СІМЕЙСТВО ЧАПЛІ (ARDEIDAE)

До цього сімейства, представники якого мають ряд анатомічних відмінностей від інших голенастих, належить 63 виду птахів, що ставляться до 16 родів і розповсюджених головним чином у тропічному й помірному поясах земної кулі. Для запобігання оперення від намокання чаплі, крім куприкової залози, мають особливий пух (порошковий пух, пудретки), що у міру росту перетворюється в порошок, що покриває пір’я, як талькова присипка. Пудретки ростуть у чапель на груди й на спині.
Приналежні до цього сімейства птаха мають дрібні (довжина крила 13, 5—15 див), середня й великі (довжина крила до 47 див) розміри. У польоті чаплі втягують шию, так що потилиця майже стосується спини; ноги відкинуті назад.
Сіра чапля (Ardea cinerea) важить приблизно 1, 5 кг, але окремі птахи досягають ваги 2 кг. Самки трохи менше самців. Довжина крила самців у середньому 47, 2 див, самок – 45, 8 див.

Спинна сторона птаха й кермові пір’я сірі. Чоло й середина тімені білі, над оком є широка чорна смуга, що замикається на потилиці зі смугою іншої сторони тіла. Пір’я чуба чорні, шия сірувато-біла, від горла по черевній стороні тягнуться три ряди дрібних подовжньо витягнутих чорних плям, пір’я зоба подовжені. Черевна сторона птаха сіра. Першорядні махові чорні. Дзьоб у цього виду довгий, конічний, трохи стислий з боків, жовтувато-бурого цвіту. Ноги зеленоватосерие. Гола пляма на вуздечці жовтувате, а навколо ока зеленувате.
Поширено сіру чаплю в Європі й Азії від берегів Атлантичного океану до Сахаліну і Японських островів, на південь до Північно-Західної Африки й Цейлону, на північ до Ленінграда і Якутська. Крім того, вона гніздиться на Мадагаскарі із прилежащими островами. Зимує на більшій частині Африки, до півдня від Сахари, в Індії й в Індокитаєві. У невеликій кількості залишається на зиму в Середземномор’я й у Закавказзя.
На місця гніздування сіра чапля прилітає рано, перші птахи з’являються, коли водойми ще сковані льодом і сніг лежить на землі майже суцільним покривом. У північній і середній смузі Європейської частини СРСР приліт починається із другої половини березня й триває до середини травня.
Сірі чаплі гніздяться колониально, іноді пліч-о-пліч із іншими видами голенастих, а також разом з бакланами. Іноді в колоніях чапель зустрічаються гнізда хижаків і сов.
Гнізда ці птахи влаштовують на високих деревах, але якщо їх ні, те на великих чагарниках або в заломах очерету. У випадку, якщо колонія складається із птахів декількох видів, сірі чаплі прагнуть гніздитися вище інших видів.
Будують гніздо обоє батька, кожний має свої обов’язки: самець приносить будівельний матеріал, а самка укладає його. Готове гніздо має форму конуса, переверненого вершиною вниз. Воно дуже пухке, стінки його просвічують, так що знизу можна бачити яйця, що перебувають у ньому. Гніздо має 60-80 див у діаметрі й 50-60 див висоти.
Із проміжком у двоє діб самки відкладають по 4—6 яєць. Розміри яєць у середньому 59, 8 X 43, 7 мм. Фарбування яєць зеленувато-блакитна
;
якщо яйця вже насиджені, шкарлупа здобуває слабкий блиск.
Як тільки відкладене перше яйце, самка приступає до насиживанию. Тому виведшийся з першого яйця пташеня буде значно крупніше останнього пташеняти.
Насиживание триває 26—27 днів, причому самка сидить у гнізді більше, ніж самець. Виведшиеся пташенята зовсім безпомічні, але вони врячи. У віці 7-9 днів у них з’являються пір’я, а до 16-му дня життя пташенята вже можуть підніматися на ноги. пташенята, Що Оперилися, нерідко вилазять із гнізда на галузі дерева, інший раз вони звалюються на землю й бродять під деревами. Такі пташенята звичайно стають жертвами хижаків, на півдні -шакала або очеретяного кота. За спостереженнями в Дарвінівському заповіднику, загибель пташенят у колоніях
Рибинского водоймища становить 46-50%.
