ПІДРОДИНА ПОМИЛКОВІ ВУЖІ (BOIGINAE)

Підродина так званих помилкових, або підозрілих, вужів (Boiginae) характеризується наявністю спеціальних ядопроводящих зубів і пов’язаної з ними залози, що виробляє отрута. У цих змій відігнуті назад задні верхнечелюстние зуби значно збільшені й відділені від інших більш-менш широким беззубим проміжком. По передньому краї їх проходить борозна, що служить для проведення отрути в ранку в момент укусу. Отрута цих змій вибірково діє лише на дрібних тварин, якими вони харчуються, і безпечний для великих тварин і людини. Це зв’язано не тільки з малою його токсичністю, але також і з тією обставиною, що отрутні зуби розташовуються далеко в глибині пасти й можуть вражати лише видобуток, що перебуває в роті. При цьому змія змушена завжди широко розкривати рот. Проте деякі найбільш великі види помилкових вужів становлять небезпеку й для людини. Серед численних видів цієї підродини зустрічаються як наземні, так і деревні змії.
ДО роду кошачих змій (Telescopus) ставляться середнього розміру змії з різко відмежованої від шиї головою й злегка стислим з боків тулубом, покритим гладкою лускою. Зіниця очей вертикальний. Зуби верхньої щелепи поступово зменшуються по напрямку назад, однак на задньому кінці щелепи сидять два більших борознистих отрутних зуби. Відомо 10 видів, розповсюджених у Південній Європі, Південно-Західній Азії й Африці. Два з них зустрічаються в СРСР.
Котяча (Telescopus fallax) у довжину досягає 1 м, але звичайно не перевищує 70 див. Луска навколо середини тулуба розташована в 19, рідше в 21 поздовжній ряд. Фарбування верхньої частини тіла сірого, темно-сірого або розоватого цвіту. Уздовж хребта в один ряд розташовуються великі, часто косі, чорні, буруваті, зрідка жовтувато-коричневі плями, простір між якими світліше, ніж боку тулуба. Такого ж типу, але більше дрібні плями або смужки розташовуються на боках тулуба в проміжках між спинними плямами. Черево густо поцятковане темними цятками й цяточками, низ голови білий. Райдужна оболонка очей у живих особин золотаво-жовтого або розоватого цвіту.
Поширена на Балканському півострові, островах східної частини Середземного моря, у Малій Азії, Сирії, Іраку, Ірані. У СРСР зустрічається в Грузії, Вірменії, Азербайджані й Дагестані. Поселяється в сухими, покритими каменями місцях, на скелястих схилах гір, що іноді заросли степовою або напівпустельною рослинністю. Нерідка в занедбаних будівлях і всіляких руїнах. Охоче селиться в очеретяних покрівлях жител, за що одержала в місцевих жителів назва будинкової змії. Ховається у всіляких тріщинах, порожнечах і щілинах, у тому числі й під корою дерев.
Активна в сутінках і вночі, особливо в жарка пора року; в інші сезони зустрічається й удень. Чудово лазает і легко піднімається по вертикальних площинах. Харчується ящірками й птахами, особливо пташенятами, яких дістає із гнізд. Схоплену ящірку швидко обвиває одним або двома кільцями тіла й стискає. Смерть жертви наступає, видимо, не стільки від ядухи, скільки в результаті дії отрути, згубного для дрібних тварин. Для людини укус котячої змії безпечний.
Загрозлива поза цього виду досить своєрідна: задню частину тіла розсерджена змія збирає в щільний клубок, а круто вигнуту передню частину його різко піднімає під кутом догори. У такому положенні котяча змія беззвучно або з коротким шипінням робить швидкі кидки убік ворога.
Іранська котяча змія (Telescopus rhinopoma) відрізняється від попереднього виду одноколірних, позбавлених плям і крапин сіро-сталевим черевом. Тулуб зверху блакитнувато-сіре з косо розташованими поперечними рудуватими плямами. Живе в Ірані, Синде й Белуджистане; кілька екземплярів знайдено в Південній Туркменії, на границі з Іраном.
