ПІДРОДИНА ТОЛСТОГОЛОВИЕ ЗМІЇ (DIPSADINAE)

Поєднує близько 60 видів, розповсюджених у Південній і Центральній Америці, а також у Південно-Східній Азії й Східній Індії. Всі вони характеризуються дрібними й середніми розмірами (не понад 1 м у довжину), щільним і струнким тулубом, довгим хвостом і дуже короткою товстою головою. У зв’язку з харчуванням винятково дрібними безхребетними права й ліва половини нижньої щелепи цих змій загубили рухливість, жорстко з’єднані один з одним і нездатні розсовуватися в сторони. Властива всім наземним зміям борозенка на підборідді відсутня, а покриваючі його великі луски щільно налягають один на одного краями. Задній зуб з кожної сторони верхньої щелепи сильно подовжений і злегка загнуть назад.
Толстоголовие змії спеціалізувалися на харчуванні майже винятково слизнями й равликами. Якщо перші поїдаються без утруднення, то витяг молюсків з раковин доставляє зміям багато турбот. Хижак уводить тверду нижню щелепу в устя раковини, рухом у довжину встромляє довгі, вигнуті зуби в передню частину тіла молюска й, поступово переборюючи опір равлика, за допомогою особливих жувальних рухів витягає її назовні.
Деякі види цих змій цікаві тим, що у випадку небезпеки падають із дерев або кущів на землю й завмирають, стаючи схожими на суху гілку. В Америці – від Південної Мексики до Північної Аргентини – толстоголовие змії представлені головним чином численними видами роду Dipsas. У східній півкулі поширені 2 роди: Pareas й Aplopeltura, яких останнім часом виділяють в особливу підродину Pareinae.