Після вильоту пташенят чаплі тримаються родинами, іноді збираються у великі зграї, але нерідко можна бачити й одиночних птахів. Перший час сірі чаплі кочують по місцевості, вибираючи найбільше кормние водойми, потім починають посуватися до півдня. Відліт відбувається у вересні.
Сірі чаплі линяють один раз у році, між липнем і листопадом. Починається линяння ще на місцях гніздування, кінчається на місцях зимівель.
Їдять сірі чаплі різноманітну їжу. Вони поїдають комах й їхніх личинок, невеликих риб, раків, жаб і пуголовки, ящірок, змій, гризунів. Птаха, що залишаються на зиму в нас, (Ленкорань) полюють серед заростей ожини за мишами й полівками. Іноді видобутком сірої чаплі можуть служити кроти. Після великого снігопаду, коли наземні тварини стають малодоступними, сірі чаплі поїдають ягоди ожини.
До гнізда дорослі птахи приносять корм по трьох разу в день кожна. Однак за одну годівлю їжу одержують не всі пташенята, а тільки трохи більше половини їх. Кількість корму, що добуває однією чаплею за один виліт, більш-менш постійно й становить, за спостереженнями на Рибинском водоймище, 230 р. Тому, чим крупніше пташенята й чим, отже, вони більше вимагають їжі, тим менше її залишається на частку батьків.
Та обставина, що сірі чаплі поїдають рибу, як показали ретельні спостереження, не має скільки-небудь істотного шкідливого значення для рибного господарства: жертвою чапель стають здебільшого малоцінні або бур’янисті риби. Знищуючи рибу, уражену лигулезом, сірі чаплі в деякій мері сприяють знешкодженню водойм. Місцями, однак, сіра чапля може служити розсадником чорнильної хвороби – небезпечного захворювання для молоді коропових риб. На місцях зимівель у Югозападной Африці сіру чаплю вважають корисним птахом, тому що вона там їсть головним чином шкідливих комах і рептилій (змій і т.д.).
Руда чапля (A. purpurea) по загальному вигляді дуже нагадує сіру, але добре відрізняється від її рудою-рудій-темно-рудої або навіть каштановим фарбуванням оперення й менших розмірів. Довжина крила цього птаха в середньому 36-37 див, а вага близько 1, 25 кг. Самці трохи крупніше самок.
Руда чапля гніздиться в південній частині Пиренейского півострова, подекуди у Франції, у Нідерландах, потім від Північної Італії її гніздова область іде на схід через Балканський півострів й Угорщину до Іраку й Східного Пакистану. Далі цей птах гніздиться на півострові Индостан, на Цейлоні, в Індокитаєві й по східних провінціях Китаю, на північ до південних частин радянського Примор’я. Східна межа її поширення – Філіппінські острови, Рюкю й Тайвань, південна межа – Сулавеси й Малі Зондские острова. В Африці руду чаплю можна знайти на гнездовье в північних частинах Марокко й Тунісу, потім від озера Вікторія й верхній плин ріки Конго на південь до Кейптауна. Гніздиться вона й на Мадагаскарі. Зимує руда чапля в самих південних частинах Європи, у Закавказзя й на півдні Середньої Азії, у Південно-Східній Азії й на прилежащих островах, а також в Африці.
Як і все чаплі, це моногамні птахи, що вибирають для гніздування більш-менш великі відкриті простори з водоймами, що поростили очеретяними й очеретяними заростями й низькорослими кущами верби. Лісових заростей ці птахи уникають. Весняний приліт рудих чапель відбувається в південних частинах гніздової області СРСР (Молдавія, Херсон) у середині й другій половині березня, а в більше північних – у першій половині квітня, а іноді й пізніше. Летять вони звичайно вночі.
