СІМЕЙСТВО ПАЛАМЕДЕИ (ANHIMIDAE)

Паламедеи — великі птахи, завбільшки з лебедя. Від пластинчатоклювих відрізняються рядом своєрідних ознак. Ноги відносно високі, на більшій частині голі, пальці довгі; задній палець на рівні передніх. Плавальних перетинок між пальцями немає. Оперення м’яке, птерилии й аптерії не виражені, і тіло суцільно покрите пір’ям і густим пухом під ними. Крила й хвіст відносно довгі, на згині крила є по двох потужні шпори – надійний засіб самозахисту. Дзьоб відносно короткий, схожий на курячим, загнутим гачком на кінці й покритий у підстави восковицей. Рогові пластинки або зубчики на надклювье й подклювье відсутні. Шкіра й кістяк сильно пневматизировани, і повітряні порожнини заходять навіть у фаланги пальців.
Поширені паламедеи в тропічних і субтропічних областях Південної Америки, де населяють озера й болота, що поростили очеретом. По манері плавати й поринати нагадують лебедів. Злітають важко, але в міру підйому поле стає усе більше легенею, і птахи можуть підніматися так високо над джунглями, що стають ледве видимі. При польоті нагадують більших хижих птахів, особливо грифів. Вони часто й подовгу ширяють у повітрі, супроводжуючи політ голосним мелодійним співом.
Паламедеи — суспільні птахи. Більшу частину року вони тримаються великими зграями, розбиваючись на пари лише в період розмноження. У загальному це миролюбні птахи, коюрие рідко пускають у хід своя сильна зброя, тільки у випадку захисту від ворогів, а самці й при бійках у шлюбний період.
Сезон розмноження падає на період із червня по вересень — жовтень. До цього часу пари переселяються на водойми, де влаштовують гнізда. Гніздо велике: це купа очерету, що сильно піднімається над водою серед густих заростей. Кладка складається з 6 одноколірних темно-жовтих яєць овальної форми. Насиживание яєць триває близько 44 днів. Пташенята мають темно-жовте фарбування пуху. Вони залишають гніздо через кілька днів після вилупления, випливаючи за родителями.
Харчуються паламедеи рослинною їжею, що збирають у водоймі, рухаючись на ногах або плаваючи по воді.
У лісових областях тропіків Південної Америки живе рогата паламедея (Anhima cornuta), що легко відрізнити від інших родичів по рогоподібному відростку, що стирчить на голові тонкому, 10-15 див довжини. Передня шпора на згині крила тригранної форми, дуже гостра, довжиною 4 див; задня – коротка, 0, 8 див довжини, але така ж міцна.
Верхня частина голови в описуваного виду білувато-сіра, щоки, горло, шия, груди, крила й хвіст чорнувато-бурі. Плечові й більші кроющие крила із зеленуватим металевим блиском. Пір’я нижньої частини шиї й зоба світлі, сріблисто-сірі із широкими чорними смугами. Черево чисто-біле. Довжина птаха близько 80 див, розмах крил понад 2 м.
Живе рогата паламедея по берегах рік і боліт у внутрішніх сирих лісах, вилучених від людського житла. Гнізда влаштовує на землі, у лісовому болоті біля ріки. Годується на піщаних обмілинах рік або болотах. Сполохані птахи часто сідають на високі дерева, ховаючись у густому листі. Голос голосний, з горлівка звуками, що віддалено нагадує голос нашого вяхиря.
М’ясо паламедеи місцеві жителі вживають у їжу.
У Південній Бразилії й Аргентині зустрічається хохлатая паламедея (Chauna torquata), у Колумбії й Венесуелі — близький вид—черношейная паламедея (Ch. chavaria).