В ящеричних змій (Malpolon) верхня поверхня морди від ніздрів до рівня очей помітно ввігнута, а її верхне-боковой край більш-менш приострен і злегка нависає над переднім кутом ока. Ока відносно великі, із круглою зіницею. Голова слабко відмежований від шиї, тіло круглою, покритою гладкою лускою, на якій у дорослих особин помітні поздовжні жолобки. Верхнечелюстние зуби дрібні, і лише 1-2 самих задніх борознистих зуби різко збільшені. Відомо всього 2 види, розповсюджених у Південній Європі, Південно-Західній Азії й Північній Америці.
Звичайна ящеричная змія (Malpolon monspessulanus), що живе в Південній Європі, Північно-Східній Африці, Передньої й Малої Азії, а на території СРСР у Закавказзі, Ставропольському краї, Грозненської й південної частини Астраханської області. Велика, до 170 див довжиною, змія має одноколірну сірувато-маслинову з поздовжніми смугами спину й жовте, звичайно одноколірне, рідше з коричневими витягнутими уздовж плямами черево.
На Кавказі типовими місцями перебування ящеричной змії є сухі кам’янисті місця з нерівним порізаним рельєфом і достатком великих уламків гірських порід, що руйнуються. Заходить також у сади, виноградники й на посіви. Може бути зустрінута й на закріплених пісках, і в степу. Притулками служать звичайно нори гризунів, простору між каменями, щілини в складені з каменів заборах і стінах.
У літню пору ведуть сутінковий спосіб життя, з’являючись на поверхні лише ненадовго до заходу сонця. Навесні й восени, а також у похмуру погоду активні й у денний час. Надзвичайно живі, спритні й обережні тварини. Перш ніж вийти з нори, змія висуває голову, піднявши її, довго оглядається по сторонах і тільки після цього поступово виповзає назовні. У випадку небезпеки стрімко й безшумно рятується втечею й, прослизнувши з розгону під камінь або в нору, негайно свертивается там у клубок. Якщо ж відрізати їй шлях до відступу, змія поводиться дуже агресивно: голосно й тривало сичить, люто кусається й може робити невеликі стрибки убік ворога.
Дуже своєрідна також спостережувана в ящеричних змій манера робити час від часу змащення свого черева секретом носової залози, що виділяється через протоку на передне-боковой поверхні морди. Для цієї мети змія встановлює черево перпендикулярно до субстрату й швидко зверху вниз проводить головою уздовж кожного черевного щитка, продовжуючи ці рухи до самого кінчика хвоста. Пахучий слід, що залишає змією на субстраті, служить, очевидно, для виявлення зміями один одного.
Харчуються дрібними гризунами, ящірками й зміями. Полюють як активно переслідуючи видобуток, так і підстерігаючи неї. Коли відстань до видобутку дозволяє напасти, змія робить блискавичний кидок, викидає вперед голову й кусає, одночасно обвиваючи жертву трьома кільцями свого тіла. Позбавивши її можливості втекти й активно пручатися, змія відкидає голову назад, майже вертикально розкриває впасти й кусає вже більш глибоко й тривало, пускаючи в хід задні отрутні зуби.
У ящірок і дрібних гризунів смерть від отрути наступає через кілька хвилин. Тоді змія розпускає кільця, вивільняючи свою жертву, і спокійно заковтує її з боку голови.

Дія отрути цієї змії на людину мало вивчено. Більшість дослідників сходиться на тім, що змія безпечна для великих ссавців і людини в силу чисто механічних труднощів при використанні задніх отрутних зубів і малої токсичності отрути.
До ящеричним змій дуже близький рід піщаних змій (Psammophis), близько 15 видів яких поширене в Африці, Південної, Південно-Західної й Середньої Азії. Характеризуються довгим і дуже тонким, але надзвичайно щільним, як би «дротовим» на дотик тулубом і слабко відмежованої від шиї вузькою головою. Як й у ящеричних змій, верхня поверхня морди ввігнута або несе поздовжній жолобок посередине.
Фарбування верхньої сторони тіла переважно жовтувато-палева, «пустельна». Тісно пов’язані з піщаними пустелями й напівпустелями.
Стріла-змія (Psammophis lineolatus) широко поширен у пустелях і напівпустелях Казахстану, Середній Азії, Центральній Азії, Північного Ірану, Афганістану й Східного Закавказзя. Довжина тіла її досягає 90 див. Фарбування верхньої сторони маслиново-сірого, піщаного або бурувата, причому краю луски небагато світліше їхньої середини. З боків хребта тягнуться дві поздовжні смуги темного цвіту, по однієї трохи більше світлій смужці є на боках тіла. Проміжок між бічною й спинною смугами на голові й шиї жовтий або жовтогарячий.
