СІМЕЙСТВО ЯСТРУБИНІ (ACCIPITRIDAE)

Сімейство яструбиних включає 205 видів, розповсюджених по всьому світлу, крім Антарктики й деяких океанічних островів. Розміри середні й великі – від 28 до 114 див. Крила широкі й звичайно закруглені, лабети сильні. Дзьоб сильний, крючкоподобний. Самці й самки в більшості випадків пофарбовані однаково. Харчування різноманітне: ссавці, птахи, що плазують, риби, молюски й інше безхребетні, падло. Гнізда на деревах, на скелях, на землі. У кладці 1-6 яєць.

* * *
Трохи відособлену групу в сімействі яструбиних становлять осоеди. У фауні СРСР вони представлені двома видами.
Звичайний осоед (Pernis apivorus) — птах середньої величини: загальна довжина 45—52 див, довжина крила 37—43, 5 див, вага 600—1100 р. Самки помітно крупніше самців. Додавання легеня, крила й хвіст довгі, так що птах здається більшої, ніж насправді. Дзьоб невисокий; ніздрі щелевидние, косо розташовані. Вуздечка й чоло покриті щільними чешуеподобними перинками. У хвості 14 кермових. Цівки покриті дрібними щитками, пазурі гострі, але слабозагнутие.
Фарбування як дорослих, так і молодих різноманітне. Звичайно в дорослих осоедов спинна сторона сірувато-бура з темними наствольними рисками, тім’я й потилиця в самців частіше сірі. Махові бурі з білуватими підставами й чорними поперечними смугами, кермові бурі з поперечними темно-бурими смугами й «муаровим» малюнком. Черевна сторона або бура, або біла з бурим поперечним малюнком, або біла з темно-бурими поздовжніми мітками. Іноді зустрічаються й одноцветно пофарбовані темно-бурі птахи. Дзьоб і пазурі чорні, радужина жовта або жовтогаряча, восковица темно-сіра, ноги жовті.
Молоді птахи по першому році на спинній стороні бурі, часто з вохристо-білуватими мітками на голові, шиї, що криють крила; часто голова білувата з темно-бурими плямами; черевна сторона, як у дорослих, але особин з бурим поперечним малюнком не буває. Радужина в молодих сірувата або сірувато-жовта, восковица блідо-жовта.
Осоед — лісовий птах, що предпочитает розріджені ліси, що перемежовуються з відкритими просторами. Гніздиться в Північній і Центральній Європі від південної частини Скандинавського півострова й Фінляндії на півночі до середньої Іспанії, Франції, Італії, Греції на півдні, а також у Малій Азії й північному Ірані. У СРСР — від Архангельська, далі приблизно від 62—63° північної широти до півдня до Криму й Кавказу. Спорадически гніздиться в південній смузі Західного й Середнього Сибіру, на схід до Алтаю. Перелітний птах, що зимує в Африці до півдня від Сахари. Прилітає в гніздову область пізно, що пов’язане з особливостями харчування (головним чином личинки перепончатокрилих комах, звідки й назва птаха).
Гніздиться осоед наприкінці травня — початку червня. Гнізда влаштовує на деревах, іноді займає будівлі інших птахів (ворона, мишоїда). Будує гніздо із суків і звичайно прикрашає його зеленими галузями п листами. Кладка звичайно з 2, рідше з 1 або 3 і навіть 4 яєць, з густим й яскравим каштановим малюнком по охристому тлу.
.
Насиджує самка при деякій участі самця протягом 33—34 днів. На крило пташенята стають у віці 40-45 днів.
Осоеди годуються головним чином комахами, особливо личинками суспільних перепончатокрилих (оси, джмелі). Сидячи на дереві або повільно літаючи, осоед стежить за комахами, помічає гніздо, підходить до йому й розриває лабетами. Додатковим кормом осоеду служать інші комахи – кобилки, великі гусениці й жуки, а також жаби, ящірки, змії, дрібні птахи й гризуни.
Більший (довжина крила 42—46 див) і трохи інакше пофарбований (тільки 2 поперечні смуги на хвості) хохлатий осоед (P. ptilorhynchus) зустрічається в нас у лісах Середнього й Східного Сибіру від Алтаю до Примор’я й Сахаліну, залітає й у Середню Азію.
Вилохвостий шуліка (Elanoides forficatus) теж належить до групи осоедов. Це невелика, але довгокрила й довгохвоста (із глибокою вирізкою хвоста) птах, з короткими лабетами. Загальна довжина близько 50 див (за рахунок довгого хвоста), розмах крил 110-125 див, довжина крила 40-45 див. Фарбування дорослих складається зі сполучення чорної й білої квіток: спина, крила, надхвостье й хвіст чорні, інші частини тіла білі. Молоді з білими вершинами чорного пір’я й з темними поздовжніми плямами на білих пір’ях. Дзьоб і пазурі чорні, радужина червонясто-бура або чорно-бура, восковица й лабети блакитні.
Вилохвостий шуліка в минулому сторіччі був широко розповсюджений на півдні Північної Америки, але через нерозумне переслідування знищений у більшій частині північноамериканської області гніздування. У цей час він зустрічається там тільки місцями в Південній Флориді. Гніздиться він й у Центральній Америці й у східній частині Південної Америки до Болівії й Аргентини.
Гніздиться вилохвостий шуліка на деревах. У кладці 2-4 строкаті яйця, які насиджують обоє батька.
Годуються вилохвостие шуліки майже винятково комахами, яких ловлять на лету, як ластівки (але, на відміну від останніх, не дзьобом, а лабетами).
Широкоротий шуліка (Machaeramphus alcinus), будучи близьким до осоедам по деяких рисах будови й способу життя, нагадує дрімлюг, з якими є й деяка біологічна подібність: серед хижих птахів широкоротий шуліка — один з деяких птахів, ведучих сутінковий, а не строго денний спосіб життя. Зовнішність цих птахів досить своєрідний: дзьоб короткий, розріз дзьоба величезний, що доходить до очей, як у дрімлюг; підстава дзьоба густо покрито м’якими щетинками (вибриссами); дуже більші очі. На потилиці помірної довжини чубчик. Пальці ніг довгі й тонкі, пазурі сильно загнуті. Крила довгі, хвіст помірної довжини, із широких кермових.
Радужина жовта, ноги сірі, дзьоб чорний. Загальна довжина 40-47 див.
Загальне фарбування спинної сторони чорнувато-бура; навколо ока — біле кільце; черевна сторона строката з білою поздовжньою смугою на горлі й шиї, поцяткованої чорнуватими мітками. Молоді сіруваті на спинній стороні, строкаті на черевний; боки й хвіст із поперечним малюнком.
Розповсюджено широкоротого шуліку в Юго-Весточной Азії: у Тенассериме, на Малакці, на Больших Зондских островах, а також на Новій Гвінеї. Близька форма зустрічається в Африці до півдня від Сахари й на Мадагаскарі.
Спосіб життя мало вивчений. Характерно, що, очевидно, основне місце в харчуванні широкоротого шуліки займають кажани (крім того, великі комахи, зрідка дрібні птахи). Видобуток схоплює лабетами й поглинає цілком на лету.
Гнізда влаштовує на високих деревах. У кладці, очевидно, 2 голубоватозелених, іноді з бурими мітками яйця. Деталі розмноження невідомі.

* * *
До групи шулік ставляться різноманітні по зовнішній будові PI способу життя птаха.
Розповсюджений від Південної Мексики до північних частин Південної Америки зубчатоклювий шуліка (Harpagus bidentatus) (назва від наявності на надклювье двох зубців) — невеликий хижий птах, що населяє ліси. Цівки й пальці короткі, пазурі слабозагнутие. Загальна довжина 30-35 див. Фарбування дорослих темно-сіра на голові, на інших частинах тіла бура; махові й кермові зі світлими поперечними смугами; на горлі темна поздовжня смуга; горло темно-сіре; на черевній стороні білуваті й буруваті поперечні смуги. Молоді птахи в першому річному вбранні на спинній стороні буруваті, зі світлими каймами пір’я; черевна сторона з поздовжнім на груди й поперечним на череві й боках темним малюнком. Дзьоб і пазурі чорні, радужина оранжево-червонувата, ноги жовтогарячі. Гніздиться на деревах. У кладці 3-4 білими, поцяткованими бурими плямами яйця. Їжа складається головним чином із дрібних рептилій і комах.
Браминский шуліка (Haliastur indus) населяє Південну Азію від Індії й Індо-Австралійського архіпелагу до Соломонових островів. Загальна довжина 42, 5-50 див. Дорослі птахи з білими головою, шиєю, грудьми; інші частини тіла рудо-бурі. Молоді коричневі з темними пестринами на голові й шиї, на черевній стороні бурі зі світлими каймами пір’я. Дзьоб білуватий, жовтий на вершині; радужина бура; ноги жовті.
Тримається у водойм, у мангрових заростях, на рисових полях. Годується значною мірою падлом, снулой рибою, також пташенятами, ящірками, жабами, дрібними звірками. В Індії, очевидно, дві кладки в році – у грудні й червні. Гнізда на деревах, частіше на пальмах. У кладці 2 (іноді 3) строкаті яйця. Насиджують обоє батька. Сезонні переміщення, імовірно, зв’язані зі змінами дощового й посушливого періодів.
Коршун-слизнеед (Rosthramus sociabilis) — птах середньої величини: довжина 40—45 див, розмах крил близько 125 див. Крила довгий і широкі, хвіст слабовиемчатий на вершині, ноги довгі з гострими, сильно загнутими пазурами. Дзьоб тонкий, відносно довгий, з довгим круто, що загинається гачком, надклювья.
Загальне фарбування самців чорна, голова сірувата, на підкриллях біле поле, подхвостье біле, кермові з білою підставою й білою вершиною.
Самки й молоді чорнувато-бурі на спинній стороні, охристие з темними пестринами на черевній стороні. Восковица й безпера вуздечка червоні або жовтогарячі, радужина червона, ноги яркожелтие.
Коршун-слизнеед — що кочує п перелітний птах. Гніздиться у Флориді (США), у Східній Мексиці, на Кубі й у Південній Америці, доходячи на південь до Аргентини.
Гніздиться на деревах серед боліт групами, що іноді складаються з декількох десятків пар. Гніздо будує самець. Кладка з 2-4 блідо-зелених з бурими мітками яєць. Насиджують і вигодовують потомство обоє батька. Молоді вилітають із гнізда в місячному віці й надягають остаточне вбрання, очевидно, тільки після другого річного линяння, на третьому році життя.
Харчування коршуна-слизнееда дуже спеціалізоване. Він годується великими равликами Ротасеа. Його тонкий дзьоб з довгим гачком пристосований до витягу равликів з раковин. Осушення боліт і пов’язане із цим зменшення чисельності равликів у багатьох місцях викликає й скорочення числа коршунов-слизнеедов. Ця цікава в біологічному відношенні птах має потребу в повній охороні.

