СІМЕЙСТВО ГАДЮКОВИЕ ЗМІЇ (VIPERIDAE)

По складності й досконалості будови ядозубной апарат гадюкових (разом з ямкоголовими зміями) досягає вищого щабля еволюції. Верхнечелюстная кістка гадюкових настільки вкорочена, що довжина її виявляється менше висоти. Чудово, що ця кістка, що несе ікла, що ядо-проводят, може обертатися навколо поперечної осі приблизно на°90 . Верхнечелюстная кістка позаду рухливо пов’язана з довгою й тонкою поперечною кісткою, а вгорі – із предлобной.
У звичайному положенні поперечна кістка відтягнута назад, верхнечелюстная кістка повернена верхньою стороною вперед, а нижньої — назад. Отрутні зуби при цьому розташовані горизонтально, як би лежачи і їхні кінці спрямовані назад. Перед укусом поперечна кістка висувається вперед і штовхає верхнечелюстную, що при цьому обертається, тому що верхній її кінець утримується предлобной кісточкою. Отрутні ікла, що сидять на нижній стороні верхнечелюстной кістки, описуючи дугу, висуваються вперед і встають вертикально.
Такий чудовий механізм дозволяє гадюковим мати отрутні ікла значної довжини, які можуть міститися в закритій пащі тільки лежачи. Звичайна гадюка при довжині тіла всього близько 60 див має ікла довжиною 0, 5 див, а в півтораметрової габонской гадюки ікла досягають довжини 3-4 див. Якби такі ікла були нерухомо закріплені, то змія не могла б закрити рот, не зашкодивши собі нижню щелепу.
Отрутні ікла постачені ядопроводящим каналом, що відкривається на передній поверхні зуба поблизу кінця. Цей канал лежить глибоко в товщі зуба, і передня поверхня зуба над каналом гладка.
На кожної верхнечелюстной кістки є 1—2 великих отрутних ікла й, крім того, 3—4 більше дрібних зуба-заступника. Одне із двох великих іклів – це вже вирослий зуб-заступник, готовий замінити основне ікло. Крім втрати іклів при травмах, обламування їх при невдалому укусі, відбувається природне періодичне випадання зубів, що супроводжується заміною їхніми черговими зубами-заступниками.
Велика отрутна залоза пов’язана з верхньою щелепою звивистою протокою. Ці вигини протоки дозволяють верхній щелепі обертатися, не створюючи натягу протоки, так що отрута завжди може безперешкодно проходити по ньому. Із протоки отрута попадає в складки слизової оболонки, що облягають верхнечелюстную кістка, і вже відтіля в зубний канал.
Обертання верхнечелюстной кості й постановка іклів у бойову позицію аж ніяк не зв’язані автоматично з відкриванням рота. Мускули, що відкривають рот і рухають ядозубной апарат, діють цілком незалежно. Так, можна нерідко спостерігати, як гадюка після нанесеного укусу роззявляє паща й рухами щелеп «укладає» зв’язки, що зрушилися при укусі, і кістки. При цьому вона злегка відводить ікла л потім прикладає їх до піднебіння, усе ще тримаючи впасти відкритої. В африканських земляних гадюк Atractaspis відзначена й зворотна дія: вони можуть висувати зуби перпендикулярно, не відводячи нижню щелепу, що лежить між виставленими іклами, і рот залишається закритим.
На верхній щелепі в гадюкових розташовані тільки отрутні ікла і їхні заступники. Дрібні неотруйні зуби є на піднебінних, криловидних і нижнечелюстних костях. Ці зуби діють при заковтуванні жертви, просуваючи її в глиб пасти.
Голова гадюкових змій опукло-трикутної форми, із притупленим носовим кінцем й убік скроневими кутами, що сильно випирають (тут перебувають парні отрутні залози). На верхньому кінці носа, між ніздрями, у деяких видів є одиночні або парні вирости, утворені лусочками. В інших видів подібні вирости, як маленькі ріжки, стирчать над очами. Щитки, що покривають голову, у більшості гадюкових дрібні, неправильної форми або ж зовсім подібні за формою з лускою тулуба. Лише в земляних і жаб’ячих гадюк весь верх голови покритий великими правильними щитками. Ці види вважаються самими примітивними серед гадюкових, тому що великі щитки голови типові для більше древніх змій – ужеоб-разних й аспидових. Також й у деяких видів дійсних гадюк (наприклад, у степової й звичайної гадюки) дрібні щитки перемежовуються з великими, правильними щитками. Тому названі види варто розглядати як більше примітивні серед гадюк роду Vipera.
Ока гадюкових змій невеликі, з вертикальною зіницею. Над очами звичайно виступає невеликий валик, утворений надочноямковими чешуями. У великих і старих особин цей валик особливо добре розвинений і помітно висунуть убік над оком. Це надає очам гадюкових серйозне, зосереджене й навіть злісне вираження.
Голова гадюкових звичайно відділений від тулуба різким шийним перехопленням. Тіло дуже коротке й товсте, особливо в середній частині. До заднього відділу воно різко звужується й переходить у короткий тупий хвіст. Таке вкорочення й стовщення тіла спричиняє зміна в кількості луски, що покривають тулуб. Число поперечних рядів луски (від голови до хвоста) сильно зменшено, зате поздовжніх рядів луски (навколо тулуба) у гадюкових дуже багато (від 19 до 39 у різних видів). Луска постачена різкими поздовжніми порібнинами.
Фарбування гадюкових різноманітне, однак виділяються три типи: зелене фарбування деревних гадюк, піщано-буре фарбування з розпливчастим малюнком у пустельних мешканців й яскраве, контрастне розцвічення з геометричним малюнком у наземних гадюк, що живуть, як правило, у лісах. Всі три типи фарбування, включаючи й контрастну, у природних умовах прекрасно приховують змій на тлі субстрату й, таким чином, є заступницькими. У гадюк не зустрічається отпугивающая або попереджуюче фарбування, настільки характерна для багатьох аспидових, коли все тіло або окремі частини мають яскравий малюнок, що виділяється на тлі субстрату й виставля звичайно напоказ, щоб віджахнути ворога. Гадюковие ніколи не попереджають перехожого демонстративною позою або шипінням, намагаючись залишитися непоміченими. Якщо ж при цьому випадково наступити на змію, вона відразу кусається.
Сімейство гадюкових включає 10 пологів (58 видів), розповсюджених по всій Африці, у Європі й в Азії. Центр виникнення й розселення гадюкових, мабуть, перебуває в Центральній Африці.
Про це свідчить присутність тут найбільш примітивних форм (Саиsus atractaspis), а також виняткова видова розмаїтість (35 видів!): 11 видів живуть у Південній Африці, а на півночі материка зустрічається всього лише 7 видів. У Європі поширено також 7 видів, з них — 2 тільки на крайньому південно-сході. У західних районах Азії фауна гадюкових досить багата (до 14 видів), але швидко збіднюється до сходу, і в Південно-Східній Азії живуть лише 2 види, з них один дуже рідкий і з обмеженим ареалом. У Європі гадюковие проникають на північ до 67° с. ш., в Азії — приблизно до 61° с. ш. (в обох випадках тільки один вид — звичайна гадюка). Далі всіх на схід заходить ця ж гадюка – до острова Сахалін. У Південно-Східній Азії також тільки один вид (цепочная гадюка) розповсюджений за межами материка – на острові Тайвань, на СХІДНІЙ Яві й на островах Флорес, Комодо й декількох більше дрібних. Таким чином, у Східній Азії гадюковие представлені 1-2 видами, а в багатьох районах (Японія, Корея, майже весь Китай) відсутні зовсім. Тут вони географічно заміняються эволюцион-но родинними ямкоголовими зміями.
Саме в Південно-Східній Азії фауна ямкоголових змій особливо багатий (16— 20 видів).
Гадюковие населяють разнообразнейшие місцеперебування — вологі екваторіальні ліси, сухі савани й степи, безводні пустелі, північні хвойні ліси, скелясті гори до 3000 м над рівнем моря. Однак у всіх цих різних ландшафтах більшість гадюкових веде сугубо наземний спосіб життя. Лише деякі види, що ухиляються, пристосувалися до життя на деревах (деревні гадюки Atheris) або перейшли до підземному, що риє способу життя (земляні гадюки Atractaspis).
Гадюковие — флегматичні й повільні змії. Вони більшу частину дня нерухомо лежать, гріючись на сонце, і тільки з настанням сутінків приступають до активного полювання. Однак й у цей час багато великих видів залишаються нерухомими, підстерігаючи видобуток, дрібні ж види гадюк сполучають звичайно полювання із засідки з короткочасним переслідуванням або планомірним прочісуванням мисливської ділянки.
Їжею гадюковим служать всілякі тварини, у першу чергу дрібні гризуни, а також птаха (дорослі, пташенята, яйця), ящірки, жаби й жаби, комахи, паукообразние й інші безхребетні. Деякі види спеціалізуються на поїданні певних груп тварин, а в багатьох відзначаються індивідуальні, вікові, сезонні й географічні розходження в раціоні. Молоді особини звичайно годуються комахами й іншими членистоногими; види, що живуть у пустелях, включають у своє меню ящірок, а у водопоїв підстерігають птахів. Дрібні види в дорослому стані також продовжують харчуватися комахами, наприклад основу харчування степових гадюк становлять саранові. На місцях масового прольоту пернатих окремі популяції змій майже повністю перемикаються на птахів. Африканські жаб’ячі гадюки годуються в основному безхвостими земноводними.
Спосіб добування їжі у всіх гадюкових досить однотипний. Нанеся миттєвий укол отрутними зубами, змія якийсь час вичікує, а потім підповзає до видобутку. Переконавшись, що отрута зробила свою дію й жертва вбита, змія приступає до заковтування.
Отрута гадюкових змій робить на організм жертви гемолитическое вплив. При укусі розвиваються насамперед місцеві явища: біль, набряк і множинні крововиливи в області укусу. Крім того, відбуваються внутрішні крововиливи в різних органах тіла, тромбози судин. Повноцінний укус приводить до загибелі жертви протягом декількох хвилин. Дрібні види гадюк виділяють при укусі менша кількість отрути, однак і видобуток їх відповідно більше дрібна. Для людини життєво небезпечні тільки укуси великих гадюк, але й тут сучасні методи лікування привели до різкого зниження смертності. Від укусів звичайної гадюки гине близько 1% укушенних людей, як правило, дитячого віку. Випадки загибелі людей від укусів степової гадюки не відомі. Отруєння супроводжується рядом неприємних симптомів: поряд з вищеописаними явищами різко погіршується робота серця, виникає запаморочення й блювота, у важких випадках втрата свідомості. Місцеві хворобливі явища, викликані укусом гадюкових, зберігаються протягом декількох днів і навіть тижнів.
