ПІДРОДИНА КАЧИНІ (ANATINAE)

До підродини качиних ставляться птахи середніх і невеликих розмірів з відносно короткою шиєю й цівкою, покритої попереду поперечними щитками. Фарбування оперення різноманітне, у багатьох видів на крилі є особливе дзеркальце. Для ряду видів характерний різко виражений у період розмноження підлоговий диморфізм, що проявляється найчастіше в різному фарбуванні оперення самця й самки. У більшості видів линяння відбувається двічі в році: літня – повна, осіння – часткова.
До даної підродини ставляться качки, нирки й крохалі. Усього в ньому 112 видів, з яких у СРСР зустрічається 41 вид.
Пеганка (Tadorna tadorna) ставиться до групи так званих земляних качок, у біологічному відношенні гусаків, що представляють перехід від, до качок. З гусаками їх зближає характер руху по землі: вони багато й легко ходять, а при нестатку швидко бігають; поле гусячого типу, з рідкими змахами крил. Гніздяться в земляних норах і порожнечах. Моногамні птахи. Тримаються строгими парами, що існують, можливо, протягом декількох років. По многим інших особливостях, навпроти, дуже подібні з утоками.

Пеганка — великої величини утоку, важить від 0, 9 до 1, 65 кг. Добре плаває, але поринають тільки пташенята. Легко отличима від інших качок строкатим фарбуванням.
У самця зоб, задня частина шиї, спина, поперек, верхні кроющие хвоста й кермові, крім їхніх вершин, білого цвіту. Голова й шия, кінці кермових, широка смуга уздовж середини груди й черева чорні. Широкий пояс, що охоплює задню частину й боки грудей і передню частину спини, темно-рудого цвіту.
Самка по фарбуванню подібне із самцем, але всі кольори оперення тьмяні, а чорні замінені чорно-бурими.
Поширена пеганка спорадично від Скандинавського півострова й Середземномор’я на заході до Ірану, Монголії й Північного Китаю на сході. У СРСР зустрічається місцями в Прибалтиці, Південній Україні, у Криму, Предкавказье й Закавказзя, на Нижнім Поволжі й Уралі, у Середній Азії, Казахстані, Західному Сибірі, Алтаєві, Туві й Забайкалье. Гніздова область її лежить в основному в зоні степів і пустель.
Усюди вона перелітний птах, за винятком Британських островів і средиземноморских гнездовий, а також Туркменії й Ірану. Зимує на узбережжях Північного моря, Британських островів, Біскайської затоки, Середземного моря, у Месопотамії, центральних частинах Индостана, у Бірмі.
На гнездовье дотримується солоноватоводних озер, особливо розташованих поблизу від піщаних бугрів або кам’яних осипів, зручних для пристрою гнізд.
Навесні пеганки прилітають на місця гнездовий рано, коли з’являються перші таловини й навкруги лежить сніг. Спостерігається це в різних частинах ареалу протягом березня й квітня. Прилітають уже парами, які зберігаються аж до появи виводків. Тижня через дві після прильоту кожна пара займає вподобане нею місце й приступає до гніздових справ. У цей час можна бачити токування самця, що, сидячи на березі біля самки, піднімає голову, розчепірює на шиї пір’я й розкриває дзьоб; іноді підстрибує на місці й звичайно видає свистячий звук. У розмноженні беруть участь птаха, що досягли половозрелости, що наступає на другому році життя.
Гнізда пеганка поміщає найчастіше в норах корсаків, борсуків, бабаків, і притім глибоких, до 3—4 м довжини. При неможливості знайти або вирити нору гніздо будує на поверхні землі. Нерідко для пристрою гнізд використаються також провалені казахські могильники, старі казахські зимівлі, де гнізда влаштовуються в залишках печей. Робить нори іноді й у берегових обривах. Гнізда можуть розташовуватися близько друг від друга, і в деяких складних лисих норах можуть гніздитися одночасно від 2 до 5 самок. Відстань гнізд від води залежить від місцевих умов й іноді буває до 2-3 км. Деякі нори займаються кілька років підряд.
Саме гніздо влаштовується зі стебел і листів різних рослин, найчастіше зі злаків, і рясно вистилається пухом, ноторий самка вискубує в себе на грудях і череві. Кладка з 6-18, частіше 8-9 яєць вершково-білого цвіту, іноді з легким маслиновим відтінком. Яйця відкладаються щодня.
Насиджує яйця тільки самка протягом 27—29 днів. Залишаючи гніздо, вона покриває яйця пухом. Останні двоє доби з яєць не сходить. Самець увесь час тримається поблизу гнізда й у випадку небезпеки починає з лементом літати в гнізда. Полуденні годинники самець нерідко проводить у норі, у якій міститься гніздо.
Виклюнувшиеся пташенята із гнізда йдуть самостійно, навіть виведшиеся на скелях самі зстрибують униз. Батьки переводять виводок на водойму, причому перехід менш кілометра займає біля напівгодини. Під час переходу пташенята піддаються нападу болотних лунів, ворон і чайок. Батьки ревно захищають пташенят. Час появи пташеняти падає на різні числа червня й навіть липня.
Повний розвиток молодих відбувається протягом приблизно 2 місяців. Самець залишається при виводку дуже довго, але тому що линяння в нього починається раніше, ніж у самки, то він залишає молодих до їхнього змужніння.
Линяння в пеганок, як й в інших качок, дворазова, але літня майже відразу переходить у предбрачную й на ряді ділянок тіла пір’я переміняються, мабуть, один раз у рік.
Для линяння качки збираються на великі солоні озера або морські лимани, спочатку самці, потім до них приєднуються самки. Тут вони часто утворять більші скупчення до декількох сотень, а іноді й тисяч птахів.
Літнє линяння починається в липні, закінчується в серпні. Але незабаром після цього починається друга – предбрачная линяння, під час якої знову переміняється більша частина дрібного пера. Це линяння розтягується до грудня.
По закінченні линяння махових пеганки продовжують триматися зграями, до яких приєднуються й молоді. Стайний спосіб життя вони ведуть аж до відльоту, що відбувається в більшості районів ареалу у вересні й жовтні.
Харчуються пеганки в основному тваринною їжею: водними рачками, личинками комах, молюсками, іноді сараною й іншими наземними беспозво нічними. Але в деякі сезони споживають і рослинну їжу, переважно водорості.
Промислове значення пеганок невелике через їхню невисоку чисельність. Велике значення міг би мати збір пуху із гнізд, що практикується в деяких країнах Європи. Пухнув пеганок по якості наближається до пуху гаги. Пеганки охоче займають улаштовані для них гніздові спорудження й легко звикають до сусідства людини.
Огарь (Т. ferruginea) — найближчий родич пеганки, приблизно однакової з нею величини; важить 1—1, 6 кг (табл. 14). Він більше схожий на гусаків, чим на утік. Його неважко відрізнити але одноколірному-рудому фарбуванню тіла й світлих боків голови. Хвіст і махові чорні, на крилах білі плями.

Область гніздування огаря займає степову й пустельну зони від Середземномор’я до Приамур’я, де він розміщається спорадически. Населяє степові солонуваті водойми, береги прісних вод у гірських країнах. Гнізда робить у норах, вибоях обривів, у руїнах будов.
Зимує в Середземномор’я, на півночі Африки, у південних частинах Азії.
Промислове значення огаря невелике, але як предмет полювання становить інтерес. Пташенята легко виростають у неволі й швидко ручнеют. Вони можуть бути використані для заселення нових водоймищ і паркових водойм.
Хохлатая пеганка (Т. cristata) — гарна, контрастної фарбування оперення утоку, по розмірах трохи менше пеганки. Характерний чорний чуб на голові. Поширена в Кореї й, можливо, у південних частинах радянського Примор’я. Хохлатая пеганка відома по декількох екземплярах шкурок, що зберігається в музеях. У стародавніх японських книгах є описи й зображення хохлатих пеганок із вказівкою, що вони нерідко завозилися в Японію з Кореї. Зображення їх зустрічаються також і на стародавніх китайських картинах і гобеленах. Очевидно, у минулому хохлатая пеганка була звичайної, а в цей час є вимираючим птахом Східної Азії.
Звичайний крижень (Anas platyrhynchos) належить до числа так званих дійсних, або річкових, утік. На відміну від ниркових річкові качки годуються тільки на мілководдя, добуваючи їжу лише на глибині, до якої дістає опущена у воду шия. При цьому вони перекидаються вниз головою, нерідко занурюють у воду майже все тіло, залишаючи лише хвіст, що стирчить догори, але довго в такому положенні залишатися не можуть і швидко вискакують із води, як пробка.
Крижень — качка великих розмірів, вага її коливається від 0, 8 до 2 кг. Як і все качки, добре плаває, але звичайно не поринає; до пірнання прибігає будучи пораненої й тоді здатна пропливти під водою десятки метрів. По землі ходить важко перевалюючись, але, поранена, бігає моторно. Літає швидко, часто махає крильми, які видають при цьому характерний свистячий звук. З води піднімається відносно легко, при раптовій небезпеці може злітати майже вертикально.
Фарбування оперення в самця більше яскрава, чим у самки. У самця в шлюбному вбранні голова й верх шиї синювато-зеленим, відмежованим білим нашийником; зашеек і спина бурі; поперек і надхвостье чорні. Зоб, груди й боки темно-коричневі, черево сірі-сіру-сіра-сірий-блідо-сіре із дрібним струйчатим малюнком. Одна або дві пари кермових круто загнуті колечками. На крилі яскраве синьо-фіолетове дзеркальце, облямоване зсередини чорної, а потім білою смугою.
Самка пофарбована скромніше, у рудувато-бурі тони з пестринами й більше світлим черевом. Дзеркальце й фарбування крила як у самця. Самки трохи дрібніше самців.
Крижень — одна з найбільш відомих і широко розповсюджених качок. Вона гніздиться майже по всій Європі, Азії й Північній Америці. У Європі й Західному Сибірі вона проникає до границь тундри, у Східному Сибірі — по Лені до 64° північної широти й до Коряцької землі, в Америці — до Юкону й устя Маккензи, до півдня поширена майже по всій Європі. В Америці південна границя гніздування крижня проходить до лінії Північна Каліфорнія – Гудзонов затока. Крім того, крижень гніздиться в Малій і Передній Азії, у Гімалаях, Кашгарии, Монголії, Північному Китаєві й на півночі Японії. Ізольовані колонії відомі в Алжирі й Марокко, на острові Рюкю.
Населяє крижень найрізноманітніші внутрішні води, предпочитая такі, де є вкриті місця для пристрою гнізд.
У більшості частин ареалу — перелітний птах. Основні зимівлі розташовані на узбережжях Західної й Південної Європи, на Каспієві, в Ірані, Іраку, на півночі Індії, у Середньому й Південному Китаєві, Японії, на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки, у Мексиканській затоці й у долині Міссісіпі В невеликій кількості зимує на незамерзаючих водах майже по всій області гніздування.
Крижень — рано, що прилітає качка; у місцях гнездовий з’являється вчасно утворення найперших полинів і калюж поталої води на лугах. У південні райони гнездовий прибуває приблизно в першій половині березня, у північні – у другій половині квітня, а місцями й у травні. Строки прильоту в різні роки сильно коливаються.
На весняному прольоті крижня тримаються парами або невеликими зграйками в 5—10, рідко 30 штук і ніколи не утворять таких більших зграй, як деякі інші качки. У гніздові місця прилітають парами, які утворяться на зимівлях. Поряд із цим завжди є деяка кількість неодружених селезнів, які, як і селезні, що мають самок, навесні наполегливо переслідують чужих самок. На цьому ґрунті між самцями часто виникають бійки. Селезні крижнів переслідують іноді самок інших видів утік і спаровуються з ними. Відомі гібриди крижня з різними видами качок. Але, незважаючи на все це, пари крижнів досить стійкий і самець тривалий час – до початку линяння – тримається разом із самкою.
Незабаром після прильоту можна спостерігати шлюбні ігри, що відрізняються в крижнів більшою розмаїтістю, чим в інших качок. Селезень те опускає у воду дзьоб, то швидко викидає голову нагору, те піднімається над водою майже вертикально, те майже розпластується по воді, витягаючи шию вперед. При цьому пір’я на шиї скуйовджуються, а на голові піднімають. Все це супроводжується своєрідними звуками.
Вибір місця для гнізда виробляється як самкою, так і самцем. Останній допомагає самці й у будівництві гнізда, підносячи матеріал для нього.
Гнізда крижня влаштовують у найрізноманітніших місцях, звичайно поблизу від води. Але тому що будівля гнізд відбувається ранньої навесні й часто біля тимчасових калюж або в границі весняних розливів, нерідко до моменту появи пташеняти весняні води випаровуються й від постійної води гніздо може виявитися далеко, іноді в декількох кілометрах.
