СІМЕЙСТВО АСПИДОВИЕ ЗМІЇ (ELAPIDAE)

Велике сімейство аспидових змій містить близько 180 видів, поєднуваних в 41 рід. Всі види цього сімейства отрутні. Парні отрутні зуби містяться на передньому кінці помітно вкороченої верхнечелюстной кістки, вони значно крупніше інших зубів, загнуті назад і постачені ядопроводящим каналом. Будова цього каналу в найбільш типовому варіанті наочно демонструє походження його від борозенки на передній поверхні зуба: передня стінка каналу утворена як що б зімкнулися краями борозенки й на поверхні зуба помітний «шов», під яким розташований канал. Однак отрутні зуби аспидових змій ще примітивні, оскільки вони розташовуються в порожнині рота нерухомо.
У найбільш примітивних австралійських видів аспидових змій ще по 8—15 дрібних зубів розташовано на верхній щелепі, у більшості аспидових чисел цих зубів зменшене до 3—5, а в африканських мамб й американських аспідів на верхній щелепі вже немає ніяких зубів, крім парних загнутих назад ядопроводя-щих іклів.
Звичайно на кожної верхнечелюстной кістки є по 2 таких ікла, що лежать пліч-о-пліч, але лише один з них функціонує тепер, а іншої є «заступником», що вступає в дію при втраті першого. Змії періодично гублять свої отрутні зуби, і їм на зміну виростають зуби-заступники, так що змії надійно забезпечені своєю грізною зброєю. Крім верхнечелюстной кістки, піднебінна, птеригоидная й зубної кістки також постачені дрібними зубами.
У кістяку аспидових ми не знаходимо вже ніяких рудиментів таза й задніх кінцівок. Ліва легеня в цих змій відсутній.
Голова покритий великими щитками, причому характерно для всіх аспидових відсутність скулового щитка (ця ознака, однак, зустрічається в окремих представників інших сімейств). У переважної більшості аспидових голів попереду закруглена, плавно, без шийного перехоплення, що переходить у тулуб, очі із круглою зіницею. Лише в окремих уклонившихся видів (наприклад, в австралійської смертельної змії) голова має трикутну форму й відмежована різким шийним перехопленням. Спинна луска гладка, нижня сторона тіла змії покритий сильно розширеними черевними щитками. По стрункій статурі, гладкій лусці й великому щитку голови багато хто аспидовие зовні досить подібні з ужеобразними зміями. Тому нерідко аспидових називають також отрутними вужами. Однак така назва вносить неабияку плутанину, тому що серед самих ужеобразних теж є чимало отрутних видів (див. опис сімейства образний-образних-образні-вуж-образних).
Фарбування тіла досить різноманітне, але найбільш типові два варіанти. Великі наземні й деревні форми (кобри, мамби й ін.) мають однорідну або з неясним малюнком сіре, піскове, буре або зелене фарбування тулуба. Більше дрібні форми, що риють (коралові й прикрашені аспіди) мають яскравий, що контрастує малюнок тіла, що складає із чергування червоних, жовтих, чорних кілець.
Поширені в тропічних ц субтропічних областях всіх материків (крім Європи) і досягають найбільшого багатства й розмаїтості форм в Австралії й Африці. Австралію населяють найбільш древні й примітивні види аспидових. Оскільки на цей материк не змогли проникнути більше молоді сімейства отрутних змій – гадюковие і ямкоголовие, аспидовие зайняли тут різні екологічні ніші. Еволюція аспидових на цьому материку, вільному від інших отрутних змій, привела до створення видів, зовні дуже схожих з гадюками і ямкоголовими зміями (наприклад, гадюкообразная смертельна змія – Acanthophis antarcticus). Цей процес називається конвергентною адаптацією (він добре відомий для австралійських сумчастих, які під час відсутності вищих ссавців утворили тут аналогічні їм форми – сумчастих вовків, білок, пацюків і т.п.). Велика кількість пологів (22) свідчить про тривалу історію аспидових в Австралії.
В Африці також перебуває древній центр поширення аспидових, однак у порівнянні з Австралією тут живуть більше молоді й прогресивні види. Екологічно африканські аспидовие дуже різноманітні (10 пологів, 21 вид). Серед них є й наземні, і що риють; тільки тут зустрічаються дійсні деревні види (мамби) і чисто водні аспидовие (водяної кобри – Boulengerina).
Фауна аспидових в Азії представлена эволюционно молодими й порівняно спеціалізованими формами (6 пологів, 31 вид). Найбільше число видів утворять тут крайти й прикрашені аспіди. В Азії живе й сама велика із всіх отрутних змій – королівська кобра. Екологічна розмаїтість аспидових тут відносно невелика: переважають наземні й види, що риють.
Америка була заселена аспидовими пізніше інших материків, і процес видоутворення тут перебуває поки на першому щаблі (51 вид, поєднуваний усього в 3 роди). Коралові аспіди Америки – група дуже однорідна по своїй морфології й екології. Їхній зубний апарат високоспециализирован: верхнечелюстная кістка дуже вкорочена й на верхній щелепі є тільки парні отрутні зуби. Всі коралові аспіди в більшому або меншому ступені змії, що риють.
Харчування аспидових змій різноманітно; у багатьох виявляється пристрасть до змій (в основному до дрібних і неотруйних видів), в іншому ж раціон їх складається із дрібних ссавців, рептилій і земноводних, рідше із птахів і безхребетних.
Отрута в аспидових змій складається з багатьох компонентів різної дії й неоднаковий по складу в різних видів. Однак у цілому серед діючих початків в отруті аспидових різко переважають нейротоксини, що викликає при укусі характерну клінічну картину. Місцеві явища в області укусу майже не розвиваються (немає ні набрякання, ні червоності), зате швидко наступає смерть внаслідок гноблення нервової системи, у першу чергу паралічу дихального центра.
Переважають яйцекладущие, але чимало і яйцеживородящих видів. Живородіння властиво головним чином формам, що риють, а також більшості австралійських аспидових. У деяких яйцекладущих видів (наприклад, у королівської кобри) кладка яєць охороняється самкою.
Помилкові аспіди (рід Aspidomorphus) — одні із самих примітивних змій цього сімейства. На довгої верхнечелюстной кістки в них за отрутними іклами розташовано 8-12 дрібних зубів. Сім видів цих невеликих, длиною до 1 му змій живе в Північній і Західній Австралії, а один вид (A. muelleri) – на Новій Гвінеї й прилежащих островах. Отрута в помилкових аспідів дуже слабкий, і відповідно до своїм маленьким розмірам вони полюють в основному за комахами.
