СІМЕЙСТВО СЕКРЕТАРІ (SAGITTARIIDAE)

Сімейство секретарів включає один вид, що населяє савани Африки.
Секретар (Sagittarius serpentarius) розповсюджений в Африці від південної частини Судану й Сенегалу до Капской провінції. Це зовні у відомій мері великий птах, що нагадує журавлів (загальна довжина 127-150 див), із широкими крильми й довгим хвостом, вершину якого утворить середня пара кермових. На потилиці чорний чуб з подовженого пір’я (звідси й назва птаха: цим вона нагадує чиновників минулих часів, що тримала пір’я за вухом). Особа безпере, яскраво-жовтогарячого цвіту. Цівки довгі, що пов’язане з тим, що птах тримається в основному на землі. Пальці короткі, з тупими, але міцними пазурами, сильними ударами яких птаха вбивають відносно великий видобуток.
Фарбування оперення тіла переважно блідо-сіра (у молодих потемнее й з пестринами). Махові й пір’я гомілки чорні, надхвостье біле, хвіст сірий із чорної предвершинной смугою й білими кінчиками пір’я. Дзьоб жовтий, ноги м’ясного цвіту із чорними пазурами. Самці й самки пофарбовані подібно, але перші трохи перевершують других по розмірах.
Зустрічається секретар у саванах, де веде осілий або напівосілий спосіб життя. Хоча секретар може добре літати, він звичайно тримається на землі й полює «пішки». Відпочиває й спить на деревах.
Їжею секретареві служать головним чином рептилії, особливо змії, яких він умерщвляет ударами лабетів. Рідше поїдає він дрібних ссавців, комах і нелітних пташенят, їсть і пташині яйця. Більші гнізда, споруджені з гілочок, секретар улаштовує на деревах або кущах. У кладці 2, рідше 3 голубоватобелих яйця. Насиджує приблизно протягом 6 тижнів самка, а у вигодовуванні пташенят беруть участь обоє батька.