Тримається стріла-змія на пісках, кам’янистих або глинистих схилах з рідким чагарником, нерідко зустрічається на горах і солончаках. Особливо численна в заростях саксаулу. Місцем укриття служать нори гризунів, тріщини в ґрунті, купи каменів. У цих же притулках змії зимують, а також проводять самі жаркі місяці (у південній частині ареалу) у літньої спячке.
Своя назва стріли-змія одержала за надзвичайну стрімкість рухів. За повзучою великою змією, пише В. Н. Шнитников, людині доводиться бігти із сильною напругою, і вона нерідко встигає врятуватися навіть на відкритому місці. Пересування великої стріли-змії робить таке враження, начебто вона рухається за допомогою якогось схованого механізму, а не силами самої тварини, – настільки не відповідає швидкість рухів тим ледь помітним рухам тіла, які його в дійсності викликають. Здається, що змія, випрямившись, сковзає по землі зовсім незалежно від себе.
Стрімкість рухів стріли-змії породили стародавню туркменську легенду про те, що вона може «раптово вбивати людей, коней, верблюдів і мулів, одним стрибком простромлюючи їм серце».
Стріла-змія прекрасно лазает і нерідко рятується на галузях від погоні. Завдяки заступницькому фарбуванню й тонкомутелу виявити її навіть серед рідких галузей саксаулу буває дуже важко. На галузях же змії рятуються й від денної жари, тому що на деякій відстані від розпеченої поверхні ґрунту температура значно нижче. Висота стрибків швидко, що рухається стріли-змії, досягає 30-40 див.
Піймана тварина енергійна намагається звільнитися, але кусається порівняно рідко. Узята в руки, напрягшая м’яза змія незвичайна на дотик: створюється враження, що в її дуже щільне й тонке тіло вкладений пружний дріт. Може піднімати тулуб вертикально нагору більш ніж наполовину своєї довжини й у висячому положенні витягатися горизонтально на 35-40 див. Навіть у спокійному стані, відпочиваючи або гріючись на сонце, стрілу-змія воліє розпрямляти тіло, а не скручуватися в клубок.
Їжу стріли-змії становлять винятково ящірки: круглоголовки, ящурки, агами. Полює вона підстерігаючи або скрадаючи видобуток й, коли остання виявиться досить близько, робить стрімкий, тільки-но вловимий для ока кидок, обвиваючи жертву декількома кільцями свого тіла. Після того як ящірка міцно схоплена, у справу пускаються отрутні зуби. Широко роззявивши впасти, змія кусає жертву за шию, міцно стискає щелепи й послабляє хватку лише тоді, коли опір видобутку слабшає. Параліч від отрути навіть у великих ящірок наступає вже через кілька секунд після укусу. Після цього стріли-змія розпускає кільця й, облизавши видобуток, не кваплячись проковтує її. Дрібні й молоді змії нерідко годуються великими комахами.
Укус стріли-змії для великих ссавців і людини зовсім нешкідливий.
Яйця в кількості 2—6 штук відкладаються самками в червні — липні, молоді лупляться в серпні.
Інший вид цього роду — зеринге (Psammophis schokari) населяє пустелі Північної Африки й Західної Азії до Ірану включно; кілька екземплярів цього виду було знайдено в останні роки в Південній Туркменії. У довжину зеринге досягає 90 див і дуже схожа по зовнішньому вигляді й способу життя на стрілу-змію.
Рід бойг (Boiga) поєднує близько 25 видів, більшість із яких живе в Південній і Південно-Східній Азії й по 2 види в Африці й Австралійській зоогео-графической області. Це середнього або великого розміру змії з головою, різко відмежованої від шиї, укороченою мордою й помітно стислим з боків струнким подовженим тулубом. Очі більші, з вузькою вертикальною зіницею. Луска гладка, уздовж хребта тягнеться один ряд помітно розширених луски, що добре відрізняються по розмірах від луски, що покриває іншу поверхню спини й боків тіла.
