я й пір’я на боках. У місячному віці вага курчати досягає 130 м, вони можуть злітати на висоту до 3 м і пролітати до 30 – 40 м. У віці 50 днів вони добре літають і тільки в 4-5-місячному віці досягають величини дорослих.
Перший час виведень годується поблизу від гнізда, пізніше відходить від нього далі, але району своєї гніздової ділянки не залишає.
Пташенята тримаються виводками досить довго. Спочатку виводки живуть окремо друг від друга, але пізніше – наприкінці липня – початку серпня з’єднуються по нескольку разом і бродять чередами, що нараховують іноді до 50 пташенят. Курчати водить тільки курочка, півень же приєднується до виводка тільки восени. У цей час нерідко можна бачити родину фазанів із двома й навіть із трьома старими півнями. У вересні – жовтні молоді досягають величини дорослих, після чого виводки розпадаються.
Незабаром після того як окончится період токування й самки сядуть на яйця, самці приступають до линяння. Самки починають линяти пізніше, коли пташенята підростуть і досягнуть величини приблизно двох третин дорослого птаха. Линька починається зі зміни оперення голови й шиї, майже одночасно линяють махові, а трохи пізніше – пір’я хвоста. Зміна великого й дрібного пера відбувається одночасно. Линяння дорослих птахів тягнеться довго – більше трьох місяців і закінчуються в жовтні й навіть у листопаді. Під час линяння птаха помітно жиріють і вага їх збільшується.
Восени фазани збиваються в зграйки, причому самці зустрічаються окремо від самок й утворять більші збіговиська — у кілька десятків, іноді до сотні особин, у той час як у зграйках самок більше десяти птахів не спостерігається.
До зими фазани сильно жиріють, але з настанням холодів жирові відкладення швидко зникають. Узимку фазан ховається в самих густих, захищених від вітру місцях. Виходить на годівлю після сходу сонця й повертається до його заходу. За короткий зимовий день він, очевидно, не встигає зібрати необхідної кількості корму, внаслідок чого й худне.
Їжа фазанів надзвичайно різноманітна й складається як із дрібних тварин, так і з різних частин рослин. З животних вони ловлять кобилок, цикадок, жуків, мурах, мокриць, павуків, хробаків, равликів і т.д. Не ладь проковтнути молоду ящірку, змійку, а якщо підкрутиться, то й мишеняти. У Таджикистані, наприклад, у кормовий раціон фазанів входить близько 80 видів комах і багато видів інших безхребетних тварин. З рослинних кормів поїдають насіння, плоди, ягоди, зелені листи й пагони багатьох диких видів рослин, що обпали зерна хлібів і т.д.
Пташенята перший час годуються тільки комахами, пізніше починають уживати й рослинну їжу.
Поїдаючи шкідливих комах і насіння бур’янів, фазан приносить користь сільському господарству.
У суворі й багатосніжні зими фазани голодують і нерідко гинуть у великій кількості. У такі роки вони особливо мають потребу в підгодівлі й охороні.
У фазанів багато ворогів. На них нападають очеретяні коти, лиси, шакали, домашні кішки, бродячі собаки, пугачі, луні, білі сови, ястреб-тетеревятник і багато хто інших. Яйця й пташенят поїдають, крім того, варани, гюрзи, полози й ін. Від цих численних ворогів й інших причин у кожному виводку гине в середньому біля половини пташенят.
Фазан належить до числа коштовних мисливських-промислових птахів. М’ясо його має чудову якість і по смаку нагадує куряче. Способи полювання на фазанів досить різноманітні. Полюють на них з лягавим собакою з-під стійки, вистежують узимку по пороші, іноді добувають, розкидаючи на стерн мережі. На Кавказі дотепер збереглося полювання з ловчими соколами і яструбами. У деяких місцях практикується один із самих шкідливих і винищувальних способів полювання на фазана – масова облава під час випадання снігу.
