СІМЕЙСТВО АЛЬБАТРОСИ (DIOMEDEIDAE)

До цього сімейства ставиться 12 видів великих птахів, об’єднаних у два роди. Альбатроси добре відрізняються від інших трубконосих тим, що трубочки ніздрів у них розташовані з боків надклювья, а не на його ковзані, як у представників інших сімейств. Цвіт оперення світлий, переважно білий, більше темний (іноді чорний) на спинній стороні й на кінцях крил. Молоді трохи темніше дорослих, повний доросле вбрання здобувають на 2-4-м року життя. Половозрелость наступає пізно. За допомогою кільцювання встановлено, наприклад, що темноспинний альбатрос уперше приступає до гніздування в семирічному віці.
Ці великі й сильні птахи практично не мають ворогів, і до останнього часу людин їм не заподіював шкоди, тим більше що гніздові колонії альбатросів містяться на невеликих незаселених островах. Однак в XIX столітті виник попит на пір’я альбатросів й їх стали стріляти й виловлювати у величезній кількості. Справа дійшла до реальної небезпеки знищення деяких видів.
Гніздяться альбатроси головним чином у південній півкулі між тропіком і полярним колом. Поза гніздовим часом зустрічаються в багатьох морях, за винятком півночі Атлантики й Північного Льодовитого океану. Вони можуть тривалий час випливати за морськими судами.
Мандрівний альбатрос (Diomedea exulans) — самий великий представник загону, величиною приблизно з лебедя, розмах крил у нього 4—4, 5 м. Саме він найчастіше супроводжує пароплави, і це дійсно мандрівник, тому що будинком йому служать лише деякі океанічні острови. У дорослого птаха оперення чисто-білого цвіту, лише кінці крил чорні.
Перед початком гніздування ці альбатроси (як, втім, і багато інших видів) улаштовують своєрідні танці. Вони голосно кричать, широко розкривають крила і йдуть у такий спосіб на витягнутих ногах назустріч один одному, труться дзьобами, приймають різні вигадливі пози. Гніздової період у мандрівного альбатроса триває дуже довго: насиживание триває 80 днів, пташеня перебуває в гнізді 8-9 місяців. Природно, що при цих обставинах птаха не можуть гніздитися щорічно.
У берегів Радянського Союзу цей птах відзначений не була.
Белоспинний альбатрос (D. albatrus) у дорослому вбранні має біле оперення, за винятком темно-бурих крил і хвоста. Молоді птахи в загальному темнобурие. Довжина крила 47—58 див. Гнездовья цього птаха були відомі на двох островах Тихого океану — на Бонине (28° с. ш. й 142° в. буд.) і на Уейку (19° с. ш. й 166° в. буд.).
Між періодами гніздування белоспинний альбатрос зустрічається на великій акваторії, що охоплює північні субтропічні й тропічні області Тихого океану. Дотримуючись пануючого напрямку вітрів (пасати), він переміщається на північ до Берингового моря, потім на схід і південь, до Каліфорнії. Звідси пересувається на захід до місць гніздування. Гніздиться, видимо, не щорічно. Раніше був відомий як регулярний відвідувач тихоокеанських вод СРСР (з березня).
На початку нашого сторіччя белоспинний альбатрос був майже зовсім вибитий японськими промисловцями на місцях гнездовий, і вже в 30-х роках цей птаха вважали вимерлої. Передбачалося, що тільки кілька особин, що вже не розмножуються, доживають своє століття й іноді зустрічаються мандрівникам. Однак в 1953 році кілька птахів цього виду було відзначено на відокремленому океанічному острівці Понафидина (Торисима) приблизно в 700 км до півдня від Токіо. В 1957 році там було вже 50 птахів, що гніздяться. Вони строго охороняються, і можна розраховувати, що пройде ще небагато років і белоспинние альбатроси знову стануть звичайними.
Темноспинний альбатрос (D. immutabilis) трохи дрібніше попереднього виду, довжина крила близько 48 див. Оперення в основному темно-буре, але голова й черевна сторона тіла білі, хвіст чорний. Для розмноження злітаються на маленькі острови до північно-заходу від основної групи Гавайських островів. В інший час розповсюджений у помірковано теплій частині Тихого океану від південної частини Камчатки і Японії до Каліфорнії. У води СРСР залітає рідко. За кораблями цей птах, видимо, ніколи не треба.
На початку XX сторіччя тільки на острові Лайсан гніздилося не менш мільйона цих птахів. До речі кажучи, англійці так і називають цей вид – лайсанский альбатрос. Незабаром темноспинних альбатросів стали добувати заради пір’я у величезній кількості, і в 1911 році на цьому острові нараховували вже тільки 180 тисяч пар птахів, що гніздяться.
Темноспинний альбатрос займає для гніздування внутрішні частини невеликих океанічних острівців, що поростили чагарниковою рослинністю. З’являється на гнездовье в листопаді, і протягом двухтрех днів вся безліч мешканців колонії вже на місці. Зараз же починаються шлюбні ігри – своєрідні танці.
Для гнізда птах нерідко нагортає дзьобом невеликий земляний горбок, робить на його вершині поглиблення, куди й відкладає єдине яйце. Іноді вона влаштовує неглибоку ямку в землі.
Насиживание триває 63 дня, причому насиджують, як у всіх альбатросів, обоє батька. Пташеня розвивається повільно, так що весь гніздової період займає приблизно півроку. Однак у віці чотирьох місяців ще не оперені пташенята (у пусі) досягають розмірів дорослих птахів. Тільки до серпня пташенята оперяють і разом з дорослими птахами залишають рідні острови. Те, що альбатроси вперше приступають до гніздування в семирічному віці, було встановлено кільцюванням саме в темноспинного альбатроса.
Острів Мидуэй у групі Гавайських островів — це, мабуть, єдине місце на землі, де альбатроси постійно зустрічаються з людиною. Більше того, вони існують там зовсім пліч-о-пліч із ним, гніздяться в безпосередній близькості від його будов. В 1935 році на Мидуэе відкрилася авіаційна база для транстихоокеанских перельотів, і пасажири могли любуватися під час зупинки альбатросами зовсім біля аеродрому. Однак під час другої світової війни на Мидуэе була вже військова авіабаза й для неї був зайнятий практично весь острів: люди й альбатроси стали заважати один одному – Дійсне лихо почалося все-таки пізніше, з розвитком швидкісної ракетної авіації. Темноспинние альбатроси ніяк не хотіли уступати людині місце. Вони розташовувалися на злітних доріжках, Зіштовхувалися з літаками, що злітають, всмоктувалися в мотор. Почалися аварії. Біля злітних доріжок було винищено близько 30 тисяч птахів, але позитивного результату це не дало. Нарешті, за допомогою бульдозерів стали розрівнювати землю на аеродромі, знищуючи гнізда, і тільки це допомогло.
Темноспинние альбатроси їдять головним чином головоногих молюсків, причому на годівлю вилітають уночі. Рано ранком, ще перед сходом сонця, вони годують пташенят, удень відпочивають на суші.