СІМЕЙСТВО ТЕТЕРЯЧІ (TETRAONIDAE)

Тетерячі добре відрізняються від фазанових тем, що ніздрі в них прикриті перинками, цівка оперена на 2/3 своєї довжини, у зимовий час у них на пальцях відростають рогові бахромки. На відміну від фазанів тетерячі при розшуку їжі не розривають ґрунт ногами. До цього сімейства ставляться птахи середньої й великої величини.
Це саме північне сімейство в загоні курячих. Еволюційне формування цього сімейства відбувалося в районах із тривалими й суворими зимами. Тетерячі пристосовані до харчування грубими кормами, що залишаються над поверхнею снігу. Годуються на землі, на кущах і на деревах. Харчуються головним чином рослинною їжею – пагонами, бруньками, квітами, насіннями і ягодами. Улітку вживають комах й інших безхребетних.
Рогові бахромки на пальцях допомагають тетерячим утримуватися на зледенілих галузях дерев. Зимовий сніговий покрив надає їм певний захист від холоду, тому що птахи ховаються в його товщі на ніч.
У тетерячих, крім звичайної для всіх курячих щорічної повної линяння, буває (правда, не в усіх) і часткове линяння, під час якої виростають більше пір’я зі значно більшими побічними стовбурами. Таким чином, на зиму птаха здобувають утеплений перовой убрання. Пазурі в тетерячих птахів линяють щорічно.
Крила в тетерячих короткі й широкі, що дозволяють швидко й майже прямовисно злітати із землі, що особливо важливо для мешканців лісу. Злітають тетерячі важко й галасливо, але літають швидко, хоча й недалеко. По землі ходять добре, але бігають рідко.
Серед тетерячих є й моногамні (рябчики, білі куріпки), і полігамні (глухарь, тетерев) види. Усі влаштовують гнізда на землі.
Поширення сімейства охоплює північні частини Євразії й Північну Америку, за винятком її південних частин. На північ тетерячі поширені аж до берегів Північного Льодовитого океану й на ряді островів полярного басейну. На півдні зустрічаються в Пиренейских горах, на Кавказі й у Північно-Східному Китаєві.
Більшість тетерячих живе в лісі, і тільки деякі види населяють альпійську або арктичну тундру й навіть сухий степ. Насиджують яйця й водять пташеняти переважно самки. Живуть оседло або ж узимку роблять незначні кочівлі.
Всі тетерячі — коштовні мисливські й промислові птахи.
У сімействі 11 пологів, що включають 18 видів. У викопному стані відомо 18 видів, що ставляться до 3 родам. Предки тетерячих відомі з раннього міоцену.
Біла куріпка (Lagopus lagopus), що ставиться к р о д у білих куріпок (Lagopus), — птах середньої величини: вага її коливається від 400 до 900 р. Узимку в неї, як й в інших представників цього роду, лабети оперені до пазурів, улітку пальці голі, покриті дрібними лусочками й, на відміну від інших тетерячих, не мають рогових бахромок.
.
Серед всіх курячих біла куріпка виділяється яскраво вираженим сезонним диморфізмом: у самця чотири, а в самки три сезонних убрання в році.
Зимове оперення самця сліпуче біле. Ноги густо оперені аж до пальців, внаслідок чого лабети широкі, нагадують заячі; у результаті птах при ходьбі по снігу не провалюється.
Навесні тулуб, крила й хвіст залишаються білими, а голова, шия й зоб здобувають інтенсивний каштаново-рудий цвіт. Тому самці бувають херошо помітні видали. Таке вбрання самці носять у період вибору гніздової території й розбивки на пари. У цей час гніздові ділянки, що облюбували для себе, самці звичайно сидять на високих купинах, як на сторожових постах, і їх фігури, що кидаються в очі, служать як би сигналом для інших самців, що територія тут зайнята. Тим самим усуваються зайві зіткнення самців і забезпечується більше рівномірний розподіл птахів по гніздовій території.
Улітку самці пофарбовані в блідо-рудуваті, жовтуваті й буруваті тони із широкими чорними поперечними смугами, переважно на верхній стороні й боках тіла. Літнє вбрання є захисним на тлі ґрунту й рослинності, серед якого тримаються птахи.
Нарешті, восени серед пір’я літнього вбрання з’являються групи пір’я, що досить різко виділяються інтенсивно-рудим фарбуванням. Ці пір’я осіннього вбрання розташовуються переважно на передніх частинах тіла й у відомій мері гармоніюють із жовтими й жовтогарячими плямами, що з’являються восени серед рослинності.
Оперення самок узимку неотличимо від такого самців. Особливого весняного вбрання в самок не буває, після зимового в них відразу формується літнє вбрання, що потім заміняється осіннім. Фарбування літнього вбрання самок помітно блідіше, ніж фарбування самців. Фарбування осіннього вбрання в загальному подібна з такий самців. Але серед більше блідих, що майже не мають рудуватого відтінку літнього пір’я осіннє пір’я виділяються більш різко, ніж у самців.
Біла куріпка добре пристосована до наземного способу життя: швидко бігає, при небезпеці мистецьки затаюється, злітає тільки в крайньому випадку. Цьому сприяє добре виражене заступницьке фарбування птахів. Як правило, на землі вони й годуються, на дерева не злітають. Виключення становлять мешканці тундри, які під час зимівлі в лісотундрі й лісосмузі іноді злітають годуватися бруньками й сережками верби й берези на чагарники й дерева.
По характері поширення це кругополярная птах. Вона населяє тундри Старого й Нового Світла, що є її корінними місцями перебування. Тут зосереджені основні запаси цього промислового птаха. Звідси вона проникає в лісову зону, лісостеп і гори до півдня до Північного Казахстану й Північної Монголії в Євразії й до Канади включно, у Північній Америці.
Найбільш характерними місцями гніздування цього виду є ділянки відкритої купинястої тундри, що чергуються із заростями верболозу, карликової берізки і ягідників. Такі місця багато представлені тільки в південній смузі тундри, де чисельність цього птаха найбільш велика. Навесні вона є тут фоновим видом, залучаючи до себе увага яскравим оперенням, голосними лементами й постійними перельотами з однієї купини на іншу. У горах біла куріпка тримається переважно в альпійському, а також субальпийском поясах, у лісовій зоні – тільки по мохових болотах, а в зоні лісостепу – у березових й осикових колках і перелісках з густою чагарниковою рослинністю.
У лісовій і лісостеповій зонах цей птах оседла й лише в зимовий час уживає місцеві кочівлі, особливо при неврожаї кормів. У горах вона робить регулярні вертикальні переміщення, спускаючись у пошуках корму в нижні пояси гір і долини. Але найбільше яскраво кочівлі й перельоти виражені в птахів, що населяють тундру й арктичні острови. Звідси вони перелітають у лісотундру й прилягаючі райони лісосмуги. У малосніжні роки, коли чагарники в тундрі не заносяться снігом і корм у вигляді бруньок, кінцевих гілок і сережок доступна, майже вся маса куріпок залишається зимувати в тундрі. У багатосніжні зими, навпаки, птахи, позбавлені корми, залишають тундру й летять у лісотундру й лісову зону. Тут вони концентруються в долинах рік й у ділянках лісу, богатих заростями верби й берези, бруньками й сережками яких всю зиму харчуються. У нормальні зими птаха проникають у глиб лісової зони на десятки кілометрів, у суворі – до 200-250 км.
Слідом за білою куріпкою летять із тундри кречет і біла сова, для яких куріпка служить основним зимовим кормом.
З першими проблисками весни в поводженні куріпок наступають помітні зміни. Ще на місцях зимівель можна чути весняні лементи самців, помітити збільшення їхніх брів, а також перші ознаки весняного линяння. Незабаром птаха залишають місця зимівель і починають зворотне пересування до гніздових місць. У тундрі вони з’являються тоді, коли з-під снігу здадуться чагарники й зачорніють таловини, інакше кажучи, коли стануть доступними корму.
Біла куріпка — моногамний птах; полової зрілості досягає в першу ж весну життя. Після прильоту в тундру птаха розсипаються по таловинах, самці починають доглядати за самками, знаменуючи цим початок шлюбного періоду. На півночі ареалу (у тундрі) це спостерігається в середині квітня, на півдні (Північний Казахстан) – небагато раніше.
Перший час птаха тримаються поодинці, лише зрідка сходяться по двох-трьох разом і відразу розходяться. Самки більшу частину часу годуються із частими, але невеликими перервами. Самці годуються мало, вони зайняті переслідуванням самок. Углядівши самку, самець витягає й трохи опускає вниз шию, піднімає хвіст, досить нагадуючи в такій позі курку, і біжить до самки. Наближаючись до неї, зрідка нахиляє голову, а підійшовши впритул, розпускає віялом хвіст, відстовбурчує одне крило й, як домашній півень, намагається обежать навколо її. Самка в цей період завжди тікає від самця. Залишившись один, самець іноді починає годуватися, але, углядівши поблизу іншу самку, біжить до неї, і знову починається переслідування.