Як правило, гнізда розташовуються на сухих місцях на землі, вони добре вкриті під деревами, кущами, буреломом, труском або в куртинках високої трави. У заплавах, залива довгостроково порожніми водами, крижні часто гніздяться на деревах у старих гніздах ворон, чапель й інших великих птахів, а іноді й у дуплах з відкритими широкими входами.
Перші яйця відкладаються в ще не зовсім добудоване гніздо, і в міру збільшення кладки вистилка гнізда доповнюється. Перед кінцем відкладання яєць у гнізді з’являється перший пух, що до цього часу починає випадати із груди в птаха. Це особливий гніздової пухнув темного фарбування. Кількість пуху зростає безупинно протягом усього періоду насиживания. Пухнув укладається кільцем по периферії лотка у вигляді досить високих бортиків, що прикривають із боків птаха, що насиджує. Ідучи із гнізда, самка прикриває яйця пухом, що охороняє їх від охолодження й робить гніздо малопомітним.
Відкладання яєць у крижнів починається рано, на початку квітня на півдні ареалу (Середня Азія), у другій половині цього місяця в середніх його частинах (під Москвою, Казанню) і в першій половині травня на півночі (Архангельська область, Камчатка). Строки откладки яєць навіть в одній місцевості бувають сильно розтягнуті, що пов’язане з наявністю в частини качок повторних кладок після загибелі перших. У зв’язку із цим сильно розтягуються й строки появи молодих, підйому їх на крило й т.д. Яйця відкладаються щодня по одному.
У повній кладці від 6 до 16, частіше 8 — 11 яєць одноколірного-білого фарбування із зеленуватим відтінком (табл. 1). Розміри яєць: 50-67 х 37-46 мм. Насиживание починається з откладки останнього яйця й триває протягом 26 днів. Насиджує самка, самець перший час продовжує залишатися поблизу гнізда, беручи участь у його охороні.
Через 12—16 годин після появи першого пташеняти пташенята, що вилупилися, залишають гніздо. До цього часу обсохлі пуховички вже здатні швидко пересуватися по суші, плавати й поринати. З високо розташованих гнізд пташенята самостійно зстрибують униз, і завдяки дуже малій вазі стрибок з висоти декількох метрів проходить для них благополучно. Самка відводить виводок у найбільше густо зарослу частину водойми. Перший час пташенята часто гріються під крильми матері. Від зіткнення з її пір’ям вони одержують необхідне жирове змащення, що охороняє їхній пухової вбрання від швидкого намокання при плаванні. У перші годинники життя пташенята намагаються схоплювати комах, що рухаються, і павучків, а пізніше починають збирати й «нерухомий» корм.
Ріст пташенят протікає досить швидко. У віці 10 днів вони важать близько 100 м, 20 днів – 320 м, 30 днів – 550-600 г и к 60 дням – близько 800 – 900 р. Приблизно в 50-денному віці вони починають уже злітати, а у віці 60 днів добре літають.
Загибель яєць і пташеняти в крижнів від хижаків й інших причин значна. Так, на Рибинском водоймище кількість молодих у момент підйому їх на крило становить у середньому від 77 до 44% від первісного числа яєць у кладці. Загибель яєць і пташеняти, таким чином, становить від 23 до 56%.
Після того як самки остаточно сядуть на гнізда, селезні залишають їх, з’єднуються в невеликі зграйки й відлітають на линяння. Линяти на місці залишається дуже незначна частина селезнів і далеко не всюди. Місця линяння найчастіше перебувають на великій відстані від місця розмноження. Наприклад, у дельту Волги прилітають линяти крижня із центральних областей Поволжя, Західного Сибіру, Північного Казахстану. Пересування птахів до місць линяння нерідко приймають характер перельотів.
Місцями линьки звичайно служать більш-менш великі водойми з великими густими заростями водної й прибережної рослинності, у яких утратившие здатність до польоту птахи, що линяють, можуть надійно вкриватися від ворогів. У таких місцях качки, що линяють, скапливаются іноді в такій величезній кількості, що в розставлені мережі вдається заганяти одночасно до 2000 птахів. У скупченнях селезнів, що линяють, завжди є присутнім деяка кількість самок, що втратила кладки або зовсім що не робили їх.
Строки линяння селезнів у різних частинах ареалу коливаються, але в загальному падають приблизно на період із середини червня до середини серпня. У результаті випадання махові крижні гублять здатність до польоту на 20-25 днів; повністю ці пір’я відростають протягом 30- 35 днів.
Самки, що перебувають при виводках, линяють на місці, і линька їх починається пізніше. Контурне перо в них починає випадати тільки тоді, коли молоді досягнуть розміру приблизно 1/3 дорослих.
Оперення, що з’являється в результаті повного літнього линяння, крижня носять недовго, не більше двох тижнів. Потім наступає неповна предбрачная линяння, що починається в селезнів уже в серпні або навіть наприкінці липня. У жовтні більша частина селезнів уже надягає нове шлюбне оперення. У самок це линяння починається у вересні й закінчується тільки навесні.
Відліт крижнів відбувається поступово, остаточно вони зникають пізно, звичайно незадовго до замерзання водойм.
Склад кормів крижня досить різноманітний, у ньому однаково представлені як рослини, так і тварини. З рослинних кормів у великій кількості поїдаються зелені частини, насіння й цибулинки водяних рослин – ряски, куширу, осок, сусака, рдестов, а також насіння різних хлібних злаків, за яких птаха літають на поля; із тварин – різні водні комахи і їхні личинки, ракоподібні, молюски.
Крижень — один з найважливіших мисливських і промислових видів птахів. На більшій частині ареалу вона служить одним з основних об’єктів спортивної, а місцями й промислового полювання. Добувають її рушницею. Дикий крижень є родоначальником різноманітних порід домашніх качок. Дуже легко піддається одомашнюванню й у цей час.
Чирок-свистунок (А. сгесса) — сама дрібна з наших качок, вага його становить усього лише 200—450 р. Від всіх інших качок відрізняється, крім розмірів, яскравим зеленим дзеркальцем на крилі. Має найбільш вузькі й гострі крила серед всіх річкових качок і відповідно до цього найбільш швидкий політ. Літає майже безшумно, із частими поворотами тіла, так що іноді видно на лету зі спини. Він може злітати й з води, і із суши майже вертикально нагору, що дає йому можливість відвідувати навіть самі маленькі бочажки серед очеретяних заростей і годуватися в затоплених лісах під час повіддя.
Фарбування оперення самця в шлюбному вбранні досить яскрава. Голова, горло й верхня частина шиї попереду рудувато-коричневі, боку голови синювато-зелені з мідно-червоним відливом. Передня частина спини й боки сірі із чорними поперечними струмками, інша частина спини бурувато-сіра. На крилі двоцвітне дзеркальце: зовні бархатисте-чорне, усередині яскраве металічно-зелене. Зоб і верхня частина груди з невеликими бурувато-чорними плямами. Інші частини низу білі або бледно-охристие. Самка пофарбована більш скромно.
Область гніздування чирка-свистунка велика й захоплює майже всю Західну Європу, Радянський Союз, крім північних частин зони тундри, Південного Казахстану й більшої частини Середньої Азії. На південь іде до північної частини Ірану, Північно-Західній Монголії й Маньчжурії. Населяє північну половину Японії й західну частину Північної Америки до Великих озер.
Гніздиться по різноманітним, переважно дрібним, мулистим, богатим рослинністю прісноводним водоймам.
Протягом більшої частини ареалу перелітний птах. Зимує в Західній Європі, Середземномор’ї, на півдні Азії й Північної Америки.
Чирок-свистунок — один з найбільш численних видів качок, особливо в лісовій і лісостеповій смузі; у багатьох місцях перевершує по чисельності крижень, з якої має досить подібний ареал.
Навесні чирки-свистунки з’являються в місцях розмноження рано: на початку березня на півдні ареалу, у першій половині травня на півночі. На прольоті тримаються зграями в кілька десятків птахів. Прилітають парами, які утворяться на зимівлях і під час прольоту. Незабаром після прильоту можна спостерігати токування самців, що досить подібно з токуванням крижня.
Гнізда свистунки влаштовують в окраїн водойм у місцях, де є гарні вкриття — чагарники, куртинки густої трави, купи труску й т.д., під якими й ховають свої гнізда. Гніздо у вигляді ямки з убогої вистилкой зі стебел сухих тонких злаків; до кінця насиживания в ньому з’являється валик з темного пуху, як й в інших качок. Розміри гнізда: діаметр гнізда 14-18 див, висота його бортів над землею 7-9 див, діаметр лотка 12-15 див, глибина лотка близько 10 див.
До откладке яєць утоку приступає незабаром після прильоту. Повна кладка складається з 8-11 білих або злегка жовтуватих яєць. Розміри яєць: 41-49 х 30-38 мм. Насиджує одна самка.
Перші виводки пуховичков можна відзначити наприкінці травня — початку червня в південних районах ареалу й у липні — у північні. Пташенята значно самостійніше пуховичков крижня й інших річкових качок. З першого ж дня життя вони прекрасно поринають і добре бігають по землі. У міру росту їхня здатність до пірнання поступово втрачається.
Ростуть пташенята досить швидко й уже в місячному віці піднімаються на крило. Із цього часу виведення починають робити перельоти з водойми на водойму. Незабаром слідом за цим вони збиваються в зграї й переміщаються на великі водойми.
Після того як самки сядуть на яйця, селезні залишають їх, збиваються в зграйки й починають пересуватися до місць линяння. Це пересування, як й в інших качок, місцями приймає характер дійсного прольоту. На водоймах з великими заростями скапливается іноді велика кількість селезнів, до яких домішується деяка кількість неодружених самок. Самки при виводках линяють пізніше. Характер линяння, спосіб життя й зразкових строків подібні з такими крижня й інших річкових качок.
Після закінчення линяння дорослих і підйому молодих на крило чирки ведуть бродячий спосіб життя, роблячи перельоти на годівлі. Через якийсь час починається їхній відліт на зимівлі. Осінній відліт у різних частинах ареалу проходить із перших чисел вересня до кінця жовтня – початку листопада.
Харчується чирок-свистунок як рослинними, так і тваринами кормами. Останні помітне місце займають у кормовому раціоні головним чином улітку. До складу рослинних кормів входять насіння й зелені частини різних водяних рослин, до складу тварин – різноманітні водні безхребетні.
Промислове значення чирка-свистунка надзвичайно велике. Високі смакові якості м’яса, великий ареал і висока чисельність роблять його одним з найбільш масових об’єктів спортивного полювання й промислу. Добувають його рушницею, а в Західній Європі ловлять на прольоті й місцях зимівель різного роду промисловими пастками.
Чорний крижень (A. poecilorhyncha) по загальному вигляді, фарбуванню оперення й манері триматися трохи нагадує звичайний крижень, але дрібніше її (важить 0, 75-1, 5 кг), і, крім того, селезні відрізняються відсутністю яскравого шлюбного оперення. Для обох підлог характерні білі плями на крилах, які видні як у плаваючого птаха, так і на польоті.
Поширено чорний крижень у Східній Азії й на деяких прилежащих до неї островах. У СРСР зустрічається на півдні Примор’я, у південній частині Сахаліну й на південних островах Курильської гряди, зрідка в Забайкалье.
Це звичайна, а місцями численна качка. Населяє відкриті низинні озера й болота, богатие очеретом й іншою водною рослинністю.
По фарбуванню оперення самка косатки (A. falcata) схожа на самку звичайного крижня, самець відрізняється темно-сірим лускатим малюнком на груди й жовто-білою подвійною плямою на підборідді й зобі. По розмірі косатка значно менше крижня: вага її становить усього лише 0, 64-0, 75 кг.
Косатка — восточносибирский вид. Поширена від верхів’їв Єнісею до Тихого океану. До півночі вона доходить до 62° північної широти, Гижиги й Камчатки, до півдня — до східної частини Монголії, Північної Маньчжурії й півночі Японії. У південних частинах цієї території – у Примор’я, на Амурі, у Забайкалье, Маньчжурії, на острові Хоккайдо – косатка звичайна, у північних – рідка.
Заселяє водойми річкових долин, залісені й відкриті дрібні озера, річкові старици, іноді болота з деревами й чагарниками по берегах.
Чирок-трескунок (A. querquedula) по загальному вигляді й розмірам схожий на чирка-свистунка, але ледве крупніше його й відрізняється більше скромним однотонним фарбуванням. В оперенні самця впадають в око яскраво-біла смуга на загальному коричневому тлі голови, що йде від ока назад до шиї, блакитнуваті кроющие крила, які на польоті виділяються як великі світлі плями, і, нарешті, темна груди, добре помітна в птаха, що летить. Вага чирка-трескунка коливається від 280 до 550 р.