Бойги ставляться до найбільше широкораспространенним змій, що ведуть деревний і напівдеревний спосіб життя. Активні винятково вночі, харчуються ящірками (особливо деревними), птахами, іншими зміями, дрібними ссавцями. Розмножуються відкладаючи яйця, причому два індо-малайських види (Boiga drapiezii й Boiga jaspidea) відкладають яйця в гніздах деревних термітів.
Один вид — індійська бойга (Boiga trigonatum) зустрічається в південних районах Середньої Азії, а поза межами нашої країни живе в Індії, на Цейлоні й в Ірані. Це середнього розміру змія (звичайно не досягає довжиною 1 м) зверху жовтувато-маслиновий або бурувато-сірий кольори з нечітким хвилястим малюнком на спині. Голова чорна із синюватим відливом. Добре відрізняється від всіх інших наших змій розширеним рядом луски, які тягнуться уздовж хребта.
У Південній Азії бойга — типовий мешканець чагарникових і деревних заростей. У Середній Азії й Белуджистане вона веде наземний спосіб життя, зустрічаючись як у піщаних і кам’янистих пустелях, так й в оазисах серед населених пунктів. Дуже рухлива й швидка тварина, що однаково спритно пересувається серед галузей і на землі. Харчується дрібними хребетними, котрих здавлює кільцями свого тіла й паралізує отрутою. Її улюблену їжу становлять ящірки, рідше поїдає птахів і дрібних звірків.
Потривожена людиною бойга поводиться вкрай войовничо: вона піднімає нагору голову й передню третину тіла, а лежачу на землі частина тулуба звиває вісімкою; убік ворога випливають кидки головою із широко роззявленою пащею, які супроводжуються шипінням і частими коливальними рухами хвоста. При спробі піймати змію вона люто пручається й дуже схильна кусатися. Для людини укус бойги нешкідливий.
Уленбуронг, або мангрова змія (Boiga dendrophila), досягає в довжину 2—2, 5 м і відрізняється дуже гарним фарбуванням. Зверху вона блискучого чорно-синього цвіту, по якому контрастно виділяються яскраво-жовті вузькі поперечні кільця, звичайно розділені на середній лінії спини; черево зеленувате. Поширено цю змію на Малайському півострові, в Індокитаєві, на Зондских і Філіппінських островах.
Зустрічається в низинних джунглях і болотистих мангрових заростях. Дуже агресивна й легко переходить у напад. Загрозлива поза цієї змії досить точно імітує поводження небезпечних отрутних змій: подібно кобрі, вона свертивается «тарілкою», високо піднімає нагору голову, а також роздувається й уплощает шию.
Харчується дрібними ссавцями, включаючи кажанів, птахами, ящірками, жабами й зміями. Описано випадки, коли уленбуронг заковтував змій, рівних йому по величині.
Африканський бумсланг (Dispholidus ty-pus) — один з деяких представників заднебороздчатих змій, що можуть становити небезпеку для життя людини. Ця струнка, з короткою головою, подовженим тілом і хвостом змія досягає 1, 5-2 м довжини. Фарбування дуже мінливе. Верхня сторона тіла буває зовсім зелена або зелена із чорними смугами й плямами, маслинова, коричнева або зовсім чорна; черево звичайно жовтувате або зелений-зелене-жовтувато-зелене.
Розповсюджений у Південній і Південно-Західній Африці, де дуже звичайний, а місцями й численний. Тримається головним чином у чагарникових заростях з домішкою деревної рослинності, особливо мімоз й акацій. Ці змії прекрасно лазают і настільки добре імітують своїм тілом гілки, що відомі випадки, коли на них сідали уведені в оману птахи. Настільки ж спритний бумсланг і на землі, куди нерідко опускається в пошуках видобутку або для откладки яєць.
Улюблену їжу цієї змії становлять деревні ящірки, особливо хамелеони, пташенята і яйця. На землі полює за ящірками, іншими зміями й жабами, не відмовляючись також від великих гусениць і личинок комах. Чекаючи птахів на деревах, бумсланг годинниками лежить зовсім нерухомо серед сучків і листів. Коли птах сідає поблизу, змія стрімко викидає передню частину тулуба, і перш ніж жертва встигає отямитися, вона вже буває схоплена зубами хижака. Спроб здавити й удержати кільцями свого тіла жертву, що виривається, бумсланг не робить; через дві-двох-одну-дві хвилин видобуток виявляється паралізованої отрутою й змія її спокійно проковтує.