Будучи в інші сезони року мовчазним птахом, біла куріпка в шлюбний період досить криклива. Протягом усього дня чутні голосні, помітні за 1 -1, 5 км лементи самців, більше тихі й рідкі голоси самок. Лементи в загальному однотипні, але имеющие чимало різних важко переданих відтінків.
У тундрі в цей час усюди видні самці, що біліють на купинах, які раз у раз піднімаються в повітря й роблять характерні для цього періоду струмові польоти. Здійнявшись із купини, самець спочатку летить низько над землею, а потім круто піднімається на 10-15 м нагору, на граничній висоті затримується на місці й, витягнувши шию, майже прямовисно опускається на землю. У момент найвищого підйому самець видає лемент, що при опусканні підсилюється (з деякими паузами) і закінчується на землі.
У міру потепління шлюбна діяльність куріпок проходить усе інтенсивніше. Самці починають завзято дотримуватися певної ділянки, на якому годуються й відпочивають. Сполохані із цієї ділянки, вони незабаром повертаються назад. Із цього часу кожен самець зірко стежить за своєю ділянкою, негайно вступає в бійку із самцями, що прилетіли на його ділянку іншими, майже завжди обертаючи їх у втечу. У свою чергу самки, що вільно пересувалися з однієї ділянки тундри на іншій, починають також завзято дотримуватися певного самця, і незабаром утворяться пари.
Процес розбивки на пари протікають досить швидко, і незабаром птахи починають зустрічатися майже винятково парами. Самці, видаючи тихі гортанні, що воркочуть голоси, настовбурчивши крила й розпушивши віялом хвіст, расшаркиваются, кланяються в такт крокам перед самками, бігають за ними із задертими хвостами, переслідують у повітрі. Через якийсь час майже вся придатна для гніздування територія даної місцевості виявляється зайнятий окремими парами. При цьому гніздової ділянка, займана парою, завзято охороняється самцем. Тримається він найчастіше на піднесеному місці (купині, бугрі й т.д.), з якого добре видна навколишня територія.
Після розбивки на пари вся гніздова територія виявляється як би поділеної на гніздові ділянки. Запізнені з початком шлюбного періоду птахи змушені задовольнятися гіршими місцями або залишатися зовсім без них. Слабких і хворих виганяють здорові, і вони туляться подекуди, «на задворках».
Наскільки активно охороняється білою куріпкою гніздова територія, можна бачити з наступного приклада.
На одній із гніздових ділянок автор цих рядків злякав самця з його сторожової купини, а сам залишився біля її, для того щоб подивитися, куди самець сяде й де знайде місце для відпочинку, оскільки вся тундра вже була розбита на гніздові ділянки. Пролетівши метрів 100, самець опустився було на землю, але інший самець, хазяїн цієї ділянки, зараз же з лементом підлетів до нього з наміром битися. Перший самець здійнявся й перелетів на інше місце, звідки, однак, був вигнаний наступним самцем. Пролетівши ще деяку відстань, вона вже зібрався опуститися, як йому назустріч вилетів новий самець і також прогнав. Тоді він повернувся до своєї ділянки, але сісти тут побоявся. Довелося знову згорнути йому в тундру й зробити таке ж коло, як і раніше, причому всюди його зустрічали з ворожнечею інші самці й проганяли ще на лету. Тоді нещасний самець був змушений повернутися на свою ділянку й опуститися поблизу від людини. Тут, у сусідстві з людиною, виявилося саме безпечне місце, тому що поблизу затятих забіяк не було видно.
Після того як весна остаточно вступить у свої права, установиться тепла погода й мине період повернення різких холодів, коли ґрунт позбудеться від зайвої вологи й з’являться досить просохлі ділянки, біла куріпка приступає до пристрою гнізд і відкладанню яєць. У південних районах (Північний Казахстан) це спостерігається в першій половині травня, у північних – значно пізніше, наприкінці травня – першій половині червня. У цей час самки мають майже повний літній, а самці – повне весняне вбрання, до якого незабаром починають домішуватися літні пір’я. У самців помітно менше стає струмових польотів і набагато менше бійок.
Свої гнізда біла куріпка розташовує переважно на ділянках відкритої купинястої тундри під прикриттям рідких гілок верби й карликової берези. Густих заростей вона уникає. Тяжіння до відкритих місць властиво й популяціям лісової й лісостепової смуги. У першому випадку гнізда містяться «на моху», по можливості на сухому місці, у стовбура якої-небудь сосонки; у другому – найчастіше на узліссі лісового колка й навіть у степу серед ковилей, під прикриттям гілок таволги. Але у всіх випадках гніздо гарне замасковано й знайти його важко. Цьому сприяє яскраво виражене заступницьке фарбування яєць і самого птаха.
Гніздо влаштоване дуже просто. Це невелике поглиблення в ґрунті, негусто вистелене сухими стеблами, тонкими гілками й листами трав і чагарників й іноді декількома власними перинками. Лоток, як правило, округлої форми, 9-19 див у діаметрі й 4-8 див глибиною. На зволоженому ґрунті підстилка густіше, розмір гнізда трохи більше.
Самка несе щодня по 1 яйцю. Повна кладка складається з 5-20, частіше 8-12 яєць, пофарбованих у блідо-жовтуватий основний тон, поцяткований коричнюватими й буруватими цяточками й плямами різної величини). Фарбування тільки що знесеного яйця яскравий і соковита, основний тон, цяточки й плями червонуватого відтінку. яйце, Що Полежало, блідне. Довжина яєць 44-52 мм.

До насиживанию куріпки приступають після откладки останнього яйця. Насиджує одна самка. Самець у цей час перебуває неотлучно біля гнізда, але в його поводженні наступає різка зміна. Не чутно його лементів, не видно на купинах його самого, не помітні його струмові польоти. Звичайно він затаюється між купинами, розпластавшись на землі. Злітає він рідко й лише для того, щоб прогнати самця, що заблукав на його ділянку іншого, або ж зробити знак уваги самці, що злетіла із гнізда. При нападі на гніздо хижака сміло вступає з ним у бій.
Сидяча на гнізді самка підпускає людину впритул. Звичка злітати із гнізда тільки в крайньому випадку допомагає білій куріпці залишатися непомітної для літаючих хижаків.
Період насиживания — один з найбільш важких у житті самки. Вона рідко злітає із гнізда й мало годується, сильно худне. Якщо навесні вага самок, добутих у Тиманской тундрі, коливався від 600 до 700 м, то до кінця насиживания вище 550 м не піднімався. У цей час птаха найбільше заражені пухоедами й глистами; зараженість останніми в тій же тундрі досягала 50% всіх оглянутих птахів.
При огляданні гніздових ділянок часто доводиться зустрічати розриті зверху торф’яні купини із сильно вибитими поглибленнями, у яких товстим шаром лежить дрібний пил. Це «купалки» білих куріпок, у яких вони, подібно домашнім курям, купаючись у сухому пилу, звільняються від пухоедов й інших эктопаразитов. У пору насиживания ці «купалки» завжди мають свіжі сліди перебування в них птахів, що свідчать про постійне їхнє відвідування.
Тривалість насиживания 18— 20 днів. У першій половині червня на півдні, у другій половині червня – початку липня на півночі ареалу з’являються виводки, які відразу ж уводятся самками від гнізда в більше закриті місця – заросли карликової берези, верболозу, на узлісся трав’янистих лайд і т.д. Тут вони більш надійно захищені від численних ворогів. Самець тримається при виводку з моменту появи пташеняти, нарівні із самкою проявляючи про їх турботу. Він сповіщає голосним лементом виведень про небезпеці, першим вилітає назустріч ворогові, намагаючись відвести його від пташенят убік.
Наскільки відособлені окремі пари куріпок у період насиживания, настільки товариські вони в період вигодовування пташеняти. Нерідко трохи виводків поєднуються в єдину змішану зграю, у якій дорослі птахи спільно захищають пташенят. Характерний щодо цього наступний випадок.
оленяча запряжка, Що Проїжджала по тундрі, вспугнула виводок. Напівоперені пташенята розлетілися й розбіглися в різні сторони. Самець і самка кинулися до собаки, що випливала за підводою, і, бігаючи в неї під носом, намагалися відвести убік. Собака спочатку намагався піймати їх, але, відчувши безплідність спроб, кинула це заняття й продовжувала свій шлях біля запряжки оленів. Але куріпки не заспокоїлися й, розпустивши й волочачи по землі крила, із квоктанням продовжували бігти з боків візка добру сотню метрів. Раптом собака, що вже не обрится ніякої уваги на птахів, підняла новий виводок, що розсипався з писком. пара, Що Бігла за візком, куріпок стрімко злетіла й кинулася на собаку, з таким же азартом і шумом бігаючи навколо її, як і батьки потривоженого виводка.
