ЗАГІН ДЕННІ ХИЖІ ПТАХИ (ACCIPITRES, АБО FALCONIFORMES)

До цього загону ставиться близько 270 видів. Це птаха середньої й великої величини. В одного із самих великих видів- американського кондора – крило довжиною близько 115 див, розмах крил до 275 див. Самі дрібні хижі птахи – так називані карликові сокола – мають крило довжиною 9-10 див.
Для хижих птахів характерний міцний крючкообразно загнутий на кінці дзьоб, підстава якого одягнено голою яскраво пофарбованою шкірою — восковицей, у яку відкриваються зовнішні отвори ніздрів. Ноги в хижих птахів помірної довжини, із загнутими й звичайно гострими пазурами (тільки в секретарів ноги довгі). Пазурі й дзьоб служать для вмертвіння, а останній і для розчленовування видобутку. Пальці відносно довгі, на підошовній їхній стороні є подушечки, що служать для втримання видобутки. Статура щільне, оперення тверде й припасоване до тіла. Фарбування звичайно неяскрава, переважно сірий, бурий, рудий або чорний кольори, часто з домішкою білого. У деяких видів, що годуються падлом, голова й частина шиї голі, безпері.
Першорядного махового пір’я 10, число другорядних махових по-різному, найчастіше 12, але в деяких добре ширяючих великих видів (наприклад, у грифів) 19—20. Хвіст звичайно короткий (виключення – секретар), закруглений або вирізаний на вершині, з 12 кермового пір’я (у деяких великих видів з 14).
У більшості видів самці й самки пофарбовані подібно, але молоді птахи по першому році, іноді й пізніше, відрізняються від дорослих по фарбуванню. Звичайно самці дрібніше самок, але в грифів Старого Світла обидві підлоги однакових розмірів, а в американських кондорів самці крупніше самок.
Хижі птахи ведуть денний спосіб життя, лише деякі з них сутінкові.
Поширено хижих птахів по всьому світлу: їх немає тільки в Антарктиці й на деяких океанічних островах.
У північних і помірних широтах частина видів перелетна, частина осідлай кочує поза часом розмноження.
Тривалість життя хижих птахів досить значна. Відомі випадки, коли орел-блазень жив у неволі 55 років, орел-беркут – 46 років, у Московському зоопарку кондор прожив 69 років, ястреб-тетеревятник – 25 років. Дані кільцювання також показують, що хижі птпци середньої величини живуть принаймні близько 15 років. Навряд чи все це граничні строки.
Хижі птахи — моногами. Розмножуються один раз (рідко два рази) у році. Гнізда простого пристрою, звичайно на деревах, іноді в дуплах, на скелях, на землі. Нерідко займається готове гніздо, побудоване іншим видом птахів. Звичайно та сама пара рік у рік гніздиться в тому самому гніздовій ділянці. Число яєць по-різному – від 1-2 (у великих видів) до 6-7 і навіть 9 (у дрібних).
Насиживание починається після откладки першого яйця, і пташенята у виводку тому разновозрастни. Насиджує головним чином самка, самець поміняє її лише на нетривалий час. Великі види насиджують майже 2 місяці (наприклад, кондор, бородань). Види середньої величини насиджують приблизно протягом місяця.
Пташенята виходять із яєць добре опушен і видючими, але мають потребу в час перебування в гнізді в годівлі й обігріванні, а також у захисті від ворогів. Є два пухових убрання, другий заміняється перовим. Виліт із гнізда в дрібних і середніх видів хижаків відбувається приблизно в місячному віці, у великих грифів – тільки в трьох- і навіть четирехмесячном.
Основну їжу хижих птахів становлять різні тварини, у першу чергу ссавці, птахи й комахи. Нерідко хижі птахи годуються падлом. Деякі з них харчуються рослинною їжею (наприклад, африканський грифовий орлан годується плодами гвінейської й винної пальм, гвианская каракара – плодами Loranthus й Clusia). Деякі види годуються широким набором кормів, інші узкоспециализированни.
У природних умовах хижі птахи з’їдають видобуток з костями, вовною, пір’ям, неперетравлені залишки яких періодично викидаються через рот у вигляді так званих погадок.
Більшість хижих птахів розшукує видобуток літаючи. У зв’язку із цим у них відмінно розвинений зір і здатність до польоту.
Линяють хижі птахи раз у році, після закінчення періоду розмноження. Линяння повна. Триває вона довго, що пов’язане з необхідністю збереження птахом літних якостей.
