СІМЕЙСТВО СОКОЛИНІ (FALCONIDAE)

У сімействі соколиних 58 видів, розповсюджених майже повсюдно (крім Антарктики й деяких островів).
Дзьоб звичайно із зубцем на верхній щелепі. Крила довга й вузькі, цівка коротка, пальці довгі. Самці й самки пофарбовані подібно. Харчуються ссавцями, птахами, що плазують, земноводними, рідше безхребетними й падлом. Своїх гнізд, як правило, не будують. Гнізда на скелях, на деревах, на землі. У кладці 2-6 яєць.

* * *
Опис сімейства соколиних варто почати з відособленої його групи — каракар. Поєднуються вони із соколами по деяких особливостях анатомічної будови, імовірно, мають загальне, хоча й далеке, походження. Однак по зовнішній будові й способу життя каракари скоріше нагадують грифів. Це відносно довгоногі птахи, що годуються падлом і тримаються переважно на землі, з довгим і слабозагнутим дзьобом, крила в них короткі, хвіст довгий і широкий. Поширені каракари в південних частинах Північної Америки й у Південній Америці.
Звичайна каракара, або каранчо (Polyborus plancus), — досить великий птах: загальна довжина 50—65 див, розмах крил близько 120 див. Особа безпере, гола шкіра його червона або жовтогаряча. Голова чорна, з помірної довжини чубом на потилиці; спина, крила, черево чорні; горло білувате; зоб білуватий із чорним поперечним малюнком; підстави махових і кроющих хвоста білі; хвіст білий із чорними мітками й широкої чорної предвершинной смугою. Молоді чорного кольори з буруватим відтінком, з більше розвиненим темним поздовжнім малюнком на груди. Дзьоб сіро-бурий, ноги жовті, радужина сіра або жовтувата.
Поширена каракара у відкритих місцевостях — преріях, саванах і пампах. Область поширення простирається від північних частин Нижньої Каліфорнії, Аризони, Техаса, Флориди до Панами й самої півночі Південної Америки.
Осілий птах. Гніздиться поодиноко, але на полюванні тримається групами по нескольку птахів. Гніздиться звичайно на поодиноко вартих деревах, іноді на землі. Гнізда більші, із сухих галузей, з вистилкой із сухої трави, вовни п т.п., використаються кілька років підряд. У кладці 2- 3 яйця, строкаті із червонясто-бурими крапинами по кремовому тлу. Насиджують обоє батька. Пташенята вилітають із гнізда у віці 2, а бути може, і 3 місяців. Є припущення, що вимагає перевірки, що каракари в Південній Америці регулярно розмножуються два рази в рік, але це малоймовірно; на півночі області поширення в каракар одна кладка в році.
Каракари майже всеїдні. Їжу вони розшукують, низько літаючи над землею або пересуваючись по землі бігцем. У складі кормів велике місце займає падло. Крім падла, каракари їдять рептилій (зокрема, ігуан), дрібних ссавців, хробаків і комах, навіть дрібну рибу, рідше невеликих птахів, особливо пташенят.
Назва каракара — звуконаслідувальне н запозичена з язика індіанців гуарани. Голос каракари – скриплячий звук, що нагадує удари друг об друга двох шматків твердого дерева (це передається іноді, як «трахрро»).
Близький до звичайного каракаре вид — гуадалупская каракара (P. lutosus) жила на острові Гуадалупе й у цей час винищена.
До роду гірських каракар (Phalcobaenus) ставиться кілька видів, що уступають по розмірах звичайної каракаре. Вони відрізняються коротким кучерявеньким чубчиком на тімені. Гніздяться ці птахи на скелях, у кладці 2-4 яйця. Годуються вони головним чином падлом, хробаками, комахами. Чотири види цих каракар (Ph. carunculatus, Ph. megalopterus, Ph. albogularis, Ph. australis) поширені в гірських областях Південної Америки – від її північно-заходу до півдня (Патагонія) г а також на Фолклендських островах.
Останню групу серед каракар представляють крикливі каракари (Milvago). До них ставляться два види: химахима (М. chimachima) і химанго (М. chimango).
Обидві ці птахи тримаються на відкритих місцях, охоче поблизу поселень людини, широко використовуючи для їжі покидьки й відходи людської діяльності.
