ПІДРОДИНА ДІЙСНІ ВУЖІ (COLUBRIПАЕ)

До цієї великої підродини відносять переважна більшість розглянутих змій (більше 1400 видів). Вони характеризуються струнким і довгим тілом з більш-менш виразно відділеної від шиї невеликою довгастою головою, покритої зверху звичайно 9 великими симетрично розташованими щитками. Верхнечелюстние зуби в більшості випадків рівні по величині або ж самі задні з них стислі з боків, помітно збільшені й нерідко відділені від інших невеликим беззубим проміжком. У більшості видів зіниця круглий, але в деяких має вигляд вертикальної щілини або горизонтально розташованого еліпса.
У межах цієї великої групи змій зустрічаються майже всі основні життєві форми — наземні, древесно-лазающие, що риють, провідний підземний і напівводний спосіб життя.
Рід Вужі (Natrix) поєднує середнього розміру змій, що характеризуються лускою з різко вираженими поздовжніми порібнинами. Голова добре відмежований від шиї, зіниці очей круглі. Верхнечелюстние зуби збільшуються по напрямку в глиб пасти, у деяких видів останні 2-3 з них сильно збільшені й відділені від інших беззубим проміжком.
Всі вужі в різному ступені пов’язані з водоймами. Харчуються в основному земноводними, плазунами й рибою, свою видобуток заковтують живцем. Розмножуються або відкладаючи яйця, або народжуючи живих дитинчат (яйцеживорождение). Сюди ставиться більш ніж 60 видів. Основна їхня маса поширена в Східній півкулі; у Північній і Центральній Америці зустрічається 20 видів, один вид в Австралії, один у Тропічній і Південній Африці, всі інші – у Євразії. У СРСР живе 4 види.
Звичайний вуж (Natrix natrix) — найбільш відомий і широко розповсюджений вид роду. Він добре відрізняється від всіх інших наших змій двома більшими, добре помітними світлими плямами (жовті, жовтогарячі, грязно-білі), розташованими з боків голови. Плями ці мають напівмісячну форму й попереду й позаду облямовані чорними смугами. Іноді зустрічаються особини, у яких світлі плями слабко виражені або відсутні. Цвіт верхньої сторони тіла від темно-сірого або бурого до чорного, черево біле, однак по середній лінії живота тягнеться нерівна чорна смуга, що у деяких особин настільки розширена, що витісняє майже весь білий цвіт, що зберігається лише в області горла. Довжина тіла може досягати 1, 5 м, однак звичайно не перевищує 1 м; самки помітно крупніше самців. Уже населяє Північну Африку, всю Європу, за винятком самих північних її частин, і Азію на схід до Центральної Монголії. Далі всіх інших видів свого роду він просувається на північ, на Скандинавському півострові майже досягає полярного

Місця перебування досить різноманітні, але неодмінно досить вологі. Особливо численні вужі по берегах спокійних рік, озер, ставків, трав’яних боліт, у вологих лісах і покритих чагарником заплавних лугах, але зустрічаються іноді навіть у відкритому степу й у горах. Нерідко живуть у городах, садах, на скотарнях і заповзають іноді в різні господарські будівлі. Навесні, а також і восени, коли ґрунт зберігає багато вологи, вужі можуть іти далеко від води.
Притулками вужів служать порожнечі під коріннями дерев, купи каменів, нори гризунів, стогу сіна, щілини між колодами мостів, гребель й інші вкриття. Іноді вони поселяються в підвалах, під будинками, у купах гною або сміття. В опалих листах і пухкому ґрунті вужі можуть самі прокладати собі ходи.
Звичайні вужі дуже активні, рухливі змії. Швидко плазують, можуть лазать по деревах і відмінно плавають за допомогою характерних для змій бічних вигинів тіла. Можуть віддалятися від берегів на багато кілометрів і по нескольку десятків хвилин перебувати, не спливаючи, під водою. Звичайно пливуть, піднявши над поверхнею води голову й залишаючи за собою характерні брижі, що тому пересуваються по водоймі вужі добре помітні.
Активні у світлий час доби, а на ніч ховаються в притулки. Полюють переважно в ранкові й вечірні годинники. Удень люблять грітися на сонце, згорнувшись на заломах очерету, каменях, схилених над водою деревах, купинах, гніздах водяних птахів. У самий жаркий час, особливо на півдні, ховаються в тінь або спускаються у воду, де можуть подовгу лежати на дні.
До спарювання приступають наприкінці квітня — травні, після першого весняного линяння. У липні — серпні самки однією порцією відкладають від 6 до 30 м’якою, покритою пергаментною оболонкою яєць, які нерідко склеюються один з одним на зразок чіткий. Яйця легко гинуть від висихання, тому змії відкладають їх у вологі, але добре зберігають тепло (25—30°) притулку: під опалі листи, у сирі мохи, купи гною й навіть смітника, кинуті нори гризунів, порохняві пні. Іноді, особливо при недоліку підходящих укриттів, в одному місці відкладає яйця кілька самок. Описано випадок, коли під старими дверима, що лежали на лісовій галявині, були знайдені понад 1200 яєць вужів, розташованих у кілька шарів.
Початкові стадії розвитку ембріон проходить ще в тілі матері, і в тільки що відкладених яйцях неозброєним оком помітна пульсація серця зародка. Інкубація триває близько 5-8 тижнів. Молоді вужі в момент виходу з яєць мають близько 15 див довжини; вони відразу ж розповзаються й починають вести самостійний спосіб життя. Молоді ведуть набагато більше потайливий спосіб життя, чим дорослі, і попадаються на очі порівняно рідко.
На зиму вужі вкриваються в глибоких норах гризунів, у тріщинах берегових обривів, під коріннями гнилих дерев. Іноді зимують поодинці, нерідко по нескольку особин разом, причому не уникають близького сусідства змій інших видів. Ідуть на зимівлю порівняно пізно, у жовтні – листопаді, коли вже починаються нічні заморозки. Пробудження від спячки відбувається в березні – квітні. У теплі дні вужі починають виповзати зі своїх зимових притулків і подовгу гріються біля них на сонце, збираючись іноді в клубки по многу особин разом. З кожним весняним днем змії стають усе активніше й поступово розповзаються з місць зимівель. У Східній і Північній Європі зимова спячка вужів триває до 8-8, 5 місяця, на півдні трохи менше.
Харчуються звичайні вужі невеликими жабами, жабами і їхньою молоддю. Зрідка видобутком їх стають ящірки, дрібні птахи і їхні пташенята, а також дрібні ссавці, у тому числі новонароджені дитинчата водяних пацюків й ондатр. Молоді вужі нерідко ловлять комах. Поширена думка про те, що вужі годуються рибою й дуже шкідливі для рибництва, засновано на непорозумінні. Дрібна риба поїдається цими зміями рідко й у невеликих кількостях. Навіть у богатих рибою водоймах вужі іноді плавають серед таких густих зграй мальків, що буквально розштовхують їх своїм тілом, і проте в шлунках пійманих змій вдавалося знаходити не рибу, а тільки молодь жаб. За одне полювання великий вуж може проковтнути до 8 жабенят або великих пуголовків озерної жаби. Жаби, яких переслідує вуж, поводяться досить своєрідно: хоча їм було б легше врятуватися більшими стрибками, вони роблять короткі й рідкі перегони й видають лемент, зовсім несхожий на звуки, які ми звикли чути від них. Цей лемент скоріше нагадує жалібне бекання вівці. Переслідування рідко триває довго, і звичайно змія дуже незабаром наздоганяє свою жертву, вистачає її й негайно ж починає заковтувати живцем. Звичайно вже намагається схопити жабу за голову, але часто це йому не вдається, і він вистачає неї за задні лабети й починає повільно втягувати в рот. Жаба сильно б’ється й видає звуки, що квакають. Дрібних жаб вуж ковтає легко, але на пожирання великих особин він інший раз затрачає кілька годин. Якщо вуджу загрожує небезпеку, то він звичайно відригає, подібно іншим зміям, проковтнуту видобуток, причому дуже широко розкриває впасти, якщо проковтнута тварина була велика. Спостерігалися випадки, що вужі відригали живих жаб, які, незважаючи на те що побували в ковтку змії, виявлялися надалі цілком життєздатними.
Як і все змії, вужі здатні довгий час обходитися без їжі. Відомий випадок, коли змія без шкоди для себе голодувала більше 300 днів. П’ють вужі, особливо в жаркі дні, дуже багато.
Ворогів у вужів дуже багато. Їх поїдають орли-змееяди, лелеки, шуліки й багато хижих ссавців (енотовидние собаки, лиси, норки, куниці). Серйозними ворогами вужів є також і пацюки, що поїдають кладки й молодих ужат. Від людини вужі завжди намагаються зникнути втечею. Не маючи можливості уползти, іноді вони (особливо великі особини) приймають загрозливу позу: свертиваются клубком і час від часу з голосним шипінням викидають уперед голову. Будучи пійманими, кусаються, однак лише у винятково рідких випадках, наносячи зубами легені, що швидко гояться подряпини. Єдиним засобом захисту вужів варто вважати надзвичайно смердючу жовтувато-білу рідину, що вони випускають із клоаки. У багатьох випадках піймана змія швидко припиняє опір, викидає зі шлунка видобуток, якщо така була з’їдена недавно, а потім повністю розслаблює тіло, широко розкриває впасти й з висунутим язиком мляво повисає в руках або перевертається на спину. Це стан «мнимої смерті» швидко проходить, якщо кинути вужа у воду або просто залишити в спокої.
Звичайні вужі добре живуть у неволі, швидко починають брати запропоновану їм пищу й незабаром робляться зовсім ручними. Мають потребу у воді для питва й купання.
Водяной вуж (Natrix tesselata) легко відрізнимо від звичайного, з яким нерідко близько сусідить. Фарбування спини в нього маслинового, оливково-серо-го, маслиново-зеленуватий або буруватий кольори з темними розташованими більш-менш у шаховому порядку плямами або з вузькими темними поперечними смужками. На потилиці часто буває темна пляма, що має форму латинської букви V, зверненої вістрям до голови. Черево від жовтуватого до червоного цвіту, поцятковане більш-менш прямокутними чорними плямами. Зрідка зустрічаються екземпляри, зовсім позбавлені темного малюнка на тулуб або зовсім чорні. Довжина тіла досягає 130 див.