Гніздова область чирка-трескунка охоплює середні частини Європи й Азії від островів Великобританії до Японії. На північ доходить до Південної Швеції, Архангельська, устя Іртиша, Якутська й півдня Камчатки, до півдня – до Середземного моря, півдня Каспію, Синьцзяна й верхів’їв Сунгари.
Населяє відкриті трав’янисті болота й узбережжя озер, що поростили по краях рослинністю.
Трескунок усюди перелітний птах, що робить більше далекої сезонної міграції, чим більшість інших качок. Зимує він в області Середземномор’я, в Африці й у південних частинах Азії, проникаючи до півдня в Африці далеко за тропіки, в Азії – до Больших Зондских островів.
По характері харчування трескунок — типова животноядная утоку, причому особливо більшу роль у його харчовому раціоні грають молюски. Поїдає він також водних комах й їхніх личинок, водних ракоподібних й ін. У меншій мері харчується рослинною їжею – пагонами, листами й кореневищами різних водяних рослин.
Чирок-трескунок має важливе значення як об’єкт спортивного полювання, і тому місцями його добувають у значній кількості. Але питома вага його в промислових заготівлях невеликий, тому що зимівлі його розташовані за межами нашої країни й птаха восени відлітають дуже рано.
Зовні клоктун (A. formosa) дуже нагадує чирка-свистунка, але покрупнее й виглядає набагато щільніше й грубіше його завдяки більше короткій і товстій шиї. На боках голови яскраві зелені й светло-охристие плями, облямовані білими смужками, і чорна поперечна смуга. На воді сидить досить глибоко, літає звичайно невисоко й дуже швидко. Важить від 500 до 600 р.
Розповсюджений у Північній Азії від Таймиру й середнього плину Ангари до Охотського моря й, можливо, Камчатки. Заселяє берега різних водойм, частіше невеликі озера з багатою трав’янистою рослинністю.
Чисельність клоктуна досить значна, а в ряді місць він численний і має велике промислове значення. Добувається рушницею.
Мармуровий чирок (A. angustirostris) у середньому ледве подрібніше клоктуна: вага його становить 400-600 р. Самець і самка мають однакове сіре зі світлими цятками оперення. Це тихі, порівняно малорухомі й довірливі птахи. Плавають зануривши досить глибоко у воду передню частину тіла й піднявши догори хвіст. Часто відпочивають на галузях прибережних кущів.
Розповсюджений у Середземномор’ї, Передній Азії, у Белуджистане; у СРСР — на Кавказі й у Середній Азії. Населяє невеликі поросшие очеретом озерця, іноді із чагарниками й деревами ш) берегам. Гніздиться на землі, а також на деревах у дуплах або у великих гніздах інших птахів.
У ряді районів ареалу є звичайної, а місцями численною качкою.
Шилохвость (A. acuta) – утоку середньої величини з довгою шиєю й гострим голкоподібним хвостом, добре помітним як у що летить, так й у пливучого птаха. Через довгу шию й хвіст на лету вона здається крупніше, ніж насправді. Вага її коливається від 0, 7 до 1, 15 кг. Характерно, що птах, що летить, часто згинає шию в сторони. Літає швидко, легко піднімається з води. Плаває добре, але поринає погано й тільки в крайньому випадку – поранена або під час линяння. На землі пересувається порівняно з іншими утоками добре.
У фарбуванні оперення шилохвости добре виражений підлоговий диморфізм.
У самця в шлюбному вбранні вся голова й верх шиї темно-бурі, тім’я більше темне із зеленим і фіолетовим відливом. Передня частина шиї, зоб і груди білі; спина сірувата з найтоншими чорнуватими поперечними струмками. Боки й черево білі з дуже тонкими темно-сірими пестринами. Дзеркальце на крилі зеленувато-бронзового цвіту.
Самка пофарбована більш скромно. Зверху вона темно-бура, голова й шия з рудуватими пестринами, нижня сторона сірувата. Блискучого дзеркальця на крилі ні, замість нього бура пляма.
Поширена шилохвость надзвичайно широко. Вона гніздиться в північних і помірних частинах Європи, Азії й Північної Америки. У Європі населяє зони тундри, тайги, широколиственних лісів, але в зоні степів гніздиться нерегулярно. На більшій частині Азії не доходить до півночі до приморських тундр, південніше ж живе майже по всій тундровій і тайговій зонах, у лісостепу, а також степу Західного Сибіру й Казахстану. У Північній Америці населяє західні частини материка до західних берегів Гудзонова затоки й до Великих озер.
Шилохвость — мешканка переважно відкритих просторів. Найбільш численна в зоні лісотундри. Гніздиться на узбережжях водойм, богатих прибережною й водною рослинністю.
Майже на всьому протязі величезної гніздової області це перелітний птах. Зимує в основному в Західній і Південній Європі, Північній Африці, у середніх і південних частинах Азії.
На місця гнездовий шилохвость прилітає рано, коли ріки ще під льодом, усюди сніг і лише подекуди з’являються невеликі таловини. У південних частинах ареалу це спостерігається в другій половині березня – початку квітня, у північних – у другій половині травня – початку червня. На весняному прольоті тримається більшими зграями в десятки, сотні, а на півдні навіть тисячі птахів.
Прилітають птаха звичайно парами, які, очевидно, утворяться або на зимівлях, або навіть у шляху. Полова зрілість наступає в однорічному віці, хоча можливо, що частина молодих починає гніздитися й пізніше.
Незабаром після прильоту можна бачити шлюбні ігри селезнів, під час яких вони проробляють багато мудрих рухів: піднімають тіло майже вертикально, залишаючи дзьоб зануреним у воду, і потім різко піднімають голову нагору, видаючи при цьому свист. Іноді самець, зупинившись перед самкою, піднімає розправлене крило й швидко проводить дзьобом по очину пера, роблячи деренчливий звук.
Пошуки місця для гнізда робить як самка, так і самець. Гніздо завжди розташовується на землі, звичайно на відкритому місці, серед трав й осок, поблизу водойми, іноді більш ніж в 100 м від нього. Гніздо у вигляді акуратно зробленої ямки, майже без підстилки. Лоток рясно вистелений пухом з домішкою рослинних залишків, які утворять валик навколо яєць. Ідучи із гнізда, самка повністю закриває яйця пухом. Розміри гнізда: діаметр близько 22 див, висота бортів до 11-13 див, ширина лотка 19-20 див, глибина його 9-11 див.
Кладка з 6—11 білих яєць із легким жовтуватим або маслиновим відтінком. Розміри яєць: 50-61 х 35-42 мм. Повні кладки на півдні ареалу з’являються в першій декаді травня, на півночі – у першій половині червня. Насиджує самка, самець перший час перебуває поблизу від гнізда. Тривалість насиживания 22-23 дня.
Після того як, що вилупилися пташенята, обсохнуть, самка веде їх на водойму, де вони тримаються звичайно на мілководдях з багатою рослинністю, скльовуючи з листів і стебел комах, що становлять перший час їхній основний корм.
Ростуть пташенята швидко. Приблизно у віці 42 днів вони здобувають здатність до польоту, а до 50 днів ріст оперення закінчується й молоді літають уже добре.
Загибель яєць і пташеняти в шилохвости велика. Гнізда часто розоряються хижаками, затоптуються на лугах худобою, у роки з високими паводками в масі затопляються. Особливо часто це буває на ріках Сибіру, що мають дуже пізні паводки. Пташенята гинуть від різних хижаків – болотних лунів, великих чайок й ін. У деяких районах загибель пташеняти до моменту підйому на крило становить близько 40%.
Незабаром після того як самки сядуть на яйця, самці залишають їх, поєднуються в зграї й починають линьку. До них приєднуються й неодружені самки. Спостерігається це починаючи приблизно з першої половини червня на півдні ареалу й із другої половини липня на півночі. Як правило, у місцях розмноження вони не линяють, а переміщаються в інші сприятливі місця, іноді на значні відстані. Так, багато качок із Західного Сибіру летять линяти в дельту Волги. У ряді місць – у Північному Казахстані, у низов’ях Обі й інших районів – пересування самців приймають характер сезонних перельотів, коли протягом певного часу великі зграї їх випливають одна за іншою в тому самому напрямку.
Для линяння вибираються досить великі, з рясним кормом водойми, багаті заростями очерету й іншою прибережною й водною рослинністю. У таких місцях шилохвости нерідко скапливаются на линяння в більших кількостях – сотнями й тисячами птахів.
Як і всі річкові качки, шилохвость линяє двічі в році: після сезону розмноження повністю й перед початком нового — частково. При повнім линянні спочатку переміняється дрібне перо, а через 3-4 тижні випадають махові, і тоді птахи літати не можуть. Від випадання махових до їхнього повного відростання проходить біля трьох тижнів.
Самки при виводках, як правило, линяють пізніше самців, звичайно наприкінці липня й у серпні, коли молоді піднімаються на крило. Процес линяння навіть в одній місцевості розтягується надовго, що залежить від втрат у частини птахів кладок і розтягнутості строків гніздування.
Як тільки линяння в дорослих закінчиться, а молоді здіймуться на крило, починаються осінні кочівлі шилохвостей, а незабаром їхній відліт. Осінній відліт на півночі ареалу починається наприкінці серпня – початку вересня, на півдні – у вересні. Летять шилохвости зграями, особливо великими на півдні. Переліт найчастіше проходить по ночах.
Харчується шилохвость як рослинними, так і тваринами кормами. У північних частинах ареалу переважають тваринні корми, на півдні – рослинні. Із тваринних кормів поїдаються личинки ручейников, хирономиди, молюски й інші водні безхребетні тварини, а також у деякій кількості прямокрилие. До рослинних кормів ставляться зелені частини валлиснерии, рдестов, нитчатие водорості й інші водяні рослини. Велике місце займають насіння.
Шилохвость займає важливе місце в промислі дичини й у спортивному полюванні, що пов’язане з її великим ареалом, великою чисельністю й високими якостями м’яса. Приблизно шоста частина всіх заготовлюваних у Західному Сибірі качок падає на шилохвость. Велике значення вона має для населення нашої півночі. Добувають її рушницею, а на Крайній Півночі ловлять мережами в період линяння.
Сіра качка (A. strepera) – утоку середнього розміру, вага її становить 0, 73 – 1, 3 кг. Фарбування голови й тулуби на відстані здається однотонною. Добре видно біле дзеркальце на крилі як на лету, так й у сидячого птаха. По звичках не виділяється серед своїх родичів. Добре плаває, поринає тільки під час линяння й будучи пораненої. Поле качиного типу, з води піднімається легко, може злітати майже вертикально.
Самець у шлюбному вбранні зі спинної сторони сірувато-бурий, із черевний — білуватий з більше темною передньою частиною тулуба. Голова зверху рудувато-бура зі світлими крапинами. Нижня частина шиї, зоб, груди й боки чорнуваті з білими смугами. Дзеркальце без металевого відблиску, триколірне: унизу сірувато-буре, потім бархатисте-чорне й угорі біле. Фарбування самки більше однотонна.
Поширено сіру качку в помірній смузі Європи й Азії від Британських островів до Приамур’я й у СевероЗападной Америці від Тихоокеанського узбережжя до Великих озер.
Населяє рівнинні водойми, широкі річкові долини з неглибокими озерами, що заросли очеретом, лимани в низов’ях рік. Найбільш звичайна в зоні степу й лісостепу, в інших частинах ареалу зустрічається значно рідше.
Усюди в північних частинах області поширення перелетна, у ряді південних районів — оседла. Основні зимівлі перебувають на узбережжях Північного й Середземного морів, в ОАР, Ірані, Індії й Південному Китаєві, а також у південній частині Північної Америки.
Прилітають сірі качки навесні на батьківщину тоді, коли весна ґрунтовно вступить у свої права. На півдні ареалу поява їх спостерігається наприкінці лютого – першій половині березня, у північних частинах – наприкінці квітня – першій половині травня. Прилітають вони вже парами, але проте під час шлюбних ігор біля однієї самки дуже часто тримається трохи самців.
Гнізда розташовуються, як правило, на землі, на сухих ділянках ґрунту, недалеко від води. Являють собою ямку глибиною 10-12 див, ретельно вистелену сухою травою й рясно обкладену пухом. Кладка з 6-14, частіше 9-11 білих яєць із жовтуватим або маслиновим відтінком. Розміри яєць: 51-59 X 36- 42 мм. Самка сідає на гніздо після откладки останнього яйця й насиджує протягом 27-28 днів. Гнізда вона майже не залишає (іде тільки на годівлю) і нерідко підпускає до себе впритул.