Розміри їх невеликі: довжина химахими 37—42 див, химанго — 35—40 див.

* * *
До сімейства соколиних ставиться кілька відособлених груп, що ухиляються від загального соколиного типу. Одну з них представляє так званий сокіл, щосміється, (Herpetotheres cachinnans), що живе в тропічних лісах Південної Америки від Амазонки до Аргентини.
У тропічних лісах Центральної й Південної Америки зустрічаються три види соколів роду Micrastur, що характеризуються наявністю лицьового диска, як у лунів; крила в них, як у сокола, що сміється, короткі, хвіст довгий. Годуються вони птахами дрібної й середньої величини. Загальна довжина 30-52 див.

* * *
Особливу групу соколиних представляють так називані карликові сокола, до яких ставляться самі дрібні представники сімейства. Карликові сокола представлені одним видом, що живе в Південній Америці, одним африканським видом і декількома видами, розповсюдженими в тропіках східної півкулі від Індії до Малайського архіпелагу.
Каламуть (Microhierax caerulescens) характеризується типовим соколиним дзьобом, відносно короткими, але гострими крильми, коротким прямообрезанним хвостом, короткими цівками й сильними пальцями. Загальна довжина птаха 17-20 див, довжина крила близько 9 див. Фарбування спинної сторони блискучо-чорна; чоло, горло й груди рудуваті; черево й боки ржаворижие; хвіст чорний із чотирма тонкими поперечними білими смугами. Радужина чорно-бура, дзьоб чорнуватий, ноги темно-сірі. Молоді з буруватою головою.
Каламуть населяє відкриті рівнини й передгір’я, не уникає річкових долин і лісових узлісь. На відміну від інших карликових соколів – птах, що кочує. Гніздиться в дуплах, найчастіше в колишніх гніздах бородаток і дійсних дятлів. У кладці 3-4 білі яйця. Годується переважно комахами, але ловить також і птахів, що навіть перевищують сокола по величині, – тимелий, дроздів і т.д.
Назва «каламуть» значить «жменя». Порозумівається це тим, що в Індії його використали для полювання за перепелицями. Сокола тримали в жмені й кидали на видобуток.

* * *
Дійсний сокіл, нерідко називаний у книгах запозиченим з калмицької мови ім’ям сапсан (Falco peregrinus), з відомим правом може вважатися найбільш типовим представником групи соколів, називаних дійсними соколами. У нього потужна статура, широкі груди із твердими й опуклими м’язами, припасоване до тіла тверде оперення, довгі й гострі крила, відносно короткий хвіст, короткі цівки й дуже довгі пальці лабетів з гострими й круто загнутими пазурами.

Сапсан — великий сокіл, що уступає по величині серед дійсних соколів тільки видам, що ставляться до групи кречетов. Довжина крила соколів, що зустрічаються в Радянському Союзі, 30-39 див, розмах крил 85-120 див, загальна довжина 40- 50 СМ/, вага 700-1300 р. Самки помітно, приблизно на одну третину, крупніше самців.
Дорослі птахи на спинній стороні сірувато-бурі різних відтінків із сизим поперечним малюнком, більше світлі на попереку й надхвостье; першорядні махові чорнувато-бурі зі світлим охристим або рудуватим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах; під очами темна пляма, що переходить у чорнуваті смуги (вуси) по сторонах горла; кермові чорнувато-бурі або сероватобурие із сизими поперечними смужками; черевна сторона білувата з більш-менш розвиненим охристим або рудуватим відтінком, нерідко із сизим нальотом на боках, з бурим або чорнуватим поперечним малюнком на боках, підкриллях, часто й на пір’ях гомілки й подхвостья; на зобо й груди чорнуваті штрихи або серцеподібні плями, іноді дуже рідкі або їхні немає зовсім. Самки пофарбовані в порівнянні із самцями більше тускло на спинній стороні й більше поцятковані на черевний. Молоді птахи в першому річному вбранні темно-бурі з більш-менш розвиненими охристими або рудуватими каймами пір’я на спинній стороні, білуваті або рижевато-охристие з бурим поздовжнім малюнком на черевній сторон
Область поширення дійсного сокола величезна. Він зустрічається від Арктики й Субарктики до Південної Азії, Индоавстралийского архіпелагу й Австралії, у західній частині Гренландії й у Північній Америці; відсутній, однак, на більшій частині території Південної Америки, крім крайнього півдня; в Африці його поширення трохи спорадично, зокрема він уникає області тропічних лісів; зустрічається й на Мадагаскарі. Сокіл, що нападає майже винятково на дичину, що летить, для полювання має потребу у відкритих просторах, гніздиться ж у місцях, що перемежовуються з відкритими просторами, – на скелях, у лісах, у тундрі й лісотундрі, іноді на землі, відносно нерідко на будинках у більших містах і на руїнах. Не гніздиться сокіл у безлісних степах й у глибині лісових масивів, тримаючись у лісовій області по річкових долинах.
