ПІДРОДИНА ГУСЯЧІ (ANSERINAE)

Підродина гусячих включає великі й середньої величини птахів з порівняно короткими ногами й у більшості випадків з довгою шиєю. Цівка покрита багатокутними щитками, з яких у середній частині ноги добре помітні шестигранні щитки (з боків і попереду). Фарбування різноманітне, зернальца на крилі немає. Линяння, як правило, буває один раз у році.
До цієї підродини ставляться лебеді й гусаки, яких налічується 29 видів. У Радянському Союзі з них зустрічається 17 видів.
Лебедь-кликун (Cygnus cygnus) — один з найбільш великих птахів нашої фауни; вага його досягає 7—10 кг, зрідка 13 кг.
Як й інші види лебедів, кликун по загальному вигляді — гарний, гордий і величний птах. Тіло його витягнуте, шия дуже довга, рівна по довжині тілу. Голова середньої величини; дзьоб, майже рівний по довжині голові, прямій, рівномірно широкий, попереду округлий. Ноги короткі, щільні, віднесені далеко назад. Оперення дуже пишне, густе, з більшою кількістю пуху.
При плаванні кликун глибоко занурює передню частину тіла у воду й трохи піднімає задню. Шия поставлена вертикально, голова спрямований уперед, і дзьоб тримається горизонтально. Крила щільно притиснуті до тіла, і спина в профіль має округлі обриси. Як й в інших лебедів, руху плаваючого птаха неквапливі. Але будучи переслідувана, пливе дуже швидко, і наздогнати неї на човні можна лише на превелику силу. З води злітає важко, довго розбігається, шльопаючи по воді лабетами, і лише поступово набирає швидкість і висоту. Летить, витягнувши шию, з рідкими, але сильними змахами крил, що роблять характерний звук. По землі ходить неохоче й рідко виходить на сушу. Голос голосний, трубний, чутний на дуже велику відстань.
Кликун досить обережний, майже завжди тримається на широких водних просторах удалині від берегів. Разом з тим це сильний і хоробрий птах, що самовіддано захищає пташеняти; удар її крила може переломити руку дитини або підлітка.
Фарбування оперення самця й самки снежнобелая, вуздечка й дзьоб жовті або желтооранжевие, ноги чорні. Молоді птахи в першому перовом убранні зверху димчатосерие з більше темною головою. Ноги сірувато-червоні. Після другого осіннього линяння злегка димчастий цвіт оперення голови зберігається й заміняється на чисто-білий тільки послу третього осіннього линяння – на третьому році життя.
Кликун гніздиться в північній половині Євразії від Ісландії, Шотландії й Скандинавії на заході до Камчатки й Сахаліну на сході. До півночі проникає до північних границь лісу й лише місцями північніше; до півдня – до Шотландії, Ладожского озера, Північного Каспію, Балхашалакульской улоговини, Джунгарии, Монголії, Північній Маньчжурії, Північній Японії. Будучи повсюдно в сприятливих місцях розповсюджений у лісовій зоні, південніше зустрічається спорадично й гніздиться лише в окремих ділянках.
У минулому лебедя-кликуна було значно більше. Особливо різко чисельність його скоротилася за останні десятиліття в південній половині ареалу. Очевидно, він перестав гніздитися, зокрема, в Уссурійськом краї. Причина цього явища лежить, з одного боку, у знищенні під впливом господарської діяльності людини сприятливих місць перебування, а з іншого боку – в інтенсивному полюванні на лебедів.
Улюбленими місцями гніздування кликуна є по можливості великі озера, що сильно заросли в берегів очеретом й іншою водною й прибережною рослинністю. Іноді селиться й на морських узбережжях, якщо там є зарості очерету, що чергуються з відкритими плесами; на зарослих глухих лісових озерах і старицах ; на озерах серед чагарникової тундри. Там, де птахів не тривожать, вони гніздяться й на невеликих, зарослих з берегів ставках, нерідко поблизу житла людини.
Лебедь-кликун — перелітний птах, лише місцями залишається зимувати в районі гніздування. Частково зимує на незамерзаючих протоках й ополонках у берегів Скандинавії, на Білому й Балтійськом морях, на незамерзаючих водоймах ряду інших районів помірної зони Євразії. Основні ж зимівлі розташовані в північній частині Середземного моря, у Передній Азії, на Каспієві, у Середній, Південній і Південно-Східній Азії.
Провесною, коли ще лежить сніг, а водойми покриті льодом і з’являються лише перші калюжі й закраини води в берегів, починається приліт кликунов. Спостерігається це біля середини березня в південних, наприкінці березня – початку травня в середні й у другій половині травня в північних районах гніздової області. Проліт іде довго й закінчується тоді, коли весна вже в розпалі. До місць гніздування прибувають парами, які у вперше, що приступають до розмноження птахів, формуються на зимівлях, а в старих зберігаються протягом багатьох лет життя. Статевозрілими кликуни стають на четвертому році життя.
Незабаром після прильоту кожна пара займає певен досить велику ділянку, на якому влаштовує гніздо. пара, Що Гніздиться, не терпить присутності на своїй ділянці інших лебедів, і на цьому ґрунті між парами іноді бувають запеклі бійки. Птахи зіштовхуються грудьми, піднімають над водою й б’ють один одного крильми, супроводжуючи свої дії голосними лементами.
Через одну-дві тижнів після прибуття на батьківщину самка влаштовує досить громіздке гніздо у вигляді великої купи рослинного матеріалу з лотком на вершині. Розташовується воно звичайно серед очерету, очерету, рогоза, частіше на сухому місці, іноді на мілководдя. В останньому випадку гніздо опирається на дно або буває напівплавучим. Будівельним матеріалом служить очерет, рогоз, очерет, осока, іноді деревні суки й галузі й т.п. Лоток вистилається більше м’яким і ніжним матеріалом – сухими стеблами трав’янистих рослин, мохами, пір’ям і пухом, які самка вискубує в себе із грудей і черева в період откладки яєць. Розміри гнізда: діаметр підстави частіше 1-1, 5 м, іноді до 2, 5 і навіть 3 м, висота до 0, 6-0, 8 м. лоток досить плоский, глибиною не більше 20 див при діаметрі 40- 50 див.
По закінченні будівлі гнізда самка приступає до відкладання яєць, що в різних частинах ареалу падає на травень — червень. У повній кладці від 3 до 7, частіше 4-6 яєць, пофарбованих у блискучий білий або слабо-жовтий цвіт. Вага яйця 33-36 р. При загибелі першої кладки самка робить другу, але завжди з меншою кількістю яєць.