Руді чаплі гніздяться колоніями, іноді більшими, однак нерідко й окремими парами. Гніздо вони воліють будувати на старому очеретяному або очеретяному заломі, значно рідше гніздо влаштовується на зростаючим серед очерету низькорослих колючих чагарниках або на напівзатоплених кущах верби й вільхи. Гніздо характерної для чапель форми – конус, спрямований вершиною вниз. Тільки що побудований гніздової конус має досить глибокий лоток, але з появою пташенят гніздо втоптується й, гублячи свою первісну форму, стає плоским. Поперечний діаметр гнізда звичайно 60 див, рідше він буває до 80 див.
Повна кладка містить 3—5 яєць, у Західній Європі відомі кладки, що містять 6, 7 і навіть 8 яєць. Очевидно, у більше сприятливі роки руда чапля відкладає більше яєць, у менш сприятливі – менше. Блакитний-блакитні-зеленувато-блакитні яйця цієї чаплі мають досить різноманітну форму й величину. Середня довжина їх 55 мм, ширина 38-39 мм.
Відкладання яєць відбувається не дружно. Буває, що запізнилися пари тільки починають відкладання яєць, а в більше ранніх пар уже є пташенята, покриті пір’ям. Насиживание триває 24-28 днів, насиджують обидва члени гніздової пари, але самка більше самця. Із гнізда пташенята вилітають у віці близько 6 тижнів. Відліт відбувається з першим помітним похолоданням у вересні – жовтні.
Їдять руді чаплі різноманітну тваринну їжу — дрібну рибу, жаб, ящірок, вужів, різних водних і наземних комах, зрідка мишей, полівок і навіть пацюків. У місцях, де з’являється сарана, руді чаплі переходять на харчування нею. Під час збору корму птах заходить досить глибоко у воду, майже по саме черево, і годинниками коштує на місці чекаючи видобутку, не міняючи пози. Руда чапля, як правило, уникає людини, але в пошуках корму вона наближається до рибальських селищ і зустрічається також у сільськогосподарських угіддях.
Більша біла чапля (Egretta alba) від інших чапель відрізняється сніжно-білим фарбуванням і великими розмірами. Середня вага її більше 1, 5 кг, довжина крила 43-44 див. У шлюбному вбранні на потилиці цього птаха є невеликий чуб, на нижній частині шиї добре помітні подовжені рассученние пір’я, що звисають у вигляді невеликої гриви, на плечах – два пучки довгих рассученних пір’я, що заходять за вершину хвоста. Це знамениті эгретки, заради яких кілька десятиліть назад білу чаплю винищували в неймовірній кількості. Наприклад: в 1898 році тільки в одній Венесуелі, за даними консульського обліку, було вивезено эгреток від півтора мільйонів (точніше, 1 538 ТОВ) білих чапель. Можна судити по цій цифрі, у яких масштабах ішло полювання на цього птаха, і це саме в гніздовий час! Не доводиться дивуватися, що біла чапля в багатьох місцях зовсім зникла або стала винятково рідким птахом.
Установлена в 20-х роках охорона білої чаплі з повною забороною полювання на неї привела до відновлення чисельності цього птаха настільки, що в цей час біла чапля в нашій країні знову стала досить звичайної, а місцями навіть численним птахом.
По своєму поширенню більша біла чапля може бути названа космополітом, тому що гніздиться вона на всіх материках, за винятком, звичайно, Антарктиди. Втім, у Північній Америці вона гніздиться тільки в південній її частині, а в Південної – не південніше Парагваю. В Африці її гніздова область охоплює материк до півдня від Сахари й Мадагаскар. У Євразії вона поширена від Угорщини, північних частин Балканського півострова й Малої Азії на схід до південно-східних границь Азіатського материка, південної частини Сахаліну й півдня Японії.
Спосіб життя білих чапель подібний зі способом життя інших чапель. Це перелітні (у помірному поясі) моногамні птахи, що предпочитают безлісні або бедние лісовою рослинністю площі, де є водойми (відкриті плеси, озера, ріки зі слабким плином і т.д.) з великими очеретяними й очеретяними заростями. Для гніздування вони вибирають самі важкодоступні куточки очеретяних кріплень, але в пошуках їжі нерідко відвідують і культурний ландшафт, де поводяться, однак, дуже обережно. У вигляді виключення ці птахи влаштовують гнізда й на деревах. Відкладають звичайно від 3 до 5 яєць і насиджують їх 25-26 днів.