На півночі сокола перелетни, у помірній зоні кочують, у тропіках і субтропіках, очевидно, оседли.
Як правило, сокола своїх гнізд не будують, а користуються будівлями підходящої величини інших птахів або — у випадку гніздування на землі й скелях — обмежуються пристроєм примітивної підстилки. У кладці 2-4 яйця червонясто-коричневого цвіту з пестринами.
Насиджують обоє батька, але переважно самка. Тривалість насиживания 28 днів. У віці 35 – 40 днів пташенята стають на крило, але виводки тримаються разом з родителями тривалий час після вильоту із гнізда.
Годується сокіл майже винятково птахами, яких вистачає («б’є») лабетами на лету. При цьому сокіл розвиває величезну швидкість – ідучи на видобуток «у піку», він пересувається зі швидкістю 75 і навіть 100 м/сек. Звичайно сокіл полює на птахів середньої величини – голубів, утік, воронових, але під час вигодовування пташеняти самець, на якому лежить турбота добувати їжу для виводка, ловить і дрібних птахів, причому й таких літунах, як стрижі й ластівки. Виношені для полювання сокола напускають і на такий великий видобуток, як чаплі й гусаки.
Чисельність соколів на півночі — в Арктиці й Субарктике — значна. На жаль, у Європі за останні два десятиліття чисельність соколів різко впала, почасти внаслідок нераціонального застосування хімічних мір боротьби зі шкідниками. У більшості європейських країн сокола, втім, охороняються як пам’ятник природи.
Існує кілька видів дійсних соколів, близьких до сапсана. Пустельний рижеголовий сокіл, або шахин (F. pelegrinoides), розповсюджений від Північної Африки (Атлас, Сахара) до Синьцзяна й заходу Монголії (у нас у Середній Азії від Копет-Дага до Тянь-Шаню).
Красношейний сокіл, або турумди (F. chicquera), близький по фарбуванню й будові до сапсана, але менше – загальна довжина його 25-35 див. Розповсюджено він в Індії й у тропічній Африці. Як і сапсан, це в основному птицеядная птах.

* * *
Самі великі види соколів ставляться до групи кречетов. Від сапсана й близьких до нього видів вони відрізняються деталями будови крила (воно менш гостре), досить довгим хвостом і відносно більше короткими пальцями; оперення трохи більше м’яке, чим у сапсана. Відносно харчування ці птахи менш спеціалізовані, чим сапсани: кормовий режим їх більше різноманітний, їжу вони добувають і на землі, і на лету.
Кречет (F. gyrfalco, у ряді книг його називають F. rusticolus)

має такі розміри: загальна довжина 55—60 див, розмах крил 110—135 див, довжина крила 34—42 див, вага 1000—2000 р. Самки помітно крупніше самців. Фарбування поліморфна, у ряді місцевостей є світла (біла) і темна (сіра) варіації. У птахів першої варіації (дорослий птах) загальне тло фарбування білий із серобуроватим малюнком із серцеподібних плям або поперечних смуг на спинній стороні, з білої, іноді поцяткованої темними поздовжніми штрихами головою, зі слаборозвиненими вусами (іноді вусів взагалі не буває); першорядні махові білі з темно-бурими вершинами; кермові білі, іноді з поперечним темним малюнком; черевна сторона біла, іноді із блідими поздовжніми сірувато-бурими штрихами. У птахів темної варіації загальне фарбування сірувато-бура із сизим або білуватим поперечним малюнком на спинній стороні; голова темна, бурувато-сіра або біла з темнобурим поздовжнім малюнком; черевна сторона біла або вохристо-біла з більш-менш густим темним малюнком у вигляді поздовжніх смуг або плям на зобі, грудях, череві, з поперечною темною смугастістю на боках, оперенні гомілки й подхвостье. Молоді птахи в першому річному вбранні на спинній стороні бурі з більш-менш розвиненими білими мітками, іноді білі (світла варіація) з бурими поздовжніми плямами; махові бурі з білим поперечним малюнком, іноді білі з бурою вершиною (світла варіація); черевна сторона біла з бурим поздовжнім малюнком. Дзьоб синеватобурий із чорнуватою вершиною, у птахів світлої варіації часто жовтувато-бурий. Пазурі чорні, у білих птахів іноді жовтувато-буруваті. Восковица й лабети жовті в дорослих птахів, синюваті в молодих.
