СІМЕЙСТВО БОЛЬШЕНОГИ, АБО БУР’ЯНИСТІ КУРИ (MEGAPODIIDAE)

Бур’янисті кури — своєрідні птахи, що різко відрізняються не тільки від інших курячих, але й від всіх інших птахів характером розмноження. Вони не будують гнізд (у загальноприйнятому змісті), не насиджують кладку й не вигодовують пташеняти. Проте турбота про потомство в них проявляється дуже яскраво, але в досить своєрідній формі.
Поширено бур’янистих курей у південній півкулі від Никобарских і Філіппінських островів на південь до Австралії, на юговосток до островів Центральної Полінезії. Вони населяють головним чином тропічні дощові ліси, але живуть і на коралових островах з бідною рослинністю, і в сухих заростях (скребе) напівпустельних частин Австралії. Ведуть наземний спосіб життя, злітають, лише будучи переляканими, і, злетівши, поспішно сідають на найближчі дерева.
Бур’янисті кури — великі птахи, по загальному складі деякі види нагадують, що індика,, і розмірами не уступають індикові. Тіло щільне. Ноги дуже більші, сильні, пальці довгі із сильними прямими пазурами. Крила широкі й тупі. Фарбування оперення, за рідкісним винятком, неяскрава.
Представники цього сімейства відкладають яйця в ґрунті, у купах органічних речовин, що розкладаються, які вони нагортають самі, у кратерах вулканів, зрідка в ущелинах скель. Яйця в бур’янистих курей дуже великі з більшим змістом жовтка. Вони містяться в купі завжди у вертикальному положенні. Розвиток яєць відбувається без насиживания, у ряду видів самці ревно стежать за гніздовою купою. Вилупление пташеняти відбувається усередині купи, іноді на глибині 50-90 див під землею. Вибравшись на поверхню, пташенята відразу ж біжать у ліс і до вечора того ж дня починають літати.
У цьому сімействі 7 пологів з 10 видами.
Найбільше просто гніздові справи проходять в малео (Macrocephalon maleo), що населяє лісу внутрішніх частин острова Сулавеси. На відміну від інших бур’янистих курей це яскраво розцвічений птах. Голова безпера, з більшим чорним наростом на тімені, що нагадує шолом. Більша частина оперення спини й голови чорно-бура, але груди й черево рожеві (у мертвих птахів рожевий цвіт швидко зникає).
По закінченні дощового періоду птаха виходять із лісів і направляються до піщаного узбережжя острова, проробляючи пішки шлях до 30 км. У піщаному ґрунті кожна самка вириває ямку глибиною майже до метра, відкладає в неї одне яйце й засинає ямку. Також пішки птахи відправляються назад. Приблизно через тиждень, а іноді через два птахів знову з’являються на узбережжя й відкладають по другому яйцю. Таким способом відкладається 6-8 яєць. Після цього дорослі птахи забувають про свої батьківські обов’язки. Пташенята вибираються із землі напівопереними, біжать від берега до лісу й у той же день починають потроху літати. Таким чином, пташенята малео ніколи не знають ні батьків, ні братів і сестер. До настання половозрелости вони ведуть у лісах одиночний спосіб життя.
У підходящих місцях берега яйця відкладають сотні малео. Ці місця добре відомі, охороняються, птахів ніхто не стріляє, хоча м’ясо в них дуже смачне, зате збір яєць ведеться в широких розмірах.
Досить велика розмаїтість у характері розмноження спостерігається в джунглевой курки (Megapodius freycinet). Цей вид має дуже широке поширення від Філіппінських островів на півночі до центральних районів Квинсленда (Австралія) на півдні й від Никобарских островів на заході до Нових Гебридов на сході. Відповідно до розмаїтості умов існування перебуває й гніздове поводження джунглевой курки.
У деяких випадках птаха надходять подібно малео, тобто відкладають яйця в ґрунт, нерідко поблизу від не повністю ще застиглої вулканічної лави. Іноді яйця розміщаються в щілинах скель й їх «инкубирует» сонце. У густих джунглях ці птахи нагортають сильними ногами купи, іноді до 10 м у діаметрі й до 4-5 м висоти. Купа може бути зроблена або із ґрунту, або майже винятково з рослинного матеріалу, може бути змішаної. Якщо купа добре прогрівається сонцем, у будівельному матеріалі буває менше гниючої рослинності; якщо купа в тіні, то гниючої рослинності в ній більше. Іноді одну купу споруджує трохи пара птахів.
Яйця відкладаються в пророблені в купі тунелі довжиною майже до метра. Тривалість інкубації яєць 63 дня.
Купа надбудовується щорічно, і розміри її поступово збільшуються. При відновленні її на початку сезону вона обскребивается зверху, потім нагрібається новий свіжий шар листів і ґрунту. І пізніше, якщо потрібно, джунглевие кури підбудовують гніздову купу.
На Новій Гвінеї й Соломонові островах ці птахи надходять трохи простіше: кладуть яйця в ямки в ґрунті й засинають їх зверху гниючою рослинністю. На острові Симбо (Соломонові острова), де є вулкани, птахи кладуть яйця в теплий вулканічний попіл кратера. Складніше турбота про потомство в кустарної індички (Alectura lathami) східного берега Австралії й у деяких видів Нової Гвінеї (Talegalla, Аеpypodius), відомих під тим же російською назвою кустарної індички.