Насиджує одна самка, але самець завжди перебуває поблизу й ревно охороняє гніздової ділянку. При небезпеці самець подає голос і самка, закривши яйця пухом і рослинним матеріалом, летить слідом за ним. Повернувшись на гніздо, самка спочатку перевертає яйця, а потім уже сідає на них. Насиживание триває 35-40 днів.
Виклевивание пташеняти в південних районах гніздової області спостерігається біля середини травня, у середніх — наприкінці травня — у червні, у північних — наприкінці червня — у першій половині липня. Тільки що обсохлі пташенята можуть уже самостійно добувати їжу. При небезпеці дорослі ведуть молодих у густі зарості, самі ж летять і не швидко повертаються назад. Виводок тримається разом і після того, як молоді почнуть літати, і нерідко в повному складі відправляється на південь.
Лебедь-кликун має дві линьки: літню — повну й осінньо-зимову — часткову. Літнє линяння починається зі зміни махових, які випадають відразу, і птах губить здатність до польоту. Вслід потім починається линяння дрібного пера. Нові махові виростають приблизно протягом місяця, і тільки після цього здатність до польоту в птахів відновлюється. Линяння старих птахів проходить при виводку й залежно від географічного району падає на липень – серпень.
Зміна махових у статевонезрілих молодих починається трохи раніше. До цього часу вони збираються більшими зграями на великих мілководних водоймах, де й тримаються весь період линяння. До кінця серпня повне літнє линяння як у дорослих, так й у напівдорослих звичайно закінчується.
Приблизно два тижні через починається часткове осіннє линяння, що охоплює дрібне контурне перо й кермові. Триває вона довго й закінчується, очевидно, до грудня.
Осінній відліт на зимівлі починається з настанням осінніх холодів і морозів і протікає наприкінці вересня — початку жовтня на півночі, у жовтні — листопаді в більше південних районах ареалу.
Дорослі харчуються як рослинної, так і тваринною їжею: поїдають кореневища й зелені частини водяних рослин і різних дрібних водних безхребетних. У харчуванні молодих переважають тваринні корми. Їжу добувають із дна, перекидаючись у воду подібно річковим качкам і глибоко занурюючи шию. На глибоких місцях годуватися не можуть.
Через нечисленність кликуна говорити про його промислове значення не доводиться.
У минулому практикувалися хижацькі способи полювання на лебедя, зокрема загін птахів, що линяють, у мережі, лов мережами на зимівлях і т.д., коли добували відразу по нескольку сотень птахів. Такого роду полювання в значній мірі сприяла катастрофічному занепаду поголів’я лебедів за останнє сторіччя. У цей час подібні способи полювання в нас заборонені. Однак в Ірані як і раніше процвітає хижацький лов мережами, якими іноді покривають відразу до 80 птахів.
Лебідь-шипун (С. olor) трохи крупніше кликуна, вага його коливається від 8 до 13 кг.
.
На відміну від кликуна при плаванні він часто згинає шию у вигляді букви S, а дзьоб і голову тримає похило до води. Шия в шипуна більше товста, а тому на відстані здається більше короткої, чим у кликуна. Крім того, контур спини в шипуна кутастий, а не округлий, як у кликуна. На лету шипун не видає голосних трубних звуків, а при змахах крил видали чутні характерний скрип більшого махового пір’я. При подразненні видає характерний шиплячий звук, по якому й одержав свою назву. Поблизу легко відрізнимо за великим наростом (шишці) у чола.
Розповсюджено лебедя-шипуна на ізольованих ділянках у середній і південній смузі Європи й Азії від Південної Швеції, Данії й Польщі на заході до Монголії, Приморського краю й Китаю на сході. Усюди на цій території шипун украй рідкий, часто пари від пари гніздиться на величезній відстані, а в багатьох районах зовсім відсутній. У СРСР трохи хащі його можна зустріти лише в басейні Уралу й на деяких озерах Казахстану.
Населяє зарослою водною рослинністю лимани, озера, іноді навіть болота, предпочитая глухі, мало відвідувані людиною водойми.
По способі життя й біології має багато подібного із кликуном.
У минулому лебідь-шипун розповсюджен був ширше й чисельність його була значно вище. У цей час какоголибо промислового значення не має. Шипун відрізняється уживчивим характером, легко живе в неволі й напівневолі. У багатьох районах Європи він утримується в напівдомашньому стані. Цей самих великих і гарний з лебедів вид заслуговує всілякої охорони й насамперед повсюдної заборони полювання. Найбільш доцільним є його вилов живцем і розведення в декоративних цілях на ставках міських парків, санаторіїв і будинків відпочинку. Необхідно також розширювати його розведення в одомашненому стані.
По загальному вигляді й оперенню малий, або тундровий, лебідь (С. bewickii) схожий на кликуна, але відрізняється трохи більше дзвінким голосом і помітно меншими розмірами; важить він приблизно 5—6 кг.
Малий лебідь розповсюджений по тундрі Європи й Азії від Кольського півострова на заході до дельти Колими на сході, заходячи в область лісотундри й на західні острови Північного Льодовитого океану. Для гніздування вибирає заболочені й низькі трав’янисті ділянки тундри з розкиданими по них озерами, а також річкові долини, що буяють старицами й протоками.
У більшості районів гніздової області цей вид більш-менш звичайний, але там, де на нього інтенсивно полюють, став рідким.
Навесні прилітає в тундру рано, у травні — початку червня, коли починає танути сніг і на ріках з’являються вимоїни. Як п інші лебеді, на місцях гнездовий з’являється парами. Шлюбні ігри своєрідні й проходять на суші. При цьому самець ходить перед самкою, витягає шию, часом піднімає крила, видаючи ними особливий звук, що ляскає, і лунко кричить. Через якийсь час пари перелітає на інше місце й весь цей ритуал самець проробляє знову.
Відразу після прильоту самка починає будувати гніздо, вибираючи для цього невелике сухе піднесення. Лоток звичайно вистилається тільки пухом й іноді пір’ям. Кладка з 1-5, частіше 2-3 яєць, спочатку білих, але незабаром покриваються жовто-бурими плямами. Насиживание триває 29- 30 днів. У липні з’являються пташенята, після чого лебеді переселяються на воду й разом з виводком тримаються по озерах. У віці 40-45 днів молоді стають літними, що служить показником більшої скоростиглості тундрового лебедя, чим інших видів лебедів. На початку вересня повсюдно в Арктиці зустрічаються тільки літні виводки.