Розповсюджений кречет на Крайній Півночі як у східному, так й у західній півкулі — від морських узбереж до лісотундри. У Радянському Союзі ареал кречета тягнеться від Мурманська до Чукотки й Анадиру, бути може, кречет гніздиться також на Камчатці й на Командорських островах. Поза СРСР гніздиться на півночі Скандинавії, в Ісландії, у Гренландії, на півночі Північної Америки від Лабрадору до Аляски. Поза гніздовим часом робить більш-менш далекі кочівлі.
Гніздяться кречети на скелях і місцями на деревах. Власних гнізд не будують, часто займають гнізда інших птахів (ворон, мохноногий канюк). Кладка рання, приблизно у квітні, з 3-4 яєць вохристо-рудуватої із червонясто-бурими мітками фарбування. Насиживание біля місяця, на яйцях сидить переважно самка при деякій участі самця. На крило молоді кречети стають приблизно у віці біля півтора місяців.
Годується кречет птахами й ссавцями: із птахів — мешканцями пташиних базарів (чистиковими й чайками), білими й тундреними куріпками, утоками й іншими видами середньої величини, крім того, дрібними куликами й горобиними; зі ссавців у харчуванні кречета головне значення мають лемінги, як корм кречета відзначаються також зайці-біляки й білки. Чисельність кречета у відомій мері залежить від чисельності основних його кормів – білих куріпок і лемінгів – і тому піддано істотним неперіодичним коливанням.
Близький до кречету звичайного балобан (F. cherrug) по розмірах трохи уступає своєму північному побратимові: загальна довжина 42, 5-60 див, розмах крил 105-130 див, довжина крила 34-42 СМ/, у її 820-1100 р. Самки, як звичайно в хижих птахів, крупніше самців.

Фарбування дорослих птахів така. Спинна сторона бура різних відтінків з більш-менш широкими охристими або рудуватими каймами пір’я, світлим поперечним малюнком із плям або смуг на кермові; тім’я буре або білуватий-білувате-вохристо-білувате з темними поздовжніми плямами; махові темно-бурі з білуватим поперечним малюнком, що часто утворить суцільне світле поле на внутрішніх опахалах; «вуси» виражені слабко; черевна сторона білувата з темно-бурими або чорнуватими каплевидними плямами на зобі, грудях і череві; боки й гомілки звичайно з перевагою бурого цвіту. У балобанов Середньої й Центральної Азії на спинній стороні розвинений плямистий або смугастий поперечний малюнок, загальний бурий тон нерідко із сизим нальотом; надхвостье й хвіст поперечнополосатие, бурий-бурі-сірувато-бурі або сірий-сірі-сизо-сірі; вуси добре виражені; черевна сторона біла із чорнуватими мітками, що нерідко утворять поперечні смуги на боках і гомілці. Нарешті, у Середній Азії, на Алтаєві, у Монголії є й темна варіація, майже одноманітно бура (описана як особливий вид F. altaicus).
Дзьоб бурі-буру-буре-бура-синювато-бурий із чорнуватою вершиною, радужина темно-бура, пазурі чорні, восковица й ноги жовті. Молоді в першому вбранні подібні з дорослими (у балобанов Середньої й Центральної Азії в цьому віці немає поперечного малюнка), восковица й ноги в них синюваті або сірий-сірі-свинцево-сірі.