Практичне значення хижих птахів для господарської діяльності людини в загальному варто оцінювати позитивно. Більшість із них приносить пряму користь, поїдаючи гризунів і комах, шкідливих для землеробства. Інші, знищуючи в першу чергу хворих і слабких особин, є істотним чинником добору. Навіть ті хижі птахи, які годуються головним чином мисливськими або корисними в інших відносинах тваринами, не можуть приносити істотного збитку, тому що загальна чисельність цих видів невисока й вони відносно численні лише в малообжитих місцевостях. Тому в цей час у величезній більшості країн хижі птахи – у тій або іншій формі – перебувають під охороною. При цьому враховується й безсумнівне значення хижих птахів як пам’ятників природи.
З історичної, культурної й спортивної точки зору хижі птахи представляють також особливий інтерес.
Використання хижих птахів людиною з метою полювання — так називане соколине полювання, або полювання з ловчими птахами, — сходить до глибокої стародавності, хоча багато чого в історії цього полювання залишається неясним. Археологічні знахідки показують, що на Британських островах з хижими птахами полювали вже в бронзовому столітті. У Месопотамії соколине полювання було відоме принаймні в VIII столітті до н.е. Розквіт соколиного полювання в Європі ставиться приблизно до XII-XVII століть, і початок її якоюсь мірою пов’язане із хрестовими походами, коли хрестоносці могли ознайомитися із практикою соколиного полювання в арабів. Глибокі соціальні зміни, що виникли наприкінці XVIII – початку XIX століття, технічні нововведення, у першу чергу поширення мисливської вогнепальної зброї, викликали занепад полювання з ловчими птахами. Втім, вона збереглася, але в менших масштабах.
У нашій країні використання хижих птахів для полювання «по перу й по звірі» має давню історію: у Київській Русі воно сходить принаймні до X століття. Родова емблема древніх Рюриковичей зображувала сокола, що летить. В Азіатській частині Радянського Союзу – у Середній Азії – воно має, імовірно, ще більш древню історію, але певних відомостей про цьому мало. Це, звичайно, зв’язано зі складною історією народів Середньої й Центральної Азії.
У Європейській частині Радянського Союзу спортивне полювання з ловчими птахами припинилася на початку поточного сторіччя. Тільки на Чорноморському узбережжі Грузії ще полюють на пролітних перепелів з яструбом-перепелятником. Як спорт і промисел полювання з ловчими птахами має місце в Киргизії, Казахстані, у невеликих масштабах у Туркменії.
Для полювання використалися різні види хижих птахів, головним чином різні сокола і яструби, в Азії — орел-беркут і деякі інші. У нашій країні ловчими птахами служилп великі сокола (балобан, сапсан, кречет), яструби (перепелятник і тетеревятник) і орел-беркут.
Приручення й навчання полюванню ловчих птахів нескладно, але жадають від мисливця терпіння. Варто завжди пам’ятати про те, що ловчі птахи ніколи не стають такими «слугами» людини, як собаки. Привчити ловчий птаха приносити хазяїнові пійманий видобуток не вдається.
Термін служби ловчих птахів залежить від досвіду мисливців і від догляду за птахом, а також від різних випадків. Сокола і ястреба-тетеревятники служать року 3-4, але в гарних руках до 20 і навіть 25 років. Стільки ж років живуть і беркути.
Для того щоб на полюванні було легше знайти ловчого птаха, їй надягають бубенци або колокольци. Соколам їх нав’язують на цівки невеликими ремінцями, а яструбам у Середній Азії прикріплюють металевим шпеньком до середнього кермового (хвостовому) перу.
Для захисту руки мисливець носить (у Європі на лівої, в Азії на правій руці) товсту шкіряну рукавичку із крагой. Беркутів носити на руці важко, і тому в Середній Азії мисливці возять їх на підставці із сидінням; підстава цієї підставки мисливець упирає на сідло.
Крім спортивного інтересу, полювання з ловчими птахами можуть бути й економічно ефективної. Досвідчений «беркутчи» (мисливець із беркутом) може добути за сезон 30-40, а іноді й 50-60 лисиць. Кращі мисливські беркути беруть і вовків. Гарний тетеревятник у руках досвідченого мисливця може добути кілька фазанів, а перепелятник – 50-60 перепелів за день полювання,
У загоні хижих птахів п’ять сімейств До сімейства американських грифів (Cathartidae) ставиться 6 видів, розповсюджених у Північній і Південній Америці; до сімейства секретарів (Sagittariidae) — усього 1 вид, що населяє савани Африки; до сімейства скопиних (Pandionidae) — 1 вид, що має майже космополітичне поширення, крім крайньої півночі й півдня; до сімейства яструбиних (Accipitridae) – 205 видів, що зустрічаються по всьому світлу, крім Антарктики й деяких океанічних островів; сімейство соколиних (Falconidae) включає 58 видів, розповсюджених майже всюди, крім Антарктики й деяких океанічних островів.