Як тільки пташенята обсохнуть, самка веде їх на водойму. При небезпеці самовіддано їх захищає. Очевидно, з метою більше надійного захисту від пернатих хижаків спостерігається об’єднання декількох виводків у загальну череду. Це властиво й іншим річковим качкам, але особливо добре виражено в сірої качки. Дружні зусилля декількох дорослих птахів дають більший ефект у захисті маленьких пташенят від нападаючого ворога. Це підтверджує наступне спостереження.
Один раз на одному з озер Північного Казахстану авторові цих рядків удалося бачити, як пари великих чайок-реготух напала на череда, що перебувала посередині плеса, маленьких каченят сірої качки, що складалося із чотирьох виводків. Чайки низько вилися над чередою й раз у раз кидалися на каченят, які, рятуючись, поринали у воду. Дорослі качки, оточивши череду й прагнучи удержати його в купці, з лементом відбивали напад чайок, оббризкуючи їхньою водою, а нерідко злітаючи з розкритим дзьобом назустріч готовому схопити каченя хижакові. Після 10-15 хвилин безперервного нападу, під час якого над озером стояв безперервний шум і гамір, чайки сідали поруч із виводком на воду, відпочивали 5-10 хвилин і знову починали нападати. Під час цієї перерви каченята збивалися навколо качок у тісну купку, насторожено витягали шейки, готові щохвилини знову поринати. Запекла боротьба тривала більше години, і чайкам так і не вдалося схопити жодного каченяти.
Пташенята ростуть порівняно швидко й у віці двох місяців починають літати.
По закінченні кладки самці залишають самок, поєднуються в зграї й переміщаються на добре зарослі водойми для линяння. Самки линяють при виводках. Характер линяння як й в інших птахів. Слід лише зазначити, що сірі качки линяють пізніше інших качок.
Відліт на зимівлі відбувається починаючи приблизно із середини вересня й триває по кінець жовтня. Больших зграй на прольоті не утвориться, тому в багатьох місцях він буває малопомітний.
Сіра качка переважно растительноядная птах, тваринні корми помітного значення набувають тільки влітку. З рослинних кормів найбільше вживаються зелені листи й пагони в основному водяних рослин, менше – їхні насіння й кореневища. У степових районах відзначається поїдання саранових комах.
Промислове значення сірої качки відносно невелико, однак у ряді місць має значна питома вага у видобутку рушничних мисливців. Якість м’яса її дуже високе.
Свіязь (A. penelope) – утоку середнього розміру з порівняно короткою шиєю й невеликою головою. Вага її коливається від 0, 5 до 1 кг. Літає легко й швидко, по маневреності польоту уступає, мабуть, тільки чиркам. З води піднімається легко й при нестатку може злітати майже вертикально. На лету добре впізнається по білих плямах на крилах у самців, по світлим – у самок.
Самець у шлюбному вбранні досить гарне. Чоло й тім’я в нього бледно-охристие, інша частина голови й шия коричневий-коричневу-коричневе-коричнева-рудувато-коричневі. Верхня сторона сіра із дрібними поперечними струйчатими смужками. Зоб і частина грудей розоватосерие. Боку тіла із дрібними сірими поперечними струмками. Черевна сторона біла. Дзеркальце зелені-зелену-зелена-зелений-металічно-зелене, на верхніх кроющих крила велика біла пляма. Самка має більше скромне фарбування.
Свіязь широко поширена в північних частинах Європи й Азії від Ісландії, Скандинавії і Ютландії до Анадиру, Камчатки, Сахаліну й Північно-Західної Монголії. У багатьох районах цієї великої території досить рясна.
Селиться на озерах, богатих водною рослинністю й невеликими вільними плесами. Озер, що сильно заросли очеретом або имеющих великі плеси, свіязі уникають.
Усюди, крім Британських островів, перелітний птах. Зимує в Західній Європі, Середземномор’ї, у південних частинах Азії й у Японії.
Навесні на місця гнездовий свіязі прилітають досить пізно, приблизно в середині квітня в південних частинах ареалу й наприкінці травня в північні. З’являються тут вони вже парами, які трохи більше стійки, чим в інших качок. У шлюбний період чужих самок селезні не переслідують. При наявності самців, що ще не мають пари, між селезнями бувають бійки.
Гнізда розташовані на землі поблизу водойм, звичайно добре сховані під кущами, деревами, у куртинках трави й т.д. Гніздо у вигляді ямки глибиною 5 — 7 див, з дуже вбогої рослинної вистилкой або зовсім без її й значною кількістю пуху, покладеного, як й в інших качок, валиком по краях гнізда.
У повній кладці 7-10, частіше 9 чистобелих яєць. Розміри яєць: 50-59×33- 40 мм.
У насиживании яєць бере участь тільки самка, самець же перший час перебуває поблизу від гнізда. Насиживание триває, по одним даним, 24-25 днів, по іншимі – 22-23 дня. У гнізді молоді залишаються менш доби, і, як тільки обсохнуть, мати переводить їх на водойму. Пуховички швидко пересуваються по суші, добре плавають і поринають. Пташенята ростуть досить швидко й у віці приблизно 45 днів починають літати. Літні пташенята в південних частинах ареалу з’являються біля середини липня, у північних – навіть у другу половину серпня. Правда, у зв’язку з розтягнутістю у свіязі періоду розмноження від зазначених строків є чимало відхилень.
Осінній відліт у свіязей починається наприкінці серпня — початку вересня й закінчується в жовтні.
Свіязь по перевазі растительноядная утоку, що харчується зеленими листами, цибулинами й кореневищами водяних рослин — сусака, валлиснерии, резухи, стрелолиста, рдеста й ін. Семена рослин і тварини корму мають менше значення, але в деякі сезони охоче поїдаються. Із тварин уживає молюсків, а в степових районах улітку в значній кількості саранчуков, підбираючи упалих у воду або виходячи за ними на сушу.
Свіязь має велике промислове значення. Особливо в значній кількості добувається на зимівлях, де вона утворить масові скупчення. По якості м’яса свіязь – одна із кращих качок.
Американська свіязь (A. americana) по будові й розмірам дуже схожа на звичайну свіязь, але легко отличима по деяких особливостях фарбування. Особливо обертає на себе увага світлий, майже білий верх голови, обмежена з боків широкою темною зоною, що проходить через око, а також біла в самця й світла в самки верхня половина крила.
Це північноамериканський вид, що населяє північно-західну й центральну частини материка. У СРСР відзначена як рідкий залітний птах.
Гніздиться по озерах з багатою прибережною й водною рослинністю.
На більшій території ареалу американська свіязь — численний птах, що має велике значення як об’єкт спортивного полювання.
Широконоска (A. clypeata) – порівняно невелика качка з короткою шиєю, невеликою головою й великим широким дзьобом. Важить від 0, 47 до 1, 1 кг. Літає повільніше інших качок. Поринає рідко, тільки під час линяння або будучи пораненої.
Фарбування оперення самця в шлюбному вбранні контрастна. Голова й верх шиї чорні з металічно-зеленим відливом. Нижня частина шиї, зоб, передня частина груди білі. Спина й надхвостье чорні. Верхні кроющие крила сизо-блакитні. Дзеркальце на крилі яскраво-зелене. Задня частина грудей і черево коричневі. Самка пофарбована більш скромно.
Поширена широконоска в помірній смузі Європи й Азії від узбереж Атлантичного океану до узбереж Тихого, а також у західних частинах Північної Америки. У межах СРСР у тундру заходить тільки в Північно-Східній Європі.
Населяє узбережжя відкритою й зарослою прибережною й водною рослинністю озер і стариц. Тайгових рік й озер, на яких ліс підступає до берегів, уникає.
На всьому протязі ареалу перелітний птах. Зимує на Британських островах, у південних частинах Європи й Азії, у північній половині Африки й на південно-заході Північної Америки.
На більшій частині ареалу широконоска звичайна, а в степовій і лісостеповій зонах нашої країни навіть численна качка.
Харчується ця качка переважно тваринними кормами. Основу харчування становлять дрібні молюски, планктонні ракоподібні, водні комахи і їхні личинки. З рослинних кормів поїдає зелені частини й насіння різних водяних рослин. Їжу добуває проціджуючи воду дзьобом.
Як численна й відносно довірливий птах, широконоска представляє істотний об’єкт спортивного й промислового полювання.
Червононосий нирок (Netta rufina) — досить своєрідна качка, по біологічних особливостях являющаяся перехідною формою між дійсними, або річковими, утоками й чернетями, або нирками. Поле його більше легкий, чим у нирків, літає охотнее й довше їх, а в шлюбний період – так само довго й помногу, як дійсні качки. Частіше виходить для годівлі на берег, пересувається по землі значно вільніше нирків, а при нестатку досить швидко бігає. Плаває добре, але поринає рідше й гірше нирків, хоча більше й краще, ніж річкові качки. Годується іноді поринаючи, але іноді стає «свічкою», як дійсні качки. З води піднімається важче дійсних качок, але легше нирків.
Червононосий нирок — велика масивна качка, вагою від 1 до 1, 5 кг. Самця легко відрізнити за великий яскраво-рудим голові, червоному дзьобу й червоним лабетам, по чорним грудям і чорному череву. Самка одноманітного світло-буруватого фарбування зі світлим низом і світлими щоками. Самці мовчазні, їх своєрідний неголосний свист частіше можна чути навесні.
Розповсюджено цей вид від Пиренейского півострова й средиземноморских островів до Центральної Азії. У СРСР зрідка зустрічається на півдні України й у Предкавказье, місцями в Закавказзя, більш регулярно від низов’їв Волги по степах Казахстану до Західного Сибіру й Середньої Азії. На гнездовье дотримується озер, що поростили очеретом, із глибоководними плесами.
На більшій частині ареалу червононосий нирок — перелітний птах. Зимує в області Середземного моря й у південних частинах Азії, а крім того, на озері Иссиккуль й у більше південних районах Середньої Азії.
У багатьох районах ареалу це звичайна, а місцями й численна качка.
Навесні червононосий нирок прилітає пізніше більшості інших качок, звичайно в середині квітня — першій половині травня. На місцях гнездовий з’являється парами, хоча є багато й одиночних самців, і тому нерідко за однією самкою ганяються два або три самці. Часто між самцями виникають бійки. Через неделюполтори після прильоту встановлюються певні пари, і птаха незабаром приступають до розмноження.
Гніздиться цей нирок як окремими парами, так і невеликими гніздовими колоніями. Гнізда влаштовуються на старому відмерлому очереті, на сплавнинах, рідше на березі серед очерету й чагарників.
У повній кладці 6—10 яєць сероватоили бурувато-маслинового фарбування. Тривалість насиживания 28 днів. Строки появи пташеняти, як і всього періоду розмноження, сильно розтягнуті. Пухових пташенят у різних частинах ареалу можна зустріти з кінця травня до початку серпня. Самки із пташенятами ведуть схований спосіб життя, тримаючись в очеретяних заростях.
Характер линяння в червононосого нирка подібний з таким в інших качок. Спочатку линяють селезні, які збиваються в зграї й тримаються на відкритих плесах озер. Пізніше линяють самки при виводках.
Здійнявшись на крило, молоді починають кочувати по озерах і поступово збираються в більші зграї, у які включаються й дорослі птахи, що перелиняли. Ці кочівлі поступово переходять у відліт, що триває протягом жовтня й початку листопада.
Харчується червононосий нирок майже винятково зеленими частинами рослин — листами рдестов, верхівковими пагонами куширу, водоростями й т.д.
Великі розміри й гарна якість м’яса ставлять цей вид у число коштовних мисливських птахів. У ряді місць – на півдні Казахстану й у Середній Азії – добувається рушницею в значній кількості.
Червоноголовий нирок (Aythya ferina), або, як його ще називають, червоноголова, або блакитна, чорніти, ставиться до так називаних нирковим качкам. Характерною рисою цих качок є здатність добре поринати й відносно довго перебувати під водою. На відміну від річкових качок корм вони добувають на значній глибині й можуть жити на глибоководних водоймах.
Червоноголовий нирок — досить велика, щільного статури утоку, з великою головою. Вага його коливається від 0, 7 до 1, 3 кг. Прекрасно плаває, на воді сидить досить глибоко, хвіст напівзанурений у воду. Добре поринає, залишаючись під водою до 30 секунд. Злітає важко, по косої лінії, але летить швидко, з характерним шумом.
Селезень сильно відрізняється від самки. Голова селезня каштаново-червона, спина сірувато-блакитна із дрібними крапинами, боку ясно-сірі. По фарбуванню голови й спини описуваний вид й одержав зазначені вище назви. У самки передня частина тіла бурувато-коричнева зі світлими ділянками біля дзьоба й на горлі. У польоті видні біле черево, світлі спина й підбивка крил, темні груди й голова. Самка небагато менше самця.
