ЗАГІН ФЛАМІНГО (PHOENICOPTERI)

Фламінго винятково своєрідні. «Дивовижний цей птах, – писав про їх відомий мандрівник Г. С. Карелин, – по зовнішньому своєму виді те ж між пернатими, що верблюд між чотириногими». І дійсно, зовнішній вигляд фламінго примітний. Тулуб велике, приблизно як у гусака, довгі ноги високо піднімають його над землею. Якщо говорити про співвідносні розміри, фламінго по праву можна вважати самим довгоногим птахом миру. Те ж треба сказати й щодо тонкої й довгої шиї птаха. Шия (знов-таки щодо загальних розмірів птаха) длиннее, ніж у лебедя.
Голова у фламінго невелика. Дзьоб масивний, трохи перевищує довжину голови й у середній своїй частині круто, як говорять коленообразно, зігнуть униз. При цьому нижня щелепа (подклювье) птаха широка й глибока, тоді як верхня щелепа порівняно вузька, невисока й ледь прикриває краю нижньої щелепи. По краях надклювья й подклювья є дрібні рогові пластинки й зубчики, що утворять цедильний апарат, що нагадує такий гусеобразних птахів. Язик фламінго, що спочиває в глибині подклювья, товстий, м’ясистий і має на верхній стороні рогові пластинки.
Ноги у фламінго, як уже сказано, дуже довгі, особливо цівка, що майже втроє длиннее гомілки. Гомілка наполовину довжини не оперена. Задній палець або слабко розвинений, або його може не бути зовсім. Передні пальці ніг з’єднані добре розвитий плавальною перетинкою. Пазурі ледь видаються за кінці пальців.
Оперення фламінго досить пухке й м’яке. На голові є безпері ділянки: вузьке кільце навколо ока, вуздечка й підборіддя. Крило недовге й досить широке. Якщо воно складено, то внутрішні другорядні махові длиннее зовнішніх. Першорядного махового пір’я 12. Хвіст короткий, що складається з 12-16 кермового пір’я, середня пара кермових сама довга.
Цвіт оперення фламінго в основному рожевий, від ніжно-рожевого до интенсивнорозового, майже червоного. Кінці крил чорні.
Фламінго поширені переважно в тропічних і субтропічних частинах Азії, Африки, Америки й у Південній Європі. При цьому суцільного ареалу жоден вид не має. Всі вони гніздяться розрізнено, у місцях, відділених друг від друга іноді тисячами кілометрів. Населяють вони мілководні солоні озера й морські обмілини, завжди дотримуючись відкритого ландшафту. Гніздяться як у низинах (Казахстан), так і високо в горах (Анди). Всі види ведуть осілий (іноді бродячий) спосіб життя, і тільки звичайний фламінго в північній частині області поширення перелетен.
Усе фламінго моногамни. Статевозрілими вони стають пізно, у віці 5 і навіть 6 років. Втім, за спостереженнями в зоосадах, самки можуть відкладати яйця вже у дворічному віці. Для гніздування фламінго збираються більшими колоніями, деякі з них досягають півмільйона птахів.
Гнізда робляться у вигляді невеликих башточок звичайно на топкому, іноді залитому тонким шаром води місці. Яєць звичайно 2, але буває всього лише 1, іноді їх 3. Насиджують і самець і самка біля місяця.
Фламінго — виводковие птаха. Пташенята народжуються покритими пухом, через кілька днів вони залишають гніздо й приблизно в місячному віці міняють перший пухової вбрання на другий. Дзьоб у пташенят спочатку прямої, викривлятися він починає, коли пташенятам здійсниться 2 тижня.
Харчуються фламінго дрібними безхребетними — ракоподібними й молюсками, деякі вид-синьо-зеленими водоростями. Розшукують їжу на мілководних ділянках. При цьому птах опускає голову вниз під воду й риється дзьобом на дні водойми. Положення дзьоба при цьому таке: тім’я птаха майже стосується дна, верхня щелепа внизу, а нижня вгорі.
Линяють фламінго, подібно гусеобразним птахам, швидко, гублячи здатність до польоту.
