ЗАГІН ПОГАНКИ (PODICIPEDES, АБО PODICIPEDIFORMES)

Поганки — птаха середньої й дрібної величини; вага в різних видів коливається від 200 до 1400 р.
Форма тіла, як й в інших ниркових птахів, вальковатая, шия довга, ноги короткі й далеко відставлені назад. Пальців 4, кожний облямований особливою шкірястою лопатою. Крила короткого й гострі, хвоста ні, його заміняє лише пучок рассученних пір’я. Оперення густе, на нижній стороні щільну, утворюючу дійсну шубу.
Самці й самки пофарбовані однаково. Сезонний диморфізм у більшості видів виражений добре: у старих птахів у шлюбному вбранні на шиї й голові з’являються комірці або подвійні пучки пір’я, які на зиму зникають.
Поганки — дійсні водні птахи, прекрасно плавають і поринають. Під водою рухаються тільки за допомогою ніг, крила при цьому притиснуті до тулуба. Тут вони можуть залишатися до 3 хвилин, але частіше тримаються протягом 30-60 секунд. На суші незграбні, пересуваються погано. На берег виходять нерегулярно.
Короткі крила й високе вагове навантаження змушують при польоті робити часті й сильні змахи крил, завдяки чому поле поганок швидкі й прямолінійний, повороти утруднені. При зльоті, як і гагари, роблять великий розбіг по воді.
Улюбленими місцями перебування поганок є внутрішні водойми, де відкриті плеси чергуються із заростями водної рослинності. У внегнездовое час зустрічаються також і на відкритих водоймах, іноді на морських узбережжях.
У помірних широтах поганки перелетни, у тропіках і субтропіках — оседли.
Поганки завжди живуть парами. Гнізда роблять на воді, нерідко плавучі. Гніздова будівля являє собою купу з відмерлої водної рослинності з неглибоким лотком, часто затопленим. Яйця, як правило, лежать у воді або на мокрій підстилці. Гниючі стебла рослин дають гнізду додаткове тепло, зіткнення ж з водою яйцям не шкодить внаслідок особливого пристрою їхньої шкарлупи.
Кладка з 3—8, частіше 4—6 яєць. Фарбування яєць однотонна, світла, спочатку зеленувата, пізніше, у міру насиживания, буруватого відтінку. Насиджують обоє батька протягом 20-28 днів, звичайно починаючи з откладки першого яйця. Поганки – птахи виводковие: смугасті пташенята їх майже з моменту народження здатні плавати й поринати.
Линяння в різних видів поганок проходять неоднаково. Види помірних широт північної півкулі мають дві линьки в році – весняну й осінню. Навесні міняється дрібне оперення, восени – все оперення цілком. У таких видів добре виражене шлюбне вбрання. Тропічні й субтропічні форми мають одне линяння в році; сезонний диморфізм у них, природно, не виражений. При линьке махове пір’я в поганок випадають майже одночасно, і вони тимчасово втрачають здатність до польоту. Підлоговий диморфізм виражений головним чином у більших розмірах самців.
Харчуються поганки в основному тваринною їжею й лише частково рослинної. Великі види поїдають головним чином дрібну рибу, а дрібні – безхребетних тварин: ракоподібних, комах, молюсків, а також пуголовків, яких добувають у воді. Поганки нерідко заковтують пір’я, що вискубують у себе. Ці пір’я виконують роль як би жерновов, що сприяють механічному перетиранню їжі.
Практичне значення поганок невелике. Шкурки великих видів можуть бути використані для виготовлення різних хутряних виробів. Шкода від поїдання деякими видами поганок риби, за рідкісним винятком, малоощутим.
Викопні поганки, що ставляться, як думають, до сучасних родів, відомі з олігоцену й пліоцену (Європа, Північна Америка). Сучасні види виявлені в плейстоцене.
Загін поганок представлений єдиним сімейством Podicipedidae, що включає 4 роди: Podiceps з 17 видами, Aechophorus з 2 видами, Centropelma з 1 видом й Podilymbus з 2 видами. Перший рід широко розповсюджений по всьому світлу, за повним виключенням Антарктики й майже повним – Арктики. Інші пологи населяють лише Америку.
Найбільш різноманітні форми поганок на американському континенті. Тут зустрічаються три види з дуже вузьким эндемизмом: Podiceps taczanowskii зустрічається тільки на озері Юнин у Перу, Podilymbus gigas – на озері Атитлан у Гватемалі, Centropelma micropterum – на озері Тітікака в Болівії. В останнього виду літальний апарат напівскорочений.
У СРСР гніздиться 5 видів поганок, усе в помірній зоні й на півдні, і тільки один вид — серощекая поганка — на крайньому північно-заході й північному сході країни проникає в арктичну зону.
Більша поганка, або чомга (Podiceps cristatus), — найбільш велика із всіх поганок, важить від 650 до 1400 р.
.
