СІМЕЙСТВО ПІРНАЮЧІ БУРЕВІСНИКИ (PELECANOIDIDAE)

Пірнаючі буревісники належать цілком південній півкулі. По зовнішньому вигляді ці птахи мало схожі на інших трубконосих. Вони скоріше нагадують чистиков. Довжина тулуба 15-20 див, крила 10-13 див, статура щільне. Оперення на спинній стороні тіла чорнувате, на черевний білясте. Дзьоб короткий, новосибірські трубочки теж короткі, і отвору їх дивляться прямо нагору. Крила й хвіст короткі. У пошуках їжі ці птахи поринають подібно чистикам. У сімействі 4 види.
Пірнаючі буревісники населяють холодні води Антарктики, гніздячись на островах. Гніздові звички подібні з такими качурок. Єдине яйце міститься в норі. Насиджують обоє батька. Інкубаційний період триває 6-8 тижнів, приблизно стільки ж часу триває й життя пташеняти в гнізді. У місцях, де пірнаючі буревісники гніздяться, вони дуже численні.