СІМЕЙСТВО КАЧУРКИ (HYDROBATIDAE)

Сімейство качурок охоплює самих дрібних представників загону. Розміри качурок не перевищують розмірів чорного дрозда, деякі види величиною всього з ластівку. Новосибірські трубочки в них злиті в одну й розділені усередині поздовжньою перегородкою. Ці маленькі пташки найчастіше зустрічаються над водою. Із землею вони зв’язані тільки під час гніздування. У місцях, де багато їжі, вони нерідко зустрічаються відразу більшими зграями, особливо якщо це недалеко від місць гніздування.
Крила в качурок трохи нагадують крила ластівок, другорядного махового пір’я не більше 13. Літають качурки над самою водою, швидко, майже судорожно змахуючи крильми. Ширяти вони не можуть. Схоплюють їжу з поверхні води, піднімаючи в цей час крила догори. Деякі качурки (рід Fregetta), годуючись на лету, сповільнюють, коли треба, швидкість польоту, опускаючи одну або обидві лапки з розправленою плавальною перетинкою у воду. У цих птахів гомілка й плюсна відносно довгі. В інших видів, що не користуються таким прийомом, кістки ніг короткі.
Поширені качурки широко, від Арктики до Антарктики. Гніздяться на невеликих островах. У сімействі 17 видів, з них у наших водах зустрічаються 3 види.
Північна качурка (Oceanodroma leucorrhoa), що належить до роду вилохвостих качурок (Oceanodroma), населяє узбережжя північних частин Тихого й Атлантичного океанів. У СРСР вона гніздиться на Курильських островах і на острові Мідному. На кочівлях може бути зустрінута й у тропіках. Довжина крила в неї 150-160 мм, а вага близько 40 р. Фарбування оперення в загальному темно-бура, підстава хвоста біле, хвіст вильчатий.
У наших водах це нечисленний птах, але в інших місцях, наприклад на деяких острівцях у південної частини Аляски, гніздиться до 150 тисяч цих птахів.
Гніздиться північна качурка в норах, які іноді можуть мати відгалуження. Довжина нори 50-80 див. Риє її самець. Зрідка гніздиться й у скелях. Єдине яйце

насиджують обоє батька, що поміняють один одного через 3—4 дні. Тривалість насиживания 42-50 днів. Перші три-чотири дня життя пташеняти обігріває один з батьків. Пухової пташеня дуже безпомічне й звичайно лежить, витягнувши ноги й поклавши дзьоб на землю. Якщо його потривожити, пташеня може встати на ноги, але ходити все-таки не в змозі. Проходить близько 70 днів, перш ніж молода птах виросте й почне літати.
Поле північної качурки (як й інших качурок) легкий і сильний, у загальному він трохи нагадує політ куликів. Плаває качурка також добре й при цьому часто опускає голову у воду в пошуках їжі, частіше ж вистачає їжу в польоті. На землі качурка почуває себе незатишно, ходить незграбно.
Годується північна качурка креветками й іншими ракоподібними, молюсками, покидьками з пароплавів, викинутими з рибальських судів залишками риб і т.д. Голос качурки нагадує коротке щебетання ластівок.
Північна качурка в гніздовий час нічний птах, в інший час веде денний спосіб життя.
Сиза качурка (О. furcata) відрізняється від інших водяться в СРСР качурок ясно-сірим фарбуванням і трохи більшою величиною. Гніздиться вона на Курильські, Командорському й Алеутському островах і по західному узбережжю Північної Америки до штату Вашингтон. По характері гніздування в загальному подібна з описаним раніше видом.
Над морем качурки звичайно тримаються поодиноко, але вночі на світло пароплава злітаються у великій кількості. Птаха при цьому з писком носяться навколо щогл, залітають у каюти й вентилятори. Іноді можна бачити цілі зграї цих качурок, що випливають за обробленими тушами тюленів і шматочки, що скльовують на воді, жиру.