У загоні одне сімейство — фламінго (Phoenicopteridae). У сімействі 4 види, що належать до 3 родам. Два роди (11 видів) відомі у викопному стані. Самі древні, верхнеэоценовие залишки копалин фламінго були знайдені в Англії.
Найбільш відомий і найбільше широко розповсюджений звичайний фламінго (Phoenicopterus ruber), що гніздиться й у Радянському Союзі.

У дорослих самців і самок оперення біле з рожевим відтінком, у деяких птахів оперепие рожеве з більше інтенсивним розвитком цього цвіту на шиї, тімені й передній частині спини. Верхні й нижні кроющие крила, пахвові й внутрішні другорядні махові пір’я яркорозовие. Добре помітний рожевий наліт і на кермових пір’ях. Ніж старше птах, тим рожевий цвіт її оперення інтенсивніше. Першорядні й другорядні махові чорні. Безпері частини голови (вуздечка й кільце навколо ока) червоні. Дзьоб в основній частині рожевий, на кінці чорний.
Молоді птахи бруднувато-сірі зі слабовираженним рожевим нальотом. Доросле вбрання вони надягають на 3-м року життя.
У неволі птаха звичайно стають блідіше. Губиться рожеве фарбування й на опудалах.
Фламінго досягають ваги 3, 4—4 кг. Довжина крила 43-49 див.
У Радянському Союзі звичайний фламінго до порівняно недавнього часу (до 1937 р.) гніздився в південній частині затоки Кара-Богаз-Гол. Гнездовье його, виявлене з літака й ніким ще не посещенное, відомо в берега затоки Комсомолець на північно-східному узбережжі Каспійського моря. Далі відомі гніздові колонії на озерах Челкар-Тенгиз, Тенгіз, Жаман-Алакуль, Ащи-Тасти-Сор у Казахстані.
У Європі саме значне й стійке гнездовье фламінго розташовано в заповіднику Камарг, в устя ріки Рони. В Африці звичайний фламінго гніздиться в Алжирі, на островах Зеленого Мису, у Кенії. Він гніздиться також у Северозападной Індії (Кач, колонія в 500 тисяч птахів), не дуже давно гніздився на Цейлоні. У західній півкулі фламінго гніздиться на островах Карибського моря, на північно-східному узбережжі Південної Америки, у південній частині цього материка й на островах Галапагос.
Вузька спеціалізація фламінго в кормовому відношенні, крайня специфічність цього птаха у виборі місця для пристрою гнізд і колоніальний спосіб життя приводять до того, що місця гніздування фламінго далеко відстоять друг від друга, тому що водойми, що задовольняють фламінго як у кормовому, так й у гніздовому відношенні, зустрічаються рідко.
Якщо фламінго не тривожать, він гніздиться на обраному їм місці рік у рік, але, потривожений, переселяється на нові місця. Велике значення мають також коливання рівня й солоності водойми, що змушують фламінго шукати нові місця для гніздування.
На зиму фламінго, що гніздяться в Казахстані, відлітають головним чином у Юговосточное Закавказзя. Фламінго, гнездившиеся в Камарге, частково залишаються на зиму там, частково перелітають у Северозападную Африку.
Для фламінго характерні залети в місця, дуже далеко розташовані від місць їхнього гніздування. У СРСР відомі залети фламінго під Ленінград, до Байкалу. Залітають вони навіть в Ісландію. Особливо багато залітних фламінго буває в несприятливі для них роки, коли висихають займані ними водойми або коли бувають сильні морози на зимівлях.
У Радянському Союзі фламінго предпочитает для гніздування місця, важкодоступні для людини. Откривший одне з колоніальних гнездовий фламінго в Казахстані А. М. Чельцов говорить про навколишнім його неозорий рівний простір, покритому аж до обрію рожево-білою соляною кіркою. Під ногами людини ця груба кірка проламується, а під нею виявляється чорний сірководневий іл, що доходить спочатку до коліна, потім усе більше глибокий. Пройти по такій драговині до гнізд неможливо. Над озером, пише Чельцов, безперестану коштує марево, розпечений повітря тремтить і струменіє. Сіль іскриться на сонце, викликаючи нестерпну різь в очах. У цій обстановці пропливаючі в повітрі з настільки характерними для них легкістю й добірністю фламінго вже не здаються яскравими, добре помітними птахами. Їхнє білосніжне оперення як би розчиняється у відблиску рожевої солі, а яскраві червоні й чорні плями на розмірно, що змахують крилах, зливаються з багряними-чорними колами, що пливуть у втомлених очах спостерігача. Птаха, що особливо летять на невеликій висоті, настільки швидко зникають із очей, що починає губитися відчуття реальності баченого, його підтримує лише доноситься видали характерний гогот.