* * *
У межах Радянського Союзу шуліки представлені двома видами.
Чорний шуліка (Milvus korschun) має загальну довжину приблизно 40—50 див, розмах крил 140—155 див, довжину крила 41—51 див, важить 800—1100 р. Самки небагато крупніше самців. У східних частинах області поширення птаха по розмірах більше, ніж у західні й південні.
Фарбування дорослих чорних шулік (дворічних і старше, самців і самок) така: спинна сторона темно-бура; тім’я іноді білувате із чорнуватими наствольними мітками; першорядні махові темно-бурі зі світлими підставами внутрішніх опахал; кермові бурі з темним поперечним малюнком; черевна сторона бура, часто з рудуватим відтінком. Молоді птахи в першому річному вбранні темно-бурі зі світлими охристими мітками. Радужина блідо-бурий або жовто-бура, дзьоб і пазурі чорні, восковица й ноги жовті (у молодих блакитнувато-сірі).
На гнездовье чорний шуліка розповсюджений в Африці (крім Сахари) і на Мадагаскарі, у помірній і південній смузі Азії, на деяких островах, зокрема на Філіппінських, Сулавеси, Новій Гвінеї; нарешті, у Північній Австралії. У Палеарктике це перелітний птах, в інших частинах гніздової області осіла. У СРСР чорний шуліка розповсюджений від Архангельська, південної частини Вологодської області, середньої Печори до Примор’я. Не гніздиться в північній частині тайгової смуги й далі до півночі. Чорний шуліка у своєму поширенні пов’язаний з деревною рослинністю (гніздиться на деревах) і з водоймами (як кормовим угіддям). Зустрічається як на рівнинах, так й у лісовому поясі гір.
У СРСР гнізда чорного шуліки — звичайно їх будують самі птахи — розташовані на деревах, зрідка (у Середній Азії) — на скелях. Гніздяться шуліки нерідко групами, образуя невеликі гніздові колонії. Відкладання яєць відбувається наприкінці квітня – початку травня. Кладка складається з 2-3, рідко з 1 або 4 і навіть 5 яєць, білих з бурими рисками й плямами. Висиживает яйця самка, з деякою участю самця. Молоді стають літними у віці 42-45 днів.
Чорний шуліка — всеїдний птах. Він охоче годується падлом і покидьками (в Африці й Південній Азії він часто тримається в поселеннях людини), а також рибою, пташенятами, дрібними ссавцями, земноводними, плазунами й комахами.
Червоний шуліка (М. milvus) трохи крупніше чорного шуліки, з більше глибокою вирізкою на вершині хвоста й трохи іншого фарбування. Загальна довжина птаха 58-61 див, розмах крил 150-170 див, довжина крила 47, 5-53 див, вага 1000-1300 р.
Загальний тон фарбування дорослих птахів (самців і самок) червонясто-рудий, голова охристая або білувата з темними поздовжніми плямами.
Розповсюджено червоного шуліку менш широко, чим чорний. Він гніздиться в Центральній і Південній Європі від Скандинавського півострова на півночі, у Малій Азії й Північному Ірані, у Північно-Західній Африці, на Канарських островах й островах Зеленого Мису. У Радянському Союзі він гніздиться в Прибалтиці (Латвія), у західних районах України від Закарпаття до Київської області, на Кавказі й у Закавказзя. У Західній і Центральній Європі за останні десятиліття помітно зменшується в чисельності.
На півночі червоний шуліка — перелітний птах, але вже в Середземномор’я він веде осілий спосіб життя. Тримається в лісах, часто по окраїнах культурного ландшафту.

* * *
Яструби становлять велику, але разом з тим досить однотипну групу. Це птаха середніх і невеликих розмірів, зв’язані по своїх місцеперебуваннях в основному з лісами. Годуються вони головним чином птахами й ссавцями. Лісовий спосіб життя жадає від яструбів не тільки швидкості, але й великої маневреності польоту серед дерев і чагарників. Це відбивається й на будові яструбів. Крила в яструбів відносно короткий і закруглені; хвіст довгий; лабети з довгими пальцями й більшими пазурами, з довгою цівкою. Яструби мають дуже широке поширення, що обмежується наявністю лісів.
У якості типового й найбільш вивченого представника яструбів можна розглянути великого яструба, або тетеревятника (Accipiter gentilis).
.
Загальна довжина птаха 52—68 див, довжина крила 30—38 див , вага 700—1500 р. Самки значно крупніше самців.
Фарбування дорослих птахів (однорічних і старше) така. Спинна сторона сірувато-бура різних відтінків – від сизо-ссрой до чисто-бурою. Голова темніше, темнобурая або чорнувата, іноді блідо-бура з білими пестринами. Першорядні махові бурі зі світлими поперечними смугами на внутрішніх опахалах; кермові бурі з більш-менш розвиненим чорнувато-бурим поперечним малюнком. Черевна сторона білувата з поперечним бурим малюнком зі смуг н з темними поздовжніми наствольними смугами (особливо розвиненими в північноамериканських тетеревятников), подхвостье біле. Радужина червонуватий, жовтогарячий або жовта; дзьоб синьо-бурий із чорнуватою вершиною; пазурі чорні; восковица й лабети жовті. Самки трохи темніше по фарбуванню, чим самці. На. півночі, особливо на північному сході Сибіру й на Камчатці, живуть яструба білої варіації: у деяких особин є бліді плями сизого цвіту на спинній і черевній сторонах, деякі особини чисто-білі.
Молоді яструби в першому річному вбранні зверху бурі з охристими або білуватими каймами пір’я й пестринами, хвіст із темно-бурим поперечним малюнком. Черевна сторона біла, охристая або рудувата з бурим поздовжнім малюнком. І в цьому віці є світла (біла) варіація.
Область поширення великого яструба досить велика. Він гніздиться в лісовій зоні Північної Америки, Європи, Північної й Середньої Азії; в Африці – тільки в Марокко. До півночі розповсюджений до лісотундри, до півдня – до Італії, Іспанії, Малій Азії, Палестини, Північного Ірану, далі зустрічається в Югозападной Сибірі, на Алтаєві, у северозападной частини Монголії, у Західному Китаєві, Тибеті і Японії. Великий яструб переважно осілий або вид, що кочує, але в північних частинах поширення перелітний. У внегнездовое час птаха досягають Південного Китаю (Юньнань), Бірми, півночі Пакистану й Індії, Середній Азії й Ірану, в Америці – півдня США й півночі Мексики. Далекі кочівлі особливо характерні для молодих птахів.
Гніздиться тетеревятник на деревах як у листяних, так й у хвойних і змішаних лісах. Гнізда використаються трохи (багато?) років підряд. Характерно, що, як в орлів і мишоїдів, у гнізда часто містяться зелені гілочки. У кладці звичайно 3-4 яйця, іноді 5; фарбування їх зеленувато-біла, іноді з темними плямами. Насиджує самка протягом 38 днів. Самець приносить їй у цей час корм, він піклується також про прогодування пташенят, принаймні протягом перших трьох тижнів після їх вилупления. У віці 35-40 днів пташенята, що оперилися, виходять із гнізда, але тримаються перший час поблизу від нього.
Їжа тетеревятников досить різноманітна. В основному вони годуються птахами – від дрібних до середніх і щодо великих (від королька до голубів і фазанів), а також ссавцями, зокрема білками, кроликами й особливо зайцями.
Яструб-перепелятник (A. nisus) – типовий представник іншої групи яструбів, що відрізняється від тетеревятников меншими розмірами, більше легким додаванням, відносно більше довгими цівками й пальцями. Загальна довжина 30-43 див, довжина крила 18-26 див, вага 120-280 р. Самки значно крупніше самців.