Розмножуються гадюки звичайно навесні. У цей час у багатьох видів можна спостерігати ефектні шлюбні турніри між самцями – так називані «танці змій». Більшість гадюкових народжує живих дитинчат, але земляні, жаб’ячі, рогаті, строката эфа, гадюки – яйцекладущи. У деяких видів, зокрема у звичайної гадюки, утвориться примітивна плацента. Число дитинчат у приплоді залежить насамперед від величини змій. Дрібні види гадюк народжують по 4-8, а великі – до 40-70 особин. Новонароджені змійки можуть лупитися з яєць ще в тілі матері, але частіше вони виходять назовні в яйцевих оболонках, від яких звільняються протягом декількох хвилин. У деяких гадюк, наприклад у гюрзи, здатність до яйцежи-ворождению сформована неповністю. В одних частинах ареалу вони народжують живих дитинчат, а в інші – відкладають яйця, однак уже з добре розвиненими ембріонами.
Найбільш древніми й примітивними гадюковими зміями є жаб’ячі гадюки (Causus). Чотири види цих змій живе в Африці до півдня від Сахари. Голова жаб’ячих гадюк покрита великими щитками правильної форми, шийне перехоплення не виражене, тулуб щільне, але не товсте, хвіст короткий. У будові отрутних іклів багато подібності з аспи-довими. Вони відносно короткі, і на передній поверхні зуба видний неглибокий шов, під яким проходить канал, що ядопро-водит. Всі жаб’ячі гадюки яйцекладущи.
Ромбічна жаб’яча гадюка (Causus rhombeatus) довжиною всього 50—80 див. Верхня сторона тулуба пофарбована у світло-бурий цвіт, іноді із зеленуватим відтінком. По цьому тлу розташовані в один ряд великі темно-бурі плями ромбічно-багатокутної форми. На голові є велике треугольно-сердцевидное пляма. Всі ці плями облямовані темними або рідше білими облямівками. Боку тіла прикрашені темними косопопереч-ними штрихами.
Отрутні залози в ромбічної гадюки розвинені дуже сильно. Вони мають подовжену форму й розміщаються не тільки у верхній щелепі, але й у передньому відділі тулуба. Настільки ж потужні залози в зеленої жаб’ячої гадюки, однак у двох інших видів цього роду вони мають звичайну форму й величину.
Ромбічна гадюка живе в Центральній Африці від Судану на півночі до Анголи й Мозамбіку на півдні. Вона звичайна в розріджених лісах, на сільськогосподарських землях, у селищах. У всіх цих місцях вона тримається біля водойм, по сирих низинах і поливних ділянках. Удень змія ховається в укриття або злегка заривається у верхній шар ґрунту. Уночі ж вона виходить на полювання за жабами й жабами й у цей час попадається на дорогах і стежках. Хоча земноводні становлять головну частку раціону, але нерідко змія поїдає й дрібних гризунів.
Самки відкладають по 10—12 яєць довжиною 2—3 див. При змісті в неволі одна самка відкладала яйця щомісяця із квітня по серпень, причому з більшості яєць вивелися змійки, хоча запліднення в неволі не відбувалося. Очевидно, полові продукти самця зберігали життєздатність у тілі самки протягом усього літа.
Ромбічні гадюки добре живуть у неволі, безвідмовно харчуючись жабами й мишами.
Зелена жаб’яча гадюка (Causus resimus) довжиною близько 0, 5 м. Зверху яскраво-зелена, а на голові виділяється треугольно-сердцевидное пляма, спрямоване вістрям уперед. Вона поширена в східних районах Африки від Судану до Мозамбіку й у багатьох місцях зустрічається разом з ромбічною гадюкою.
Інші два види жаб’ячих гадюк (С. defilippii і С. lichtensteini) також поширені в Центральній Африці, причому останній вид проникає далеко на захід, аж до Ліберії.
Земляні гадюки (Atractaspis) — своєрідні маленькі змії, що ведуть підземний, що риє спосіб життя. Їхнє споріднення з дійсними гадюками проявляється в будові зубного апарата й у великій кількості поздовжніх рядів луски на тулуб (до 37). По інших ознаках вони різко відрізняються від типових гадюкових змій і мають конвергентну подібність зі зміями, що риють, з інших сімейств. Розміри їх не перевищують 1 ле, а звичайно становлять 50-70 див. Вузька голова із при-остренним кінчиком морди покрита великими правильними щитками. Межчелюстной щиток сильно збільшений, голова плавно, без шийного звуження, переходить у циліндричний тулуб, що закінчується дуже коротким хвостом. Фарбування темно-бура або чорна, іноді із дрібними світлими плямами.
Відомо 16 видів земляних гадюк; більшість їх населяє лісу екваторіальної Західної Африки (Atractaspis aterrima, A. boulengeri, A. congica, А. corpulenta й ін.). Деякі види живуть й у саванах Східної Африки (A. leucomelas, A. scortecci, A. microlepidota), причому останній вид розповсюджений також на півдні Аравійського півострова. Недавно новий вид земляних гадюк – синайська гадюка (A. engaddensis) – був знайдений ще северней- на узбережжя Мертвого моря. Ця змія водиться також й в ОАР. Таким чином, земляні гадюки зустрічаються в самих різних місцеперебуваннях – від дощових лісів до саван і пустель. Скрізь вони ведуть підземне життя й попадаються на поверхні лише після сильних дощів, а також при оранці й ритті землі. Харчування їх становлять дрібні гризуни, ящірки й змії. Видобуток вони вбивають укусом отрутних зубів непропорційно великої довжини. Величезні отрутні ікла ледь містяться в порожнині рота в горизонтальному положенні, і при укусі змія часто висуває їх у вертикальну позицію, не відкриваючи рота.

Ікла обходять по обидва боки нижню щелепу, і рот залишається закритим. Дотепер неясно, яке адаптивне значення мають такі сильно збільшені зуби.
Отрута в земляних гадюк, незважаючи на їхні малі розміри, робить серйозний вплив і на людину. При укусі виникають сильні місцеві поразки, однак у переважній більшості випадків наступає видужання (відоме лише один випадок зі смертельним результатом). На відміну від багатьох інших змій, що риють, які не кусаються, навіть якщо їх спонукають до цього, земляні гадюки звичайно кусають із першою ж нагодою. Тому нерідко жертвою укусу стають люди, що знайшли їх при ритті землі.
Всі земляні гадюки яйцекладущи, чим також відрізняються від типових гадюкових. У цих змій так багато своєрідних рис у будові й біології, що деякі вчені виділяють їх в особливе сімейство.
Бірманська гадюка (Azemiops feae) — одна із древніх і примітивних форм, що коштує особняком серед інших гадюкових. Голова цієї невеликої змії покрита великими щитками, на тулубі є всього 17 поздовжніх рядів луски. Отрутні зуби порівняно короткі, подібні по довжині із зубами аспидових змій. Однак форма вкороченої верхнечелюстной кістки і її рухливість доводять споріднення цієї змії з іншими гадюками.
Фарбування бірманської гадюки складається зі світлих вузьких поперечних смуг на темному тлі. Голова жовтого цвіту із двома поздовжніми смужками. Населяє гірські ліси Північної Бірми, Південно-Східного Тибету й Південного Китаю. Біологія її не вивчена.
Центральний рід сімейства, дійсні гадюки (Vipera), включає 11 видів типових гадюкових змій. Серед них є й дрібні, близько 50 див, змійки, і великі, до 1, 5 м довжини. Голова покритий дрібною ребристою лускою або маленькими щитками неправильної форми. Лише в деяких видів серед дрібних щитків є також великі правильні щитки (степової, кавказької, звичайна гадюки), чому їх можна вважати більше древніми видами. Тулуб завжди покритий сильно килеватими чешуями, які утворять 19-37 поздовжніх рядів.
Фарбування дійсних гадюк різноманітні, але на спинній стороні виділяється звичайно зиґзаґоподібна смуга, ланцюжок ромбічних плям або ряд коротких поперечних штрихів.
Найбільша розмаїтість гадюк виявляється в Південній Європі (7 видів) і в Закавказзя (5 видів). У Північній Африці живуть гюрза й кирпата гадюка, а в Східній екваторіальній Африці водяться два уклоняющихся види (Vipera hindii й Vipera superciliaris), яких деякі вчені відносять до іншого роду – Bitis. В Азії далеко на схід поширена звичайна гадюка, а на південно-сході материка живе цепочная гадюка. Гадюки населяють лісові, гірські й пустельні ландшафти й ведуть наземний спосіб життя. Усе гадюки яйцеживородящи й приносять від 2-5 (степова гадюка) до 20-40 і навіть 60 дитинчат (цепочная гадюка). Виключення становить тільки гюрза: на північно-східній окраїні ареалу вона яйцекладуща.
Звичайна гадюка (Vipera berus) відносно невелика змія, і загальна довжина її тіла із хвостом рідко перевищує 75 див, звичайно вона не більше 60 див; тільки на півночі відомі гадюки до 1 м довжиною. Хвіст в 6-8 разів коротше тулуба. Самки трохи крупніше самців. Голова в гадюки ясно відмежована від шиї, і на її верхній стороні, крім дрібних щитків, є три великих (лобовий і два тім’яних). Кінчик морди, якщо дивитися зверху, закруглений. Носовий отвір прорізаний у середині носового щитка. Навколо середини тулуба, як правило, 21 луска (зрідка 19 або 23).
Зверху тулуб сірий, буруватий або червоно-бурий кольори з темною зиґзаґоподібною смугою уздовж хребта. На голові иксообразний малюнок. Від ока до кута рота проходить темна смуга. Нерідко зустрічаються чорні гадюки, яких більше на півночі.
,
Поширена дуже широко: живе в Північній і Середній Європі й Північній Азії, від Англії до Сахаліну й Кореї. На північ піднімається до 68° с. ш.— у Європі й 61—63° с. ш. — у Сибіру. На півдні доходить до 40° с. ш. У гори піднімається до 3000 м над рівнем моря.
Населяє лісову й лісостепову зони, віддаючи перевагу змішаним лісам з галявинами й гарним травостоєм, лісові узлісся, вирубки, що заростають гари, болота, береги рік й озер. Нерідко зустрічається в городах, рідше поселяється на лугах, у сухих соснових борах й ельниках-зеленомошниках.
Як більшість змій північних і помірних широт, звичайна гадюка розміщається по території дуже нерівномірно, образуя в підходящих місцях більші скупчення — зміїні вогнища, але отсутствуя на більших площах зовсім. У північних частинах ареалу розміщення зміїних вогнищ визначається підходящими для зимівлі умовами. У зміїних вогнищах щільність населення гадюк може досягати 90 змій на 1 га, однак частіше буває не більше 3-8 гадюк на 100 га.
Гадюки, як правило, оседли й живуть все життя на тому самому місці, переміщаючись у радіусі не більше 60—100 м. Як показало мечение й повторні вилови змій, площа їхніх індивідуальних ділянок дорівнює 1, 5-4 га, причому на такій ділянці звичайно живе пари гадюк. Тільки після зимівлі, посідаючи літні місця перебування, у деяких районах змії переміщаються на кілька сотень метрів, а іноді на 2-5 км. Під час таких міграцій гадюки можуть перепливати досить широкі ріки й озера. Перекочівлі гадюк відомі також у гірських районах, де вони переміщаються по схилах на відстань у кілька кілометрів, очевидно у зв’язку зі зміною кормности місць перебування по сезонах або в різні роки.