Незабаром поблизу здалися третій, потім четвертий і п’ятий виводки, батьки яких також з лементами почали переслідувати собаку, бігати й кружлятися навколо її. Зовсім спантеличений собака припинив усякі пошуки пташенят і сумирно біг по дорозі поперед оленів, а куріпки цілою зграєю в 7 штук усе ще продовжували переслідувати візок не менш сотні метрів, перебуваючи на відстані 8-10 м від нарт.
Відомий випадок, що коли защится своїх пташеняти самець кинулося на спостерігача, збив з його окуляри й при повторному нападі був пійманий руками.
Як й в інших виводкових птахів, найбільшу кількість пташенят білої куріпки гине в ранньому віці. У цей час вони легше всього попадають у лабети хижаків, гинуть від несприятливих метеорологічних умов й інших причин. Однак відсоток дитячої смертності в білої куріпки невеликий. За спостереженнями в Тиманской тундрі, до двомісячного віку, коли молоді по величині досягають розмірів дорослих, доживає 80% пташенят, у той час як у глухаря в Башкирії всього лише 40% і трохи більше в тетерева. Незначний відсоток загибелі молодняку в білої куріпки порозумівається рядом біологічних особливостей, у тому числі звичкою пташеняти затаюватися й добре ховатися на землі, а також активним захистом дорослими птахами своїх пташенят.
Період розвитку пташеняти в різних широтах неоднаковий. У Тиманской тундрі, наприклад, він рівняється в середньому двом місяцям і доводиться на липень і серпень.
За цей час пухові пташенята майже досягають ваги дорослих птахів. У Північному Казахстані такої ваги пташенята досягають через три місяці – до середини вересня.
Більше швидкий розвиток пташенят у тундрі варто розглядати як пристосування до короткого полярного лету. Швидкий темп росту пташеняти тут пов’язаний з достатком їжі й із тривалим полярним днем, тобто зі сприятливими умовами для інтенсивної годівлі.
Батьки перебувають при пташенятах доти, поки ті не досягнуть величини дорослих і не надягнуть зимового оперення. Поява білого оперення звичайно збігається з появою сніжного покриву, але далеко не завжди. Бувають роки, коли земля довго не покривається снігом і білими птахами на темному тлі голої землі виявляються дуже помітними. У цей час куріпки дуже смирні, близько підпускають до себе людини й досить доступні при полюванні з рушницею. Із установленням сніжного покриву птахи робляться дуже обережними й на постріл не підпускають.
Як відзначалося, самці білої куріпки линяють чотири, а самки — три рази в році. Дві линьки, послебрачная й предзимняя, – повні, у результаті їх з’являються літнє й зимове вбрання; дві інші, предбрачная й осіння, що дають весняні й осінні вбрання, – часткові. У самок предбрачная линяння відсутня.
У линьке куріпок характерно те, що одне линяння за часом налягає на іншу. Власне кажучи безперервне линяння триває із провесни до самої зими, тобто 7-8 місяців у році. Всі сезонні вбрання, за винятком зимового, ніколи не бувають чистими, в оперенні птаха звичайно можна виявити пір’я двох-трьох убрань одночасно.
Кермові й махові пір’я линяють один раз у році, як і пір’я ніг, а також дзьоб і пазурі.
Харчується біла куріпка майже винятково рослинною їжею — бруньками, сережками, ягодами, листами п іншими частинами рослин. Комахи в кормовому раціоні дорослих фігурують рідко. Найважливішими кормовими рослинами служать верби, береза, подбел, мучниця альпійська, шипшина, просо, перстач, осика й ін. Видовий склад кормів у різних географічних районах сильно варіює. Але загальний характер харчування й сезонних його змін досить подібні. У зимові місяці поїдаються майже винятково бруньки, гілки й сережки деревних рослин. Навесні помітну роль грають перезимовані під снігом ягоди й зелені листи. Улітку великого значення набувають зелені частини рослин, до яких у період цвітіння додаються квіти, а пізніше плоди й насіння трав’янистих рослин. Наприкінці літа й восени в масі поїдаються ягоди нового врожаю, що становлять одну з основних груп кормів.
Велика область поширення, найбагатші природні запаси й гарні товарні якості ставлять білу куріпку в число найважливіших промислових птахів країни.
Основний промисел її зосереджений у зоні лісотундри, куди вона в масі переміщається на зиму з великих тундрових просторів. Тут неї добувають переважно різними самоловами, і в першу чергу сільцями – волосяними петлями, що підвішують між кустиками низько над землею в місцях, де годуються птахи. Один промисловик розставляє від декількох сотень до 1000 і більше сілець, добуваючи в день від декількох десятків до декількох сотень птахів. Середній улов за зиму місцями становить кілька тисяч, а максимальний – до 5 і навіть 10 тисяч куріпок на мисливця.
У тундрі навесні практикується добування білих куріпок капканом на манщика, у результаті чого за весну виловлюється до півтори тисяч самців. Цей спосіб явно шкідливий, і його варто заборонити. В інших частинах ареалу широко поширене полювання на цього птаха з рушницею.
Про значимості промислу білої куріпки можна судити за наступним даними. У багатьох районах лісотундри зимовим промислом куріпки займається значна частина населення. До Жовтневої революції, коли на північ завозилося мало хліба, м’ясо куріпок заміняло населенню хліб. В 20-х роках поточного століття тільки в одному Всть-У сино кому районі (на Печорі) добувалося від 400 тисяч до 1 мільйона птахів у рік.
У цей час увага до дичезаготовкам ослабнув і розмір промислу цього виду скоротився. Але й при колишньому промислі природні запаси його на півночі використалися далеко не всюди й не повністю. Біла куріпка заслуговує на більшу увагу з боку органів мисливського господарства.
Тундреная куріпка (L. mutus) по складу, способу життя, кількості сезонних убрань й їхньому фарбуванню досить подібна з білої, але відрізняється від її більше дрібними розмірами (важить 430-610 г), чорною вуздечкою в самців у зимовому оперенні, меншим розвитком рудих тонів у літньому.
.
Поширена тундреная куріпка кругополярно, населяючи тундри Євразії й Північної Америки, а також гори Скандинавського півострова, Шотландії, Альпи, гольцовую область хребтів Східного Сибіру, Хангай, Алтай, Саяни й, можливо, Тарбагатай. Живе також на багатьох арктичних островах.
По характері перебування — осілий птах і лише місцями взимку робить незначні вертикальні кочівлі.
Улюбленими місцями перебування в гніздовий час є кам’янисті розсипи зі зростаючими на них худими мохами й лишайниками, а також гірська тундра з бідною чагарниковою й трав’янистою рослинністю.
Спосіб життя в період розмноження багато в чому подібний з таким білої куріпки.
По характері харчування — переважно растительноядная птах. Склад кормів багато в чому подібний з таким білої куріпки. У зимовий час добуває їжу, розкопуючи сніг у тих місцях, де він неглибокий. Окремі зграйки куріпок охоче тримаються на місцях годівлі північних оленів, де сніг поритий копитами й птахам легко добратися до корму. Багатосніжні зими згубні для тундреной куріпки, і сніговий режим зими є головним регулятором чисельності популяції.
У зв’язку з відносно невеликою чисельністю, а також перебуванням у малонаселених людиною місцях промислове значення цієї куріпки невелике.
Тетерів (Lyrurus tetrix) — птах середньої величини: вага її коливається від 700 до 1600 р. Він досить стрункий і рухливий. Більшу частину життя проводить на землі, хоча взимку майже повсюдно годується на деревах. На землі рухається швидко, при цьому звичайно витягає шию вперед. Сидячи на гілках, тіло тримає горизонтально.
Літає тетерев швидко й досить легко, роблячи часті змахи сильно вигнутими крильми. Злітає вільно як із землі, так і з дерев; зліт із землі супроводжується більшим шумом, у той час як з дерева зривається майже нечутно. Від переслідування ніколи не рятується втечею, а злітає й, як правило, летить далеко.
У тетерева добре виражений підлоговий диморфізм: самці крупніше самок і мають різко відмінне фарбування оперення.
Самець чорний, з металічно-синім або зеленим блиском на голові, шиї, зобі й нижній частині спини. На крилі більш-менш помітне дзеркальце – біла поперечна смуга. Крайні кермові сильно загнуті лирообразно назовні. Самка рудувато-сіра, хвіст у неї вирізаний. Молоді по фарбуванню оперення схожі на самку.