Сильне скорочення чисельності фазана в багатьох частинах ареалу вимагає вживання заходів до його охорони. Особливо необхідне викорінювання винищувальних способів полювання й браконьєрства. Фазан прекрасно акліматизується в нових місцях, що дозволяє успішно розширювати область його поширення шляхом перевезень.
Серед інших видів фазанів деякі виділяються дивною яскравістю й строкатістю оперення. Укажемо на найбільш відомі види.
Золотий фазан (Chrysolophus pictus) — чудовий птах, його фарбування настільки ж прекрасне, наскільки приваблива його фігура. В оперенні його особливо впадають в око золотавий довгий чуб, жовтогарячий каптур, зелена й пурпурова спина, золотаве надхвостье, яскраво-червона нижня сторона й чорний довгий хвіст. Самка має більше скромне вбрання, без чуба й каптура, з більше коротким хвостом.
Розповсюджено золотого фазана в лісах Східного Тибету, Південного й Західного Китаю.
Алмазний фазан (Ch. amherstiae) – найближчий родич золотого й по красі не уступає останньому. Тім’я, верхня частина спини, горло й зоб темно-зелені, чуб кровяно-красний, каптур білий із синьо-чорними поперечними смугами, крила зелений-зелені-блискучо-зелені й бурі, груди й черево білі, хвіст чорний. Населяє східну частину Тибету й Південний Китай.
Королівський фазан (Syrmaticus reevesi)— самий великий із всіх фазанів. Для нього характерні біле тім’я, чорний нашийник, глинистого цвіту оперення й надмірно довгий хвіст, що досягає в старих птахів у довжину півтора метрів. Зустрічається королівський фазан у горах Північного Китаю.
За яскраве розфарбування оперення й красу цих фазанів часто містять у зоопарках і зоосадах.

* * *
Сіра куріпка (Perdix perdix) — птах невеликої величини, приблизно з рябчика: вага її коливається від 350 до 600 р. По загальному вигляді нагадує маленьку курку щільної статури.
Це винятково наземний птах. На дерева сідає вкрай рідко. Бігає куріпка відмінно й охоче копається в землі, розшукуючи їжу. Ходить із витягнутою шиєю й згорбленою спиною, але птах, що біжить, приймає вертикальну посадку з витягнутою нагору шиєю й високо піднятою головою. При небезпеці злітає з більшим шумом і голосним ляскотом крил. Летить швидко, невисоко над землею, чергуючи змахи крил з коротким плануванням. Звичайно перельоти робить на невеликі відстані. Голос нагадує квоктання курей, особливо коли зграйка знайде корм і починає його клювати. Сполохані птахи на лету звичайно тривожно кричать.
Самець пофарбований зверху в сірувато-бурий цвіт із чорним струйчатим малюнком; шия попереду охристая, зоб сірий, на череві подковообразное пляма каштанового цвіту. Самка поменше самця, пофарбована трохи тьмяніше, пляма на череві менших розмірів, іноді майже непомітне.
Поширено сіру куріпку майже по всій Європі, у Малій Азії, на півночі Ірану, у значній частині Казахстану, у південній частині Західного Сибіру й далі на схід до Туви й Хакасії.
Будучи типово степовим і лісостеповим птахом, сіра куріпка у зв’язку з розкорчуванням лісів і просуванням землеробства на північ за останнє сторіччя проникнула далеко в зону тайги й тепер нерідко гніздиться в південній частині Карелії, на середньому плині Північної Двіни, у верхів’ях Печори й місцями доходить до Білого моря. При сприятливих умовах вона добре уживается в культурному ландшафті, у найближчому сусідстві з людиною.
Найбільш характерними місцями перебування куріпки є степи з перелісками й колками лісів, заплави рік, хлібні поля, що перемежовуються із чагарниками й невеликими молодими лісами, лісові вирубки й галявини, сади й передгір’я із заростями чагарнику.