Водяні вужі більше теплолюбні, чим звичайні. Поширено вони від Південно-Західної Франції на схід до Центральної Азії. Північна границя ареалу проходить по 49—53° с. ш., південна — через Північну Африку, Палестину, Північно-Західну Індію. У СРСР зустрічаються в південні (степових) частинах України й РСФСР, Криму, Закавказзя, Середньоазіатських республіках, Киргизії й Казахстані. Місцями дуже численні: в устя Волги й інших великих рік, що впадають у Каспійського й Чорне моря, можна зустріти до декількох десятків цих змій на кожен кілометр маршруту. Особливо славиться достатком водяних вужів морське узбережжя й прибережні острови Апшерон-ского півострова (Азербайджан).
Водяні вужі в набагато більшому ступені, чим звичайні, пов’язані з водоймами, поза якими зустрічаються дуже рідко. Заселяють не тільки прісні, але й сильно засолені води; нерідкі й на морських узбережжях. Прекрасно плавають, справляючись навіть зі стрімким плином гірських потоків, і можуть довгий час перебувати під водою.
Притулками їм служать порожнечі під каменями, нори гризунів, сухе сіно, снопи очерету. Разом із сіном водяних вужів нерідко завозять у селища. Активні у світлий час доби, особливо ранком і ввечері, а на ніч виходять із води на берег. Поки не пригріло сонце, вужі малорухомі. Раннім ранком по берегах багатими водяними вужами водойм можна легко побачити й піймати безліч цих змій, що повільно виповзають із нір, що згорнулися під кущами або влаштувалися прямо на кронах низькорослих чагарничків, так що їхнього тіла провисають фестонами між тонкими гілками. Коли сонце починає припікати й сходить роса, вужі пожвавлюються, залишають місця ночівель й ідуть у воду. У ранкові й вечірні годинники вони звичайно полюють, удень дуже люблять погрітися на сонце, згорнувшись на заломах очерету, у гніздах водяних птахів або на берегових каменях. У самий жаркий час доби водяні вужі можуть довго ховатися під водою.
Спарювання відбувається у квітні — травні. Яйця в кількості від 6 до 23 відкладаються самками однією порцією наприкінці червня – липні; молоді з’являються в серпні. Зимують невеликими групами (нерідко разом зі звичайними вужами) у тріщинах ґрунту, норах гризунів, ущелинах каменів. Іноді в зручному для зимівлі місці скапливается до кількох сотень особин. Звичайно водяні вужі рік у рік займають ті самі зимівлі й неохоче міняють їх на інші. З настанням теплих весняних днів вужі починають виповзати із зимових притулків й, згорнувшись клубком, годинниками гріються на сонце. До вечора змії знову ховаються в зимових притулках. Але з настанням теплих днів вони стають всі подвижнее й поступово переселяються в місця літнього перебування.
Харчуються головним чином рибою. У шлунках середнього розміру вужів знаходили іноді до 40 дрібних сазанчиков довжиною в 20-30 мм і невеликих риб розміром до 12 див. Упоратися з великим видобутком вуджу нелегко. Міцно стиснувши пійману рибу в пащі й піднявши її над поверхнею води, змія спрямовується до берега, де, маючи тверду опору для тіла, поступово заковтує її, завжди починаючи з голови. Занадто велику рибу, що вуж не в змозі проковтнути, він кидає відразу на березі. Крім риби, їжею водяних вужів служать жаби й пуголовки. Зрідка вони ловлять також дрібних ссавців і птахів.
Вужі можуть наносити місцями серйозний збиток риборозплідникам і нерестово-виростним господарствам.
В 30-х роках шкіра водяних вужів у нашій країні заготовлялась для потреб шкіряної промисловості. В 1931-1932 р. на одному Апшеронськім півострові в Азербайджані було виловлено 60 000 вужів, а в 1935 р.-11 000 штук.
Тигровий вуж (Natrix tigrina) живе в нас на Далекому Сході в південній частині Приморського краю, а також у Китаєві, Кореї і Японії. Це одна із самих ошатних і гарних змій нашої фауни. Спина її темно-зелений або темно-маслиновий кольори (зрідка зустрічаються й блакитні екземпляри), поцяткована більш-менш ясними чорними поперечними смугами або плямами, що поступово зменшуються в міру наближення до хвоста. У передній третині тіла вужа проміжки між чорними плямами пофарбовані в яскравий цегляно-червоний колір. Під оком коса чорна, у вигляді клина, смуга, вершиною звернена вниз, інша чорна смуга проходить від надочноямкового щитка до кута рота. На шиї широкий чорний нашийник або з боків шиї є по однієї трикутної форми плямі. Верхня губа жовта, ока більші, чорні. Довжина до 110 див.

Живуть ці вужі в сирих місцях, поблизу водойм, зустрічаються як у листяних і змішаних лісах, так й у безлісних просторах. У липні самки відкладають до 20-22 яєць, молоді з’являються наприкінці серпня – початку вересня. Основну їжу становлять жаби й жаби, зрідка поїдають риб. Тигрові вужі добре живуть у неволі й швидко стають ручними.
Японський вуж (Natrix vibakari), подібно тигровому, зустрічається в південній частині Приморського краю, Східному Китаєві, Кореї і Японії. Це невелика, що не перевищує 50-60 див у довжину витончена й дуже моторна змія. Зверху вона одноманітний шоколадно-коричневий або коричнювато-червонуватий кольори із зеленуватим відливом; верхня поверхня голови, передня частина тулуба й хребет темніше, ніж боку. Верхнегубние щитки жовтуваті, від кутів рота до потилиці проходить ясно-жовта смужка. Черево одноманітно ясно-зелене або блідо-жовте.
Японські вужі в меншому ступені, чим тигрові, пов’язані з водоймами й ведуть досить потайливий спосіб життя. Виявити цих змій легше всього під каменями, куди вони охоче ховаються. Годуються вони комахами й, можливо, дрібними жабами. Дитинчата з’являються на початку вересня, довжина їх усього 15-16 див.
Гадюковий вуж (Natrix maura) одержав свою назву за темний зиґзаґоподібний малюнок на спині, що надає цій змії деяка зовнішня подібність із гадюкою. По обидва боки зиґзаґоподібного малюнка на рівній відстані друг від друга тягнуться круглі темні глазчатие плями. Втім, окремі екземпляри цих змій дуже схожі по фарбуванню на водяних вужів, інші зовсім позбавлені плям на спині й мають одноколірне маслиново-зелене або темно-сіре фарбування. Зустрічається в країнах Східного й Південного Середземномор’я. По способі життя дуже подібний з водяним вужем.
Риби й у меншому ступені амфібії становлять видобуток південноазіатського вужа-рибалки (Natrix piscator). Особливо численний цей великий вуж, що досягає товщини зап’ястя дорослої людини, на рисових полях. Дуже сильна, агресивна змія, досить схильна кусатися.
Індійський великоокий вуж (N. тасrophthalmus) відомий тим, що в момент небезпеки голосно сичить і сильно роздмухує шию, досить точно імітуючи загрозливу позу розсердженої кобри.
Вужі Нового Світла по способі життя мало відрізняються від своїх європейських й азіатських родичів. На відміну від останніх всі вони яйцеживородящи: водяний вуж (N. sipedon) на північно-заході США приносить за один раз до 60 молодих.
У Південній Америці, де представників роду Natrix ні, їх заміняє дуже близький рід косооких змій (Helicops). Своя назва ці тварини одержали за незвичайне положення очей, які зрушені високо нагору й малі по величині. Всі косоокі змії – напівводні тварини, що ніколи не віддаляються від берегів рік, озер або боліт. Харчуються головним чином земноводними й рибою. По способі життя подібні з нашими водяними вужами, але, на відміну від останніх, живородящи.
Килехвостая косоока змія (Helicops carinicaudus) досягає довжини близько 1 м. Фарбування верхньої сторони тіла сірувато-бура з темними поздовжніми смугами уздовж спини; черево жовтими, покритими чорними плямами. Поширена в Бразилії, Північній Аргентині й Уругваєві.
ДО роду підв’язкових змій (Thamnophis) ставиться близько 20 видів найбільше широко розповсюджених і численних змій Північної Америки до півночі вони досягають Канади, на півдні — Мексики, де найбільш різноманітні, і Центральної Америки. Це середнього розміру змії, рідко сягаючі довжини 1 м. Для них особливо характерна крайня мінливість (поліморфізм) у фарбуванні й інших зовнішніх ознаках. Звичайно підв’язкові змії мають від однієї до трьох жовтих смуг уздовж спини й по двох ряду темних плям з боків тулуба. Нерідко основний цвіт верхньої сторони тіла буває блакитного, маслинового, коричнюватого або гарного кремового цвіту.
Живуть поблизу водойм або в сирих низинних місцях, однак деякі види, особливо в східних частинах континенту, зустрічаються й удалечині від водойм. Тому цю групу змій іноді вважають перехідний від ведучих напівводний спосіб життя дійсних вужів (Natrix) до наземних родів розглянутої підродини. Харчуються головним чином земноводними, рідше рибою, річковими раками, дрібними ссавцями й птахами, комахами, земляними хробаками. Всі підв’язкові змії яйцеживородящи й приносять одночасно до 40 і навіть 60 дитинчат.
Найбільш відомий вид — звичайна підв’язкова змія (Thamnophis sirtalis).
Рід волкозубов (Lycodon) поєднує 16 видів дрібного розміру змій, розповсюджених у Південній і Південно-Східній Азії. З кожної сторони верхньої й нижньої щелепи цих змій передні зуби відділені від задніх широким беззубим проміжком. Передні зуби, число яких варіює від 3 до 7, різко збільшуються в розмірах попереду назад, так що задні мають вигляд довгих, загнутих назад іклів, отчого й відбувається назва роду.
Поперечнополосатий волкозуб (Lycodon striatus) — єдиний представник роду, що заходить у межі СРСР. Розповсюджений в Індії, на Цейлоні й в Ірані, а в нас живе в Південній Туркменії, Узбекистані й Західному Таджикистані. Це маленька змійка, що не перевищує в довжину 45 див. Зверху вона чорний або темно-коричневий кольори з білими або жовтими поперечними смугами уздовж усього тулуба; у напрямку до хвоста світлі смуги стають більше частими. На боках по одному поздовжньому ряді світлих плям, черево однотонне білого або жовте, без малюнка. Голова ледь відмежований від тулуба, кінчик морди тупо закруглений.