Тетерів населяє лісову й лісостепову зони Євразії від Шотландії й східної частини Піренеїв до Східного Сибіру, північної частини Монголії й сходу Маньчжурії.
Це напівосілий птах, місцями робить незначні сезонні кочівлі, більш регулярно виражені в гірських районах. У деякі роки спостерігаються масові переселення тетеревів, зв’язані, як видно, з неврожаєм кормів.
Тетерів — мешканець узлісь лісів і лісостепу. У гніздовий час він віддає перевагу березовим лісам, що чергуються із хлібними полями, осичняки й липняки по сусідству з великими вирубками й гарами, лісові узлісся й рідке дрібнолісся з обов’язковою присутністю ягідників і сухих місць, необхідних для пристрою гнізд; глухих високоствольних лісів уникає.
На півдні ареалу під впливом оранки степів і зменшення лісів поширення його скорочується, на півночі ж завдяки вирубці лісів зайнята їм територія поступово розширюється.
З появою перших ознак весни, коли, незважаючи на міцні ранкові морози, удень під теплими променями сонця почне капати з дахів, зачорніють дороги й на південних схилах здадуться таловини, у поводженні тетеревів наступають помітні зміни. Птахи стають більше жвавими, і це пожвавлення передує токовищу. Зимові зграї починають поступово розбиватися. Залежно від географічного положення місцевості спостерігається це в різних числах березня.
Перший час самці бурмочуть на випадкових місцях, будучи ще в зграї. У сонячну погоду тетерева починають чуфикать, одинака бурмотати, а інші ганятися один за одним і битися. Токування починається в зграї, що не розбилася, і триває кілька днів, потім зграйки розбиваються й тетерки відокремлюються. Токування відбувається на постійних токовищах.
Для своїх токовищ тетерева вибирають лісові галявини, просіки, опушки лісу, бугри серед заливного лугу, покритого чагарниками, ділянки степу, іноді на 5—6 км вилучені від лісу, і т.д.
Першими вилітають на токовище й бурмочуть на ньому старі самці, незабаром до них приєднуються сильні молоді торішнього виведення, слабкі ж молоді навіть у розпал струмового періоду хоча й вилітають на токовище, але тримаються на його окраїнах; вони або мовчать, або чуфикают, але не бурмочуть.
Пісня токующих тетеревів складається із двох частин — бурмотання й чуфиканья. У першій стадії токовища, коли птаха токуют тільки на деревах, вони лише бурмочуть. Бурмотання віддалено нагадує воркованье голубів. Бурмотання начебто б і неголосне, але чується на відстані до 2-3 км, і там, де тетеревів багато, воно заглушає голоси інших птахів. У розпал токування бурмотання чергується із другою частиною пісні – чуфиканьем, що добре передається складами «чуф-фи». Бурмотання й чуфиканье супроводжуються своєрідними рухами птаха: вона важливо виступає, закинувши голову, надувши шию, піднявши й розгорнувши віялом хвіст. Птахи те повертаються, присідають, то перебігають із місця на місце. Між тими, що зібралися на токовище самцями виникають запеклі бійки. Під час бійки суперники стають, подібно домашнім півням, друг проти друга, зближаються головами, опущеними до самої землі, підскакуючи при цьому зовсім вертикально й намагаючись нанести один одному удари. Нерідко з обох бійців летять пір’я, але, незважаючи на, здавалося б, їхня жорстокість, вони ніколи не наносять один одному серйозних ран. Справа обмежується звичайно бійкою й втечею одного із забіяк.
Кількість самців, що збираються на токовища, у різних місцях варіює від декількох штук до декількох десятків птахів, а де збереглася висока їхня чисельність – до сотні особин і більше.
Токовища залучають до себе й самок. На початку токування самки прилітають до окраїн токовища ненадовго. Пізніше, коли починається дійсне токовище, вони прилітають до сонячного сходу або на самому сході й тримаються на окраїні токовища, видаючи квоктання. Спариванпе відбувається як на токовищі, так і за його межами.
Як тільки в гнізді з’явиться повна кладка, тетерки приступають до насиживанию, і кількість їх поблизу токовищ незабаром сходить на немає. Косачі (так мисливці називають самців) якийсь час продовжують токовать і без самок, але ігри стають усе більше млявими й незабаром припиняються зовсім.
Гніздо звичайно влаштовується недалеко від токовища й завжди по сусідству з ягідниками суниці, костяниці й т.д., на яких згодом годуються виводки. Розташовується воно на землі під прикриттям чагарнику або дерева і являє собою ямку в ґрунті, скудно вистелену стеблинками, листочками, іноді деревними гілками, мохами й перинками. Розміри тназда: діаметр лотка 16-22 див, глибина лотка 4- 6 див. Повна кладка містить від 4 до 14, частіше 6-8 яєць бледно-охристой фарбування з темно-коричневими плямами. Менше яєць у кладках у роки неврожаю кормів, а також у молодих. Розміри яєць: 47- 55 х 34-36 мм.

Самка приступає до насиживанию після откладки останнього яйця. Спостерігається це в південних частинах ареалу на початку травня, у північних – наприкінці травня – початку червня. Старі самки починають гніздитися раніше молодих. При загибелі першої кладки самка може відкласти другу, у результаті чого період, протягом якого можна зустріти в гніздах тетеревів яйця, сильно розтягнуть.
Насиживанием і вихованням пташенят займається тільки самка. Самці ж незабаром після закінчення токування переміщаються в добре вкриті місця, де линяють. Тривалість насиживания 21-25 днів. У південних частинах ареалу виводки починають з’являтися в першій декаді червня, у північних – наприкінці червня – початку липня. Відразу ж по вилуплении пташеняти самка веде їх від гнізда й тримається на початку в більш-менш укритих місцях поблизу.
Перші дні пташенята ростуть дуже повільно, але через тиждень темп росту різко збільшується. На 3-4-й день їхні життя з’являються махові, потім кермові пір’я; у тижневому віці пташенята можуть перепурхувати, у двотижневому перелітати на значні відстані, а в місячному не відстають від матки. Приблизно до цього часу в них формується перший перовой убрання. Тетеревята злітають на дерева вже в тижневому віці, але подовгу залишатися на них і тим більше ночувати починають тільки з 1, 5-місячного віку.
У період розмноження в тетеревів спостерігається значна загибель яєць і пташеняти, особливо в ранньому віці. За деяким даними, загибель яєць становить близько 10% від первісних кладок; смертність молодняку з моменту вилупления до середини вересня коливається від 26 до 55%. Причиною загибелі є несприятливі кліматичні умови, хижаки, а також випас худоби в місцях гніздування птахів.
Спочатку виведень тримається в межах невеликої території, пізніше ж переміщення розширюються, особливо в пошуках ягідників. Зі зникненням ягід і дозріванням ярових хлібів виводки по ранках і вечорам роблять регулярні переходи на хлібні поля, повертаючись опівдні й на ніч на лісові узлісся.
У вересні молоді косачі відбиваються від матки, а молоді тетерки продовжують триматися з маткою до утворення зимових зграй.
Наприкінці літа й восени в тетеревів спостерігається осіннє токування, у якому беруть участь майже винятково старі самці. Починається воно з кінця серпня, але найбільш інтенсивним буває з кінця вересня до кінця жовтня. Бурмотання окремих косачів іноді можна чути в листопаді, грудні й навіть у січні. Наток птаха вилітають затемна, токуют протягом усього дня, але найбільше інтенсивно при сході сонця. Тримаються при цьому птаха на землі, рідше на голих деревах.
Після розпадання виводків тетерева збиваються в зграї, у які входять як старі, так і молоді самці й самки. Зграї зберігаються протягом всієї зими. Кожна зграя завзято дотримується певної місцевості, але з випаданням глибокого снігу й зникненням корму переміщається в інші місця. У цей же час птаха переходять із наземних кормів на деревні, завдяки чому взимку їх найчастіше можна бачити сидячими на деревах.
Однак ночують вони як і раніше на землі, зарившись у сніг. Для цього тетерев або з дерева, або прямо з польоту кидається в сніг і пробиває його верхній шар. Потім, підсуваючи голову й рухаючи крильми, робить поглиблення начебто печери, куди й забивається. Під снігом він іноді прориває хід на 10 м і більше. Вилітає зі сніжного притулку дуже швидко й із шумом. У більші холоди тетерева проводять у снігу не тільки ніч, але й більшу частину дня, а в сильні заметілі можуть залишатися там по нескольку днів. Місця ночівель легко розпізнати по калі й лункам у снігу, які розташовуються одна від інший звичайно через 2-3 м.
Іноді бувають випадки, коли після відлиги наступають сильні морози й сніг покривається твердою кіркою, з-під якої птахи не можуть вибратися й у масі гинуть.