Помітивши бумсланга у свого гнізда, птаха звичайно здіймають тривогу, на їхні голоси злітаються інші пернаті й із тривожними лементами літають навколо грабіжника. Це мало турбує змієві – піднявши голову й додавши тілу зручний кут для кидка, вона зберігає повну нерухомість, але коштує необережному птахові занадто наблизитися, як змія її схоплює на лету.
Яйця в числі 12—23 штук самки відкладають на землі, або в густих сплетеннях деревних крон, у дуплах дерев, пташиних гніздах.
У цей час достеменно відомо кілька смертних випадків у результаті укусу цієї змій. Один з найбільш трагічних випадків відбувся в 1957 р., коли від укусу бумсланга загинув великий американський зоолог, фахівець із плазунів Карл Патерсон Шмидт. Збереглися докладні записи розвитку послідовних симптомів отруєння, які вчений вів до останніх годин життя. Поряд із цим є безліч прикладів, коли в подвергшихся нападу бумсланга людей ніяких дурних наслідків не відзначалося.
Маючи справу з людьми й великими тваринами, бумслангу по чисто механічних причинах важко нанести смертельний укус. Тому число нещасних випадків із цією змією дуже невелико. Якщо ж отрута все-таки потрапила в кров, він негайно починає свою руйнівну роботу. Проведені досвіди показали, що всі укушенние бумслангом кури й качки гинули не пізніше чим через 20 хвилин, причому перші ознаки отруєння, що супроводжуються паралічем, проявлялися вже в перші дві-три хвилини після укусу. Отрута цієї змії діє на піддослідних птахів швидше, ніж отрута кобри, і значно більше токсичний, чим отрута африканської гадюки.
Небезпека зустрічі з бумслангом трохи зменшується тим, що ця змія мирної вдачі, при зустрічі з людиною завжди намагається зникнути, і потрібно прикласти спеціальне зусилля, щоб привести її в агресивний настрій. Розсерджений бумсланг піднімає вертикально нагору передню частину тіла й сильно роздмухує шию.
Прикрашені деревні змії (Chrysopelea), безсумнівно, є одними із самих чудових представників класу плазуючих. Як й інші змії, що пристосувалися до життя в кронах дерев, вони володіють струнким, дуже витягнутим у довжину тілом і довгим хвостом. Голова їх зверху сплощений, ока більші й круглі. Луски тулуба довгі й вузькі, черевні й хвостові щитки постачені з боків гострим поздовжнім кілем, що допомагає при лазании. Фарбування надзвичайно яскрава й строката, що робить їх непомітними серед пронизаних сонячними променями сплетень листів, гілок, ліан, лишайників і цветов-эпифитов.
П’ять видів прикрашених деревних змій поширено майже у всій південній і південно-східній частині материкової й острівної Азії.
Одна із самих цікавих особливостей цих змій полягає в їхній здатності до планіруючого польоту, добре відомому в деяких інших деревних тварин. Перед стрибком змія свертивается спіраллю, потім, різко розгорнувшись, кидає своє тіло в повітря й, витягнувшись зовсім прямо, подібно пущеної із цибулі стрілі, швидко й плавно переноситься на розташовану нижче гілку або сусіднє дерево. Крім того, вона може пересуватися із сука на сук серією коротких стрибків або робити більше тривалий «політ» з вершин високих дерев. У спеціально проведених досвідах середнього розміру змія, стрибнувши з висоти людської руки, опустилася на землю на відстані 6, 5 ле, а інша тварина легко «перелетіло» з підвіконня на гілку розташованого в 2, 5 ж від вікна дерева.
Секрет їхнього планування полягає в тім, що змія в момент стрибка сплющує тіло в горизонтальній площині й сильно втягує живіт між бічними кілями у вигляді поздовжнього жолоба. Ефект виходить той же, що й при польоті розщепленого надвоє порожнього стовбура бамбука або легкої трубки, що плавно сковзають у повітрі.
В звичайної прикрашеної змії (Chrysopelea ornata) верхня половина тулуба звичайно чорна або темно-коричнева із дрібними жовтими плямами або смугами; на середині спини є зелені або яскраво-червоні четирехраз-дельние плями, схожі на листи конюшини. Живіт зеленувато-жовтий, однотонний або із чорними плямами. Довжина тварини досягає 1, 5 м.