Більш швидко, ніж в інших лебедів, відбувається зміна махового пір’я при линьке. Як тільки махові отрастут, дорослі лебеді разом з молодими залишають гніздові місця й пускаються в міграційний шлях до південних зимівель. У тундрі малий лебідь проводить у цілому 120-130 днів.
Харчується малий лебідь переважно рослинною їжею, добуваючи її не тільки у воді, але й на суші. Трава біля гнізда звичайно буває повністю вищипана. Охотнее інших лебедів поїдає дрібну рибешку.
Описуваний вид часто добувається на полюванні й має велике промислове значення.
Американський лебідь (С. columbianus) досить подібний з малим лебедем, лише покрупнее розмірами й має більше тонку шию. Колись був широко розповсюджений по тундрі й почасти лісотундрі Північної Америки від Аляски до Баффиновой Землі, у цей час украй рідкий і спорадичний. Селиться в самих глухих і важкодоступних місцях. Зимує уздовж Тихоокеанського узбережжя Північної Америки до Каліфорнії й Атлантичного – до Флориди.
У СРСР залітає на Анадир, Командорські острови й, за неперевіреним даними, на Чукотку.
Фарбування оперення в чорного лебедя (С. atratus) чорна, і лише більші махові білі. По величині він трохи менше лебедя-кликуна, має дуже короткий хвіст, тонку довгу шию й маленьку голову; дзьоб без наросту. Внутрішнє другорядне махове й плечове пір’я красиво й пишно закручені. По звичках має багато подібного із шипуном, але крикливіше останнього.
Плаваючий лебідь граціозний, але його своєрідна краса особливо проявляється тоді, коли він летить високо в повітрі і його яскраво-біле махове пір’я чітко виділяються на тлі його чорного оперення.
Розповсюджено чорного лебедя в Австралії, де колись був досить численний, а в цей час у багатьох місцях винищений. Живе на великих болотах й озерах, що поростили рослинністю. Гніздо у вигляді великої купи болотних рослин, розташоване на невеликих острівцях або на воді. Кладка складається з 5-7 грязно-білих яєць, трохи більше дрібних, чим у шипуна. Насиджує одна самка. Чорний лебідь легко приручається й став звичайним декоративним птахом у парках і садах Європи.
Черношейний лебідь (С. melanocoryphus) одержав таку назву за чорне фарбування голови й шиї при білому цвіті всього іншого оперення й червоному наросту на дзьобі. По величині він дорівнює приблизно тундровому лебедеві. По манері згинати шию й триматися на воді найбільше походить на шипуна. Розповсюджений у південних частинах Південної Америки.
Сірий гусак (Anser anser) — великий птах, із щільною статурою, щодо довгою шиєю, невеликою головою, товстим дзьобом і помірною довжиною ногами, постаченими плавальними перетинками. Вага його коливається від 2, 5 до 4, 4 кг, зрідка до 6 кг.
,
Як птах, що збирає корм значною мірою на суші, добре ходить і швидко бігає по землі. Превосходно плаває й поринає, але рятується пірнанням тільки в період линяння або будучи пораненої. Взагалі це дуже сильна, хоча до крайності обережний птах; поранений і переслідуваний гусак захищається з дивною силою й спритністю й наносить крильми такі сильні удари мисливським собакам, що испитавшие їх уже бояться кидатися до гусаків. Поле сильні й швидкий, хоча змахи крил рідкі. Піднімається високо тільки під час перельоту, в інший же час літає низько.
По фарбуванню оперення сірий гусак схожий на домашні. Верх тіла бурий-бурий-сірувато-бурий, перехідний на спині й попереку в попелясто-сірий цвіт. Надхвостье біле. На сірувато-бурих боках поперечні світлі смуги, на грудях і передній частині черева чорні плями. Дзьоб блідо-тілесний або рожевий кольори, ноги червоний-червону-червоне-червона-червоні-м’ясо-червоні. Самка неотличима від самця, але трохи дрібніше.
Гніздиться сірий гусак по всій Європі, у значній частині Сибіру, на Далекому Сході, у Середній і Передній Азії, у Кашгарии, Джунгарии, Монголії й північній половині Китаю. Будучи колись усюди численним, у цей час він у багатьох місцях став рідким або зник зовсім й у межах великої гніздової області селиться ізольованими колоніями. Падіння чисельності й повне зникнення особливо помітно в західній половині ареалу. Тільки у Волзько-Уральських степах, Західному Сибірі й Казахстані він є звичайним, а місцями поки ще численним.
Найбільш типовими місцями перебування сірого гусака є річкові заплави, озера й лимани з густими заростями очерету й іншої водной рослинності, трав’янисті болота, мокрі луги. Усюди для гніздування вибирає лише самі недоступні й непролазні місця й притім по сусідству із заболоченими трав’янистими лугами, на яких він годується.
Описуваний вид — перелітний птах. Зимує на Британських островах, на європейському й африканському узбережжях Середземного моря, в Ірані, Афганістані, Індії, Індокитаєві й у південній частині Китаю. У межах нашої країни на зимівлях зустрічається на Каспієві, у невеликому числі на Чорному морі, у Середній Азії.
Навесні сірі гусаки прилітають дуже рано, коли величезна більшість водойм ще під льодом, багато снігу і є лише невеликі таловини. У південних районах гніздової області це спостерігається приблизно в першій половині березня, у північних- у квітні. На прольоті птаха тримаються зграями, вибудовуючись клином, рідше шеренгою. Чисельність птахів у зграї досить різна, від декількох штук до декількох сотень. Під час зупинок на відпочинок і годівлю нерідко зграї збираються разом, і тоді утворяться тисячні скупчення птахів, що представляють досить ефектне видовище, що і дотепер можна спостерігати подекуди в глухих степових районах Казахстану.
На місця гнездовий гусаки прилітають, уже розбившись на пари, і тільки в частини птахів пари утворяться на місці. До розмноження приступають тільки на третьому, а деякі, може бути, і на четвертому році життя, по досягненні половозрелости.
Відразу після прильоту пари посідають гніздові місця, але до будівлі самого гнізда приступають тоді, коли сніг уже майже повністю зійде й більшість водойм звільниться від льоду. Для гнізд вибирають сухі гриви, бугри, купини, купи старого очерету, сплавини й т.п. Гніздо будує одна самка, переважно зі стебел і листів очерету й інших водяних рослин, хоча місцями використаються деревні гілки й суки.
