СІМЕЙСТВО ОЛУШИ (SULIDAE)

Олуши — великі птахи, розміром з гусака або небагато дрібніше. Вони мають трохи подовжене тіло й довгі гострі крила, вершину яких становить перше першорядне махове перо. Хвіст в олуш клиноподібний, причому середня пара кермових сильно подовжена. Дзьоб сильний, майже конічного, гострий, краю його зазубренни. Розріз рота великий, що заходить позаочі. Ніздрі зарослі, , дихати через них птах не може. Є підшкірний пневматичний шар, особливо сильно розвитий на череві. Кістяк пневматичний. Цвіт оперення головним чином білий, але буває й темно-бурий у різкому контрасті з білим черевом. Молоді птахи бурі. Особа, включаючи простір навколо очей, підборіддя й середина горла (горлівка мішок) голі, нерідко яскраво пофарбовані.

Як всі веслоногие, олуши — моногамні птахи. Половозрелость у них наступає, видимо, на 4-м року життя. Гніздяться вони колоніями на скелястих берегах островів, рідше на материкових берегах. Деякі види гніздяться й на плоскому березі, а іноді гнізда влаштовуються навіть на деревах і кущах. У рихло влаштоване гніздо відкладається 1, 2 або 3 яйця. Насиджують обидві птахи, накладаючи на яйця лабети, на яких плавальна перетинка до цього часу трохи товщає й виявляється багато постаченої кровоносними судинами. Пташенята лупляться гол і сліпими, потім покриваються світлим пухом. Перед вильотом пташенят із гнізда, коли вони вже оперилися, батьки їх залишають.
Літають олуши дуже добре, часто прибігаючи до ширяння. Поринають із розльоту, поринаючи у воду на кілька секунд. Годуються переважно рибою. Хоча це морські птахи, вони частіше тримаються поблизу узбереж і далеко у відкрите море не залітають.
Поширення сімейства широке. Олуши гніздяться на островах поблизу всіх материків, крім, звичайно, Антарктиди. Види, що населяють помірні й холодні широти, перелітні й можуть робити далекі міграції.
У сімействі 9 видів, що належать до роду олуш (Sula). Крім того, відомий 21 викопний вид. Олуши відомі з нижнього олігоцену.
Північна олуша (S. bassana) – великий птах, величиною приблизно з гусака. Довжина крила 47-51 див, вага 3-3, 5 кг. Оперення в обох підлог сніжно-біле, тільки першорядні махові й кисті, що криють, бурувато-чорні. На голові й на шиї помітний вершково-жовтий наліт. Ноги жовто-зелені, дзьоб сіруватий, голе кільце навколо ока синє, вуздечка й підборіддя шиферно-черние.
Цей птах належить Північній Атлантиці. У східній частині океану вона населяє острівці в берегів Ірландії, Британських островів (зокрема, і в Ла-Маншу), невелика гніздова колонія є в берегів Норвегії (Рунне). У західній частині океану вона гніздиться на островах затоки Святого Лаврентія й у Ньюфаундленду. Зимує північна олуша в Європі й Африці від Британії на південь до островів Зеленого Мису й Північної Африки й в Америці від Віргінських островів до Мексиканської затоки. Далі всіх на південь залітають молоді птахи. Старі птахи тримаються головним чином у берегів Європи. Згідно даним кільцювання, одна з молодих (по першому році життя) птахів залетіла на відстань 7000 км від місця вилупления. На зимівлях молоді птахи проводять нерідко 2-3 роки, не повертаючись на північ до трирічного віку.
Статевозрілими північні олуши стають у віці 4—5 років, хоча пари в них утворяться трохи раніше цього часу. Для гніздування олуши розміщаються на крутих і високих скелях, віддаючи перевагу вузьким карнизам, що дивляться убік відкритого моря. Коли їх не переслідують, птаха займають під гніздо кожен, що хоч скільки-небудь підходить, виступ скелі й селяться настільки густо, що спостерігачеві, що наближається з моря, здається, що скелі покриті снігом. У найбільш безпечних місцях олуши гніздяться й на рівній вершині острівців.
Гніздо в олуши грубо зроблене, пухке. Воно споруджується із бруду, водоростей, що росте на скелях бур’яну й, тому що птах надбудовує його щорічно, згодом здобуває досить значні розміри. Як правило, будівельний матеріал тягає самець, але будують гніздо обидві птахи. Як й у багатьох інших веслоногих, у випадку якщо гніздо на якийсь строк залишається без охорони, сусіди негайно його розтаскують.