Великий рід денисоний (Denisonia) містить 19 видів, що зустрічаються по всьому материку.
Чудова денисония (Denisonia superba), до 1, 5 м довжини, живе в густонаселених районах Південно-Західної Австралії й становить відому небезпеку для людини й свійських тварин. Самка денисоний народжує до 40 дитинчат. При цьому чудово, що в неї є спрощена подоба плаценти, що зв’язує кровоносні системи зародків і матері.
Шість видів коричневих змій (рід Demansia) широко поширені по всій Австралії, а також проникають на Нову Гвінею й інші острови. Зубна система в коричневих змій дуже примітивна – за отрутними іклами на подовженої верхнечелюстной кістки розташоване від 7 до 15 дрібних зубів. Всі коричневі змії яйцекладущи.
Самий звичайний вид — сітчаста коричнева змія (Demansia textilis) досягає довжини понад 2 м і живе в посушливих місцевостях по всьому материку. Молоді особини мають яскраві поперечні кільця на тулуб, а дорослі пофарбовані однотонно. Їжа цієї змії складається з ящірок і дрібних ссавців. Самки відкладають по 15-30 яєць, з яких через 2 місяці виходять молоді.
Піщана коричнева змія (D. psammo-phis) помітно дрібніше попереднього виду, у довжину не більше 1, 5 м. Зверху ця змія пофарбована в сірувато-бурий, а знизу в жовтий цвіт. Вона населяє сухі кам’янисті місцеперебування, полює головним чином за ящірками й веде денний спосіб життя. Отрута в цієї змії не дуже сильний- укушенние ящірки довжиною 15-18 див гинуть приблизно через 10 хвилин.
Чорна змія, або чорна єхидна (Pseudechis porphyriacus), розповсюджена по всій Східній і Південній Австралії, досягає в довжину 1, 5—2 м. Блискучо-чорне фарбування верхньої сторони тіла ефектно сполучається із червонуватим фарбуванням черева. Чорна змія тримається в помірковано вологих низинних місцях і по долинах рік, охоче йде у воду, добре плаває й поринає. Харчується жабами, ящірками, зміями. Молоді особини предпочитают комах й інших безхребетних. У неволі чорна змія добре їсть мишей. Будучи чим-небудь потривожена або роздратована, чорна змія злегка розводить у сторони шийні ребра, уплощая й розширюючи шию. Самці чорної змії часто вступають у турнірне єдиноборство між собою. Піднявши голову й зігнувши шию, вони наступають один на одного, намагаючись накрити своєю головою голову супротивника. Коли одному із суперників вдається це зробити, , він різким рухом обвиває тулуб супротивника ?воим тілом. Люто сичачи й ізвиваючись, обидві змії здавлюють один одного.
Раптом, як по сигналі, вони припиняють боротьбу й розходяться, щоб приготуватися до наступного двобою. Кожний з таких «раундів» триває біля хвилини, і вони повторюються до повної знемоги борців. Змії бувають так захоплені турніром, що не розплутуються, навіть якщо їх підняти із землі. Причиною таких боїв служить, мабуть, територіальний інстинкт у сполученні з половим збудженням. Характерно, що під час турніру суперники не наносять один одному укусів.
На північному сході Австралії й на Новій Гвінеї живе сама небезпечна з австралійських змій — тайпан (Oxyuranus scutellatus). Розміри тайпана дуже значні – до 3-3, 5 м, а отрутні зуби довжиною більше сантиметра нагороджують жертву при укусі солідною дозою отрути. По кількості й силі отрути тайпан перевершує всіх змій Австралії, кінь від його укусу гине через кілька хвилин, і кілька відомих випадків укусу людей тайпаном незмінно кінчалися їхньою загибеллю. Тайпан дуже агресивний: побачивши небезпеки він скручується, уплощает тіло, вібрує кінцем хвоста й, високо піднявши передню частину тулуба, робить кілька випадів у напрямку ворога. На щастя місцевих жителів, тайпан – досить рідка змія, що зустрічається в малонаселених районах.
Тигрова змія (Notechis scutatus) уступає по величині тайпану, досягаючи всього 1, 5—2 м довжини, але отрута її дуже сильний; уважається, що в тигрової змії найбільш сильна отрута серед всіх наземних змій. Небезпека зустрічі із цією змією збільшується ще й тим, що вона широко поширена майже по всьому материку, крім самих північних областей, і населяє також Тасманію й ряд островів у південного узбережжя. Чорний тулуб змії перехоплений нерізкими сірчасто-жовтими кільцями, а черево має жовте фарбування. У збудженому стані тигрова змія високо піднімає передню частину тулуба, сильно уплощая голову й шию. Укушенние тигровою змією дрібні тварини гинуть моментально, буквально не сходячи з місця. Підраховано, що отрути, що втримується в залозах великої тигрової змії, досить, щоб убити 400 чоловік. Яйцеживородяща й приносить рясне потомство – звичайно до 72 змієнят. (Відомий випадок, коли у великої самки знайшли при розкритті 109 зародків.)
Смертельна змія (Acanthophis antarcticus) примітна більшою зовнішньою подібністю з гадюками. Її широка голова з виступаючими вилицями має трикутну форму з різким шийним перехопленням, надочноямковий щиток різко виступає вбік, луски на верхній стороні тулуба постачені порібнинами. Тіло її коротк і куце, і поводиться вона також подібно гадюці. З появою небезпеки змія лежить нерухомо, не рятуючись втечею й не приймаючи отпугивающей пози, а покладається на своє заступницьке фарбування, що робить її непомітної. У зв’язку з такою манерою поводження подорожанин частіше зіштовхується впритул зі змією й буває укушен нею. Отрута смертельної змії втроє слабкіше, ніж тигрової змії, і по розмірах вона помітно дрібніше. Але все-таки половина укушенних цією змією людей гине. Широке поширення (Австралія, Нова Гвінея й сусідні острови) збільшує принесений нею шкода.
У Центральній і Західній Австралії поширена близька до попереднього виду вогненна змія (Acanthophis pyrrhus), що має яскраво-червоний цвіт тулуба.