Балобан гніздиться в Центральній Європі — у Чехословакии, Угорщини, Румунії, Болгарії, у СРСР від середньої смуги до Поволжя (але не на Кавказі), у Сибіру до півночі до районів Тюмені й Красноярська, на Алтаєві й у Забайкалье, у Середній і Центральній Азії до Західного Китаю й Тибету. Населяє лісостепу, степу, гори, напівпустелі; живе як у горах, так і на рівнинах. На півночі перелітна, на півдні що кочує, почасти, бути може, і осілий птах.
Гніздиться на скелях, на обривах, на півночі й на деревах, у чужих гніздах (сірих чапель, граків і т.п.). Кладка звичайно в березні, з 3-5 (зрідка 6) яєць, охристих з буруватими пестринами. Насиджує самка протягом приблизно одного місяця. У віці півтора місяців пташенята стають літними.
У харчуванні балобана велике місце займають ссавці (ховрашки, пищухи й полівки). Крім того, балобани годуються птахами дрібної (жайворонки) і середньої величини, особливо там, де звірки нечисленні. Велике значення в кормовому раціоні балобана птаха займають узимку.
Новозеландський сокіл (F. novaezeelandiae), як указує його назва, розповсюджений у Новій Зеландії, де являє собою єдиний вид дійсних соколів. Багато зоологів уважають новозеландського сокола «примітивним» і виділяють його в особливий рід Нагре. Навряд чи це справедливо: у біологічному плані цей сокіл – відмінно пристосована до умов життя птах, він щодо цього ближче всього коштує до групи балобанов – кречетов.
Природну групу серед дійсних соколів становлять чеглоки. Вони відрізняються легким додаванням, дуже довгими крильми, одноманітної без поперечного малюнка у всіх віках фарбуванням.
Звичайний чеглок (F. subbuteo) – сокіл помірних розмірів: загальна довжина 32-37 див, розмах крил 76-85 див, довжина крила 25-30 див, вага самців 170-210, самок близько 250 р.

Спинна сторона дорослих птахів бурувато-аспідного цвіту, черевна сторона вохристо-білувата з густим поздовжнім темно-бурим малюнком, у самців оперення гомілки й подхвостья руді-руду-руда-рудий-темно-руде, іноді із чорними поздовжніми плямами. Радужина темно-бура, дзьоб бурі-буру-буре-бура-синьо-бурий, ноги жовті. У першому річному вбранні молоді чеглоки зверху бурий-буру-буре-бура-чорнувато-бурі з охристими облямівками пір’я.
Поширення чеглока велике: він зустрічається в помірній смузі Європи, в Азії й в Африці до півночі від Сахари. Скрізь, крім Південно-Східної Азії, це перелітний птах.
Місцеперебування чеглока — лісу, що перемежовуються з відкритими просторами. Гніздові ділянки дуже постійні. На деревах. Чеглок свої гнізда не будує, він використає будівлі інших птахів.
У кладці 2—4 строкаті яйця. Сезон гніздування відносно пізній, що пов’язане з тим, що чеглоки в основному годуються літаючими комахами й молодими птахами – подлетками. Насиживание починається з першого яйця й триває протягом 28 днів. Насиджує переважно самка, але при деякій участі самця. Літними пташенята стають у віці 30-35 днів.
Відносно добування їжі чеглоки, імовірно, ще більш спеціалізовані, чим сапсан і близькі до нього види. Видобуток вони, як правило, беруть на лету. Їжа їх складається із дрібних птахів і комах (останніх вони їдять у повітрі, тримаючи в лабетах).
Близький до чеглоку більший вид — алет, або сокіл Елеонори (F. eleoпогае), – розповсюджений у Середземномор’я. Загальна довжина його 32-38 див. По фарбуванню схожий на звичайного чеглока, але існує й темна одноманітн-бура варіація. Гніздиться групами або колоніями на прибережних скелях.
Дербник (F. columbarius) – дрібний сокіл, що нагадує по додаванню мініатюрного кречета, з відносно короткими крильми й довгим хвостом, з короткою цівкою й довгими пальцями (табл. 24). Загальна довжина 28-35 див, розмах крил 60-65 див, довжина крила 20- 25 СМ, вага 170-250 р. Самки, як звичайно v соколів, перевершують самців по розмірах.
