СІМЕЙСТВО ГОККО, АБО ДЕРЕВНІ КУРИ (CRACIDAE)

Деревні кури, гокко, або кракси, біологічно добре відрізняються від інших представників загону курячих тим, що влаштовують гнізда на деревах. Це великі птахи: довжина тіла їх від кінця дзьоба до кінця хвоста коливається від 20 див у самих маленьких видів до 40 див у великих. Статура в краксов щільне, ноги сильні, хвіст довгий, східчастий. На голові в багатьох видів є добре розвитий чуб. З боків голови, а іноді тільки навколо очей є голі ділянки шкіри різних квітів.
Кракси — лісові птахи. Вони споруджують свої невигадливі гнізда майже винятково на деревах, рідше на великих кущах і відкладають у них усього 2, деякі види 3 яйця. Яйця великі, білої фарбування, шкарлупа їх груба, пориста, тільки в яєць пенелоп гладка, блискуча. Насиджує головним чином самка протягом 22-29 днів. Пташенята лупляться покриті пухом, розвиваються винятково швидко й незабаром же випархивают із гнізд, переходячи до наземного способу життя.
Годуються деревні кури переважно фруктами, які збирають на деревах. Самі великі види – гокко- частіше годуються на землі комахами, хробаками, уживають і рослинну їжу. У випадку тривоги деревні кури злітають на дерева, ночують вони також на деревах.
До сімейства ставиться 38 видів, поєднуваних в 11 пологів, розповсюджених у тропічних і субтропічних частинах Америки від Техаса на півночі до Аргентини на півдні.
Самий великий представник сімейства — великий гокко (Сгах rubra). По розмірах він подібний з індиком, хоча й важить небагато менше. Оперення самців чорне, тільки черево й подхвостье білі. Підстава дзьоба жовте, у підстави дзьоба є м’ясистий наріст жовтого цвіту. На голові чуб з великого числа загнутих на кінці пір’я. Навколо ока ділянка голої шкіри темного цвіту. Самки великого гокко трохи менше самців. Вони коричневий-коричневу-коричневе-коричнева-бурувато-коричневі з поперечнополосатим хвостом. Голова й шия в них у бурих, білий-білих-білі-бруднувато-білих пестринах. Чуб на голові розвинений слабкіше.
Великий гокко досить звичайний у лісах Південної Мексики й у більше південних місцях до Еквадору. У нього, як й в інших гокко, чудове по смаку м’ясо, що трохи нагадує м’ясо індички, але ніжніше. Гокко легко приручається й, живучи мирно з іншими мешканцями пташиного двору, не доставляє особливих турбот власникам.
Хохлатий гокко (С. alector) — великий птах, величиною майже з індичку. Як й в інших родичів, ноги в нього сильні, помірної висоти й з досить довгими пальцями, крила короткі, хвіст довгий, добре розвинений і закруглений. Дзьоб з восковицей, на голові великий чуб з напіввертикально вартого закрученого пір’я.
Фарбування оперення самця блискучого блакитнувато-чорного цвіту з фіолетовим відливом на верхній стороні й лише черево й кінці кермового пір’я білі. Ноги червоного цвіту. Самка відрізняється від самця білими пестринами на чубі, ржавокрасним черевом і крильми з жовтими хвилястими смужками.
По способі життя хохлатий гокко — деревний птах, більша частина життя якої проходить серед високих дерев. По галузях він рухається повільно, але досить упевнено. Нерідко спускається на землю, де бігає досить швидко. Літає звичайно низько, у горизонтальному напрямку й нетривалий час.
Розповсюджений хохлатий гокко в Південній Америці, у тропічних лісах басейну Амазонки.
У січні самці починають доглядати за самками, і шлюбний період розтягується на досить тривалий час. У березні з’являються гнізда, які влаштовуються високо на деревах у вигляді плоского настилу з галузей. У кладці два білих яйця, по величині крупніше курячих. Насиживание триває біля місяця. На відміну від інших курячих, що гніздяться на землі, виклюнувшиеся пташенята не залишають гнізда. Батьки вигодовують їхніми хробаками, комахами й іншими безхребетними тваринами. Пташенята залишають гніздо після того, як навчаться літати. Із цього часу виведень починає кочувати по ближніх і далеких околицях гнізда в пошуках зрілих плодів, на харчування якими він в основному переходить.
Їжа в хохлатого гокко змішана. Він поїдає як рослинні корми – плоди й насіння, так і тварини – хробаків, комах й інших дрібних тварин.
Хохлатий гокко має смачне м’ясо, і місцеві жителі інтенсивно за ним полюють.
Пенелопа (Penelopa purpurascens) — великий птах, але дрібніше й стрункіше, ніж гокко. Оперення Пенелопи не чисточерное, а з бурувато-маслиновим відтінком, черево того ж цвіту, що й інше оперення. Поперек крила проходить широка біла смуга. Чуб білий, причому пір’я чуба вузькі, майже волосоподібні. Боку голови й підборіддя позбавлені пір’я, голі, бруднувато-синюватого кольори. Такого ж цвіту й підстава дзьоба. Виступ у підстави дзьоба невеликий.
Пенелопи населяють лісу Америки від Мексики до Аргентини. Вони влаштовують гнізда завжди високо від землі, приблизно на висоті 10 ле, тримаються переважно на вершинах дерев. Поза періодом гніздування тримаються зграйками, іноді дуже значними.
Самі маленькі деревні кури належать до роду чачалак (Ortalis). Це досить стрункі, граціозні, з довгим хвостом птаха. Чуба на голові немає. Оперення їх у загальному бурувато-зелених тонів, горло безпере, у багатьох видів хвіст червоного цвіту.
Чача лаки менш лісові птахи, чим їхні інші родичі. Вони дотримуються невеликих лісів, переважно їхніх узлісь, і часто зустрічаються на галявинках. Гнізда влаштовують невисоко над землею, іноді майже впритул до неї.