Саме гніздо являє собою циліндричну купу з рослинних матеріалів, більше грубих і недбало складених зовні, більше м’яких і ретельно звитих зсередини. Лоток круглої форми, ретельно вистелений м’якими листами й пухом, яким обкладаються й краю гнізда. Розміри гнізда в різних умовах сильно варіюють, досягаючи 60-100 див у підставі, 40-100 і навіть 120 ледве висоти; діаметр лотка від 18 до 30 див, глибина лотка від 6 до 20 див. Повна кладка з 4-10, частіше 4-5 білих гладких з легким палевим, іноді зеленуватим відтінком яєць. Вага останніх коливається від 14 до 24 р.
Відкладання яєць у різних частинах ареалу падає на другу половину березня, квітень і навіть перша половина травня, причому строки откладки бувають розтягнуті на місяць і більше в птахів навіть того самого району.
Насиджує яйця одна самка, але самець постійно тримається поблизу гнізда, при небезпеці сильно хвилюється й видає лементи. Злітаючи ненадовго із гнізда на годівлю, самка прикриває яйця листами й пухом. Насиживание триває 27-28 днів.
пташенята, Що Вилупилися, обсохнув під крильми матері, залишають гніздо й тримаються на водоймі серед заростей водяних рослин. Самець і самка перший час накодятся неотлучно при виводку. При небезпеці пташенята затаюються в заростях або рятуються поринаючи. Приблизно в місячному віці молоді досягають половини величини дорослих, а ще через місяць по розмірі не уступають останнім і незабаром піднімаються на крило.
Приблизно в той час, коли пташенята оперяться, але літати ще не можуть, дорослі сімейні гусаки починають линяти. Линяння протікає в них цілком при виводку. Спочатку линяють самці, трохи пізніше й самки. Линька починається з випадання махового пір’я, і птаха гублять здатність до польоту. У цей час вони переміщаються в глухі, по можливості спокійні місця, де ведуть схований спосіб життя. На півдні ареалу дорослі сімейні птахи починають линяти із червня, на півночі – приблизно з 20-х чисел липня, і до середини серпня линька майже всюди закінчується. До цього часу закінчується ріст махових й у пташенят, які піднімаються на крило разом з дорослими птахами.
Небагато раніше, ніж у сімейних гусаків, починається линяння в дорослих неодружених і молодих статевонезрілих. У цей час вони збираються в зграї й переміщаються на кормние, добре захищені водною й прибережною рослинністю водойми. Нерідко ці переміщення приймають характер добре виражених перельотів на досить більші відстані. Так, у дельту Волги прилітають линяти гусаки із Західного Сибіру, Північного Казахстану й ряду інших віддалених місць. До них частково приєднуються й самці від виводків. У сприятливих місцях гусаки, що линяють, концентруються в значних кількостях. Вилинявши, вони залишаються в районі линяння, звідки пізніше відправляються в шлях до зимівель.
По закінченні линяння гусаки залишають кріплення й починають вести зовсім інший спосіб життя. У цей період для них особливо характерні щоденні перельоти на годівлю. Окремі родини, а частіше зграї вилітають на кормові місця коли заходило сонце, уночі повертаються на обмілині, великі плеси водойм або на відкриті недоступні частини узбереж, де сплять коштуючи або опустившись на пісок. Перед світанком знову вилітають на годівлю, а пізно ранком повертаються назад або на іншу водойму, де тримаються весь день до вечора. Тут вони відпочивають і годуються, а ввечері знову летять на вподобані кормние місця. Годуватися вони вилітають на стерні, парові й озимі поля, у степу або на узбережжя й мілководдя.
Осінній відліт відбувається в північних районах ареалу в другій половині вересня, у південні затягується до кінця жовтня й навіть до листопада.
По характері харчування сірі гусаки винятково растительноядние птаха. Навесні годуються як на водоймах, де поїдають пагони різних водяних рослин, так і на землі, де поїдають сходи трав й озимих посівів. У період розмноження майже цілком перемикаються на харчування водними й околоводними рослинами, серед яких особливо охоче поїдають плоди рдестов. Пташенята в цей час уживають у їжу найбільш ніжні частини водяних рослин. Після підйому на крило птаха перемикаються головним чином на наземні рослинні корми – насіння диких і культурних рослин, озимі сходи й т.д.
У зв’язку з падінням чисельності промислове значення сірого гусака в цей час невелико. У тих місцях Сибіру й Середньої Азії, де цей вид ще звичайний, а також у місцях масового прольоту він є досить популярним об’єктом спортивного полювання. Добувається рушницею з підходу, на перельотах, подкарауливанием на місцях годівлі й відпочинку й т.д. Полювання на нього вимагає вправності й терпіння.
Сірий гусак є родоначальником ряду порід домашніх гусаків — тульських, холмогорских, шадринских, тулузских й эмденских.
Гуменник (A. fabalis) величиною приблизно із сірого гусака, але більше щільної статури; вага його коливається від 2, 75 до 4, 5 кг.
По способі життя це більше сухопутний птах, чим сірий гусак, він більше часу проводить на землі, у зв’язку із чим легко по ній ходить і прекрасно бігає. У період линяння нерідко рятується від небезпеки втечею, причому з такою швидкістю, що не всякий собака встигає його нагнати, перш ніж він добереться до водойми. На воді тримається легко й добре поринає.
Гуменник пофарбований ледве темніше, ніж сірий гусак. Голова й шия бурі з легенею охристим відтінком. Передня частина спини й кроющие крил бурий-буру-буре-бура-сірувато-бурі, середина спини, поперек і махові чорно-бурі. Горло світле, зоб і груди беловатосерие. Боки темні зі світлими ободками пір’я, що утворять світлі поперечні смуги. Черево й подхвостье білі. Дзьоб чорний з жовтим, жовтогарячим або червонуватим перев’язом перед вершиною. По фарбуванню оперення самець і самка неотличими; самка трохи менше самця.
Розповсюджений гуменник досить широко, населяючи зону тундри від Гренландії, Шпицбергена й Ісландії через всю Європу й Азію до Чукотки й півночі Камчатки; на самому сході Європи й в Азії гніздиться також у зоні тайги, де йде далеко до півдня — до Сихотэ-Алиня, Прибайкалля, Хангаю, Саянів й Алтаю.
Гуменник — перелітний птах. Зимує в узбереж Західної Європи, Середземне й Чорного морів, частково в Середній Азії, в устя Інду, у Японії й у південно-східних частинах Китаю.