Спосіб життя цього досить рідкого в нас виду слабко вивчений. Живе він у місцевості з напівпустельною й степовою рослинністю, у тому числі в горах і передгір’ях, ховаючись у порожнечах під каменями й тріщинах ґрунту. Харчується переважно ящірками, активний тільки вночі. В Індії й на Цейлоні нерідко живе в будівлях людини.
Будинковий волкозуб (Lycodon aulicus) широко розповсюджений в Індії, Бірмі, Індокитаєві, на Малайському півострові, на Цейлоні, а також в Індонезії. Ця невелика темноокрашенная змійка явно воліє селитися поблизу людини й постійно зустрічається в житлових і господарських будівлях, не крім і ділових кварталів більших міст. День волкозуби проводять у різних тріщинах, щілинах, під підлогою або під дахом, а вночі виходять на полювання за нічними ящірками, переважно гекконами, численними на півдні в житлах людини. Це дуже живаючи, прекрасно лазающая змія.
Близький до волкозубам невеликого рід динодон (Dinodon) нараховує 9 видів, розповсюджених переважно в у Східних Гімалаях, Північному Індокитаєві, Китаєві і Японії. Це середнього розміру рухливі гарні змії, що ведуть денний спосіб життя й харчуються земноводними, ящірками, дрібними зміями й гризунами. Розмножуються відкладаючи яйця.
Один представник роду — східний динодон (Dinodon orientale) не дуже давно виявлений на острові Шикотан (Курильські острова) у межах СРСР. Основна ж область поширення змії лежить у Японії до півдня до острова Кюсю.
Східний динодон досягає довжини 85—90 див. Голова його зверху чорна, без малюнка. Верхня сторона тіла ясно-коричнева або коричнево-червона із чорними поперечними плямами уздовж усього тіла, черево світле, з темними цяточками посередине.
Інший вид роду — краснопоясий динодон (Dinodon rufozonatum) широко розповсюджений у східній частині Китаю, Кореї й, по не підтвердженим поки даним, зустрічається в південній частині Приморського краю й на Південному Сахаліні. Це гарна змія зверху чорного цвіту із червоними поперечними кільцями, а знизу жовто-палева. Нерідко зустрічається у водойм, де харчується жабами й дрібною рибою.
Великий рід полозов (Coluber) включає близько 30 видів. Це середнього або великого розміру змії зі струнким, витягнутим тілом і довгим хвостом. Луска на тілі гладка або слабокилева-тая. Фарбування досить різноманітна, але звичайно неяскрава, з перевагою сіро-коричневих тонів. Зіниця круглий; зуби у верхній і нижній щелепах помітно збільшуються по напрямку в глиб пасти, причому два задніх зуби бувають відділені від інших невеликим беззубим проміжком. Полози – одна із самих процвітаючих і широко розповсюджених груп змій. Еволюція їх ішла в напрямку придбання здатності до швидкого пересування по землі. У північноамериканського виду Coluber flagellum зареєстрована максимальна відома швидкість руху змій – 1, 6 м/сек. Досить спритно ці тварини лазают по деревах і скелям.
Харчуються гризунами, птахами і їхніми яйцями, ящірками, зміями, земноводними. Видобуток великого розміру душать не обвиваючи, а притискаючи своїм сильним тілом до землі. Розмножуються відкладаючи яйця. Деякі види дуже агресивні й ставляться до числа порівняно деяких змій, неспровоцированно нападаючих на людину.
Поширені в Південній Європі, помірної й тропічної Азії, Північній, Східній і Центральній Америці. У фауні СРСР представлено 8 видів.
Желтобрюхий полоз, або желтобрюх (Coluber jugularis), досягає більше 2 м довжини й уважається самою великою змією в Європі, а також однієї із самих великих у фауні СРСР. Фарбування верхньої сторони тіла буває всіх відтінків маслинового цвіту, без візерунка. Черево жовте, палеве, іноді червонувате. Навколо очей звичайно є жовта пляма. Желтобрюхие, або, як їх тут називають, красно-брюхие, полози із Закавказзя мають спершу маслинову, потім червонувату, коричнево-червону й у старих особин вишнево-червону зверху фарбування. Черево також червонуватих тонів з перламутровим відливом, у молодих екземплярів сірувато-біле з жовтувато-червоними плямами з боків.

Розповсюджений у Південній Європі від Балканського півострова на схід до ріки Урал, у Передній і Малій Азії. У межах СРСР зустрічається в Молдавії, степовій Україні, південно-східних областях Європейської частини РСФСР, Предкавказье й Закавказзя; відомі одиничні знахідки желтобрюхого полоза й у Туркменії.
Желтобрюха можна зустріти у відкритому степу, у напівпустелі, чагарникових заростях біля доріг, на кам’янистих гірських схилах і навіть у болотистих місцях. У посушливі періоди року нерідко тримається в заплавах рік і на приречних терасах. У пошуках видобутку й місць для откладки яєць іноді заповзає в господарські й житлові будівлі, під стоги й копиці.
Як притулок використає тріщини в землі, кам’янисті осипи в степових балках, нори гризунів і низькі дупла. Звичайно змії дуже прив’язані до своїх постійних жител і повертаються до них, навіть вийшовши на значну відстань.
Активний желтобрюх тільки у світлий час доби. Харчується гризунами, розміром до ховрашків, птахами і їхніми яйцями, ящірками, рідко іншими зміями. Свій видобуток ця стрімка й сильна змія ловить на ходу й часто поїдає, навіть не задушивши; сильно опірних тварин убиває, придавлюючи своїм потужним тілом до землі.
Із зимових притулків виходить наприкінці квітня — початку травня. Яйця в кількості 7-15 штук самки відкладають наприкінці червня – липні, молодь лупиться наприкінці серпня – вересні. На зимівлю в те саме місце іноді збирається до десяти й більше особин.
Відмінна риса поводження желтобрюхого полоза — його надзвичайна агресивність. У випадку наближення ворога ця змія часто не намагається зникнути втечею, а сворачивается спіраллю, як це роблять отрутні змії, злобливо сичить і кидається на супротивника; при цьому може робити стрибки до 1, 5-2 м і норовить завдати удару в особу. Відомі навіть випадки неспровокованого нападу желтобрюха на минаючого повз людину. Природно, що злісна вдача змії в сполученні із солідними розмірами викликають страх, а сама тварина – загальну антипатію. Існуючі подекуди на півдні нашої країни фантастичні розповіді про гігантських удавів, що переслідують у степу самотніх подорожан, мають основою зустрічі з желтобрюхим полозом. Кусається желтобрюх боляче, до крові, однак серйозної шкоди нанести людині не може.
Маслиновий полоз (Coluber najadum) значно менше желтобрюхого. Довжина його рідко перевищує 1 м, а звичайно становить 60-70 див. Фарбування верхньої сторони тіла маслинова або ясно-коричнева, з боків шиї й передньої частини тіла розкидані великі глазчатие плями, оточені темною й світлою подвійною облямівкою. Зменшуючись у напрямку до хвоста, плями поступово гублять окантовку; за головою два або три плями світліше інших і нерідко зливаються один з одним. Особливо чітко виражений цей малюнок у молодих тварин. Голова зверху одноколірна, спереду й за очами проходять світлі вертикальні смуги. Черево жовте або зеленувато-біле.

Распространей на Балканському півострові й островах Східної Адріатики, у Малій і Передній Азії, Ірані, на всьому Кавказі й у Південно-Західній Туркменії (Копет-Даг). Живе переважно на кам’янистих сонячних схилах, покритих чагарниками, а іноді й зовсім позбавлених рослинності. Поряд з відкритими ділянками напівпустелі або сухого степу може бути зустрінутий на узліссях лісів, у рідколіссі, садах, виноградниках і руїнах. У гори піднімається до 1800 м.
По швидкості й стрімкості руху маслиновий полоз залишає далеко за більшість інших представників свого роду. Спугнутая змія звичайно з такою стрімкістю рятується втечею, що встежити за її рухами практично неможливо й у найкращому разі залишається подання лише про швидко промайнула й зникла сірій стрічці. Швидкість ця особливо вражає, коли полоз зненацька зсковзує з гілок або каменю, де він до цього грівся на сонце, і зараз же зникає з очей, як би розчиняючись серед каменів.
Харчується переважно ящірками, значно рідше поїдає дрібних гризунів і комах. Ящірок він звичайно схоплює на ходу, підстерігаючи їх у характерній позі з вертикально піднятої передньої третю тулуба, час від часу роблячи нею повільні хвилеподібні рухи. При цьому темні із чорною й світлою облямівками плями з боків шиї добре маскують змієві на навколишнім тлі. Дрібних ящірок звичайно заковтує живими, більше ж великих душить, притискаючи тілом до землі або, рідше, обвиваючи кільцями свого тіла.
Відмінною рисою маслинового полоза є те, що, на відміну від інших видів свого роду, він позбавлений здатності сичати. При небезпеці завжди намагається зникнути й не відрізняється особливою агресивністю. Активний тільки у світлий час доби, у самі жаркі місяці виходить на полювання тільки ранком і ввечері.
Різнобарвний полоз (Coluber ravergieri) досягає довжини 130 див. Фарбування верхньої сторони тіла бурувато-сіра або сіро-коричнева. Уздовж хребта в один ряд розташовуються бурі, іноді майже чорні плями або поперечні смуги, що іноді зливаються в суцільну зиґзаґоподібну смугу. Такого ж типу плями розташовані в один або два ряди з боків тіла. Уздовж хвоста йдуть три темні поздовжні смуги, що служать продовженням туловищних плям. На верхній поверхні голови група невеликих темних плям зі світлою облямівкою, що іноді зливаються в більш-менш правильний малюнок, що нагадує букву М. Від заднього краю ока до кутів рота темна смуга коса, інша, більше коротка, є під оком. Черево сірувато-біле або рожеве, часто з темними цятками.
Розповсюджений у Північній Африці (Єгипет), Передньої й Малої Азії, Ірані, Афганістані, Північно-Східній Індії. У СРСР зустрічається на Кавказі, у Закавказзі, Казахстані й середньоазіатських республіках.