Зимують гадюки нижче промерзає шаруючи ґрунту, на глибині від 40 див до 2 м, частіше в норах гризунів або кротів, у ходах згнилих корінь дерев і чагарників, у порожнечах торфовищ, якщо вони не заливаються водою, під стогами сіна, у більших купах каменів і глибоких тріщин скель. Підходящих місць для зимівель, особливо в зоні вічної мерзлоти, буває небагато, і їхня наявність досить чітко визначає розподіл гадюк по території. Температура в місцях зимівель не повинна опускатися нижче 2—4°С.
Частіше гадюки зимують поодинці або невеликими групами по 2—5 змій разом, однак в особливо зручних місцях іноді збирається по нескольку десятків гадюк; описані випадки скупчення на зимівлі до 200—300 змій. Разом з гадюками на зимівлях знаходили жаб, тритонів, веретениц й інших тварин. Ту саму зимівлю гадюки використають рік у рік.
Після зимівлі звичайні гадюки з’являються на поверхні в середині весни, у сонячні дні, коли в лісі місцями ще багато снігу. У середній смузі це частіше буває наприкінці березня – початку квітня, іноді на початку травня, залежно від ходу весни. Першими з’являються самці, а через кілька днів самки й молоді.
Ідуть на зимівлю в другій половині вересня — початку жовтня. У середній смузі зимівля триває близько 180 днів; на півдні й півночі ареалу відповідно на 2-3 тижні менше або більше.
Навесні, у перші дні після виходу із зимових притулків, самці тримаються в найбільш теплих, місцях, що прогрівають добре, використовуючи для обігріву сонячну радіацію й контакт із теплим ґрунтом, нагрітими стовбурами упалих дерев або теплих плоских каменів. Температура тіла гадюк у природі коливається від 9 до 31°. Оптимальна температура для самців близько 25°, а для вагітних самок 28°. Вище 37° у гадюк наступає теплове задубіння й вони гинуть.
Улітку притулком для гадюк служать нори різних звірків, гнилі пні, кущі, різні тріщини. Звичайно змії виповзають і гріються на сонце неодноразово протягом усього дня, але на полювання відправляються частіше присмерком і найбільш активні в першу половину ночі. Після вдалого полювання гадюки можуть не залишати своїх притулків два-три дня й більше або вилазять тільки погрітися на сонце.
Особливо інтенсивно полюють самці наприкінці травня — початку червня, по закінченні періоду спарювання. Самки малоактивні весь період вагітності.
Корму гадюк досить різноманітні й міняються залежно від місця, сезону й по роках. Як правило, мишевидние гризуни або жаби становлять основу харчування звичайної гадюки протягом усього активного періоду, однак під час масового висновку пташеняти в дрібних птахів, що гніздяться на землі, тобто з початку червня до початку липня, пташенята виявляються улюбленою їжею змій.
Найчастіше в шлунках гадюк можна знайти сірих або рудих полівок, остромордих або трав’яних жаб, а із пташенят — пеночек, ковзанів і вівсянок. Загальний список тварин, що поїдають звичайними гадюками, досить великий і включає велика кількість видів дрібних звірків, у тому числі й землерийок, всі види земноводних, що зустрічаються в ареалі гадюки, велика кількість видів дрібних птахів (у тому числі не тільки види, що гніздяться на землі), яких змія, мабуть, підстерігає під час їхньої годівлі, водопою (зяблик, сочевиця, реполов й ін.) або відпочинку. Ловлять гадюки і ящірок, серед яких частіше живородну й веретеницу.
Молоді гадюки звичайно годуються комахами, особливо сарановими й жуками, рідше їдять гусениць метеликів, мурах, слизней і дощових хробаків. У деяких місцях молоді гадюки у великій кількості ловлять тільки що що закінчили метаморфоз жабенят.
Уперше самки гадюк починають розмножуватися у віці близько 5 років, при загальній довжині тіла 50—54 див; самці стають статевозрілими в 4-літньому віці, досягши довжини близько 45 див. Можливо, що на півдні ареалу половозрелость наступає на рік раніше.
Спарювання відбувається через дві-три тижні або місяць після виходу із зимівлі, звичайно це буває із середини травня до початку червня. Припущення про осіннє спарювання в гадюк сучасними дослідженнями не підтверджується.
Кількість яєць у яйцепроводах самки буває від 5 до 20, залежно від розмірів змії й умов року. Однак до 20% яєць іноді розсмоктується (резорби-руется), так що одна самка приносить частіше 8-12 дитинчати. Як показали новітні дослідження, у стінках яйцепроводів самки гадюки є багато складок, епітелій яких дуже багатий капілярними кровоносними судинами. Зовнішні оболонки яєць, що розвиваються (хориоал-лантоис) також багаті кровоносними судинами, і через тонкі оболонки між хориоаллантоисом яйця й стінками яйцепроводу відбувається газовий і водний обмін. Отже, у звичайної гадюки утвориться щось начебто плаценти й розвиток зародків відбувається не тільки за рахунок жовтка яйця, але й через кровоносну систему самки.
Період розвитку яєць триває близько 3 місяців, і молоді народжуються із другої половини липня до початку вересня, масове народження молодих відбувається в серпні. У північних і центральних частинах ареалу самки приносять потомство через рік; на півдні ареалу розмножуються щорічно.
Довжина молодих при народженні близько 16, 5 див. Через кілька годин або через кілька днів вони линяють. До першого линяння тримаються поблизу місця народження, але при спробі взяти їх у руки сичать, кусаються; укуси їх отрутні. Після першого линяння гадючата розповзаються й починають відшукувати комах, однак без їжі можуть обходитися кілька тижнів, існуючи за рахунок запасних живильних речовин, отриманих ще в яйці.
Линяння молодих надалі відбувається один-два разу на місяць, залежно від стану змії. Ознаки линяння у вигляді збліднення фарбування й помутніння очей з’являються приблизно за тиждень до початку. Швидкість линяння визначається станом організму – здорові й сильні змії линяють швидко, усього за півтора-дви годин, а слабкі й хворі линяють до двох тижнів. Під час линяння змії ховаються у своїх притулках, не годуються й малорухомі.
Співвідношення підлог у звичайної гадюки близько 1:1, але навесні в період розмноження самці дуже активні й попадаються на очі в три рази частіше, ніж самки. Навпроти, у червні – липні вагітні самки зустрічаються у два рази частіше самців, тому що прагнуть виповзти на відкриті, місця, що прогрівають добре.
Тривалість життя гадюк у природі маловідома, однак зустрічаються змії 11—12-літнього віку й деякі доживають і до 14—15 років. Ворогами звичайної гадюки є орли-змееяди, сови, рідше лелеки, а із чотириногих – борсук, лисиця, тхір й їжак.
Незважаючи на те що звичайна гадюка сама широкораспространенная отрутна змія в нашій країні й чисельність її в деяких районах значна, порівняно мало людей страждає від її укусів. Це порозумівається тим, що вона миролюбна й кусає людини тільки в тому випадку, якщо він наступить на неї або необережно схопить рукою. При наближенні людини гадюка завжди поспішає уползти й сховатися або, затаївшись, спокійно лежить. Укус гадюки хворобливий, але хворі видужують через 2- 4 дні. Хвороба й ускладнення після укусу, що тривають іноді кілька тижнів, бувають викликані застосуванням шкідливих способів самолікування (припікання, розрізи, перетяжка кінцівки джгутом і т.п.). За багато десятиліть відомі одиничні випадки, коли укус гадюки спричинив смерть, у більшості випадків дітей, укушенних в особу. Та й у цих випадках не ясно, що виявилося причиною смерті – отруєння зміїною отрутою або «лікування».
Степова гадюка (Vipera ursini) менше звичайної, і довжина її тулуба з головою не перевищує 57 див, звичайно не більше 45—48 див. Самки трохи крупніше самців. На відміну від звичайної гадюки в степовий бічні краю морди загострені й трохи підняті над її верхньою частиною, а ніздрі прорізають нижні частини носових щитків.
Зверху вона бурувато-сірого цвіту з темною зиґзаґоподібною смугою уздовж хребта, іноді розбитої на окремі частини або плями. Боку тулуба в темних нерізких плямах. Дуже рідко зустрічаються чорні степові гадюки.
Поширена від степів Західної Європи (Франції, Італії, Австрії, Югославії, Албанії, Румунії, Угорщини, Болгарії), через степову й південну частину лісостепової зони нашої країни аж до Східного Казахстану й Північно-Західного Китаю. Живе в Криму, у степових районах Кавказу, Середньої Азії, Туреччини, Ірану. У гори піднімається до 2500- 2700 м над рівнем моря.
Населяє різні типи степів, морські узбережжя, чагарники, кам’янисті схили гір, лугові заплави, приречние лісу, яри, злаково-солянковие напівпустелі й слабко закріплені піски. Сільськогосподарських угідь уникає й зберігається при оранці в чагарниках, балках, по узбіччях дороги т.д. Із цієї причини майже зовсім зникла в Молдавії й Південній Україні.
Щільність розселення степової гадюки сильно залежить від умов і нерівномірна по роках, але зміїні вогнища виражені не так різко, як у звичайної гадюки. У деяких місцях на значних територіях чисельність цих гадюк буває дуже високої. Так, у Предкавказье відомі райони, де на 1 га зустрічається від 20 до 56 степових гадюк. У Казахстані на значних площах полинової напівпустелі живе 12-18 змій, а в заростях сподіваючись – до 45 гадюк на 1 га. На берегових обривах Таганрозької затоки Азовського моря нараховували до 160 степових гадюк на 1 км шляху.
Після зими степові гадюки з’являються на поверхні в різний термін залежно від місцевості й погодних умов. Найчастіше змій уперше відзначали в березні або початку квітня, а на півдні ареалу — наприкінці лютого при температурі не нижче 5°. У теплі дні виходять на поверхню й узимку. Очевидно, змії проводять всю холодну пору року в напівзаціпенінні.
Покинувши нори гризунів, тріщини ґрунту, порожнечі між каменями й інші притулки, де гадюки зимують поодинці або невеликими групами, вони більшу частину дня проводять на відкритих незате-ненних місцях, гріючись під сонячними променями. На початку або середині квітня в степових гадюк буває спарювання. Самці в цей час дуже активні, вони розшукують самок і часто попадаються на очі. Біля однієї самки вони нерідко влаштовують шлюбні ігри, як і самці інших змій.
Після періоду спарювання самці посилено годуються, а наситившись, як і самки, подовгу лежать у місцях, що прогрівають добре. При цьому вагітні самки предпочитают більше відкриті ділянки, чому й частіше попадаються на очі людині.
Навесні степові гадюки годуються ящурками і ящірками, які становлять від 30 до 98% їхнього харчового раціону. У деяких місцях, при високій чисельності мишевидних гризунів, вони ловлять полівок, слепушонку, степову пеструху, хом’ячків, мишей, а також відшукують комах. Однак гризуни й комахи (головним чином саранові) стають основним видобутком степових гадюк до кінця весни. Улітку саранові зустрічаються в шлунку майже кожної ситої гадюки. Ловлять гадюки також пташенят жайворонків, каменок, вівсянок й інших дрібних птахів. Нерідко за пташенятами вони лазают і на дерева, залазять у шпаківні й знищують пташеняти шпаків, горобців, синиць; іноді поїдають і пташині яйця. Видобутком степової гадюки зрідка бувають землянки й жаби. Молоді степові гадюки годуються комахами й паукообразними, рідко дрібними ящірками. Їжу гадюки переварюють протягом 2-4 доби.
