СІМЕЙСТВО ДІЙСНІ КРОКОДИЛИ (СГОCODYLIDAE)

Це сімейство найбільше багато видами серед сучасних груп крокодилів; воно включає 3 роди, що поєднують 13 видів. Представники його зустрічаються в тропічному поясі Азії, Африки, Америки, Австралії, на островах Бест-Индии, Індо-Малайського архіпелагу й Океанії.
Морда в крокодилів відносно длиннее й уже, чим в алігаторів. Серед крокодилів є чотири особливо длинномордих види, що харчуються майже винятково рибою. Зуби нижньої щелепи в крокодилів при зімкнутих щелепах входять між відповідними зубами верхньої щелепи, за винятком переднього кінця морди, де нижнечелюстной зубний ряд заходить за верхнечелюстной. Самий великий зуб нижньої щелепи – четвертий попереду, він входить звичайно у відкриту збоку вирізку бічного краю верхньої щелепи. Самий великий зуб верхньої щелепи – п’ятий попереду зуб верхнечелюстной кістки.
Рід Дійсні крокодили (Crocodylus) найбільш великий і поєднує 11 видів, у яких довжина морди більш ніж у півтора разу перевищує її ширину в підставі. Отвір зовнішніх ніздрів не розділено кістковою перегородкою. Верхнє віко костеніє незначно. Сошники на піднебінні не видні. Симфіз галузей нижньої щелепи кзади не простирається далі восьмого (попереду) нижнечелюстного зуба, і в його утворенні не бере участь кришечная кістка (spleniale). У верхній щелепі не більше 19 зубів. Зазати-лочние щитки розділені проміжком зі спинними щитками. Райдужна оболонка зеленувата або жовтувата.
Види роду дійсних крокодилів зустрічаються на всіх континентах, де нині поширені крокодили. Багато видів терпимо ставляться до солонуватої й морської води, чим і визначається настільки широке їхнє поширення.
Нільський крокодил (Crocodylus niloticus). Довжина морди в нільського крокодила не перевищує її ширину в підставі більш ніж у два рази. 4-6 потиличних щитків розташовані в один поперечний ряд й 4 великих запотиличних щитки утворять квадрат, перший поперечний ряд якого облямований з боків двома меншими щитками. Спинні щитки прямокутні, орієнтовані в правильні поздовжні й поперечні ряди; спинні щитки серединної пари поздовжніх рядів не відрізняються від інших спинних щитків. Фарбування спини темно-зелена із дрібними чорними плямами, черево грязно-жовте.

Розповсюджений по всій Африці, крім її північної частини, на Мадагаскарі, Коморські й Сейшельському островах. У Південно-Західній Азії (у ріці Церка, Ізраїль) нільський крокодил винищений зовсім недавно. Найбільше часто поселяється поза лісом, але заходить й у лісові водойми. Досягає довжини 4-6 м. Тільки що що вилупилися з яєць дитинчата мають довжину близько 28 див, до кінця першого року життя досягають 60 див, до двох років – 90 див, в 5 років – 1, 7 м, в 10 років – 2, 3 м и в 20 років – 3, 75 м.
Ніч проводять у воді, а до сходу сонця виходять на обмілині й гріються в сонячних променях. Полуденні, найбільш жаркі годинники проводять у воді, за винятком похмурих днів. При вітряній, непогожій погоді проводять ніч на березі. Гранична тривалість перебування під водою для тварин довжиною близько 1 м становить близько 40 хвилин; більші крокодили можуть бути під водою значно довше.
Їжа нільського крокодила досить різноманітна й міняється з віком. У дитинчат до 30 див довжиною 70% їжі становлять комахи. Більші особини (довжиною близько 2, 5 м) годуються рибою, молюсками, ракоподібними, а ще більш великі – рибами, рептиліями, птахами й ссавцями. Дорослі нільські крокодили можуть нападати на таких великих ссавцях, як буйволи й навіть носороги. Звірів крокодили підстерігають у місць водопою, у воді або на суші в густій траві. У ряді місцевостей нільські крокодили небезпечні для людини. Яйця відкладають завжди в сухий сезон, при низькому рівні води. Самки викопують у піску нору до 60 див глибиною, куди відкладають 25-95 (у середньому 55- 60) яєць. Інкубація триває близько 90 днів, протягом яких мати залишається постійно в гнізда, охороняючи кладку. Видимо, у цей час тварина не харчується. До моменту вилупления молоді крокодили усередині яєць починають видавати звуки, що хрюкають, що служать сигналом для матері, що допомагає дитинчатам вибратися з-під піску й супровідної їх до води. У цей час самка може напасти на людину навіть на суші. Вилупление з яєць звичайно відбувається після випадання перших дощів, з підняттям рівня води в озерах і ріках, так що молоді крокодили відразу знаходять у водоймах, що розливаються, притулку і їжу.