Харчується більша біла чапля рибою, водними комахами і їхніми личинками, кониками, сараною, дрібними ссавцями й зрідка пташенятами горобиних птахів.
Там, де гніздиться більша біла чапля, місцями можна зустріти й малу білу чаплю (Е. garzetta). Ці два види чапель дуже подібні між собою, але мала чапля значно менше великої. Довжина крила в неї приблизно 29 див. Эгретки коротше, ніж у великої білої чаплі, і звичайно не заходять за кінець хвоста. Мала біла чапля рухлива, криклива й не настільки обережна, як більша. У СРСР зустрічається в устях більших рік, що впадають у Чорне, Азовське й Каспійського моря, і в нижньому плині Амудар’ї й Сирдарьи. Вона гніздиться подекуди в Південній Європі, а суцільна область її поширення тягнеться від Угорщини й Балканського півострова (без Греції) через Малу Азію до Філіппін і південної частини Японії, далі ареал її охоплює Північну й Південну Австралію. Є цей птах на Мадагаскарі й у самих південних частинах Африки. У СРСР це перелітний птах.
Дуже цікава недавнім розширенням ареалу єгипетська чапля (Bubulcus ibis).
.
Це середніх розмірів чапля, що має в загальному біле фарбування, але верхні частини голови, спини й зоба в неї винно-охристие, покриті подовженими рассученними пір’ям, які до осені випадають. Дзьоб у цього птаха лимонножелтий. Довжина крила 22-25 див.
До останнього часу цей птах належав Старому Світлу, тобто східній півкулі. У СРСР вона нечисленна в Східне Закавказзя й у самі останні роки з’явилася в устя Волги.
Населяє Південну Азію, гніздиться на півдні Японії, на Філіппінські й Больших Зондских островах. В Африці поширена від Сенегалу до східних берегів материка й звідси на південь до самих південних частин Африки. Гніздиться й на Мадагаскарі.
У недавні роки єгипетська чапля з’явилася в північних частинах Південної Америки, укоренилася там і тепер поширюється по цьому материку, через Центральну Америку й Антильські острова вона проникнула також у Північну, де відома тепер до Великих озер (Мічиган) і Ньюфаундленду. Перша зустріч із цим птахом у Південній Америці (Британська Гвіана) датується 1911 й 1912 роками. Бурхливе розселення її почалося в 30-х роках. Вона розселяється також у Північній і Північно-Східній Австралії. Поява єгипетської чаплі на цьому материку зобов’язано, видимо, випуску близько 1933 року на околицях Кимберли 18 птахів, привезених з Калькутти. У Південній Америці ці птахи з’явилися, імовірно, випадково.
Як усе чаплі, цей птах віддає перевагу болотистим місцевостям, але при цьому вона досить звичайна в культурному ландшафті, де постійно тримається серед домашньої худоби. Її нерідко можна побачити на спині корови, буйвола, а поза культурним ландшафтом ця чапля треба за дикими копитними й без побоювання сідає на спину носорога, а інший раз і на спину слона.
Годується єгипетська чапля головним чином великими комахами, зокрема кониками, яких вспугивает пасущийся худоба. Їсть вона й водних мешканців, але в невеликій кількості. Вона поїдає також комах і кліщів, яких вибирає з вовни й шкіри тварин. Таким чином, співдружність птахів і ссавців виявляється, очевидно, взаємно корисним.
Майже космополітичне поширення (відсутній в Австралії) має кваква (Nycticorax nycticorax).
.
На відміну від інших чапель кваква має кремезна статура й більше коротку шию. Верх голови й плечового пір’я чорні із синюватим металевим відливом. Чоло, надбрівна смуга, а також черевна сторона тіла білі. Крила, поперек і хвіст сірі. Дзьоб чорний, радужина червона. У шлюбний час у самця є 2-4 довгих і вузьких украшающих пера білого цвіту. Довжина крила 26-30 див.