У Південно-Східній Азії живе сама більша у світі отрутна змія — королевcкая кобра, або гамадриад (Ophiophagus hannah). Середні розміри дорослої кобри – 3-4 м, однак окремі рекордні по величині екземпляри досягають довжини 5, 5 м. На голові королівської кобри за потиличними щитками розташовані півколом ще шість додаткових великих щитків. Стрункий тулуб змії має жовтувато-зелене фарбування із чорними косими-поперечними кільцями, які звичайно на передній частині тіла вузькі й нечіткі, а до хвоста стають яскравими й широкими. Втім, у межах великого ареалу фарбування королівської кобри досить мінлива. Молоді особини мають більше яскраву поперечну смугастість.
,
Населяє Індію до півдня від Гімалаїв, Південний Китай, Індокитай і Малакку, Більші Зондские острова до острова Бали й Філіппіни, Вона живе в лісових місцевостях, вибираючи ділянки з густим підліском і трав’янистим покривом, однак нерідко зустрічається й в освоєних районах. Королівська кобра добре лазает по деревах і превосходно плаває, але основну частину часу проводить на землі. Веде денний спосіб життя й полює переважно на змій, які становлять більшу частину її раціону. Жертвами королівської кобри виявляються поряд з неотруйними ужеобразними й такі отрутні змії, як крайти (рід Bungarus), прикрашені аспіди (рід Calliophis), кобри (рід Naja). Лише зрідка вона різноманітить свій раціон великими ящірками.
Королівська кобра яйцекладуща. Для откладки яєць самка будує спеціальне «гніздо», згрібаючи передньою частиною тулуба сухі листи й галузі в округлу купу. У центрі купи кобра відкладає яйця (близько 20, зрідка до 40) і закриває їх зверху листами. Сама вона міститься нагорі й ревно сторожить кладку, нападаючи на всяка тварина, що наближається до гнізда. Іноді в охороні гнізда бере участь самець.
Отрута королівської кобри дуже сильний, і кількість його, що вводить при укусі, велико. Тому укус її може привести людини до смерті протягом напівгодини. Відомі випадки загибелі слонів, укушенних цією змією.
Про королівську кобру неодноразово повідомлялося, що вона має неприємну схильність нападати на людей і переслідувати їх без усякої видимої причини. Це тим більше дивно, що змії взагалі кусають людей тільки з метою самозахисту, коли людина намагається схопити, убити змієві або ненавмисно наступає на неї. Очевидно, випадки агресивного поводження королівської кобри порозуміваються особливостями її «гніздової» життя. Змія, що охороняє кладку яєць, прагне прогнати всякого прибульця й кидається на нього, захищаючи своє гніздо. А люди, подвергшиеся такому нападу, не знаючи про близькість гнізда, приписують королівській кобрі «безпричинну» агресивність.
Дійсні кобри (рід Naja) населяють всю Південну Азію й Африку. Із шести видів кобр найбільш відомої й широко розповсюдженої є індійська кобра, або очкова змія (Naja naja).
Загальна довжина її стрункого сильного тіла 160—180 див. Закруглена й злегка притуплена голова плавно переходить у тулуб. Очі невеликі, із круглою зіницею, голова покритий великими щитками, верхня щелепа збройна парними отрутними іклами, за якими ідуть ще 1-3 маленьких зуби, відділених від них проміжком. Тулуб покритий гладкою лускою й переходить у довгий, досить тонкий хвіст.
Фарбування індійської кобри протягом її великого ареалу досить мінливий, і, крім того, у тому самому районі можуть зустрічатися зовсім по-різному пофарбовані змії. Загальне тло розцвічення – від жовтувато-сірого до буруватого й навіть чорного. Черево може бути і ясно-сірим, і жовтувато-бурим. У молодих особин на тілі добре видні широкі темні поперечні смуги, які з віком поступово бліднуть і зникають. Найбільш примітні у фарбуванні індійської кобри так називані «окуляри» – чіткий світлий малюнок на задній стороні шиї, що стає добре видний при оборонній позі змії. При небезпеці кобра вертикально піднімає передню третину тулуба й, тримаючи голову горизонтально в напрямку супротивника, розводить у сторони 8 передніх пар шийних ребер. Шия при цьому уплощается й розширюється, і на розтягнутій шкірі зі спинної сторони яскраво виділяється малюнок «окулярів». Значення яскравого глазчатого малюнка на спинній стороні змії дуже велике – він утримує від нападу хижака, навіть якщо той Зумів забігти до змії з тилу, коли вона не може нанести йому укус. Цей малюнок може варіювати від двох великих, облямованих білим темних плям, з’єднаних зверненої вниз світлою дугою, до однієї темної плями із широкою білою облямівкою. Підвид індійської кобри, у якого малюнок складається найчастіше з
Поширена на півдні Середньої Азії, у Східному Ірані, в Афганістані, Пакистані, Індії й на Цейлоні, по всій Південно-Східній Азії на північ до Південного Китаю й острова Тайвань і по всім Зондским і Філіппінських островах. На цій величезній території виділяється біля десяти підвидів індійської кобри, що сильно розрізняються не тільки по фарбуванню, але й по способі життя й поводженню.
У нашій країні живе середньоазіатська кобра (Naja naja oxiana), що населяє Південну Туркменію, південь Узбекистану й Південно-Західний Таджикистан. Тут ця змія дотримується пояси передгір’їв, не заходячи в гори вище 1500 м над рівнем моря. Улюблені місця перебування кобри – горбисті ділянки з розрідженим трав’янистим покривом і достатком укриттів у вигляді нір гризунів, розсипів і завалів каменів. У гористих місцевостях кобра зустрічається в долинах рік й ущелинах. Охоче поселяється й поблизу людини – у руїнах, на цвинтарях, уздовж ариків на зрошуваних землях і навіть у селищах. Однак кобра може жити й у глибині безводної пустелі, за багато кілометрів від найближчих рік. Ця змія ніде не буває численної й не утворить скупчень, як деякі інші види змій. Навіть у найбільш сприятливих місцях у весняний час вдається зустріти за день не більше 2-3 змій. Найбільш активна кобра навесні, у цей період вона веде денний спосіб життя. Улітку ж, коли вдень занадто пекуче, кобра з’являється тільки в раннеутрен-ние й

Навесні в кобр відбувається спарювання, і в липні самки відкладають по 8—12 яєць довжиною близько 35 мм кожне. У вересні з яєць виходять молоді довжиною близько 30 див. Потрібно відзначити, що характерна поза погрози в кобри є вродженим елементом поводження, і тільки що що вийшли з яєць змійки вже розширюють шию й вертикально піднімають передню частину тулуба побачивши будь-якої небезпеки.