Характерним його місцеперебуванням є ділянки трав’янистої й чагарникової тундри, переважно по сусідству з водоймами; у лісосмузі — глухі лісові струмки, широкі річкові долини, великі мохові болота, заболочені долини високогірних рік з озерами, гірські лісові озера.
Незважаючи на те що за останні десятиліття у зв’язку з інтенсивним освоєнням Арктики чисельність гуменника значно зменшилася, у багатьох глухих і малолюдних районах тундри він й у цей час досить звичайний, а місцями й численний. У тайговій смузі, де порівняно мало зручних для гніздування місць, чисельність його невелика.
Провесною, разом з появою перших таловин і калюж, з’являється в місцях гнездовий і гуменник. Залежно від географічного положення району це спостерігається в період від кінця квітня – початку травня (північ Європи) до кінця травня – початку червня (Таймир, Колима, Шпицберген). Весна в цей час ще надзвичайно нестійка, відлиги переміняються заморозками, іде проліт північних особин, а місцеві птахи вже приймаються за гніздові справи. Прилітають гуменники на батьківщину, очевидно, уже розбившись на пари, у всякому разі, пари бувають помітні зараз же після прильоту.
Насамперед пари вибирає місце для гнізда, що звичайно міститься на сухих, незаливаемих місцях річкових долин, на горбках або горбках у тундрі або серед низьких і рідких ивнячков; у тайзі — на сухих місцях поблизу озер, боліт, річок або на острівцях водойм. Уподобане місце втоптується або на ньому робиться невелике поглиблення. Гніздо являє собою досить акуратну будівлю. У підставу його укладається мохи й різні сухі рослинні залишки, лоток вистилається більше ніжним матеріалом, а його краї обкладаються пір’ям і пухом, які самка вискубує зі свого черевця. Іноді гніздо складається з поглиблення в ґрунті, вистеленого пухом.
На відміну від деяких інших гусаків гніздо роблять самець і самка разом.
Коли гніздо буває готово, самка починає відкладати яйця. Повна кладка містить 3-6, іноді 7-8 і навіть 9 яєць, але найчастіше 3-4. Фарбування їх нежнопалевая або біла з жовтуватим відтінком, але незабаром від забруднення на них з’являються сірі або жовті плями.
Сидить на гнізді тільки самка близько 25 днів. Самець постійно перебуває поблизу гнізда, попереджаючи самку про небезпеці. При виклевивании пташеняти самка оттвсгшввет шкарлупу убік. Залежно від району пташенята з’являються від перших чисел червня до другої половини липня. Розтягнутість строків виклевивания пташеняти має місце навіть в одному районі. Так, в устя Єнісею молоді з’являються з кінця першої декади червня до середини липня.
Після того як, що вилупилися пташенята, обсохнуть й обігріються під крильми матері, вся родина переселяється на вологі трав’янисті луги, у річкові долини й на острови, предпочитая місця із чагарниковою рослинністю, у якій птахи рятуються від небезпеки. При тривозі пташенята затаюються в траві або чагарнику, дорослі ж відлітають недалеко убік, проявляючи там занепокоєння; по закінченні тривоги вони повертаються до пташенят. У виходжуванні пташенят самець бере участь нарівні із самкою.
Ріст пташенят іде досить швидко. Приблизно в півторамісячному віці молоді досягають величини дорослих і піднімаються на крило. Під час росту молодих старі птахи залишаються увесь час із ними й з ними ж линяють.
Дорослі гуменники линяють, очевидно, один раз у році. Як й інші гусаки, у цей період вони гублять здатність до польоту.
Як й у сірого гусака, першими линяють неодружені й дворічні статевонезрілі птахи. Наприкінці червня – початку липня вони збираються в зграї й перелітають у сприятливі для линяння місця, іноді на значні відстані, наприклад з Південного острова Нової Землі на Північний, з окраїн материка на острови Новосибірського архіпелагу й т.д. Приблизно в першій половині липня починається зміна махового пір’я. Для линяння птаха вибирають великі річкові долини з більшим числом дрібних і великих озер і із сирими низькими трав’янистими лугами, великі відкриті озера й інші місця з рясною їжею, на яких можна заздалегідь виявити наближення небезпеки. У таких місцях птаха тримаються чередами, у яких у зоні тундри до гуменникам нерідко домішується білолобий гусак, а іноді й пискулька. Місцями концентрація гусаків, що линяють, буває досить високої. Так, в Енисейско-Пясинской тундрі на ділянці долини ріки Глибокою довжиною 5 км авторові цих рядків удалося виявити понад півтори тисяч гусаків, що линяють, більше половини яких становили гуменники.
Дорослі сімейні гусаки починають линяти тільки тоді, коли трохи підростуть пташенята. До початку линяння вони перебираються на водойми й тут у ряді випадків з’єднуються по нескольку родин разом. Починають губити махові пір’я вони приблизно із середини або з 20-х чисел липня. Линька птахів, що гніздяться, протікає різночасно: першим вступає в линяння самець, а потім уже й самка. До кінця линяння дорослих відростають і міцніють махові й у молодих, після чого вони починають літати. Із цього часу сімейні зв’язки порушуються.
птахи, Що Перелиняли, збираються в зграї, що складаються із птахів різних виводків і віків, і починають вести кочовий спосіб життя. День птаха проводять на тихих річкових обмілинах або на більших озерах, до вечора летять на багаті кормами місця й тут наїдаються досита. Уночі дрімають на цих же місцях, перед ранковою зорею годуються й потім летять на раз обране місце денного відпочинку. Так птаха живуть до відльоту, що починається разом з настанням морозів, побивающих рослини, а отже, і корму гусаків. Осінній відліт з найбільш північних районів гніздової області починається в перших числах вересня, у більше південних – у різні числа вересня. Усього в місцях гнездовий на Новій Землі гуменники живуть 105-145 днів, на Таймирі – 90-102 дня.
Харчуються гуменники зеленими частинами різних трав’янистих рослин, ягодами, особливо лохиною. Під час перельотів часто пасуться на зеленях, на прибраних хлібних полях, а взимку – на рисових полях і місцях, що були під городніми культурами. Їжа пухових пташенят складається з різних водних і наземних комах, молюсків і ракоподібних.