Зверху фарбування чомги бурувато-чорна, знизу — біла, боку з іржавчасто-рудим відтінком, поперек крила дві білі смуги. Особливо характерні для неї каштаново-рудий комір на шиї й два пучки пір’я на голові (вушка). У зимовому вбранні ці пучки стають коротше, а комір зовсім пропадає.
Поширено більшу поганку дуже широко. Вона гніздиться в Австралії, Новій Зеландії, в Африці до півдня від Сахари, у Європі до півдня від 60—63° північної широти й в Азії до півдня від Тюмені, Омська, Ачинська, озера Ханка.
На півночі ареалу цей птах перелетна, на півдні оседла. Більшість птахів, що летять до півдня, зимує в південних частинах Європи й Азії.
Для гніздування більша поганка вибирає більш-менш великі стоячі й повільно текучі водойми з розвитий і водну рослинність, що добре прогріває сонцем, і з достатньою кількістю риби. Важливою умовою перебування є наявність тихих відкритих плесов, де птах міг би полювати за рибою, і заростей, що примикають до них, очерету або очерету, де вона могла б ховати гніздо й укриватися від небезпеки.
Навесні чомга прилітає в гніздові місця тоді, коли водойми звільняться від льодового покриву й коли наступлять сприятливі для життя умови. На півдні нашої країни це спостерігається наприкінці березня, у північних районах ареалу – на початку травня.
Незабаром після прильоту в птахів починаються досить характерні шлюбні ігри.
При цьому птаха пливуть назустріч один одному, розвертають пір’я комірців, рухають головою й, підпливши впритул, як би стають одна проти іншої у воді, виставивши груди й черево; іноді самець «коштує» у такий спосіб на воді над самкою. При цьому чомги багато кричать. Спарювання відбувається на особливій площадці з водної рослинності, що влаштовує птахами.
Гніздиться більша поганка, як правило, окремими парами, але на більших озерах іноді утворить великі колонії.
Гніздо міститься на воді; звичайно воно плавуче, що рідше опирається на дно. Розташовується найчастіше серед рідких заростей очерету або в протоки так, що з однієї сторони захищено від дії хвилі й вітру, а з іншого боку – доступно для подпливания птаха. Воно являє собою купу з відмерлої рослинності, головним чином очерету й очерету. Гніздо напівзатоплене й мокре, з досить плоским лотком. Підводна частина гнізда має температуру води, а надводна — більше високу, до 7, 5° вище температури навколишнього середовища. Це при відсутності на гнізді птаха.
Розміри гнізда: диаметр. гнізда 42— 65 див, висота гнізда 42—65 див, висота надводної частини 3—5 див, діаметр лотка 18—22 див.
Після завершення гніздової будівлі починається відкладання яєць. Птах несеться із проміжком в 48 годин. Яйцекладка тягнеться із середини квітня на півдні країни до середини травня на півночі гніздової області. Повна кладка складається з 3-4, рідше 5-7 зеленувато-жовтих яєць без малюнка.
.
Розміри яєць: 48-63×32—41 мм.
Насиджують самець і самка протягом 28 днів, починаючи з откладки першого яйця. Ідучи при небезпеці із гнізда, птаха квапливо прикривають його тим матеріалом, з якого воно зроблено.
У червні лупляться пташенята, причому в тому самому гнізді неодночасно. У результаті спостерігається разновозрастность пташеняти й у виводках. Пташенята залишають гніздо відразу ж після того, як небагато обсохнуть.
Турботу про пташенят розділяють обоє батька. Спочатку вони їх годують комахами і їхніми личинками й іншими водними безхребетними тваринами, а пізніше, коли птенчики підростуть, – дрібною рибою. При цьому спочатку пташенята годуються із дзьоба, а потім корм кладе на воду, звідки пташенята беруть його самостійно, привчаючись поринати.
Більша поганка, як й інші її родичі, цікава своєрідним способом захисту пташеняти від пернатих хижаків, який завжди буває досить у місцях її перебування.
На відміну від качок і лисух поганка разом з пуховими пташенятами далеко спливає від очеретяних заростей на середину плеса й не проявляє занепокоєння з появою болотного луня або іншого хижака. Тільки при явному намірі останнього напасти на виводок вона поринає, показуючись через якийсь час на кілька десятків метрів осторонь. Разом з нею поринають і пташенята, але не самостійно, а попередньо забравшись на спину матері й сховавшись у її оперенні. Птенчики настільки щільно застряють серед густого пір’я, висунувши лише кінчик дзьоба, що птах спокійно поринає зі своєю дорогоцінною ношею, не боячись втратити її під водою. Хижаки, видимо, по досвіду знають невловність виводків поганок і звичайно не намагаються їх переслідувати. Є спостереження, що поганки можуть навіть перелітати із птенчиками на спині.
Приблизно в місячному віці пташенята починають літати. У віці 2, 5 місяці, незадовго перед відльотом, виводки розпадаються, і молоді починають вести самостійний спосіб життя.