Після виходу молодих крокодилів з яєць мати веде їх (за спостереженнями Котта) до обраного нею «дитячій» — дрібній водоймі, захищеному рослинністю. Тут молоді крокодили залишаються біля шести тижнів; все це час мати залишається з виводком, захищаючи його від нападів хижаків. При відсутності матері вишедшие з яєць крокоди-лята часто залишаються поблизу від гнізда, де їх звичайно винищують хижаки – цапли-голиафи, марабу, шуліки.
Відомі численні випадки канібалізму (пожирання яєць і молодих особин), що звичайно вважають механізмом регуляції чисельності виду: відзначено, що канібалізм буває тим частіше, чим вище чисельність крокодилів. Чисельність нільських крокодилів повсюдно впала й продовжує падати. У древньому Єгипті крокодилів почитали як священних тварин; нині вони майже винищені. Та ж доля осягне крокодилів у ряді місць Центральної й Східної Африки, якщо не будуть вжиті заходи по охороні виду.
Африканський узкорилий крокодил (Crocodylus cataphractus) має довгу й вузьку морду, більш ніж у три рази переважаючу її ширину в підставі. Фестончатость країв щелеп виражена порівняно слабко. Всі зуби гострі, тонкі, майже однакових розмірів. У предчелюстной кістки в дорослих особин лише 4 зуби. Чотири запотиличних щитки розташовані у два поперечних ряди. Запотиличні й спинні щитки майже примикають друг до друга. Фарбування спинної сторони від жовтої до темно-маслинової з більшими чорними плямами на тулубі й хвості. Досягає 2, 5 м у довжину.
Розповсюджений у Західній Африці — від Сенегалу на південь до Анголи, а в Східній Африці — тільки в озері Танганьїка. Населяє головним чином лісові водойми, але заходить й у савани. Годується рибою, але поїдає й інших дрібних хребетних. Молоді харчуються ракоподібними, комахами й водяними равликами. Яйця відкладає в гнізда, зроблені з рослинності.
Болотний крокодил, або магер (С. раlustris), серед всіх дійсних крокодилів відрізняється щодо короткою й широкою мордою, довжина якої перевершує її ширину в підставі не більш ніж у півтора разу. 4-6 потиличних щитків розташовані в один поперечний ряд. Чотири запотиличних щитки утворять квадрат, з боків від якого на рівні проміжку між його поперечними рядами розташовується пара бічних менших щитків. Овальні спинні щитки в передній частині тулуба орієнтовані неправильно. Щитки середньої пари поздовжніх спинних рядів розширені. Фестончатость країв щелеп різко виражена. Досягає довжини 3, 5-4 м.
Розповсюджений по всій Західній Індії — від границь із Іраном у Західному Пакистані до півночі до Непалу, до сходу до Ассаму, на Цейлоні й, можливо, у Бірмі. На Цейлоні живе особливий підвид, що називається кимбула.
Материковий підвид уникає солонуватих вод, тоді як кимбула нерідко зустрічається в лагунах із солоною водою. На відміну від материкового болотного крокодила кимбула нападає на людину.
Їжею магеру служать риби, жаби, черепахи, ссавці. Недоїдену жертву він нерідко закопує, повертаючись до неї згодом.
Яйця зариває в пісок. У посушливий сезон болотні крокодили зариваються в болотах джунглів, залишаючись малоактивними до початку періоду дощів.
Гребнистий крокодил (Crocodylus рогоsus) одержав свою назву за пару потужних гребенів, що йдуть кпереди від передніх кутів очниць майже до передньої третини морди. У предчелюстной кістки тільки 4 зуби. Запотиличні щитки подібні по розташуванню з такими в болотного крокодила. Спинні щитки правильно орієнтовані, з дуже слабко розвиненими остеодермами в центрі. Фарбування спинної сторони темне, маслиново-зелене або маслиново-бура, черево жовте. Досягає в довжину 6 м.