Отрута середньоазіатської кобри дуже сильний і робить при укусі яскраво виражене нейротоксическое вплив. Укушенное тварина спочатку стає мляв і пасивним, але незабаром виникають судороги, подих стає прискореним і поверхневим, і через якийсь час наступає смерть внаслідок паралічу дихального центра. Місцевих явищ (пухлини, крововиливу) при укусі кобри не спостерігається.
Хоча кобра дуже отрутна, але кусає вона дуже рідко, і достовірних випадків укусу людей коброю на території нашої країни надзвичайно мало. Настільки ж рідкі випадки загибелі свійських тварин від укусу кобри. Причиною тому головним чином демонстративне поводження кобри з появою небезпеки. Якщо гюрза, укусам якої люди й домашня худоба піддаються набагато частіше, лежить завжди нерухомо й безмовно, наносячи зненацька оборонний укус при зіткненні з нею, то кобра не чекає, поки на неї наступлять. Побачивши небезпеку, що наближається, вона приймає оборонну позу й видає голосне шипіння. Цього звичайно досить, щоб переконати людини й навіть вівцю в тім, що тут шлях закритий. Але навіть якщо супротивник і наблизився впритул, кобра не завжди пускає в хід отрутні зуби, а іноді наносить спочатку фальшивий укус, різко викидаючи вперед передню частину тулуба й ударяючи ворога головою із закритим ротом. Цим прийомом вона намагається віджахнути, не використовуючи своєї головної зброї, оберігаючи в такий спосіб зуби від можливої поломки. Тому піддатися укусу кобри в природних умовах практично дуже важко.
Манера укусу в кобри своєрідна. У той час як гадюки наносять блискавичний укол своїми довгими зубами й негайно відкидають голову назад, кобра з її більше короткими зубами звичайно не сподівається на скороминущий укол. Нерідко вона вцепляется в жертву й не відразу відкидається назад, а кілька разів із зусиллям стискає й «перебирає» щелепи на тілі жертви, щоб напевно встромити отрутні зуби в тканині тіла й впорснути потрібну дозу отрути.
Номінальний підвид індійської кобри (N. п. naja), розповсюджений в Індії, Пакистані й на Цейлоні, відрізняється від нашої кобри насамперед наявністю характерного малюнка «окулярів» на задній стороні шиї, за що ця змія й одержала назву очкової. Очкова змія живе у всіляких місцях, поселяючись у руїнах, під коріннями дерев, у термітниках, ярах, кам’янистих осипах, у купах хмизу, у безпосередній близькості від людського житла. У гори вона проникає високо – до 2700 м над рівнем моря. Середні розміри очкової змії трохи більше, ніж у нашої середньоазіатської кобри, і плідність помітно вище. Спарювання в індійської кобри відбувається в січні – лютому, а в травні самки відкладають по 10-20 яєць (відомі кладки до 45 яєць). Самці й самки тримаються парами як у період розмноження, так й у наступний час, аж до вилупления молодих. Кладка яєць охороняється самкою, іноді й самцем. Розвиток яєць триває близько 70-80 днів.
В очкової змії досить багато ворогів, серед яких перше місце належить мангусту — знаменитому Рики-Тики-Тави Редьярда Киплинга. Цей невеликий хижак із сімейства виверрових безстрашно нападає на змій будь-якої величини й, спритно отпригивая й уникаючи кидків кобри, вибирає момент і вцепляется гострими зубами в шию змії. Хоча мангуст має знижену чутливість до отрути кобри (в 25 разів менш чутливий, чим собака), але й він при боротьбі намагається не піддавати себе укусам змії.
Серед населення Індії очкова змія користується особливим шануванням, з нею зв’язане безліч легенд і сказань. Крім того, неї використають у своїх поданнях заклинателі змій. Вони тримають кобр у круглих плетених кошиках, а перед поданням знімають кришку з кошика й дають кобрі встати в її ефектній позі. Граючи на духовому інструменті, заклинатель погойдується зі сторони убік у такт музиці. Змія, звичайно, не чує музики, оскільки в змій немає зовнішнього органа слуху, але вона стежить за людиною й, не зводячи з його погляду, погойдується слідом за ним. У глядачів створюється враження, що змія «танцює» під музику. Досвідчені заклинателі наближаються до змії, доторкаються до її чолом, цілують її губами в кінчик носа й проробляють ряд інших маніпуляцій. Деякі менш досвідчені заклинателі, не сподіваючись на своє вміння, обламують у кобри її отрутні зуби. Але це нерідко приводить до трагічних исходам: по-перше, навіть обламаним підставоюою зуба змія може нанести поранення, і вибризнутий отрута знайде собі дорогу, а по-друге, замість зламаних зубів незабаром виростають не менш отрутні зуби-заступники. Крім того, після подання глядачі часто бажають переконатися в наявності в змій отрутних зубів, і якщо їх не виявляється, то «акції» заклинателя різко падають. Тому досвідчені заклинателі засновують свої подання не на обмані, а на винятковій спритності, обережності й умінні, на чудовому знанні біології й поводження змій, індивідуального характеру кожного з демонстрируемих тварин. Кобра щодо цього досить зручний об’єкт, тому що вона ніколи не кусає без особливої необхідності, і навіть якщо робить кидок убік ворога, часто не розкриває рота (фальшивий кидок). Повільні й спокійні, точно розраховані рухи заклинателя дозволяють йому проробляти з коброю ефектні номери, не викликаючи злості й оборонних укусів з боку змії.
У Південно-Східній Азії, на Зондских і Філіппінських островах поширено ще 8 підвидів індійської кобри, один із яких заслуговує особливого згадування. індійська кобра, ЩоПлює, (Naja naja sputatrix) живе на Яві, Целебесі й на Малих Зондских островах. Ця змія вибризгивает отрута в напрямку ворога на відстань до 2 м. Раніше думали, що змія вичавлює отруту в порожнину рота й потім за допомогою різкого видиху виплевивает його. Але механізм цієї дії зовсім інший і набагато більше зроблений. Отрутний зуб кобри, що плює, має оригінальна будова: зовнішній отвір ядопроводящего каналу спрямовано не вниз, як в інших аспидових, а вперед, перпендикулярно до передньої поверхні зуба. Потривожена змія піднімає передню частину тулуба, повертає голову убік супротивника, злегка відкриває рот і потім сильним і різким скороченням мускулів вистрілює порцію отрути з отрутних слинних залоз через отвори ядопроводящих зубів.