Розмножуватися степові гадюки починають, видимо, в 3-літньому віці, при довжині тіла від 31 до 35 див. Строк вагітності від 90 до 130 днів, частіше близько 105- 110 днів. З початку серпня до середини вересня самки народжують від 3 до 16 дитинчат, звичайно 5-6. Довжина немовлят від 12 до 18 див. Імовірно, у степової гадюки, так само як й у звичайної, утвориться плацентарний зв’язок зародків зі стінками яйцепроводів матері.
Незабаром після народження гадючата линяють. Дорослі линяють три рази в рік: у квітні — травні, липні — серпні, наприкінці серпня — початку вересня. Линяють змії при температурі не нижче 15° і відносної вологості не нижче 35%. У здорових змій скидання старих покривів займає близько 15 хвилин. Виснажені й хворі змії линяють довго, і цей процес нерідко виявляється для них згубним.
Тривалість життя степових гадюк у природі, видимо, менше, ніж у звичайних гадюк, оскільки рідко зустрічаються змії старше 7—8 років. Ворогів у степової гадюки багато: сови, чорний шуліка, степові орли, луні, ворони, лелеки, борсук, лисиця, степовий тхір, їжаки. Специфічний ворог степової гадюки – ящеричная змія, що віддає перевагу гадюкам усякій іншому видобутку й легко з ними справляється, заковтуючи їх цілком, попередньо паралізувавши укусом. Одна ящеричная змія здатна заковтати двох-трьох гадюк протягом години.
Для людини укус степової гадюки ще менш небезпечний, чим укус звичайної гадюки. Степова гадюка також прагне уползти при зустрічі з людиною й викидає голову убік ворога, тільки коли шлях до відступу відрізаний. Випадки смертельних исходов при укусі степової гадюки вірогідно не відомі. Зрідка від укусів цієї гадюки гинуть коні й дрібна рогата худоба.
Кавказька гадюка (Vipera kaznakowi) дуже близька до попереднього виду, але відрізняється більше щільною статурою й характерним яскравим фарбуванням. Довжина її не перевищує 60 див. Голова дуже широка із сильно виступаючими скроневими здуттями й злегка підійнятим кінчиком морди. Різке шийне перехоплення відокремлює голову від товстого тулуба. Основне фарбування тіла жовтувато-жовтогаряча або цегляно-червона, а по хребті зигзагообразно проходить широка темно-бура або чорна смуга. Нерідко ця смуга буває розірвана на ряд поперечно витягнутих плям. Голова зверху чорна з окремими світлими цятками. Іноді зустрічаються особини, цілком пофарбовані в чорний цвіт.
Кавказька гадюка живе на Західному Кавказі й у Закавказзя, а також у Північно-Східній Туреччині. На півночі вона поширена аж до південних районів Краснодарського краю, а на південно-сході заходить у Вірменію. Живе в долинах рік, у гірських лісах, на субальпийских й альпійських лугах, від узбережжя Чорного моря й до висот 2500 м над рівнем моря. Найбільш звичайна ця змія у верхньому поясі лісу й у субальпийских лугах. На Великому Кавказі вона зустрічається частіше, ніж у Закавказькому нагір’ї. Раціон її складається в основному з мишевидних гризунів. Відомі одиничні випадки загибелі людей від укусу кавказької гадюки. Жертвою її укусів нерідко виявляються свійські тварини.
Асписовая гадюка (Vipera aspis), довжиною 60—70 див, має щільний тулуб і широку трикутну голову. Верх голови покритий дрібними багатокутними щитками, тільки надочноямкові щитки крупніше інших. Кінчик морди помітно піднімуть. Фарбування дуже різноманітне. Основне тло тіла може бути светлосерим, бурим або червоний-червоним-червоним-жовтувато-червоним. Уздовж спини йде ряд чорних поперечних плям, що іноді зливаються в різкий зиґзаґ. Черевна сторона жовтувато-сіра, а низ хвоста жовтогарячі-жовтогарячу-жовтогаряче-жовтогаряча-яскраво-жовтогарАИий.
Поширена на північному сході Іспанії (Піренеї), півдні й схід-сходові-сходу-південно-сході Франції, півдні ФРН (Шварцвальд), у Швейцарії, Південній Австрії, на півночі Югославії й в Італії. У Калабрии й на острові Сицилія живе південний підвид (V. a. hugyi) із хвилеподібним малюнком зиґзаґа, що переривають окремими овальними плямами; особливий підвид (V. a. montecristi) населяє острів Монте-Кристо.
Улюблені місцеперебування цієї гадюки — сухі кам’янисті схили, що поростили чагарником, лісові узлісся й вирубки, занедбані каменоломні. У гори вона піднімається до 2500 м над рівнем моря. Корм асписовой гадюки становлять мишевидние гризуни, кроти, зрідка пташенята. Молоді особини харчуються в основному ящірками. Мисливська активність асписових гадюк частіше доводиться на годинники вечірніх сутінків. Свій видобуток вони вистежують й, обережно підповзаючи, намагаються вкусити. Сполохану мишу гадюка звичайно продовжує переслідувати, вибираючи момент для нападу. Після укусу змія треба за жертвою й чекає її загибелі, що наступає через 1-5 хвилин. Потім гадюка заковтує мишу, на що йде 5 – 10 хвилин. У жаркі літні ночі асписовие гадюки бувають активні протягом всієї ночі.
По силі отрути асписовая гадюка дуже близька до звичайного. Укус її настільки ж хворобливий, і відомі смертельні исходи, головним чином серед дітей (2-4%).
До розмноження асписовие гадюки приступають у квітні, незабаром після виходу із зимівлі. Шлюбний період триває біля двох місяців, і в цей час можна спостерігати турніри між самцями й спарювання. У серпні – вересні самки народжують від 4 до 18 дитинчат довжиною 15-20 див. У жовтні змії вже йдуть на зимівлю. На третій рік життя стають статевозрілими. Линяють вони в середньому 4 рази в рік.
В кирпатої гадюки (Vipera latasti) кінчик морди ще більше піднімуть, чим в асписовой, і іноді увінчаний коротким м’яким виростом («ріжком»). Цей виріст покритий декількома дрібними довгастими лусочками. Він помітно коротше, ніж в носатої гадюки (V. ammodytes). За цією ознакою й по ряду інших кирпата гадюка займає проміжне положення між асписовой і носатої. Довжина її близько 60 див, тулуб щільне, дог льно куце, з різко трикутною головою. Фарбування тіла сірувато-бура або червонувата. Темні плями уздовж спини зливаються в зиґзаґоподібну смугу. Серединна частина цих плям небагато світліше, а краю темно-бурі, майже чорні.
Живе на Пиренейском півострові й у гірських районах Північно-Східної Африки (Марокко, північ Алжиру й Тунісу), де тримається в сухих кам’янистих місцях, харчується мишевидними гризунами і ящірками.
Носату гадюку (V. ammodytes) часто називають піщаною або рогатої. Обоє ці назви невдалі, оскільки ця змія не водиться в пісках, а рогатими називають інших гадюк (Cerastes), у яких є парні вирости над очами. У носатої гадюки на кінчику морди піднімається загострений м’який шип довжиною 3-5 мм, покритий лусочками й спрямований нагору й небагато вперед. Голова покритий зверху дрібними щиточками, серед яких виділяються лише більші надочноямкові. Довжина тіла 60-70 див, причому самці трохи крупніше самок і можуть виростати зрідка до 90 див. Фарбування сіра, бурим або червонувата, із широким темним зиґзаґом уздовж спини, що іноді розпадаються на окремі плями. Черевна сторона жовтувато-сіра з темними цяточками, а низ хвоста яскраво-червоний, жовтий або зеленуватий. Поширена від северовосточной Італії й Південній Австрії через Югославію, Південну Румунію, країни Балканського півострова й Малу Азію до Західного Закавказзя. В Егейському морі вона населяє архіпелаг Цикла-ди, на південно-сході
Улюблені місця перебування носатої гадюки — кам’янисті схили, що поростили чагарником, осипи й обриви в долинах рік, старі каменоломні, сонячні сухі узлісся. Найчастіше її можна зустріти на щебнистих гірських схилах зі средиземноморской рослинністю – шибляком, фриганою й т.п. Нерідко поселяється поблизу людського житла, використовуючи кам’яні забори або купи каменів у дворах й у доріг як притулки. Більшу частину часу вона проводить на землі, але в теплий сонячний день любить забратися на гілки чагарнику. Хоча носата гадюка живе в сухих місцях, але при можливості охоче йде у воду, може цілком поринати в неї, а також відмінно плаває.
Провесною, після зимівлі, іноді полює вдень, але в іншу пору року предпочитает для полювання вечірні сутінки й перша половина ночі. Їжа її складається з мишевидних гризунів, землерийок, дрібних птахів і пташеняти, зрідка годується ящірками.
До розмноження носаті гадюки приступають у березні — квітні; на півночі ареалу приблизно на місяць пізніше. Самці влаштовують шлюбні турніри, подібні з турнірами звичайної гадюки. Два самці сплітаються задніми частинами тіла, піднімають передню частину й, зігнувшись S-образно, упираються друг у друга бічною стороною голови. Кожний із суперників намагається відтіснити голову іншого вбік, однак борці ніколи не пускають у хід зуби.
Спарювання відбувається з березня по травень, а в серпні — вересні самки народжують до 20 дитинчат довжиною 20—23 див.
Носаті гадюки добре живуть у неволі, швидко привчаються брати як живий, так і мертвий корм. Окремі особини доживали в неволі до 22-літнього віку.
Помітно крупніше попередніх видів вірменська гадюка (Vipera xanthina), що досягає 1, 5 м довжини. Голова її покритий дрібними щиточками й чешуями, тільки надочноямкові щитки великі. На сірувато-бурому тулубі виділяється чіткий малюнок з великих жовтогарячих або коричневих плям з темною облямівкою, що нерідко зливаються в широку звивисту смугу уздовж хребта. Дві темні косі смужки на потилиці виділяються на більше світлому тлі голови. Черевна сторона поцяткована дрібними чорнуватими плямами, а хвіст знизу жовтогарячі-жовтогарячу-жовтогаряче-жовтогаряча-жовтувато-жовтогАИячий.
Поширена в Туреччині, Північно-Західному Ірані, Сирії, Лівані, Йорданії й Ізраїлі. У нашій країні вона водиться у Вірменської РСР і Нахічеванської АРСР. Сюди заходить східний підвид (V. х. raddei), рідко сягаючої довжини більше 1 м. На крайньому північно-заході ареалу ця гадюка проникає й у Європу: її можна зустріти за Босфорською протокою, на околицях Стамбула. Живе в горах на висоті 1000-3000 м над рівнем моря, на скелястих схилах з розрідженої чагарниковою-деревинно-чагарникової або горностепной рослинністю.