У більшості місць сіра куріпка веде осілий спосіб життя, уживаючи лише невеликі місцеві кочівлі в пошуках їжі. З північно-східних районів Європейської частини нашої країни, Західного Сибіру й Північного Казахстану, де бувають багатосніжні зими й корм стає недоступним, птаха регулярно відлітають до півдня. Осінній переліт відбувається зграйками в кілька десятків особин у денний час і буває добре виражений. Зимують ці перелітні птахи на півдні України, у Предкавказье, по северозападному узбережжю Каспію й у Середній Азії. Зворотний весняний проліт непомітний.
Чисельність сірих куріпок у різних районах неоднакова: менше їх у північних частинах ареалу, більше — у південні. Найбільш численна цей птах у степовій і лісостеповій зонах. Через інтенсивне полювання кількість її за останні десятиліття майже повсюдно помітно скоротилося, а в ряді густо населених районів вона зовсім зникла.
Спосіб життя сірої куріпки можна охарактеризувати в такий спосіб.
Восени й узимку птаха живуть зграями, навесні розбиваються на пари. Утворення пар відбувається в березні – квітні, часто ще до появи таловин. Незабаром починаються шлюбні ігри, які проходять звичайно рано ранком, ще до сходу сонця. Самець злітає на невелике піднесення й починає видавати уривчастий закличний лемент; самка тихо відповідає на нього й наближається до самця. Іноді на заклик прилітає інший самець, але через кілька хвилин звичайно летить; буває, що самці вступають між собою в бійку.
У період спарювання куріпки приступають до пристрою гнізда й откладке яєць. Гніздо має вигляд невеликої ямки серед хлібів, у густій траві під захистом куща, дерева або купини. Лоток скудно вистелений сухою травою й рослинним дрантям, а наприкінці насиживания – і пір’ям самки.
Сіра куріпка — сама плідна із всіх наших птахів. Повна кладка містить 12-20, іноді 24 і навіть 25 яєць. Самка відкладає по одному яйцю в добу. Яйця пофарбовані в сірувато-пісковий, темний вохристо-маслиновий або глинистобуроватий цвіт, без цяточок.
З моменту откладки останнього яйця самка приступає до насиживанию. У насиживании бере участь, очевидно, і самець, хоча деякі дослідники це заперечують, підтверджуючи, однак, що самець тримається поблизу від виводка. Сидить на гнізді самка дуже ретельно, її іноді можна зняти із гнізда навіть руками.
Насиживание триває 24 — 25 днів. Відповідно до розтягнутого періоду откладки яєць розтягнуть і період вилупления пташеняти. Перші пташенята в середньому з’являються в останні дні травня – першій половині червня, але нерідко пуховиків можна зустріти в першій половині травня, у липні й навіть на початку серпня. За деяким даними, загибель яєць до кінця насиживания досягає 30%.
Ріст пташенят іде досить повільно. У перший день життя пташеня важить трохи більше 8 м, на 10-й день – 34 м, на 21-й день – 80 м, на 38-й день – 160 м, на 63-й день – 300 м, на 119-й день – 350 р. У віці 9-11 днів пташенята вже перепурхують. Розмірів дорослих птахів молоді досягають на півдні ареалу приблизно до кінця серпня, на півночі – у жовтні. Половозрелость наступає у віці одного року, тобто на наступне літо.
Наприкінці літа й восени виводки з’єднуються в зграї по 30—80 особин у кожній. У цих зграях птаха тримаються протягом всієї зими.