Два найтонші струмки отрути з великою силою й точністю досягають мети. Описаний прийом кобра використає тільки як захист проти великих ворогів. Змія завжди націлює струмінь в очі супротивникові.
Влучення отрути в око викликає негайно різке подразнення його й у такий спосіб обеззброює ворога. Крім подразнення, що потрапив в очі отрута викликає помутніння роговиці й може привести до повної сліпоти. Уникнути цього можна лише негайним і рясним промиванням очей.
Крім індійської кобри, що плює, описана здатність властива й іншим підвидам цієї змії, що живе на Малайському архіпелазі, однак у значно меншому ступені. У повній же мері володіють цим прийомом і дуже часто використають його дві африканські кобри – черношейная (Naja nigricollis) і ошейниковая (Hemachatus haemachatus).
Єгипетська кобра, або гаю (Naja haje), відома також під ім’ям дійсного аспіда. Ця велика змія, до 2 м довжиною, поширена в Африці до півночі від 15° ю.ш. і на Аравійському півострові. Фарбування дорослих особин звичайно одноколірна, від ясно-жовтої до темно-коричневої, з більше світлою черевною стороною. На шиї з нижньої сторони є кілька широких темних смуг, які стають добре видні при загрозливій позі змії. Зустрічаються також і поперечнополосатие екземпляри, тулуб яких прикрашене широкими темно-бурими і ясно-жовтими перев’язами. Живе в степових і пустельних місцевостях, у горах, на оброблюваних землях, біля селищ. Вона вибирає собі ділянки з достатком притулків, руїнами, чагарником або завалами каменів. Найбільш звичайна ця змія в Північно-Східній Африці, більше рідка на північно-заході й сході материка й на Аравійському півострові, а в тропічних лісах Західної Африки єгипетська кобра відсутня. Вона веде денний спосіб життя, полюючи за дрібними ссавцями, птахами, земноводними і ящ
Єгипетська кобра внаслідок своєї ефектної зовнішності й виняткової сили отрути привертала увагу людей із самих древніх часів. У єгиптян вона вважалася символом могутності, і на цій підставі її зображення прикрашала головний убір фараонів. Крім того, укус цієї змії використали в античний час як простий, надійний і швидкий спосіб відправити до праотців. Присудженим до смерті укус аспіда призначався в якості «милості» замість публічної страти. Хитромудра Клеопатра, обложена Октавианом, втративши надію вирватися на волю, позбавила себе від катувань і знущань римських легіонерів за допомогою цієї змії, спритно схованої в кошик із фруктами. Єгипетська кобра, подібно індійської, часто використається заклинателями змій у їхніх вуличних поданнях, що мають успіх у місцевого населення й у туристів.
У неволі єгипетська кобра живе добре, відразу приймається за їжу, предпочитая дрібних птахів і мишей. На зиму змія звичайно впадає в млявий стан і відмовляється від їжі. В інший час змія дуже активна, і їй потрібно цросторное приміщення. Якщо оселити разом декількох кобр, між ними часто виникають жорстокі сварки, головним чином через їжу, що іноді кінчаються загибеллю однієї з «сусідок».
У тропічних лісах Західної Африки до півдня від екватора, в Анголі й сусідніх з нею країнах живе ангольська кобра (Naja anchietae), дуже подібна з єгипетською коброю, підвидом якої її й уважають деякі фахівці. Ангольська кобра рідко буває длиннее 1, 5 м; вона має сірувато-коричневе фарбування й широкий темний перев’яз на шиї з нижньої сторони.
Широко відома своєю підступною здатністю «вистрілювати» отрута в очі супротивникові черношейная кобра (N. nigricollis). Вона живе в саванах Африки до півдня від 25° с. гл., від Мавританії до Судану й від Сомалі до Трансваалю. Фарбування її тіла буває від ясно-коричневої до темно-бурої, іноді з неясними поперечними смугами (у південних підвидів).
Горло й шия знизу чорного цвіту, нерідко з білою поперечною смугою. Довжина змії досягає 2 м.
Піддавшись нападу, черношейная кобра завжди відбиває його точним і блискавичним «пострілом» отрути в очі. Місцеві жителі й мандрівники часто стають жертвою таких «пострілів». Як мета змія вибирає блискучі очі жертви. Але іноді вона помиляється, вражаючи струменем отрути металеву пряжку, ґудзик або браслет від годин, коли на них блискає сонячний зайчик. Видимо, кобра приймає їх за додаткові очі супротивника. Механізм вибризкування отрути аналогічний тому, що описаний вище для індійської кобри. При змісті в неволі цей процес був вивчений докладно; виявилося, що в момент «пострілу» трахея щільно замикається, щоб рух повітря не розбивало найтонші струмки отрути. При кожному «пострілі» вибризгивается в середньому 3, 7 мг отрути, причому черношейная кобра може в стані великого подразнення вистрілювати отрута до 28 разів підряд. При такій «кулеметній черзі» змія витрачає до 135 мг отрути – практично весь запас його, наявний в отрутних залозах. Виміру показали, що мускули, що видавлюють отруту із залоз, створюють миттєвий тиск до 1, 5 кг/див2.
У лісах і саванах Африки до півдня від Сахари живе чорно-біла кобра (Naja melanoleuca). Молоді особини цього виду мають вузькі білі смужки на темному тлі тулуба, а дорослі пофарбовані в темно-бурьш або чорний цвіт з металевим відливом. Черевна сторона жовтими, поцяткованими чорними плямами й смугами. Довжина дорослих особин – близько 2 м, зрідка до 2, 5 м. Ця змія звичайна лише в деяких лісових районах Центральної Африки, в інших частинах ареалу досить рідка. Відомий випадок, коли одна чорно-біла кобра, що втримувалася в зоопарку, прожила 29 років, розділивши з анакондою рекорд довголіття серед змій. Самки відкладають до 26 яєць.
Капская кобра (N. nivea) населяє пустельні-степові області Південної Африки до півдня від 20° ю.ш. Фарбування цієї змії одноколірна бурштиново-жовта, часто з коричневою поперечною смугою на нижній стороні шиї.