Дорослі самці на спинній стороні сизо-сірі різних відтінків, із чорнуватим тім’ям, білою бровою й білими пестринами на потилиці; першорядні махові й кермові поперечнополосатие (на середніх кермові смуги іноді відсутні); черевна сторона білувата або охристая з бурим або рудим поперечним малюнком. Самки відрізняються від самців бурим фарбуванням спинної сторони, черевна сторона в них біла з бурим поперечним малюнком. Подхвостье й у самців й у самок біле; у молодих птахів у першому річному вбранні спинна сторона бура з білими плямами на потилиці, з охристими або рудуватими облямівками пір’я; махові й кермовими світло-бурі з темно-бурими поперечними смугами; черевна сторона охристая, рудувата або бурувата з бурим або темно-рудим поперечним малюнком зі смуг, на зобі й грудях часто у вигляді серцеподібних або каплевидних крапин. Радужина оранжево-жовта; дзьоб синювато-бурий; пазурі чорні; восковица й ноги жовті.
Перепелятники гніздяться рік у рік на одній ділянці, але щороку будують нове гніздо поблизу від старого. Як місце гніздування предпочитаются лісові узлісся – у річкових долин, доріг і т.д. Гнізда перебувають головним чином на хвойних деревах, особливо на соснах. У кладці, що у середній смузі СРСР має місце в травні, 4-6 яєць, блакитнувато-білих з бурими або буро-фіолетовими пестринами. Насиджує тільки самка протягом 35-36 днів, самець приносить їй і пташенятам корм. Пташенята перебувають у гнізді 26-30 днів, а потім після вильоту протягом 2-3 тижнів тримаються виводками.
У гніздової період перепелятник годується майже винятково дрібними птахами (однак самки добувають і куріпок). У внегнездовое час у корми перепелятника входять і дрібні гризуни – миші й полівки, особливо в роки масового розмноження гризунів.
З інших невеликих яструбів, що зустрічаються в Радянському Союзі, треба відзначити два види. Туркестанський тювик (A. badius) широко розповсюджений в Азії й Африці, живе як у лісах, так й у культурному ландшафті. У СРСР він населяє рівнинні частини Середньої Азії, у нашій країні це перелітний птах. Лабети в тювика відносно короткі. Це ставиться як до цівки, так і до пальців. Крила відносно довгі. Розміри середньоазіатських птахів: загальна довжина 30- 38 див, довжина крила 18-23 див, вага 190- 270 р. Самки значно крупніше самців.
Дорослі самці на спинній стороні бурувато-сизі, тім’я світліше спини, на потилиці білуваті плями, махові темнобурие з нерізким світлим поперечним малюнком, бічні кермові із чорнуватими поперечними смугами. Черевна сторона білувата з темною поздовжньою смугою на горлі й блідим рудуватим поперечним малюнком, з білим подхвостьем. Доросла самка на спинній стороні бура, на черевній стороні білувата з бурим поперечним малюнком. Радужина красноватооранжевая, дзьоб чорно-бурий, пазурі чорні, восковица й ноги жовті. Молоді в першому річному вбранні на спинній стороні темно-бурі з рудуватими або охристими каймами пір’я, махові темнобурие з поперечним малюнком, кермові сірувато-бурі з темно-бурими поперечними смугами. Черевна сторона білувата з бурими смугами, на груди поздовжній бурий малюнок, на боках поперечні смуги.
Розмножуються вже однорічні птахи. Гнізда – на деревах, іноді власної будівлі, іноді використаються чужі гнізда. Кладка в Середній Азії відбувається в останній третині травня, складається з 3-4, іноді з меншого або більшого числа яєць. Насиджує самка протягом 33-35 днів. У серпні з’являються літні пташенята.
Туркестанський тювик полює у відкритих місцях по окраїнах культурного ландшафту, бере видобуток головним чином із землі, рідко ловить птахів у повітрі. Тому основний його видобуток становлять плазуючі, дрібні звірки й великі комахи; птаха в кормовому режимі тювика займають відносно невелике місце.
Дуже близький вид — європейський тювик (A. brevipes) розповсюджений у південній смузі Європейської частини СРСР і на Кавказі, а також у Південно-Східній Європі до Балканського півострова. По способі життя він подібний з туркестанським тювиком, але відрізняється від нього деталями фарбування й трохи більшою величиною.
Особливу групу яструбів представляють так називані співочі яструби, що живуть в Африці, роду Melierax (назва дана за голос). Вони відрізняються відносно довгими крильми й цівками, короткими пальцями, що зв’язано, імовірно, з тим, що тримаються вони в основному у відкритих ландшафтах, хоча гніздяться на деревах.
Види, називані гарпіями, являють собою в сутності дуже більших яструбів. Це лісові птахи з маневреним польотом і відносно короткими крильми, довгим хвостом і довгими ногами з потужним хватальним апаратом (пальці, пазурі).
Гарпія (Harpia harpyja) — великий птах: довжина 80—90 див, вага самок близько 8 кг. На голові чуб із широкого пір’я. Дзьоб потужний, але вузький, з більшим гачком. Лабети величезні з потужними пазурами. Крила широкий і закруглені, хвіст помірної довжини, прямо обрізаний.
Доросле вбрання (він надівається у віці чотирьох років) на голові й шиї сірий (чуб на потилиці чорний або темно-сірий), на спинній стороні чорний з білуватими облямівками на кроющих крила, попереку, надхвостье. Хвіст сірувато-бурий із трьома чорними поперечними смугами. Черевна сторона біла із чорним перев’язом на зобі й із чорними поперечними смужками на пір’ях гомілки. Радужина темно-бурі або чорна, лабети жовті, дзьоб блакитнувато-чорний.
Молоді в першому вбранні з 10—11 поперечними смугами на хвості, чуб у них білий, фарбування спинної сторони блідо-сіра, перев’яз на зобі бледносерая.
Гарпія живе в рівнинних тропічних лісах Південної й Центральної Америки — від Мексики до центральної частини Бразилії.
Гніздиться гарпія на високих деревах, звичайно поблизу річкових водойм. Гніздо займається рік у рік і досягає більших розмірів – близько 100 див у висоту й до 165 див у діаметрі. Розмножується гарпія неінтенсивно. Молоді довго перебувають на піклуванні батьків і повільно розвиваються. Кладка буває через рік, у ній тільки одне яйце. Деталі розмноження невідомі. Незважаючи на те що у віці 8-10 місяців молоді гарпії добре літають, вони тримаються в межах гніздової ділянки батьків і годуються тільки тим, що приносять їм старі птахи. При цьому вони довгий час – 10-14 днів – можуть обходитися без їжі.
Корм гарпій — головним чином мавпи (наприклад, капуцини), лінивці й інші ссавці — агути, древолази, опосуми; із птахів як їжа гарпії згадуються папуги ари.
Гарпия-обезьяноед (Pithecophaga jefferyi) була відкрита на острові Самар (Філіппіни) в 1894 й описана тільки в 1897 році. На жаль, за 70 із зайвим минулого років чисельність її різко зменшилася (бути може, гарпия-обезьяноед ніколи й не був особливо численною) і тепер птах перебуває, цілком ймовірно, на грані зникнення.
Загальна чисельність гарпии-обезьяноеда, по сучасних підрахунках Міжнародного союзу охорони природи й природних ресурсів (1966 р.), не перевищує 100 птахів; в 1965 році 17 птахів утримувалося в 12 зоологічних садах.
Поширена гарпия-обезьяноед у густих високоствольних тропічних лісах на островах Мінданао, Лусон й, можливо, на Лийте (Філіппіни). Раніше відзначалася (і добута) і на острові Самар. Причиною сумного положення з гарпией-обезьяноедом є непомірне переслідування з боку людини – полювання й вилов для зоологічних садів. До того ж розмножується гарпия-обезьяноед неінтенсивно.
Про спосіб життя обезьяноеда відомо мало, тому що він, незважаючи на свою величину, веде схований спосіб життя в густих лісах, так до того ж і нечисленний. У харчуванні птаха велике місце займають макаки (Масаса fascicularis). Нападає й на свійських тваринах – ссавців і птахів (курей), залітаючи в села.
Про розмноження гарпии-обезьяноеда відомо мало. У кладці 1 велике яйце. Розмножується щорічно.
Гарпия-обезьяноед — великий птах. Довжина самців трохи більше 80 див, довжина крила близько 50 див. Самки крупніше самців. Крила відносно короткі, хвіст довгий, що забезпечує маневреність польоту серед густої деревної рослинності. Дзьоб дуже великої й високий, але разом з тим вузький. На потилиці, як й в інших гарпій, чуб з довгого й вузького пір’я.
Фарбування дорослих птахів така. Голова беловато-охристая з темними мітками на тімені й у вушній області; спинна сторона тіла й крил бура зі світлими облямівками; хвіст із темним і світлим малюнком; черевна сторона вохристо-білувата з рудо-бурими мітками на боках і пір’ях гомілки. Радужина бледноголубая, дзьоб чорний, лабети жовті. Вікові зміни фарбування вивчені слабко. Молоді й птаха перехідного віку пофарбовані подібно з дорослими.

* * *
Опис типових орлів (рід Aquila) можна почати зі знайомства з беркутом (A. chrysaetus). Це більший птах з довгими й відносно вузькими крильми, злегка закругленим хвостом; пір’я на потилиці вузькі й загострені; лабети дуже потужні, із сильними пазурами й опереної до пальців цівкою. Розміри беркута такі: загальна довжина 80-95 див, довжина крила 60-72, 5 див, вага 3-6, 5 кг. Самки помітно крупніше самців. Обидві підлоги пофарбовані однаково.
Дорослі птахи (чотирирічні й старше) темно-бурого фарбування; на черевній стороні, в оперенні гомілки й подхвостья більша або менша домішка рижеватозолотистого цвіту; потилиця й задня сторона шиї рудуваті; першорядні махові чорно-бурі із сіруватими підставами; кермові темно-сірі з темно-бурими мітками й чорної предвершинной смугою. Радужина орехово-бурая, дзьоб бурі-буру-буре-бура-синювато-бурий, пазурі чорні, восковица й ноги яскраво-жовті. У першому річному вбранні молоді беркути темно-бурі з білими підставами пір’я й білуватим оперенням цівки; кермові в них білі із широкою чорною верховою смугою.
Беркут розповсюджений у Європі, Азії, Північній Америці й у Північно-Західній Африці, до півночі до меж високоствольного лісу. У Євразії розповсюджений від Пиренейского півострова на заході до Центральної Азії і Японії на сході. У Радянському Союзі зустрічається від лісотундри на півночі до Закавказзя, Середньої Азії й Алтаю на півдні. Осілий птах, за винятком північного сходу Сибіру (Якутія), де перелетна. Молоді орли досить широко кочують. Гніздиться в лісах, у горах, а також у пустелях. У багатьох країнах Європи чисельність беркута в XIX-XX сторіччях різко знизилася, місцями він винищений. Тому в цей час у більшості країн беркут охороняється. До того ж він цінується і як чудовий ловчий птах (особливо в Киргизії й Казахстані).
Пари в беркута постійні, утворяться на все життя. Гнізда – величезні будівлі із суків до 3 м у діаметрі й 2 м висоти, займані протягом багатьох років. Розташовуються вони на деревах або на скелях. У кожної пари звичайно кілька гнізд, займаних у різні роки позмінно.
Кладка рання: у Західній Європі, Середній Азії й на Кавказі — у березні, у лісосмузі СРСР — у квітні. Число яєць у кладці 1-3, частіше 2. Фарбування яєць грязно-біла з бурими пестринами й крапинами. Насиживание починається з откладки першого яйця й виробляється переважно самкою (при деякій участі самця). Тривалість насиживания 43-45 днів. Здатними до польоту орлята стають у віці 75-80 днів і тримаються разом з родителями звичайно до наступної весни.
Беркут — найбільш енергійний з орлів, тому видобутком його стає відносно велика дичина. Їжа його різноманітна: зі звірів – зайці, ховрашки, бабаки, молоді копитні (олені, зокрема північні, козулі), також лисиці, куниці; птаха величиною від глухарей і гусаків. Крім того, беркут охоче годується падлом. Іноді годується й дрібними тваринами (мишами, полівками, білками).
Могильник (A. heliaca) менше беркута п з більше слабкими лабетами й пазурами. Загальна довжина 72-84 див, довжина крила 54-65 див, вага близько 3 кг. Самки крупніше самців.
Обидві підлоги пофарбовані однаково. Дорослі птахи загального темно-бурого фарбування; голова охристая або білувата, із чорною шапочкою на тімені; плечові, всі або деякі, білі; першорядні махові чорно-бурі із сірим поперечним малюнком на підставах; кермові темно-сірі з поперечним темно-бурим малюнком і чорнувато-бурою верховою смугою. Радужина жовтий або світло-бура, дзьоб чорнуватий, пазурі чорні, восковица й ноги жовті.
Молоді птахи в першому річному вбранні бурий-буру-буре-бура-блідо-бурі з охристими плямами на кроющих крила й з охристими поздовжніми смугами на черевній стороні; кермові темно-бурі зі слабко вираженим світлим поперечним малюнком; радужина сірувата. Проміжні вбрання характеризуються меншим розвитком світлих пестрин.
Могильник розповсюджений у Європі, Північно-Західній Африці й Азії. У Європі гніздиться на півдні Іспанії, півночі Греції, у Болгарії, Югославії, Угорщині, Румунії, у східних частинах Словаччини; в Азії – у Передній Азії, на північно-заході Пакистану й у Північній Монголії. У СРСР зустрічається в південній смузі Європейської частини, у Криму, на Кавказі, у Середній Азії, у Південному Сибірі до Красноярська, Алтаю, Іркутська, Забайкалья. У нашій країні могильник – перелітний птах. Населяє лесостепиг ділянки деревної рослинності в степиг напівпустелі й місцями навіть пустелі (Середня Азія). Зустрічається на рівнинах й у нижньому поясі гір.
Гнізда розташовані на деревах, рідко по обривах. Кладка з 2, рідше 3 білих яєць (табл. 19). Відкладання яєць відбувається в різні числа квітня. Насиджують обоє батька приблизно 43 дня. У двомісячному віці або небагато пізніше пташенята вилітають із гнізда.

Головна їжа могильника — дрібні ссавці, особливо ховрашки, іноді він нападає на зайців, не зневажає й мишевидними гризунами (полівки й т.д.). Крім того, годується птицамиг особливо молодими, їсть також падло.
Степовий орел (А. гарах) менше могильника, зі слабкими пальцями, збройними короткими пазурами. Загальна довжина 60-85 див, довжина крила 51-65 див, вага птахів (з меж Радянського Союзу) 2, 7-4, 8 кг. Самки крупніше самців; африканські й південноазіатські птахи менше північних, але з відносно більше сильними лабетами.
Фарбування дорослих птахів (чотирирічних і старше) темно-бура, часто з рудуватою плямою на потилиці, із чорно-бурими першорядними маховими, де на підставі внутрішніх опахал є бурий-буру-буре-бура-сіро-бурі пестрини; кермові темно-бурі із сірими поперечними смугами. Радужина орехово-бурая, дзьоб чорнуваті-чорнувату-чорнувате-чорнувата-сірувато-чорнуватий, пазурі чорні, восковица й ноги жовті.
У першому річному вбранні молоді птахи бледно-буровато-охристие з охристими пестринами й надхвостьем; кермові бурі з охристими каймами. Проміжні вбрання характеризуються поступовим зменшенням охристих пестрин.
Розповсюджено степового орла, як покапивает його назва, у відкритих сухих рівнинах степового або напівпустельного характеру. Гніздова область охоплює Південно-Східний і Південно-Західний Сибір, Передню, Середню й Центральну Азію до західних частин Китаю, північно-західні, центральні й південні частини Африки (до півдня від Сахари), Індію. На півночі перелітна, на півдні осілий птах.
Гнізда розташовані на землі, у східній частині області поширення — на скелях, рідко — на низьких, окремо вартих деревах. У СРСР відкладання яєць відбувається: у західних частинах – у квітні (друга половина), у східних – приблизно в середині травня. У кладці 2 білих, злегка поцяткованих бурим яйця. Насиживание триває 40-45 днів, гніздової період – близько 60 днів.

