ЗАГІН ТИНАМУ (TINAMIFORMES)

Деякими особливостями будови тинаму зближаються зі страусами й іншими нелітаючими бескилевими птахами. Однак тинаму належать уже до літаючим (хоча й погано) кільовим птахам. Вони мають щільну статуру й по зовнішньому вигляді трохи нагадують куріпок. Крила в них короткі, широким й опуклі, з 10 першорядним маховим пір’ям, хвіст дуже короткий, причому кермове пір’я сховані звичайно під що криють (із цієї причини загін має й другу назву-скритохвости). Ноги сильні, в одних видів із трьома, в інших із чотирма пальцями. Шия довга, тонка, із припасованим оперенням, голова невелика, дзьоб тонкий, досить довгий і трохи загнуть униз. Птерилии й аптерії є.
З анатомічних ознак відзначимо добре розвитий кіль на довгій і вузькій грудині, потужну грудну мускулатуру (білого, як у курей, цвіту) і сильний розвиток плечового пояса. Вилочка в тинаму є. Кістяк пневматичен.
Різні види тинаму мають розміри від величини переспівала до величини тетерева, досягають 1 кг ваги. Самки трохи крупніше самців. Птаха живуть потай, у густих заростях, ведуть наземний спосіб життя, гнізда влаштовують на землі. Злітають вони рідко, але летять сильним польотом і швидко, пролетівши невелику відстань, падають на землю й ховаються в густій траві. Пара більшість видів не утворить, турбота про потомство звичайно монополія самця. Яйця великі, у кладці від 1 до 12 яєць. Насиживание триває приблизно 21 день.
Загін розповсюджений у неотропической області: від Південної Мексики через Центральну Америку на південь до Патагонії. У загоні одне сімейство – тинамовие (Tinamidae) з 9 родами й 50 видами.
Рудий тинаму, або тимбукту (Rhinchotus rufescens), розповсюджений у степовій області середньої Бразилії й в Аргентині, має оперення в загальному ржавориже-желтое. На спинній стороні тіла є чорні смуги, першорядні махові пір’я яскраві, того ж кольори, як все оперення, але без смуг. Довжина птаха 42 див.
Тримаються руді тинаму парами або поодинці, ніколи не збираючись у зграї. Гнізда влаштовують, як і всі тинаму, на землі в густому чагарнику. Рятуючись від небезпеки, лише в крайньому випадку користуються крильми. У кладці 7-9 рудувато-молочно-шоколадних яєць.
Криптурелла (Crypturellus v ariegatus) має голову й груди одноцветно-ржавчатие, спинна сторона тіла в неї іржавчасто-жовта із чорними смугами. Черевна сторона тіла біляста. Довжина крила в цього птаха 17 див. Це дуже звичайний птах густих лісів, розповсюджена в Південній Америці від Колумбії й Венесуели до південно-східної частини Бразилії. Постійно тримається поодинці. Злітає неохоче, її легше почути, чим побачити. На початку періоду розмноження самка енергійно токует. Вона бігає при цьому взад і вперед, голосно кричить, крила її подрагивают, а хвіст напружено піднятий. Після спарювання вона відкладає одне яйце в гніздо, зроблене самцем. Подальша турбота про потомство надається самцеві. Потім самка може підкласти самцеві ще яйце, коли перше вже насиджено. Усього вона може відкласти до 3 яєць. Втім, нерідко ця ж самка кладе друге яйце в гніздо іншому самцеві.
Всі тинаму являють собою чудову дичину, вони досить легко розводяться в неволі.