ЗАГІН НАНДУ (RHEIFORMES)

Великі нелітаючі птахи, однак, значно дрібніше страусів. Ріст самця близько 150 див, вага 50 кг. Як й у страусів, кіль грудини відсутній, передня кінцівка недорозвинена, птерилий й аптерій ні, кістяк не пневматичен. Голова й довга шия покриті дрібними перинками, ноги сильні, але вже не із двома, а із трьома пальцями. Кермового пір’я немає. Оперення сірого цвіту. Самці відрізняються від самок тільки розмірами.
У загоні одне сімейство — нандовие (Rheidae) з 1 родом й 2 видами. Розповсюджено загін у Південній Америці.
Північний нанду (Rhea americana)

населяє степу Бразилії й Аргентини, а длинноклювий, або дарвинов, нанду (R. pennata) розповсюджений у Патагонії й у гірських степах Анд. Він дрібніше північного нанду, темніше, має більше слабкі ноги й більше довгий дзьоб.
Нанду — полігамні птахи. Біля самця тримається від трьох до семи самок, які відкладають яйця в загальне гніздо. У гніздах знаходять від 13 до 18-20 яєць, але іноді буває 40 і навіть 50 яєць. У цьому випадку нормальне насиживание неможливо.
Насиживание й турбота про потомство — доля самця. Втім, насиживание відбувається тільки вночі й раннім ранком, поки сонце не висушить росу. Триває воно близько 39 днів.
Харчуються нанду рослинною їжею, а крім того, молюсками, ящірками й хробаками.