Поширена на Малайському півострові, Філіппінських і Зондских островах до Целебесу включно. Живе серед густої деревної рослинності, але іноді зустрічається на дахах і горищах житлових будинків і руїнах стародавніх храмів. Активна в денний час, харчується деревними ящірками, жабами, птахами. Слабка отрута прикрашеної змії здатний паралізувати опір схопленої ящірки, але для людини він зовсім нешкідливий. При пійманні запекло пручається, дуже агресивна й у неволі не піддається прирученню. Самки відкладають по 5-12 яєць.
В плетевидних змій, або плетевидок (Dryophis), 8 видів яких широко поширено майже по всій Південній і Південно-Східній Азії, тіло й хвіст непропорційно тонкі: при довжині 1 м або більше товщина змії не перевищує товщину звичайного олівця. Голова вузька, попереду сильно витягнута й загострена, а в деяких видів межчелюстной щиток рухливий, так що кінець морди може перетворюватися як би в рухливий хоботок. Луски на тілі гладкі, дуже вузькі, черепицеобразно щільно налягають один на одного. Очі більші, зближені між собою, з вузькою горизонтальною зіницею. Зір у плетевидок У порівнянні з іншими зміями дуже гостро, що в сполученні з великою рухливістю голови забезпечує твариною гарний огляд в усі сторони. Фарбування тварин хоча й дуже яскрава, але матова, без блиску. Один-два сидячих у верхній щелепі зуба різко збільшені й виконують функцію іклів; добре розвинені й задні борознисті зуби.
Все життя цих змій протікає в кронах дерев, де вони чудово спритно й швидко сковзають по галузях і ліанам, на землі ж повільні й безпомічні. Деякі види добре плавають і поринають, Переміщаючись із гілки на гілку або схоплюючи видобуток, вони можуть тримати у висячому положенні майже половину свого тіла, що у напруженому стані труд-носгибаемо й щільно на дотик. Плетевидки рідко свертиваются на деревах кільцями, а звичайно розташовуються на галузях вільними петлями, іноді фестонами свешиваясь униз. Завдяки прийнятій позі, заступницькому фарбуванню й формі тіла що затаїлися плетевидки зовсім зливаються із тлом і непомітні серед листя.
Всі плетевидки живородящи, що також варто розглядати як пристосування до деревного способу життя. Харчуються ці змії деревними ящірками, жабами, дрібними птахами й кажанами. Активні тільки у світлий час доби.
Длиннорилая плетевидка (Dryophis паsutus), що досягає 1, 5 м довжини, що живе на Цейлоні, в Індії й на Зондских островах, пофарбована зверху в або жовто-зелений цвіт з бархатистим відтінком; різко виражена поздовжня смуга, що тягнеться з боків тіла від шиї до хвоста включно, різко відокремлює насичене фарбування верхньої сторони від блідого, жовто-зеленого фарбування нижньої сторони тіла. Низ голови порцеляново-білий, уздовж черева тягнуться дві паралельні жовто-зелені смуги. Кінець морди в цієї змії витягнуть у короткий рухливий хоботок.
Порівняно малорухомі змії, що предпочитают ловити свій видобуток підстерігаючи або скрадаючи, але ніколи не переслідуючи неї. Піднявши тонку шию вертикально нагору й нагнувши голову під прямим кутом до неї, голодна змія уважно оглядає лежаче навколо сплетення листів і галузей; язик при цьому перебуває в безперервному швидкому русі. Помітивши ящірку, плетевидка дуже повільно опускає вниз передню частину тіла, не зводячи з видобутку очей. Час від часу вільно, що свешивается частина, її тіла робить маятникообразние хитання, причому голова змії усе більше й більше наближається до жертви, поки не виявиться від її на відстані, приблизно рівному ширині руки. Тоді хитання припиняються, треба різкий кидок головою, і ящірка виявляється схопленої й негайно піднятої в повітря. Проміжок часу від того моменту, як змія намітила жертву, і до її схоплювання іноді рівняється 20-30 хвилинам; це показує, як повільно й поступово, не видаючи себе квапливим рухом, діє хижак.
