ЗАГІН ЭМУ Й КАЗУАРИ (CASUARIORMES)

Великі нелітаючі птахи, що мають ще більш недорозвинені передні кінцівки, чим у двох попередніх загонів. Кермового пір’я немає. Ноги сильні, трипалі. Пір’я двуветвистие, тому що побічний стовбур пера має такі ж розміри, як й основний стовбур. Загін розповсюджений в Австралії, Новій Гвінеї й на деяких поруч розташованих островах. У загоні два сімейства: казуаровие (Casuaridae) і эму (Dromaedidae). Усього 4 види.
До сімейства казуарових належать великі великовагові птахи, що мають стислий з боків дзьоб і роговий «шолом» на голові. Першорядне махове пір’я представлені 6 добре помітними зовні колючками. Це не що інше, як змінені стовбури пір’я. На відміну від інших нелітаючих птахів (страусоподобних) казуари населяють лісові зарості. Поширено вони на Новій Гвінеї й прилежащих невеликих островах (Ару, Серам й ін.) і на півострові Кейп-Йорк (Австралія).
Шлемоносний, або звичайний, казуар (Casuarius casuarius) має найбільш виступаючий «шолом» темно-бурого цвіту.
.
Боку голови й значна частина шиї в нього синій-сині-зеленувато-сині, задня частина шиї червона, горло й передня частина шиї синього цвіту. З боків шиї є дві лопати цвіту сирого м’яса. Волосоподібне оперення тулуба чорні-чорну-чорна-чорний-блискучо-чорне. Дзьоб також чорний. Вага цього птаха досягає 80 кг, висота птаха близько 150 див.
Розповсюджений шлемоносний казуар у західних частинах Нової Гвінеї, на островах Серам, Ару й у Північному Квинсленде (Австралія). Тримається птах у густих дощових лісах. Біологія вивчена недостатньо. Очевидно, це моногамний птах. Гнізда, як й у всіх нелітаючих птахів, на землі. Споруджує їхній самець із мохів і листів. Основний час розмноження липень – серпень. У гнізді буває 3-5 зелених яєць. Тривалість насиживания, по одним даним, 39, по іншимі – 56 днів. Перші пташенята з’являються головним чином у вересні, але буває й пізніше. Насиджують і самець і самка, тоді як у казуара мурука (С. bennetti) насиджує тільки самець. Тільки що названий мурук дрібніше шлемоносного казуара, має більше скромне, тьмяне розцвічення. Він розповсюджений у північних частинах Нової Гвінеї й на острові Нова Британія. Мурук прекрасно плаває й при нагоді ловить рибу.
Основна їжа казуарів — опалі з дерев плоди, але казуари їдять також і дрібних тварин.
У сімействі эму один рід з єдиним видом — эму (Dromiceus novaehollandiae), що розповсюджений по чагарникових піщаних пустелях і степам Австралії й Тасманії.
.
Своїм зовнішнім виглядом эму, мабуть, нагадує нанду, але має трохи більше щільна статура. Дзьоб, на відміну від дзьоба казуара, сплощений зверху вниз, голова оперений. Оперення має якийсь шерстистий характер і пофарбований в одноманітні бурувато-сірі тони. Вага птаха 45-55 кг, висота 170 див.
Эму переважно моногамні птахи. Перед періодом откладки яєць самець споруджує із трави, листів і гілочок платформу – гніздо. Звичайно в кладці буває 7-8 яєць, але іноді знаходять гнізда й з більшим числом їх – до 21. В останньому випадку, безсумнівно, яйця відкладали трохи самок. Насиживание триває 53-60, а за деяким даними, навіть 66 днів. Буває, що вже під час насиживания окремі самки доповідають у гніздо яйця. Насиджує тільки самець, що часом сходить із гнізда в пошуках їжі, хоча частіше буває, що птах все це час голодує. Пташенята в эму мають смугасту расцветкупитаются эму плодами, насіннями й дрібними тваринами. Там, де їх ще багато, вони можуть приносити помітну шкоду полям.