Для місцевого населення в тундрі гуменники мають велике значення. У період гніздування збирають їхнього яйця, улітку під час линяння їх заганяють у мережі, навесні й восени добувають рушницею. Про масштаб промислу можна судити хоча б по тому, що в низов’ях Єнісею група мисливців в 5-7 чоловік за один загін добуває в мережі іноді до 1000 гусаків, серед яких переважають гуменники. Там, де гуменник рясний, його заготовляють у значній кількості й для споживання в їжу людиною, і для корму їздових собак. Збір яєць і масовий вилов гусаків, що линяють, веде до неминучого скорочення чисельності цього коштовного птаха. Необхідно регламентувати добування гуменника, для того щоб зберегти основну череду.
У місцях прольоту й зимівель гуменник є предметом спортивного полювання.
Білолобий гусак (A. albifrons) – середньої величини гусак, вага якого коливається від 2 до 3, 2 кг.
Білолобий гусак більше наземний птах, чим водна, його частіше можна побачити на землі, чим на воді, до якої він прилітає тільки на водопій. На землі добре ходить і швидко бігає. Злітає з води й сідає на воду легко. Добре плаває, а при небезпеці й поринає.
Фарбування оперення цього виду зверху тьмяно-сіра, знизу трохи світліше. Добре відрізняється від гуменника по чорних плямах на череві й білій плямі на чолі.
Білолобий гусак населяє тундри Європи, Азії й Північної Америки, а також багато островів Північного Льодовитого океану. Гніздиться по сухих ділянках тундри біля прісних водойм. На зиму із гніздової області летить до півдня до Мексики, Вест-Індії, Південної Європи, Середньої Азії, Індії, Китаю, Кореї і Японії.
Білолобий гусак — один із самих численних видів гусаків. У межах нашої країни в найбільших кількостях гніздиться в тундрах Сибіру.
По способі життя багато в чому подібний з гуменником.
Як і гуменник, білолобий гусак має велике промислове значення.
Пискулька (A. erythropus) по зовнішньому вигляді й фарбуванню оперення схожа на білолобого гусака, але помітно дрібніше його, більше гострокрила й завдяки цьому легко помітна в польових умовах. Для неї характерний пискливий лемент, по якому вона одержала свою назву. Важить від 1, 6 до 2, 5 кг.
Поширена пискулька в тундрах Європи й Азії від Скандинавії до Анадиру. Зимує у великому числі на Балканському півострові, у Закавказзі, у південно-східних берегів Китаю, у берегів Японії й Кореї. У деякій кількості взимку зустрічається в Західній Європі, у Малій і Передній Азії.
Селиться в чагарниковій тундрі, у долинах гірських рік, по берегах озер, на гірських схилах.
Чисельність пискульки помітно менше такий білолобого гусака, місцями вона навіть рідка; найбільш численна в басейні ріки Хатанги. Промислове значення її невелико.
По манері триматися й по фігурі сухонос (A. cygnoid) дуже нагадує великі особини гуменника, і на далекій відстані його важко відрізнити. Поблизу можна розпізнати його по добре помітній темній смузі, що проходить уздовж задньої сторони шиї. Важить він від 2, 8 до 4, 5 кг.
Поле сухоноса здається більше важким, чим поле інших гусаків. Добре плаває й поринає. Під час линяння при небезпеці занурює тіло у воду так, що залишається одна голова, або ж повністю ховається під водою й пливе до безпечного місця. Голос у сухоноса голосний і більше протяжливий, чим у гуменника.
Фарбування оперення в описуваного виду сірувато-бура. Черево, надхвостье й подхвостье білі. Верх і боки голови, підборіддя, задня сторона шиї бурі, передня сторона й боки шиї білуваті. Зоб і груди бурувато-сірі. Боку тіла чорнувато-сірі зі світлими поперечними смужками. Дзьоб чорний, у підстави надклювья біла смуга. Ноги красноватожелтие. У самців підстава надклювья трохи роздута, чого немає в самок.
Сухонос займає щодо невеликий ареал у Східній Азії. Гніздиться він від Сахаліну на сході до Зайсанской улоговини на заході. До півночі доходить до Аяна, Забайкалья, Байкалу, Минусинской улоговини й Алтаю, до півдня – до Ордоса, північних схилів Гобийского Алтаю й плину Урунгу. Перелітний птах. Основна область зимівель – Східний Китай і Корея.
Населяє різноманітні стоячі й текучі водойми, навіть берега й острова швидких гірських рік.
Через незначну чисельність цей гусак скільки-небудь істотного значення в промислі не має. Є предком домашніх китайських гусаків. Дуже легко приручається. У деяких районах місцеві жителі віддавна отлавливают пташеняти й вигодовують у неволі, після чого забивають. Сухонос, очевидно, може бути використаний у селекційних цілях – для створення нових порід гусаків.
Белошей (A. canagicus) – середньої величини гусак з короткою товстою шиєю, що добре помітно й на лету. Вага самців і самок 2, 25-2, 5 кг. При польоті характерні часті змахи щодо коротких крил. Мовчазний, рідко можна чути його голос.
Фарбування оперення зверху голубоватосерая із чорними поперечними смугами. Голова й задня сторона шиї білі. Горло й передня сторона шиї чорно-бурі. Зоб, груди й боки попелясто-сірі з поперечною смугастістю. Черево темно-сіре. Надклювье розоватое, ноги червонясто-жовті або жовтогарячі. Самець і самка пофарбовані однаково.
Область гніздування белошея вкрай мала. Він населяє лише західне й східне узбережжя Берингового моря й крайній північний схід Азії. У СРСР зустрічається від низов’їв Анадиру до Берингове протоки й звідси на захід до Колючинской губи й низов’їв Колими; у Північній Америці – по узбережжю Аляски до устя ріки Кускоквим, мису Принца Уэльского, а також на острові Святого Лаврентія.
Населяє низькі морські узбережжя вище смуги припливу, берега проток й островів у дельтах рік.
Чисельність белошея всюди незначна.
Гірський гусак (A. indicus) трохи крупніше белошея: вага коливається від 2 до 3, 2 кг. Від інших гусаків відрізняється світлим фарбуванням тіла й білою головою, а також відносно високими ногами. По землі добре ходить і швидко бігає. Гірські гусаки, власне кажучи, наземні птахи, тому що більшу частину життя проводять на землі. Однак вони вільно почувають себе й на воді, де тримаються під час линяння.
Поширення гірського гусака досить обмежено, охоплює Середню й Центральну Азію. У СРСР зустрічається спорадично по Південно-Східному Алтаю, Тяньшаню, Алаю й Паміру.
Населяє озера й річкові долини гірських країн від 1000 до 4000 м над рівнем моря. Гнізда робить на скелях й обривах, рідше на деревах.
