ЗАГІН ГУСЕОБРАЗНИЕ (ANSERES, АБО АПSERIFORMES)

Гусеобразние — великі й середньої величини птаха, рідше менших розмірів. Самий великий представник загону в нашій фауні – лебідь-шипун – досягає ваги 13 кг, самий дрібний – чирок-свистунок – 200-300 р.
У зв’язку з водним способом життя тіло в гусеобразних щільне, вальковатой форми, з подовженою, а іноді й дуже довгою шиєю, що полегшує добування їжі з-під води. Ноги чотирипалі, помірної довжини, трохи відставлені назад. Передні три пальці відносно довгі, з’єднані плавальною перетинкою, задній – короткий, перебуває вище рівня передніх. Дзьоб звичайно сплощений і широкий, покритий тонкою чутливою шкірочкою, що переходить на вершині у тверде рогове стовщення, так званий «нігтик». Краю надклювья й подклювья з вузькими поперечними роговими пластинками, що утворять цедильний апарат, або ж усаджені роговими зубцями. Через цедильний апарат птаха пропускають захоплену разом з їжею в рот воду, а зубчики допомагають міцно втримувати в дзьобі пійману рибу й інших тварин. Оперення густе, щільне, з більшою кількістю пуху, що рівномірно покриває тіло. Пір’я без побічного стовбура. Фарбування оперення досить різноманітна, часто неоднакова в самців і самок. Крім фарбування оперення, підлоговий диморфізм виражений й у розмірах: самці звичайно крупніше самок.
Крила в гусеобразних середніх розмірів, загострені; хвіст у більшості короткий. Поле швидкий, із частими змахами крил; при цьому кінці їхнього пір’я, вібруючи, видають характерні для кожного виду звуки. Деякі види майже не можуть літати, а один вид – патагонська утік-пароплав – зовсім не літає у зв’язку із сильною редукцією крил. По землі багато хто гусеобразние пересуваються погано, ходять вперевалку, і лише гусаки й казарки можуть досить швидко бігати. Зате гусеобразние, як правило, прекрасно плавають і поринають, залишаючись під водою до 3, 5 хвилин і поринаючи на глибину до 40 ле. Під водою пересуваються за допомогою ніг, але деякі підгортають і крильми. Непірнаючі види при добуванні їжі занурюють у воду передню частину тіла й витягнуту шию, дістаючи дзьобом дно водойми.
Життя птахів цього загону тісно пов’язана з водою. Населяють вони найрізноманітніші морські й внутрішні водойми, у яких добувають їжу, або ж годуються на їхніх узбережжях.
Багато видів, що населяють холодні й помірні широти, регулярно роблять часом досить далекі сезонні перельоти. Представники нашої фауни летять зимувати в Африку, на південь Європи й Азії, в Австралію, у Північну й Південну Америку. Найбільш масові зимівлі наших водоплавних птахів зосереджені в Югозападной Європі, Північній Африці, по Каспійському й Чорному морям, в Індії, Середньому й Південному Китаєві.
Більшість видів — моногами: пари утворяться або на все життя, або тільки на період розмноження. У багатьох пари існують лише протягом періоду спарювання, а як тільки самка сяде на гніздо, самець залишає її й ніякої участі в насиживании яєць і водінні молодих не приймає. Самці деяких видів (утік) часто спаровуються із самками інших пар, а іноді й із самками інших видів, у результаті чого з’являються гібриди.
Гніздяться гусеобразние здебільшого окремими парами, рідше — розрідженими колоніями. Гнізда розташовуються найчастіше поблизу водойм у траві, у берегових заростях, на заломах очерету, іноді на воді, у дуплах, у земляних норах або в поглибленнях серед скель. Матеріал для будівлі різноманітний, сама будівля проста, але усередині рясно вистелена пухом, що самка висмикує в себе, а іноді й у самця. Число яєць у кладці коливається в різних видів від 2 до 15, але в більшості – більше 5. Яйця великі, одноколірні, білі або злегка зеленуваті й вохристо-білі. Насиживание триває від 20 до 41 дня, у більшості близько 25 днів.
Гусеобразние ставляться до виводковим птахів. Пташенята виклевиваются покриті густим пухом і через кілька годин, як тільки обсохнуть, здатні плавати, поринати, бігати й самостійно годуватися, перебуваючи при цьому під доглядом самки або обох батьків. У випадку небезпеки останні самовіддано їх захищають.