Розповсюджено червоноголового нирка на заході Північної Америки, у Європі й Азії від Скандинавського півострова й Британських островів до Байкалу й Центральної Азії. До границі лісу доходить тільки по Північній Двіні; південною межею служить зона дійсних пустель. Чисельність його на території ареалу досить різна. Звичайний він тільки в деяких районах Європейської частини СРСР, Західного Сибіру й Казахстану, в інших – значно більше рідкий.
Населяє червоноголовий нирок відкриті глибокі озера й старици, що поростили по берегах очеретом й іншою високою рослинністю.
На більшій частині ареалу це перелітний птах. Зимує в Західній Європі, у Середземномор’ї, у південних частинах Азії, на заході й півдні Північної Америки.
Прилітає червоноголова чорніти на місця гнездовий порівняно пізно, коли весна вже по-справжньому вступає у свої права. У більшості районів ареалу приліт починається в другій половині березня й закінчується у квітні.
Шлюбні ігри спостерігаються ще зо час прольоту, але остаточна розбивка на пари відбувається на місцях розмноження. У період шлюбних ігор часто можна бачити, як навколо самки, що плаває з опущеним у воду дзьобом, тримається трохи самців, які те закидають голову на спину, то різко викидають її вперед. Шия при цьому сильно роздута. Іноді самка літає над озером, супроводжувана самцями.
Після утворення пари самка починає влаштовувати гніздо. Розташовує вона його на сплавнине, завалі очерету, на мілководдя або на березі водойми в сухому місці. Іноді робить напівплавуче гніздо серед очерету на порівняно глибокому місці, зміцнюючи його на кореневищах і стеблах очерету.
У повній кладці втримується від 6 до 15 яєць зеленувато-блакитного фарбування, які пізніше стають грязно-маслиновими. Розміри яєць: 50-64 х 40 – 45 мм. Насиджує одна самка, приступаючи до цьому послу откладки останнього яйця. Тривалість насиживания 24 – 26 днів. Поява пташенят у більшій частині ареалу падає на червень.
Як тільки пташенята обсохнуть, мати веде їх від гнізда на водойму. Уже на второйтретий день вони можуть поринати й скльовувати комах з листів рослин. Виводок тримається поблизу від очеретів, у яких ховається при небезпеці.
Розвиваються пташенята порівняно швидко. Оперяють вони приблизно в місячному віці, а у двомісячному вужеві добре літають. До цього часу вага їх досягає 800 р. Основна маса молодих піднімається на крило в серпні. Підрослі молоді поєднуються в зграї й переходять до кочового способу життя.
Линяння в червоноголового нирка відбуваються два рази в році: літня послебрачная — повна й слідом за нею осіння предбрачная, що охоплює тільки дрібне оперення.
Першими починають линяти селезні. Незабаром після початку насиживания вони залишають гніздові місця й поступово збираються в зграї на придатні для линяння водоймах. Останніми служать ріки й озера з великими плесами й рясною їжею. Табуни селезнів, що линяють, тримаються звичайно на середині плеса, куди важко проникнути ворогові непоміченим і де птаха почувають себе в більшій безпеці. Якщо обраний для линяння плесо багате кормами, то нирки рідко наближаються до берега, у випадку ж недоліку кормів вони по зорях підпливають до берегів і годуються на мілководдя. червоноголові нирки, Що Часто линяють, тримаються у величезних табунах разом з іншими нирковими утоками – хохлатой чернетью, савками й ін.
Випадання махового пір’я починається звичайно в другій половині червня, а до середини серпня селезні, що перелиняли, у більшості районів уже піднімаються на крило.
Самки, що не мали в даному році виводків, линяють одночасно із селезнями в загальні з ними зграях. Сімейні самки линяють при виводках трохи пізніше, і линяння в них проходить у більше стислий термін.
Після того як дорослі птахи перелиняють, а молоді здіймуться на крило, у червоноголових нирків починається період підготовки до відльоту. Цей час проходить у них головним чином у годівлі, із чим зв’язані їх откочевки з місць линяння на інші водойми; правда, багато птахів до самого осіннього відльоту залишаються на місцях линяння. Осінній відліт починається в другій половині серпня й закінчується наприкінці жовтня.
Харчується червоноголовий нирок як рослинної, так і тваринною їжею, причому склад кормів міняється залежно від сезону й місця. Навесні й восени переважають зелені частини, кореневища й насіння водяних рослин. У літній період значне місце займають тваринні корми – личинки хирономид, у меншій кількості – молюски, личинки ручейников і т.п. На зимівлях нирки, що живуть у великих зграях на море, харчуються тваринною їжею, що живуть на внутрішніх водоймах – змішаної з перевагою рослинної їжі.
Значення червоноголового нирка як об’єкта спортивного й промислового полювання велико. Особливо велика питома вага серед добуває дичи, що, має він у Західному Сибірі й Казахстані.
Білоокий нирок (А. пугоса) — невелика качка, розмірами лише небагато крупніше чирка-свистунка. Вага його становить 0, 4-0, 65 кг. У польових умовах від інших нирків легко відрізняється одноманітним темним фарбуванням і дрібними розмірами. Характер польоту як й в інших нирків, але летить легше й робить більше різкі повороти.
У самця в шлюбному вбранні передні частини тіла й боки темні коричневорижие, підборіддя й черево білі, верхня сторона тіла й кільце в підставі шиї темно-бурі. Дзеркальце на крилі біле. Радужина ока біл або сірувато-біла, звідки й відбулася назва цього виду. Самка пофарбована в більше бліді тони.
Розповсюджено білоокого нирка від Середземномор’я до Тибету. У СРСР на півночі гніздиться до південної половини України, Середнього Поволжя, верхів’їв Тоболу, Ішиму й Чорного Іртиша; на півдні – до Чорного моря, Предкавказья., Грузії, Вірменії й Середній Азії.
Населяє глибокі очеретяні озера й лимани з відкритими просторами води.
На більшій частині ареалу — перелітний птах, зимує в берегів Середземного моря, у Північно-Східній Африці, у Чорного моря, на півдні Каспію, у Месопотамії, Систане й Індії.
У ряді районів ареалу, зокрема в нас у Середній Азії, білоокий нирок — одна з найбільш численних качок, в інших частинах порівняно рідкий.
Промислове значення білоокого нирка невелике, у ряді районів є звичайним об’єктом спортивного полювання. Добувається рушницею.
Беров нирок (A. baeri) по фарбуванню оперення дуже подібний з білооким нирком, але в самця вся голова й шия чорні з металічно-зеленим відливом, а в самки чорнувато-рудий верх голови й шиї.
Область поширення берова нирка вкрай незначна й обмежується лише басейном Амуру. Тут він населяє невеликі озера, що заросли очеретом і водною рослинністю, рідше такі ж лісові озера. Гнізда розташовує на землі, у траві в берегів водойм.
Скільки-небудь помітного значення в промислі не має. Місцями на зимівлях в Індії вважається майже неїстівною качкою через рибний присмак м’яса.
Хохлатая чорніти (A. fuligula) – утоку середніх розмірів: вага її коливається від 0, 53 до 1, 4 кг. На воді легко розпізнати її по чубі на голові, а також по фарбуванню самців, у яких білі боки яскраво виділяються на загальному тлі чорного оперення.
Літає ця чорніти швидко, але з води піднімається важко, по косої лінії. Добре плаває, чудово поринає. Їжу добуває переважно вертикально поринаючи на глибину 3-4, а іноді 10 м і більше, залишаючись під водою до 30-40 секунд. Досить мовчазний птах.
У самця в шлюбному вбранні боку тіла, черево, дзеркальце на крилі білі, інші частини тіла чорні, голова із синезеленоватим відливом. Самка по загальному фарбуванню подібне із самцем, але всі чорні кольори замінені рудувато-бурими, чубчик на потилиці виражений порівняно слабко.
Поширена хохлатая чорніти по всьому материку Євразії від Атлантичного океану до Тихого. До півночі вона зустрічається до південних районів тундри, до півдня – до північних районів ГДР, Польщі, північних районів України, низов’їв Волги, Казахстану, Алтаю, Монголії, Забайкалья й північних островів Японії.
Населяє відкриті озера, старици великих річкових заплав.
На переважній частині ареалу — перелітний птах. Зимує в Західній Європі, у Середземномор’ї, у південних частинах Азії до Японських островів включно.
Хохлатая чорніти цілком звичайна, а місцями й численний птах, зокрема в Середнім Заволжі, Башкирії, Зауралье, Західного Сибіру й Північному Казахстані.
Навесні хохлатая чорніти прилітає трохи пізніше крижня й шилохвости. У південних частинах ареалу вона з’являється в першій половині апреляг у північних – у першій половині травня й пізніше. На місця гнездовий качки прилітають парами, які, очевидно, утворяться на зимівлях і бувають добре помітні в пролітних зграях. Незабаром після прильоту починаються шлюбні ігри, під час яких селезень закидає голову на спину, різким рухом нахиляє її вниз, а іноді піднімає на воді, змахуючи крильми.
Гнізда влаштовуються поблизу від води — на березі, на острівцях, на плавучих сплавнинах або на купах плаваючі у воді очерету.
Як тільки гніздо побудоване, самка приступає до відкладання яєць. У повній кладці буває від 6 до 13 великих яєць грязно-маслинового цвіту. Розміри яєць: 53-65 X 37-47 мм. Самка сидить на гнізді протягом 23-25 днів. Самець ніякої участі в насиживании яєць і вихованні пташеняти не приймає й через якийсь час після закінчення кладки залишає район гнізда.
Починає гніздитися хохлатая чорніти досить пізно. Відкладання яєць спостерігається наприкінці травня – у червні, пухові пташенята з’являються в другій половині червня – у липні.
пухові пташенята, Що Вилупилися з яєць, проводять у гнізді менш доби й, обсохнув, під водійством матері спускаються на воду. Вони майже відразу ж здатні поринати. Пташенята вже в самому ранньому віці досить уміло затаюються серед надводної рослинності, що звісилися над водою шелюг або серед їхніх корінь, і каченяти, що розпласталося, помітити буває дуже важко; при найменшій можливості вони, поринаючи, ідуть у більше безпечне місце. При небезпеці самка прагне відвести виводок на відкриту воду, а сама, здійнявшись у повітря, із крекотом починає літати, відволікаючи увагу ворога на себе.
Виводок тримається разом до того моменту, поки молоді не оперяться й не здіймуться на крило. Незабаром після цього виведення починають поєднуватися в зграйки, що в різних районах ареалу спостерігається в різні числа серпня.
Селезні хохлатой чернети линяють двічі в рік: повністю влітку й частково восени; у самок літнє линяння теж неповна.
Після підйому на крило молодих і закінчення линяння дорослих качок починається підготовка до осіннього відльоту.
Осінній відліт починається порівняно пізно, у північних частинах у першій половині вересня, у південні наприкінці вересня — першій половині жовтня. Триває він довго й повністю закінчується до листопада.
Хохлатая чорніти майже винятково животноядная утоку. Харчується переважно молюсками, у меншій мері личинками комах (хирономид, бабок й ін.), водними ракоподібними й дрібної рибешкой. Рослинні корми споживаються лише в незначній кількості як домішка до тварин або при недоліку їжі.
Хоча якість м’яса хохлатой чернети помітно нижче, ніж річкових качок і червоноголового нирка, проте її значення як об’єкта полювання велико. У ряді районів вона добувається рушницею у великій кількості й займає значну питому вагу в дичном промислі. Крім того, хохлатая чорніти не боїться сусідства людини, нерідко гніздиться в населених пунктах і з успіхом може бути використана для заселення водойм приміської зони більших міст у декоративних цілях.
Морська чорніти (A. marila) – досить велика качка дуже щільної статури. Вага її становить 0, 75-1, 2 кг. Прекрасно поринає, поле швидкий, з води злітає легко.
У самця голова, шия, груди й зад чорні, спина ясно-сіра, черево й боки білі. Самка темно-бура, у підстави дзьоба біле кільце шириною в палець.
У птаха, що летить, добре помітна широка біла смуга, що проходить уздовж заднього краю крила.
Поширено морська чорніти в тундрах і північних частинах тайги Європи, Азії й північно-заходу Північної Америки. Перелітний птах. Зимує по узбережжях морів Атлантичного й Тихого океанів. Селиться по великим, переважно проточних озерах, богатим водною рослинністю. Харчується як рослинними, так і тваринами кормами.