У Євразії цей птах поширений від півдня Іспанії й від Угорщини на схід до Балхашу, потім у Південній і Південно-Східній Азії. Є в Японії. Гніздиться на Мадагаскарі, у Південній і Північно-Західній Африці. Населяє всю Південну Америку, а в Північній приблизно до Великих озер, є на Антильських і на Гавайських островах. У Центральній Америці відсутній.
Тримається кваква по болотистим, що поросли деревною рослинністю територіям і влаштовує гнізда на деревах, а якщо їх немає або мало, те в очеретяних й очеретяних кріпленнях. Колонії квакв можуть бути дуже більшими – до двох, двох з половиною тисяч птахів. Відомі гніздові колонії квакв у містах Мексики. Один раз пари квакв гніздилася в Бердянську.
Як усе чаплі, квакви харчуються різною тваринною їжею. Основу їхнього харчування, за спостереженнями в дельті Волги, становлять водні й дрібні наземні тварини (комахи, жаби, ящірки, гризуни).
Квакви ведуть нічний спосіб життя. Удень вони звичайно сидять спокійно невеликими зграйками на деревах або в очереті, ховаючись від променів сонця. Це крикливі птахи, особливо під час гніздування. Голос їх звучить як своєрідне «квак, квак, квак», що повторюється з перервами.
Особливий рід становить близький до квакве челноклюв (Cochlearis). До нього належить тільки один вид тієї ж назви Cochlearis cochlearis, що у багатьох відносинах нагадує квакву, але різко відрізняється від її більшим своєрідної форми дзьобом. Ширина дзьоба досягає 5 див у довжина – 7, 5 див він закінчується вузьким крючочком. Верхня щелепа нагадує перевернений човен, що обумовило назву птаха. Зверху й з боків челноклюв має сірувате розцвічення, верх голови в нього чорний. Від потилиці назад ідуть лентообразние пір’я, що прикрашають.
Про життя цієї скритоживущей птаха відомо дуже мало. Вона поширена по тропічних прісноводних мангрових болотах від Мексики до Південної Бразилії. Удень малоактивна, годується вночі, у зв’язку із чим ока в неї великі. Більшим дзьобом вона ворушить іл водойми й вибирає відтіля креветок, хробаків й іншу водну живність. Рибу цей птах, видимо, не їсть, хіба тільки випадково.
До сімейства чапель ставляться також випи й вовчки. Вони ведуть схований спосіб життя, гніздяться розрізнено, ніколи не образуя колоній. Розцвічення їхнього оперення буває звичайно під тон навколишньої рослинності. Тому вони рідко попадаються людині На очі.
Випь (Botaurus stellaris) має спинну сторону тіла чорну з желтоватоохристими облямівками пір’я, верх голови в неї також чорний, але з охристими краями пір’я на потилиці. Черевна сторона птаха охристая з бурим поперечним малюнком. Махові пір’я іржавчасто-руді з темно-бурими поперечними плямами. Короткий хвіст жовто-бурий із чорнуватим малюнком. Білувате горло гарне відмежовується від бурих боків голови темно-сірими смужками – вусами й має минаючу посередине поздовжню іржавчасто-буру смугу. Довжина крила в самців у середньому 34 див, у самок 31 див. Вага самців у зимовий час близько 1 кг, самки важать трохи менше.
Гніздова область випи тягнеться від Португалії й Франції на схід до Японських островів і Сахаліну. На південь випь поширена до Північно-Західної Африки, Сирії, північній частині Ірану, Афганістану й Кореї; крім того, вона (інший підвид) населяє самі південні частини Африки. Зимують випи в Середземномор’я, у Східній й екваторіальній Африці, на півдні нашої країни (Кавказ і південь Середньої Азії), у північних частинах Індії, Бірми й у Південно-Східному Китаєві.
Випи в нас перелітні птахи. Однак й у більше північних частинах ареалу вони нерідко затримуються на зиму у своїй гніздовій області (наприклад, у Нідерландах, на півдні Швеції, у Польщі) і благополучно доживають до теплих днів. Що стосується Кавказу й Туркменії, те там випи ведуть осілий спосіб життя.
У випадку особливо холодної зими, коли замерзають всі водойми, що затрималися на зиму випи гинуть від голоду й холоду. Багато таких загиблих птахів знаходили в Західній Європі в суворі зими 1939/40 й 1953/54 років.