Місцеперебування дуже різноманітні: піщані пустелі й степи, напівпустелі, гірські кам’янисті схили. Значно більше інших наших полозов він схильний триматися поблизу людини: звичайний у садах, городах, виноградниках, незмінний мешканець різного роду руїн, а нерідко також дахів і горищ населених будинків.
Як притулки використає щілини й порожнини між каменями, рідше — кинуті нори гризунів. Є спостереження, що ці змії здатні підкопуватися під камені й розривати головою м’який ґрунт. Для цього полоз підсуває голову якнайдалі під камінь, потім згинає шию на зразок гачка й, захопивши пісок і дрібні камінчики, робить різкий рух головою назад, вигрібаючи захоплений у такий спосіб ґрунт, що відкидає на кілька сантиметрів убік.
Спарювання відбувається в травні. За спостереженнями, у неволі перед спарюванням самець дуже активно плазує навколо нерухомо лежачої самки, переповзає через неї, зрушує з місця й усіляко намагається розбуркати. Через деякий час самка пожвавлюється й починає плазувати по тераріуму; самець переслідує її й норовить вкусити за шию. Такі ігри тривають біля години, після чого самець наздоганяє свою партнерку, швидко обвивається навколо її хвостом і задньою частиною тіла, утримуючи щелепами за шию, і відбувається спарювання. У такому положенні змії залишаються біля напівгодини.
Яйця в кількості від 10 до 16 відкладаються самкою по одному із проміжком в 3—5 хвилин. Молоді з’являються у вересні.
Харчується різними дрібними хребетними тваринами від земноводних до ссавців включно. Дрібний видобуток (миші, невеликі ящірки) частіше поїдає живцем, більша попередньо умерщвляется.
Потривожений людиною полоз видає голосне коротке шипіння й потім безшумно ховається в притулок. Однак будучи пійманим, він люто кусається, прокушуючи нерідко шкіру до крові. У звичайних випадках укуси різнобарвного полоза проходять безвісти. Однак якщо слина змії в достатній кількості проникає в ранку й відбувається її усмоктування, то спостерігається типова картина отруєння зміїною отрутою. Великий самець цього виду глибоко, до крові схопив автора за шкірну перетинку між більшим і вказівним пальцями лівої руки. Через 10-15 хвилин навколо місця укусу почав утворюватися набряк, що швидко поширився на тильну поверхню кисті, а потім і на всю руку. Почувалося запаморочення, з’явилися болі в області лімфатичних залоз у пахвовій западині. Хворобливий стан і набряк ліквідувалися тільки до кінця третьої доби. У цілому отруєння протікало не легше, ніж від укусу степової гадюки.
Описаний вище випадок дозволяє зрозуміти, яким образом порівняно невеликі по величині полози легко справляються з великими агамами, пацюками й іншими тваринами, якими вони харчуються.
Плямистий полоз (Coluber tyria) досягає 1, 8 м довжини. Загальний тон фарбування його варіює від коричневого до светлосерого, уздовж хребта тягнуться більш-менш ромбовидної форми темні плями, у проміжках між якими з боків тіла є по одному ряді подовжених плям меншого розміру. На верхній поверхні голови діадема із двох поперечних темно-коричневих смужок, які в старих особин часто розбиваються на частині. Черево звичайно сірувате, без плям.
Поширено цю змію в Північній Африці, Передній Азії, Західній Індії, Середній Азії й південній частині Казахстану, де живе в піщаних і глинистих пустелях і напівпустелях.
Серед гнітючої спеки пустелі, що придушує все живе, плямистий полоз завжди радує око натураліста своєю активністю, свіжим блиском луски й жвавістю, настільки дивної серед розпеченого піску й пилу. Притулками йому служать нори гризунів, які змії використають для вкриття як у літню пору, так і для зимової спячки. Харчується ящірками, дрібними ссавцями, комахами. Плямистий полоз настільки ж злісний й агресивний, як і желтобрюх.
Поперечнополосатий полоз (Coluber karelini) — невелика струнка змійка, найбільш великі особини якої по довжині не перевищують 90 див. Зверху тулуб її світло-попелястого цвіту, часто з жовтуватим або коричневим відтінком. Уздовж спини тягнеться ряд чорних і темно-сірих із блакитним відтінком поперечних плям, овальна пляма аспідного цвіту є в скроневій області. Кінчик морди помітно приострен.
Зустрічається цей полоз в Ірані, Афганістані, Туркменії, Таджикистані, Узбекистані, Киргизії й південній частині Казахстану, де живе в кам’янистих і глинистих напівпустелях, закріплених пісках і передгір’ях.
Краснополосий полоз (С. rhodorachis) досягає біля метра в довжину. Зверху змія сірого, маслиново-сірого або молоч-но-кофейного кольори, звичайно трохи різного в передній і задній половинах тіла. Уздовж хребта до середини тулуба, а іноді й дощенту хвоста проходить вузька червона або рожева смуга. Якщо ця смуга відсутня, то передня половина тулуба в темних, вузьких, зникаючих у напрямку до хвоста поперечних плямах, між якими на боках розташовані більше дрібні плями. Черево світле, без плям, кінець морди приострен.
Розповсюджений в ОАР, Сомалі, на Аравійському півострові й в Ірані, Афганістані й Західній Індії, а в межах СРСР у Південній Туркменії, Таджикистані, Узбекистані й Киргизії. Живе в горах і передгір’ях до висоти 2300 м, але іноді зустрічається й на рівнинах, у тому числі й у пустелях. Харчується ящірками, рідше дрібними ссавцями й птахами. Місцем зимівлі служать тріщини в ґрунті, руїни, кинуті нори гризунів.
З північноамериканських полозов відомий великий чорний полоз (С. constrictor), розповсюджений у південній і центральній половині США. Ця змія досягає 2 ж довжини; у змій, що живуть у східній частині ареалу верхня сторона тіла пофарбована в чистий матово-чорний цвіт, а в обитающих на південно-заході має блакитнувато-зелений відтінок. Черево, жовтувате або чисто жовте. Улюбленими місцями перебування чорного полоза є береги водойм, болота, вологі лучки й ліси. Як і всі види роду, він добре лазает, плаває й поринає. Харчується дрібними амфібіями, рептиліями, птахами, пташиними яйцями й дрібними ссавцями. Нерідко нападає на дрібних змій, у тому числі й отрутних. Самки відкладають від 3 до 40 яєць.
До розглянутого вище зміям дуже близький рід великооких полозов (Ptyas), що поєднує 8—10 видів, розповсюджених переважно в Південній й і Південно-Східній Азії.
Найбільш відомий представник роду — великоокий полоз (Ptyas mucosus). Це одна із самих великих неотруйних змій, крім удавів. Довжина її перевищує іноді 3, 5 м. Верхня сторона тіла великоокого полоза жовтувато-коричневого або маслиново-бурого, а іноді й чорного цвіту, звичайно з вузькими чорними смужками в задній частині тулуба й на хвості. Черево сірувате, перламутрове або жовтувате.
Великоокий полоз широко розповсюджений майже у всій Південній і Південно-Східній Азії від Тайваню й Малайського архіпелагу до Афганістану й Південної Туркменії. На території нашої країни відомий лише в басейні ріки Мургаб, де дотримується смуги оазисів, берегів озер, зрошувальних каналів, болотистих річкових заплав й інших вологих місць, але ніколи не зустрічається вдалині від водойм. Залишені без води, при температурі приміщення близько 30° змії незмінно гинуть через 3—5 днів, якщо ж їм давати воду, то вони живуть місяцями. У природі великоокі полози рятуються від жари в кронах тінистих дерев або у воді й, на відміну від дійсних пустельних видів, часто п’ють. У більше вологому кліматі Південної й Південно-Східної Азії великоокі полози поширені дуже широко й зустрічаються майже повсюдно.
Відмінно лазают і добре плавають, піднявши над водою голову. Харчуються головним чином земноводними, але не зневажають іншим видобутком, що можуть подужати: невеликими ссавцями, птахами, ящірками й дрібними зміями. Дрібних тварин проковтують живцем, причому близько вартому спостерігачеві вдається іноді чути звуки, що доносяться зі шлунка змії, видавані тільки що проковтнутими жабами. Відзначено випадки нападу цих змій на домашнього птаха.
Незважаючи на великі розміри, великоокий полоз неагресивний і від людини завжди намагається зникнути втечею. Позбавлене ж можливості відступу, тварина люта захищається: свертивается в клубок і стрімко стрибає в особу переслідувача, намагаючись завдати сильного удару головою й вцепиться зубами. Розсерджена змія сплющує шию й передню частину тулуба й видає дуже характерні звуки, що нагадують гудіння камертона або приглушений лемент кішки.
В Індії, через значні розміри, не завжди мирної вдачі й здатності в подразненні роздмухувати шию, великооких полозов нерідко вважають «чоловіками кобр». Цим користуються бродячі заклинателі змій, що використають іноді для своїх фокусів цих необразливих змій замість їхніх отрутних родичів.
У Південній Америці, де полозов роду Coluber ні, їх заміщають близькі пологи Philodrias й Spilotes. Це звичайно великого розміру яскраво пофарбовані змії з короткою, слабко відмежованої від шиї головою й сильно килеватой лускою тіла.
Найбільшою популярністю з них користується куроед (Spilotes pullatus), що досягає довжини більше 2 м. Це тварина надзвичайна ефектно пофарбоване й уважається однієї із красивейших південноамериканських змій: по чорно-синьому основному тлу проходять яскраво-жовті косі поперечні смуги. Розповсюджений від Південної Мексики до Північної Аргентини. Місця перебування дуже різноманітні: вологі ліси, чагарники, болота, мангрові зарості й т.д. Звичайно зустрічається біля водойм, охоче плаває й добре лазает по деревах. Харчується земноводними, дрібними ссавцями й птахами.
До роду Coluber досить близькі лазающие полози (Elaphe). Це також досить велика, широко розповсюджена й процвітаюча група змій, що поєднує близько 40 видів. Від полозов вони відрізняються, зокрема, будовою зубів; верхнечелюстние зуби в них приблизно однакової величини, і ряд їх не переривається беззубими проміжками.