У СРСР степовий орел годується гризунами середньої величини, головним чином ховрашками, також зайцями, дрібними гризунами й т.д., іноді пташенятами або подлетками птахів. Крім того, охоче їсть падло, іноді й плазуючих. У СРСР степовий орел – одна з полезнейших птахів; на жаль, з ряду причин чисельність його за останні роки різко знизилася, незважаючи на вжиті заходи до охорони.
Приналежні до роду дійсних орлів так називані орли-горлані, або подорлики, представлені в Радянському Союзі двома видами. Вони відрізняються друг від друга величиною й деталями будови.
Великий подорлик (A. clanga) має загальну довжину 65-73 див, довжину крила 49- 55 див, важить 1, 6-3, 2 кг. Самки крупніше самців.
Обидві підлоги пофарбовані однаково. Дорослі птахи (від трьох років і більше) темнобурие із блідо-бурою потилицею й надхвостьем; махові чорнуваті зі світлими підставами внутрішніх опахал; кермові темно-бурі, іноді із чорнуватим поперечним малюнком. Зрідка зустрічаються особини, де основний бурий цвіт замінений жовтуватою-жовтуватим-вохристо-жовтуватим. Радужина бура, дзьоб бурі-буру-буре-бура-синювато-бурий, пазурі чорні, ноги жовті.
У першому річному вбранні молоді птахи темно-бурі, темніше, ніж дорослі, з охристими або блідо-буруватими пестринами. У молодих також зустрічається світла варіація з перевагою вохристо-золотавого тону. У проміжних убраннях поступово зменшується домішка охристих пестрин.
Розповсюджений великий подорлик від південної частини Фінляндії, Польщі, Угорщині й Румунії на схід до півночі Монголії, Північного Китаю й Пакистану; у Радянському Союзі — від Калінінградської області до Примор’я. Перелітний птах, що зимує в Передній, Середній, Південній Азії, в ОАР й Аравії.
Малий подорлик (A. pomarina), як показує його назва, менше великого подорлика: загальна довжина його 62- 65 див, довжина крила 44-51 див, вага 1, 5- 1, 8 кг. По фарбуванню він близький до великого подорлику, але посветлее, бічні кермові звичайно з поперечним малюнком.
Розповсюджено малий подорлик від Прибалтики (Естонія) до північної частини Греції, у ГДР від Мекленбурга, в Австрії, у Малій Азії й Ірані, в Індії й на півночі Бірми. Перелітний птах, що зимує головним чином в Африці.
Подорлики предпочитают змішані ліси, що перемежовуються з долинами рік, , лугами й болотами. Такі відкриті ділянки служать улюбленими місцями полювання подорликов, які звичайно розшукують видобуток не на лету, як більшість хижих птахів, а «пішки», як африканські секретарі. Порозумівається це тим, що в харчуванні цих орлів, особливо малого подорлика, значне місце займають плазуючі й земноводні, а також миші й полівки. Великий подорлик частіше переслідує птахів, чим малий; нерідко він тримається біля водойм, де гніздяться качки, або в богатих курячими птахами вгіддях. Обоє – і великий і малий подорлики – охоче їдять падло.
По звичках і рухам ці орли відрізняються від беркутів: вони менш швидкі й рухливі, поле їх більше рівний. Великий подорлик прилітає в СРСР рано – наприкінці березня в середній смузі, у середині березня на півдні й у першій половині квітня на сході. Після прильоту птаха ремонтують або будують гнізда, розташовані на деревах. У травні в гнізді знаходять 2 строкаті яйця (рідше 1 або 3). Насиживание триває близько 40 днів. Подорлики починають висиджування після откладки першого яйця, тому між пташенятами буває значна різниця в розвитку. Літними пташенята стають у віці 8-9 тижнів. Ця різниця приводить звичайно до того, що молодше пташеня протягом перших двох тижнів після виходу з яйця гине від переслідувань старшого; якщо ж небезпечний період минув, то обоє пташеняти вирощуються родителями благополучно.
У вересні — жовтні, залежно від місцевості, починається відліт подорликов на зимівлі, що лежать в Індії, Ірані, Малій Азії й Індокитаєві. На відльоті цих орлів іноді доводиться спостерігати групами; частіше вони летять високо один за іншим, але з більшими проміжками.
Близькі до властиво орлів (Aquila) так називані довгохвості орли (Hieraaetus). Вони відрізняються відносно легенею додаванням, довгим хвостом, довгими цівками й довгими пальцями. Пазурі дуже довгий і гострі, дзьоб короткий. Поле в них дуже маневрений, щодо цього є подібність із яструбами.
Яструбиний орел (Н. fasciatus) — великий птах: довжина крила 46—55 див, загальна довжина 65—75 див, вага 1, 5—2, 5 кг. Самки помітно більше по розмірах, чим самці.
Фарбування дорослих птахів на спинній стороні чорнувато-бура, хвіст сірий з поперечним темним малюнком. Черевна сторона охристая або біла із чорнуватими поздовжніми пестринами й з поперечними темними смугами на пір’ях гомілки й подхвостья.
Молоді в першому річному вбранні на черевній стороні рудуваті з наствольними штрихами на зобі й грудях, на голові й шиї руді пестрини. Радужина жовта в дорослих, блідо-бура в молодих.
Дзьоб сірувато-чорний, пазурі чорні, восковица й лабети жовті.
Розповсюджено яструбиного орла в тропічній і субтропічній зоні східної півкулі: у Південній Європі, Африці (крім Сахари), Передньої, Середньої й Південної Азії, на Малих Зондских островах. У СРСР у невеликому числі й спорадично зустрічається в Середній Азії від Туркменії й Таджикистану на півдні до гір Каратау на півночі. Осілий птах, що тримається головним чином у сухих ділянках гір і передгір’їв. У Південній Азії зустрічається головним чином у лісистих ділянках і не тільки в горах, але й на рівнині, в Африці до півдня від Сахари – у саванах.
Гніздиться головним чином на скелях, але місцями (наприклад, у Туркменії) і на деревах. Кладка звичайно з 2 (рідко 1 або 3) білих, слабко поцяткованих цяточками яєць. У північній частині області поширення вона має місце вже в лютому. У Китаєві кладки знаходили в березні, в Індії – з листопада по лютий. Насиживание триває близько 40 днів, літними пташенята стають у віці приблизно 8-10 тижнів.
Харчується яструбиний орел ссавцями й птахами середньої величини — зайцями, кроликами, сірими й кам’яними куріпками, дикими голубами, вороновими (галки) і т.д. Видобуток ловить головним чином на землі, але також й у повітрі, як сокола. Останнім часом яструбині орли в Західній Європі успішно застосовуються як ловчих птахів.
Інший вид довгохвостих орлів, розповсюджений у Радянському Союзі, — орел-карлик (Н. pennatus). Це невеликий орел: загальна довжина 46-53 див, довжина крила 35-43, 5 див, вага близько 700 р.
В орлів-карликів два типи фарбування — темний і світлий. Дорослі птахи першого типу зверху темно-бурі зі светлобурими потилицею, шиєю й кроющими крилом; махові чорно-бурі зі світлими пестринами в підстав; кермові темно-бурі з неясним світлим поперечним малюнком; черевна сторона також темно-бура із чорною плямою на кистьовому згині крила, блідо-бура на пір’ях гомілки й подхвостья.
У птахів світлого типу фарбування спинна сторона блідо-бура зі світлими сіруватими краями пір’я, черевна сторона білувата, іноді з бурими поперечними мітками. Радужина жовта в дорослих, бура в молодих, дзьоб чорнуватий, пазурі чорні, восковица й лабети жовті. Молоді світлого типу фарбування, як дорослі; у молодих птахів темного типу фарбування на черевній стороні білуваті мітки по бурому тлу.
Орел-карлик розповсюджен у СевероЗападной Африці, у Південній Європі, Передньої й Середньої Азії, на схід до північної частини Монголії.
У СРСР зустрічається в Європейській частині від України, Смоленської, Тульської й Воронезької областей до Кавказу, а також у Середній Азії й далі до Алтаю, верхньої Лени, Південно-Східного Забайкалья.
Тримається в лісах і лісостепу, як на рівнинах, так й у горах до висот 2000 (зрідка 2400) м. Перелітний птах.
Гніздиться на деревах, головним чином листяних, або на скелях. Кладка в основному в травні, у ній 2 (рідко 1 або навіть 3) білуватих, іноді слабко поцяткованих бурим яйця. Насиджує переважно самка протягом приблизно 35 днів. Пташенята залишають гніздо у віці 45-50 днів. Виводки тримаються з родителями до осені.
По кормових звичках орел-карлик нагадує яструбиного орла. Їжу його становлять дрібні ссавці – від кроликів і ховрашків до дрібних гризунів; зрідка ящірки, але головним чином птаха розміром від лісових голубів, кам’яних куріпок і сорок до дрібних горобиних.
Орел-яйцеед (Ictinaetus malayensis) характеризується відносно слабким дзьобом, невеликим чубом на потилиці, довгим хвостом і тонким і довгим пазуром внутрішнього пальця. Дорослі птахи чорні, тільки під оком біла пляма; надхвостье сіре з білим поперечним малюнком; хвіст чорний із сірими поперечними смугами. Молоді в першому річному вбранні з жовтуватою головою й строкатими мітками на спинній стороні. Дзьоб сіруватий, радужина темно-бура, пазурі чорні, ноги жовті. Загальна довжина 50-60 див.
Орел-яйцеед — осілий птах лісів Південної Азії: Індії, Бірми, Малакки й островів Індонезії. Гніздиться на деревах, у кладці 1 або 2 строкаті яйця. Основне місце в харчуванні цього птаха займають яйця й пташенята, що перебувають у гніздах, різних птахів. Крім того, вона годується жабами, ящірками й великими комахами.

