ЗАГІН ПІНГВІНИ (SPHENISCIIORMES)

Пінгвіни — своєрідні птахи. Літати й бігати вони не можуть. Основний спосіб їхнього пересування – плавання й пірнання. На суші вони ходять незграбно, перевалюючись із однієї ноги на іншу й тримаючи мішкувате тіло вертикально. У випадку потреби пінгвіни падають черевом на лід і швидко сковзають по ньому, діючи при цьому всіма чотирма кінцівками. Передні кінцівки пінгвінів прекрасно пристосовані до водного способу життя. Вони видозмінені в еластичні ласти, які завдяки особливому пристрою кістяка перебувають у напіврозтягнутому стані й під час плавання під водою обертаються в плечовому суглобі майже гвинтоподібно.
На відміну від інших нелітаючих птахів (страусів), у пінгвінів є кіль грудини, і притім добре розвитий. Грудні м’язи, які управляють рухом крил-ластів, у пінгвінів добре розвинений і кіль грудини створює необхідну площу для їхнього прикріплення. У деяких видів пінгвінів грудна мускулатура становить 1/4 ваги птаха, тобто відносна вага її значно більше, ніж у багатьох літаючих птахів. Цікаво при цьому, що мускул, що піднімає ласт-ластів-ласт-кри-ласт (підключичний м’яз), у пінгвінів розвинений навіть сильніше, ніж мускул, що опускає крило, тоді як у більшості інших птахів підключичний м’яз важить приблизно в 10 разів менше цього мускула.
З інших анатомічних особливостей пінгвінів варто вказати, що цівка їх має явні сліди злиття з декількох (принаймні трьох) костей. Кістки, що утворять кістяк передніх кінцівок (ластів), доскообразно сплощені.
Пінгвіни — великі птахи. Вони важать приблизно 40-45 кг. Найбільший пінгвін, імператорський, може, коштуючи на суші, дотягтися дзьобом до плеча людини середнього росту.
Статура в пінгвінів щільне, тулуб трохи подовжене й небагато стислий у черевному-спинно-черевному напрямку. Ноги короткі, товсті, мають по чотирьох пальця (правда, перший палець дуже малий), з’єднаних плавальними перетинками. Ноги віднесені далеко назад, що й обумовлює вертикальне положення тулуба, коли птах виходить на сушу. Хвіст у пінгвінів короткий, складається з 16-20 пір’я, на які птах опирається стоячи; шия товстий і гнучка, дзьоб звичайно сильний і гострий. Оперення дуже густе. Дрібні пір’я, що нагадують лусочки, ростуть по всьому тілу, так що аптерії в пінгвінів відсутні.
Пінгвіни поширені в південній півкулі, головним чином у його холодних частинах, від берегів Антарктиди до південних країв Австралії, Африки й Південної Америки. Там, де в тропічні широти вторгаються холодні плини, наприклад у західних берегів Південної Америки й західних берегів Африки, пінгвіни зустрічаються навіть й у тропіках, а один вид населяє Галапагосские острова.
Всі пінгвіни — моногамні птахи, причому пари в них утворяться, очевидно, на все життя. Тримаються пінгвіни звичайно зграями п гніздяться більшими колоніями – тисячами, десятками, а іноді п сотнями тисяч пара. Серед птахів, що розмножуються, у колонії перебуває звичайно досить велика кількість молодих, одне- і двугодовалих птахів, які в розмноженні не беруть участь. Гніздові колонії розміщаються на низьких кам’янистих берегах, у деяких видів (імператорський пінгвін) на льоді.
Одні види роблять на поверхні землі просто влаштоване гніздо, використовуючи для цього камінчики, іноді (більше північні види) і кістки кроликів. Інші використають для гніздування поглиблення в скелях або нори, і, нарешті, є види, що зовсім не роблять гнізд.
У кладці в більшості видів буває 2 яйця, у деяких усього одне й дуже рідко буває 3 яйця. Насиджують або обоє батька, або тільки самець. Під час насиживания багато пінгвінів тривалий час голодують.
Пташенята пінгвінів покриті густим пухом і спочатку сліпі. Ока в них відкриваються наприкінці другого тижня життя. На воду молоді пінгвіни сходять лише після того, як уперше перелиняють. Смертність пташенят дуже висока, у деяких, правда рідких, випадках досягає 70%.