Осінній відліт відбувається зграйками в різні числа жовтня. Спочатку птахи переміщаються на більші водойми, які залишають тільки після замерзання.
Більша поганка має дві линьки в році: неповну предбрачную (весняну) і повну послебрачную (осінню). Предбрачная охоплює все дрібне оперення, протікає в лютому – березні; наприкінці березня – початку квітня дорослі мають повністю готове шлюбне вбрання. Послебрачная охоплює все оперення, у тому числі махові пір’я, які переміняються швидко й одночасно. Протікає вона в серпні -вересні.
На відміну від інших поганок, основним кормом чомги служить риба, особливо восени й узимку. Крім того, у їжу вживаються земноводні, комахи, ракоподібні, молюски, а також рослини, що добувають у воді. Пташенята вигодовуються переважно комахами.
Серощекая поганка (P. griseigena) трохи менше чомги, завбільшки з невелику качку; важить 520-1000 р.
, .
У шлюбному вбранні впадає в око чорний верх голови із чорними вушними пучками й коротким, прямо зрізаним чубом. У різкому контрасті із чорним верхом голови перебувають сірі щоки, сіре підборіддя й руда шия. У зимовому вбранні відрізняється від чомги відсутністю білої брови.
Поширена серощекая поганка в Європі, Західному Сибірі й Середній Азії, а потім (після великої перерви) — у Східному Сибірі й далі в бореальних частинах Північної Америки.
По способі життя серощекая поганка багато в чому подібна з попереднім видом. Слід лише зазначити, що харчується вона переважно водними безхребетними тваринами; риба в харчуванні займає незначне місце. Тому серощекая поганка живе у водоймах як з рибою, так і без її.
Рогата, або красношейная, поганка (P. auritus) помітно менше попередньої: вага її становить 250-500 р. У її шлюбному вбранні досить помітні іржавчасто-руді вушні пучки пір’я й чуб на потилиці, руда шия, руді зоб і боки. По зазначених ознаках вона й одержала свою назву.
Рогата поганка широко поширена в південних частинах тайгової зони й у лісостепу Північної Америки і Євразії від Ісландії до Сахаліну. На всій цій великій території птах може вважатися рідкої, за невеликими виключеннями.
Харчується переважно водними безхребетними тваринами, рідше рибою, насіннями, стеблами й листами рослин .
Черношейная, або ушастая, поганка (P. caspicus) ледве подрібніше красношейной: важить вона від 300 до 420 р. Від рогатої поганки відрізняється відсутністю чуба й пучками подовженого золотаво-бурого пір’я з боків голови.
Поширена черношейная поганка надзвичайно широко — у Європі, Азії, Африці й Північній Америці.
Із всіх поганок це найбільш суспільний птах. Гніздиться вона, як правило, колоніями від п’яти-шести до декількох сотень пар птахів у кожній. Часто селиться разом із чайками, крачками й іншими птахами. Гнізда плавучі й лише зрідка розташовуються на очеретяному настилі. Розміри гнізда: діаметр гнізда 16-30 див, висота гнізда 16-45 див, висота надводної частини 2, 5-3, 5 див, діаметр лотка 13-16 див, глибина лотка до 3, 5 див.
Кладка складається з 3—6 білувато-зеленуватих яєць без малюнка. Незабаром після початку насиживания вони бувають сильно забруднені гниючими рослинами, іноді до чорного цвіту. Розміри яєць: 39-47 х X 28-32 мм.
На прольоті птаха тримаються зграями. По характері харчування, як і многим іншим особливостям біології, подібні з попереднім видом.
Мала поганка (P. ruficollis) – сама дрібна із всіх поганок: вага її становить 125-150 р. Добре відрізняється від інших родичів тим, що в неї в шлюбному вбранні немає ні вушних пучків, ні чуба.
Мала поганка поширена переважно в тропічних і субтропічних країнах. Її великий ареал охоплює Південну й Середню Європу, Середню й Південну Азію, Африку, Мадагаскар, Нову Гвінею, Австралію й Тасманію. На півночі ареалу перелетна, на півдні – оседла.
Веде вона нічний і дуже схований спосіб життя, більшу частину часу проводячи в густих заростях.
Харчується переважно комахами, а також молюсками, ракоподібними, дрібною рибою й рослинами.
У помірних частинах Північної Америки, Вест-Індії, у всій Центральній і значній частині Південної Америки зустрічається каролинская поганка (Podilymbus podiceps). По величині вона трохи крупніше черношейной. Для неї характерні короткий і товстий дзьоб, коротка плюсна й відсутність на голові чуба. Верхня сторона в цього птаха сероватобурая, нижня сірувато-біла, голова й шия сірий-сіру-сіре-сіра-бурувато-сірі із чорною плямою на горлі.
Каролинская поганка веде по перевазі нічний спосіб життя. Видавані в шлюбний період голосні лементи нагадують ослине ревіння. Гнізда влаштовує на воді. По способі життя багато в чому подібна з розглянутими вище поганками.