СІМЕЙСТВО ФАЕТОНИ (PHAETHONTIDAE)

Фаетони — океанічні птахи середніх розмірів (з ворону), світлого цвіту (білого з рожевим відтінком і із чорними плямами). Хвіст у фаетонів довгий, східчастий, особливо довга середня пара кермового пір’я. Ноги коротк, слабкі, віднесені далеко назад і не можуть підтримувати птаха на суші. Тому фаетони не ходять і тим більше не бігають. Плавають вони погано й на воду сідають рідко. Літають же дуже мистецьки й нерідко зустрічаються в море в сотнях кілометрів від берега.
Своя англійська назва — тропічні птахи (tropic bird) — фаетони одержали тому, що рідко вилітають за межі теплих (тропічних) вод. Гніздяться вони звичайно на відокремлених островах тропічних і субтропічних морів.
Фаетони — моногамні птахи, що збираються у великому числі на місцях гніздування, де групами по 6—12 птахів галасливо роблять шлюбні ігри. На море, однак, вони тримаються звичайно поодинці, іноді парами.
Звичайно фаетони гніздяться (не влаштовуючи сьогодення гнізда) високо на крутих скелях або в інших подібних місцях, звідки можна відразу, без стрибка або ходіння, переходити в політ.
Фаетони відкладають по 1 яйцю пурпурно-бурого цвіту. Насиджують його позмінно обоє батька від 41 до 45 днів. Пташеня покрите густим сірим пухом. Откладка яєць відбувається в колонії неодночасно, і пташенята, у яких батьки полетіли за кормом, піддаються нападу інших дорослих фаетонів, що шукають собі місце для гнізда. Таким чином, багато пташенят гинуть у перші тижні життя. Ростуть пташенята фаетонів повільно й залишають гніздо повністю опереними у віці 11 -15 тижнів.
У цьому сімействі (яке іноді виділяється в особливий підзагін Phaethontes) є всього один рід (і один викопний) з 3 видами. Виникла група, видимо, у нижньому эоцене.
Харчуються фаетони переважно рибою.
У фауні Радянського Союзу фаетони відсутні.
Самий великий у сімействі — краснохвостий фаетон (Phaethon rubricauda) гніздиться в тропічних частинах Тихого й Індійського океанів.
.
Розмах крил у нього близько 1 м. Біле оперення птаха після линяння має ясно виражений рожевий наліт. На голові, як у всіх фаетонів, від дзьоба до потилиці через око тягнеться чорна смуга. Дзьоб оранжево-жовті або червоний, вузькі опахала двох центральних кермових червоні, звідси й назва. Молодий птах має буруваті смуги на верхній стороні тіла.
Белохвостий фаетон (Ph. lepturus)

у загальному повторює поширення попереднього виду, але гніздиться й значно північніше — на Бермудських островах. На останніх белохвостий фаетон був майже знищений збирачами яєць, але після організації охорони чисельність цього птаха відновилася, і тепер він знову гніздиться на скелях цих островів у безлічі. Під час ураганів, завжди спрямованих у цих місцях зі сходу на захід, белохвостий фаетон інший раз заноситься вітром на материк. Цей птаха можна довідатися по більше чорним у порівнянні з іншими фаетонами крилам й оранжево-жовтому дзьобу.