* * *
Група орланів представлена декількома видами птахів, якоюсь мірою перехідними — у біологічному плані — між властиво орлами й шуліками.
Від орлів, з якими зовні дуже подібні, вони відрізняються безперою цівкою. Крила орланів довгий і широкі; хвіст відносно короткий і клиноподібний, звичайно з 12 кермових; пір’я потилиці й шиї подовжені й загострені. Для орланів характерно, що вони значною мірою пов’язані з водними або околоводними вгіддями й що риба займає в їхньому кормовому режимі значне місце.
Орлан-белохвост (Haliaeetus albicilla) — більший птах: загальна довжина 77—100 див, довжина крила 57, 5—69 див, вага 3—6, 5 кг. Самки значно перевершують самців по величині.
Фарбування дорослих птахів (чотирирічних і старше) бура в різних відтінках, голова буровато-охристая або білувата, махові темно-бурі, хвіст (з 12 кермових) білий. У першому річному вбранні молоді птахи бурі із чорнуватою головою, основні частини пір’я білуваті, черевна сторона білувата з бурими мітками. Радужина в дорослих білувато-жовта, у молодих бура; дзьоб жовтуватий, у молодих чорнуватий; восковица й ноги жовті, пазурі чорні. Доросле вбрання зв’язується з першим річним поступовими переходами.
Белохвост — широко розповсюджений птах. Він гніздиться в Азії від тундри до Японії, Китаю, Монголії, Казахстану, Північного Ірану й Туреччини (Мала Азія); у Європі від півночі Скандинавії до Румунії, Угорщини, Балкан й узбереж Балтійського моря; на Корсиці й Сардинії; на Гебридських і Шетландских островах; в Ісландії й Гренландії. Узимку частина птахів, особливо молоді, откочевивает до півдня до Пакистану, Китаю й Північної Африки.
У Центральній і Західній Європі через переслідування людиною белохвост став дуже рідким.
Тримається белохвост у водойм — як на морських узбережжях (наприклад, у Скандинавії, Ісландії, Гренландії), так й в озер і рік.
Гніздиться звичайно на деревах, високо від землі, рідше на скелях. Гніздо – величезна будівля із суків, використовувана птахами багато років підряд.
Пари постійні. Кладка рання: на півдні вже в останні дні лютого – початку березня, на півночі – у лісотундрі й тільки наприкінці квітня. У кладці звичайно 2, іноді 1 або 3 білих, іноді поцяткованих охристими плямами яєць. Насиджують обоє батька, але переважно самка. Тривалість насиживания для великого птаха відносно невелика – 35-40 днів. На крило пташенята стають у віці приблизно 70 днів.
.
Їжа орлана-белохвоста дуже різноманітна. Значне місце в харчуванні белохвоста займає риба. Якщо орлан, літаючи над водною поверхнею, углядить рибу, він стрімко спускається і як би подчерпивает її лабетами, при цьому іноді він на короткий час поринає у воду. Крім того, орлан годується водоплавними птахами, у тому числі гусаками, гагарами й великими утоками, змушуючи їх поринати й вистачаючи їх з поверхні води, коли жертва з’являється на ній, щоб віддихатися. Годується й ссавцями – зайцями, бабаками, ховрашками й т.п. Не зневажає й дрібним видобутком, на півночі, наприклад, лемінгами. Їсть белохвост і падло, особливо взимку.
У Північній Америці орлана-белохвоста заміщає білоголовий орлан (Н. leucocephalus) — птах, що служить національною емблемою Сполучених Штатів Америки. Цей птах трохи менше белохвоста: загальна довжина 67, 5-75 див, довжина крила 51, 5-68 див. Фарбування дорослих птахів темнобурая, голова, шия й хвіст білі. Молоді в першому річному вбранні чорно-бурі з охристими мітками на хвості й підкриллях.
Орлан-довгохвостий (Н. leucoryphus) менше белохвоста: загальна довжина 61—88 див, довжина крила 55—62 див, вага 2, 6—3, 5 кг. Самки значно крупніше самців. Вікові зміни фарбування значні. Загальне фарбування дорослих птахів темно-бура, кермові білі із чорними підставами пір’я й чорною верховою смугою, голова й шия вохристо-сіруваті. Молоді птахи в першому річному вбранні бурі про білі пестринами на хвості й із чорнуватими щоками й кроющими юшкою. Радужина блідо-бура, дзьоб черноватосерий, восковица блакитнувата, ноги блідо-жовті, пазурі чорні.
Гніздиться цей орлан від Нижнього Поволжя на заході до Монголії, Західного Китаю й Тибету на сході, на південь до Бірми й Пакистану. Населяє степи й напівпустелі, дотримуючись узбереж водойм. Перелітний птах, місця масової зимівлі перебувають в Індії. Долгохвостгнездится як на рівнинах, так й у горах, де зустрічається на висотах до 3000 і навіть 4500 м.
Гнізда містяться на деревах, у купах очерету. Кладка з 2-4, частіше з 2 яєць чисто-білого фарбування. Деталі розмноження (тривалість насиживания, гніздового періоду й т.д.) не вивчені.
Годується довгохвостий рибою, дрібними ссавцями, птахами, головним чином водними.
Белоплечий, або камчатський, орлан (Н. pelagicus) — дуже більший птах:
загальна довжина 105—112 див, довжина крила 57—68 див, вага 7, 5—9 кг.
У дорослих птахів фарбування складається зі сполучення темно-бурого цвіту з білим (але є й одноколірна темно-бура варіація). Чоло, оперення гомілки, малі й середні кроющие крила, а також кермові білі, інше оперення темно-буре. Молоді птахи в першому річному вбранні бурі з білими підставами пір’я й з охристими пестринами. Самці й самки пофарбовані однаково, остаточне вбрання надівається в трирічному віці. Радужина світло-бура, масивний дзьоб жовтувато-бурий, восковица й лабети жовті, пазурі чорні.
Розповсюджено цього орлана на Камчатці, у низов’ях Амуру, на Сахаліні й у Кореї. Осілий і вид, що кочує, залітаючий у Північно-Західну Америку, у Японію й Північний Китай.
Гніздиться на деревах, високо від землі, багато років підряд у тому самому місці. Гнізда влаштовує в морських узбереж, але головним чином у річкових долинах. У кладці 1-3, звичайно 2 білуваті яйця. Про деталі розмноження відомостей мало.
Годується белоплечий орлан рибою великої й середньої величини (особливо лососевими), ссавцями (зайцями, молодими песцями, молодими тюленями), падлом й, бути може, безхребетними.

* * *
Велику й широко розповсюджену групу сімейства яструбиних птахів представляють мишоїди, або канюки, близькі до орлів, орланам, гарпіям. Властиво мишоїди – птаха середніх розмірів, щільного додавання, з різноманітним кормовим режимом.
Один з великих канюків (загальна довжина 62—67 див) — чилійський мишоїд, або агуйя (Geranoaetus melanoleucus). Дорослі птахи темно-сірі із чорнувато-сірим зобом і грудьми; черевна сторона біла із сірим поперечним малюнком. У молодих переважає темно-бурий цвіт на спинній стороні, блідо-бурий з темним малюнком на черевний. Радужина жовтогаряча, дзьоб і пазурі чорні, ноги жовті.
Розповсюджений у Південній Америці, у горах і на рівнинах, головним чином у західних частинах материка.
Гніздиться на скелях, на деревах, рідко на кущах. У кладці 2-3 строкаті яйця. Насиджує тільки самка трохи більше місяця. Приблизно в місячному віці або небагато старше пташенята стають на крило.
Харчується дрібними й середньої величини ссавцями, птахами, також падлом.
Рід дійсних мишоїдів (Buteo) розповсюджений по всьому світлу, крім Антарктики. Більшість представників цього роду властиво західній півкулі. У нашій країні зустрічається кілька видів дійсних мишоїдів.
Звичайний мишоїд, або канюк (В. buteo), має наступні розміри: загальна довжина 46—57 див, розмах крил 100—120 див, довжина крила 34—42, 5 див, вага 600—1200 р. Самки помітно крупніше самців. Є й географічні варіації розмірів: західноєвропейські й восточноазиатские канюки перевищують по величині східноєвропейських і західносибірських, а також живуть на островах Зеленого Мису й на островах, розташованих у Середземне море.
Фарбування звичайного мишоїда дуже мінливий. У дорослих птахів по другому році життя основний тон розцвічення на спинній стороні бурий у різних відтінках – від темно-бурого до рудувато-бурого, з більше світлими каймами пір’я; першорядні махові бурі з білуватими підставами внутрішніх опахал і з нерізким чорнувато-бурим поперечним малюнком; кермові світло-бурим або рудо-бурі з вузьким чорнуватим поперечним малюнком і широкою чорною верховою смугою; черевна сторона охристая або бура з темним і світлим поперечним малюнком. Іноді у фарбуванні (це зв’язується й з географічним поширенням) переважає червонясто-бурий або вохристо-бурий цвіт; зустрічаються й птаха однотонного темно-бурого фарбування або темнобурие зі світло-бурим поперечнополосатим хвостом.
Молоді птахи в загальному пофарбовані подібно з дорослими, але на черевній стороні в них звичайно немає поперечного малюнка, на груди й іноді й на череві поздовжні темні мітки, а на спинній стороні більше розвинені світлі облямівки пір’я. Радужина бура, дзьоб і пазурі чорнуваті, восковица й ноги жовті.
Розповсюджено звичайного мишоїда в лісовій і лісостеповій смузі Європи й Азії. Південніше Гімалаїв не зустрічається. Крім того, зустрічається на Азорських і Канарські островах, на острові Мадейра й островах Зеленого Мису. У Східній Європі й Азії мишоїди перелетни, в інших частинах гніздової області оседли. На зимівлях канюки зустрічаються в Середній Азії, Пакистані, на півночі Індії, у Бірмі, Південному Китаєві, а також в Африці до півдня від Сахари.
Гніздиться звичайний мишоїд на високих деревах, звичайно поблизу лісових узлісь. Часто гнізда використаються кілька років підряд. Гніздо споруджується з досить товстих сучків і гілок, звичайно вистилається зеленими гілочками, дрантям і т.п. Кладка буває у квітні, у Східному Сибірі на початку травня. У кладці 2-4, іноді 5 яєць. Число яєць у кладці більше в ті роки, коли має місце «урожай» основного корму мишоїдів – мишевидних гризунів. Яйця строкаті, з каштаново-бурими мітками по білувато-зеленуватому тлу.
.
Насиджують обоє батька, головним чином самка. Тривалість насиживания близько 35 днів. Пташенята вилітають із гнізда у віці 42-49 днів.
Звичайний мишоїд — полифаг, але основне місце в його харчуванні займають мишевидние гризуни й інші дрібні ссавці — кроти, землерийки, навіть зайчата. Крім того, мишоїд годується молодими пташенятами, плазунами, жабами, іноді – особливо взимку – і падлом. У господарському відношенні звичайний мишоїд, як і його найближчі родичи, повинен уважатися досить корисним, тому в багатьох країнах він охороняється.
Мохноногий канюк, або зимняк (В. 1аgopus), — самий північний представник групи, що має кругополярное поширення. Названо цього птаха так тому, що в неї цівки оперені до пальців. Розміри зимняка такі: загальна довжина 51-61 див, розмах крил 120-150 див, довжина крила 38, 5-47, 5 див, вага 800-1300 р. Самки, як звичайно, крупніше самців.
Дорослі зимняки мають таке фарбування: спинна сторона темно-бура з домішкою білий або чорнуватий кольори; першорядні махові із сіруватим нальотом, з нерізким темним поперечним малюнком і білуватими підставами внутрішніх опахал; кермові білі із чорним тонким поперечним малюнком і широкою чорною верховою смугою; черевна сторона біла з темною плямою на зобі, з темнобурими поздовжніми мітками й з поперечними смужками на череві, боках і на пір’ях гомілки.
Молоді птахи в першому річному вбранні блідіше, без чорнуватих тонів, без поперечного малюнка на черевній стороні; слабко розвинені поперечний малюнок і на кермові. У зимняков Північної Америки є й одноманітн-бура варіація фарбування.
Радужина блідо-бура, дзьоб і пазурі чорнуваті, восковица й ноги чорні.
Гніздиться зимняк у відкритих місцевостях у зоні тундр і лесотундр Євразії й Північної Америки (на північ приблизно до 75° с. ш.). Перелітний птах, що доходить на зимівлях до Південної Європи, Середньої й Центральної Азії й південних частин США.
Гнізда побудовані із суків і розташовані на землі, рідко на деревах або скелях. Число яєць у кладці коливається залежно від кормових умов, в основному від чисельності лемінгів. Звичайно в кладці 3-4 яйця, у сприятливі роки до 7, у погані 2-3. При відсутності лемінгів зимняки й зовсім не розмножуються. Насиджує самка протягом 30-35 днів. Пташенята вилітають із гнізд у віці 6-7 тижнів.
Годуються зимняки, як указувалося, головним чином лемінгами й іншими дрібними північними ссавцями (полівками, зайчатами, з хижих — пещеннями, горностаями), крім того, птахами (пташенятами), падлом.
Мохноногий курганник (В. hemilasius) — великий птах: загальна довжина 61—72 див, довжина крила 45—50 див.
Загальне фарбування дорослих птахів на спинній стороні бура з охристими каймами пір’я, хвіст бурий із чорнуватим поперечним малюнком, черевна сторона охристая з бурим поздовжнім і поперечним малюнком. Є й більш-менш одноколірна темно-бура варіація. Молоді без поперечних міток на черевній стороні. Цівка оперена до пальців або хоча б до половини довжини. Радужина бледнобурая або жовтувата, дзьоб і пазурі чорні, восковица й ноги жовті.
Мохноногий курганник — птах відкритих просторів Центральної АЗІЇ, де зустрічається від Центрального Тянь-Шаню, Південно-Східного Алтаю, Південно-Східного Забайкалья, Монголії, на південь до Тибету й Непалу.
Зустрічається в горах і на рівнинах, по сухих степових ділянках. Осілий або частково, що кочує вид. Гніздиться на скелях і на землі. У кладці 2-4 строкаті яйця. Насиживание триває біля місяця, на крило пташенята стають у віці близько 45 днів.
Мохноногий курганник — типовий миофаг, головний корм його становлять звірки величиною від зайця до полівки. Птаха, що плазують, земноводні, великі комахи в харчуванні мохноногого курганника займають незначне місце.
Близький до мохноногого курганнику вид — курганник (В. rufinus) кілька менших розмірів: загальна довжина 57—65 див, довжина крила 41—48 див. Цівки безпері.
Фарбування дуже мінливе. Дорослі птахи на спинній стороні бурі з домішкою охристого або яскраво-рудого цвіту по краях пір’я; махові чорні з білуватими підставами; кермові беловатоохристие, одноколірні або з рижеватобурими поперечними мітками; черевна сторона охристая з рудувато-бурим малюнком. Є й темно-бура варіація. Молоді по фарбуванню подібні з дорослими. Безпері частини пофарбовані як у мохноногого курганника.
Курганник населяє степу, напівпустелі й пустелі, зустрічається в горах і на рівнинах. Гніздиться в Північній Африці, Південно-Східній Європі, Передньої й Середньої Азії, до півдня до північно-заходу Пакистану. У СРСР зустрічається від Предкавказья й низов’їв Волги по Південно-Західному Сибіру й Казахстану на схід до Зайсана, на південь до Закавказзя, Туркменії, Паміру, Тяньшаня. У північній частині гніздової області він перелітний, на півдні осілий.
По способі життя дуже близький до мохноногого курганнику.
Яструбиний мишоїд (Butastur indicus) розповсюджений у Східній Азії — у Японії, Північному Китаєві, у СРСР у Примор’я на захід до Малого Хінгану, на північ до устя Бурою. Це птах середніх розмірів (довжина крила 31-34 див), з відносно довгими й широкими крильми, довгим прямообрезанним хвостом, з довгими, на більшій частині довжини безперими, покритими дрібними щитками цівками, з короткими пальцями й пазурами.
Дорослі самці й самки пофарбовані подібно, на спинній стороні бурі з поперечнополосатими маховий і кермовими; голова сірувата; черевна сторона білувата з темно-бурою смугою уздовж горла й поперечних бурих смуг на грудях і череві. Молоді птахи в першому річному вбранні на спинній стороні бурі, на черевний охристие з поздовжнім бурим малюнком на грудях, череві й оперенні гомілки, з бурими поперечними плямами на боках. Пір’я голови зі світлими облямівками. Дзьоб і пазурі чорні, радужина, восковица й ноги жовті.
Яструбиний мишоїд тримається в листяні або змішаних’ лісах, що перемежовуються з відкритими просторами, предпочитая місця, близькі до боліт або водойм, що пов’язане з тим, що головну їжу його становлять земноводні. Крім того, він харчується ящірками, зміями, дрібними гризунами. Гніздиться на деревах. Кладка з 2-4 белкл яєць, на початку травня. Деталі розмноження вивчені недостатньо. Перелітний птах, що зимує в Південно-Східній Азії й у невеликому числі на індо-австралійських островах.