Откладка яєць відбувається звичайно у квітні, зрідка перші яйця бувають відкладені вже наприкінці березня, деякі пари несуться в травні. У загальному відкладання яєць у колонії розтягується нерідко на 5-6 тижнів. Строки відкладання яєць у різні роки різні, і в сусідніх колоній вони не однакові.
Кожна самка відкладає одне яйце, як виключення їх буває два. У випадку загибелі першого яйця самка може відкласти яйце ще раз. Яйця мають овальну форму, вони блакитнувато-зеленого цвіту, але незабаром забруднюються калом і стають грязно-білими. Довга вісь яйця в середньому 76 мм, коротка – 49 мм. Олуши крадуть у сусідів не тільки будівельний матеріал, але іноді підкочують собі чуже яйце й тоді насиджують відразу два. Тому при знаходженні в гнізді північної олуши двох яєць важко буває сказати, чи відклав сам птах два яйця або одне з них украдене.
Насиджують птаха ретельно. Зміна партнерів відбувається досить рідко, іноді через 24 години, і, якщо зміни не відбулося, буває, що один птах сидить на гнізді, як застигла, до трьох доби. Нормально насиживание триває 44 дня. Пташеня лупиться сліпого, позбавленого пухового покриву, і, поки він не придбає повного пухового одіяння, що наступає на 11-й день життя, батьки увесь час зігрівають його. Втім, пташеняти доводиться зігрівати й пізніше. Починаючи з 5-6-й тижня життя пташеняти батьки поступово залишають його без догляду. У випадку, якщо в гнізді було два яйця, перше пташеня незабаром після вилупления гине.
Гніздове життя пташеняти триває довго. Він сидить 70 або більше днів у гнізді, потім, уже оперений, вибирається на край скелі й постійно махає крильми, як би вправляючи їх. Останні два-двох-два-день-два батьки не годують пташенят, і в денн-75-денному віці, уже повністю оперені, але ще що не вміють літати, вони зсковзують зі скель у море й потім поступово відпливають від берега усе далі. Такі пташенята можуть бути зустрінуті іноді навіть на відстані понад 70 км від берега. Молоді олуши живуть на воді три-трьох-три-дві-три тижня й лише на 95-107-й день починають літати.
Як тільки молоді олуши покинуть гнездовье, вони переходять до самостійного життя. Почавши літати, вони приступають до кочівель спочатку в будь-якому довільному напрямку, потім, у вересні, направляються убік півдня й добираються в такий спосіб іноді й до островів Зеленого Мису. Відомі випадки заліта олуш в Італію, в устя Нила й до берегів Радянського Союзу (Мурманськ).
Олуши прекрасно літають. Вони або кружляють ширяючим польотом у повітрі недалеко від місць гніздування, або літають польотом, що махає, що постійно переривається плануванням. Плавають олуши теж добре, і, якщо вони не насиджують, буває, що й ночують на плаву. Можуть олуши й поринати, але тільки пікіруючи у воду з повітря. Під водою вони можуть пробути всього кілька секунд, плаваючи там за допомогою ніг і з напіврозкритими крильми. Природно, що глибоко запірнути вони не в змозі, хоча є відомості, що іноді олуши попадають у мережі рибалок, поставлені на глибині 70 м.
Годуються північні олуши майже винятково рибою, головним чином різними видами тріскових, сельдевими, макреллю й т.д. Олуши підбирають також викинуті із судів покидьки, годуються за рахунок відходів, що залишаються на місцях оброблення риби й тюленів на промислах, іноді їдять головоногих молюсків, раків. Пташеняти олуши годують напівперевареною риб’ячою відрижкою.
Протягом ряду десятиліть колонії північних олуш широко експлуатувалися людиною: добували яйця й самих птахів. А коли багато скель, де гніздяться олуши, були обладнані маяками, відвідування їхніми рибалками для поповнення запасів їжі різко зросло. У результаті загальне поголів’я північних олуш, яких у середині першої половини минулого сторіччя було приблизно 334 тисячі, знизилося до початку нашого сторіччя до 30 тисяч. На деяких гнездовьях птахи змогли зберегтися тільки на самих недоступних людині місцях і зовсім у невеликому числі. У цей час чисельність північних олуш зростає, і в 1949 році вона оцінювалася в 100 тисяч особин.