Найбільше широко розповсюджений вид серед сучасних крокодилів. Зустрічається в Південній Індії (у береговій області до сходу від Коччи до ріки Доннаи, на Цейлоні, Зондских островах: Суматрі, Яві, Калимантане, Сулавеси й ін.). Філіппінських островах, Новій Гвінеї, береговій смузі Північної Австралії, островах Океанії на схід до островів Фіджі включно. Таке найширше поширення пов’язане із прихильністю його до життя в солонуватій і солоній воді й здатністю до далеких плавань у відкритому морі.
У зв’язку з великими розмірами крокодили цього виду нерідко нападають на великих ссавцях і становлять серйозну небезпеку для людини. Великих звірів вони підстерігають у водопою, вистачають питуща тварина за морду й звертають жертві шию або збивають жертву з ніг ударом хвоста. Крокодил завжди прагне потягти видобуток у воду, де їй важко пручатися.
Яйця відкладають у гнізда, зроблені з листів в 60—80 м від води. Гніздо являє собою пагорб із листів до 7 м діаметром у підставі й понад 1 м висоту. Гниючі листи абсорбують вологу, необхідну для розвитку яєць, і підтримують у гнізді постійну температуру, близько 32°. У кладці 25- 50 яєць. Сямка охороняє кладку, залишаючись у викопаній нею в гнізда канаві з вологим брудом. Рік у рік самка займає для яйцекладки те саме місце, але щорічно будує нове гніздо.
Острорилий крокодил (Crocodylus acutus) розповсюджений у південно-східній частині Північної Америки, Центральній Америці, північно-західній частині Південної Америки й на островах Куба, Ямайка, Гаїті; оринокский крокодил (С. intermedius) розповсюджений у північній частині Південної Америки (басейни Амазонки й Оріноко).
Австралійський узкорилий крокодил (С. johnsoni) живе в Північній Австралії; центральноамериканський крокодил (С. moreletii) — у Центральній Америці (східне узбережжя Мексики, Британський Гондурас і Гватемала). Новогвінейський (С. novaeguineae) – на Новій Гвінеї, островах Сулу й Філіппінах.
Кубинський (С. rhombifer) — на Кубі. Сіамський (С. siamensis) – в Індокитаєві (Таїланд), на островах Ява й Калимантан.
У багатьох районах земної кулі, де зустрічається разом два види крокодилів, одного з них називають «алігатор», а іншого — «крокодил», безвідносно до їхньої родової приналежності. Так, на Кубі «алігатором» називають острорилого крокодила (С. acutus), а «крокодилом» – кубинського (С. rhombifer), тоді як дійсних алігаторів на Кубі немає.
До роду тупорилих крокодилів ставиться єдиний вид — тупорилий крокодил (Osteolaemus tetraspis), що характеризується короткою мордою, довжина якої трохи більше її ширини в підставі, а також кістковою перегородкою, що розділяє отвір зовнішніх ніздрів, майже повним окостенінням верхнього століття й каштаново-коричневим фарбуванням радужини. Верхні скроневі ями малі, неправильної форми. Запотиличні щитки відділені проміжком від спинних. Фарбування буро-чорна із чорними плямами; молоді тваринні світло-бурі із чорними плямами й широкими поперечними смугами. Досягає 1, 8 м довжини. Розповсюджений у Західній Африці (до півдня від Сахари) і в Центральній Африці, на північному сході Конго.
,
Населяє дрібні річки, струмки й болота в лісах. Для людини зовсім безпечний. Харчується прісноводними молюсками й ракоподібними, а також рибою й іншими дрібними хребетними. Пристосуванням для роздавлювання твердих панцирів крабів і раковин молюсків є потужні задні зуби зі сплощеними грибоподібними коронками. Яйця відкладає в гнізда, зроблені з рослинних матеріалів.
ДО роду гавиалових крокодилів ставиться також єдиний сучасний вид — гавиаловий крокодил (Tomistoma schlegelii). Він відрізняється від інших крокодилів дуже довгою й вузькою мордою, довжина якої більше її ширини в підставі в 3-4, 5 рази. У верхній щелепі 20- 21 зуб; вони тонкі, гострі, майже однакових розмірів. Фестончатость країв щелеп майже не виражена. На поверхні вторинного піднебіння між верхнечелюстними й піднебінними костями видні сошники. Запотиличні щитки не відділені проміжком від спинного щитка. Досягає довжини близько 5 м. Розповсюджений на Малайському острові, а також на островах Суматра й Калимантан. Харчується рибою, спритно схоплюючи її тонкими довгими щелепами, збройними гострими зубами.