Це звичайна, а в багатьох районах і численній качці, що уступає по чисельності лише морянці. Більша чисельність, висока якість м’яса ставлять цю качку в число дуже важливих і масових об’єктів полювання.
Мандаринка (Aix galericulata) — невеликої величини утоку, важить 0, 4—0, 7 кг. Чудова своїм розфарбуванням і напівдеревним способом життя.
Добре плаває, при цьому високо сидить на воді із трохи піднятим хвостом. Поринає рідко, тільки будучи пораненої. Поле швидкий і маневрений. Легко злітає, іноді майже прямо нагору. На відміну від більшості качок мандаринку часто можна бачити сидячої на галузях дерев або на прибережних скелях.
Своєрідною формою і яркою контрастним розцвіченням оперення мандаринка різко виділяється серед інших качок. На голові в самця чуб з довгого металічно-блискучого пір’я – попереду мідно-червоних, посередине синьо-зелених і до кінця синьо-фіолетових. З боків до них домішуються очі, що відходять за, довгі білі пір’я. По сторонах шиї звисають загострене руде пір’я. Саме внутрішнє махове кожного крила розширюється у вигляді трикутного вітрила, рудого зверху, блискучо-фіолетового знизу. Дзеркальце блискуче, зеленоватосинее. Зоб, передня частина груди й боки темні, рудувато-пурпурні, блискучі. На матово-чорних боках грудей по двох поперечних білих смуги. Боки жовтувато-буруваті зі струйчатим малюнком. Вся черевна сторона біла. Самка має більше скромне фарбування.
Область поширення мандаринки невелика й обмежується межами Східної Азії.
Населяє залісені гірські річки зі звисаючими над водою галузями дерев і приречние гірські ліси. Гнізда влаштовує, як правило, у дуплах на різній висоті, іноді до 10 м; рідше гніздиться на землі. Виведшиеся пташенята самостійно вистрибують із гнізда на землю.
Мандаринка досить звичайна, а місцями численна качка. Промислове значення її невелике, добувають її в незначній кількості. У Китаєві і Японії вона одомашнена й розводиться як декоративний птах.
Каролинская утоку (A. sponsa) є найближчим родичем мандаринки й володіє не менш розкішним яскравим оперенням. По своїх звичках може бути в більшій мері названа деревною качкою, чим мандаринка. Вона постійно сідає на дерева, швидко й з легкістю дикого голуба може проноситися між їхніми верхівками. Під час пошуку придатного для гнізда місця спритно й упевнено расхаживает по галузях дерев, досліджуючи кожне дупло, що попадається. Поряд із цим каролинская качка прекрасно плаває, добре поринає й може швидко ходити по суші.
Поширена каролинская утоку в Північній Америці, де населяє лісові водойми. Гніздиться в дуплах, іноді поселяється в білячих гніздах. У кладці 7-12 білі або вершкові кольори яєць. Як тільки самка сяде на гніздо, самець залишає самку й, приєднавшись до зграї інших самців, переміщається на підходящі водойми на линяння.
Завдяки чудовій якості м’яса каролинская утоку є популярним об’єктом полювання. Вона легко звикає до неволі й розводиться в декоративних цілях.
Гага звичайна (Somateria mollissima) — одна із самих великих качок; вага дорослих птахів становить у середньому 2, 2—2, 5 кг, а окремі найбільш угодовані особини досягають майже 3 кг .
.
Разом з іншими видами гаг вона належить до однієї з відособлених груп ниркових утік, найбільш близьких по анатомічних ознаках до турпанів.
Гага — чисто морський птах, прекрасно пристосована до навколишніх умов середовища; у глиб материка залітає тільки випадково.
Як всі дійсні морські птахи, вона пов’язана із твердою землею лише в період гніздування. Весь інший час проводить у відкритому морі й в узбереж, майже не виходячи на сушу. Їй не страшні ні сильний прибій, ні шторми.
Описуваний вид широко відомий своїм знаменитим гагачим пухом. Разом з густим щільним оперенням і значним шаром підшкірного жиру цей пишний високий пух, що особливо густо одягає черевце гаги, є одним із пристосувань птаха до життя на крижаній воді північних морів, на холодних скелях, на снігу й мерзлому ґрунті арктичних узбереж. Пухнув має виняткову легкість і малу теплопровідність, користується заслуженою славою кращого у світі природного утеплювача. Гагачий пух використається з незапам’ятних часів у народів півночі, застосовується в самих відповідальних випадках й у цей час. Він незамінний для пошиття одягу полярних льотчиків, альпіністів і т.д., і в цьому його велике практичне значення.
Від холодної води полярного моря гагу охороняє не тільки підшкірний жир і густий теплий пух, але й ціла система навколишнє все тіло повітряних мішків. Мішки ці грають також роль і прекрасний гідростатичний апарат, що полегшує птахам занурення у воду й підйом на поверхню.
Годуючись на воді, гаги постійно поринають, використовуючи крила для пересування під водою. Поринають звичайно на глибину не більше 4-5 ле, проводять під водою 25-30 секунд. Літають досить швидко, тримаючись низько над самими гребенями хвиль.
Самець звичайної гаги має дуже гарний, що кидається в очі строкате вбрання. Верх тіла в нього ослепительнобелий, на тімені чорна шапочка, потилиця зелений, груди оранжево-рожева, черево чорне. Самка трохи дрібніше самця, скромного рудувато-бурого фарбування із численними темними пестринами.
Поширено звичайну гагу по північних морських узбережжях й островам Європи, Східного Сибіру, Берингове й місцями Охотське морів, по полярних узбережжях Америки й Гренландії із прилежащими островами. У багатьох частинах ареалу звичайна, а місцями численний птах.
По характері перебування це жителька морських узбереж, переважно дрібних островів зі скелястими, богатими морськими тваринами берегами; островів з піщаними берегами через бідність кормової бази вона уникає.
Гага — перелітна або птах, що кочує. На зиму вона залишає свої гніздові місця й переміщається в більше теплі, незамерзаючі води. Правда, місцями вона залишається зимувати й у районі гніздування, наприклад в ополонках Білого моря, у крайки новоземельского припаю й т.д. Але основна маса птахів відлітає в незамерзаючі моря північних частин Атлантичного й Тихого океанів.
Основні місця зимівель наших європейських гаг, очевидно, західна частина Мурманського узбережжя й Північна Норвегія. Звідси вже в середині зими, у січні, разом зі збільшенням дня вони починають повільно, уплав просуватися на схід. У березні в східних губах Мурманського узбережжя скапливается велика кількість птахів, які з першою нагодою випливають далі до Нової Землі й у Біле море.
Клімат півночі непостійний, непостійні по роках і строки настання весни. Тому спостерігаються більші коливання й у часі прильоту гаг до своїх гніздових місць не тільки в різних частинах ареалу, але й у тому самому районі. У середньому приліт починається з перших чисел квітня в найближчі до зимівель районах і закінчується наприкінці червня на найбільш північних островах.
Після прильоту гаги увесь час тримаються на воді або на ділянках, що звільнилися в результаті відливу, каменю. При цьому вони віддають перевагу захищеним тихим бухтам, де скапливаются десятками й сотнями. У цей час вони посилено годуються й бувають надзвичайно жирні. Деякі самки, перш ніж злітати, довго тягнуть по воді жирний тулуб.
Ще на зимівлях або в шляху до місць гнездовий гаги розбиваються на пари. У всякому разі, наприкінці квітня й у травні в зграях гаг пари добре помітні. Поряд з парами є й незайняті самці, і тому нерідко спалахують бійки між декількома претендентами на одну самку. У цей період часто можна бачити токування самців. Токующий селезень підводиться на воді, опираючись на хвіст і злегка змахуючи крильми; шия його відкинута назад, дзьоб те лежить на груди, то вішається прямовисно догори; у такі моменти видається глухий, але далеко чутний лемент, видали трохи нагадує воркованье домашнього голуба. У ясний сонячний день, коли, точно бризи розплавленого золота, спалахують і гаснуть краплі води на гребенях зелених валів, постійно здалеку з моря доносяться ці глухі лементи, що воркочуть.
До розмноження гаги приступають у віці двох, а може бути, і трьох років. Гніздяться вони колоніями в кілька сотень, а іноді й до 2000 пар. Щільність розподілу гнізд у колонії буває іноді велика. Так, на острівці Крестоватике (Нова Земля) площею 300 м2 буває щорічно до 400 гнізд. Ті самі гнізда гаги займають протягом ряду років.
Гніздо являє собою ямку в ґрунті, скудно вистелену листами, обривками стебел рослин, зібраних птахом біля гнізда. Ширина ямки звичайно 20-25 див, глибина близько 10 див. Гніздо в більшості випадків добре вкрито під каменем, скелею, колодою, рідше розташовується на відкритому місці.
До будівлі гнізд й откладке яєць самки приступають на півночі Європи звичайно наприкінці травня — початку червня, на самих північних островах (наприклад, на Землі Франца-Иосифа) — наприкінці червня. Проміжок між откладкой окремих яєць звичайно одні доба. Після откладки четвертого яйця в гнізді з’являється пух, що самка вискубує зі свого черевця. До кінця кладки його стає настільки багато, що яйця тонуть у ньому.
У повній кладці 4—7 яєць зеленувато-сірого цвіту. Розміри яєць: 69-83 X X 47-53 мм. Самка сідає на гніздо після откладки четвертого яйця, а по закінченні всієї кладки, очевидно, зовсім не залишає гнізда. Тривалість насиживания 24-27 днів. За увесь час насиживания гага майже зовсім не приймає їжі, хіба що клює навколишню рослинність. Все це час вона існує за рахунок великого запасу жиру, гублячи у вазі чи ледве не цілий кілограм.
Наприкінці червня — початку липня починають з’являтися пташенята. У гнізді вони перебувають недовго. Швидко обсохнув, вони вже клюють навколишню рослинність і ловлять комарів, а через 1, 5-2 доби після вилупления разом з матір’ю відправляються на море.
Виводки забираються куди-небудь у тихі бухти, де всі камені густо засіяні раковинами литторин. Пташенята без праці їх скльовують. Підрослі пташенята починають полювати на жирних рачков-бокоплавов і видирати мідії із тріщин у каменях.
Виводки окремих гаг постійно збиваються разом, до них приєднуються молоді або неодружені самці, і незабаром робиться важко помітити які-небудь родинні відносини в цих строкатих зграях.
У двомісячному віці пташенята майже досягають розмірів дорослих птахів. У цей час мати їх кидає й вони переходять до самостійного способу життя.
Самці не приймають участі в гніздуванні. Після того як самки сядуть на яйця, селезні поєднуються в зграї й ідуть у море або відлітають на відокремлені острови на линяння. Спочатку міняється дрібне оперення, а потім махові пір’я. Під час линяння махових птаха на якийсь час гублять здатність до польоту. Закінчується повна зміна оперення в самців звичайно в серпні. У дорослих самок вона проходить трохи пізніше, із серпня по вересень.
У жовтні й листопаді відбувається пересування гаг у більше теплі області моря на місця зимівель. При цьому спочатку відлітають самці, а потім уже самки з молодими. Якщо по метеорологічних умовах осіни деякі виводки не встигають до цього часу підрости, гаги залишають їх напризволяще. Найбільш запізнілі виводки, треба думати, гинуть від жорстоких осінніх штормів і рано, що випадає снігу.
Харчується гага переважно тваринною їжею, до якої рослинні корми служать лише незначним додаванням. Із тварин поїдаються різноманітні водні молюски, хробаки, дрібні рачки, краби, офиури, морські їжаки, морські зірки й ін., рідше – риба. Навесні гаги нерідко годуються перезимованими ягодами вороники й зеленими частинами рослин.
Господарське значення звичайної гаги досить істотно. Більшу цінність, як відзначалося, має гагачий пух, що збирає із гнізд після висновку пташенят. Цей пух, так званий гніздової, що вискубує птахом з нижньої частини грудей і черевця, має незрівнянно більше високі товарні якості, чим пухнув, общипаний з убитого птаха. З кожного гнізда збирають 18-20 м чистого пуху. Гніздування гаги колоніями дозволяє збирати із гнізд значна кількість цього коштовного пуху.
Промисел гагачого пуху відомий із древніх часів. В Ісландії перші спроби правильного використання гагачих гнездовий ставляться чи ледве не до XII-XIII століть. Росія, за деяким даними, на початку минулого сторіччя займала на світовому ринку перше місце по експорті гагачого пуху, що заготовлялся й вивозився в кількості декількох десятків тонн щорічно. Але хижацьке винищування гаги – збирання яєць, відстріл самих птахів – привело надалі до різкого скорочення її чисельності. До початку поточного століття вона стала на більшій частині ареалу рідким птахом. Заборона полювання на гагу, організація заповідників і здійснення інших мір охорони гаги в СРСР привели до збільшення поголів’я цього коштовного виду. Однак й у цей час у ряді районів нерідкі випадки браконьєрства, що наносить велику шкоду поголів’ю гаги п гагачого господарства, що заважає правильної організації.