Коли пташенята трохи підростуть, спостерігається своєрідне явище — утворення так званих «дитячих ясел». Пташенята збиваються в купку, по двадцятьох і більше птахів, і, на думку деяких дослідників, перебувають у цей час під доглядом декількох «вихователів», у той час як їхні батьки зайняті в море пошуком видобутку. Радянські полярники (Е. В. Короткевич), спостерігаючи розмноження імператорських пінгвінів, прийшли до висновку, що малята, що збилися в купу, являють собою скоріше групу бездомних дітлахів, кинутих своїми родителями й змушених рятуватися від холоду, зігріваючи один одного, тому що варті поруч дорослі пінгвіни не обертають на пташенят ніякої уваги.
Дорослі пінгвіни годуються дрібними рибками, невеликими головоногими молюсками й планктонними ракоподібними, головним чином рачками-эвфаузиидами. Ця ж їжа приноситься й пташенятам.
Тому що гніздові справи займають у пінгвінів багато часу, те деякі види гніздяться не щорічно, а приблизно два рази в три роки. У внегнездовое час череди пінгвінів мандрують по морю, віддаляючись від місць гнездовья на 800- 1000 км. Більшість видів повертається після міграцій на старі місця гніздування.
Линяють пінгвіни один раз у році. Линяння в них відбувається своєрідно: нові пір’я виростають під старими, виштовхуючи їх, і старе оперення сходить із тіла лахміттям. Під час линяння пінгвіни перебувають на суші в укритому місці й нічого не їдять.
Ворогів у пінгвінів небагато. У море для них можуть бути небезпечними морські леопарди, на суші – більші поморники, щоправда, на дорослих птахів поморники не нападають. Бездоглядні яйця нерідко викрадаються білими сивками.
Пінгвіни — добре відособлена група птахів, що має древнє походження (очевидно, з нижнього міоцену). У цей час у загоні нараховують 15 видів, що утворять одне сімейство- пингвиновие (Spheniscidae). У викопному стані відомо 36 видів. Самі древні залишки пінгвінів відомі з островів Нової Зеландії.
Самий великий з пінгвінів — імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri). Коли він коштує на суші зсутулившись, його ріст дорівнює приблизно 90 див, але коли він бадьорий і рухається – 110-120 див. Вага імператорського пінгвіна – 20-45 кг.
Спинна сторона цього птаха темна, сірувато-синя, на голові цей цвіт переходить у чорний. Біля вух є округлі жовтувато-жовтогарячі плями, що переходять на нижню сторону шиї й поступово сходять на немає на груди. Пташенята покриті довгим пухом білий або сірувато-білий кольори; верх голови й вертикальна смуга, що відокремлює щоки від потилиці, бурувато-чорні.
Гніздяться імператорські пінгвіни по берегах Антарктиди на льоді, до півдня до 78° південної широти. На відміну від всіх інших пінгвінів в імператорського гніздові справи доводяться на найсуворішу пору року – на антарктичну зиму.
Наприкінці антарктичного літа, тобто на початку березня, на льоді з’являються перші імператорські пінгвіни. Спочатку вони поводяться найвищою мірою пасивно: коштують нерухомо, ссутулясь і втягши голову в плечі. У міру того як льодовий припай стає всі толще й захоплює все більшу площу, число пінгвінів збільшується й доходить до 5 і навіть 10 тисяч. У квітні починають створюватися пари. Самець переходить із місця на місце й видає голосні своєрідні звуки. Виждавши якийсь час, він знову переміщається й знову кричить. Так може тривати кілька годин, а іноді кілька днів. Нарешті, яка-небудь самка відгукується на голос самця, і утвориться пара. Із цього часу самець і самка тримаються разом, однак проходить досить багато часу, близько 25 днів, перш ніж буде відкладене яйце, одне-єдине за сезон розмноження. Яйця в імператорських пінгвінів великі: 12 див довжини, 8-9 див ширини й близько 500 м вагою. Цвіт їх білий.
Поява яйця самець і самка зустрічають голосними, як говорять спостерігачі, «радісними» лементами. Якийсь час яйце тримає на лабетах самка, прикривши його особою складкою шкіри на нижній стороні черева. Через кілька годин воно передається самцеві, що також тримає його на лабетах. Після цього самки, одна за іншою, іноді поодинці, частіше групами по 3-4 птаха, ідуть у море. Це триває протягом усього травня.
Деякі самці виявляються «егоїстами», вони не приймають яйця від самки, тікають від її до моря. Іноді самець іде до моря, тримаючи на лабетах яйце. Зрештою таке яйце викочується й гине. Однак більшість самців ревно оберігають яйце, дуже мало рухаються, нерідко збираються в щільні купи. І все це час голодують, часом вони «їдять» тільки сніг.