* * *
Особливу групу хижих птахів утворять грифи Старого Світла.
Чорний гриф (Aegypius monachus), називаний також сірий або бурим, — величезний птах: загальна довжина 75—100 див, довжина крила 72—85 див, вага 7—12 кг. Голова масивна, одягнена, як і верхня частина шиї, коротким пухом. Дзьоб сильний із круглими ніздрями, пристосований до розчленовування великої падали. Крила широкий і довгі, хвіст із 12 кермового пір’я. На нижній частині шиї намисто з довгого загостреного пір’я. Очі більші, опуклі.

Загальне фарбування дорослих птахів темнобурая. Боки й задня частина шиї безпері, блідо-м’ясного кольори. Дзьоб желтобурого цвіту, ноги сірувато-жовті, радужина темно-бура, майже чорна. Молоді птахи в основному чорної фарбування із чорним дзьобом.
Чорний гриф — осілий птах гір і передгір’їв, що гніздиться в Південній Європі, Північній Африці, Передньої, Середньої й Центральної Азії. У Радянському Союзі він зустрічається в горах Південного Криму, де дуже рідкий і спорадичний, а також на Кавказі, у Середній Азії, де відносно численний; у невеликому числі – на південно-східному Алтаєві. На відміну від сипов чорний гриф гніздиться парами, а не групами або колоніями й притім на деревах, тому пов’язаний з лісовим поясом гір. Втім, у Монголії й інших місцевостях Центральної Азії чорний гриф гніздиться на карнизах скель. Гніздо – величезне спорудження із суків з вистилкой з тонких гілок, сухої трави, вовни й т.д. Кладки з 1-2 яєць, строкатих, із червонясто-бурими мітками по білому тлу.

Насиджують обоє батька протягом 55 днів. Гніздової період триває 3-3, 5 місяці.
Чорний гриф годується падлом. Про його кормові звички (типових і для інших грифів) писав Н.М.Пржевальськ: «Птах цілими днями кружляється в хмарах, так високо, що, незважаючи на свою величину, зовсім непомітна для неозброєного ока. Однак з такої відстані гриф може розрізняти, що робиться на землі, і, помітивши падло, біля якого звичайно копошаться ворони, сороки й шуліки, підтягує крила і як бомба падає зверху на поживу. За першим грифом випливають інші, що побачили маневр свого товариша, так що на падлі незабаром збираються десятки величезних птахів, які із шумом і бійками приступають до їжі. Наївшись донезмоги, грифи летять ладь або частіше сидять відразу небагато віддалік і дивляться на бенкет знову, що прибувають товаришів. Обжерливість грифів так велико, що вони під час їжі мало обертають уваги на мисливця й навіть після пострілів знову повертаються на падло. Чудово, що гриф, що кидається з-під хмар зі страшною швидкістю до падла, здатний при такому русі розрізняти, що робиться на землі. Ми з товаришем були свідками подібного випадку. Один раз наш верблюд, що ходив на пасовище, ліг відпочити й повалився на бік. У такому положенні тварина продовжувала лежати трохи часу, і раптом високо в хмарах ми помітили чорну крапку, що швидко наближалася до землі й у якій ми негайно ж довідалися грифа. До крайнього нашого подиву, птах, не долетівши до землі кроків трьохсот, зненацька розпустила крила й полетів убік. Глянувши на верблюда, що лежав, ми побачили, що він устав, так що гриф, що прийняла отдихавшее тварина за труп, помітив негайно свою помилку, незважаючи на страшну швидкість руху вниз». Як говорилося, чорний гриф годується в основному падлом, але іноді нападає на ягнят, бабаків і черепах.
До роду сипов (Gyps) ставляться великі птахи, що годуються падлом. Для них характерні відносно невисокий дзьоб із щелевидними ніздрями, довгим, покритим пухом шия, облямована пуховим намистом, вузька голова, широкі крила з довгими першорядними маховими, короткий прямообрезанний хвіст із 14 кермових. У фауні СРСР зустрічається 2 види.
Білоголовий сипнув (G. fulvus) розповсюджений у Північній Африці, Південній Європі, на островах Середземного моря, у Криму, у Передній і Середній Азії. Осіла, в основному гірський птах.
.
Фарбування дорослих птахів світло-бура, намисто й пухнув на голові й шиї білі. Махові й кермові чорно-бурі. Молоді птахи більше блідого й одноманітного фарбування. Повне вбрання надівається в чотирирічному віці. Дзьоб желтоватобелий , радужина червонясто-жовтогаряча, ноги темно-сірі. Загальна довжина біля лли трохи більше 1 м, довжина крила 70-75 див.
Гніздиться білоголовий сипнув рано, що пов’язане з повільним розвитком пташенят. Гнізда на скелях, на обривах і карнизах. Побудовано вони із суків з підстилкою з гілочок або сухої трави. Розташовано гнізда групами або невеликими колоніями (у нашій країні від 2-3 до 20 пар). У кладці 1 (рідко 2) біле (іноді з бурими пестринами) яйце. Насиджують обоє батька протягом приблизно 50 днів. У гнізді пташенята перебувають не менш 3 місяців.
Годуються сипи м’ясом полеглих тварин, як більш-менш разложившимся, так і свіжим. Своїм міцним дзьобом сипнув розкриває черевну порожнину, починаючи звичайно з анального отвору, і виедает внутрішні органи й мускули, а шкіру й кістки залишає недоторканими. Пташенята вигодовуються, як й в інших грифів, відрижкою батьків. На живих тварин сипи не нападають. Як й інші падальники, сипи охоче п’ють.
Дуже близький до білоголового сипу вид — гімалайський, або сніжний, гриф, він же кумай (G. himalayensis). Він характерний для високогірних районів Середньої й Центральної Азії, гніздиться на висоті від 2000 до 5200 м, вище верхньої границі лісу. У СРСР зустрічається на Тянь-Шані й Памірі. По фарбуванню схожий на білоголового сипа, але помітно блідіше; у дорослих птахів немає пухового нашийника, він замінений намистом з вузького загостреного пір’я; підкрилля білі. Величезний птах: важить 8-12 кг, загальна довжина 125- 150 див. По способі життя подібний з білоголовим сипом.
Ушастие грифи (Torgos) одержали свою назву тому, що в них з боків шиї з кожної сторони є більша «ухоподобная» шкірна лопата. Голова в цих грифів зовсім гола, навіть без пуху. Це одні із самих великих грифів, що ведуть типовий для грифів спосіб життя. До роду Torgos ставиться африканські ушастий гриф (Т. tracheliotus), розповсюджений від субтропічної й тропічної Східної Африки до Капской провінції. Близький до нього індійський ушастий гриф (Sarcogyps calvus), розповсюджений у ПІВДЕННІЙ АЗІЇ ВІД ІНДІЇ И Бірми до Індокитаю.
Особливу групу серед грифів Старого Світла становлять так називані стерв’ятники. Один з них – бурий стерв’ятник (Necrosyrtes monachus) розповсюджений у тропічній і субтропічній Африці. Інший вид – звичайний стерв’ятник (Neophron percnopterus) гніздиться в Середземномор’ї, Африці, Передньої, Середньої й Південної Азії, у Радянському Союзі – у Криму, на Кавказі, у Середній Азії.
.
Звичайний стерв’ятник — птах середнього (для грифа невеликого) розміру: загальна довжина 65—75 див, довжина крила 45—52 див, вага 2—2, 5 кг. Дзьоб довгий і вузький. Оперення особи й зоба з пуховидними перинками, на потилиці чуб з подовженого й загостреного пір’я, на шиї намисто. Крила довгі, хвіст із 14пір’я, клиноподібний. Фарбування оперення дорослих птахів білувата з жовтуватим або розоватим відтінком, махові пір’я чорно-бурі. Гола шкіра особи жовтогаряча, ноги червонуваті, радужина жовтувата, у молодих бура. Молоді птахи в першому вбранні темно-бурі з вохристо-рудуватими пестринами. Остаточний (дорослий) убрання надівається у віці чотирьох років. Фарбування самців і самок подібні.
На півночі гніздової області стерв’ятник — перелітний птах. Тримається він у горах і передгір’ях, серед посушливого ландшафту.
Гніздиться стерв’ятник на скелях, на схилах глинистих пагорбів, у руїнах людських споруджень, іноді на деревах (Індія). У кладці звичайно 2, рідше 1 яйце. Яйця білий-білі-жовтувато-білі, покриті густими червоними-бурувато-червоними крапинами. Насиджують обоє батька приблизно протягом 40 днів. У СРСР період розмноження починається рано: у березні – квітні птаха вже мають кладки.
Годується стерв’ятник головним чином падлом і покидьками, а також екскрементами хребетних і живим видобутком — плазунами, зокрема черепахами, дрібними ссавцями, з рослинних кормів — фініками. Стерв’ятники охоче п’ють воду й купаються.
Пальмовий гриф, або грифовий орлан (Gypohierax angolensis), — великий птах, загальною довжиною 50—60 див. Голова невелика на довгій шиї, особа й частково зоб не оперені. Лабети з довгими пальцями й пазурами. Дзьоб відносно довгий, але вузький. Крила довгі, злегка закруглені, хвіст короткий і закруглений. По загальному додаванню нагадує орланів. Загальне фарбування дорослих птахів біла із чорною плечовою й маховими й чорною підставою хвоста. Молоді бурий-буру-буре-бура-одноманітн-бурі. Радужина желтоватооранжевая, дзьоб сірий, восковица й голі частини голови жовтогарячий-жовтогарячу-жовтогаряче-жовтогаряча-червонясто-жовтААарячі, ноги м’ясного цвіту. Повне оперення надівається на четвертий рік.
Розповсюджено грифового орлана в тропічній Африці біля водойм, як у морського узбережжя, так й у рік. Найчастіше він зустрічається там, де численні пальмові дерева, особливо олійна, або гвінейська, пальма (Elaeis guineensis) і винна пальма (раффия), плоди яких становлять істотний елемент у харчуванні грифового орлана.
Розмножується грифовий орлан у посушливу пору року. Гнізда – більші спорудження на вершинах високих дерев. Будують гнізда обоє батька. У кладці тільки 1 біле яйце, сильно поцятковане бурими мітками. Пташенята вигодовуються плодами пальм. Подробиці гніздового життя майже невідомі.
Крім пальмових плодів, грифові орлани годуються падлом, морськими викидами, ракоподібними, іноді навіть витягають із кори личинок комах. Птахами й дрібними ссавцями харчуються вкрай рідко.
Бородань, або ягнятник (Gypaetus barbatus), — більший гарний птах, про яку було багато суперечок. До яких птахів він ближче: до грифів або до орлів? Чи є він необразливим падальником або небезпечний для великих тварин, навіть для людини? Тільки останнім часом на ці питання отримані відповіді.