Лазающих полозов можна розглядати як перехідну групу від чисто наземних змій до сьогоденням лазающим формам. Багато видів цього роду значну частину часу проводять на деревах, де знаходять собі їжу, розоряти пташині гнізда, а в багатьох випадках і притулку у вигляді дупел. Видобуток свою звичайно умерщвляют, здавлюючи її кільцями тіла. Багато видів охоче годуються пташиними яйцями й мають спеціальні пристосування для їхнього поїдання. Шкарлупа яєць при заковтуванні в роті не ушкоджується, а розламування її відбувається за допомогою нижніх відростків хребців (гипапофизов), які вдадуться у верхню стінку стравоходу, більш-менш зрослу із тканинами, що покривають хребетний стовп. Трохи гипапофизов передніх хребців спрямовано назад і вниз, наступні ж – уперед і вниз, так що при скороченні відповідних м’язів тулуба яйце зажимается між ними й гипапофи-зи давлять зверху на протилежні кінці яйця, розламуючи шкарлупу. Залишки роздавленої шкарлупи проходять через кишковий тракт і виводяться потім назовні.
Більшість полозов цих родів розмножується відкладаючи яйця. Поширені в Південній і Середній Європі, помірної й тропічної Азії, Північній і Центральній Америці. На відміну від полозов роду Coluber вони уникають дійсних пустель і напівпустель; найбільше їхнє різноманіття спостерігається в країнах Південно-Східної Азії. У СРСР зустрічається 10 видів.
Найбільшою популярністю серед європейських лазающих полозов користується эскулапова змія (Elaphe longissima). Це назва вона одержала по імені древнього бога лікування Ескулапа, що зображувався античними народами у вигляді старця, що тримає в руці жезл зі змією, що оповилася довкола нього. Дочка Ескулапа Гигейя (до речі сказати, звідси відбувається й слово «гігієна») також зображувалася зі змією, що п’є із чаші. Пізніше зображення цієї змії перекочувало у відому емблему медиків. Багато дослідників уважають, що сучасне поширення эскулаповой змії в Європі в деяких випадках можна зв’язати з історією римських завоювань і колонізації Європи. Так, у Німеччині, Швейцарії й Данії ці змії зустрічаються «плямами», далеко до півночі від основної області поширення виду, і не виключена можливість, що вони завезені сюди римлянами, досить їх що почитали й містили при лазнях і купальнях.
Фарбування верхньої сторони тіла эскулаповой змії варіюють від жовтувато-сіркою до темно-маслинової й бурою. Смуг або плям на спині в дорослих тварин ні, лише деякі лусочки мають білі краї, що створюють всі разом звичайно тонкий сітчастий малюнок. Голова також пофарбований однотонно, лише з боків її від ока до кутів рота тягнеться вузька чорна смуга. Черево в темних дрібних цятках. У молодих екземплярів уздовж тіла проходить чотири ряди темних плям, а на шиї й потилиці є вигнута у вигляді римської цифри V поперечна смуга. Довжина тіла цих змій у рідких випадках досягає двох метрів, звичайно ж вони значно коротше.
Незважаючи на неяскраве однотонне фарбування, эскулапова змія дуже гарна завдяки своєму гладкому, як би відполірованому тілу, граціозності й плавності рухів, якийсь особою, властивої тільки їй елегантності. Тому аматори особливо охоче містять її в неволі, а в Німеччині й Австрії організовані спеціальні «зміїні парки», де цих змій ретельно охороняють.
Поширена в Південній і частково Середній Європі, Малій Азії, Північному Ірані. У межах СРСР зустрічається в Молдавії, Південно-Західній Україні, у Криму, Краснодарському краї й Західному Закавказзі. Тримається на кам’янистих, що поростили чагарником схилах, у скелях, серед руїн, у світлих листяних лісах. По горизонтальній поверхні рухається порівняно не швидко, зате чудово лазает. Черевні щитки з боків як би надламані й утворять із кожної сторони добре виражені ребра, якими змія опирається при лазании на нерівності поверхні. По товстих деревних стовбурах або кам’яних стінах може підніматися майже вертикально нагору, опираючись об виступи й шорсткості поверхні, по тонким і гладким, без сучків, стовбурам вона рухається гвинтом, обвиваючись навколо них. У густому лісі ці полози легко переходять по галузях з дерева на дерево.
Харчується мишевидними гризунами, підстерігаючи їх біля нір, а також дрібними птахами. Пійманий видобуток вона блискавично обвиває тугими кільцями свого гнучкого тіла й душить.
Перед спарюванням у цих полозов спостерігаються своєрідні шлюбні ігри. Самець довго переслідує самку, що уползает, і, наздогнавши, обвивається навколо її тіла, після чого обидві змії ще можуть досить швидко рухатися разом. Потім вони одночасно піднімають вертикально нагору передні частини тіла й, розвівши в сторони голови, застигають на місці, образуя фігуру, що нагадує ліру.
Яйця в кількості 5—8 штук самки відкладають у пухку землю, що гниють листи, деревну потерть.
Четирехполосий полоз (Elaphe quatuorlineata) досягає довжини 1, 8 м. Фарбування верхньої сторони тіла варіює від сірувато-маслинової до коричнюватої, уздовж спини тягнеться ряд небагато витягнутих у поперечному напрямку ромбічних або овальних, що місцями іноді зливаються в зиґзаґоподібну смугу темних плям; по одному ряді більше дрібних темних плям є й на боках тіла. Верх голови звичайно буро-коричневого цвіту, від очей до кутів рота йде буро-коричнева смуга, що звужується. Черево ясно-жовтого цвіту, іноді в дрібних темних плямах. У четирехполосих полозов, що живуть у Південно-Західній Європі, уздовж усього тіла тягнуться чотири темні поздовжні смуги, за що цей вид й одержав свою назву.
Розповсюджений майже у всій Південній Європі, Малій Азії, Північному Ірані, а в межах СРСР у Молдавії, Південній Україні, Кримі, Закавказзі, степовій смузі Південної Росії й Західному Казахстані до Аральського моря. Зустрічається в степах, напівпустелях, кам’янистих розсипах і по узліссях острівних лісів, у гори піднімається до 2500 м. Притулками служать нори гризунів, глибокі тріщини ґрунту, купи каменів.
Харчується ця велика й сильна змія дрібними ссавцями розміром до пацюків, піщанок і ховрашків включно, птахами, їхніми пташенятами і яйцями. Як й інші полози, убиває свій видобуток, здавлюючи її тугими кільцями мускулистого тіла. Яйця розмірами до куряч або качиного заковтує цілком; при цьому розламування шкарлупи відбувається в стравоході за допомогою подовжених остистих відростків передніх хребців, що надавлюють на проковтнуте яйце зверху.
За спостереженнями Т. А. Ардамацкой, може завдавати великої шкоди птахам, що гніздяться в шпаківнях і дуплянках. В одному з лісонасаджень України за два тижні полози розорили 34 гнізда, над якими велися спеціальні спостереження. Низько висячі (до 1, 5 м) і незахищені гнізда вони грабували в першу чергу, але були випадки руйнування гнізд і на висоті 5-7 м над землею. Забравшись у шпаківню, полоз звичайно з’їдав всіх пташенят, що перебувають там, або всі яйця, кількість яких досягало іноді 8-9. Як правило, що розправився з яйцями або пташенятами полоз залишався в шпаківні переварювати їжу й, згорнувшись щільним клубком на дні, не реагував навіть на появу людини. Неодноразово полозов вдавалося заставати в розпал трапези й буквально силою віднімати в них пташеняти.
У пошуках населених гнізд ці змії систематично обстежать вивішені в лісі шпаківні або дуплянки. Забравшись на дах шпаківні, змія спочатку опускає голову вниз, до льотка, і, не виявивши видобутку, переповзає на наступне дерево. Птаха, хазяї гнізда, у яке заповзла змія, бурхливо реагують на присутність грабіжника й завжди кидають гнізда, навіть якщо там залишаються живі пташенята.
Уповзаючи на дерево, пише Т. А. А рдамацкая, полоз немов пливе по стовбурі або галузям — так плавні його рухи. Тіло його має велику силу, тримаючись хвостом, він перекидає голову на гілку, вилучену від нього на 50-60 див, зберігаючи тулуб витягнутим у горизонтальному положенні. Повзучий до шпаківні й людинЪу, що помітив, полоз миттєво падає на землю й прагне вкритися в траві, а при подальшому переслідуванні швидко вповзає на інше дерево. Набагато рідше він прибігає до іншого способу захисту: перебирається на самий край гілки й тут затаюється, розтягшись на тонких сучках. Із землі його цілком можна прийняти за суху гілочку.
Для того щоб уберегти шпаківні від руйнування, їх стали зміцнювати на металевому дроті, натягнутої між двома деревами. Незабаром, однак, полози навчилися добиратися й до цих гнізд. Змії повзли по дроті, рухаючись гвинтоподібно, вчепившись хвостом за дріт і тримаючи голову над нею.
Притулками четирехполосим полозам служать нори гризунів, глибокі тріщини в ґрунті, купи каменів. Спарювання цих змій відбувається в червні. У липні – серпні самки відкладають від 6 до 16 яєць, молоді з’являються у вересні. дитинчата, Що Лупляться, спершу просовують кінчик морди і язик у пророблене в оболонці отвір, потім висувають всю голову й нерідко залишаються в такому положенні більше години; якщо хто-небудь поворухнеться поблизу, тварина втягує голову назад і тільки після значної перерви визирає знову. Є спостереження, що самки цього полоза проявляють настільки рідку в змій турботу про потомство. Вони охоплюють кладку кільцями свого тіла й захищають неї від ворогів.
Візерунковий полоз (Elaphe dione) — найбільше широко розповсюджений у нас вид цього роду. Зустрічається він на всьому протязі від України до Далекого Сходу, заселяючи Південний Сибір, Центральну й Середню Азію (де уникає піщаних пустель), Кавказ, Закавказзя й Південну Росію, доходячи до півночі до Жигулів. Цю середнього розміру змієві (довжиною до 1 м) легко довідатися по дуже характерному темному малюнку на верхній поверхні голови. Фарбування спини «мармурова», сірувата або сірувато-бура, звичайно із чотирма поздовжніми бурими смужками уздовж тулуба; уздовж хребта тягнуться вузькі, неправильної форми поперечні плями темно-бурий або чорний кольори. Черево звичайно в невеликих темних плямах.