Їжа вірменської гадюки складається із дрібних ссавців, птахів, ящірок і комах. Молоді особини харчуються головним чином сарановими. У квітні – травні вірменські гадюки залишають зимові притулки в розпадинах скель. У цей час можна бачити їхні більші скупчення біля зимівель. Незабаром вони приступають до спарювання й потім розселяються по навколишній місцевості. У серпні самки народжують по 5-10 дитинчат довжиною близько 20 див.
У нашій країні відомо чимало випадків загибелі худоби від укусу вірменської гадюки, але серед людей смертельних исходов не відзначалося. Більший палестинський підвид (V. х. palestinae) приносить багато неприємностей населенню країн Східного Середземномор’я.
Гюрза (Vipera lebetina) — велика змія із притупленою мордою й різко виступаючими скроневими кутами голови. Верх голови покритий ребристою лускою, і надочноямкові луски дрібні, на відміну від таких у вищеописаних видів гадюк. Товстий і куций тулуб пофарбований у сірувато-піщаний або червонясто-коричневий цвіт, і уздовж спини йде ряд поперечно витягнутих темно-бурих або жовтогарячих плям. З боків тіла розташований ряд більше дрібних темних плям. Голова однотонна, без малюнка. Нижня сторона тіла ясно-сіра в дрібних темних цятках. Загальне тло фарбування дуже варіює, іноді зустрічаються одноколірні особини. Самки довжиною до 1, 3 му а самці – до 1, 6 м.

Область поширення гюрзи досить велика — Марокко й Алжир до півдня від гір Атласу, Туніс і Лівія, країни Східного Середземномор’я, Туреччина, Ірак, Іран, Афганістан, Пакистан і Північно-Західна Індія. Номінальний підвид гюрзи (V. 1. lebetina) живе на острові Крит, а на островах Милос, Кимолос, По-линос і Сифнос (Киклади) – дрібний підвид V. 1. schweizeri. У нашій країні гюрза зустрічається в Закавказзя й у Східному Предкавказье, у Південній Туркменії, Південному й Східному Узбекистані, Західному Таджикистані й на крайньому півдні Казахстану (хребет Пистели-Тау).
Лаконічне й звучне ім’я «гюрза» ця змія одержала на Кавказі й відома під цією назвою також по всій Середній Азії. В інших країнах її звичайно називають східною або левантской гадюкою, крім того, існують численні місцеві імена, уживані населенням.
На всьому протязі величезного ареалу гюрза дотримується досить подібних місцеперебувань. Звичайно її можна побачити в сухих передгір’ях, у гірських ущелинах і на схилах, що поростили розрідженим чагарником, по обривах у долинах рік. У гори ця змія проникає не вище 1500 м над рівнем моря. Охоче поселяється й на оброблюваних землях, по бортах зрошувальних каналів, у садах і виноградниках, а також нерідко заповзає в руїни або відвідує окраїни селищ. Як укриття вона використає нори гризунів, ущелини в скелях, вимоїни в річкових обривах або забори, складені з каменів.
Протягом року гюрза може робити значні міграції. Сезонні пересування особливо характерні для змій, що живуть на схилах гір. Після зимівлі в ущелинах скель, де змії скапливаются більшими групами, вони розповзаються по околицях. З наближенням літньої жари гюрзи спускаються в нижні частини ущелин, ближче до джерел води. Наприкінці літа вони концентруються у водойм, де вгамовують спрагу й полюють на птахів, що прилітають до водопою. У жарка пора року гюрзи охоче купаються й п’ють воду в більших кількостях.
Навесні перші гюрзи з’являються в березні — квітні. Спочатку вони тільки гріються на сонце недалеко від своїх зимових притулків і не відразу приступають до полювання. Провесною, коли ночі ще холодні, гюрзи ведуть денний спосіб життя. На ніч вони забираються в нори або інші вкриття. З настанням жарких днів змії поступово переходять до сутінкового й потім до нічної активності. У літні місяці гюрзи попадаються на поверхні головним чином після заходу сонця й у першу половину ночі. Коли ж знову повертається осіння прохолодь, вони знову стають денними тваринами аж до відходу на зимівлю в жовтні.
Чисельність гюрз досить висока — у типових місцеперебуваннях зустрічається до 4 особин на 1 га. Крім того, гюрзи можуть утворювати скупчення; наприклад, у серпні й вересні в джерел іноді сповзаються до 20 екземплярів на 1 га.
Молоді змійки полюють за дрібними ящірками — гекконами і ящурками. У Середній Азії від молодих гюрз найбільше дістається швидкої ящурке. Підрослі змії перемикаються на дрібних ссавцях – сірих хом’ячків, полівок, будинкових мишей. Дорослі особини легко справляються з піщанками, тушканчиками, пацюками, поїдають молодих зайців, агам, сцинков і желтопузиков. У невеликому числі гюрзи вживають у їжу фаланг, маленьких черепах й їхнього яйця.
Звичайно звірки становлять левину частку в меню цих змій. Однак навесні й восени, під час прольоту птахів, гюрзи часто полюють на пернаті. При цьому в деяких популяцій гюрз птаха під час осіннього прольоту становлять більше 90% всієї їжі. Таке «захоплення» птахами відомо, наприклад, для гюрз, що живуть на хребті Нуратау в Узбекистані. У період масового прольоту птахів (травень і вересень) більшість зміїв забирається на кущі й дерева й тут, причаївшись серед листя, сторожать пернатий видобуток. Інші особини не утруждают себе лазанием по галузях, а влаштовуються біля джерел і підстерігають птахів на водопої. Жертвами змій стають всілякі птахи величиною до горлиці, але головним чином горобині, самі численні на прольоті – жовчні вівсянки, жовті й білі трясогузки. Змії, що живуть на виноградниках, восени влазять на кущі винограду й затаюються біля грона соковитих ягід. Горобці, які більшими зграями прилітають поласувати виноградом, попадають на обід гюрзі. Змія блискавичним кидком схоплює птаха й звичайно не випускає її із зубів, щоб не довелося злазити на землю за видобутком. Дочекавшись, коли отрута паралізує пташку (звичайно не більше однієї хвилини), змія тут же заковтує її й сторожить наступного необережного горобця.
У квітні — травні в гюрз відбувається спарювання, і ранньою осінню з’являються на світло молоді змійки. Однак поява їх відбувається різним шляхом. На більшій частині ареалу гюрза народжує живих дитинчат, але в Середній Азії вона відкладає яйця. Відкладені яйця покриті тонкою, напівпрозорою оболонкою й містять досить розвинені зародки. Тому при звичайних умовах строк їхньої інкубації менш 40 днів. Перед виходом з яєць змійки проробляють невеликий отвір в оболонці яйця («наклев»), однак не поспішають покинути надійний притулок, залишаючись у ньому ще більше доби. дитинчата, Що Вийшли з яєць, досягають довжини 23-24 див і ваги 10-14 р.
Загальне число відкладених яєць або новонароджених змій становить звичайно 15— 20 штук. Одна велика самка середньоазіатської гюрзи довжиною 1, 3 м і вагою майже 2 кг відклала в неволі 43 яйця.
Загальний вигляд гюрзи, з товстим і куцим тулубом, начебто свідчить про повільність і незграбність її. Насправді ж гюрза досить спритно лазает по галузях, а на землі здатна до швидких і несподіваних рухів. З появою небезпеки вона швидко уползает в укриття. Якщо ж їй перепинити дорогу, то гюрза видає голосне загрозливе шипіння й робить різкий кидок всім тілом убік ворога. У великих змій ці кидки на всю довжину тіла настільки угрожающи, що ловець змушений отпригивать назад, щоб уникнути укусу. Нерідко доводиться виконати ряд таких стрибків навколо змії, перш ніж удасться зупинити її знаряддям лову. Тіло гюрзи надзвичайно могутньо й мускулисто, тому удержати в руці великий екземпляр зовсім нелегко. Різким і сильним рухом тулуба гюрза намагається визволити голову й, щоб уникнути цього, ловець змушений утримувати тіло змії другою рукою, затиснути його під пахвою або між коліньми. Щелепи гюрзи дуже рухливі, вона вивертає голову, намагаючись дістати отрутними зубами до руки, що тримає її за шию. При цьому іноді гюрзі вдається встромити зуби в руку ловця, попередньо простромивши свою нижню щелепу.
Укус гюрзи впливає на організм людини, оскільки при укусі змія вводить близько 50 мг отрути, що по токсичності уступає тільки отруті кобри (зі змій нашої фауни). Отрута гюрзи містить ферменти, що руйнують еритроцити й стінки кровоносних судин і зухвале згортання крові. Тому після укусу виникають численні внутрішні й підшкірні крововиливи, найсильніший набряк в області укусу, тромбози судин. Все це супроводжується різким болем в укушенной кінцівки, запамороченням, блювотою. Якщо не вжиті заходи допомоги, то може наступити непритомний стан і навіть смерть (до 10% випадків). Однак за умови своєчасного й кваліфікованого лікування, із застосуванням противоядной сироватки, смертельних исходов при укусі гюрзи можна уникнути.
Отрута гюрзи знаходить широке застосування в медицині, і тому в нашій країні створені спеціальні змеепитомники, де в змій добувають отруту. Ці розплідники перебувають у Ташкенті, Фрунзе й Термезі. Гюрзи втримуються там у більших кількостях, тому що вони витривалі, довше інших наших змій живуть у неволі й дають порівняно багато отрути – у середньому 0, 1-0, 2 і навіть до 0, 4 м (у сухому виді) за одне узяття. Отрута гюрзи використається для одержання противоядной сироватки й, що ще важливіше, для виготовлення різних медичних препаратів. По своїх особливих властивостях отрута гюрзи перевершує отрути більшості гадюкових зміїв і надзвичайно подібний з отрутою цепочной гадюки. Наші вчені створили з отрути гюрзи препарат лебетокс, що зупиняє кровотечі у хворих різними формами гемофілії (несвертиваемость крові). Крім того, отрута гюрзи застосовується при діагностиці різних складних хвороб.
У зв’язку з особливою цінністю отрути цієї змії зоологи вивчають розподіл гюрзи по території нашої країни, виявляють місця з високою чисельністю змій (так називані зміїні вогнища). У таких місцях створюються зміїні заказники, де змії перебувають під охороною, і їхнє поголів’я послужить поповненням для зміїних розплідників і дасть медицині багато найціннішого продукту.
У Південній Азії широко поширена сама велика гадюка — цепочная гадюка, або дабойя (Vipera russeli). Вона поширена в Індії й Пакистані на північ до Кашміру, Південному Китаєві й у всіх країнах Індокитайського півострова. Дабойя звичайна також на ряді островів – Цейлон, Тайвань, Східна Ява, Комодо, Флорес. Велика й товста змія, довжиною до 1, 5 м, має дуже гарний малюнок тулуба. По хребті й з боків тіла розташовані три ряди овально-ромбічних плям червоно-бурого цвіту, облямованих широкими чорними й вузької білої смужками. Частина цих плям може зливатися один з одним, образуя ланцюжок. Голова прикрашений стреловидним малюнком, що підкреслять прямими білими лініями. Верх голови покритий дрібними килевати-ми лусочками, потиличний відділ голови сильно розширений, ніздрі дуже більші. Величина ніздрів у сполученні з об’ємистою легенею дозволяє цій змії видавати надзвичайно голосне шипіння як при вдиху, так і при видиху. (Якщо дабойе закрити ніздрі воском, вона вже не зможе так голосно сичати.) Цей «голос» дабойи, схожий на звук проколотого фу
Цепочная гадюка живе в сухих місцевостях із заростями чагарників, на оброблюваних землях, де ховається в живоплотах, купах каменів або норах ссавців. Дуже часто вона заповзає в селища, приваблювана достатком гризунів. У гірських районах дабойя зустрічається на висоті більше 2000 м над рівнем моря. Вона веде сутінковий або нічний спосіб життя, і вдень її можна побачити, тільки коли вона гріється на сонце біля свого притулку. Після заходу сонця дабойя відправляється на пошуки їжі – дрібних гризунів, а також птахів, ящірок і жаб.