Бродяче життя тетерячі зграї ведуть до кінця зими, а в лютому — березні знову переміщаються в район токовища, де й осідають на весь період розмноження.
Линяння в самців і самок проходять не одночасно. У дорослих косачів зміна пера починається незабаром після закінчення токовища й триває досить довго – 2, 5 місяці й більше, закінчуючись у вересні й навіть у жовтні. На час линяння вони звичайно переселяються в густі зарості чагарників, де почувають себе в більшій безпеці. Спочатку линяє дрібне перо, а потім уже махові й кермові. Неодружені самки приступають до линяння одночасно із самцями, а пташенят, що мають,- на місяць пізніше, разом із пташенятами. Зміна дрібного пера починається на череві, а закінчується на голові. Останніми, як й у самців, линяють велике пір’я крил і хвоста. Повністю линька закінчується в середньому у вересні. У дорослих буває тільки одне повне річне линяння.
Тетерів в основному растительноядная птах; тваринні корми споживаються пташенятами в ранньому віці, у дорослих вони мають невелике значення. Набір кормів досить значний: у кормовому раціоні тетеревів з декількох областей Європейської частини СРСР зареєстровано близько 80 видів рослин і близько 30 видів тварин. Особливо різноманітний він у весняно-літній період. У цей час у найбільшій кількості поїдаються листи, бутони, квіти, насіння багатьох трав’янистих і кустарничкових рослин, видовий склад яких варіює залежно від географічних районів. Узимку птаха вживають переважно бруньки, сережки й пагони берези, вільхи, верби, осики, ягоди ялівця, а також шишечки соснової «озимини». Пташенята в перший тиждень харчуються майже винятково тваринами: жуками, гусеницями, мурахами, клопами, павуками, цикадами, комарами, мухами й т.д., а пізніше переходять на рослинні корми.
У шлунках тетеревів майже завжди втримуються дрібні камінчики, що полегшують перетирання їжі. Найбільшу в них потреба птаха відчувають у ранневесенний період, до початку токовищ.
Завдяки широкому поширенню й високій чисельності тетерев належить до найбільш популярним охотничьепромисловим птахів. Добувають його досить різноманітними способами. Навесні полюють із підходу й на токовищі, наприкінці літа – за виводками й на манок, восени на опудала, узимку з під’їзду й з лунок. Крім цих рушничних способів, існує багато промислових способів видобутку за допомогою пасток: вентелей, ковшів, давушек, сильев і т.д. Особливо широко застосовувалися ці способи в минулому, коли чисельність тетеревів на території всього ареалу був високої й промисел їх був розвинений набагато більше.
Кавказький тетерев (L. mlokosiewiczi) схожий на звичайного тетерева, але ледве подрібніше й злегка відрізняється фарбуванням оперення. У самця воно матово- або бархатисте-чорне, майже без блиску, на крилі дзеркала немає. Крайні кермові загнуті більше вниз, чим у сторони. У самки пестрини більше дрібні й одноманітні, утворюючі струйчатий малюнок.
Розповсюджено кавказького тетерева на вкрай обмеженій території — у межах альпійського пояса Головного Кавказького хребта й Малого Кавказу на висоті від 1500 до 3000 м над рівнем моря.
Тут він населяє альпійські луги, покриті багатою рослинністю, заросли рододендрона й низькорослої берези; узимку зустрічається в субальпийском верхолесье, на вигревах нижньої частини альпійської зони, а також у високоствольних пихтових лісах. Веде більш-менш осілий спосіб життя, за винятком популяцій, що живуть в альпійському поясі: узимку вони спускаються до верхньої межі лісу або заходять у нього.
Токування кавказького тетерева має ряд своєрідних особливостей. У токовищі беруть участь не тільки старі, але й молоді самці, ще в строкатому, сірому, недорослому вбранні. На токовищі півні або спокійно сидять, або, опустивши крила й майже вертикально піднявши хвіст, підстрибують нагору на висоту близько 1 м, повертаючись при цьому на 180°. Стрибок супроводжується характерним ляскотом крил. Частота стрибків виражає ступінь збудження птаха й з появою на токовищі кожного нового півня або самки підвищується. Якщо підстрибує один півень, то по черзі (рідко разом) стрибають і всі інші. Звичайно токовище проходить у мовчанні, якщо не вважати ляскоту крил при стрибках. Зрідка півні клацають дзьобами або видають коротке хрипіння, що нагадує приглушений і м’який лемент деркача.
Спосіб життя цього тетерева багато в чому подібний з таким звичайного тетерева.
Через нечисленність промислового значення цей вид не має.
Луговий тетерев (Tympanuchus americanus) по величині трохи менше звичайного тетерева, але відрізняється від нього, як і від інших тетерячих, двома пучками довгого пір’я з боків шиї. Під цими пучками ховаються голі ділянки шкіри й підшкірні мішки, що повідомляються з дихальним горлом. Навесні під час токування луговий тетерев надуває ці мішки й видає звуки, подібні із дробом на великому барабані.
По загальному вигляді цей тетерев нагадує глухаря, а по своїх рухах — домашніх курей.
Самець і самка мають однакове строкате фарбування з темними поперечними смугами на нижній стороні.
Розповсюджено лугового тетерева в Північній Америці, де населяє безлісні рівнини. Найчастіше тримається на сухих галявинах, що поростили рідкими чагарниками або низькою травою. Не уникає він й оброблені поля, куди нерідко виходить годуватися.
Описуваний вид переважно наземний птах. На дерева сідає тільки в погану погоду або для того, щоб покормитися ягодами.
Навесні, як і звичайний тетерев, збирається на групові токовища, супроводжувані переслідуваннями птахів один одного, своєрідними позами й бійками. У квітні – травні самка влаштовує на землі гніздо у вигляді ямки з убогої вистилкой, куди відкладає 8-12 великих чисто-білих яєць. Насиживание триває 18 – 19 днів. До жовтня пташенята досягають величини дорослих. У цей час птаха збираються в зграї, які тримаються всю зиму.
Харчується луговий тетерев як рослинними, так і тваринами кормами. З перших він поїдає кінчики молодих листів, насіння диких і культурних рослин, усілякі ягоди; із других – різних комах й їхніх личинок, равликів й інших безхребетних тварин.
Луговий тетерев належить до числа популярних мисливських-промислових птахів.
Глухарь (Tetrao urogallus) — один із самих великих представників курячих, ростом майже з індика. Вага самців коливається від 3, 5 до 6, 5 иг, самок- від 1, 7 до 2, 3 кг. Це більший незграбний і полохливий птах. Хода його швидка, при пошуках їжі він нерідко бігає по землі. Із землі піднімається важко, голосно ляскаючи крильми й роблячи великий шум. Поле важкий, гучний, майже прямій і без гострої потреби нетривалий. Летить звичайно над самим лісом або на висоті половини дерева; лише восени, роблячи більше значні переміщення, тримається високо над лісом.

У глухаря яскраво виражений підлоговий диморфізм. Самець значно крупніше самки й різко відрізняється від її по фарбуванню оперення. На відміну від сірої самки видали він здається чорним, однак насправді голова, шия, спина й боки тіла в нього сірувато-сизі із дрібним темним струйчатим малюнком. Зоб чорний із зеленим металевим блиском. Черево темне з великими білими плямами або біле з рідкими чорно-бурими плямами. Крила бурі, хвіст чорний з білими розпливчастими плямами й струйчатим малюнком.
У самки загальне фарбування верху жовтувато-руда в поперечну смужку, з бурими й охристими вершинами пір’я. Горло охристое, зоб рудий, іноді з пестринами. Інший низ світло-рудий з пестринами, середина черева майже біла. Крила буруваті, хвіст вохристо-рудий з темними поперечними смугами.
Область поширення глухаря охоплює хвойні й місцями широколиственние лісу від Скандинавського півострова, Британських островів і Піренеїв до Байкалу й Лени.
Глухарь — дійсний лісовий птах. Населяє більші масиви великих і старих лісів різного типу, предпочитая, однак, бори й діброви. Більшу частину року веде наземно-деревний спосіб життя, тому що годується на деревах, і тільки в період гніздування стає повністю наземним птахом.
У хвойних і хвойно-листяних лісах глухари живуть оседло в межах невеликого району, роблячи лише незначні місцеві переміщення. Із чисто листяних лісів на зиму регулярно перекочовують у бори або в ділянки лісу з домішкою сосни, хвоя якої служить глухарю основним кормом у зимовий період. Наприкінці зими птахи повертаються у свої гніздові місця.
Чисельність глухаря низька, причому всюди неухильно зменшується. У Західній Європі він майже зовсім відтиснутий у гірські ліси й став рідким птахом. Не стало його в лісостепу між Дніпром і Доном, у борах Кустанайської області й у ряді інших районів лісостепової й південної окраїни лісової зони нашої країни. Рідкий і нечисленний він також у смузі європейських широколиственних і змішаних темнохвойних лісів.