Крім описаного виду, на території нашої країни зустрічаються ще три види гаг
:
гага-гребенушка (S. spectabilis), розповсюджена в північних частинах Європи, Азії й Північної Америки; очкова гага (S.fischeri), що населяє Північно-Східну Азію й Аляску; мала, або сибірська, гага (S. stelleri), що гніздиться в межах вузької смуги узбережжя Північного Льодовитого океану в районі Сибіру й Аляски. У способі життя всіх цих видів багато подібного.
Перераховані три види, подібно звичайній газі, вистилають свої гнізда пухом, але колоній не утворять і гніздяться поодинці. У силу цього збір пуху із гнізд цих видів у скільки-небудь значній кількості неможливий. Представляють ці види деякий інтерес як об’єкти полювання, але добуваються в порівняно невеликій кількості.
Синьга, або чорний турпан (Melanitta nigra), — характерний представник групи турпанів, кілька видів яких зустрічається на території нашої країни.
Це утоку середнього розміру, вагою від 0, 9 до 1, 6 кг. Від інших качок добре відрізняється по суцільно чорному оперенпю в самців, темно-бурому з більше світлим зобом і черевом у самок. Добре плаває, прекрасно поринає, проводячи під водою до 45 секунд. По суші ходить незграбно, тримає тулуб сильно піднятим, тому що ноги в неї далеко відставлені назад. На польоті селезні видають крильми характерний дзенькіт, самки літають беззвучно.
Поширена в основному в тундрі й лісотундрі Європи й Азії від Скандинавського півострова до Лени, а також на деяких північних островах. Місцями заходить у зону тайги. Населяє відкриті озера й повільно поточні ріки, а в тайзі мохові болота. У більшості районів звичайна, але ніде численної не буває.
На більшій частині ареалу це перелітний птах. Зимує в основному в Північному й Балтійськом морях, а також у Британських островів й узбережжя Франції. У більше південних районах узимку зустрічається значно рідше. Дотримується неглибоких заток і бухт, усередину материка не проникає.
Харчується синьга в основному водними тваринами — молюсками, комахами й ін. Рослинна їжа, очевидно, має другорядне значення.
Синьга ставиться до числа промислових птахів, на неї полюють поряд з іншими утоками. Багато неї добувають на Балтійськом море.
Крім синьги, на території нашої країни зустрічається ще три види турпанів: тихоокеанська синьга (М. americaпа), розповсюджена в Північно-Східному Сибірі й на крайньому північно-заході Америки; пестроносий, або красноклювий, турпан (М. perspicillata), що гніздиться в Канаді й лише залітаючий до нас на Командорські острови; турпан (М. fusca), широко розповсюджений у Європі, Азії й на заході Північної Америки.
Всі ці види по величині приблизно із синьгу або покрупнее, мають чорне фарбування оперення, добре плавають і поринають, населяють переважно озера тундри й лісової зони. У способі життя мають багато подібного із синьгой.
Через відносно невелику чисельність промислове значення зазначених видів невелико.
Каменушка (Histrionicus histrionicus) — утоку невеликої величини, важить 0, 5 — 0, 8 кг. Добре плаває, прекрасно поринає навіть у смузі бурхливого прибою. Від інших качок отличима по фарбуванню оперення. Селезень темний з іржаво-рудими боками, білою напівмісячною плямою перед оком, білим нашийником, білими плямами й смужками з боків голови й на тулуб. Самка теж темна, із трьома білими цятками на голові.

Поширена каменушка в СевероВосточной Сибіру, Північно-Західній Америці, Гренландії, Ісландії. Населяє високогірні місцевості, переважно ріки льодовикової зони. На більшій частині ареалу – перелітний птах. Зимує в тихоокеанських й атлантичних узбереж, розташованих до півдня від місць гнездовий. Узимку тримається на море в кам’янистих берегів.
Каменушка — животноядная утоку, харчується комахами, ракоподібними, молюсками й іншими тваринами.
Через невелику чисельність каменушка не має скільки-небудь помітного промислового значення, за винятком деяких районів зимівель.
Морянка (Clangula hyemalis) — утоку середнього розміру, щільного додавання, з невеликою головою й довгим хвостом, що закінчується двома довгими нитковидними кермовими, при плаванні високо піднятими над водою. Вага цієї качки коливається від 0, 5 до 0, 9 кг.
Крила в морянки вузькі, загострені, поле швидкий. Вона легко плаває, прекрасно поринає. Часто тримається більшими зграями. Дуже галаслива качка, особливо навесні. Голос сильний, співучий, зовсім несхожий на голоси інших качок.
У самця в шлюбному вбранні весь верх і передні частини тіла темно-бурі, боку голови димчасті, черево біле. Самка подібна по фарбуванню із самцем і відрізняється в основному більше темним верхом і світлими боками. Узимку в птахів обоего підлоги голова й шия білі з темними плямами на щоках, а в самки білі й боку тіла.
По своєму поширенню морянка — кругополярная птах. Населяє вона зону тундри в Європі, Азії, Північній Америці, а також Ісландію й Гренландію. Гніздиться в основному по берегах озер, а в зимовий час і найчастіше в період линяння тримається в море. Це найбільш звичайна й у більшості випадків численна качка тундрових водойм, особливо Сибіру.
На більшій частині ареалу морянка перелетна й тільки місцями залишається зимувати в незамерзаючих частинах північних морів. Основні зимівлі зосереджені в прибережних частинах незамерзаючих морів Атлантичного й Тихого океанів.
Навесні морянки прилітають у тундру в травні — червні, коли земля звільниться від снігу й розкриють ріки й озера. Лише місцями, головним чином на північних островах, з’являються іноді задовго до розкриття прісних водойм і значний час тримаються в море. У гніздових місцях оголошуються парами й дрібними зграйками й незабаром приступають до пристрою гнізд. Уже через тиждень після прильоту можна зустріти гнізда з яйцями. У розмноженні беруть участь качки у віці біля двох років.
Гніздо влаштовується на землі, на сухому місці, звичайно поблизу озерець, струмків або навіть просто улоговин, наповнених водою. Найчастіше воно буває вкрито кустиком полярної берізки або низькорослого верболозу, а іноді міститься на відкритому місці серед осоки. Гніздо у вигляді досить глибокої невеликої ямки з убогої вистилкой з рослинної потерті або навіть зовсім без її. Як й в інших качок, до кінця откладки яєць у гнізді з’являється значна кількість темного пуху. Розміри гнізда: діаметр гнізда 19 див, діаметр лотка 13 див, глибина лотка 8 див.
Повна кладка складається звичайно з 6 — 7, нерідко 8 яєць із гладкою шкарлупою маслиново-бурого відтінку. Розміри яєць: 48 – 60 х 35-40 мм. Насиджує самка протягом 23-24 днів. Рефлекс насиживания в неї розвинений настільки сильно, що іноді вдається неї брати руками.
Пташенята з’являються в другій половині липня — початку серпня. Перші кілька днів вони тримаються разом з матір’ю в гнізда й тільки після цього сходять на воду. Плавають і поринають вони перший час погано й тримаються щільною зграйкою біля самки, сзивающей їхнім голосом. Довгий час виведення тримаються на мілководних озерах, переважно на ті з них, які уздовж берегів поростили осокою. Часто спостерігається приєднання до виводка чужих пташенят й об’єднання декількох виводків.
Поки пташенята малі, вони у великому числі гинуть від нападу поморників і великих чайок. Часто ці вороги морянки розоряють її гнізда й поїдають яйця.
Повний розвиток пташенят триває біля п’яти тижнів. Перед підйомом на крило вони переселяються з мілководних озер на великі водойми або на море, де й тримаються надалі.
Незабаром після того як самки приступляться до насиживанию, самці збираються в зграї й переміщаються до місць линяння. Линяють вони як на морських мілководдях у скелястих берегів, так і на невеликих мілководних озерах тундри. У цих місцях вони скапливаются більшими, а іноді навіть величезними зграями. У зв’язку з одночасним випаданням махових вони на тривалий час гублять здатність до польоту. Скупчення самців, що линяють, спостерігаються в період другої половини липня – першої половини серпня.
Самки починають линяти пізніше, після того як молоді здіймуться на крило. На відміну від самців линяють вони на місцях гнездовий, найчастіше на ріках, збиваючись у невеликі зграйки.
Осінній відліт у морянок відбувається протягом вересня — жовтня, коли почнуть замерзати водойми.
По характері харчування морянка — животноядная утоку. Основу її харчування в гніздовий час становлять водні ракоподібні, комахи і їхні личинки. Крім того, вона поїдає молюсків і дрібну рибу, особливо під час прольоту. Рослинні корми, що зустрічаються в шлунках, варто розглядати як випадкову домішку. Пташенята харчуються головним чином ракоподібними й у невеликому ступені рослинними кормами.
Промислове значення морянки в зоні тундри значно, по числу птахів, що добувають, вона посідає перше місце серед інших видів качок. Полюють на неї тут переважно провесною, тому що з моменту переселення на море її м’ясо здобуває неприємний захід ворвані.
Гоголь звичайний (Bucephala clangula) — відносно велика качка, щільної статури, з великою головою. Залежно від підлоги й сезону вага його коливається від 0, 4 до 1, 4 кг. Прекрасно поринає, переважно вертикально вниз. З води піднімається легко й летить швидко. Самець легко відрізняється від всіх наших качок по яскраво-білому фарбуванню грудей і боків, білому дзеркальцю на крилі п добре видним округлим білим плямам на чорній голові. Самка сіра, з білим низом, темною головою, відмежованої від тулуба білим нашийником, і з білою плямою на крилі. Особливо характерні для гоголя видимий на польоті дуже темна підбивка крила й біла пляма, утворена другорядними маховими. Гоголя легко довідатися також по дуже високому дзвенячому звуці (свисту), що він видає крильми при польоті.
Гніздова область гоголя займає більшу частину лісової зони Європи, Азії й Північної Америки. Улюбленими місцями перебування його є тихі тайгові ріки й озера по заплавах великих рік з лісистими берегами. На зиму летить із гніздової області в більше південні широти й зимує на узбережжях незамерзаючих морів і більш-менш великих внутрішніх водойм.
На більшій частині ареалу гоголь звичайний, а в тайговій смузі Європейської частини Радянського Союзу й Західного Сибіру є переважним серед інших качок.
Навесні гоголі прилітають у гніздові місця дуже рано, з появою перших таловин, коли водойми ще покриті льодом. Залежно від географічного положення району спостерігається це в період з кінця березня до початку травня. Перший час після прильоту вони тримаються на ополонках і калюжах надледной води. Прилітають в основному парами, які утворяться на зимівлях перед відльотом або ж на самому початку весняного прольоту. Правда, є спостереження, коли пролітні зграї складалися або з одних самців, або з одних самок.
Незабаром після прильоту можна спостерігати шлюбні ігри гоголів. Селезень розпускає хвіст, закидає голову на спину, а потім різким рухом викидає її вперед і нагору, одночасно штовхаючи лабетами тулуб уперед і піднімаючи ними фонтан бризів. При цьому оперення голови сильно распушается, отчого й без того масивна голова здається непомірно великою. Після цього селезень плаває навколо самки з витягнутою шиєю.
Пари в гоголів міцні п зберігаються протягом значної частини сезону розмноження. Бійки між самцями дуже рідкі, як і випадки переслідування чужих самок.
Полової зрілості гоголі досягають у дворічному віці.
Гнізда влаштовуються в дуплах дерев— осик, єлей, дубів, осокорів, каштанів, лип, буків — і дуже рідко на землі, між коріннями. Охоче гоголі заселяють дуплянки й гніздові ящики, повішені на деревах або встановлені на тичинах. Якщо птахів не тривожать, то вони іноді поселяються майже в самих селищах, гніздяться у дворах або на деревах, що облямовує автостради.
У потерті дупла самка робить акуратну ямку, у яку відкладає яйця. Після откладки перших яєць у гнізді з’являється білий пух, кількість якого до моменту насиживания буває велико. Деякі качині дупла заселяються гоголями до 30 років підряд, а тими самими самками кілька років підряд. При недоліку дупел між самками відбуваються бійки за їхнє володіння й нерідко в одному дуплі несуться дві самки.
Перші яйця з’являються в гніздах звичайно через тиждень, рідше через дві або три після прильоту перших птахів. Перші повні кладки з’являються залежно від географічного району в період від середини квітня до середини травня. Число яєць у кладці варіює від 4 до 14 . Яйця великі, блакитнувато-зеленого кольори. Розміри яєць: 53-68 х 40-47 мм.