Яйця розвиваються в тілі матері біля напівроку після запліднення, і на світло з’являється близько 20 дитинчат. Іноді ж їхнє число в одному приплоді буває більше 60. Змійки або виходять із яйцевої оболонки ще в тілі матері, або народжуються в оболонці й залишають її негайно після появи на світло. Коли таке народження їх відбувається в неволі, те деякі особини, що не прорвали відразу оболонку, можуть загинути, тому що в сухій атмосфері тераріуму оболонка швидко твердіє. Тут потрібне втручання людини, що допомагає змійкам вийти назовні. Вибравшись із яйцевої оболонки, дитинчата через кілька хвилин роблять свою першу в житті линьку. На втор-третій день змійки вже приймають їжу; у неволі їм дають маленьких ящірок і новонароджених мишенят.
Цепочная гадюка — одна із самих звичайних отрутних змій Південно-Східної Азії. Її сутінковий спосіб життя збільшує можливість несподіваних зіткнень, коли люди в темряві наступають на змію, що вийшла поохотиться. Тому на частку цепочной гадюки доводиться, очевидно, більша частина всіх зареєстрованих зміїних укусів в Індії й Індокитаєві. Отрута дабойи має високу токсичність і по властивостях дуже близький до отрути гюрзи. Оскільки цепочная гадюка в середньому крупніше гюрзи, те й отрути при укусі виділяється помітно більше. Картина отруєння аналогічна тієї, котра описана при укусі гюрзи, але симптоми виражені ще різкіше, і без лікування смерть наступає приблизно в 15% випадків.
Цепочние гадюки використаються для одержання зміїної отрути. Вони відрізняються досить високою «удійністю», виділяючи при одному узятті звичайно 0, 3-0, 5 й іноді до 0, 8 м отрути (суха вага).З отрути цієї змії в Англії створений ефективний кровоспинний препарат стипвен, аналогічний згаданому вище лебетоксу.
У неволі цепочние гадюки уживаются добре, безвідмовно беруть і живий і мертвий корм — мишей, пацюків й ящірок. При гарних умовах змісту вони навіть спаровуються й приносять потомство.
Далеко осторонь від інших гадюк роду Vipera, у горах Східної Африки, живуть два рідких види, відомих по невеликому числу екземплярів: кенійська гадюка (V. hindii) живе в горах Абердер до півночі від м. Найробі, а інший вид – нъясская гадюка (V. superciliaris) – живе на околицях озера Ньяса. Таке відірване поширення двох видів важко пояснити, і, можливо, прав зоолог Крамер, отнесший недавно цих гадюк до африканського роду Bitis.
По всій Африці, крім північного узбережжя материка, поширені африканські гадюки (рід Bitis). Усього відомо 10 видів, більшість із яких живе в Південній і Південно-Східній Африці. Тільки один вид (шумлива гадюка) заходить у північні райони материка й навіть проникає на Аравійський півострів. Серед африканських гадюк є й дуже великі види, до 2 ме, і майже карлики, близько 30 див довжиною. Для всіх африканських гадюк характерна одна особливість: на верхній стороні морди в них є підшкірні пазухи, що відкриваються над ніздрями. Тому ніздрі африканських гадюк здаються дуже широкими й вивернутими нагору. Призначення цих пазух поки ще залишається невідомим. Імовірно, вони є дистанційними терморецепторами, подібно бічним ямкам ямкоголових змій.
Найбільш відома й широко розповсюджена з африканських гадюк — шумлива гадюка (Bitis arietans). Середня довжина цієї дуже товстої змії – близько 1 м, але особливо великі екземпляри досягають зрідка 1, 5 ме. Масивна тупа-трикутна голова покрита дрібною ребристою лускою, на темному тлі виділяються зверху дві широкі світлі смуги, що йдуть від очей до скронь і з’єднані між очами світлою поперечною лінією. Потужний тулуб має сірувато-жовте або буре фарбування. Уздовж спини розташований ряд ясно-жовтих напівмісячних смуг, спрямованих гострими кінцями вперед й облямованих попереду широкими темно-бурими полулуниями. До заднього кінця тулуба світлі напівмісячні смуги розпадаються на два ряди овальних плям по обох сторони хребта. Позаду товсте тіло різко звужується в тупий короткий хвіст.
Шумлива гадюка зустрічається майже по всій Африці, від Марокко до південного краю материка, а крім того, і на Аравійському півострові. Вона населяє трав’янисті й чагарникові савани, сухі рідколісся, сільськогосподарські землі, нерідко відвідує селища в пошуках пацюків і мишей. Уникає вона тільки безводні пустелі й густі ліси, тому не знаходять її ні в Сахарі, ні в екваторіальній Західній Африці. В інших районах материка шумлива гадюка досить звичайна. Удень вона нерухомо лежить, згорнувшись, серед густої трави, у кущах або наполовину зарившись у пісок. З настанням ночі змія стає активної й відправляється на пошуки їжі. Але й уночі вона рухається повільно й ваговито, періодично зупиняючись і вичікуючи в засідці. Тільки в момент зіткнення з жертвою шумлива гадюка проявляє несподівану стрімкість, наносячи блискавичний удар отрутними зубами. Їжею гадюці служать пацюка, миші й інші гризуни, рідше птаха, ящірки й земноводні. Видобуток гине протягом 1-2 хвилин, після чого гадюка її заковтує. При ковтанні шумлива гадюка спочатку пускає в хід свої отрутні ікла, проштовхуючи ними видобуток у глиб рота, де вже вступають у дію шийні м’язи. Таке своєрідне використання отрутних зубів спостерігається також й у гобонской гадюки.
Самки шумливої гадюкп народжують по 30— 40, а зрідка до 70 дитинчат. Новонароджені змійки, довжиною 15-20 див, дуже рухливі й мають відмінний апетит. Доктор Швайцер, що містив сімейку з 35 змійок, що народилися від однієї самки, кормил їхні перші тижні жабенятами й новонародженими мишами. Ненажерливі змійки охоче брали корм і нерідко похапцем помилялися й починали заковтувати замість корму кого-небудь із найближчих родичів. Швайцеру не раз доводилося вилучати передню частину тулуба неметкого маляти із глотки його рідного братика, причому на здоров’я витягненої змійки такі «сімейні сцени» звичайно не відбивалися, оскільки строк перебування в чужому стравоході був досить коротким.
Через два місяці після народження розміри гадючат подвоюються, досягаючи 30—40 див довжини. До двох років, вирісши до 80-90 див, гадюки стають статевозрілими й можуть уже приносити потомство.
Для людини шумлива гадюка становить серйозну небезпеку при несподіваному зіткненні з нею, особливо вночі, коли змія активна й наносить укус без зволікання. Удень фарбування гадюки изумительно приховує неї на тлі бурого ґрунту й тьмяної трави, так що дуже легко наступити на змію, не помітивши неї. Величезні отрутні ікла, до 2-3 див довжиною, роблять укус дуже ефективним, а отрута має високу токсичність. Смертність від укусів африканської гадюки може доходити до 15-20% при відсутності належної допомоги потерпілим. Порівняно невелике число укусів шумливою гадюкою порозумівається тим, що при денних зустрічах з нею гадюка не завжди відразу кусає. Удень вона занадто в’янула й флегматична й кусає лише після кількаразового або дуже сильного подразнення. При спокійному й обережному обігу вдається навіть взяти її в руки, не одержавши укусу. Відомо, що іноді діти африканців безтурботно грають із шумливою гадюкою. Якщо ж ця змія роздратована, то вона стає надзвичайно небезпечною. Гадюка сильно роздмухує тулуб і видає дуже голосне загрозливе шипіння, за що вона й одержала назву «шумливої». У такому збудженому стані змія здатна робити молниенос-ни й точні випади майже на всю довжину свого тіла.
Особливо солідною величиною виділяється серед своїх родичів габонская гадюка, або кассава (Bitis gabonica). Її товсте тіло досягає іноді майже 2 м довжини, а вага великих особин може перевищувати 8 кг. На передньому кінці морди, між ніздрями, піднімаються дві великі шиловидние луски, злегка загнуті назад. У деяких екземплярів ці шипи дуже короткі, в інших довгі й високі, що надають змії войовничий вигляд. Інший верх голови, а також усе тулуб покриті дрібною ребристою лускою. Изумительно розкішне фарбування габонской гадюки, малюнок якої утворений чіткими геометричними фігурами й сполученням яскравих і соковитих квітів – білого, чорного, рожевого, пурпурного, бурого. Голова зверху ясно-сіра з вузькою темною смужкою посередині. Від очей униз і назад ідуть, розширюючись, одна або дві темні заочноямкові смуги. Уздовж хребта розташований ряд білих або ясно-жовтих подовжньо витягнутих прямокутників. Вони з’єднані між собою парними чорними трикутниками. З боків тіла пробігає чіткий світлий зиґзаґ з темно-бурою облямівкою по нижньому краї, а в погл

Габонская гадюка поширена по великій території — від Ліберії до Танганьїки й від Південного Судану до Анголи. Вона живе в саваннових рідколіссях й у лісових місцевостях, по річковим до-линам, сирим лугам й у нижніх поясах гір, населяючи більше лісисті й вологі біотопи, чим попередній вид. Тому й центр ареалу габонской гадюки тяжіє до Центральної Екваторіальної Африки. Їжею цій нічній змії служать гризуни, ящірки, птахи. Народжує в середньому близько 40 дитинчат.
Флегматичність габонской гадюки просто разюча. Потрібно прикласти багато старань, щоб розлютити цю змію й змусити її кусатися. Африканці знають її характер і звичайно не бояться; якщо потрібно піймати змію, вони без побоювання вистачають неї за шию або за хвіст і сунуть у мішок або волокут за собою, а змія навіть не намагається вкусити. Тому не дивно, що відомо дуже мало нещасних випадків, викликаних укусом габонской гадюки. Однак ці рідкі випадки мають дуже важкі наслідки, зі значною часткою смертельних исходов, оскільки отрута, що вводить 3-4-сантиметровими зубами гадюки, викликає глибоке отруєння організму.
Чудове яскраве геометричне розцвічення має також й гадюка-носоріг (Bitis nasicornis). Ця змія помітно менше габонской гадюки, довжина її не перевищує 1, 2 м. Кінчик морди прикрашений двома-трьома довгими загостреними чешуями, які вертикально стирчать над ніздрями. Товстий, куций тулуб покритий ефективним візерунком. Чорний стреловидний малюнок на голові облямований ясно-жовтою смужкою, а боку голови яскраво-блакитні. Уздовж спини йдуть подвійні блакитні трапеції, обведені жовтим і з’єднані чорними ромбами. З боків чорні трикутники чергуються з великими зеленими ромбами, облямованими вузькою червоною смужкою.
