СІМЕЙСТВО АМЕРИКАНСЬКІ ГРИФИ (CATHARTIDAE)

У сімействі американських грифів 6 видів, розповсюджених в Америці — від Канади в Північній Америці до південної частини Південної Америки. Великі птахи: загальна довжина коливається від 64 до 115 див. Голова безпера, фарбування звичайно чорнувато-бура. Ніздрі наскрізні. Крила довгий і широкі, хвіст помірної довжини. Пазурі слабкі, пальці досить довгі. Різниця в зовнішності самців і самок незначна. Харчуються головним чином падлом. Гніздяться на скелях або в дуплах, у кладці 3 яйця. До цього сімейства ставляться самі великі з нині живучих хижих птахів – каліфорнійський кондор і кондор.
Кондор (Vultur gryphus) — величезний птах: довжина самця близько 1, 15 м, розмах крил до 2, 75 м.
.
Самки трохи менше. Фарбування дорослих птахів чорна з білим комірцем з листоподібних перинок. Другорядні махові із широкими білими каймами, плечові білі із чорними підставами. Гола шкіра голови й горла чорнувато-сіра, шиї й зоба – червона. Ноги темно-сірі. Радужина червона. Дзьоб чорний з жовтою вершиною. У самців на восковице гребінь (у самок його немає). Молоді бурого кольори, голова в них покрита пухом.
Розповсюджено кондора в Південній Америці від Венесуели й Колумбії до південного краю материка (Патагонія, Вогненна Земля) і на Фолклендських островах. У північній частині гніздового ареалу кондор населяє високий пояс гір на висоті 3000-5000 м, іноді залітає й вище (у Чимборасо відзначався на висоті більше 7000 м). У південній частині гніздової області зустрічається й у передгір’ях, і на рівнинах.
У гніздовий час кондор тримається окремими парами, іншим часом року веде стайний спосіб життя.
Гніздиться кондор на скелях, іноді влаштовуючи невелику підстилку з гілочок. У кладці 2 яйця. Насиджує самка протягом 54-55 днів. Розвиток молодих кондорів повільне, половою зрілості (повного вбрання) вони, очевидно, досягають тільки в шестирічному віці.
Кондор годується в основному падлом, у різному ступені що розклався. Зрідка кондори нападають і на живих тварин (новонароджених або ослабілих вігоней, телят й ягнят).
Королівський гриф (Sarcoramphus papa) — птах великих розмірів: загальна довжина близько 80 див, розмах крил 140—180 див.
.
Самці й самки подібних розмірів. Гола шкіра особи в складках і зморшках, на восковице в дорослих птахів обох підлог шкірястий гребінець. Шия безпера. На голих ділянках голови й шиї рідкі тверді щетинки. Крила широкі й довгі. Хвіст короткий із прямим обрізом.
Фарбування дуже гарне: розовато-охристая на спинній стороні, біла (включаючи підкрилля) на черевній стороні. Хвіст і крила (кермові й махові) чорні. Молоді птахи в першому вбранні чорні; у перехідних убраннях птаха чорні на спинний і білі на черевній стороні. Голі частини голови й шиї в дорослих пофарбовані в жовті, червоний і блакитнуватий кольори (у молодих на восковице немає гребінця, голова покритий рідким сірим пухом, шкіра чорнувата). Дзьоб чорний у підстави, червоний посередине, білуватий на кінці (у дорослих птахів). Радужина в дорослих біла із червоною облямівкою, у молодих жовтувато-сіра. Ноги білий-білу-біле-біла-сірувато-білі в дорослих, чорнуваті в молодих.
Розповсюджено королівського грифа в тропічних лісах Центральної Америки й у північних і східних частинах Південної Америки (але не на півдні материка).
Про спосіб життя цього птаха є дуже мало відомостей. Гніздяться королівські грифи в дуплах високих дерев, бути може, і на вершинах дерев; у кладці 2-3 білі яйця.