Зменшення чисельності й скорочення ареалу глухаря відбувається частково через посилене полювання на нього, частково в результаті безперервного зменшення площі старих лісів. Немає цього сумного явища лише там, де або сам він перебуває під охороною, або ж охороняється вся природна обстановка, як це має місце в заповідниках.
З першими проблисками весни глухари починають змінювати своїм зимовим звичкам. Вони всі частіше опускаються на сніг, здавалося б, без причини проходжуються серед дерев. При цьому самець нетнет та й прочертить крильми по снігу, залишивши на ньому сліди, або «наброди». Це перші провісники пори, що наближається, шлюбних ігор. У північних частинах ареалу «наброди» з’являються біля середини березня, у південних – у другій половині лютого. Чим ближче до весни, тим «набродов» більше. Від появи перших «набродов» до початку токовищ проходить звичайно 3-4 тижня.
Токування починається ще при наявності в лісі суцільного сніжного покриву.
З появою таловин на токовища починають вилітати самки й інтенсивність токовища різко зростає. Найбільшого розпалу він досягає на той час, коли сніг у лісі майже повністю зникне.
Місця токовища, або токовища, рік у рік постійні. Деякі з них відомі протягом багатьох десятиліть.
Місце, де токуют глухари, можна довідатися по наявності однієї або декількох невеликих (3—4 м2) витоптаних птахами площадок і суцільно покресленому крильми снігу. Пізніше, коли глухари починають ночувати на токовищі й співати, на деревах, розташованих навколо цих місць, можна виявити й самих птахів.
До місця токовища самці часто злітаються з вечора, але токовище -починається за часдва до сходу сонця. Спочатку вони токуют на деревах, спускаючись усе нижче й нижче, а потім злітають на землю. Там же, на землі, відбуваються запеклі бійки між самцями, що виникають із появою на токовищі самок.
Токуя на дереві, самець піднімає й опускає хвіст, опускає шию, піднімає й навіть закидає голову й повільно пересувається уздовж галузі від стовбура до її кінця й назад. Поза токующей птаха на землі така ж. Сильно опущені крила чортенят по снігу або по землі.
Пісня глухаря складається із двох частин: так називаного клацання й скирканья. Клацання нагадує удари нігтя по неповній сірниковій коробці. Повторюється воно через певні проміжки часу, поступово частішаючи й закінчуючись голосним ударом. Потім треба скирканье, що нагадує стрекотіння сороки, почасти скрип снігу в мороз. Клацання може тривати кілька хвилин, скирканье – усього дві-три секунди. Звуки пісні чутна недалеко: перша частина – за 100-125 м, друга – на відстані близько 200 м.
Під час скирканья звичайно вкрай чуйний глухарь не чує не тільки сильного шуму, але навіть зробленого по ньому невдалого пострілу (звідси й відбулася його назва). Колись уважалося, що глухарь перестає чути на токовищі від сильного нервового збудження. Насправді ж причина його тимчасової глухоти інша. Виявляється, у нього в слуховом проході є особлива лопата, або складка, рясно постачена кровоносними судинами. Під час токування, зокрема в момент скирканья, лопата ця наливається кров’ю й так набухає, що, коли глухарь, відкриваючи рот під час співу, надавлює її однієї з кісточок черепа, вона зовсім закриває слуховой прохід. Цим моментом користуються мисливці, підходячи до токующему глухарю.
Число півнів, що злітаються на токовище, у різних географічних районах по-різному, від декількох птахів до сотні. Останнє спостерігається там, де цей птах збереглася в значній кількості.
Глухарки починають відвідувати токовища набагато пізніше самців і залишають їх раніше, ніж самці. Тривалість їхньої участі в токовищах приблизно у два рази коротше тривалості токування самців. Самки припиняють відвідувати токовище після того, як закінчать кладку й почнуть насиджувати яйця, що спостерігається приблизно біля середини травня. Наприкінці травня – початку червня закінчують токування й самці.
Глухарь — полігамний птах, пара не утворить. Виконавши свій шлюбний борг, самці забираються в найбільш глухі ділянки лісу, де приступають до линяння. Турбота про потомство повністю лягає на самку.
Ще в період токовищ самка підбирає підходяще, досить високе й сухе, місце де-небудь неподалік від токовища, звичайно не далі 1/2—1 м- Тут вона робить своє нехитре гніздо — невелике поглиблення в ґрунті, вистелений рідкими травинками, листочками, іноді одиночними пір’ям. Воно добре захищено від дощу купою труску, галузями й стовбурами дерев, коріннями упавшпх сосен й ялин і добре замасковано.
Глухарка несе яйця через день, хоча є вказівки й про те, що вона це робить щодня. У повній кладці втримується від 5 до 16 яєць, пофарбованих у желтоватобелий цвіт з бурими пестринами. По розмірах вони подібні з курячими.
Насиджує глухарка 24 дня, дотримуючись строгого розпорядку: відлучається від гнізда в добу три рази — раннім ранком, удень і ввечері. До кінця насиживания прихильність її до гнізда зростає й при небезпеці вона не дуже квапиться покинути його.
пташенята, Що Вилупилися, тільки-но обсохнув, вільно можуть випливати за матір’ю. Перші дні вони бояться холоди й вологи й тому часто обігріваються під матір’ю. При небезпеці мистецьки ховаються й в 2 – 3-денному віці не можуть бути знайдені із собакою, тому що не залишають заходу. При зустрічі з людиною глухарка намагається відвести його від виводка.
Ростуть пташенята досить швидко й у десятиденному віці можуть перепурхувати, а в місячному — добре літати. Приблизно до цього часу пухової вбрання повністю переміняється перовим. Молоді самки досягають розміру дорослих на початку четвертого місяця життя, ріст же самців закінчується не раніше кінця літа другого року життя.
Смертцость пташеняти в глухаря досить значна й, за даними для північних частин ареалу, становить приблизно 40 — 50%. Якщо ж зрівняти число виживших до осені молодих глухарей з кількістю відкладених навесні яєць, то відхід досягає 80%. Загибель яєць і пташеняти відбувається в основному за рахунок запізнілих весняних морозів, а також від різних хижаків – лисиці, ястреба-тетеревятника, беркута, пугача й ін. Особливо багато гине від них пташеняти в ранньому віці.
Підрослі молоді наприкінці літа — початку осіни відбиваються від матки, причому самці небагато раніше, ніж самки. У південних частинах ареалу це спостерігається приблизно в другій половині серпня, у північних – у першій половині вересня. Розбивка виводків збігається з початком годівлі на деревах. У цей час глухари поєднуються в зграї, що складаються, як правило, із птахів однієї підлоги. Ці зграї зберігаються без істотних змін до початку весняних токовищ.
Наприкінці літа (серпень) у деяких південних частинах ареалу в глухарей спостерігається літнє токування. Відзначено воно лише для молодих самців торішнього висновку, у яких у цей час збільшені насінники. Токування відбувається винятково на деревах. Глухарки на літніх токовищах з’являються вкрай рідко, бійок між самцями зовсім не спостерігається.
Шлюбний спів глухарей нерідко можна чути також восени, а зрідка й узимку. Але, на відміну від літнього токування, відбувається воно не на спеціальних токовищах, а на місцях годівлі, де самці тримаються в загальній зграйці із самками. Спів це не присвячено до певного часу доби, воно буває як ранком, так і вдень.
Зимове життя глухарей досить одноманітне. Більшу частину короткого зимового дня вони проводять на годівлі, що протікає в них на деревах. Місця годівель досить постійні й обмежені невеликою територією. Там, де є глибокий сніжний покрив, глухари ночують у снігу, поринаючи в нього з дерева. У північних частинах ареалу в холоди зариваються в сніг і вдень, а при сильних морозах або в заметілі відсиджуються в ньому навіть протягом декількох доби.
Линяння в самців і самок протікають неоднаково. У самок, на яких лежать турботи по вихованню молодняку, зміна пера відбувається поступово й падає вона на період розмноження. Самці починають линяти незабаром після закінчення токовищ, линяють вони дуже бурхливо. Приблизно в середині липня в них інтенсивно переміняється оперення шиї, спини, крил, хвоста. Наступає момент, коли півень повністю губить здатність до польоту й при небезпеці ховається втечею. Саме із цим зв’язано те, що на час линяння самці забиваються в хащу й інші добре вкриті місця.