В австралійської кустарної індички голова й шия оголені, але із численним грубим волосоподібним пір’ям, шия відокремлюється від грудей коміром з білого пір’я, все інше оперення темно-буре. Хвіст звичайно піднятий догори й, як у домашньої курки, двосхилий.
У купі до 1 м висотою й 3—4 м у діаметрі в результаті процесу гниття різко піднімається температура. Птах вичікує, коли температура понизиться, перемішуючи матеріал на вершині купи. Перевірку ступеня прогретости купи робить самець, прикладаючи до її поверхні дзьоб. Який саме орган служить для визначення температури, поки не з’ясовано. Можливо, що це язик. Поки сприятливі умови не наступлять, самець не підпускає самку до цьому «інкубатору».
Найбільш складні форми турботи про потомство спостерігаються в глазчатой курки (Leipoa ocellata). Це й не дивно. Вона населяє переважно помірковано теплі напівпустельні частини Австралії, де відзначаються яскраво виражені сезонні зміни температури, та й протягом доби температура сильно коливається.

Глазчатая курка має трохи менші розміри, чим інші бур’янисті кури, і більше строкате розцвічення. Загальний цвіт її оперення сірий, але на багатьох пір’ях є білі, облямовані чорним плями, нижня частина горла чорнувата.
Глазчатие кури живуть у сухому скребе, що складається переважно з акацій і невеликих евкаліптів. Тут мало рослинного матеріалу й він сухий. Птах зайнятий гніздовими справами майже весь рік.
У квітні, коли дуже сухо, самець вириває в ґрунті ямку більше 0, 5 м глибиною й близько 2, 5 м у діаметрі. Весь червень і липень він збирає листи з території радіусом приблизно 30 м, і наприкінці липня на місці ями з’являється горбок сантиметрів 30 висотою. У цей час випадають невеликі дощі, листи й гілочки намокають, птах засинає їхнім шаром піску товщиною близько 30 див, і в купі починається гниття. Температура в ній швидко піднімається. Але тільки наприкінці серпня самець допускає до цьому «інкубатору» самку, щоб вона відклала перше яйце.
Яйце міститься в яйцевій камері, тобто в спеціально виритому поглибленні в центрі купи, обов’язково у вертикальному положенні. Як й у всіх бур’янистих курей, яйця відкладаються через більші проміжки часу, у цьому випадку через 4 дні. Якщо погода погана й особливо якщо сиро, самець не проявляє бажання розрити для самки, що підійшла, гніздову купу. Це може зашкодити вже наявним там яйцям. Самець навіть не підпускає самку близько. Самка просто роняє яйце поблизу й знову приходить сюди знову через 4 дні.
Так поступово в камері «інкубатора» накопичується до 20—30 яєць різного ступеня насиженности. Тривалість інкубації кожного яйця триває 60 днів, і пташенята вибираються з купи по одному із проміжками в 4 дні, а інший раз і через 8 днів. Самка пташенят і не бачить, а перебуває при «гнізді» самець їх просто не зауважує: його турбота – «інкубатор», а то, що з нього вивелося. Останнє пташеня лупиться в середині квітня, рідко раніше. Незабаром після цього самець уже повинен зайнятися підготовкою до нового гніздового сезону.
Поки яйця лежать у гніздовій купі, самець перебуває при ній неотлучно. Він годується в безпосередній близькості від купи, спить на кущі, на гілках, що нависли над нею. Уже перед світанком самець на роботі. Спочатку він видаляє всю верхівку купи, на що йде кілька годин. Температура в гніздовій камері починає знижуватися, після чого провітрений й охолоджений пісок знову нагрібається самцем на місце. У середині літа, коли сонце гріє сильно й виникає небезпека перегріву, самець надбудовує купу, нагортаючи шар піску товщиною 30-40 див. Перед світанком він знімає цей пісок, пізніше знову нагортає на купу.
Інакше птах поводиться восени. У цей час сонячні промені вже не небезпечні, більше того, яйця потрібно прогрівати на сонечку. Для цього біля полудня самець зриває верхній ґрунтовий шар, залишаючи над яйцями шар піску товщиною близько 4 див, щоб сонце могло вільно обігрівати яйця. Сритий пісок тим часом теж нагрівається на сонце, і птах поступово повертає його на купу, нагортаючи в годину шари по 2-3 див й усе більше закриваючи яйця. Самець перевіряє стан купи, прикладаючи до її поверхні дзьоб.