Харчуються в основному падлом, часто збираючись у великого видобутку зграями (але гніздяться окремими парами). Крім падла, годуються іноді новонародженими копитними ссавцями й дрібних і середніх розмірів плазунами.
Гриф-урубу (Coragyps atratus) — великий птах: загальна довжина близько 65 див, розмах крил 150—165 див. Крила широкі, хвіст короткий із прямим обрізом. Голова й шия голі з поперечними складками шкіри в дорослих. У молодих особа оперене, шия гола й гладка. Дзьоб тонкий і ДОВГИЙ. Фарбування чорна, підстави передніх сім-сімом-семи-сімох-шести-семи першорядних махових на підкриллях білі. Дзьоб сіруватий зі світлою вершиною в дорослих, ноги сірі, радужина бура.
Розповсюджений в Америці: у південно-східних районах США, у Мексиці, у Центральній і Південній Америці (крім юговостока). Осілий птах.
Гніздиться в дуплах і на деревах, іноді на землі, іноді у вибоях скель або в гніздах інших птахів, нерідко групами. Звичайно власних гнізд урубу не будують, хоча іноді влаштовують лоток з гілок. Характерне поводження птахів у шлюбний період: самці ходять за самками на землі, спостерігається шлюбний політ пари птахів. У кладці звичайно 2, рідше 1 або 3 яйця зеленою-зеленій-блакитнувато-зеленої з бурими пестринами фарбування. У насиживании, що триває 39-41 день, беруть участь обоє батька. Пташенята оперяють повністю й залишають гніздо приблизно у віці трьох з половиною місяців.
Годуватися урубу вилітають на світанку. Птаха високо ширяють у повітрі, часто змахуючи крильми, чим відрізняються від дійсних грифів. Углядівши видобуток, падають до неї з висоти, відкриваючи крила тільки над самою землею. Інший спосіб добування їжі: гриф сидить на вершині дерева й намагається вловити захід падла, принесений повітряними плинами. На відміну від інших грифів (і більшості інших птахів) в урубу добре розвинений нюх і нюховий апарат. Їжа в основному складається з падла, але при відсутності останньої урубу можуть добувати нелітних пташенят різних птахів, іноді нападають на молодих звірів і виклевивают у них ока. У Південній Америці урубу годуються й дрібними рептиліями, а при голоді іноді й плодами пальм. У великого падла грифи-урубу збираються звичайно зграями, нерідко з іншими грифами. Урубу, як й інші їхній родичи, дуже мовчазні й рідко подають голос, що нагадує шипіння.
Гриф-індичка (Cathartes aura) відрізняється від урубу більше масивним додаванням і трохи більшими розмірами (загальна довжина 62—80 див, розмах крил близько 180 див). Крім того, дзьоб у нього відносно коротше й сильніше, зморшкувата гола шкіра на особі й шиї яскраво пофарбована й покрита рідкими щетинками. Крила довгий і вузькі, хвіст відносно довгий і клиноподібний (на польоті, на відміну від урубу, кермові звичайно не розгорнуті; змахує крильми при ширянні дуже рідко). Фарбування дорослих грифів-індичок на спинній стороні темно-бура з металічно-блискучим блакитнуватим, зеленуватим або пурпуровим відливом; черевна сторона бура, махові на підкриллях сіруватий-сірувату-сірувате-сірувата-блідо-сіруваті. Безпері частини голови й шиї червоного цвіту різних відтінків, з білуватими мітками. Дзьоб червоний у підстави, білуватий на вершині. Радужина сірувато-бура, ноги білий-білу-біле-біла-жовтувато-білі. Молоді з покритої білуватим пухом головою.
Розповсюджено грифа-індичку в Північній, Центральній і Південній Америці (в останній відсутній на південно-сході). На півночі доходить до Британської Колумбії й Південної Канади. Птах осіла, але з північної частини гніздової області відлітає в тропіки.