Бородань — гриф, але не типовий. На відміну від інших грифів голова й шия в нього оперені, крила довгий і гострі, хвіст довгий, клиноподібний. Лабети й пазурі сильніше, ніж у типових грифів. Довжина крила 75-80 див, загальна довжина біля або трохи більше 1 М, вага близько 6, 5 кг.
У дорослого бороданя голова, шия й черевна сторона світлі, від білуватого до яскраво-рудого цвіту; в ока й на вуздечці чорна пляма; під дзьобом пучок чорного волосоподібного пір’я, що утворять борідку (звідки й назва птаха); спинна сторона гарного сероватобуроватого тону з білими стовбурами пір’я; в області тімені й потилиці чорні мітки; на зобі часто бувають темнобурие мітки. Повне вбрання надівається після декількох линянь, очевидно, у віці 5 років. У молодих птахів чорна голова й чорна шия, бурувато-сірувате фарбування на черевній стороні, темнобурая на спинний. Радужина в дорослих птахів білувата або жовтувата із червоною облямівкою (склеротика), у молодих – бурого цвіту. Дзьоб сірі-сіру-сіре-сіра-блакитнувато-сірий, ноги сірі.
Розповсюджено бороданя в гірських місцевостях Південної Європи, Східної й Південної Африки, Передньої й Центральної Азії, на висотах приблизно від 1500 до 3000 м, іноді й вище (у Гімалаях відзначений на висотах більше 7000 м). Осілий птах, що не зустрічається на рівнинах.
Чисельність бороданя в Центральній і Західній Європі скоротилася в результаті переслідування людиною. У Швейцарських Альпах останній птах був знищений в 1886 або 1887 годуг у Баварії – в 1855 році. Рідкий він став і на Балканах. На Кавказі, а особливо в Середній і Центральній Азії бородань ще звичайний птах.
Тому що розвиток пташенят бороданів триває дуже довго, те гніздування в них починається рано. Наприклад, на південному схилі Кавказького хребта й на Тянь-Шані бородані приступають до откладке яєць уже в лютому. Гніздо розташовується в ущелинах скель або в печерах; улаштовано воно із суків, злегка прикритих сухою травою; іноді для будівлі гнізда використаються старі сухі кості. У кладці звичайно 2 яйця, але розвивається й виростає, як правило, тільки одне пташеня. Яйця строкаті. Пташенята лупляться у квітні, досягають повного росту й оперяють наприкінці червня – початку липня, але тримаються з родителями до осені (вересень). Насиджує переважно самка, приблизно два місяці. Гніздової ділянка бороданів займає кілька квадратних кілометрів.
Годується бородань головним чином падлом, значною мірою костями, які відмінно переварюються в його шлунку; травні залози в бороданя досягають дуже великого розвитку. Бородань нападає також на хворих і слабких тваринах, не зневажає свіжим падлом. Ловить і черепах, яких нібито розбиває, кидаючи їх з висоти на камені. Є спостереження, правда нечисленні, що бородань іноді нападає на здорових копитних тваринах, скидаючи їхніми ударами крила з обривів у прірву. Нарешті, деякі автори повідомляють, що такий же спосіб нападу бородань застосовував й у відношенні людей, але вірогідність цих відомостей більш ніж сумнівна.