Зустрічається в лісах (особливо на Далекому Сході), степах і пустелях, піднімається високо в гори й нерідко попадається в населених пунктах. Охоче заходить у воду, навіть морську, прекрасно поринає й плаває й нерідко може бути зустрінутий на березі наших південних водойм у суспільстві водяних або звичайних вужів. Основну їжу цієї змії становлять гризуни, рідше вона поїдає пташенят й яйця птахів. Пійманий видобуток змія душить, здавлюючи кільцями свого тіла, і проковтує тільки мертвої, попередньо рясно змочивши слиною.
У збудженому стані візерунковий полоз робить швидкі рухи кінчиком хвоста, удари якого об ґрунт і навколишні предмети, роблячи своєрідний переривчастий звук, нагадують звучання тріскачки.
Однієї із самих ошатно пофарбованих наших змій справедливо вважається леопардовий полоз (Elaphe situla, або Е. 1еоpardina). Його тіло зверху сіруватий, світло-бурий або палевий кольори. Уздовж хребта тягнеться палево-сіра або жовтувата смуга, по сторонах від якої йдуть більше вузькою, обкресленою чорною лінією смуги, в інших же випадках уздовж спини розташований ряд витягнутих у поперечному напрямку темно-бурих, червоно-коричневих або каштанових плям, оточених чорною облямівкою. Своєрідний малюнок з темних смуг є й на голові. Черево світле із чорними цятками або майже суцільно буре або чорне. Довжина тіла досягає 1 м.
Розповсюджений у средиземноморских країнах (Південна Італія, острови Середземне й Егейського морів, Балканський півострів, Туреччина), а в межах СРСР у Криму й можливо на Кавказі.
Живе в кам’янистих, що звичайно поростили чагарником або рідкими деревами передгір’ях, але не уникає й степових ділянок. Харчується дрібними гризунами, землерийками, рідше пташенятами і яйцамн птахів. Наприкінці червня – у липні самки відкладають по 2-4 яйця.
Добре переносить неволю; відомий випадок, коли леопардовий полоз прожив у тераріумі 23 року.
Закавказький полоз (Elaphe hohenackeri) розповсюджений тільки на Кавказі й у Закавказзя, а поза межами СРСР у Східній Туреччині й, можливо, Північно-Західному Ірані. Довжина тіла не перевищує 75 див. Зверху бурувато-сірий або ясно-коричневий кольори, уздовж спини тягнуться два ряди темних плям, що зливаються місцями в короткі поперечні смужки. Голова зверху в дрібних чорних цяточках, на потилиці дві характерних темних плями, з’єднаних у вигляді вив витягнутими вперед звуженими краями. Черево бурувато-сіре із численними темними плямами, у живих змій з характерним перламутровим блиском.
У порівнянні з іншими представниками свого роду закавказькі полози досить повільні змії з яскраво вираженими здатностями до лазанию. Тримаються вони в заростях чагарників на кам’янистих схилах гір, серед каменів у гірському степу, у розріджених лісах, у садах і виноградниках. Ховаються під каменями, у норах гризунів, а також серед галузей й у дуплах дерев, нерідко піднімаючись високо над землею. Харчуються мишевидними гризунами, за яких нерідко заповзають у їхні нори.
Амурський полоз, або полоз Шренка (Elaphe schrenki), — великої, сягаючої довжини 2 м і товщини зап’ястя дорослої людини змія. Зверху бурого, частіше зовсім чорного цвіту з жовтими косими поперечними смугами, кожна з яких на боках тіла ділиться на дві галузі. Голова одноцветно темна. У жовтий цвіт пофарбовані лише верхнегубние щитки. Черево однотонн-жовте або покрите темними плямами. Молоді змії пофарбовані інакше: уздовж спини в них проходять великі, витягнуті поперек бурі або коричневі плями з більше темними, майже чорними краями. У задній частині морди бура дугоподібна смуга, попереду й позаду обмежена світлими смужками; інша темна смуга йде з боків голови від очей до кута рота.

Розповсюджений у Північному Китаєві, Кореї й у нас на півдні Далекого Сходу. Зустрічається в лісах, заростях чагарників, лугах, нерідко й у селах, де тримається під стосами дров, у купах сухого гною, під соломою, на городах і т.д. Притулками цих змій служать дупла дерев, старі пні, купи каменів і нори гризунів. Неодноразово їх спостерігали на деревах на висоті більше 10 м над землею. У пошуках горобиних гнізд легко піднімаються на дахи будинків.
Харчуються дрібними ссавцями розміром до пацюка, невеликими птахами, їхніми пташенятами і яйцями величиною до курячого. Як й у багатьох інших лазающих полозов, для руйнування шкарлупи в стравоході є спеціальний механізм. Проковтнуте яйце зажимается між спрямованими в протилежні сторони нижніми відростками хребців, що вдадуться в стінки стравоходу, і роздавлюється скороченням туловищной мускулатури; при цьому добре чутний тріск ламкої шкарлупи.
Самки відкладають яйця із середини липня до середини серпня в сирі мохи, що обпали листи, купи гною. Яйця великих розмірів і наближаються по величині до курячого; число їх у кладці варіює від 13 до 30. Молоді виводяться наприкінці серпня – вересні, у довжину вони досягають 30 див і пофарбовані, на відміну від дорослих особин, у сірувато-коричневий цвіт зі строкатим малюнком. За свідченням А, А. Ємельянова, яйця амурського полоза їстівні й, «зварені у свіжому виді, нагадують свіжий некислий сир».
У неволі швидко звикають до людини й добре живуть у тераріумі, поїдаючи живих мишей і курячі яйця. У Китаєві іноді тримають цих полозов як домашніх тварин, оскільки вони винищують мишей і пацюків.
Красноспинний полоз (Elaphe rufodor-sata) зверху буро-коричневого або олив-ково-коричневого кольори. У передній частині тулуба чотири поздовжніх ряди темних кілець і плям, які в задній частині тіла переходять у вузькі смуги. На верхній поверхні голови темні смуги у формі переверненої римської цифри V, темна ж дугоподібна смуга проходить на морді між очами. Черево жовтувате із чорними чотирикутними плямами, місцями розташованими в шаховому порядку. Довжина тіла до 77 див.
Розповсюджений у Східному й Північному Китаєві, Кореї й на радянському Далекому Сході до півночі до Хабаровська. На відміну від розглянутих вище видів веде напівводний спосіб життя й зустрічається винятково поблизу рік, озер, ставків і боліт. Прекрасно плаває й поринає. Їжею, як і нашим вужам, служать жаби, жаби й дрібна риба, що добуває у воді. Яйцеживородящи: у відкладають яйцах, що, кількість яких досягає 20 штук, перебувають уже що зовсім сформувалися дитинчата, що лупляться через кілька хвилин після того, як яйце відкладене.
Тонкохвостий полоз (Elaphe taeniura) широко розповсюджений у всій Південно-Східній Азії від Ассаму до Тайваню; один екземпляр цього виду був добутий і на території СРСР, у Приморському краї, на березі затоки Посьет. Це велика, сягаюча більше 2 м довжини змія. Зверху світло-маслинового цвіту; уздовж спини дві чорні поздовжні смуги, з’єднані через правильні проміжки чорними поперечними лініями. Голова зверху однотонна, з боків голови від заднього краю очей назад до кута рота тягнеться чорна смуга.
Цей широко розповсюджений вид може бути зустрінутий як на низинних рівнинах, так і високо в горах, на висоті понад 3000 м над рівнем моря.
У Китаєві тонкохвості полози досить численні в населених пунктах, у тому числі в таких більших містах, як Шанхай і Нанкін. Вони живуть тут у будинках і харчуються винятково пацюками, за що користуються заступництвом і любов’ю з боку людини. Сильна, але спокійна й некваплива в рухах, змія незабаром стає зовсім ручний й уважається тут майже свійською твариною.
З лазающих полозов, розповсюджених на території СРСР, можна назвати ще малочешуйчатого полоза (Elaphe quadrivirgata), японського полоза (Е. japonica) і острівного полоза (Е. climacophora).
Одиничні знахідки цих видів зроблені на острові Кунашир із групи Південно-Курильських островів, основна ж область їхнього поширення — Японія. Цікаво, що невелика популяція острівного полоза біля м. Ивакуни в Японії складається винятково з білосніжних змій – альбіносів. Тут налічується близько 2000 цих тварин, які вважаються місцевою визначною пам’яткою й ретельно охороняються жителями.
На відміну від лазающих полозов роду Elaphe, американські лісові вужі (Chironius) ведуть уже майже дійсний деревний спосіб життя. Тіло цих змій довге й порівняно тонке, злегка стисле з боків, хвіст становить біля третини загальної довжини тіла. Очі великі, із круглою зіницею, у фарбуванні тіла переважають зелені й маслинові тони* Поширені вони в Південній і Центральній Америці.
Сягаюча більше 2 м довжини зипо, або кутим-бойа (Chironius carinatus), місцями є однієї із самих звичайних змій у Бразилії, Гвіані й Венесуелі. Тіло її зверху пофарбоване в густий темно-зелений цвіт, нижня сторона жовта або жовто-зелена.
Водиться в густих чагарникових заростях біля водойм і серед боліт. Однаково стрімко й спритно рухається по землі й галузям, добре плаває й охоче йде у воду. Їжу цієї змії становлять земноводні, птахи, дрібні ссавці, рідко риба.
Будучи роздратованим, зипо може робити довгі стрибки убік ворога й люто кусатися.
Найбільше повно пристосувалися до деревного способу життя деякі тропічні групи вужів. Здатність лазать по деревах і чагарникам у різному ступені властива дуже багатьом зміям, однак дійсні деревні вужі перейшли до життя майже винятково в кронах дерев і на чагарниках.
Для всіх спеціалізованих деревних змій характерне збільшення довжини тіла й зменшення його товщини. Порозумівається це чисто механічними причинами: чим більше точок опори й легше тіло тварини, тим краще воно втримується на вертикальних поверхнях і тим на більшу відстань може перекидатися між вилученими суками при пересуванні по галузях.