Пташенята ростуть порівняно повільно й починають літати в середніх по розмірі видів у віці 2—2, 5 місяців, у великих — 3, 5 і навіть 4 місяців. Лише в деяких видів молоді досягають розміру й ваги дорослих птахів, а також стають статевозрілими в перший рік життя. У більшості ж половозрелость наступає на другий і третій, а в деяких тільки на четвертий рік життя.
Линяння в представників описуваного загону бувають дворазова або один раз у році. В одних видів вона починається зміною дрібного пера, в інших – зміною махових. У більшості видів махові пір’я випадають одночасно, і птаха гублять здатність до польоту на 21 – 45 днів, поки не отрастут нові пір’я крила. Самки линяють при виводках, самці ж у багатьох видів, що не беруть участь у турботах про потомство, а також неодружені самки линяють окремо. При цьому характерна масова концентрація птахів, що линяють, у густих заростях по водоймах або на більших відкритих водних просторах.
При відсутності в районі гніздування сприятливих для линяння водойм відбувається міграція птахів в інші місця, що нерідко відстоять на багато сотень кілометрів. Ці міграції в ряді районів приймають характер яскраво виражених літніх перельотів. На території нашої країни масові скупчення птахів, що линяють, мають місце, зокрема, у богатих водоймами районах тундри й лісотундри, де переважають гусаки, а також у районах південно-сходу Європейської частини СРСР із великою дельтою Волги, в озерних районах Західного Сибіру й Північного Казахстану, де серед птахів, що линяють, переважають качки.
Їжа в гусеобразних досить різноманітна. Деякі з них харчуються винятково тваринами – рибою, ракоподібними, комахами, донними молюсками й т.п., яких добувають, поринаючи у воду. Для багатьох характерна змішана їжа, що добуває на мілководдя. Нарешті, такі види, як гусаки й паламедеи, годуються на суші винятково рослинною їжею, скусивая дзьобом найбільш ніжні частини прибережної й наземної рослинності. Восени перед відльотом птаха сильно жиріють: підшкірний шар жиру іноді досягає 18% загальної ваги їхнього тіла.
Гусеобразние мають велике значення як предмет промислу й аматорського полювання. Вони дають коштовне м’ясо, високоякісне перо й пух, пухові шкурки. Ряд видів одомашнений, що значною мірою підвищує господарську значимість загону. Однак щодо цього гусеобразние ще далеко не повністю використані, тому що багато хто з них легко приручаються.
Добувають гусеобразних переважно за допомогою рушниці, але в багатьох місцях незаконно застосовуються різноманітні способи масового вилову, що підривають природні запаси цих коштовних птахів. Взагалі кількість гусеобразних останнім часом катастрофічно зменшується на всій земній кулі. З метою охорони гнездовий, зимівель і пролітних шляхів водоплавних, і в першу чергу гусеобразних, птахів у нашій країні організовані заповідники: Кизил-Агачский в Азербайджані, Гасан-Кулийский у Туркменії, Астраханський у дельті Волги, Чорноморський в устя Дніпра й ін.
Гусеобразние поширені по всіх материках, за винятком Антарктиди. Найбільш різноманітний видовий склад птахів цього загону в тропічних частинах Південної Америки, Африки й Австралії.
Гусеобразние — досить древня група птахів, що виникла на початку эоцена, а може бути, ще раніше — наприкінці крейдового періоду. У всякому разі, наприкінці эоценового періоду гусеобразние у вигляді самостійної групи вже існували. В олігоцені був представлений ряд пологів, відомих й у цей час. Наприкінці міоцену гусеобразние були поширені по всіх материках, за винятком Австралії. У пліоцені панували сучасні пологи й існували навіть сучасні види – червоноголовий нирок і широконоска. Жили в плейстоцене види гусеобразних були вже подібні із сучасними.
Загін гусеобразних ділиться на два підзагони: паламедеи (Anhimae) і пластинчатоклювих (Lamellirostris). До першого ставиться 3 види, до другого – 142 виду.
Паламедеи — великі важкі птахи, що відрізняються від птахів іншого підзагону рядом анатомічних ознак. Населяють узбережжя мілководних водойм Південної Америки. Становлять одне сімейств про Anhimidae із двома родами: Chauna із двома видами й Anhima з одним видом.
Пластинчатоклювие представлені одним сімейством качиних (Anatidae) із трьома підродинами: напівлапчасті гусаки (Anseranatinae) з одним видом з Нової Гвінеї й Австралії; гусячі (Anserinae) з 29 широко розповсюдженими видами лебедів, гусаків і казарок; качині (Anatinae) з 112 видами качок і крохалів, властивими майже всій земній кулі.
На території СРСР зустрічається 58 видів гусеобразних, з них 17 ставляться до підродини гусячих й 41 — до підродини качиних.