* * *
Група лунів у багатьох відносинах подібна з яструбами, але відрізняється тим, що в основному це нелісові птахи. Вони поширені у відкритих ландшафтах (лугу, степу, поля) і в рослинних заростях біля водойм. Гніздяться на землі. Це птаха легкого додавання, з довгими крильми й хвостом, з довгими цівками й відносно короткими пальцями ніг. Для всіх лунів характерна наявність так називаного лицьового диска – подоби нашийника, що йде з боків голови за юшка, у горла й оперення, що нагадує аналогічну структуру, особи в сов. На відміну від яструбів луням властиві істотні розходження у фарбуванні самців і самок. Поширено лунів дуже широко, зустрічаються скрізь, крім Крайньої Півночі й Антарктики. Корм луні звичайно беруть на землі, низько сковзаючи над нею з піднятими нагору крильми.
Як типовий представник властиво лунів, що живуть у нашій країні, можна описати польового луня (Circus cyaneus).
.
Загальна довжина 45—56 див, розмах крил 100— 125 див, довжина крила 33—40 див, вага 300—600 р. Самки помітно крупніше самців. Фарбування дорослих самців і самок різко різна. У самців (дворічних і старше) спинна сторона блідо-сиза, «сива» («сивий як лунь»); надхвостье біле; передні першорядні махові із чорною вершиною, інші сіро-сизі, усе з білуватими підставами внутрішніх опахал; середні кермові сіро-сизі, інші сизі на зовнішніх опахалах, білі з буруватими пестринами на внутрішніх опахалах; черевна сторона біла; горло, зоб, а іноді й груди сизі. Дзьоб чорний, радужина жовта, пазурі чорні, восковица й лабети жовті. У самок спинна сторона бура з охристорижеватими плямами, з поперечнополосатими махова й кермовими; черевна сторона охристая з бурим поперечним малюнком. Молоді птахи по першому році подібні по фарбуванню із самками, але загальне тло розцвічення черевної сторони охристий, руді облямівки на спині й крилах добре розвинені. Між першим річним убранням й остаточним є проміжний.
Розповсюджено польового луня в Європі й АЗІЇ ВІД південних границь тундр до средиземноморских країн, Малої Азії, Ірану, Середньої Азії, Монголії й Північного Китаю, у Північній Америці від Канади до півдня США. У південній частині ареалу осіла або птах, що кочує, на півночі, зокрема в Радянському Союзі, – перелітна. Полевой лунь населяє відкриті ландшафти – поля, лугу річкових долин, лісові мохові болота, лісостепові ділянки й степи. Зустрічається по цих угіддях як на рівнинах, так й у горах (до висот, що перевищують 2000 м).
Гнізда лунів розташовані на землі, побудовані з гілочок і трави. У Європі в травні знаходять кладки з 4-5, іноді 6 білих яєць. Насиживание триває біля місяця або небагато більше. Насиджує самка, який самець приносить корм. У віці близько 35 днів пташенята залишають гніздо.
Корм польового луня становлять тварини, яких він бере із землі: дрібні звірки (польові миші й т.п.), дрібні горобині птахи (вівсянки, ковзани, жайворонки), пташенята і яйця птахів, що гніздяться на землі, рідше ящірки, великі комахи.
Луговий лунь (С. pygargus) менше польового луня: загальна довжина 41—52 див, розмах крил 100—115 див, довжина крила 34— 39 СМ/, вага 260—380 р. Самки, як звичайно, більше самців по розмірах.
Вікові зміни й різниця у фарбуванні самців і самок значні. Дорослі самці (чотирьох років і більше) на спинній стороні бурувато-сизі з білим надхвостьем, на якому бурі або сірі пестрини; передні першорядні махові чорні, інші сірі з вузькими чорними поперечними смугами; середні кермові сірі, бічні білуваті з рудим поперечним малюнком. Горло, зоб і груди сизо-сірі; черево, боки, подхвоотье білі з рудими поздовжніми мітками. Дорослі самки схожі на самок польових лунів, але в надхвостье в них поздовжні буруваті мітки. У першому річному вбранні молоді обох підлог у загальному подібні із самками. Радужина жовта, дзьоб і пазурі чорні, лабети й восковица жовті.
Луговий лунь гніздиться в Європі від Англії, Нідерландів, Данії, ГДР, півдня Швеції, Прибалтики, середньої смуги Європейської частини СРСР на південь до Угорщини, Румунії, Середземномор’я, Криму, а також в Ірані, Середній Азії, у Сибіру до Тюмені, Тари, Красноярська; крім того, у Північній Африці (Алжир, Марокко). Перелітний птах, що досягає на зимівлі Індії, Пакистану й Африки до півдня від Сахари.
Гніздиться луговий лунь на землі, звичайно на сирому лузі АБО неподалік від води. У СРСР кладка буває в першій половині травня. У кладці 3-5, іноді 6 яєць, білих, зрідка з бурими крапинами. Насиджує самка приблизно протягом місяця. Корм самці, що насиджує, і пташенятам носить самець. Пташенята вилітають із гнізда у віці близько 35 днів і тільки через тиждень здобувають повну здатність до польоту.
Годується луговий лунь головним чином дрібними звірками (польові миші й т.д.), крім того, дрібними птахами, особливо нелітними пташенятами, також ящірками, невеликими зміями, жабами й великими комахами (саранові, жесткокрилие).
Степовий лунь (С. macrourus) має такі розміри: загальна довжина 43, 5—52, 5 див, розмах крил 99—120 див, довжина крила 31—37, 5 див, вага 310—550 р. Самки помітно крупніше самців.
Фарбування дорослих самців на спинній стороні блідо-сиза; надхвостье біле із сірим поперечним малюнком; першорядні махові сірі з білою підставою внутрішніх опахал і із чорною вершиною 2—6-го пера; середні кермові сірі, бічні кермові бурі із сірим поперечним малюнком. Черевна сторона біла, горло й зоб блідо-сизі. Дорослі самки походять на самок польових лунів, але відрізняються від останніх охристобурими мітками на надхвостье. Молоді птахи в першому річному вбранні подібні з польовими лунями того ж віку, але черевна сторона в них одноколірна-руда. Радужина в дорослих птахів жовта, у молодих бура, дзьоб і пазурі чорні, восковица й лабети жовті. Остаточне вбрання надівається після трьох линянь.
Розповсюджено степового луня в Євразії від Румунії й України до Південного Сибіру, на схід до Алтаю, південно-заходу Забайкалья й до Синьцзяна (Джунгарии) у Китаєві, до півночі до Прибалтики, середньої смуги Європейської частини СРСР, у Сибіру приблизно до Тюмені, Омська, Красноярська; до півдня до Криму, Кавказу, Ірану й східних частин Середньої Азії. Перелітний птах, що населяє відкриті місцевості в степу й лісостепу як на рівнинах, так й у нижньому поясі гір. Зимівлі в Південній Азії, Східній і Південній Африці.
Гніздиться на землі, кладка в травні з 3—5, звичайно 4 яєць, білих, зрідка строкатих. Насиживание біля місяця, на крило молоді стають у віці приблизно 40 днів. Харчування подібно з таким лугового луня.
Пегий лунь (С. melanoleucus) по розмірах близький до степового: загальна довжина 41, 5—46 див, розмах крил 105—115 див, довжина крила 34, 5—37, 5 див. Самки, як звичайно, крупніше самців.
,
Як й в інших лунів, фарбування перетерплює більш-менш складні вікові зміни. У дорослих самців (дворічних і старше) голова, спина, середні кроющие крила, першорядні махові чорні; більші кроющие крила, другорядні махові й кермові сірі; малі кроющие крила, більші кроющие плеча, надхвостье білі. Черевна сторона біла, горло й груди чорні. У дорослих самок пір’я на спинній стороні темнобурие зі світлими облямівками; малі кроющие крила й надхвостье білі, на надхвостье поздовжні рудуваті мітки; махові темно-бурі зі світлим поперечним малюнком у підстави; кермові сірувато-бурі з темно-бурими поперечними смугами; черевна сторона білувата з бурими поздовжніми мітками. Молоді птахи в першому річному вбранні пофарбовані подібно в обох підлог: спинна сторона в них темно-бура із ржавчато-охристими каймами пір’я, з рудуватим тім’ям і темно-бурими пестринами на потилиці; надхвостье вохристо-рудувате з бурими поздовжніми мітками; махові чорнувато-бурі з рудуватим поперечним малюнком на внутрішніх опахалах; середні кермові темно-бурі, інші рудувато-бурі із чорнувато-бурим поперечнополосатим малюнком; черевна сторона буроваторижая. Радужина в дорослих птахів жовта, у молодих бура. Дзьоб і пазурі чорні, восковица й лабети жовті.
Пегий лунь гніздиться в Східній Азії: у Північному Китаєві й прилежащих частинах Монголії, у СРСР від Забайкалья до Приамур’я. Перелітний птах, що населяє культурний ландшафт, луги, болота; перевага віддається вологим місцям. Зимує в Південній і Південно-Східній Азії.
На початку травня спостерігається шлюбний політ, у середині травня пегие луні вже мають гнізда, що влаштовують звичайно серед густої трави або чагарників. У кладці 4-5 яєць, білих або білих-зеленуватих, іноді злегка пспещренних цяточками. Насиджує головним чином самка. Пташенята лупляться в червні, строк насиживания, як й в інших лунів, біля одного місяця. Підлітки зустрічаються в першій половині серпня.
Корм пегий лунь, як й інші луні, бере із землі. Відносно кормового режиму він подібний з іншими лунями: ловить дрібних гризунів, іноді комахоїдних, жаб, дрібних птахів (особливо пташенят), великих комах.
У болотного луня (С. aeruginosus), як й в інших лунів, самки значно крупніше самців. Розміри його такі: загальна довжина 49-60 див, розмах крил 110-140 див, довжина крила 36-43 див, вага 500-750 р. Вікові зміни й полові розходження у фарбуванні значні. Фарбування дорослих самців складається із сірого, білого, бурого (у західних особин) або й чорного (у східних особин) квітів; тім’я буре або чорне з охристими краями пір’я; кисті, що криють, другорядні махові, кермові сріблисто-сірі; спина й плечові бурі (у західних птахів) або чорні з більш-менш розвиненим світлим малюнком (у східних птахів); передні першорядні махові з білуватою підставою й чорною вершиною. У дорослих самок охристая з темними пестринами голова, бура спинна сторона тіла з охристими мітками на кроющих крила й плечових; малі кроющие крила сіруваті; черевна сторона бура з охристим плямою на груди; кермові бурі із сіруватим нальотом (у західних птахів) або бурі з темними поперечними смугами (у східних птахів). Молоді в
,
Болотний лунь розповсюджений у помірній смузі Європи й Азії (на схід до Монголії й Маньчжурії), у СевероЗападной Африці, на островах Реюньон і Мадагаскарі, в Австралії.
У північній частині області поширення перелітний птах, що зимує головним чином в Африці до півдня від Сахари й у Південній Азії (іноді північніше, наприклад у Середземномор’я в Передньої Азії, у Передній Азії, у Південного Каспію).
Гніздиться в болотистим, зарослим очеретом й очеретом місцевостях у водойм. Гнізда добре вкриті серед рослинних заростей, рідше серед прибережних чагарників. Кладка з 4-5, рідко з 2 або 6 яєць, у СРСР звичайно буває на початку травня. Яйця білі, іноді із зеленуватим відтінком й охристими пестринами. Насиджує самка небагато більше місяця (33-36 днів). Гніздової період трохи менш двох місяців.
Їжу болотних лунів становлять дрібні птахи (шпаки, жайворонки, вівсянки й т.п.), також молоді, рідше дорослі птахи середніх розмірів (качки, пастушковие, чайки); охоче поїдаються яйця, полуснулая риба, жаби. Нарешті, болотний лунь ловить і дрібних звірків, особливо гризунів.

* * *
Група змееядов представлена декількома видами птахів, що годуються головним чином плазунами. У цих птахів більша голова, довгі й широкі крила, ноги з довгими, слабооперенними цівками й відносно короткими пальцями, з гострими й крутозагнутими пазурами. Поширено вони майже винятково в Південній Азії й в Африці.
У Радянському Союзі зустрічається звичайний змееяд (Circaetus gallicus). Загальна довжина змееяда 67-72 див, розмах крил 160-190 див, довжина крила 52- 60 див. Самки крупніше самців. Обидві підлоги пофарбовані однаково. Загальне фарбування спинної сторони дорослих птахів сероватобурая із чорно-бурими першорядними передніми маховими, на задніх першорядних махових білуватий малюнок у підстави; кермові бурі з 2-4 чорно-бурими поперечними смугами; черевна сторона блідо-бура й охристая з бурим поздовжнім і поперечним малюнком. Молоді птахи по фарбуванню подібні з дорослими, але часто з охристим відтінком на спинній стороні, а мітки на черевній стороні звичайно тільки поздовжні. Радужина яскраво-жовта, дзьоб сіро-бурий, пазурі чорні, восковица сіруваті або жовтувата, лабети синювато-сірі.
Гніздиться звичайний змееяд у Південній і Центральній Європі, у Північно-Західній Африці, на Кавказі, у Передній і Середній Азії, Південно-Західному Сибірі, у північній частині Монголії, на південь до Пакистану й Індії. У північних частинах гніздової області перелітний птах. Населяє на півночі лісу, на півдні – сухі місцевості, хоча б з окремими деревами.
Гніздиться звичайний змееяд на окремо вартих деревах або на деревах лісових узлісь, високо від землі. У рідких випадках змееяди гніздяться на скелях (Казахстан). Гнізда будують самі птахи. Гнізда – більші будівлі, використовувані багато років підряд.
У кладці 1—2 білі яйця. Насиджують обоє батька, строк насиживания близько 40 днів. На крило пташенята стають у віці 70-80 днів.
Годується змееяд головним чином зміями (звідки й назва), також іншими плазуючими, жабами, дрібними звірками й птахами, що трималися на землі.
Відособлене місце серед змееядов займають кілька видів лісових птахів — так називані хохлатие змееяди (Spilornis), розповсюджені в Південній Азії, по Індонезійському архіпелазі й на Філіппінах. По способі життя вони подібні з іншими змееядами, і змії, у тому числі й отрутні види, займають основне місце в кормовому раціоні цих птахів.
До групи змееядов ставиться так званий орел-блазень, або фігляр (Тегаthopius ecaudatus). Назва орла-блазня птах одержала за чудові повітряні акробатичні вправи, які вона проробляє в період розмноження. Від типових змееядов фігляр відрізняється безперою шкірою вуздечки, наявністю короткого чуба на потилиці, широкими крильми (з 26 другорядними маховими), дуже коротким прямообрезанним хвостом. Загальна довжина орласкомороха 44-62 див, довжина крила 58- 60 див, довжина хвоста тільки близько 13 див. Дорослі самці із чорною головою, чорною шиєю й черевною стороною тіла; спина коричнева в різних відтінках; крила чорні з білими підкриллями; плечові білувато-сіруваті або охристие із чорними мітками. Самки пофарбовані подібно із самцями, але із сіруватими поцяткованими чорним другорядними маховими. Молоді в першому річному вбранні сірувато-бурі на спинній стороні, з більше блідою головою й черевною стороною, покритої білуватими нерізкими пестринами. Радужина темно-бура, восковица й гола шкіра особи жовтогарячі в дорослих, чорну
Орел-блазень широко розповсюджен в Африці до півдня від Сахари, але уникає густих тропічних лісів. Це характерний птах саван.
Гнізда на деревах, найчастіше на акаціях, відносно невеликі, з галузей. Розмножується орел-блазень слабко. У кладці тільки 1 біле з деякими рудуватими пестринами яйце. Насиджує самка протягом півтора місяців. На крило пташенята стають тільки через три, а за іншим даними, через чотири місяці.
Годується орел-блазень переважно зміями, а також ящірками, черепахами й дрібними ссавцями (гризуни, комахоїдні), іноді нападає й на більших тваринах, наприклад на невеликих антилоп. Харчується яйцями птахів, сарановими й падлом. Нападає на грифів й інших падальников і змушує їх відригати їжу. Таким чином, харчування орла-блазня в порівнянні з іншими змееядами менш специализированно.