ЗАГІН ТРУБКОНОСИЕ (PROCELLARIORMES)

Є птаха, які належать і воді, і повітрю. Їх можна зустріти інший раз дуже далеко від суши. Годинниками випливають вони за пароплавом, точно прив’язані, і притім навіть не махають крильми. Це альбатроси, буревісники, океанники… Їх виділяють в особливий загін трубконосих. Назва отримана птахами за характерний, загальний для всіх представників загону ознака: ніздрі в них укладені в рогові трубочки.
Трубконосие — птаха щільної статури. Самі великі з них мають масивне, трохи вальковатое й відносно короткий тулуб, у самих маленьких – качурок – тулуб тонке й подовжене. Розміри різноманітні. Є трубконосие, що важать 7-8 і навіть 12 кг, причому розмах крил у них досягає 4-4*/2 м. Приналежні до цього ж загону качурки зовсім маленькі: розмах крил у них 10-20 див, а вага тіла, наприклад, сизої качурки 42 р.
Тіло трубконосих покрите щільним густим оперенням неяскравих квітів. Якщо розсунути пір’я, можна побачити пух, що росте й на птерилиях, і на аптеріях, тобто покриває тіло птаха суцільно – птахам, що мають справу з водою, потрібна теплий і непромокальна «одяг».
Крила в трубконосих довгі, іноді дуже довгі. При цьому вони вузьк і плоскі, можна сказати, доскообразние. У багатьох видів сильно збільшена кількість другорядного махового пір’я – до 25 і навіть 35, що пов’язане з великою довжиною костей передпліччя. Хвіст різноманітної форми, частіше короткий або середні розміри; у качурок він вилоподібно вирізаний, як у ластівок, у деяких видів східчастий.
Дзьоб середніх розмірів, кінчається загнутим униз гачком. Нерідко дзьоб трохи стислий з боків. Роговий покрив дзьоба (рамфотека) не суцільний, як це буває в інших птахів, а складається з виразно розділених окремих щитків. Ніздрі, як уже було сказано, відкриваються в особливі трубочки, утворені розростанням стінок носової капсули. Якщо трубконосим птахам відкрити рот, можна бачити, що в деяких видів на піднебінні є гострі рогові виступи, загнуті усередину й що допомагають затримувати слизький видобуток – рибу. У видів, що харчуються планктонами, на верхній щелепі утворяться рогові пластинки, за допомогою яких птаха можуть проціджувати воду.
Ноги або помірної довжини, або короткі. Добре розвинена плавальна перетинка з’єднує передні три пальці, задній палець вільний і слабко розвинений.
Самців і самок по зовнішньому вигляді розрізнити неможливо.
Всі трубконосие належать відкритим морським просторам. Із сушею вони зв’язані тільки в період розмноження. Вони сплять на хвилях, п’ють морську воду й годуються тільки морськими тваринами. Великі трубконосие – неперевершені майстри ширяючого польоту. Вони використають при цьому енергію відбитих від хвиль струменів повітря.
Якщо море спокійно, альбатроси сідають на воду й відпочивають. Частіше вони залишають місця, де встановлюється штиль і море їх уже не «тримає». З появою в повітрі великих трубконосих моряки зв’язують наближення вітряної погоди, тому що чим сильніше вітер, тим більше можна бачити в повітрі трубконосих птахів. От чому целую групу трубконосих так і називають буревісниками.
Втім, маленькі види загону трубконосих — качурки літають інакше. Швидко тріпотячи піднятими над тулубом крильцями, носяться вони над самою поверхнею води, схоплюючи видобуток.
На суші трубконосие досить безпомічні. Деякі з них із працею пересуваються, незграбно ступаючи на всю цівку, а інші ще й допомагають собі при цьому зігнутими крильми.
Над океаном, тобто у своїй стихії, трубконосие роблять дивні по своїй дальності подорожі. Один альбатрос, окільцьований біля острова Кергелен в Індійському океані, був добутий потім біля мису Горн (південний край Південної Америки), на відстані близько 10 000 км від місця кільцювання. Тонкоклювий буревісник щороку робить переліт від Бассова протоки (між Австралією й Тасманією) до берегів Камчатки й навіть до острова Врангеля.
Поширені трубконосие дуже широко. Вони є в Арктиці й в Антарктиці, але найбільше видів зустрічається в Тихому океані. Вони населяють головним чином океанічні острови. Деякі види збираються для гніздування всього лише на одному або декількох островах, тоді як поза гніздовим часом можуть зустрічатися на великій акваторії багатьох морів.
Трубконосие — моногамні птахи, які селяться більшими колоніями звичайно на пустельних скелясті або рівних низинних узбережжях. Вони мають чудову вірність місцям гніздування й гніздяться рік у рік і з покоління в покоління на тих самих місцях. Тільки деякі види іноді переселяються.
Найчастіше трубконосие гніздяться в норах, які виривають звичайно самі, рідше вони відкладають яйця в тріщинах скель або просто на поверхні землі. Гніздо в цих птахів саме примітивне, а іноді вони й зовсім обходяться без гнізд.
Трубконосие відкладають по 1 яйцю, лише в дуже рідких випадках їх буває 2. Яйця великі, білого кольори, насиджують їхній обоє батька поперемінно. Насиживание триває дуже довго, у великих альбатросів, наприклад, 80 днів. Пташеня народжується покритий густим пухом, але сліпий. Постэмбриональное розвиток тривале. У великих видів пташенята перебувають у гнізді 7-8 місяців. За цей час у них одне пухової вбрання переміняється другим. Перовой покрив розвивається в них перед виходом із гнізда. Батьки годують пташенят звичайно тільки раз у добу, уночі, при цьому пташеня, одержуючи їжу, засовує свій дзьоб у дзьоб батька поперек, а не уздовж його. Перший час батьки відригають пташенятам особливу маслянисту рідину, так називану ворвань, а пізніше приносять їм різних безхребетних.
Ростуть пташенята швидко й, ще перше ніж у них починає розвиватися оперення, досягають розмірів дорослих птахів. Коли приходить час вильоту пташеняти із гнізда, батьки перестають їх годувати, і пташенята кілька днів голодують. Незабаром після вильоту пташенят із гнізд колонія порожніє; птаха переходять на кочовий спосіб життя для того, щоб до наступного року повернутися назад на старе місце.
Дорослі птахи годуються рибою, ракоподібними й іншими морськими тваринами, яких вони збирають звичайно з поверхні моря. Поринають за їжею тільки деякі з них, зокрема пірнаючі буревісники. Багато хто трубконосие ведуть нічний спосіб життя вже тому, що планктони, яким вони харчуються, удень тримається на глибині й тільки до ночі піднімається у верхні шари моря. Нерідко трубконосие годуються за рахунок покидьків китобійного промислу. Це жадібні й ненажерливі птахи, вони увесь час займаються пошуками їжі.
М’ясо трубконосих придатне в їжу, хоча й не дуже високої якості. У місцях гніздування альбатросів і буревісників практикується масовий збір їхніх яєць і пташеняти. З останніх витоплюють жир. Один час трубконосих добували заради пір’я.
Трубконосие являють собою древню й добре обкреслену групу птахів. Перші трубконосие (копалини) з’явилися, видимо, у середньому эоцене. У цей час загін містить 81 вид птахів, які розподіляються по 4 сімействам: альбатроси (Diomedeidae), буревісники (Procellariidae), качурки (Hydrobatidae) і пірнаючі буревісники (Pelecanoididae).