Самка починає насиджувати після откладки останнього яйця й сидить протягом 30 днів. Перший період вона насиджує недбало, надовго залишає гніздо по ранках і вечорам, а в сонячні дні й удень, але останні 10 днів сидить дуже щільно. Весь період откладки яєць і першу половину періоду насиживания самець тримається поблизу від гнізда.
Вилупление каченяти відбувається дружно, протягом 2—3 годин, але після цього вони майже ціла доба залишаються в гнізді, обсихаючи під матір’ю й змазуючи жиром свій пух під її оперенням. Перед виходом гоголят із гнізда самка кілька разів підлітає до дуплянки й, причіпляючись до льотка, хрипнуло каркає. На її голос гоголята вилазять по вертикальній стінці дуплянки й зстрибують один за іншим на землю або на воду. Завдяки їх дуже малій вазі падіння з великої висоти (до 10 м і більше) обходиться для них благополучно. Досягши землі, гоголенок відразу ж здатний бігти. Як тільки всі пташенята виберуться з дупла, самка відводить їх у добре вкриту частину водойми, де їх буває важко виявити хижакам. Каченята прекрасно плавають і поринають і можуть перебувати під водою 1, 5-2 хвилини.
На відміну від інших качок розпад виводків у гоголів відбувається дуже рано, через 5—10 днів після виходу їх із гнізда. Виводки звичайно розпадаються на групки з 2-3 каченят. При утоці залишається не більше 1-3 гоголят, інші ж ведуть самостійний спосіб життя. Нелітні гоголята, як правило, у зграї не поєднуються.
Розвиток пташенят іде відносно повільно. Приблизно в місячному віці пухової вбрання заміняється перовим, у віці двох місяців молоді здобувають здатність до польоту, хоча махові до цього часу відростають у них ще не повністю.
Після того як самки сядуть на яйця, що буває приблизно в середині періоду насиживания, самці залишають їх, збираються в групи й відлітають до місць линяння, які нерідко розташовані дуже далеко від місць гніздування. Відліт селезнів відбувається в різних числах червня, линяння протікає протягом липня. Линяють вони на більших відкритих озерах степової зони, щорічно збираючись на деяких з них многосотенними чередами. Дорослі самки линяють пізніше, у серпні.
Осінній відліт гоголів починається у вересні й закінчується в основному в жовтні, але окремі зграйки тримаються майже до льодоставу.
Харчується гоголь майже винятково тваринними кормами; рослинна їжа становить лише незначний відсоток у кормовому раціоні. До складу тваринних кормів входить дрібна риба, водні комахи і їхні личинки, молюски, ракоподібні й т.п. Добуває корм він на дні водойми, поринаючи для цієї мети на глибину до 4 м.
Будучи широко розповсюдженої й місцями численною качкою, гоголь проте на території нашої країни промишляется слабко. У великій кількості він виловлюється за рубежем, у Балтійськом море, під час його сезонних міграцій. У минулому в нашій країні існувала ціла галузь споконвіку російського мисливського господарства, так називані гоголині гони. Особливо великого розвитку вони досягали в часи Русі питомої, коли в широких масштабах вироблялася вибірка з дупел частини яєць, а після висновку пташенят і коштовного пуху. Гоголині вгіддя, що представляли собою високоприбуткові яєчно-пухові господарства, нерідко були, як оповідають літопису, предметом серйозних зіткнень між питомими князями. Збір яєць і пуху зберігся подекуди й дотепер, наприклад на Ладожском озері, у Лапландії, на Печорі, у Барабинському степу й деяких інших місцях.
Близькими родичами звичайного гоголя є ісландський й малий, або американський, гоголь.
Ісландський гоголь (В. islandica) гніздиться в Ісландії, на півдні Західної Гренландії й у Північній Америці — на північному кінці Лабрадору, в області Скелястих гір і по Тихоокеанському узбережжю від Ванкуверу до затоки Кука на Алясці. Малий, або американський, гоголь (В. albeola) розповсюджений у северовосточной і центральної частини Північної Америки. Перший вид населяє переважно безлісні, тундрові території, другий – лісові озера.
Великий крохаль (Mergus merganser) — утоку великого розміру, з довгою шиєю й вузьким, порівняно довгим дзьобом. Вага його коливається від 1, 1 до 2 кг.

Як і всі інші види крохалів, великий крохаль добре й швидко плаває, глибоко занурюючи тулуб у воду, прекрасно поринає, досягаючи звичайно глибини 2—4 м. Літає він легко, швидко, з характерним свистом крил.
Великого крохаля неважко розпізнати по характерному фарбуванню оперення. У самця голова й верхня частина шиї чорні з металевим блиском, інша частина шиї, боки й низ тіла білі. У птаха, що летить, при погляді на неї зверху впадає в око цілком біла основна частина крила. Дзьоб яскраво-червоний. У самки руда голова з подвійним широким чубом. Горло й зоб білі.
Гніздова область великого крохаля охоплює більшу частину лісової зони Європи, Азії й Північної Америки, а також гірські місцевості Середньої Азії, Гімалаїв і Тибету. Населяє багаті рибою озера й прозорі ріки зі швидким плином.
На більшій частині ареалу це перелітний птах. Основні зимівлі її зосереджені біля Атлантичних і Тихоокеанських берегів Європи, Азії й Північної Америки, в області Середземного й Чорного морів, на півдні Каспію й у ряді інших південних районів Азії до Південно-Східного Китаю включно.
Звичайним великий крохаль буває тільки в горах і передгір’ях, в інших частинах ареалу це порівняно нечисленний птах.
Навесні перші крохалі з’являються досить рано, разом з утворенням на водоймах полинів; з настанням льодоходу спостерігається їхній масовий приліт і проліт. Весняний приліт триває із другої половини березня на півдні ареалу до кінця травня – початку червня на півночі.
На місця гніздування більші крохалі прилітають парами, але проте бійки між самцями іноді бувають і після прибуття на місце. Під час шлюбних ігор самці проробляють різні рухи головою, піднімають крила й хвіст, поринають і плещуться, піднімають на воді майже вертикально, піднімають ногами фонтани бризів. Коли гри відбуваються в зграї, плескіт води й глухих лементів, що каркають, самців бувають чутні здалеку.
Гнізда крохалі найчастіше влаштовують у дуплах старих дерев, що ростуть поблизу водойм, на висоті від 1 до 18 м. Часто використаються дупла чорного дятла. Іноді крохалі розташовують гнізд у старих будівлях, сараях, руїнах кам’яних будинків, а місцями в тріщинах прибережних скель або просто на землі під кущами. Охоче також займають гніздові ящики, повішені на деревах або встановлені на землі. Гніздо рясно вистилається світлим пухом.
У повній кладці від 8 до 15 яєць білого або вершкового фарбування. Розміри яєць: 55-74 х 37-50 мм. До насиживанию самка приступає після откладки останнього яйця й сидить на гнізді протягом 32 днів. Самець ніякої участі ні в пристрої гнізда, ні в насиживании яєць не приймає, але якийсь час тримається поблизу.
Залежно від географічного положення району виводки з’являються із другої половини травня до другої половини липня. пташенята, Що Вилупилися, доба або двоє перебувають у гнізді, після чого його залишають. З дупла вони вистрибують на голос матері. Як досягають води пташенята із гнізд на скелях, дотепер невідомо. Розповіді про те, що самки переносять їх на воду в дзьобі, малоправдоподобни.
Перший час пташенята поринають погано й тільки приблизно в тижневому віці освоюють мистецтво пірнання. Плавають вони добре, легко справляються зі швидким плином гірських рік. Проте пуховички часто відпочивають на спині матері. При небезпеці пташенята нерідко біжать по воді, ляскаючи крильцями. При загибелі матері молоді приєднуються до іншого виводка, і іноді при одній самці можна бачити до 30-40 молодих. Взагалі об’єднання декількох виводків у загальну групу – явище нерідке. На гірських ріках виведення звичайно не тримаються на одному місці, вони поступово спускаються вниз за течією.
Ростуть пташенята досить повільно й тільки у віці 60—70 днів здобувають здатність до польоту.
Після того як самки сядуть на гніздо, самці залишають їх, збираються в зграйки й відлітають до більших відкритих озер, а іноді до моря на линяння. Правда, значна частина самців линяє на місці, одинаками й невеликими групами. Спочатку переміняється контурне оперення, а в другій половині липня або початку серпня випадають махове пір’я. До кінця цього місяця самці звичайно знову здобувають здатність до польоту. Самки при виводках починають линяти пізніше самців. Літнє й осінньо-зимове линяння в них зливається в одне загальне затяжне линяння, чому зміна оперення на багатьох частинах тіла в них буває однократної.
Осінній відліт крохалів проходить пізно, приблизно в жовтні — листопаді, незадовго до замерзання водойм.
Великий крохаль винятково животноядная птах, основу харчування якої становить різноманітна риба, що іноді досягає 18 див довжини. Водні безхребетні – комахи, молюски й ін.- займають незначну питому вагу в його харчовому раціоні. Восени, коли крохалі збираються на прольоті сотенними зграями, можна спостерігати їхнє колективне полювання за рибою. Зграя швидко пливе в якому-небудь одному напрямку, розгорнувшись широким фронтом. При цьому птаха, опустивши дзьоб і частину голови під воду, виглядають видобуток і раз у раз поринають за нею. Відстаючі доганяють зграю по повітрю й опускаються в її передній ряд. Звичайно таку зграю, що полює, супроводжують чайки, які, пікіруючи на воду, схоплюють рибок, випугнутих на поверхню крохалями.
Скільки-небудь помітного промислового значення великий крохаль не має. Зв’язано це з його відносною нечисленністю, а також з тим, що м’ясо його в деякі періоди має неприємний захід. Хоча крохаль в основному рибоядная птах, але шкоди рибному господарству не наносить, оскільки основна маса крохалів живе по гірських річках, де рибний промисел відсутній. Однак там, де крохалів багато, вони можуть бути переносниками одного з видів хвороб риб – лигулеза. Добувається крохаль попутно під час полювання з рушницею на інших качок. Шкурки його з вищипаним пером після відповідного вироблення йдуть на виготовлення дитячих шапок й обробку шуб.
Савка (Oxyura leucocephala) — утоку середньої величини, вага її коливається від 0, 4 до 0, 9 кг. Це своєрідна качка, що відрізняється від інших видів рядом особливостей.
Савку відразу можна довідатися по манері плавання з майже вертикально поставленим хвостом. При цьому на воді вона сидить досить високо, але при небезпеці занурює тіло у воду так, що на поверхні залишається лише самий верх спини; так само плаває вона й при сильному хвилюванні води. Савка прекрасно плаває й чудово поринає, уступаючи в цьому, бути може, тільки бакланові й гагарам. Під водою може пропливати, міняючи напрямок, до 30-40 м. Поринає без сплеску, як би тоне, і, зринувши з води, здатна через секунду поринати знову й плисти під водою така ж відстань. Літає неохоче й рідко, ніколи не виходить на сушу. Все її життя проходить на воді.
Самка одноманітн-бура, у самця ж на далекій відстані виділяється біла голова.
Поширена савка ізольованими ділянками в області посушливих степів і пустель від півдня Пиренейского півострова й Марокко на схід до Кулундинской степу й верхів’їв Єнісею, на південь — до Середньої Азії й Систана.
Гніздиться ця качка на степових озерах Із заростями очерету й відкритими плесами з багатою водною рослинністю.
Гнізда робить плавучі, серед очеретів, на невеликій глибині. У кладці найчастіше 6 яєць, що вражають своїми розмірами: вони значно крупніше яєць крижні й приблизно дорівнюють яйцям пеганки. Гніздо ж, навпроти, порівняно невелике. Яйця грязно-білого цвіту. Насиджує яйця одна самка.
самку, Що Насиджує, ніколи не вдається застати в гнізді, що зв’язано, очевидно, з особливістю розвитку яєць. Думають, що дуже великі яйця цієї качки мають потребу в постійному зігріванні лише перший час й ембріони, що розвиваються в них, дуже незабаром одержують здатність до самостійної терморегуляції, що забезпечує їхній подальший розвиток. Відомий випадок, коли взяті із гнізда насідки савки, що перебували в кімнатах без усякого підігріву, розвивалися нормально й через тиждень із них вивелися пташенята.
Пухові пташенята мають тверді кермові пір’я. Пташенята піднімають хвіст, як це роблять дорослі птахи.
Харчується савка листами й насіннями різних водяних рослин, а також водними комахами, молюсками й ракоподібними.
Промислове значення савки мало, тому що чисельність її ніде не буває високої.