На місцях гніздування фламінго з’являються в травні й приступають до пристрою гнізд. Гнізда їх – конічні башточки, які птаха нагортають із мулу й гіпсу, узятих відразу на місці. Птаха втрамбовують матеріал ногами, і в результаті виходить усічений конус із чашеобразним поглибленням – лотком нагорі. Підстилки ніякий не буває, так її й нівідкіля взяти. Гніздові конуси мають висоту від 10 до 32 див, діаметр їх у підстави 40-50 див. Гнізда розташовуються густо, на відстані від напівметра до 80 див друг від друга. Іноді фламінго відкладають яйця прямо на пісок, не роблячи в ньому навіть поглиблення. На деяких скелястих острівцях звичайний фламінго через відсутність необхідного мулу споруджує гнізда із трави, пір’я, гальки.
Щороку птах будує нове гніздо, але вся гніздова зграя тримається, якщо їй ніщо не перешкодить, рік у рік на тому самому місці.
У гніздах звичайно буває 2 яйця, дуже рідко 1 або 3 яйця. Яйця білі з маслиново-зеленим відтінком, овально-овально-подовжені, із загостреними кінцями. Розміри яйця дуже різні, у середньому, однак, 88, 8 X 44, 6 мм. Тривалість насиживания 30-32 дня.
Насиджують обидві птахи. Вони сидять на гнізді не «верхи», як іноді пишуть про цьому, а піджавши ноги. Щоб устати із гнізда, фламінго доводиться нахилити голову, упертися дзьобом у землю, і лише тоді він може розпрямити ноги.
Виведшиеся пташенята покриті пухом. Якщо їх не тривожать, вони сидять у гнізді 3 дні, іноді довше. У двотижневому віці дзьоб пташеняти починає изгибаться, як у дорослого птаха, і пташеня починає потроху сам відшукувати собі їжу. Втім, батьки продовжують підгодовувати його (відрижкою) до місячного віку.
Від місць гніздування фламінго роблять далекі вильоти за кормом, нерідко на відстань 50—60 км. Оставшиеся на час без батьків пташенята, що вийшли вже із гнізда, збиваються в більші (до 200 пташенят) групи й перебувають під доглядом декількох «чергових вихователів, що залишилися на місці,». У цей час вони можуть і плавати. До вечора, у Казахстані це буває годин у шість, всі молоді фламінго збираються в колонії, до гнізд. Звичайно їх веде до колонії один старий птах, що пливе або йде позад табуна, що рухається суцільною масою, молодих. Старий птах при цьому безупинно покрикує й відстаючих пташенят підганяє дзьобом.
Годуються звичайні фламінго витягнутими з мулу дрібними безхребетними — маленькими рачками, молюсками, личинками комах. Підраховано, що півмільйонна колонія фламінго в Каче (Індія) вибирає з мулу приблизно 145 т корму в день, а за 5 місяців свого перебування там – 21 750 т.
Коли підходить час линяння, фламінго звичайно залишають місця своїх гнездовий, перелітають в інші важкодоступні людині й чотириногим хижакам місця й там линяють. На відміну від чапель вони швидко гублять великі пір’я й на час втрачають здатність до польоту. Обновивши оперення, фламінго перелітають на зимівлю.
Час осіннього відльоту фламінго в СРСР не встановлено. Деякі птахи, що ймовірно не приступали до гніздування, з’являються на зимівлях у Кизил-Агачском заповіднику дуже рано, уже 10-15 липня. У серпні там відзначаються зграї від 500 до 1000 особин, але масовий приліт відбувається здебільшого в жовтні – початку листопада. Перші молоді птахи (сіре розцвічення) з’являються на зимівлі в Закавказзя у вересні, але основний їхній приліт буває в жовтні – початку листопада.