На місця гніздування самці приходять добре вгодованими, з товстим жировим прошарком, що особливо розвинений на череві. Але під час «насиживания» весь цей жировий резерв (приблизно 5-6 кг) витрачається. Птаха гублять до 40% ваги, сильно худнуть, оперення їх стає брудним, що зовсім утратили первісний блиск і шовковистість.
Так проходить біля двох місяців, і, коли наближається час вилупления пташеняти, наприкінці липня з моря починають приходити самки, угодовані, жирні. Повернення самок триває весь місяць, і кожна з них знаходить свого самця по голосі. Зголоднілий протягом чотирьох місяців самець поспішно віддає своїй подрузі яйце й сам квапиться до моря, відкрита поверхня якого перебуває тепер дуже далеко від гнездовий.
Буває, що деякі самки запізнюються, і вилупление пташеняти відбувається без них. Такі пташенята нерідко гинуть до приходу з моря матері.
Процес вилупления пташеняти займає двоє діб, ц перший час слабке пташеня, що ще не має жухового покриву, продовжує сидіти m лабетах самки, прикритий її черевний «сумарф.
У всієї колоним вилупление триває приблизно місяць.
У вересні повертаються ситі самці. Прибігаючи до голосових сигналів, вони на ходять своїх самок і починають годувати пташеняти.
Життя гніздової колонії протікає не гладко. Полярна ніч, страшні холоди, ураганної сили вітер змушують інший раз птахів збиватися в щільні купи. Нерідко яйця виявляються загубленими. Іноді статевонезрілі, більше молоді самці викрадають яйця в сусідів, а пізніше, коли пташенята починають відходити від своїх батьків, через них виникають бійки. Неодружені самці тягнуть пташеняти кожний до себе, пташеня, точно футбольний м’яч, перекочується від одного дорослого пінгвіна до іншого, одержує забиті місця й поранення й зрештою гинуть. Гинуть пташенята також і від поморників.
Наприкінці листопада, улітку, відбувається линька дорослих птахів. Пінгвіни в цей час перебувають на суші по можливості в місці, захищеному від вітру. У кожної особини линька протікає протягом 20 днів, і птаха в цей час голодують.
Близький до імператорського королівський пінгвін (A. patagonica) живе північніше, у більше теплих місцях. Гніздові колонії його розташовуються на островах Південна Георгія, Кергелен, Марион, Крозе й Маккуори. Цей пінгвін схожий на імператорського, але дрібніше його, довжина тулуба його 91-96 див. Фарбування оперення трохи яскравіше, ніж в імператорського пінгвіна. Чорний цвіт голови має зеленуватий відлив, яскраво-жовті смуги з боків шиї на верхній частині грудей переходять у зеленувато-жовту манишку, що поступово зливається із глянсуватим білосніжним черевцем.
Колонії королівського пінгвіна розташовуються на твердому скелястому ґрунті. Розмноження відбувається влітку: яйця відкладаються головним чином у грудні – січні. Кожна самка кладе тільки по 1 великому яйцю
,
яке, як й в імператорського пінгвіна, тримається на лабетах і прикривається черевною складкою шкіри. Насиджують обоє батька поперемінно. Тривалість насиживания 54 дня. Пташенята ростуть швидко, і до початку осіни найбільш ранні пташенята (виведшиеся з яєць, відкладених у листопаді) досягають розмірів дорослих птахів. Пташенята, виведшиеся з яєць, відкладених у січні або лютому, устигають придбати розміри тільки в 3/4 дорослі. Протягом всієї зими вони більше не ростуть, навпаки, худнуть і гублять у вазі. Більше слабкі гинуть ще на початку зими, а пташенята, що вступили в зимовий період з достатніми жировими запасами, до кінця зими важать удвічі менше. У листопаді – грудні, коли корм знову удосталь, пташенята поміняють пухової вбрання на перший перовой і залишають батьків, ідучи в море. Приблизно в цей же час линяють і дорослі птахи, для того щоб у січні або лютому знову приступитися до відкладання яєць.
Пінгвіни, пташенята яких загинули, приступають до нового відкладання яєць у більше ранній термін, у листопаді — грудні; щасливо, що виховали своїх пташенят, птаха починають знову розмножуватися в січні — лютому. Таким чином, у наявності два «піки» відкладання яєць. Батьки, оказавшиеся найбільш щасливими в одному році, на наступний рік виявляються пізно гніздяться, і їхні запізнілі пташенята не можуть пережити сувору бескормную зиму. І навпаки, що втратили своїх пташенят пінгвіни й, відповідно, що рано приступилися до нового гніздування вирощують пташенят майже без втрат.