Чисельність гірського гусака в деяких місцях Тибету й Ладакха значна, в інших частинах ареалу він звичайний, у Тянь-Шані рідкий. За останнім часом поголів’я цього гусака помітно знизилося, а в ряді місць він зовсім зник.
Білий гусак (A. coerulescens) – середньої величини гусак, важить 2-3 кг. Від інших гусаків легко відрізняється по білим із чорними вершинами крилам, добре помітним на лету.
Розповсюджений у північній частині Північної Америки й на крайньому північному сході Азії. У Північній Америці зустрічається від Аляски до Гудзонова затоки, Баффиновой Землі й північних частин Західної Гренландії. У СРСР – на острові Врангеля, у невеликій кількості на північному сході Якутії й, можливо, на півночі Чукотки.
Зимує головним чином на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки до Луизиани, Техаса й Мексики, а частково в Японії.
До середини XVIII століття білі гусаки широко населяли материкові тундри Сибіру й зимували як у Південній Азії,
так і на Каспійське море. Інтенсивне переслідування цих птахів на гнездовьях, під час линяння й на прольоті привело до катастрофічного скорочення їхнього ареалу й чисельності.
На безлюдному острові Врангеля в цей час гніздиться близько 500 тисяч гусаків, що становить приблизно половину світових запасів виду.
Гніздяться білі гусаки на сухих ділянках тундри колоніями, те невеликими — в 15—20 пару, те величезними — в 1000 пару й більше. На відміну від інших гусаків при наближенні спостерігача до гнізда самець і самка не летять, а спокійно відходять від гнізда й чекають, коли тривога скінчиться. Варто тільки відійти від гнізда, як гусаки знову повертаються до нього. Ця їхня особливість дає можливість винищувати й дорослих гусаків і повністю забирати їхню кладку. Очевидно, така довірливість гусака зіграла сумну роль у відзначеному вище скороченні його чисельності й ареалу. Необхідні міри до запобігання подальшого занепаду поголів’я й охороні гніздових колоній цього коштовного промислового виду.
Краснозобая казарка (Branta ruficollis) — дрібний по розмірі гусак, вагою близько 1 кг. Відрізняється від інших гусаків короткою шиєю, швидкими рухами і яскравим фарбуванням. Прекрасно плаває й поринає.

Фарбування оперення чола, верхньої сторони голови й шиї, спини, хвоста й крил чорна. З боків голови по великій рудій плямі, оточеній широкою білою облямівкою. Зоб і боки шиї руді, відділені від чорного черева білою смугою. Кроющие хвоста й задня частина черева білі. Дзьоб і ноги чорні.
Гніздиться краснозобая казарка тільки в межах СРСР й у дуже обмеженому районі. Населяє вона тундру й лісотундру Західного Сибіру від східної частини півострова Ямал до басейну Хатанги. Живе по найбільш сухих і піднесених ділянках тундри й лісотундри поблизу води.
Будучи перелітним видом, зимує на південному узбережжі Каспію, частково на північно-заході Ірану й в Іраку.
Чисельність цієї казарки в більшій частині ареалу значна, але, на жаль, за останнім часом швидко падає.
Навесні на місця гнездовий краснозобие казарки прилітають приблизно в другій декаді червня, коли тундра вже починає зеленіти. Відразу ж після прильоту приступають до будівлі гнізда. Гніздяться невеликими колоніями, по 4-5 пару. Гнізда розташовуються на крутих схилах річкових долин, на берегах ріки ярів, що поростили чагарником і травою. Підстава й стінки гнізда споруджуються із сухих стебел злаків й інших рослин, лоток вистилається пухом. Гнізда містяться відкрито. Нерідко вони бувають помітні ще видали. У ряді випадків вони розташовуються по сусідству із гніздом сокола-сапсана або мохноногого канюка, які звичайно гніздяться по стрімчастих берегах долин рік й ярів.
Кладка складається з 3—6, іноді 7—9 яєць мутно-зеленуватий або білувато-палевий кольори із глибоким зеленуватим відтінком. Насиджує одна самка, самець у цей час перебуває поблизу від гнізда. Пташенята з’являються по всьому ареалі протягом липня.
Після появи пташенят виводок разом з родителями залишає гніздо й переміщається на ділянки, що поростили свіжою травою, тундри. Ріст пташенят іде швидко, і до 20-м чисел серпня величезна більшість їх піднімається на крило.
Літнє линяння починається в останній декаді липня. Перед линянням казарки збираються в зграї й частину птахів, що не приймали участі в розмноженні, вилітає на линяння за межі гніздового ареалу. Сімейні птахи з’єднуються в особливі зграї й линяють на місці. Линяння протікає швидко. Протягом 15-20 днів іде зміна махових одночасно майже у всіх казарок. ДО 20-м чисел серпня більшість їхній линьку закінчує. По закінченні линяння казарки тримаються зграями до самого відльоту.
Осінній відліт починається близько 10 вересня, його розпал падає приблизно на середину, а кінець — на останні числа цього місяця. На батьківщині краснозобие казарки бувають усього лише 93-113 днів у році.
Основною їжею краснозобих казарок служить трав’яниста рослинність. Пізній приліт їх у тундру пов’язаний з пізньою появою в ній зелені. Ніжними пагонами трав харчуються й пташенята.
Краснозобие казарки мають невелике промислове значення, оскільки гніздової ареал їх невеликий. У тундрі вони добуваються місцевими жителями під час линяння мережами, а також навесні й восени рушницею заради м’яса, пера й пуху. На зимівлях їх б’ють рушницею й у великій кількості винищують під час більших снігопадів. Особливо цінуються вони як декоративні птахи для змісту в зоологічних садах.
Обмежений ареал краснозобой казарки й скорочення, що спостерігається, її чисельності викликають тривогу за подальшу долю цього коштовного виду. Необхідні заходи для його охорони.
Чорна казарка (В. bernicla) — невеликий гусак, розміром трохи крупніше крижня; вага її 1, 2—2, 2 кг.
На землі моторна, швидко ходить і добре плаває, але поринати не може; може лише подібно качкам перекидатися вниз головою й діставати із дна їжу.
Загальне фарбування чорної казарки черноватобурая. Голова, шия, зоб, передня частина спини, що криють крил і першорядні махові чорні. З боків шиї білі поперечні плями, у деяких підвидів утворюючий нашийник. Груди й боки темносерие. Черевна сторона біла. Дзьоб і ноги чорні.