Узимку сірі куріпки дотримуються малосніжних ділянок із заростями бур’янів, заплав рік, безсніжних пагорбів, нерідко наближаються до селищ. Тяжіння до населених пунктів особливо помітно в північних частинах ареалу, а в багатосніжні зими – верб південних, коли птаха шукають корм по озимям, на токовищах, у скирт і по проїзних дорогах. У суворі й багатосніжні зими, при гололедицах птахи не можуть добратися до корму, сильно голодують і нерідко в масі гинуть від виснаження. Випадки різкого скорочення або повного зникнення куріпок від цих причин на великих територіях відомі для північних і центральних областей Європейської частини країни, Південного Уралу, України, Північного Казахстану й навіть Криму. Завдяки високій плідності після ряду років з м’якими й малосніжними зимами чисельність птахів знову відновлюється, якщо їх не переслідують мисливці і якщо організовано їхню охорону.
У сірої куріпки дві линьки в році: повна й часткова. Повне линяння, під час якої заміняється все перо, починається по закінченні розмноження й закінчуються восени. Часткова, або предбрачная, линяння відбувається наприкінці зими й ранньої навесні. Вона охоплює лише пір’я голови й шиї.
Основу харчування сірої куріпки становлять рослинні корми — насіння бур’янів, падалиця хлібних злаків, зелені частини, бульби й корінь трав’янистих рослин, ягоди й т.д. У літньо-осінній період вона в значній кількості поїдає комахах й інших безхребетних тваринах, чим приносить безсумнівну користь сільському господарству.
Маючи чудове м’ясо, сіра куріпка належить до числа найцінніших мисливських-промислових птахів. Добувають її переважно під час полювання з рушницею з-під собаки й з підходу.

Колись існували різного роду промислові способи видобутку- мережами, сильями, вентерями й т.д., але, як винищувальні, вони в цей час законом заборонені.
повсюдне скорочення, Що Спостерігається, чисельності сірої куріпки вимагає вживання заходів для її охорони. Висока плідність і здатність уживаться в сусідстві з людиною уможливлюють домогтися швидкого збільшення її чисельності шляхом застосування самих нескладних биотехнических заходів. До них ставляться раціональний відстріл, тимчасові заборони полювання, охорона в гніздової період, знищення бродячих собак і кішок, зимова підгодівля й т.д. Сірих куріпок з успіхом можна раз-1 водити в мисливських угіддях на півдні нашої країни в малосніжних районах. При належній увазі й турботі можна підвищити чисельність сірої куріпки настільки, що це дозволить значно збільшити розміри промислових заготівель цього коштовного птаха.
Бородата куріпка (P. daurica) дуже схожа на сіру й відрізняється від її більше дрібними розмірами (важить від 200 до 420 г), охристим цвітом зоба, чорним фарбуванням черевної плями й подовженого пір’я горла – борідкою.
Поширено цю куріпку в помірному поясі Азії від Середньої Азії й Південного Алтаю до Монголії й Північного Китаю. У СРСР зустрічається від Фергани й Семиречья до Південного Алтаю, Прибайкалля, Забайкалья й устя Уссурі. Населяє степи й луги із чагарниковими заростями, заплави рік, лісові колки й узлісся лісів, лісові галявини й хлібні поля. У горах по безлісних трав’янистих схилах піднімається до субальпийских лугів. Уникає великих скелястих схилів гір, не заходить й у пустелі.
Бородата куріпка у весеннелетний період оседла, в осеннезимнее час робить невеликі кочівлі в пошуках кормних місць.
Біологія цього виду вивчена слабко. Наявні уривчасті відомості дозволяють думати, що щодо цього він має багато подібного із сірою куріпкою.
Бородата куріпка повсюдно є предметом спортивного полювання, а в ряді районів (Східна Сибір, Маньчжурія) має важливе промислове значення. Добувається переважно рушницею, а при промислі застосовують лов петлями, капканами й наметами.
Виргинская перепелиця (Colinus virginianus) належить до групи американських куріпок, що нараховує кілька десятків видів. По величині вона крупніше нашої звичайної перепелиці, але менше сірої куріпки. Фарбування оперення її зверху червонясто-бура із чорними плямами й цяточками, знизу – блідо-жовта з рудими й чорними смужками. Боку голови поперечно покреслені чорне й білим, а біле горло облямоване чорним.