Дуже близька до дійсних кобр ошейниковая кобра (Hemachatus haemachatus), але вона виділяється в особливий рід по деяких важливих ознаках. Головна відмінність у тім, що в неї на верхній щелепі за отрутними іклами немає ніяких зубів (у дійсних кобр є 1-3 маленьких зуби). Невелика, близько 1, 5 ле, змія має сіруватий верх тулуба, по якому розкидані переривчасті косі-поперечні смуги. Нерідко зустрічаються дуже темні змії. Голова завжди чорна, низ шиї теж чорний, а нижче по череву розташовано кілька широких чорних і білих поперечних смуг, які добре видні, коли кобра стає в загрозливу позу. Вона, як і дійсні кобри, розширює шию, розводячи в сторони шийні ребра, але «каптур» її досить вузький. Живе в Південній Африці й одержала тут назву «спуй-сланг» за свою схильність до «плювання» отрутою. Змія робить це точно так само, як черношейная й індійська кобри. Вона винятково часто використає цей підступний прийом. Коли в зоопарку сидить свежепойманная ошейниковая кобра, що ще не звикла до настирливих відвідувачів, то огл
На відміну від дійсних кобр, ошейниковая кобра не відкладає яйця, а народжує живих дитинчат.
В Азії найближчими родичами кобр є бунгари, або крайти (рід Bungarus). Дванадцять видів бунгаров населяють велику територію від Південно-Східного Ірану через Індію й Південно-Східну Азію до Малайського архіпелагу. Бунгари – невеликі змії, довжиною близько 1, 5 ле, з тупозакругленной головою, що плавно переходить у тулуб, струнким тулубом і досить коротким хвостом. Тіло бунгаров тупотреугольное в поперечному перерізі, уздовж хребта звичайно піднімається кіль, утворений збільшеними шестикутними хребтовими чешуями. Отрутні зуби дуже невеликі, а за ними розташовані на верхній щелепі ще 1-3 неотруйних зуби. Всі бунгари – сутінкові й нічні змії й протягом дня ховаються в укриттях. Взагалі вони дуже потайливі, нерідко риються в підстилці і є щодо цього перехідною ланкою від наземних кобр до залозистих змій, що риють, і прикрашеним аспідам (див. нижче). Основу їжі бунгаров становлять дрібні види змій, а також ящірки й земноводні. Отрута бунгаров дуже ефективна й робить яскраво виражене нейротоксическое вплив. Всі бунгари яй
Самий звичайний вид бунгаров — стрічковий крайт, або пама (Bungarus fasciatus), що населяє Північно-Східну Індію, Бірму, Південний Китай, країни Південно-Східної Азії й Зондские острова. Доросла пама досягає довжини 150- 180 див, її тулуб покритий широкими жовтими й чорними кільцями. Спинний кіль у пами різко виражений і хвіст тупо закруглений. Живе як у сухих, так й у помірковано вологих місцях, але обов’язково з достатком нір, труску, чагарникових заростей й інших укриттів. Нерідко вона зустрічається на оброблених землях, у дворах й у будинках. Удень ховається в притулках, і якщо неї потривожити, то вона звичайно не кусається, а сворачивается в кільця, ховаючи голову усередину. Тільки сильне подразнення змушує змієві пустити в хід зуби. Однак серед ночі, під час активного життя змії, наступити на неї небезпечно – при цих обставинах укус досить імовірний. Пама, як, втім, і інші бунгари, при укусі не відразу відкидає голову назад, а, вцепившись зубами, кілька разів здавлює щелепи, як би «жує» видобуток або ворог
У неволі пама охоче поїдає змій (мідянок й ін.), убиваючи їх своєю отрутою. Навіть гадюка гине від укусу пами за кілька хвилин, у той же час укус гадюки, видимо, не впливає на паму.
В Індії й на Цейлоні звичайний індійський крайт (Bungarus caeruleus) — невелика, до 1, 5 м, змія з бурим або чорним тулубом, прикрашеним вузькими білими поперечними смугами, і з білим черевом. На відміну від пами, в індійського крайта слабко виражений спинний кіль і хвіст не тупозакругленний, а тонкий і загострений. Крайт водиться в сухих, богатих укриттями місцях, нерідко попадається в селищах і заповзає у вдома. Захищається, згорнувшись і сховавши голову від ворога, і дуже неохоче пускає в хід отрутні зуби. Тому що крайт дуже численний і живе в освоєних землях поблизу людських поселень, укуси людей трапляються відносно часто. Оскільки отрута в крайта дуже сильний (у залозах змії втримується до п’яти летальних доз отрути), те укуси його легко приводять до сумного результату. В Індії крайт коштує на вто ром місці після кобри по кількості смертних випадків серед населення.
На Індокитайському півострові й Больших Зондских островах розповсюджений жовтоголовий крайт (В. flaviceps) — самий великий вид, що досягає майже 2 м довжини. На Цейлоні, крім індійського крайта, зустрічається ще й цейлонський крайт, або каравала (В. ceylonicus). На сході Гімалаїв й в Ассамі живе чорний крайт (В. niger).
Подальший щабель еволюції в пристосуванні до нічному, що напівриє способу життя представляють в Азії залозисті змії (Maticora — 2 види) і прикрашені аспіди (Calliophis — 13 видів).
Дивна особливість будови залозистих змій полягає в надзвичайно сильному розвитку їхніх отрутних залоз. Ці залози далеко простираються назад, проникаючи в передню третину порожнини тіла й відтискуючи назад внутрішні органи. Серце залозистих змій зрушено майже до середини тіла. Значення такого розростання залоз поки залишається неясним.
Звичайна залозиста змія (Maticora intestinalis) населяє Таїланд, півострів Малакку, Зондские й Філіппінські острови. (Деякі вчені вважають філіппінських залозистих змій самостійним видом.) Мініатюрна змійка, довжиною близько 0, 5 м, має яскраве фарбування – уздовж спини проходить червона смуга, облямована чорним, а з боків – жовті смуги із чорною облямівкою.
Живе вона в умеренновлажних місцевостях, що поростили чагарником і деревами, і плазує серед труску, під суками, коріннями, між каменями або в норах і тріщинах ґрунту. Полює головним чином на карликових змій (каламарии). Отрута в залозистої змії дуже сильний, але кусає вона рідко, намагаючись піти від переслідувача або віджахнути його облудними рухами. Згорнувшись і пригорнувши голову до землі, змія піднімає нагору хвіст, пофарбований знизу в яскраво-червоний цвіт, і, зігнувши його, робить «випади» убік супротивника, як би маючи намір вкусити його. Описано випадок, коли доросла людина була укушен залозистою змією. Через дві години в нього з’явилося запаморочення і ядуха.
