ЗАГІН КІВІ (APTERYGIFORMES)

Не літаючі бескилевие птаха. Розміри для бескилевих птахів невеликі – важать 3-3, 5 кг. Характеризуються найбільшою редукцією крил. Ноги чотирипалі. Дзьоб довгі, тонкий, ніздрі відкриваються на самій вершині дзьоба. Сильно розвинені нюхові порожнини, що вказує на гарний розвиток нюху. У підстави дзьоба є чутливі щетинки – вибрисси. Оперення волосоподібне. Кістяк не пневматичен, язик рудиментарен, кермові пір’я відсутні. Самки крупніше самців.
Поширені ківі на островах Нової Зеландії. У загоні одне сімейство – ківі (Apterygidae) з 1 родом й 3 видами.
Найбільше широко розповсюджений — зустрічається на обох островах Нової Зеландії й на острові Стьюарт — звичайний ківі (Apteryx australis).
.
Це самий великий вид у загоні: висота птаха 20—55 див. Звичайний ківі, як і представники інших видів загону, живе в густих сирих лісах і веде нічний спосіб життя. Гніздо у вигляді плоскої платформочки влаштовується серед корінь або в дуже густому чагарнику. Відкладається 1 яйце й лише зрідка 2. Яйця дуже великі. Розміри яєць: 135 X 84 мм, вага близько 500 м, що рівняється приблизно однієї чверті або однієї п’ятої ваги самки. Шкарлупа дуже товста, цвіт її білий. Насиджує самець протягом 42-50 днів. Пташеня (або пташенята) перший час сидить у гнізді й протягом приблизно 6 днів не харчуються.
Ківі в денний час ховаються в густій хащі лісу й чагарників, уночі бродять у пошуках корму, знаходячи його в значній мірі за допомогою добре розвиненого нюху. Вони їдять хробаків й інших безхребетних, котрих часто витягають із сирого ґрунту.
Чисельність всіх видів ківі увесь час зменшується, і область їхнього поширення скорочується. У цьому винні нові для островів Нової Зеландії тварини – кішки, собаки, пещення й ін. Має значення також і розкорчовування лісів. Ківі перебувають під охороною закону.
Відносно короткі й сильні ноги ківі широко розставлені, внаслідок чого птах дуже незграбний на бігу. Перевалюючись під час перегони з боку на бік, вона трохи нагадує якусь механічну іграшку. Втім, під час розшуку їжі ківі пересувається дуже повільно й часто затримується на одному місці.