Ширше всіх інших пінгвінів розповсюджений й, мабуть, найбільш численний в Антарктиці пінгвін Адели (Pygpscelis adeliae). Це довольнсг великий птах, висотою до 80 див. Голова, шия, спина й ласти (зі спинної сторони) у неї чорні з характерним синюватим відливом, груди й черево білосніжні; навколо ока є тонке біле кільце.
Гніздиться пінгвін Адели по берегах Антарктичного материка й на близькі до материка островах: Південних Шетландских, Південних Оркнейських і Південних Сандвичевих. Поза часом гніздування широко кочує, віддаляючись від рідних місць на 600- 700 км.
Гніздові колонії пінгвіна Адели розміщаються на твердому, вільному від снігу ґрунті, і, імовірно, у зв’язку із цим колонії бувають у дуже вітряних місцях, де вітер, видуваючи сніг, оголює ґрунт. В окремих колоніях буває по нескольку десятків тисяч птахів, а на острові Росса відома колонія, що містить не менш півмільйона особин.
Птахи з’являються на гніздових місцях наприкінці полярної ночі, звичайно у вересні — жовтні, ідуть повільно, довгою низкою по однієї й тій же стежинці. Придя на місце старого гніздування, вони негайно починають викопувати в торішньому гуано гніздову ямку й викладають її окружність дрібними камінчиками. При цьому буває багато шуму й навіть бійок, тому що птаха нерідко крадуть будівельний матеріал друг у друга.
Колонія складається з разновозрастних птахів. Основу її становлять уже не перший раз птахи, що гніздяться, у віці 4-5 років. Потім є значна кількість птахів, що приступають до гніздування вперше. Вони звичайно з’являються пізніше старих птахів, займають місця по периферії колонії або вклинюються в неї на місця, що залишилися або вільними. У цих «новачків» відзначається підвищена загибель яєць і смертність пташенят. Далі відразу тримаються пінгвіни, що не гніздяться (вік 2-3 роки), що мають, однак, доросле вбрання.
Іноді вони займають у колонії певне місце й навіть роблять гнізда, але в більшості з них гонади залишаються недорозвиненими. І нарешті, є що не гніздяться годовики в юнацькому вбранні (добре відрізняються білим цвітом горла).
У кладці звичайно буває 2 яйця, які відкладаються із проміжком в 2—4 дні. Тривалість їх насиживания 33-38 днів.
Прибулі на місце гніздування пінгвіни протягом двох з половиною — трьох з половиною тижнів нічого не їдять, але як тільки відкладені яйця, самки повертаються на море й годуються там. Самці ж, зайняті насиживанием, продовжують голодувати ще дві – дві з половиною тижня. Потім, що повернулися самки, поміняють самців, а ще через якийсь час самці, що відгодувалися на море, поміняють самок на короткий час. Якщо кладка почемулибо загинула, батьки йдуть до моря, але через якийсь час все-таки повертаються, займають своє старе місце й голодують, не приступаючи, однак, до нового откладке яєць.
Перший час після висновку пташенят батьки ходять по черзі в море за кормом. Приблизно в четирехнедельном віці пташенята збираються в більші тісні групи – «дитячі ясла». За свідченням одних полярників (В. А. Арсеньєв), при цих групах залишається кілька спеціальних «вихователів», тоді як інші птахи зайняті пошуками корму – ракоподібних, у меншій кількості риби й дрібних головоногих молюсків. «Вихователі» нібито пильно стежать за дорученою їм групою пташенят і на випадок чого негайно пускають у хід дзьоб і крила. Інші дослідники (Вилльям Сладен) затверджують, що ці групи безпритульні. Коли пташенята досягають віку восьми тижнів, «дитячі ясла» розпадаються. Незабаром після цього пташенята поміняють свій темний, майже чорний пухової вбрання на перший перовой убрання й нарешті спускаються на воду. У лютому – березні линяють і дорослі птахи. Звичайно їхнє линяння відбувається на місцях гніздування.
Радянський полярник В. И. Дубровник описує цікавий випадок, коли пінгвіни помилилися у виборі місця для гніздування. Він спостерігав у районі станції Лазаревской невелику колонію пінгвінів Адели, що сидять на яйцях прямо на льоді айсберга. Під птахами утворилися невеликі заповнені водою ямки діаметром 20-25 див і глибиною до 20 див. Таким чином, кожен пінгвін сидів у крижаній ванні. В. И. Дубровник зустрічав ямки й без птахів. Вода в них знову перетворилася в лід, у якому лежали вмерзлі в нього яйця.