Поширена виргинская перепелиця в східних частинах Сполучених Штатів Америки. Тримається у світлих лісах і на полях по сусідству із заростями чагарників. На півдні ареалу цей птах оседла, на півночі – перелетна.
По способі життя й звичкам виргинская перепелиця походить на нашу сіру куріпку. Більшу частину часу вона тримається на землі, риючись у ґрунті. Сполохана, рятується на деревах або швидко біжить, а при нестатку перелітає на деяку відстань. При зльоті робить деренчливий шум.
З настанням весни зимові зграйки перепелиць розпадаються й у птахів починається шлюбний період. Токування, що супроводжується лементами й бійками самців, кінчається утворенням пар і спарюванням. Самка робить на землі гніздо у вигляді поглиблення в ґрунті, куди на тонку підстилку із сухих травинок відкладає яйця. У повній кладці від 9 до 18 яєць білий або грязно-сірий кольори. Насиживание триває біля трьох тижнів, після чого лупляться покриті густим пухом пташенята.
Пташенята ростуть досить швидко й на третьому тижні життя починають підніматися із землі. Із цього часу виведень при небезпеці не затаюється, а розлітається в різні сторони. До осені птаха поєднуються в зграйки й на півночі ареалу починають готуватися до відльоту.
Харчується виргинская перепелиця переважно рослинними кормами — насіннями, ягодами й вегетативними частинами рослин. У літню пору в помітній кількості поїдає також комах.
Описуваний вид належить до числа мисливських птахів. Добувають його рушницею, а також мережами, сільцями й іншими самоловними снастями.
З інших близьких видів варто згадати каліфорнійську перепелицю (Lophotryx californicus), розповсюджену на південно-заході Північної Америки, до півдня до Мексики.

* * *
Банкивский півень (Gallus gallus) — один з декількох видів так званих диких або чагарникових курей, розповсюджених в Індії й Південно-Східній Азії. Для самців характерний високий м’ясистий гребінь на голові, голі щоки й одна або дві вушні лопати, що свешиваются, або «сережки». По величині цей вид трохи дрібніше нашого тетерева.

Банкивский півень є родоначальником домашніх курей і дуже походить на чорногруду домашню породу. У півня голова, шия, передня частина спини й поперек оранжево-червоні, спина пурпурнокрасная, крила, хвіст і нижня сторона тіла блискучого зеленувато-чорного цвіту. У курки гребінь менше, фарбування оперення менш яскрава.
Більшу частину часу ця дика курка проводить на землі. При небезпеці швидко тікає або злітає на дерева. Під час польоту ляскіт крил чергується з ковзанням. Голос у неї походить на голос домашньої курки, але кудкудакання самки коротше.
Банкивский півень живе в заростях чагарників й у лісах, а також нерідкий на оброблюваних полях. Гніздо влаштовує на землі у вигляді невеликого поглиблення, вистеленого листами й стеблинками трав. У кладці втримується звичайно 5- 8 яєць білого цвіту. Насиджує їхня одна самка.
Харчується описуваний вид насіннями, зернами, вегетативними частинами рослин, а також комахами.
Приручення банкивских курей почалося в Південно-Східній Азії. Це відбулося не тому, що людина хотіла мати біля себе постійне джерело яєць. 5-8 яєць у рік – це зовсім мало. Первісне приручення велося винятково в спортивних цілях, через бійцівські якості птахів, і лише згодом людина стала тримати біля себе приручених курей, поступово домагаючись від них все більшої яйценосності.
Звичайний павич (Pavo cristatus) належить до числа найбільш великих представників загону курячих. Це птах міцної будови з досить довгою шиєю, маленькою головою, що несе своєрідний чуб, з короткими крильми, високими ногами й середньою довжиною хвостом. Для самця особливо характерні надзвичайно розвинені верхні кроющие хвоста, що утворять те, що в гуртожитку зветься «хвостом» павича. Цей изумительно розкішний, що розпускає величезним віялом глазчатий «хвіст» і прекрасного розфарбування блискуче оперення, у якому сполучаються сині, зелені й руді тони, створили павичеві славу найкрасивішого птаха серед курячих.