Живе вона у вологих тропічних лісах Екваторіальної Африки, від Західної Кенії до Камеруну. Тримається в сирих, болотистих місцях по берегах лісових рік і струмків, охоче заходить у воду. Строкате фарбування добре приховує цю змію серед яркою зелені соковитої рослинності на тлі червоно-бурого ґрунту й опалих листів.
Інші гадюки роду Bitis значно дрібніше трьох вищеописаних видів і живуть тільки в Південній Африці. Частіше інших зустрічається хвостата гадюка (Bitis caudalis), длиною до напівметра. Над кожним оком у неї стирчить по одній гострій лусочці, на зразок ро-жек. Ці ріжки можуть бути дуже короткими або, навпроти, досить довгими. Загальне тло фарбування тулуба світло-бурий, уздовж хребта, чергуючись, ідуть ясно-сірі й червоно-бурі прямокутні плями.

Живе в піщано-пустельних місцевостях по всій Південній Африці, на півночі до Анголи. Особливо часто вона зустрічається в пустелях на південно-заході материка. Дрібні гризуни і ящірки служать їй їжею.
У спокійному стані ця змія плазує звичайним способом, головою вперед, зигзагообразно згинаючи тіло, але якщо виникає нестаток у швидкому русі, хвостата гадюка легко переходить на специфічний «бічний хід», характерний для змій, що живуть у пісках (эфа, рогатий гремучник й ін.)- Змія виносить задню частину тулуба вбік і вперед, а потім підтягує передню. Створюється враження, що змія повзе не вперед, а вбік. Такий спосіб руху створює кращу опору тіла на сипучому субстраті. При небезпеці, тікаючи від переслідування, хвостата гадюка здатна так сильно й різко викидати вперед тулуб, що «бічний хід» переходить у серію швидких коротких стрибків.
Пучкобровая гадюка (Bitis cornuta) подібна із хвостатої по величині, по типі фарбування й по вмінню рухатися «бічним ходом». Але над кожним оком у неї піднімається не одна лусочка, а цілий пучок гострих, що вертикально стирчать луски. По сірувато-бурому тлу тулуба йде ряд темно-бурих плям зі світлими облямівками. Ареал пучкобровой гадюки обмежений пустелями Південно-Західної Африки й Капской провінції.
Карликова гадюка (В. peringueyi) у порівнянні з її солідними родичами — габонской і шумливою гадюкою — вражає своїми незначними розмірами. Доросла змійка ледь досягає 30 див довжини. Над очами в неї немає ніяких виступаючої луски, і тому її нерідко, на відміну від двох попередніх видів, називають безрогою гадюкою. Тулуб гадюки пофарбований у сірий або червонясто-жовтий цвіт із трьома поздовжніми рядами дрібних темних плям. Кінчик хвоста звичайно чорний.

Ця маленька змійка живе в піщаних пустелях Калахарі й Наміб. Вона прекрасно освоїлася в сипучих пісках, пересувається способом «бічного ходу», а при небезпеці швидко «потопає» у піску за допомогою вібруючих рухів тулуба.
У неволі карликову гадюку вигодовують дрібними ящірками. Кількість отрути, що вводить при укусі, дуже невелико, тому ящірки гинуть тільки через 10-20 хвилин після укусу.
Серед африканських гадюк є також два гірських види: Bitis atropos живе в гірських районах Південної Африки, а В. worthingtoni — у горах Кенії.
У пустелях Південно-Західної Азії й Північної Африки сформувалася група гадюк, глибоко пристосованих до життя в сухих місцевостях, серед пісків, покритих самою вбогою рослинністю. У цю групу входять ложнорогатие гадюки (Pseudocerastes – 4 види), рогаті гадюки (Cerastes – 2 види), піщані эфи (Echis – 2 види) і спірна гадюка (Eristicophis – 1 вид).
У піщаних пустелях Західного Пакистану й Ірану поширена перська гадюка (Pseudocerastes persicus) — невелика змія, 80—90 див довжини, із широкої, попереду закругленою головою, чітким шийним перехопленням і щільним, але не дуже товстим тілом. Над очами є по одному невеликому м’якому відростку. Ці вирости покриті дрібною лускою й спрямовані нагору й небагато назад. Іноді самі «ріжки» не виражені, а тільки одна-дві лусочки над очами коштують вертикально. Ніздрі постачені внутрішнім клапаном, що захищає носову порожнину від влучення піску, коли змія заривається в ґрунт. Фарбування перської гадюки бурувато-сіра з поздовжніми рядами темних плям, іноді утворюючі поперечні смуги.
Палестинська гадюка (P. fieldi) близька до перського по розмірах, дорослі особини досягають довжини 60-70, максимально 79 див. Самки в середньому крупніше самців. Цвіт тулуба жовтувато-сірий із двома рядами ясно-коричневих плям, іноді облямованих білою облямівкою. Перська гадюка населяє Месопотамію, Сірійську й Синайську пустелі й Північну Аравію. Її типові місцеперебування – широкі днища сухих русявів (вади) з піщаним ґрунтом і каменями, серед горбкуватої місцевості. У селища ця гадюка навідується рідко, але в особливо суху пору року, коли дує хамсин, можна зустріти змій, що забралися в калюжі під кранами або під іригаційну трубу, що протікає. Навесні перська гадюка активна вдень, а влітку виходить на годівлю вночі. Харчується піщанками, ящірками, полює на пролітних птахів. Дивно, що перська гадюка охоче поїдає падло, навіть несвіжу. У неволі вона також предпочитает їсти мертвих тварин. Ця змія прекрасно живе й розмножується в неволі. Самкп відкладають яйця (від 14 до 21) з розви
При русі перська гадюка часто застосовує «бічний хід», розвиваючи швидкість до 37 див/сек. Нерідко гадюка риє пісок бічними рухами голови, розширюючи нори гризунів. Хоча вона й живе на піщаному ґрунті, але не вміє «потопати» у піску за допомогою бічних рухів тіла, як це роблять деякі інші змеи-песколюби (рогата гадюка, спірна гадюка, карликова гадюка).
У пустелях Белуджистана живе рідка й маловивчена спірна гадюка (Eristicophis macmahoni). Її назва залишається справедливим і донині, оскільки багато рис її будови ще не пояснені належним чином – занадто мало відомо про життя цієї змії в природі. На передньому кінці голови в спірної гадюки видаються вперед дві великі криловидние луски. Імовірно, вони служать змії при заривании в товщу піску. Черевні щитки цієї гадюки з боків кутасті, що характерно для деревних змій. У даному ж випадку, видимо, поздовжні кілі на черевних щитках допомагають гадюці зариватися в пісок бічною вібрацією тіла. Такий спосіб занурення часто використається цією змією. Шкіра (точніше, надшкір’я) спірної гадюки надзвичайно тонка й легко ушкоджуються при необережному обігу. Можливо, що ця властивість шкіри є захисним пристосуванням, подібно тонкому й слабкому надшкір’ю сцинкових гекконов. Однак важко уявити собі, що в отрутної змії, що полює по ночах, а вдень закопується в пісок, може бути досить багато ворогів, щоб виробилася така захисна властивість шкіри.
Рогата гадюка (Cerastes cerastes) — змія довжиною 60—80 див, з товстим тулубом і різко звуженим коротким хвостом. Над очами стирчить по одній гострій вертикальній лусочці. Довжина цих лусочок буває дуже різна. Луски з боків тулуба дрібніше спинних, сильно киле-ватие й спрямована косо вниз, образуя подоба пилки, що проходить уздовж кожного боку. Фарбування рогатої гадюки піщано-жовта з темно-бурими плямами уздовж спини й по обидва боки тулуба.
Ця змія населяє всю пустелю Сахару й прилежащие до неї передгір’я й сухі савани, а також Аравійський півострів. Удень змія заривається в пісок або ховається в нори гризунів, а з настанням темряви виходить на полювання за дрібними гризунами й птахами. Молоді особини харчуються сарановими і ящірками.
Рогата гадюка яйцекладуща, у кладці її буває 10—20 яєць. Із кладки яєць, инкубированной при 28—29°, дитинчата вивелися через 48 днів.
Рухається рогата гадюка «бічним ходом», закидаючи вперед й убік задню половину тулуба й підтягуючи до неї передню частину. При цьому на піску залишається не єдиний слід, а окремі косі смужки під кутом 40—60° до напрямку руху, оскільки при «закиданні» уперед змія не стосується ґрунту серединою тіла, опираючись тільки на передній і задній кінці тулуба. У процесі руху змія періодично міняє «робочу сторону» тіла, рухаючись уперед те лівим, те правим боком. У такий спосіб досягається рівномірне навантаження на мускули тіла при асиметричному способі руху.
Дрібні килеватие луски, пилообразно розташовані з боків тулуби, приносять змії двояку користь. Насамперед вони служать основним механізмом, що риє, при заривании змії в пісок. Гадюка розводить у сторони ребра, уплощает тіло й швидка поперечна вібрація розсовує пісок у сторони, «потопаючи» у ньому буквально на очах. Килеватие лусочки діють при цьому як мініатюрні плуги. За 10-20 секунд рогата гадюка зникає в товщі піску. Залишається липъ слід від її занурення, облямований двома піщаними валиками, але й цей слід незабаром зникає під легким подувом вітру. Зарившись, змія нерідко ледве висуває голову з піску, лише настільки, щоб ока були урівень із поверхнею. При цьому на верхній стороні голови залишається тонкий шар піску, що маскує неї.
Крім того, килеватие лусочки використаються гадюкою для виготовлення своєрідного отпугивающего звуку. Згорнувшись у півкільце, змія треться одного боком тіла про іншійа, пилкоподібні лусочки скребуться друг об друга, видаючи голосний безперервний шурхіт. Звук цей подібний найбільше із шипінням води, пролитої на розпечену плиту. Потривожена гадюка може безупинно «сичати» у такий спосіб протягом 1-2 хвилин. Це «шипіння» застосовується змією для відлякування ворогів, аналогічно голосовому шипінню більшості зміїв або сухому стрекотінню брязкальця в гримучих змій.
Рогата гадюка була добре відома древнім єгиптянам. Саме цей вид змії послужив основою для єгипетського ієрогліфа «фи». Імовірно, вибір змії для цього ієрогліфа порозумівається звуконаслідувальною подібністю. Заклинателі змій у Єгипті й раніше й тепер охоче використають у своїх поданнях, крім кобр, також і рогатих гадюк. «Рогу» гадюк, безперечно, є найбільш ефектним атрибутом їхньої зовнішності, однак надочноямкові лусочки часом бувають дуже слабко виражені. Тому деякі заклинателі, не задовольняючись природною величиною «рогів», приклеюють своїм «артистам» над очами гострі кінчики дикобразних голок, щоб забезпечити їм успіх у довірливої публіки.
