ЗАГІН ГОЛЕНАСТИЕ (GRESSORES)

Голенастие, або, як їх інакше ще називають, аистообразние, птахи характеризуються великою величиною, довгими ногами, довгою шиєю й довгим, звичайно сильним дзьобом різноманітної форми. Часто дзьоб прямій і гострий, конічний, іноді він трохи загинається нагору, у деяких видів дугоподібно зігнуть донизу, іноді широкий і масивний, і нарешті, він може бути розширений на кінці у вигляді лопаточки.
Ноги в голенастих чотирипалі, причому пальці по більшій частині довгі. Нижня частина гомілки не оперена. Не оперені також вуздечка й кільце навколо ока, у деяких ібісів не оперені голова й шия, а в птахів, що харчуються падлом (марабу), голова й шия покриті рідким пухом. У ряду видів чапель у гніздовий час розвиваються що прикрашають рассученние пір’я на голові, спині й зобі. Крило порівняно велике, широке й тупе. Хвіст короткий, округлий. Першорядного махового пір’я 10-12. За деякими виключеннями, обидві підлоги пофарбовані однаково або дуже близькі по фарбуванню.
Голенастие птаха нашої фауни мають наступні розміри. Білий лелека важить близько 4 «г і має розмах крил до 60, 5 див, мала випь важить 136-145 м, і довжина її крила близько 16 див.
Голенастие птаха моногамни. Після закінчення періоду розмноження деякі види живуть родинами, інші більшими зграями, а деякі з осені до весни ведуть одиночний спосіб життя. Гніздяться вони, як правило, біля води, де є більші дерева, великі чагарники або великі очеретяні зарості. Іноді селяться й на сухих місцях, наприклад марабу в Африці. Багато видів гніздяться більшими колоніями, нерідко разом з іншими видами, деякі селяться окремими парами.
Гнізда голенастие поміщають на деревах, іноді дуже високо, у великою, залитою водою чагарниках або в заростях очерету й очерету, окремі види поміщають гнізда на спорудженнях людини, а чорний лелека може гніздитися на скелях.
При будівлі гнізда самець, як правило, збирає будівельний матеріал, а укладає його в гнізді самка. У кладці в деяких видів буває 2 яйця, у більшості більше, до 6.
Насиджують обидві птахи, причому тривалість насиживания коливається залежно від величини птаха від 17 до 32 днів. Пташенята лупляться звичайно безпомічними й сліпими, у деяких видів, однак, видючими.
Харчуються голенастие різноманітною їжею, що багато видів добувають у воді. Це головним чином комахи й риби. Поїдають вони також жаб, ящірок, у невеликому числі гризунів величиною до ховрашка, іноді й молодих птахів. У незначній кількості вживають і рослинну їжу – насіння й зелені частини рослин. Марабу харчуються в основному падлом.
Одні голенастие під час годівлі тривалий час коштують на мілководдя й, помітивши поблизу себе можливий видобуток, б’ють її швидким ударом дзьоба. Інші види намацують дзьобом їжу на дні дрібних і нерідко зовсім мутних водойм або беруть комах на сухих ділянках, працюючи дзьобом, як пінцетом. Деякі види чапель (наприклад, африканська Melanophoyx ardesiaca), коштуючи на мілководдя, можуть приманювати до себе видобуток. Вони широко розкривають крила, заносячи їх уперед і занурюючи краю їх у воду; утвориться своєрідний затінений намет, куди охоче заходить риба. Лелеки, годуючись, не поспішаючи расхаживают по берегах заток або сирих лугів. За винятком марабу, всі голенастие ковтають видобуток цілком, навіть таку велику, як, наприклад, краплистий ховрашок.
Поширені голенастие птаха дуже широко, на півночі місцями до тундри включно. Однак найбільше число видів їх зустрічається в жарких країнах. Птахи, що населяють території з помірним і холодним кліматом, перелетни. Птаха жарких країн ведуть переважно осілий спосіб життя.
У загоні голенастих птахів 112 видів, що належать до 5 сімейств: чаплі (Ardeidae), китоглави (Balaenicipitidae), молотоглави (Scopidae), лелеки (Ciconiidae) і ібіси (Threskiornithidae).
Найбільш древні викопні птахи, які, як видно, належать до цього загону, знайдені в крейдових відкладеннях. Викопні залишки чапель і лелек відомі з нижнього эоцена. Усього відомо 76 викопних видів голенастих.