Просування птахів з місць зимівель до півночі починається на початку лютого, однак масовий відліт відбувається звичайно в березні. Одиночні особини й невеликі групки птахів затримуються в заповіднику Кизил Агач і на все літо.
У випадку різкого спаду температури (до —10°, —20°С) і випадання глибокого снігу зимуючі фламінго попадають у скрутний стан. З обжитих мілководь їх поступово відтискують льоди, і велика кількість птахів гине. Подібна загибель при раптово, що наступили морозах, відзначалася також і на півдні Франції в заповіднику Камарг.
Фламінго — спокійні птахи. Вони проводять час звичайно на мілководдя, годуючись або відпочиваючи. Все це час вони як би переговорюються один з одним, видаючи неголосне басовите гоготание. Помітивши човен, що наближається, зграя фламінго не поспішаючи пересувається убік, у випадку небезпеки злітає. Останнє відбувається у фламінго з відомим утрудненням. Спочатку птах біжить по мілководдю широкими кроками, змахує крильми, і, коли тіло вже здійнялося над водою, фламінго усе ще як би крокує якийсь час по поверхні води. Нарешті птах у повітрі. Тепер вона рівномірно змахує крильми, тіло її витягається, як ціпок: ноги відкинуті назад, шия витягнута вперед. Втім, шия при цьому трохи провисає.
У зграї фламінго, що летять, представляють виняткове, незабутнє видовище. На тлі червонясто-жовтого берега моря, синьої його гладі й блідо-синього піднебіння тягнеться ланцюжок фламінго, що летять, які, подібно гірлянді електричних лампочок, то спалахують червоним світлом, те все разом обертаються до спостерігача сірими тонами оперення, начебто гірлянда згасла. І увесь час чутний їх спокійний басовитий голос.
Звичайних фламінго стає усе менше. Їх переслідують, місця їхнього гніздування стають ненадійними. У Радянському Союзі фламінго – охоронюваний птах, але охорона проводиться недостатньо строго. Загальна чисельність цього виду на всій земній кулі визначається цифрою приблизно в 950 тисяч птахів. У Радянському Союзі підрахунки не вироблялися. Відомо лише, що кілька десятиліть назад на зимівлях у Закавказзя трималося близько 40 тисяч птахів. Зараз там залишилася лише незначна частина колишньої кількості.
Малий фламінго (Phoeniconaias minor) відрізняється від звичайного трохи меншими розмірами: довжина крила в самців 33, 5 див, у самок 32 див. У розцвіченні оперення помітних розходжень немає. Є істотні розходження в будові дзьоба. У малого фламінго надклювье ще вужче, ніж у звичайного, але зате воно має кіль, що спускається в глибину дзьоба. «Цідилка» у малого фламінго розвинена сильніше, ніж у звичайного. Із цим, мабуть, зв’язані й особливості харчування цього виду. Їжу малого фламінго становлять переважно синьо-зелені й діатомові водорості, додатковим кормом служать личинки комах і веслоногие раки. Розшукуючи їжу, малий фламінго звичайно не опускає дзьоб на дно, а водить їм зі сторони убік по поверхні води.
Гніздиться малий фламінго в східних районах екваторіальної Африки — у солоних озерах Кенії, Танзанії й трохи південніше, а також в Азії в берегів Перської затоки. Загальна кількість цих птахів обчислюється в 5 мільйонів особин, з них у Східній Африці налічується близько 3 мільйонів.
Рід американських фламінго (Phoenicoparrus) добре відрізняється від двох вищезгаданих відсутністю заднього пальця на нозі. До цього роду належать два види – андский фламінго (Ph. andinus) і фламінго Джемса (Ph. jamesi). Обидва види населяють Анди, головним чином у Болівії. Харчуються вони діатомовими водоростями. Деякі колонії цих птахів розташовані в суворих високогірних умовах. Однак, якщо там є теплі джерела, фламінго живуть у горах оседло протягом усього року. Поверхня озера потроху покривається льодом, фламінго усе більше збирають на незамерзаючій його частині й так проводять всю зиму. Буває, що в горах випадає сніг, уже коли яйця відкладені, але це шкоди їм не приносить.