Свою жертву плетевидки завжди безпомилково схоплюють за зашийок або передню частину спини. Пійманий видобуток змія тримає у висячому положенні протягом усього часу проковтування. Відразу ж після того як ящірка схоплена, плетевидка робить жувальні рухи щелепами, при яких вступають у дію задні зуби, і видобуток виявляється незабаром паралізованої отрутою. Тонка шия й передня половина тіла змії мають велику розтяжність, і, коли велика проковтнута тварина сковзає по стравоходу, між зеленими лусочками, що розсовуються, тіла стає видна шкіра, покрита чередующимися чорними й сріблистими плямами. Самки плетевидки приносять одночасно до 22 дитинчат.
Трав’янисто-зелена плетевидка (Dryophis prasinus) — досить звичайна змія на Малайському півострові й Зондских островах. У неї відсутній хоботок на кінці морди, в іншому ж вона мало відрізняється від попереднього виду.

У Південній Америці плетевидок заміщають подібні по зовнішньому вигляді й способу життя гостроголові змії, або остроголовки (Oxybelis).

Бронзова гостроголова змія (Oxybelis acuminatus), що має зелене, сіру або буре фарбування, має вузьку, загострену голову, надзвичайно витягнутим тонким тілом і довгим, що звужується до кінця чіпким хвостом. У тропічних лісах нижньої Амазонки ця змія відтворює із чудовою точністю цвіт, будова поверхні й загальну форму ліан, серед яких живе. Вона має інстинкт завмирати, горизонтально витягнувши у висячому положенні передню частину тіла на 30 див і більше в довжину. Іноді, перебуваючи в такому положенні, змія розгойдує своє тіло, чим збільшує оманну подібність із зеленими пагонами або мертвими ліанами, що вільно ізвиваються серед листя.
Важко представити яка-небудь тварина, більш зовсім пристосоване до середовища й умов життя. Сполучення довжини, легкості й великої м’язової сили дозволяє цьому дивному плетевидному істоті проповзати звивистими шляхами плавно, безшумно й чудово спритно крізь розкішне широке листя тропічної рослинності, підніматися по стовбурах дерев, оповитим паразитичними й эпифитними рослинами, або сковзати легко й граціозно уздовж бічних галузей, переносити передню частину тіла без усякої підтримки через простір, що розділяє сусідні суки, а при тривозі нестися зі швидкістю стріли, що летить, тільки-но стосуючись галузей, по яких проходить його шлях. Змія може також, залишаючись нерухомої, зникати з виду, стаючи неотличимой серед кучерявих лоз, що переплітаються, і сірих ліан.
Заступницьке фарбування іншого виду — блискучої остроголовки (Oxybelis fulgidus) у такий спосіб описав Дитмарс: «Я містив чотири екземпляри цих змій у тераріумі із зеленим кущем і часто бавився, просячи друзів порахувати, скільки ж їх перебуває в тераріумі. Навіть коли змії перебували на очах, все-таки було важко відрізнити їхнього тіла від стебел л листя; лише деяким спостерігачам вдавалося помітити, що там перебуває більше двох змій».
У Тропічній і Південній Африці місце плетевидок й остроголовок займають сірі деревні змії (Thelotornis), що також характеризуються надзвичайно тонким, витягнутим плетеобразним тілом, подовженою, стислою головою й заступницьким фарбуванням сірих, бурих і зелених відтінків.
Сіра деревна змія (Thelotornis kirtlandi), що має довжину близько 120 див, дуже варіює по фарбуванню: верх тіла сірою або коричнюватою, поцяткованою темною й світлою плямами й поперечними смугами, голова зверху зелена із чорними плямами й лініями, живіт жовтувато-коричневий, кремовий або рожевий із чорними плямами.
Цікава своєю застрашливою позою, що приймає будучи роздратованої. Вона піднімає передню частину тіла й сильно роздмухує шию, що сильно розтягується лише в поздовжній площині тіла. При цьому малюнок боків шиї стає особливо помітний: шкіра, що стає видимої між що пролунали чешуями, підсилює враження яскравої смугастості. Настільки різкий перехід від заступницького фарбування, що тільки що робила змію зовсім нерозрізненої серед ліан, лякає навіть підготовленого спостерігача. Враження ще підсилюється завдяки повільним рухам киноварно-крас-ного язика змії із блискучо-чорним кінчиком, що далеко витикається з пащі й загинається на верхню сторону голови.
Сіра деревна змія страшна не тільки загрозливою позою, але й отрутними зубами: відомо кілька випадків, коли її укуси приводили до важкого отруєння людини.