Спинна сторона дорослого самця серосизая із чорними стовбурами пір’я, іноді з рудуватими облямівками; голова охристая із широкими чорними поздовжніми плямами; махові бурий-буру-буре-бура-аспідно-бурі з білуватим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах; кермові сизі із широкої чорної предвершинной смугою й чорно-бурим поперечним малюнком, іноді відсутнім; черевна сторона охристая, часто з рудуватим відтінком, покрита темно-бурими поздовжніми пестринами. Дорослі самки зверху темно-бурі, з більш-менш розвиненим сизуватим нальотом і поперечним іржавчасто-бурим малюнком; тім’я буре, чоло білуватий; махові темно-бурі зі світлим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах; кермові темно-бурі зі світлим вохристо-білуватим поперечним малюнком; черевна сторона охристая з бурими поздовжніми мітками; на боках пір’я бурі з поперечними білуватими плямами. Молоді в першому річному вбранні схожі на дорослих самок, але потемнее й з меншим розвитком поперечного малюнка. Дзьоб синебурий, темний на кінці. Пазурі чорні, восковица й лабети жовті, радужина бура.
Розповсюджений дербник дуже широко — у тундрі, лісотундрі й лісосмузі Євразії й Північної Америки; крім того, він живе в степах і горах Середньої й Центральної Азії від СевероЗападного Казахстану до Монголії. На більшій частині ареалу це перелітний птах.
Гніздиться дербник на деревах, але також і на землі (у степах, по торфовищах і т.д.). У кладці звичайно 3-4 (рідко до 6) строкаті яйця. Насиджує протягом 28 днів самка при деякій участі самця. Молоді залишають гніздо приблизно в місячному віці.
Дербник — сміливий й енергійний птах. Основний корм його – дрібні птахи, яких він ловить у повітрі й на землі, а також дрібні звірки й у незначній кількості комахи.
До групи боривітрів ставляться невеликі сокола, що харчуються в основному дрібними звірками, плазунами й комахами. Оперення в них у порівнянні з таким кречетов, сапсанів, балобанов, чеглоков більше м’яке й пухке. Хвіст різко східчастий. Лабети відносно слабкі, з короткими пальцями й пазурами. У фарбуванні самців і самок спостерігаються істотні розходження.
Типовим представником цієї групи може служити звичайний боривітер (F. tinnunculus) – широко розповсюджена й досить корисний птах. Загальна довжина боривітра 31-38 див, довжина крила 23-27, 5 смт вага 180-240 р.

У дорослого самця тім’я сіре з вузькими чорними поздовжніми плямами; спинна сторона цегляно-руда з каплевидними бурими плямами; махові темно-бурі, білуваті на внутрішніх опахалах; кермові сірі з білуватою верховою облямівкою й широкої чорної предвершинной смугою; черевна сторона охристая з бурими поздовжніми мітками. У дорослих самок голова рижевато-охристая з бурими рисками; спинна сторона руда з бурим поперечним малюнком; кермові рудуваті, часто із сірим нальотом, з поперечними бурими смугами. Молоді птахи по фарбуванню схожі на самок, але на першорядні махові в них світлі облямівки. Радужина темно-бура, дзьоб синюватий, що чорніє на кінці, восковица й ноги жовті, пазурі чорні.
Боривітер населяє ліси (крім глухих зімкнутих масивів), лісостепу, парки, сади, міста, гори й пустелі. У нашій країні боривітер – перелітний птах.
Відносно умов гніздування це дуже невибагливий птах: вона гніздиться на скелях, по обривах, на деревах (також й у дуплах), у спорудженнях людини, у норах на землі. Власних гнізд боривітер не будує, нерідко займає будівлі інших птахів, а якщо їх ні, обмежується пристроєм внутрішньої вистилки гнізда.
Яєць у кладці звичайно 4—5, іноді більше (до 8) або менше (3). Яйця охристие з іржаво-бурими пестринами. Насиживание, у якому беруть участь обоє батька, триває 28 днів, а через місяць після вилупления або небагато пізніше пташенята стають на крило. Виводки не розпадаються до відльоту.
Боривітер харчується різноманітним кормом. На відміну від сапсанів і чеглоков вона бере видобуток головним чином із землі. Виглядаючи видобуток, боривітер на невеликій висоті часто «трясеться» у повітрі на місці (звідки одне з народних назв птаха в нас «пропасниця»). Дрібні ссавці (головним чином гризуни), дрібні птахи (подлетки), ящірки й комахи – основні корми цього сокола.