По характері харчування глухарь переважно растительноядная птах. Їжа його різко міняється по сезонах року. Улітку він поїдає різні лісові ягоди, квіти, бутони, листи різних рослин, а також комах й інших безхребетних тварин. Їжу збирає на землі й тільки ночує на деревах. Восени в кормовий раціон починають входити хвоя, бруньки й дрібні кінцеві гілочки дерев, а там, де є осичняки, – осиковий лист, що поїдається з великим полюванням. У деяких місцях існує навіть спеціальне полювання на глухарей «на осиках». У Сибіру поїдає багато кедрових орешков, які у врожайні роки часом бувають єдиною його їжею. Нарешті, узимку майже єдиним кормом є хвоя ялиці, сосни, кедрової сосни й рідше їли. Деяким додаванням до нього в першу половину зими можуть бути лише ягоди ялівця й горобини.
Глухари регулярно заковтують дрібні камінчики, які, як й у тетеревів, виконують роль жерновов для перетирання грубої їжі. Число цих камінчиків у шлунках у зимовий період збільшується, що пов’язане з поїданням у цей сезон більше грубих кормів.
Глухарь належить до числа коштовних мисливських-промислових птахів. Добувається він рушницею на токовищах, із промисловими собаками лайками, іноді на галькових обмілинах рік, куди глухарь восени вилітає місцями в більших кількостях за камінчиками. Крім того, восени він добувається також і самоловами – слопцами й петлями.
Кам’яний глухарь (Т. parvirostris) трохи дрібніше звичайного: вага його коливається від 2, 6 до 4, 0 кг. Самці відрізняються від попереднього виду чорним відносно невеликим дзьобом, чорними (без білих плям) кермовим пір’ям і великими білими плямами на плечових і пір’ях, що криють, крила й хвоста. Самки пофарбовані трохи темніше самок звичайного глухаря й не мають каштановорижего плями на зобі.
Кам’яний глухарь належить до фауни восточносибирских й охотско-камчатских лісів. Розповсюджений на схід від низов’їв Нижньої Тунгуски до верхів’їв Анадиру, Камчатки, Охотського моря, Сахаліну, Амурської області, Забайкалья, Північної Монголії, Маньчжурії й горнолесних районів Північного Китаю.
На більшій частині ареалу населяє переважно модринові ліси, а в південній частині також соснові, кедрові й пихтовие. На Камчатці живе головним чином у сухих світлих лісах з кам’яної берези.
Восени й узимку кам’яний глухарь харчується хвоєю модрини, кедрової сосни, ялиці; на Камчатці — березовими бруньками й сережками. Літнє харчування різноманітніше й складається з рослинних і почасти тваринних кормів.
На відміну від попереднього виду кам’яний глухарь токует від зорі до половини дня на землі або на нижніх галузях дерев. Пісня складається із клацання й кінчається короткою своєрідною треллю (прискорене клацання), під час якої птах, очевидно, погано чує. Однак дійсної «глухої пісні» у кам’яних глухарей не буває, у зв’язку із чим полювання на токовищі на них досить скрутна.
Рябчик (Tetrastes bonasia) помітно менше тетерева, величиною приблизно з галку або ледве покрупнее. Вага його коливається від 330 до 580 р. По загальному вигляді подібний з іншими тетерячими, але плюсна в нього оперена тільки на три чверті довжини й пальці голі.
Живучи в лісі, рябчик більшу частину часу проводить на землі. Бігає швидко, спритно піднімається на повалені дерева, пні й вільно пробирається по купах труску. Сполоханий, завжди піднімається на дерево й затаюється. Злітає з більшим шумом, але потім летить беззвучно, тримаючись звичайно на висоті в полдерева. Поле його в лісі винятково маневрений, він спритно лавірує серед численних галузей дерев. Він ніколи не сідає на вершини дерев і навіть під час годівлі звичайно розташовується в середніх частинах крони. Ходить по горизонтальних галузях моторно, нахиливши при цьому передню частину тулуба й витягнувши хвіст. Під час годівлі часто сідає на тонкі гілки, рясно обвішані сережками, і вільно й спритно погойдується на них.
Загальне фарбування оперення рябчика сіра з поперечними темними пестринами.
Для самця характерно чорна пляма на горлі й добре виражений чубчик. Розходження у фарбуванні оперення в самця й самки незначні.
Розповсюджено рябчика досить широко, від Скандинавського півострова й Піренеїв на заході по лісовій зоні до Колими, Охотського узбережжя, Сахаліну, Маньчжурії, Кореї, Північної Японії, Північної Монголії й Алтаю на сході.
У гніздовий час цей птах строго прив’язаний до певних ділянок лісу. У послегнездовой період робить короткі кочівлі з одних ділянок лісу в інші, більше багаті кормами. У Східному Сибірі місцями спостерігаються регулярні вертикальні кочівлі, під час яких птаха на зиму переміщаються з малосніжних схилів і висот на багатосніжні. Глибокий сніг їм необхідний для ночівель у зимові холоди.
Рябчик — житель лісів, переважно тайгового типу. Корінне місце його перебування становить рівнинна ялинова або ялиново-модринова тайга, звідки по долинах рік він проникає в гори до самої верхньої границі лісу. Особливо любить він селитися в темнохвойних лісах з домішкою дрібнолистих порід – берези, вільхи, верби, осики, а також по яркуватих місцях, що поростило змішаним еловолиственним лісом.
Зволоженість, захламленность, підлісок і трав’яний покрив, а також наявність ягідників позитивно позначаються на його чисельності.
Чисельність рябчика на більшій частині області його поширення порівняно висока. Основні природні місцеперебування його зосереджені в ялинових масивах північного сходу Європейської частини СРСР, на Середньому й Північному Уралі, у Зауралье, у середній смузі Сибіру й на гірських хребтах по її південних границях до Бурятської АРСР включно. Там, де його не переслідують, він стає звичайним птахом навіть у найближчих околицях великих міст.
Навесні, як тільки наступить потепління, установляться ясні й довгі дні й на звернені до півдня схилах річкових долин з’являться таловини, у рябчиків починається весняне токування. До цього часу вони після зимових кочівель повертаються у свої постійні гніздові місця, де й осідають на все літо. У цей період по ранках бувають чутні поки нечасті шлюбні пісеньки самців, а на снігу видні сліди крил, що волочаться.
На відміну від тетеревів і глухарей рябчики не злітаються на групові токовища. Як моногамні птахи, вони живуть парами, які в більшості старих птахів утворяться ще восени. Розбиваються на пари й приступають до токування не тільки старі, але й молоді птахи висновку минулого року. Кожна пара має свою певну ділянку токування, і самець не терпить присутності на ньому іншої пари.
Токування самця виражається часто видаваним протяжливим тонким свистом і переслідуванням самки. Бігаючи за самкою, він розпускає віялом хвіст, піднімає чубчик, надувається й волочить по землі крила, роблячи різкі повороти й видаючи характерний свист. Самка звичайно тримається поблизу від самця й біжить на його посвист, час від часу видаючи більше грубий й уривчастий свист.
При подальшому потеплінні кількість токующих птахів збільшується, пари часто сходяться впритул; відбуваються погоня один за одним, бійки й спарювання. Самець, зачувши свист іншого самця, поспішає до нього з войовничим виглядом. Цією особливістю користуються мисливці, подманивая самців і самок на свист пищика, і без зусиль добувають птахів, які підлітають буквально на кілька кроків.
У період токування самці тримаються майже винятково на деревах, годуються мало й швидко худнуть. Падіння ваги самців збігається зі збільшенням їхніх насінників. Самка, навпаки, під час токовищ багато годується на землі і її вазі безупинно збільшується до початку насиживания, після чого знижується.
Шлюбний період починається в більшості районів у березні й триває в центральних областях, на Південному Уралі й Алтаєві до середини травня, у печорській тайзі — до половини червня, в уссурійській тайзі — до кінця травня — початку червня. Строки шлюбного періоду, як і розмноження взагалі, сильно коливаються по роках залежно від характеру весни й кліматичних особливостей даного року.
У період спарювання самка приступає до пристрою гнізда й відкладанню яєць.
Гніздо являє собою невелику ямку під кущем, деревом, труском або просто в моху або гнилому дереві, вистелену травинками, листами, іноді дрібними прутиками. Найчастіше гнізда розташовуються на сухих, відкритих і піднесених місцях, що рано звільняються з-під снігу. Звичайне гніздо ретельне сховане, і знайти його можна лише на превелику силу. Добре виражене заступницьке фарбування сидячої на гнізді самки в ще більшій мері роблять його недоступним для стороннього ока. Розміри гнізда: діаметр лотка 12-20 див, глибина лотка 1, 5-5 див. Повна кладка складається з 6-10 яєць, у більше старих самок навіть із 14-15. Шкарлупа яєць гладкого, блискуча, бурувато-жовтого цвіту з рідкими червоно-бурими цятками й крапками, а іноді й без них. Розміри яєць: 37-42×25-29 мм.