Розповсюджено звичайного павича в Індії й на Цейлоні. Улюбленими місцями перебування його є більші високі ліси із чагарниковими заростями, особливо із присутністю води й трав’янистих схилів. Поселяється він також на плантаціях, якщо на них є високі дерева, зручні для нічлігу. Охоче відвідує рисові й інші оброблювані поля, де годується зернами.
Як в основному наземний птах, що розшукує корм переважно на землі, павич превосходно бігає й, незважаючи на свій величезний «хвіст», з дивною спритністю й легкістю пробирається серед густих заростей чагарників. Він дуже обережний і при найменшій тривозі швидко тікає або ж кидається з дерева в густі зарості чагарників.
Період розмноження в павича в різних частинах ареалу падає на різні пори року. На Цейлоні він триває із січня по квітень, в Індії – з липня по жовтень. Гніздо влаштовується на землі у вигляді невеликого поглиблення в ґрунті, вистелений, як й в інших курячих, невеликим кількістю сухої трави й листів. У кладці буває звичайно 4-7 округлих серовато-охристих яєць із блідими червонясто-рудими пестринами. Самка насиджує яйця з більшою ретельністю близько 30 днів, після чого з’являються пташенята, покриті густим пухом.
Перший час самка з молодими тримається в малодоступних, добре захищених ділянках лісу й лише пізніше починає вибиратися з ними на більше відкриті місця. Молоді ростуть досить швидко. У тритижневому віці вони вже розрізняються по підлозі, але повної пишноти оперення й здатності розмножуватися досягають лише на третьому році життя.
По характері харчування павич переважно растительноядная птах. Він годується зернами хлібних злаків, насіннями, плодами й вегетативними частинами диких рослин. У деякій кількості вживає в їжу також дрібних тварин.
Звичайний павич є родоначальником найкрасивішої з наших домашніх птахів — домашнього павича. За дикими павичами місцеве населення полює заради смачного м’яса, особливо в молодих птахів.
По ряду ознак до павичів порівняно близькі досить гарні фазани аргуси (Argusianus), з яких найбільш відомий великий аргус (A. argus).
Для нього, як і його родичей, характерні надмірно розвинені другорядні махові, покриті великими глазчатими плямами, і дуже довга середня пари кермових. Переважне фарбування оперення в нього вохристо-бура з безліччю цяток і крапок, те темніше, те світліше основного тону. Розповсюджено він на півострові Малакка й на острові Калимантан. Живе в самих непрохідних хащах тропічного лісу серед густих низьких заростей. Тут він веде дуже схований спосіб життя.
Звичайна індичка (Meleagris gal1ордуо) ставиться до невеликої групи індичок, розповсюджених у Північній і Центральній Америці. Це великий, стрункий, довгоногий птах з короткими крильми й недовгим хвостом. Голова й верхня частина шиї голі, із чола свешивается довгий м’ясистий наріст.
Загальне фарбування оперення її меднобронзовая з мідним і зеленим відливом, кожне перо з бархатистим-чорним краєм. Махові бурі з білими поперечними смугами, кермові іржавчасто-бурі із частим чорним поперечним малюнком. Голова синя, ноги червоні.
Зустрічається звичайна індичка на плоскогір’ях півночі Мексики й півдня Північної Америки, населяючи тут лісисті місцевості.
По своїх звичках це в основному наземний птах. Більшу частину часу вона проводить на землі, де розшукує корм, нерідко розгрібаючи землю ногами.
Бігати може настільки швидко, що її не завжди доганяє навіть собака. На ніч піднімається на дерева, на яких при нестатку рятується й від небезпеки.