Тому що відносно широке й гладке черево наземної змії погано чіпляється за нерівності кори, у деревних форм тіло стисле з боків, а з боків всієї нижньої його сторони є в різному ступені виражені поздовжні кили, утворені перегинами окремих черевних щитків на боки тіла. Утворена ними тверда тверда поверхня по краях черева дозволяє змії чіплятися при лазаньї за самі незначні нерівності кори, утримуючи тіло навіть при русі вертикально нагору по стовбурі. Гарне зелене або маслинове фарбування деревних змій також носить пристосувальний характер, маскуючи тварина серед листя. Багато видів своїм фарбуванням, так само як і тонкому тілі, імітують гілки дерев або ліани, а яскраві плями й смуги приховують їх серед пронизаної сонцем багатоколірної тропічної рослинності.
Особливо своєрідний спосіб маскування зустрічається в мадагаскарських деревних вужів (Langaha). Ці невеликого розміру змійки мають на кінці морди довгий, вирізаний по краях виріст, цвітом і формою пір’ястий край, що імітує, листа.
У порівнянні з наземними формами, у яких поле зору досить вузько, ока в багатьох деревних форм помітно збільшений і зір більш зовсім. У найбільш спеціалізованих деревних змій зіниця горизонтально витягнуть і має форму еліпса або щілини, що сприяє утворенню бінокулярного поля зору.
Нарешті, багато деревних зміїв мають тенденцію до яйцеживорождению, що звільняє їх від необхідності спускатися на землю для откладки яєць. У яйцекладущих видів форма яєць у зв’язку з тонкістю тіла завжди дуже витягнута в довжину.
Високоспециализированной групою деревних вужів можна вважати бронзових змій (Ahaetulla), які широко поширені майже по всій материковій й острівній Південній і Південно-Східній Азії від Північно-Західної Індії аж до Соломонових островів і північної Австралії на півдні й південно-сході. Це середнього розміру, що не перевищують у довжину 1, 5 м змії, надзвичайно яскраво й красиво пофарбовані.
Бронзова змія (Ahaetulla ahaetulla) має зверху коричнювато-бронзове фарбування з жовто-білою смугою з кожної сторони тіла, вузькими чорно-білими тонкими поперечними смужками, що проходять по границі черевних і спинних луски, і жовте або палеве черево. Елегантна бронзова змія (A. formosa) зверху маслиново-бронзового цвіту із синіми або зеленими плямами й чорними поздовжніми смугами з боків тіла. Голова жовто-коричнева, шия червона, нижня сторона тулуба жовтувато-зелена попереду, темно-зелена або коричнювата в задній частині, такого ж цвіту з нижньої сторони хвоста.
Очі великі, з горизонтально витягнутим эллипсовидним зіницею. Струнке тіло відносно довге й тонке, злегка стисле з боків; довгий і чіпкий хвіст становить до V3 загальні довжини тварини. Луски на тілі вузькі й подовжені, що щільно налягають один на одного, і лише по середній лінії спини уздовж хребта проходить один ряд більше широких луски. Кожен черевний і хвостовий щиток, що покриває нижню сторону тіла, несе з боків гострі порібнини, що закінчуються в задній частині невеликою виїмкою – карбом. У загальній сукупності ці порібнини створюють із боків тіла по поздовжньому зубчастому кілі, на який змії й опираються при пересуванні по деревах. Черево між кілями злегка ввігнуте й виглядає зовні як неглибокий жолоб.
Всі 15 видів бронзових змій винятково денні тварини, що харчуються ящірками й деревними жабами. Серед галузей руху їх надзвичайно спритні й стрімкі, однак ці змії досить моторні й на землі. Яйцеживородящи.
До бронзових змій досить близький південноазіатський рід деревних змій (Dendrelaphis). Відрізняються від бронзових змій відсутністю розширеного ряду луски уздовж хребта й деталями будови зубів. Є спостереження, що ці змії здатні робити довгі планіруючі стрибки. Розмножуються відкладаючи яйця, що мають циліндричну, дуже витягнуту в довжину форму. Найбільш відомий вид – Dendrelaphis pictus, зустрічається в Індії, на Цейлоні, в Ассамі й в Індонезії.
У тропічній Америці поширені досить подібні з ними тонкі змії (Leptophis), що нараховують 6—8 видів. Верхня сторона тіла цих тварин чудового бронзово-зеленого блискучого цвіту, іноді із чорними смужками на боках, а черево перламутрово-желто-ватое або яскраво-жовте.
Зелені змії (Chlorophis) заміщають своїх азіатських й американських родичів в Екваторіальній і Південній Африці й досить близькі до останнього по зовнішньому вигляді. Відомо 11 видів цих тварин.
Рід мідянок (Coronella) поєднує всього 2 види, розповсюджених у Північній Африці, Європі й Західній Азії. Це невеликого розміру наземні змії з більш-менш приплющеною головою, порівняно слабко відмежованої від шиї. Тулуб їх щільне, вальковатое, покрите зовсім гладких, позбавлених порібнин лускою. Хвіст короткий; зіниця круглий.
Звичайна мідянка (Coronella austriaca) — єдиний представник роду, широко розповсюджений у СРСР. Населяє майже всю Європу, Західний Казахстан, північну частину Малої Азії, Кавказ, Закавказзя й Північний Іран. Довжина тулуба до 65 див. Фарбування спини варіює від сірого, сіро-бурий і жовтувато-бурого до червоно-бурий і мідно-червоний кольори. Червонуваті тони особливо властиві самцям. Уздовж спини в 2-4 поздовжніх ряди тягнуться дрібні темні плями, які в деяких екземплярів майже зливаються один з одним і добре помітні, в інших же, навпаки, слабко виражені. На шиї розташовуються дві бурі або чорно-бурі смуги (або дві плями), що зливаються звичайно на потилиці. Голова зверху темна або з характерним малюнком з дугоподібної, вирізаної попереду смужки поперед очей і ламаної лінії, що проходить через надочноямкові й лобові щитки. Від ніздрі через око й далі до вуха проходить вузька бура смуга. Нижня сторона тіла сіра, синювато-сталева, бурувата, оранжево-бура, рожева або майже червона, зви
Зустрічається найчастіше в сухій горбкуватій місцевості серед заростей чагарнику й на лісових узліссях, але може бути знайдена також у суцільному лісі, на лугах і навіть у степу. У гори піднімається до висоти 3000 м, вибираючи сухі сонячні схили. Притулками служать кинуті нори гризунів, щілини під каменями, порожнечі в гнилих пнях. Уникає сирих місць і дуже неохоче йде у воду.
Їжа мідянок складається переважно з ящірок, хоча зрідка вони можуть поїдати дрібних ссавців, пташеняти птахів, дрібних змій і комах. Дорослих ящірок мідянка душить, обвиваючи їхніми кільцями свого тіла так, що із клубка витикаються тільки голова й хвіст жертви. Придушивши видобуток, змія поступово розпускає кільця свого тіла й починає неї заковтувати, звичайно з боку голови. З великими й сильними ящірками впоратися мідянці вдається далеко не завжди й не відразу. Частіше, однак, перемагає змія, який чимало допомагає в цьому й отрутна для ящірок слина, що попадає в кров видобутку. Дрібних ящірок мідянки, особливо молоді особини, поїдають живцем, безпомилково схоплюючи їх за голову.
Прийнято вважати, що ці змії спаровуються навесні, незабаром після пробудження від зимової спячки. Однак, за спостереженнями останнього років, зробленим у Франції, спарювання може мати місце й восени, причому сперматозоїди зберігаються в спеціальному семеприемнике до весни, коли й відбувається запліднення яєць.
Мідянка ставиться до яйцеживородящим змій: яйця її настільки затримуються в яйцепроводах матері, що молоді лупляться в момент откладки яєць. Число принесених однією самкою дитинчати варіює від 2 до 15. З’являються вони наприкінці серпня або початку вересня. Довжина немовлят 13-15 див.
Характерною рисою мідянки є її здатність збирати тіло в щільну тугу грудку, усередині якого вона ховає голову. Часто, замість того щоб урятуватися втечею, мідянка приймає описану позу й на всякий дотик реагує лише більшим стиском свого тіла. Потривожена, вона час від часу з коротким шипінням викидає передню третину тулуба убік небезпеки. Піймана змія нерідко люто кусається, причому особливо великі екземпляри здатні прокусити шкіру до крові.
У багатьох місцях цих необразливих змій уважають дуже отрутними, несправедливо переслідують і знищують.
Найближчими родичами мідянок на Американському континенті є королівські змії (Lampropeltis). Це середнього розміру покриті гладкою лускою й нерідко яскраво пофарбовані плазуючі. На відміну від мідянок серед них зустрічаються не тільки яйцеживоро-дящие, але і яйцекладущие форми. Ці сильні й агресивні вужі харчуються в значній мірі іншими зміями, у тому числі й отрутними, ящірками, дрібними ссавцями й рідше земноводними. Видобуток вони душать, обвиваючи її кільцями свого тіла.
,
Звичайна, або ланцюгова королівська, змія (Lampropeltis getulus) поширена в південній і середній частині північноамериканського континенту від Віргінії до Каліфорнії в США. Фарбування її дуже мінлива: на Атлантичному узбережжі переважають змії із цепочкообразним жовтим візерунком на чорному тлі, у долині ріки Міссісіпі білуваті або жовтуваті плями на спині змії розкидані по зеленуватому тлу, на Тихоокеанському узбережжі поширені тварини, у яких по чорному або коричневому основному тлу проходять жовті смуги або поперечні жовті кільця. Довжина цих змій досягає 2 м. Тримаються вони переважно в густих чагарниках і лісах.
Невелика молочна змія (L. doliata) одержала свою назву завдяки широко розповсюдженій байці, що приписує цьому плазуюча любов до молока, що воно нібито видоює в корів на пасовищах. Доросла тварина пофарбована в сірий цвіт з коричневими плямами, молодь же блискуче, яскрава, фарбування її складається з комбінації чорної, червоної або жовтої квіток, що утворять правильні поперечні кільця.

У так званих вужів, щориють, спостерігається тенденція до вкорочення загальної довжини тіла. Тулуб здобуває вальковатую циліндричну форму, хвіст стає короткий і товстим, а голова слабко або ж зовсім не відмежований від нього, так що тіло тварин має майже однакову товщину на всьому своєму протязі. Найбільші зміни перетерплює голова – єдиний орган, що змії можуть використати для риття. У найбільш простому випадку голова використається як бур, обертовими рухами разрихляющий ґрунт й угвинчується в неї. У зв’язку із цим різко підсилюються й міняють форму ті щитки на кінці морди, які приймають на себе головне навантаження при ритті. Особливо часто збільшуються й загортаються на верхню поверхню голови межчелюстной щиток, сама морда нерідко здобуває загострену форму, а рот переміщається на її нижню сторону. Очі різко зменшуються в розмірах, ніздрі для запобігання влучення часток ґрунту здобувають щелевидную форму й постачені клапанами. В інших змій спостерігається злиття або втрата частини головних щи
Найбільш спеціалізовані форми переходять на харчування безхребетними, у першу чергу земляними хробаками.