Гніздяться грифи-індички на скелях, у печерах, на землі (серед густих чагарників). Властиво гнізда не влаштовують, іноді, втім, самки вистилають його гілочками або сухими листами.
У кладці 1—3 яйця, білих з яскраво-бурими пестринами. У насиживании беруть участь обоє батька. Пташенята лупляться через 5-6 тижнів і стають на крило у віці двох – двох з половиною місяців.
Годуються грифи-індички падлом.
Каліфорнійський кондор (Gymnogyps californianus) — одна із самих великих хижих птахів: довжина 110— 120 див при розмаху крил близько 3 м. Самці небагато крупніше самок. Голова й шия покриті голою гладкою шкірою, зоб не оперений. Пір’я на черевній стороні загострені. Дзьоб короткий і сильний, пристосований для розчленовування свіжої, щоМ неразложились пада Крила довгий і широкі, хвіст короткий, прямо обрізаний на вершині. Оперення дорослих птахів чорні-чорну-чорна-чорний-матово-чорне, верхні кроющие крила й другорядні махові з білуватими каймами, пахвові й нижні кроющие крила білі.

Гола шкіра голови, шиї, зоба жовта або червона. Дзьоб білуватий. Ноги білуваті або м’ясні кольори. Радужина червона. Доросле вбрання надівається в чотирирічному віці.
Молоді птахи загального буруватого фарбування зі світлими каймами пір’я. На спинній стороні в них лускатий малюнок, підкрилля без білого цвіту.
Поширення каліфорнійського кондора в цей час обмежено прибережними місцевостями Каліфорнії, від південно-східних частин округу Монтерей до північних частин округу Лос-Анджелес; на півночі він зустрічається до околиць Керн і Туларе. Раніше каліфорнійський кондор був розповсюджений від штатів Вашингтон й Орегон до північних частин Південної Каліфорнії. Птах населяє гірський ландшафт, але годується й на рівнинах.
Каліфорнійський кондор — один з дуже рідких птахів й, мабуть, перебуває під загрозою знищення. У гніздовій області він рідкий і спорадичний, і чисельність його, незважаючи на охорону, повільно знижується.
В 1960 році було враховано всього 60—65 кондорів, а в 1964 році тільки близько 40 птахів, з яких одну третину становили статевонезрілі й що не розмножуються. Передбачається, що у всій популяції благополучно виростають тільки 2 молоді птахи, незважаючи на те що основні місця гніздування каліфорнійського кондора (державні ліси Лос-Падрес) оголошені заповідником.
Причини зменшення чисельності й скорочення області поширення каліфорнійського кондора різноманітні. Раніше головну роль грало пряме переслідування, відстріл, головним чином з боку пастухів, які безпідставно вважали, що кондор шкодить чередам овець. Мисливські й гніздові ділянки кондорів великі – до 90 км, що також робило їх уразливими. Нарешті, застосування ядохимикатов для боротьби з ховрашками також відбилося на чисельності птахів (так, в 1963 році в окрузі Керн від отрути загинуло 2 кондори). Істотне значення мали й слабке розмноження, і осілість кондорів.
Розмножуються каліфорнійські кондори раз в 2 роки. У кладці одне, дуже рідко два яйця. Статевозрілими птахи стають тільки в шестирічному віці. Гнізда їх, розташовані в печерах або на стрімчаках, у загальному легкодоступні. Насиживание триває біля півтора місяців. Розвиток пташенят повільне. Пташенята мають потребу в турботі батьків (вигодовуванні) принаймні протягом 7 місяців і не гублять із ними зв’язку ще такий же строк.
Годуються каліфорнійські кондори падлом, як свіжої, так й, що перебуває в різних стадіях розкладання. Є потребуючих доказів відомості, що каліфорнійські кондори нападають іноді й на живий видобуток – слабких ягнят і хворих овець. Однак якби це й підтвердилося, то в такому випадку каліфорнійські кондори скоріше приносять користь, оздоровлюючи поголів’я.