Насиживание починається після откладки останнього яйця й виробляється тільки самкою. Самець у цей час тримається поблизу від гнізда. Насиживание триває біля трьох тижнів. Самка сидить на гнізді настільки ретельно, що іноді дозволяє взяти себе руками. При небезпеці вона намагається непомітно зійти із гнізда й відвести від нього, здебільшого перебіжкою по землі.
Пташенята виходять із яєць покриті пухом і можуть бігати зараз же після того, як обсохнуть під крильми матері. На інший день матка звичайно веде їх на світлі трав’янисті галявини й узлісся, де пташенята знаходять дрібних комах і гусениць, що становлять основну їхню їжу в перші дні життя. Виводки з пуховими пташенятами в більшості районів ареалу спостерігаються в першій половині червня, на півночі й у верхніх поясах гір – у другій половині червня й навіть на початку липня.
Роль самця у вихованні потомства дотепер не ясна й різними дослідниками трактується по-різному.
Перший час пташенята ростуть повільно, але зате швидко оперяють. На 4-5-й день вони вже пробують перепурхувати, а до 10-11-му дня злітають на дерева. Після цього починають швидко додавати у вазі. Якщо в десятиденному віці вони важать у середньому близько 10 м, то до кінця другої декади вага збільшується приблизно до 40 м, четвертої – 200 м, п’ятої – 250 м, шостий – 325 р. В останні дві декади юнацький перовой убрання заміняється вбранням дорослих. У двомісячному віці молоді досягають величини дорослих і відрізняються від них лише пір’ям юнацького вбрання на голові. Незабаром линька закінчується повністю, після чого виводки розпадаються й молоді починають вести самостійний спосіб життя. Підрослих молодих у різних частинах ареалу можна зустріти із другої половини серпня до кінця вересня.
Значна частина яєць і пташеняти гине від хижаків, хвороб й особливо від весняних холодів. У різні роки гине від 12 до 33% яєць і від 24 до 56% пташенят за перші два місяці їхнього життя.
У другій половині гніздового періоду відбувається линька дорослих птахів. Старі самці линяють із кінця липня до кінця вересня – початку жовтня. Самки починають линяти трохи пізніше, закінчують же линьку приблизно в один час із самцями або ледве пізніше.
Після того як виводки підростуть і розпадуться, а дорослі в основному закінчать линьку, рябчики, подібно тетеревам і глухарям, приступають до осіннього токування. У цей час часто можна чути свист самців і відгуки самок, а іноді бачити й бійки самців. Самці майже так само азартно, як і навесні, озиваються й підлітають на манок. Але шлюбних ігор самців і самок на осінніх токовищах не спостерігається. Непомітно й збільшення насінників у самців. Припускають, що на осінніх токовищах відбувається розбивка рябчиків на пари. В осіннім токуванні беруть участь і молодих самців нарівні зі старими. Падає воно в більшості районів ареалу на вересень і жовтень.
Пізньою осінню й узимку рябчики тримаються парами або поодинці й лише в місцях з рясним кормом іноді утворять тимчасові зграйки до 10—20 птахів. Спочатку вони живуть у районі гніздування, а з випаданням снігу переселяються до струмків і річок, де ростуть вільха й береза. Із цього часу рябчик починає годуватися на деревах і деревний спосіб життя веде всю зиму до самої весни. На нічліг він улаштовується на нижніх галузях ялин або на землі під їхніми кронами. З випаданням глибокого снігу птаха ночують у сніжних лунках, які розташовуються в декількох метрах одна від іншої. На щоночі в снігу робляться нові нори. Глибокою зимою — у січні й лютому — рябчики зариваються в сніг не тільки на ніч, але й на день, відсиджуючись у ньому по 18—19 годин на добу й вилітаючи лише на кілька годин на годівлю. Сніг добре охороняє птахів від морозів. За спостереженнями в Печоро-Иличском заповіднику, при коливанні температури повітря від —16 до —39° С температура снігу на глибині 20 див змінюється в межах усього лише від —10 до —16° С. Завдяки цьому отсиживающиеся в снігу протягом більшої частини доби птаха не випробовують впливи сильних морозів, що досягають в умовах цього заповідника —45, —50° С.
Харчується рябчик в основному рослинними кормами, які шукає влітку на землі, узимку на деревах. Комахи й інші дрібні тварини істотну роль грають лише в харчуванні пташенят. Склад кормів сильно змінюється по сезонах року. Найбільш різноманітний він улітку. В уссурійській тайзі, наприклад, зареєстровано 60 видів літніх кормів і тільки близько 20 зимових.
Пізньою осінню й узимку основу харчування становлять грубі корми — сережки, бруньки, кінцеві гілки вільхи, берези й деяких інших дерев і чагарників. Навесні в кормовому раціоні фігурують бруньки, що розпускаються, і сережки берези й верби, листи деревних і трав’янистих рослин, що перезимували насіння і ягоди, комахи. Улітку поїдаються переважно зелені частини рослин, насіння, комахи, а пізніше – ягоди.
У шлунках рябчиків завжди присутні дрібні камінчики, що сприяють перетиранню грубих кормів. Камінчики рябчик розшукує біля вивернутих з коріннями дерев, на берегах лісових рік, на проселочних дорогах.
У рябчика є чимало ворогів серед чотириногих і пернатих хижаків. Особливо небезпечна куниця, соболь і лисиця, що добувають рябчика головним чином узимку в сніжних лунках, і ястреб-тетеревятник, що ловить його частіше влітку. Небезпечні для нього також беркут, орланбелохвост, яструб-перепелятник, пугач, чеглок і деякі інші хижаки.
В окремі роки велика кількість рябчиків гине від замерзання в результаті появи після відлиг міцного насту, що заважає птахам зариватися в сніг. Те ж саме спостерігається в несніжні зими: не маючи можливості вкриватися в снігу, птаха гинуть від холоду.
Рябчик — один із самих численних і широко розповсюджених представників борової пернатої дичини. У нього чудове м’ясо, дуже біле, ніжне.
Рябчик високо цінується як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку і є найбільш вигідною експортною дичиною. Наприкінці минулого століття його щорічно добували в Росії в кількості до 5 – 6 мільйонів штук. У цей час рябчика добувають менше, але все-таки в значному числі. По питомій вазі в промислі борової дичини він посідає перше місце.
Добувається рябчик досить різноманітними способами: рушницею з лягавої й лайкою, із загоничами, за допомогою пищиків, а також сильями, давилками й багатьма іншими самоловами.
По додаванню й загальному поводженню дикуша (Falcipennis falcipennis) являє собою щось середнє між тетеревом і рябчиком, але ближче до останнього. Вона менше тетерева, але крупніше рябчика: вага її близько 600 р. Фарбування оперення значно темніше, ніж у рябчика. Основне тло каштаново-чорний, на якому розкидані сірі, білі, бледно-охристие й рудуваті пестрини й плями, що створюють розходження у фарбуванні різних частин оперення. За рахунок більшого розвитку світлих пестрин і плям самки пофарбовані світліше, ніж самці, з більшою домішкою рудуватих тонів.
Як і рябчик, дикуша мистецьки ховається в галузях хвойних дерев, нерухомо сидячи на одному місці. Тримається звичайно в хащі на землі або на нижніх галузях дерев до висоти 2-3 м. Завдяки малій рухливості й темному фарбуванню малопомітна. Потривожена, не піднімає шуму, не прагне зникнути, а злітає на нижню гілку дерева й спостерігає винуватця тривоги, продовжуючи сидіти навіть в 3-5 кроках від людини. Дикуша відома дивною довірливістю, відсутністю остраху людини, за що в населення Примор’я одержала назву «смиренного рябчика». Знімання птахів з гілок петлею, прив’язаної до ціпка, – звичайний спосіб полювання в місцевого промислового населення.
Свисту й звуків, подібних видаваним рябчиком, дикуша не видає. Самка під час тривоги тихо й досить грубо квокче, подібно самці тетерева, але менш голосно.
Область поширення дикуши незначна й охоплює східні частини Забайкалья, південні райони Якутії, Охотське узбережжя, басейн Амуру, Уссурійський край і Сахалін. Живе вона тут в елово-пихтових лісах, ялинниках, лиственничниках, що перемежовуються дрібними ялиновими й листяними хащами й галявинками. Веде осілий спосіб життя, роблячи в гірських районах невеликі вертикальні кочівлі.
Токуют дикуши одинаками. Навесні розбиваються на пари, але самці не приймають участі у вихованні пташенят і все літо тримаються обособленно.
Харчується дикуша переважно рослинними кормами — хвоєю, ягодами, зеленими листами. Хвоя поїдається у великій кількості не тільки взимку, але й улітку, причому навіть молодими птахами, що зближає цього птаха по характері харчування із глухарем.
Внаслідок нечисленності промислове значення дикуши невелике.