Всі спостерігачі описують пінгвінів Адели як рухливих, метушливих і неврівноважених птахів. Вони цікаві й не полохливі.
Є цікаві дані по розмноженню чудового пінгвіна (Megadyptes antipodes). Ці птахи не утворять колоній і гніздяться звичайно окремими парами. Птаха у віці одного року й багато хто двухлетки тримаються поблизу від місць гніздування. Втім, приблизно 48% дворічних самок все-таки утворять пари й відкладають яйця. Інші самки приступають до гніздування у віці 3 років, деякі навіть у віці 4 років. Самці приступають до розмноження на рік пізніше, ніж самки. Молоді пінгвіни (у віці 3 років) відкладають по 1 яйцю, більше дорослі – майже завжди 2 яйця. У більшості дворічних самок, що приступилися до розмноження, яйця залишаються незаплідненими.
Тривалість насиживания в чудового пінгвіна 4 тижні. Молоді линяють і надягають доросле вбрання у віці 14-18 місяців, не будучи статевозрілими. Полова зрілість птахів наступає, видимо, на 4-5-м року життя.
Чудовий пінгвін гніздиться по південному узбережжю островів Нової Зеландії й на островах Стьюарт, Окленд і Кэмпбелл у вересні — листопаді. Зовнішній вигляд його такий. Спина чорна із сіруватим відтінком, голова темніше. Над оком є вузькі ділянки, покриті ясно-жовтим пір’ям, що тривають до потиличної частини й там замикаються. Горло темно-коричневе. Шия й черевна частина тулуба білі. Довжина тулуба цього пінгвіна досягає 83 див.
Золотоволосі пінгвіни (Eudyptes chrysolophus), маючи, як це властиво всім пінгвінам, темну спинну сторону з майже чорною головою й біле черево, відрізняються наявністю над очами пучків золотаво-жовтого пір’я, що утворять чуб. Довжина тулуба цих птахів 65-76 див.
Поширено вони по всій південній частині Атлантичного й Індійського океанів. Гніздяться на Південної Георгієві, Південних Шетландских, Південних Оркнейських і деяких інших субантарктических островах. Колонії їх досить численні – до 600 тисяч особин, що гніздяться. У загальному тільки на узбережжях й у долинах острова Маккуори налічується не менш 2 мільйонів дорослих птахів.
Гніздяться вони на землі, улаштовуючи дуже примітивні гнізда. Відкладається 2 яйця, друге через чотири дні після першого. Обоє яйця запліднені, але перше завжди дрібніше, ніж друге, і звичайно птах його не насиджує. Тривалість насиживания 35 днів, з характерними для пінгвінів змінами батьків. Дорослі птахи виховують пташенят приблизно дві-три тижня, після цього утворяться «дитячі ясла», потім треба линяння й відхід у море приблизно наприкінці січня.
Специфічною особливістю колоній золотоволосих пінгвінів є сильний захід, що нагадує захід тухлої риби, якому можна відчути за кілька кілометрів від колонії.
Самий маленький з пінгвінів — малий пінгвін (Eudyptula minor). Він має довжину тіла всього 40 див. Тримається в південного узбережжя Австралії, по берегах Тасманії, Нової Зеландії й острова Чатем. Він світліше інших пінгвінів, верхня сторона його тіла темно-сіра, черевце чисто-біле. Звичайно відкладає 1-2, іноді 3 яйця.
Самий північний вид — галапагосский пінгвін (Spheniscus mendiculus). Це єдиний пінгвін, що гніздиться в тропіках. Яйця, числом 2, самка відкладає в ущелини скель у більше холодну пору року (травень – червень). Галапагосский пінгвін трохи крупніше малого пінгвіна. Верхня сторона тіла в нього темна, нижня біла, підборіддя й верхня сторона горла білі, відділені від іншого білого цвіту низу тіла буруватою смугою.
Нарешті, у південних і південно-західних берегів Африки можна зустріти очкового пінгвіна (S. demersus). Маючи верхню сторону тіла чорну, а нижню білу, він добре відрізняється наявністю на груди вузької чорної подковообразной смуги, що спускається з боків тулуба до лабетів. Крім того, біла смуга обгинає позад боку голови й щоки й потім іде вперед до очей і далі в напрямку дзьоба, але не доходить до нього. Довжина тулуба очкових пінгвінів 61-86 див. Розмноження в них відбувається протягом усього року, головним чином у травні – червні.