Степовий боривітер (F. naumanni) менше звичайного боривітра: загальна довжина 31-35 див, розмах крил 70-75 сму довжина крила 22-25 див.
У дорослого самця сизо-сіра голова, цегляно-руда спинна сторона, першорядні махові темно-бурі з білим зубчастим малюнком на внутрішніх опахалах; кермові сірі із чорної предвершинной смугою; черевна сторона вохристо-рудувата з темно-бурими мітками; кроющие крила руді або сірі. Самка подібна по фарбуванню із самкою звичайного боривітра, але поперечний бурий малюнок на спині в неї вже. Молоді по розцвіченню подібні із самками. Радужина темно-бура, восковица й ноги жовті, пазурі бурий-буру-буре-бура-білувато-бурі.
Поширено степовий боривітер у Південній Європі (у Середземномор’я, до півночі до Угорщини й Австрії, на півдні Польщі), у Передній і Середній Азії, на схід до Монголії й Китаю. Гніздиться в лісостепу, у невисоких горах, по сухих річкових долинах, у напівпустелі. Перелітний птах, що зимує в Південній Азії й в Африці до півдня від Сахари.
Розмноження пізніше, що пов’язане із часом масової появи комах, що становлять основний корм степового боривітра. Гніздиться частіше групами або колоніями, рідко окремими парами.
Гнізда— серед скель, у руїнах, іноді в будинках, у дуплах, у норах. Яйця строкаті, подібні по фарбуванню з яйцями звичайного боривітра. У кладці буває 4-5 (іноді 3 або 7) яєць. Насиджують обоє батька, очевидно, 28 днів. Гніздової період трохи більше місяця.
Годується степовий боривітер комахами (головним чином сарановими, у меншому ступені бабками й жуками). Незначне місце в харчуванні цього птаха займають інші безхребетні, а також ящірки, дрібні гризуни й дрібні птахи.
Близький до групи боривітрів, але відрізняється від них довгими крильми й прямообрезанним, а не східчастим хвостом кобчик (F. vespertinus). У кобчика дзьоб короткий і відносно слабкий, пальці короткі. Це невеликий птах: загальна довжина 29-33 див, розмах крил 70-77 див, довжина крила 23- 25 див. Самки крупніше самців. Фарбування підлог дуже різна. Самці сизо-бурі із чорнуватою головою й чорнувата кермовими; задня частина черева, подхвостье й оперення гомілки руді. Самки сірі з темними бурувато-сірими поперечними смужками на спинній стороні; тім’я руде з темними поздовжніми плямами; черевна сторона охристая або руда, іноді з поздовжнім темним вузьким малюнком; махові сірі з білим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах; хвіст сіруватий з охристими поперечними смугами. Молоді птахи в першому річному вбранні на спинній стороні темнобурие з охристими каймами пір’я, з поперечнополосатим хвостом, із широкими світлими каймами пір’я тімені, із чорними вусами й плямою в ока; черевна сторона вохристо-білувата з бурими поздовжніми мітками. Радужина темнобурая, дзьоб блакитнуватий, що чорніє у вершини,

Восточноазиатские кобчики, що гніздяться від Південно-Східного Забайкалья до Китаю, значно відрізняються від європейських і западноазиатских по фарбуванню й виділяються деякими вченими в особливий вид F. amurensis.
Розповсюджений кобчик у степах і лесостепях від Середньої й Східної Європи (Румунія, Угорщина, південь Болгарії, Югославія) до Монголії, Примор’я й Північно-Східного Китаю. Перелітний птах, що робить дуже далекі міграції. Зимує головним чином у тропічній і Південній Африці (крім того, у Південній Азії від Індії до Китаю).
Розмножуються кобчики пізно, що пов’язане з масовою появою комах, що становлять їхній основний корм. Звичайно користуються гніздами, побудованими іншими птахами (граками, воронами, сороками й т.д.). Іноді гніздяться в дуплах, зрідка на кущах або на землі. Звичайно гніздяться групами або колоніями, рідко окремими парами.
У кладці звичайно 3—4 строкаті яйця, іноді менше або більше. Насиджують обоє батька, але переважно самка, близько 28 днів.
Основний корм кобчика, як уже говорилося, комахи, яких він ловить на лету або вистачає на землі. Крім того, він годується дрібними гризунами, землерийками, ящірками, рідко птахами.