На території Радянського Союзу випи з’являються навесні дуже рано, коли ще лежить сніг, нерідкі заметілі й бувають навіть значні морози. Однак масовий приліт випий відбувається на 2-4 тижні пізніше появи передовиків. Він буває залежно від широти місцевості в березні – травні. Біля Казані, наприклад, це спостерігається наприкінці квітня. У Якутії птаха з’являються в різні роки між 3 травня й 2 червня. Летять випи вночі, у похмуру погоду й удень.
Після прильоту птаха розселяються по великих заболочених просторах.
Для них необхідна наявність очеретяних й очеретяних кріплень і вкраплених серед густих заростей невеликих ділянок води. Випи віддають перевагу стоячій воді, але можуть гніздитися й поблизу від маленьких річечок зі слабким плином.
Випи приступають до розмноження незабаром після прильоту, але не дружно: одні пари раніше, інші пізніше. Недбало влаштоване гніздо міститься на виступаючим з води купинах, обов’язково серед густих заростей. Воно має округлу форму, діаметром 50 див, висотою 35 див.
У повній кладці буває від 3 до 5, рідше 6—7 яєць. Вони відкладаються не щодня, а із проміжком в 2-3 дні. Птах починає насиджувати після откладки першого яйця. Вилупление відбувається через 25-26 днів після початку насиживания. Насиджує переважно самка, самець лише зрідка неї заміняє. Іноді він приносить самці корм.
У віці 2—3 тижнів пташенята починають вибиратися із гнізда, а у віці 2 місяців літати. Незабаром після цього родина розпадається.
Осінній відліт відбувається в другій половині вересня й у першій половині жовтня. Запізнені птахи відлітають при заморозках, що почалися, а іноді вже й після випадання снігу. Як і навесні, птаха летять головним чином поодинці.
Линяють випи один раз у році, між серпнем і січнем. Молоді птахи (перволітки) поміняють оперення з липня по січень. Линяння у випий закінчується на зимівлях.
Основна їжа випий — риба: карасі, лини, окуні, нерідкої щуки. Крім того, випи поїдають у великій кількості жаб, пуголовків, тритонів, хробаків і водних комах (наприклад, плавунцов). Зрідка вони їдять і ссавців величиною до водяного пацюка. Молоді випи вигодовуються переважно пуголовками.
Як і майже все чаплі, випь, підстерігаючи видобуток, довгий час коштує нерухомо в уреза води, а потім швидким рухом схоплює видобуток дзьобом. Удень цей птах бездіяльний, ховається в густих заростях; при цьому вона коштує звичайно на одній нозі, згорбившись і втягши шию. Однак у випадку небезпеки вона витягає вертикально шию й голову й залишається в такому положенні нерухомої. У такій позі випь важко помітити, тому що вона нагадує пучок сухих стебел очерету. З настанням сутінків птах з’являється на краях відкритих плесов, починає лазать по очереті, охоплюючи стебла довгими пальцями.
Побачити випь у природі нелегко. Це може трапитися лише після ретельного вистежування або ж зовсім випадково. Проте цей птах широко відомий, тому що навесні й у першу половину літа виявляє своя присутність голосними й гучними лементами, які вечорами й уночі бувають чутні дуже далеко, за 2-3 км. Своєрідний лемент випи передають іноді словами «трумб» або частіше «у-трумб». Нерідко його порівнюють із ревінням бика. Тому на Україні випь так і називається – бугай.
Про те, як саме кричить випь, робилися різні припущення. Найпоширеніша версія (вона повторена й у книзі М. А. Мензбира «Птаха Росії») така. Птах нібито вдаряє дзьобом плашмя по воді, потім, опустивши дзьоб у воду, жадібно вбирає її, отчого чутний повторюваний кілька разів звук «в». Набравши досить води, випь нібито закидає потім голову далеко назад, так що потилиця стосується спини птаха, потім опускає голову вперед і вниз у воду. Випускаючи воду, вона видає глибокі басові звуки. Додаткові звуки чутні в результаті викидання із дзьоба залишків води.
Так писалося в ряді книг. Але кому вдалося це побачити?