Гадюка Авиценни (Cerastes vipera) значно дрібніше рогатої, у довжину не більше 50 див, і ніколи не має рогоподібних луски над очами. Бічні луски тулуба дрібні, ребристі й спрямовані навскіс униз. Загальне фарбування цієї змії піщано-бура з рядами темних плям. Хвіст її часто прикрашений чорними колечками, а кінчик його цілком чорний.
Гадюка Авиценни живе в піщаних пустелях Північної Африки, веде нічний спосіб життя й харчується дрібними ящірками й гризунами. Відомий випадок розмноження в неволі, коли самка народила п’ять дитинчат у тонкій і прозорій яйцевій оболонці.
Пересування «бічним ходом», «уто-пание» у піску й особливий спосіб шипіння за допомогою бічних лусочок тіла гадюка Авиценни використає помітно частіше, ніж рогата гадюка. Це показує її більше глибоку пристосованість до життя в сипучих пісках.
Серед пустельних гадюк саме велике поширення має піщана эфа (Echis carinatus). Невелика змія, звичайно 50-60 див довжиною, зрідка досягає розмірів 70-80 див. Самці в середньому небагато крупніше самок. Ока в эфи більші й високо розташовані, так що будь-яка частина голови утворить помітний прогин. Голова покритий дрібними ребристими лусочками, на лусці тулуба також виступають різкі порібнини. З боків тіла проходять 4-5 рядів більше дрібних і вузьких луски, спрямованих косо вниз і постачених зубчастими порібнинами.
Ці лусочки служать «музичним інструментом», що видає своєрідне сухе шипіння, описане вище в рогатої гадюки. Загальна статура эфи щільне, але струнке, що пов’язане з її великою рухливістю й швидкістю, якими вона відрізняється від більшості гадюк. Фарбування тіла різноманітне й мінлива протягом великого ареалу, однак типовий цвіт тулуба піскові-піскову-піскове-піскова-сірувато-пісковий, і з боків проходять дві світлі зиґзаґоподібні смуги, облямовані знизу нерізкою темною смугою. Зверху уздовж тіла йде ряд світлих поперечно витягнутих плям, строго погоджених із зиґзаґами бічних смуг. На голові виділяється світлий хрестоподібний малюнок, дуже напоминающий силует птаха, що летить. Цей малюнок як би підкреслює стрімкість блискавичних кидків змії.
Піщана эфа поширена в Північній Африці, доходячи на південь до Гани, Камеруну, Північної Кенії й Уганди. Далі ареал эфи простягається через Аравійський півострів, Ірак, Іран, Афганістан й Індію аж до Північного Цейлону. На півночі эфа досягає південної частини Середньої Азії. У нашій країні ця змія населяє східне узбережжя Каспію до затоки Кара-Богаз-Гол, передгір’я Копет-Дага, Південні Каракуми. По Юго-
Західним Кизилкумам эфа проникає на північ майже до самого Аральського моря. На сході эфа населяє передгірні райони Південного Узбекистану й Південно-Західного Таджикистану.
Місця перебування эфи дуже різноманітні — горбисті піски, що поростили саксаулом, лесові й навіть глинисті пустелі, сухі саванновие рідколісся, річкові обриви й тераси, руїни древніх поселень. У сприятливих умовах эфа може бути досить численної. Наприклад, у долині ріки Мургаб на площі близько 1, 5 км2 за 7 років змієлови добули більше 2 тисяч эф. Щільність популяції в таких біотопах досягає 3-7 особин на 1 га. Значно рідше зустрічається эфа на культурних землях, де її можна іноді знайти на пустирях, по узбіччях полів і висохлих ариків.
У Середній Азії эфи з’являються наприкінці лютого й до червня ведуть денний спосіб життя, а влітку стають активними вночі. Восени эфи знову з’являються на поверхні в денний час, але полюють мало, більше гріються на сонце й ідуть на зимівлю в жовтні, забираючись у нори піщанок або в глибокі тріщини й вимоїни в обривах. У теплу зиму эфи навіть у січні м гут вилазити серед дня з укриттів, щоб погрітися під променями зимового сонця.
Їжею піщаним эфам служать дрібні гризуни (піщанки, миші, хом’ячки), рідше ящірки, птахи, невеликі змії, озерні жаби й зелені жаби. Серед змій, що піддавалися нападу эфи, відзначалися водяний вуж, стріла-змія, гюрза й сама эфа. Один раз эфе вдалося проковтнути водяного вужа, що був дорівнює їй по довжині.
Молоді эфи харчуються зовсім іншим кормом. Вони вживають у їжу безхребетних – сколопендр, скорпіонів і саранових – і, крім того, дрібних ящірок.
У березні-квітні в піщаних эф відбувається спарювання, і в липні — серпні самки народжують від 3 до 15 дитинчат довжиною 10—16 див.
Пересувається головним чином «бічним ходом», механіка якого описана вище (стор. 428). У нашій країні це єдина змія, що пересувається подібним способом. Тому характерний слід «бічного ходу», що складає з окремих косих смужок з гачкуватими кінцями, відразу видає піщану эфу. Варто піти по свіжому сліді – і можна знайти змію, що полює або вже заповзла в нору. Розкопуючи нору піщанки, куди зникла эфа, можна не боятися, що вона забереться далеко в глиб звивистих ходів. Варто лише розрити початок нори, як эфа спрямовується назовні й приймає характерну оборонну позу. Згорнувшись у два півкільця й тримаючи голову в середині цієї дуги, вона безупинно сковзає одним півкільцем по іншому, і бічні лусочки із зубчастими порібнинами видають голосний шиплячий звук, начебто ллється струмок води на розпечену сковороду. Голова эфи Есе час спрямований убік ворога, п будь-який предмет, протягнений до змії, дивується стрімким кидком. Енергія, рухливість і швидкість, з якої захищається й нападаот эфа, роблять велике враження. Недарма у всіх країнах, де вона водиться, її вважають однієї із самих небезпечних змій. Отрута эфи часто згадується як самий токсичний серед отрут гадюк, хоча він все-таки уступає по токсичності отрути гюрзи. Отрута эфи особливо різко знижує рівень фібриногену в крові, -що викликає рясні кровотечі як у районі укусу, так й в інших «слабких» місцях, особливо зі слизових оболонок очей, носа й рота. Інші симптоми отруєння типові для більшості гадюкових зміїв.
В Індії й Південно-Західній Азії укус эфи нерідко є причиною хвороби й смерті людей, а також загибелі домашньої худоби. Уважається, що при відсутності медичної допомоги серед людей гине близько 5% укушенних. Для такої невеликої змійки це досить багато. Однак цілком імовірно, що частина із загиблих людей зобов’язана цим не стільки укусу змії, скільки застосуванню шкідливих прийомів самолікування – кровопускань, припікань і перетяжок. Піщана эфа, що живе на Цейлоні, відрізняється помітно більше слабкою отрутою, і укуси її не приводять до смертельних исходам.
На Аравійському півострові, у Єгипті (до сходу від Нила) і в Палестині поширена строката эфа (Echis coloratus) — коричнювато-сіра змійка з рядом світлих ромбів або смужок уздовж спини, довжиною 70—75 див і вагою до 200 р. На голові її помітна світла поздовжня смужка, іноді роздвоєна попереду й позаду.
Строката эфа проникає на північ до Мертвого моря й в Ізраїлі є самою численною з отрутних змій. Вона віддає перевагу кам’янисті й щебнистие схилам із твердим ґрунтом і купами каменів, із сильно пересіченим рельєфом. Піщаних місць, на відміну від попереднього виду, строката эфа уникає. Зате вона охоче заселяє поливні землі й стає численної в деяких оазисах. Так, в оазисі Ейн-Геди, на березі Мертвого моря, після інтенсивної іригації й росту селища строкаті эфи сильно розмножилися.
Харчуються вони птахами, ящірками й дрібними гризунами. Цікаво, що в згаданому оазисі на зрошуваних землях змії з успіхом перемкнулися на зелених жаб й озерних жаб. Молоді змії звичайно харчуються безхребетними і ящірками.
У травні-червні в строкатих эф відбувається спарювання. Воно спостерігається як у денний час, так й у темряві. Тривалість кожного спарювання – близько 3 годин. У серпні-вересні самки відкладають від 6 до 10 яєць. Вага яєць щодо великий – по 8-11 м, а вага всієї кладки може становити більше третини ваги вагітної змії. Неоплодотво-ренние самки не відкладають яєць, що часто буває в інших змій; у цьому випадку в строкатих эф яйця розсмоктуються усередині тіла самки. Таким чином, заощаджуються коштовні живильні речовини, що дуже важливо в суворих умовах пустелі. Яйця дуже липкі, і самки при откладке приклеюють їх до стінки або навіть до зводу нори або порожнечі між каменями, де відбувається відкладання яєць. Іноді ж самки риють головою неглибоку яму й, відклавши яйця, засинають їхньою землею. Кожна самка відкладає яйця звичайно лише раз в 2 роки. Восени лупляться молоді змійки довжиною до 20-25 див і вагою 6-7 р. Тільки у віці 4-5 років піщані эфи стають статевозрілими.
Оббита на щільному субстраті, піщана эфа рідко використає при русі «бічний хід», звичайно ж повзе типовим «змієподібним» способом. Тільки при сильному переляку й поспішній втечі вона переходить на швидкий «бічний хід». На відміну від піщаної эфи ця змія має порівняно добродушний характер. При небезпеці вона сворачивается в півкільце й «сичить» бічними лусочками тіла, але кусає рідко й неохоче. Відомо лише небагато випадків укусу цієї гадюки, і смертельних исходов майже ніколи не буває.
Деревні гадюки (рід Atheris) поширені в лісах Центральної Африки від Гвінеї до Уганди й до півдня до Замбії. Це своєрідні змії, що пристосувалися до перебування на деревах. Такий незвичайний для гадюк спосіб життя привів до формування особливих рис будови цих змій. Хоча голова в деревних гадюк трикутна й добре виражений шийне перехоплення, але тіло їх більше струнке й спритне, чим у наземних гадюк. Луски тіла сильно ребристі – це поліпшує зчеплення при лазании по галузях. Хвіст чіпкий, здатний закручуватися й служить хватальним органом. Фарбування деревних гадюк заступницька – основне тло тіла зелений, під цвіт листя. Розміри їх невеликі – звичайно близько 60 див. Харчуються вони різними деревними тваринами, в основному жабами, гризунами і ящірками. Схопивши видобуток зубами, змія не випускає її з рота й, дочекавшись дії отрути, відразу серед галузей заковтує. Під час відпочинку деревні гадюки звичайно пристроюються на галузях і тримають передню частину тіла в піднятому положенні,
З 7 видів цих змій найбільш звичайна шорстка деревна гадюка (Atheris squamiger), що живе в тропічних лісах басейну Конго й на схід до озера Нья-са. Вона пофарбована в сірувато-зелений цвіт з жовтими поперечними кільцями навколо тіла. У Західній Африці, від Гвінеї до Габону, поширена зелена деревна гадюка (A. chloroechis), ясно-зеленого фарбування із двома рядами округлих жовтих плям уздовж спини. Рогата деревна гадюка (A. ceratophorus) відрізняється парою лускатих виростів над очами. Вона зустрічається в лісистих горах Усамбара в Танганьїці.