Двухполосая залозиста змія (Maticora bivirgata) поширена в Таїланді, Лаосі, Камбоджі, на півострові Малак-ка й Зондских островах. Вона помітно крупніше попередньої – більше 1 м у довжину.
Її тулуб зверху чорні-чорну-чорна-чорний-синювато-чорне з різко обкресленими світло-блакитними смужками по обидва боки спини, а із черевної сторони яскраво-червоне.
Прикрашені аспіди (Calliophis) — невеликі змії, довжиною близько 50 див, пофарбовані в різноманітні кольори яскравих сполучень із чорного, червоного й жовтого. Тринадцять видів прикрашених аспідів населяють Непал, Індію, Південний Китай, півострів Індокитай і Малакку, острови Суматру, Філіппіни, Тайвань і Рюкю. Всі вона ведуть потайливе життя, риючись у підстилці, ховаючись під коріннями дерев і каменями. Піймані прикрашені аспіди не намагаються вкусити, віддаючи перевагу пасивному захисту. Отрута цих змій сильнодіючий, але для людей вони не небезпечні, тому що в кожному разі маленький і вузький рот змії не дозволяє їй нанести ефективний укус великій тварині.
В Африці аспидовие широко освоїли різні екологічні ніші, пристосувавшись до деревного, водному й образа, що риє, життя. Предковие форми дійсних кобр (Naja), чисто наземні тварини, були вихідною групою, від якої в процесі еволюції відокремилися водяні кобри (Boulengerina), деревні кобри (Pseudonaje) і мамби (Dendroaspis), щиткові кобри (Aspide-laps) і африканські строкаті аспіди (Elaps й Elapsoidea).
Кільчаста водяна кобра (Boulengerina annulata) відрізняється щільною статурою, у неї невелика голова й маленькі очі. За отрутними іклами на верхній щелепі розташовано кілька маленьких зубів. Пофарбована зверху в жовтувато-коричневий цвіт із широкими чорними кільцями поперек тулуба. Ця змія населяє більші ріки й озера Екваторіальної Африки від Камеруну й Габону до озер Танганьїка й Ньяса. Харчується майже винятково рибою. Інший, близький вид водяної кобри (В. christyi) живе на заході Конго.
Деревні кобри (Pseudonaje) живуть у лісах Екваторіальної Африки. Це великі змії з вугільно-чорним фарбуванням спини й із чорними облямівками черевних щитків. Верхня щелепа деревних кобр, крім отрутних іклів, несе ще 2-4 маленьких суцільних зуби. Західна деревна кобра (Pseudonaje nigra) поширена від Сьєрра-Леоне до Того, а східна (P. goldi) – від Нігерії до Уганди й на південь до Анголи.
П’ять видів мамб (Dendroaspis) живуть у всіх лісових областях Африки до півдня від Сахари. Довгі й стрункі, тонко-хвостие змії з вузькою витонченою головою й великими очами пристосовані до деревного способу життя. На верхній щелепі в них тільки два дуже довгих отрутних ікла. На нижній щелепі два передніх зуби сильно збільшені, що допомагає їм утримувати видобуток у висячому положенні, коли доводиться поїдати її на галузях дерева. Їжу становлять дрібні хребетні – птаха, ящірки, гризуни. Отрута в мамб винятково сильний й убиває дрібного гризуна за кілька секунд. Людина може загинути від укусу мамби протягом напівгодини. Ці змії надзвичайно спритні, швидкі й кусають звичайно без попередження. Крім того, фарбування їх, як правило, прекрасно гармоніює з навколишнім оточенням, і тому дуже легко, не помітивши, підійти впритул і навіть зачепити мамбу, притаившуюся в галузях. Все це породжує великий й, можна сказати, досить обґрунтований страх серед місцевого населення. Однак численні розповіді про нав
Сама велика із цих змій — чорна мамба (Dendroaspis polylepis), що досягає більше 4 м довжини. Дорослі особини пофарбовані зверху в темно-коричневий або чорний цвіт, а черевна сторона в них ясно-коричнева або грязно-біла. Молоді екземпляри мають зелене фарбування. Чорна мамба поширена від Сенегалу до Сомалі й від Ефіопії до Південно-Західної Африки. Однак вона не проникає в тропічні дощові ліси басейну Конго. Ця змія менше інших видів пристосована до життя на деревах і тримається звичайно серед розрідженої деревної або чагарникової рослинності. Будучи роздратована або потривожена, чорна мамба широко роззявляє впасти, використовуючи це як загрозливий прийом.
Узкоголовую мамбу (Dendroaspis angusticeps) часто називають ще зеленої мамбой. Але від останньої назви доводиться відмовитися, тому що всі 4 види, крім чорної мамби, мають зелене фарбування й, крім того, по-латинському «зеленої» називається інший вид мамби. Узкоголовая мамба значно менше чорної, звичайно не більше 2 м довжини. Фарбування тулуба як у молодих, так й у дорослих особин равномернозеленая з жовтуватими краями лусочок, а черево зеленувато-жовтого цвіту. Ця змія живе в лісах Східної Африки від Кенії до Наталя й на острові Занзибар.
У дощових лісах Екваторіальної Африки від Гвінеї до Анголи й у районі великих озер — Танганьїки й Вікторії живе мамба Джемсона (Dendroaspis jamesoni). Ця двометрова змія має зелене фарбування з домішкою коричневих і чорних тонів, хвіст її чорний або зелений-зелений-чорно-зелений. Західна мамба (D. viridis) пофарбована в зелений цвіт з темними облямівками луски. Вона водиться в Західній Африці й на острові Сан-Томе. Як з’ясувалося, це не строго лісова змія. Її можна зустріти як у лісі, так і на відкритих місцях. Нерідко вона відвідує селища в пошуках гризунів, і неї ловлять на дорогах, у водостічних канавах і навіть усередині будинків.
Два види щиткових кобр (Aspidelaps) поширені в піщаних пустелях Південної Африки до півдня від 15° ю.ш. З них частіше зустрічається звичайна щиткова кобра (Aspidelaps scutatus), длиною близько 1 ле, світлого жовтувато-сірого фарбування. Щиткові кобри – тварини, що риють, і у зв’язку із цим голова виглядає дуже своєрідно. Межчелюстной щиток величезний, попереду косо зрізаний, а позаду розширений, і його бічні краї виступають поверх рила. Подібна особливість будови утворилася незалежно в змій, що риють, з різних сімейств.