Пророблені ще наприкінці минулого століття точні спостереження над американської вип’ю (В. lentiginosus), що дуже близька до звичайного, показали, що випь кричить не тільки біля води, а й на високому сухому місці, іноді на гілці дерева. Ці спостереження були підтверджені потім у зоосаді в Амстердамі. Пізніше вдалося простежити в природі й за лементом нашої звичайної випи. От як це відбувається.
Спочатку, поки птах тільки готується до лементу, дзьоб її спрямований нагору, «подібно громовідводу», а сам птах коштує якийсь час нерухомо, як стовп. Потім голова раптом ниспадает на груди птаха, і при цьому чутний перший звук ревіння. Після цього голова швидко повертається у вихідне положення й чується друга частина лементу. Так відбувається 5 або 6 разів підряд. При цьому горло птаха сильно роздувається, образуя мешковидний виступ приблизно з куркуля. Закінчивши серію лементів, випь знову застигає в нерухомості, направивши дзьоб у піднебіння, мішок на горлі в неї зникає. Через якийсь час усе повторюється знову. До речі кажучи, зроблені на американської випи анатомічні дослідження показали, що цей птах має дуже складно влаштований голосовий апарат.
Мала випь (Ixobrychus minutus) цілком виправдує своя назва: довжина крила в неї близько 15 див. вага 136-145 р.
.
Дорослі самці мають верхню частину тіла чорну із зеленуватим металевим відливом, тільки верхня частина шиї в них сірувата. Черевна сторона тіла охристая з білуватими закінченнями пір’я й бурим поздовжнім малюнком на груди. Махові й кермові пір’я чорні, що криють крила жовті. Дзьоб жовто-зеленуватий, гола вуздечка жовта, ноги зелені. У самок верхня сторона тіла темно-бура, а не чорна, дзьоб жовтий з бурим кінцем.
Поширено мала випь у Європі на північ до Ленінграда, у Західному Сибірі, Середній Азії й у Північно-Західній Африці. Крім того, вона зустрічається в Африці південніше Сахари, у Південній Австралії й на островах Нової Зеландії.
Це перелітний птах, що зимує за межами нашої країни. Приліт відбувається залежно від широти місця у квітні – травні, на самому півдні країни наприкінці березня. Як і звичайні випи, малі летять, не образуя зграй, поодинці, і притім уночі.
Мала випь селиться, як правило, по берегах водойм, зокрема на Україні по степових ставках, аби тільки там були заросли очерету, очерету, вільхи й верби. Однак водойм, розташованих серед суцільних лісових масивів, цей птах уникає.
Кожна пара малих випий гніздиться обособленно від інший і займає досить великий гніздової ділянку. Місце, де влаштовується гніздо, може бути всіляким. Нерідке гніздо міститься в густому очереті в напівметрі від рівня води, а те й впритул до неї, так що своєю підставою воно стосується води. В інших випадках випь може гніздитися на деревах, іноді на висоті людського росту, і навіть на висоті 2, 5 м. Спочатку гніздо має форму переверненого конуса, але незабаром розтоптується й стає плоским. Яєць буває від 4 до 9, причому вони відкладаються щодня. Насиживание триває 17-20 днів. пташенята, Що Оперилися, наприкінці третього тижня життя виходять із гнізда, у місячному віці починають літати. Незабаром після цей виводок розпадається й птаха починають жити поодинці.
Годуються малі випи тваринною їжею. Вони поїдають дрібних рибок, жаб і пуголовки, різних водних і наземних комах, хробаків і равликів. Іноді ці птахи розбійничають, поїдаючи пташеняти дрібних птахів, розбиваючи й поїдаючи їхнього яйця. На осінньому прольоті в степових місцевостях вони харчуються кобилками, нерідко в шлунку малих випий можна виявити капустянок.
Як і більша випь, мала веде нічний спосіб життя й дуже потайлива. У густих очеретяних заростях вона легко пересувається, охоплюючи стебла очерету довгими пальцями. Як і звичайна випь, вона може затаюватися, витягнувши догори шию й дзьоб. Якщо буде потреба легко злітає, але, пролетівши невелику відстань, знову ховається в заростях.