По своєму поширенню чорна казарка — кругополярний вид арктичних морів й островів Північного Льодовитого океану. Населяє трав’янисті ділянки тундри поблизу різних прісноводних водойм і неподалік від морських берегів.
У минулому це був досить численний птах, широко розповсюджена по північних узбережжях й островам Європи, Азії й Північної Америки й имевшая велике промислове значення. Ще наприкінці минулого століття чорні казарки в Атлантичних берегів Середньої Європи були так численні, що, по образному описі Науманна, «голосу незліченних зграй заглушали шум моря й рої їх видали, точно димом, затемнювали світло». Грандіозні були скупчення птахів і на місцях їх гнездовий і линьки.
Однак посилене полювання на птахів на місцях їхніх зимівель і під час прольотів, меліоративні роботи на значних прибережних територіях Західної Європи вже віддавна вели до поступового скорочення чисельності чорних казарок. Особливо різке падіння їхнього поголів’я почалося з 1930 року, що було пов’язане зі зникненням у Північній Атлантиці основного корму чорних казарок – зостери. По приблизних підрахунках, чисельність птахів, що населяють північні узбережжя й острови Західного Сибіру, за останні піввіку скоротилася принаймні в десятки разів; кількість птахів, що гніздяться на островах півночі Атлантики і Європи, тільки за останні 25-30 років зменшилося на 90%.
У результаті Міжнародний комітет з охороні птахів в 1954 році констатував, що чорна казарка перебуває під загрозою винищування, і звернувся до урядів всіх зацікавлених країн із запрошенням взяти участь у повній і повсюдній охороні цього виду.
Різке падіння чисельності чорної казарки привело до того, що в багатьох районах ареалу вона стала рідкої або зовсім зникла й поширення її стало спорадичним. У Радянському Союзі вона зустрічається в основному лише в декількох обмежених районах: на Північно-Західному Таймирі, у приморських тундрах межиріччя Яни й Кульгаві, на острові Нова Сибір й, мабуть, на острові Врангеля.
З метою охорони чорної казарки варто було б створити заповідники й заказники в місцях головних скупчень що гніздяться й линяють птахів, а також заборонити полювання в місцях їхнього гніздування й прольоту.
Белощекая казарка (В. leucopsis) величиною приблизно із чорну казарку; важить 1, 1—2, 2 кг. Від інших гусаків її легко відрізнити за двоцвітним фарбуванням оперення: чорної зверху, білої знизу. Крім того, у неї різко виділяються білі боки голови, чоло й горло. Бігає швидко й нерідко таким способом рятується від небезпеки під час линяння. Прекрасно плаває й легко літає.
Населяє белощекая казарка северовосточное узбережжя Гренландії, Шпицберген, північно-західну частину Скандинавського півострова; у СРСР — Південний острів Нової Землі й, можливо, острів Колгуев. На гнездовье дотримується гірського ландшафту півночі – скелястих обривів й узбереж, крутих схилів, що чергуються зі зниженнями, покритими соковитою травою, берегів скелястих струмків й озер.
Гніздиться розкиданими колоніями, на великій відстані пари від пари.
Чисельність незначна, за останні роки місцями різко знизилася.
Канадська казарка (В. canadensis) розміром приблизно з белощекую казарку. Легко помітна на відстані по буроватосерой фарбуванню тіла й чорній голові й шиї; горло й боки голови білі.
Поширено канадську казарку в тундрах Північної Америки, у межах СРСР знайдена лише на островах Берингового моря. Населяє заболочені тундри поблизу морських узбереж або внутрішніх водойм.
У СРСР рідка, у межах Північної Америки по чисельності місцями перевершує всіх інших гусаків.
Єгипетський гусак (Chaenalopex aegyptiaса) відрізняється стрункою статурою, тонкою шиєю, високими ногами, широкими крильми з голим наростом на згині, розкішним оперенням. Фарбування останнього зверху сіра із чорним, знизу желтоватобурая із чорними й білими поперечними хвилястими лініями. Боку голови й передня частина шиї покриті жовтуватими плямами, задня сторона шиї й нашийник каштаново-бурі. Кінці махового пір’я й кермові пір’я блискучо-чорного цвіту.
Бігає по землі цей гусак дуже швидко, прекрасно плаває й поринає. Поле його гучний, але легким і швидкий, звичайно супроводжуваний лементом.
Розповсюджено єгипетського гусака в Нільській долині й у більшій частині тропічної Африки. Живе по берегах рік і всіляких озер, предпочитая тих з них, які поростили лісом. Гнізда поміщає на сухій землі, на болоті, але найчастіше на деревах, а місцями й на карнизах стрімчаків. Кладка з 4-6 яєць жовтувато-білого цвіту. Насиджує самка протягом 27-28 днів. Незабаром після появи пташенята залишають гніздо й разом з родителями йдуть на воду.
Єгипетський гусак має смачне м’ясо і є предметом полювання місцевих жителів.
Шпорцевий гусак (Plectropterus gambensis) по величині майже дорівнює сірому гусаку. Він має більше високі ноги, довгі пальці з більшими плавальними перетинками, відносно довгий дзьоб з бугром у підстави, довгі гострі крила з довгими гострими шпорами на кистьових згинах.
У шпорцевого гусака вся верхня сторона тіла й боки грудей чорні з мідно-зеленим відливом, черево й плями на крилах білі.
Описуваний вид чудово швидко бігає, тримаючи високо передню частину тулуба; по ході нагадує чаплю або лелеку. Перед зльотом спочатку пробігає значна відстань по землі й тільки потім піднімається.
Шпорцевий гусак населяє тропічні частини Африки, дотримуючись берегів рік або більших дощових ставків. Тут він улаштовує з очерету, очерету й інших водяних рослин велике гніздо, у яке відкладає 3-6 яєць. Харчується не тільки рослинною їжею, але й дрібними тваринами, у тому числі й рибою.
Курячий гусак (Cereopsis novaehollandiae) — велика, важка по складу птах з коротким, з восковицей у підстави, дзьобом, вершина якого різко загнута вниз, як у курки. Шия короткої й товста, ноги з короткими пальцями, довгими пазурами й глибоко вирізаними перетинками. Загальний тон фарбування світлий, аспідно-сірий з бурим відтінком.
Розповсюджено курячого гусака в Австралії й на Тасманії.
По способі життя це скоріше наземна, чим водний птах, тому що більшу частину життя проводить на суші. На воду сходить рідко й неохоче, плаває погано. Зате по землі пересувається превосходно.
М’ясо курячого гусака відрізняється високими смаковими якостями.