Особливого згадування заслуговують африканські строкаті аспіди (Elaps lacteus й Elaps dorsalis). По їхньому родовому імені одержало назву все сімейство аспидових. На жаль, через плутанину в номенклатурі більше ста років назва Elaps застосовували до американських кораловим аспідам (рід Micrurus), а африканських строкатих аспідів називали Нотоrelaps. ЦЕ непорозуміння потрібно завжди мати на увазі при читанні літератури. Строкаті аспіди — маленькі змії, їхній тулуб перехоплений широкими чорно-білими кільцями. Вони живуть лише на самому півдні Африки й ведуть потайливий, напівпідземний спосіб життя. Дуже близький до строкатих аспідів підв’язковий аспід (Elapsoidea sundevallii), розповсюджений по всій Африці до півдня від 15° с. ш. й утворюючий більше десяти підвидів.
Американські аспидовие утворять компактну, морфологічно й екологічно досить однорідну групу. Тут сформувалися тільки три роди – аризонский аспід (Micruroides – 1 вид), стрункі аспіди (Leptomicrurus – 2 види) і коралові аспіди (Micrurus -48 видів).
Всі американські аспіди ведуть потайливе життя, удень ховаються в підстилці, під коріннями або зариваються в землю, а полюють по ночах, поїдаючи дрібних змій, ящірок, земноводних і гризунів. Отрута цих змій досить сильний, з яскраво вираженим нейротоксическим впливом, але більшість аспідів не небезпечно для людини, тому що вони дуже рідко пускають у хід зуби – для захисту від великих тварин. Крім того, рот їх слаборастяжим, а зуби малі, так що ймовірність ефективного укусу надзвичайно мала.
Аризонский аспід (Micruroides euryxanthus) — мініатюрна змійка, довжиною близько 40 див, її фарбування складається із чередующихся чорних, жовтих і червоних кілець. Важлива особливість у будові зубного апарата цієї змії – наявність маленького зуба на верхнечелюстной кістки за отрутним іклом. Живе в пустельних місцевостях на південно-заході США й на півночі Мексики. При небезпеці, будучи потривожена, ця змія набирає в легені повітря й ритмічно видихає його, видаючи серію звуковЪЪ, що ляскають, що швидко чергуються.
Стрункі аспіди (рід Leptomicrurus), що живуть у західній частині басейну Амазонки, відрізняються особливо тонким і витонченим тулубом. У верхній щелепі цих змій є тільки 2 отрутних зуби. Ошейниковий стрункий аспід (Leptomicrurus collaris) пофарбований зверху в чорний цвіт, і лише на шиї й на хвості в нього є по яскраво-жовтому колечку. Хвіст у змії короткий і притуплений, що в сполученні з жовтими колечками створює разючу подібність переднього й заднього кінців тіла. Ця подібність використається змією у хвилини небезпеки: сховавши голову під кільця тіла, вона піднімає хвіст і загрозливо погойдує їм, як би збираючись вкусити. Таким чином, на випадок нападу ворогові підставляється найменш коштовна частина тіла.
Коралові аспіди (рід Micrurus) — невеликі змії довжиною звичайно менш 1 ле з вальковатим тулубом, маленькою й притупленою головою, коротким хвостом. Рот у цих змій порівняно невеликий і слаборастяжимий. Верхня щелепа збройна лише двома маленькими отрутними зубами.
Коралові аспіди ефектно пофарбовані, тіло їх оперезане чорними, червоними й жовтими кільцями в різних сполученнях.
Звичайний кораловий аспід (Micrurus corallinus) досягає довжини не набагато більше 0, 5 ле. У його фарбуванні характерне чергування широких червоних і більше вузьких чорних кілець, відділених друг від друга тонкими ясно-зеленими смужками. Цей вид живе в лісах Східної Бразилії, на південь до плато Мату-Гросу, і веде потайливий, нічний спосіб життя. При змісті в неволі виповзає з укриттів тільки по ночах, улюблений корм його – дрібні ящірки. Змія линяє близько 6 разів у рік, охоче й часто п’є, але у воду не спускається.
Арлекиновий аспід (М. fulvius) — одна з великих змій свого роду, що досягає майже 1 ле довжини, поширена на північ далі всіх аспидових Америки. Її ареал охоплює північний схід Мексики й південно-східну частину США, на північ до штатів Індіана й Кентуккі. Розцвічення тіла цієї змії складається із широких червоних і чорних кілець, відділених друг від друга вузькими жовтими кільцями.
Ця змія становить відому небезпеку, тому що при своїх значних розмірах вона може без праці вкусити людини. При укусі аспід міцно вцепляется зубами й сильно стискає щелепи. Відсоток смертельних исходов від укусів арлекинового аспіда досить великий. Якщо не прийняти необхідних мір, то людина вмирає звичайно через 20- 24 години після укусу. Отрута аспіда впливає головним чином на нервову систему (параліч, колапс), пухлини ні, але в області укусу виникає різкий біль.
Кобровий аспід (Micrurus frontalis) живе на південно-заході Бразилії, в Уругваєві, Парагваєві й на півночі Аргентини, розмір його небагато більше 0, 5 ле. Кожне широке чорне кільце на його тілі розбито двома досить широкими ясно-жовтими кільцями. Широкі червоні кільця залишаються суцільними. Кобровий аспід при захисті від ворогів завжди ховає голову, а задню частину тіла уплощает і піднімає вертикально, згорнувши короткий хвіст у кільце.
,
Стрічковий кораловий аспід (М. lemniscatus) живе в Бразилії, на півночі Південної Америки й на острові Тринідад. Він пофарбований подібно з кобровим аспідом, але жовті смуги, що розбивають чорну стрічку, у нього набагато більше вузькі. Цей вид – один із самих звичайних аспідів на півдні Бразилії. Він має в місцевих жителів своя назва – ибибобока, що вже проникнуло й у наукову літературу. Самий великий з американських аспідів – гігантський кораловий аспід (М. spixi), що досягає довжини 1, 5 ле. Він живе в басейні Амазонки.
Всі інші коралові аспіди (більше 40 видів) поширені в Центральній і Південній Америці, від Мексики на півночі до Уругваю на півдні. Особливим видовим багатством аспідів відрізняються країни Центральної Америки.