Провесною зимові зграї індичок розпадаються, самки відокремлюються від самців, і незабаром у птахів починається шлюбний період. Під час токування самець закидає за плечі голову, волочить по землі крила, приймає різні пози й видає голосні звуки. Нерідко між самцями виникають запеклі бійки.
Приблизно у квітні самка розшукує підходяще, по можливості сховане й сухе, місце й улаштовує гніздо. Воно являє собою поглиблення в ґрунті, виложенное вбогою підстилкою із сухої трави й листів. Розташовується звичайно біля пня, під кущем, серед високого очерету й в інших добре вкритих місцях.
Після закінчення кладки, у якій буває 10—15 димчасто-жовтих яєць із рудуватими цяточками, самка приступає до насиживанию. Самці із цього часу відокремлюються від самок і через якийсь час забиваються в добре вкриті ділянки лісу, де в них починається линяння.
пташенята, Що Вилупилися, спочатку залишаються в гнізді під крильми матері, але, обсохнув, уже на інший день залишають його. Перший час виведень ночує на землі, але у двотижневому віці, коли пташенята стають здатними злітати, на ніч піднімається на нижні галузі дерев. Трохи пізніше самка зі своїм потомством починає вилітати з лісу на луги й галявини годуватися різноманітними ягодами.
Із цього часу молоді ростуть надзвичайно швидко. У серпні – вересні вони збираються разом зі старими в зграйки й переходять до кочового способу життя.
Харчується звичайна індичка переважно рослинними кормами, хоча охоче поїдає й тварин. Вона їсть вегетативні частини рослин, насіння, плоди й різноманітні ягоди, а також комах, жабенят, дрібних ящірок і т.п.
Описуваний вид — родоначальник домашньої індички. Дика індичка належить до числа коштовних промислових птахів, що добувають різноманітними способами заради смачного м’яса.
Звичайна цесарка (Numida meleagris) — своєрідний гарний птах середньої величини, міцної будови, із щільним оперенням. Вона належить до групи цесарок, властивих Африці й Мадагаскару. У всіх цесарок голова й верхня частина шиї більш-менш голі й прикрашені пучками пір’я й шкірястих наростів. Фарбування оперення досить одноманітна, темна з малюнком зі світлих перлових плям.
Описуваний вид відрізняється від інших більш-менш довгим рогом на тімені, двома червоними шкірястими лопатами на нижній щелепі, блакитним фарбуванням голої шиї із червонясто-сірим нашийником при її підставі.
Характерними місцями перебування звичайної цесарки є густі низькорослі ліси або ліси з густим підліском, що чергуються з відкритими галявинами. Бігає вона швидко, літає із частими змахами коротких крил і незабаром утомлюється.
Розмноження цесарки падає на сезон дощів. Гніздо вона влаштовує у вигляді ямки в ґрунті, де-небудь під кущем або у високій траві. Кладка складається з 5-8, а іноді й більше яєць брудного жовтувато-білого цвіту. Насиживание триває близько 25 днів. пташенята, Що Вилупилися, незабаром залишають гніздо й перший час разом з родителями тримаються в найближчих околицях.
Поряд із самкою у вихованні пташенят бере участь і самця.
Ростуть пташенята швидко й, досягши половини величини дорослих, починають літати. Із цього часу на ніч вони влаштовуються на деревах. Після підйому на крило молоді приступають до більше широких кочівель у пошуках корму. Пізніше окремі виводки з’єднуються в загальні зграї, у яких тримаються весь внегнездовой період.
Харчується цесарка змішаною їжею. У період розмноження основною її їжею служать комахи. Пізніше вона поїдає ягоди, листи, бруньки, паростки злаків і всякого роду зерна. У цей час зграї птахів нерідко вилітають годуватися на поля.
Звичайна цесарка є предком домашніх цесарок. Дика цесарка має смачне м’ясо, і полювання на неї серед місцевих жителів мають широке поширення.

* * *
Породи домашніх курей:
, ,