Невеликий рід остромордих вужів, або литоринхов (Lytorhynchus), нараховує 5 або 6 видів, розповсюджених у пустельних місцевостях Північної Африки й Південно-Західної Азії. Це дрібного розміру, не перевищуючого напівметра в довжину змії, що пристосувалися до що напівриє, потайливому способу життя. Вузька голова їх майже не відмежована від вальковатого, циліндричної форми тулуба, покритого 19 рядами гладких або слабокилева-тих луски. Хвіст короткий і товстий. Кінець морди приострен і сильно видається вперед над нижньою щелепою, так що рот розташовується на нижній стороні голови. Ніздрі мають вигляд косим, постаченим клапаном щілин, око з вертикально-еліптичною зіницею.
Живуть остромордие вужі в місцях, де досить пухкий ґрунт дозволяє їм робити нори, вбуравливаясь у ґрунт головою, або закопуватися, нагортаючи на себе пісок. Ведуть строго нічний спосіб життя й лише навесні, після спячки, вилазять удень погрітися на сонце. Харчуються дрібними ящірками, на яких нападають уночі в їхніх притулках, яйцями плазуючих і комахами. Часто вони ховаються в термітниках, де нерідко проводять і зиму. Самки литоринхов відкладають усього по 2-4 яйця.
Вінценосний литоринх (Lytorhynchus diadema) населяє пустелі й напівпустелі Північної Африки. Зверху піщано-жовтого цвіту із червонясто-бурими або жовтуватими тонами поперечними плямами уздовж тіла й характерним малюнком на голові.
Афганський литоринх (L. ridgewayi) розповсюджений у Північно-Західній Індії, Ірані, Афганістані й Південній Туркменії. Фарбування верхньої сторони тіла світло-буруватий або коричнюватий кольори. Уздовж спини проходить ряд коричневих або темно-бурих плям, часто обкреслених по краях темною й світлою облямівкою. З боків тулуба такі ж, але більше дрібні плями: черево світле, без малюнка. Лито-ринхи живуть у пустелях і напівпустелях, використовуючи як притулок термітники й тріщини в ґрунті. Харчуються дрібними ящірками й комахами.
Близько до дійсних вужів коштує північноамериканський рід рогових, або илових, змій (Farancia).
Єдиний вид роду рогова, або иловая, змія (Farancia abacura) досягає довжини 1, 5 м. Вона досить яскраво пофарбована в блискучий червонясто-сірий, сіро-фіолетовий або сталевий цвіт. Живе в болотах, по мулистих берегах водойм і вологих низинних місць південно-східної частини США. Активна тільки вночі, особливо під час дощів; денний час проводить у норах, які викопує у вологому, що легко піддається ґрунті. Харчується хробаками, дрібними саламандрами, жабами й рибою.
Рогові змії цікаві тим, що мають розвинений інстинкт турботи про потомство, що досить рідко зустрічається в змій. Перед откладкой яєць самка викопує у вологому піщаному ґрунті гніздо, що має форму пляшки й з’єднане з поверхнею землі вертикальним ходом – горлечком. Відклавши тут яйця в кількості від одного до декількох десятків, змія обвивається навколо кладки й не залишає гніздо аж до вилупления молодих.
Північноамериканські свиноносие змії (рід Heterodon) нараховують три близьких види. Це середнього розміру плазуючі з коротким і товстим тілом і широкої, добре відмежованої від шиї головою. Кінець морди в них характерно загострений і піднімуть; по верхній поверхні морди від кінчика носа йде добре виражений кіль. Ця особливість надає зміям незвичайний і забавний вид, якому вони й зобов’язані своєю назвою.
Широко поширені в США від південних штатів до границь із Канадою. Харчуються жабами й жабами, а також дрібними ссавцями, птахами, ящірками, дрібними зміями й безхребетними.
Свиноносие змії проявляють дуже своєрідну реакцію при наближенні більших, небезпечних для них тварин або людину. Спочатку вони поводяться досить агресивно й намагаються злякати: уплощают удвічі передню половину тіла, сильно розширюють шию й голову, голосно сичать і роблять люті випади відкритою пащею убік ворога. Якщо ж лякання не подіяло, вся агресивність змії пропадає й розігрується друга частина спектаклю: тварина починає корчитися з відкритим ротом і висунутим язиком, а коли судороги кінчаються, залишається нерухомо лежати на землі черевом нагору. Створюється повна ілюзія смерті: змія не реагує на дотик, тіло її розслаблене й приймає пасивно ту позу, що їй надається. Якщо, однак, відійти убік, змія піднімає голову, оглядається й, установивши, що небезпека минула, перевертається на живіт й уползает. У тропічній Африці свиноносих змій заміняють болотні змії, що, роду, що напоминающие їх по зовнішньому видуЭЭ, Prosymna.
Невеликий рід коричневих змій (Storeria) розповсюджений тільки в Центральній Америці й Західній частині Північної Америки. Це дрібні тускло пофарбовані тварини, що не перевищують 40 див у довжину. Тіло їхньої циліндричної форми з порівняно коротким хвостом і головою, слабко відмежованої від тулуба. Відомо всього два або три види, з яких найбільш звичайна змія Декея (Storeria dekayi). Фарбування верхньої сторони її тіла коричнювата або коричнювато-сіра, уздовж хребта тягнеться широка світла смуга. Черево блідо-рожеве.
Змія Декея вологолюбна; звичайно зустрічається у водойм, у сирих місцях й явно уникає сухих відкритих просторів. Активна вночі; удень тримається під плоскими каменями, під опалими листами, залізничними шпалами й іншими лежачими на землі предметами. У великому числі ці змії зустрічаються в селищах і навіть більших містах. Харчуються земляними хробаками, комахами, багатоніжками, молюсками, слизнями, а також дрібними земноводними.
ДО роду олигодон (Oligodon) відносять близько 70 видів порівняно невеликих змій, довжина тіла яких не перевищує 60 див. Характеризуються циліндричним тілом, коротким хвостом і слабко відмежованої від шиї, злегка сплощеною головою. Кінець морди притуплений, дуже великий межчелюстной щиток далеко загортається на верхню поверхню голови. Зіниця круглий, луска гладка або зі слабко вираженими порібнинами.
Будова зубів своєрідно. У верхній щелепі є всього 6-16 увеличивающихся по напрямку в глиб пасти зубів, причому задні з них сильно стислі з боків і нагадують за формою мініатюрні леза кинджалів. У нижній щелепі 5-20 спочатку що трохи збільшуються, а потім зменшуваних у розмірі зубів; більш-менш однієї величини зуби сидять на костях піднебіння.
Поширені в Південній і Південно-Східній Азії, один вид досягає південних границь СРСР. Харчуються яйцями рептилій, ікрою амфібій і комахами. Всі види, видимо, яйцекладущи.
Мінливий олигодон (Oligodon taeniolatus) зустрічається на Цейлоні й в Індії, до півночі до Белуджистана, і в Південній Туркменії, де всього кілька екземплярів цього виду було знайдено в Копет-Даге. Фарбування й малюнок на тілі тварини дуже варіюють, за що ця змія й одержала свою назву. У пійманих у Туркменії особин тіло зверху від тілесного до світло-бурого цвіту. Уздовж тулуба звичайно розташований ряд темних поперечних смуг або плям, які нерідко доповнюються чотирма поздовжніми смугами, більше світлими, чим поперечні. На верхній поверхні голови й шиї три темні поперечні смуги, дві перші з яких мають форму латинського V і звернені вістрям уперед. Черево світле, звичайно без плям.
Спосіб життя відомий мало. В Індії живе в безлісних горах і передгір’ях, піднімаючись у гори до 2000 м. Нерідко зустрічається в безпосередній близькості від жител людини, заповзаючи в сади, городи й будинку. Харчується яйцями ящірок, змій й ікрою жаб; у пошуках останньої часто відвідує болота. Ловить також що недавно вилупилися з яєць ящірок. Активний тільки у світлий час доби.
До олигодонам близько примикає невеликий рід ринокаламус (Khynchocalamus), усього з 3 відомими видами. Всі вони ведуть потайливий і малорухомий спосіб життя, проводячи більшу частину часу в укриттях під каменями або в землі. Поширені в Південно-Західній Азії.
Ринокаламус Сатунина (Khynchocalamus satunini) — невелика змія, що риє, що донедавна помилково відносили до олигодонам. Усього у світі відомо 10 випадків знахідки цього рідкого виду, з них 5 на території СРСР. Довжина цієї змії досягає 36 див. Тіло циліндричне, голова слабко відмежований від шиї, кінець морди сплощений. Зверху фарбування яскраво жовтогаряча, нижня сторона біла або розоватая, що обумовлено просвітчастими крізь покриви кровоносними судинами. Голова зверху світла, із чорною дугоподібною смугою поперед очей і чорною плямою на тімені.
Знайдений у Західній Туреччині, Іраку, Західному Ірані, Південній Вірменії й Нахічеванської АРСР. Спосіб життя майже невідомий. Живе в напівпустелі на сухих і кам’янистих схилах, у гори піднімається на висоту до 1200 м.
Содержащиеся в неволі ринокаламу-си звичайно повністю зариваються в землю за допомогою рухів, що бурять, голови. У тераріумі охоче поїдають мурашиних личинок і кокони, а також дрібних мокриць, жадібно й помногу п’ють.
ДО роду эйренис (Eirenis) відносять 10 видів, розповсюджених у Південно-Західній Азії й Північно-Східній Африці. Донедавна эйренисов східної півкулі поєднували в єдиний рід контия (Contia) з родинними американськими видами. Зараз же ця назва залишена тільки за останніми. Эйрениси – дрібні, до 60 див довжиною, змійки з тупо закругленої, слабко відмежованої від тулуба головою. Луска гладка й розташовується навколо тулуба в 15 – 17 рядів. Зуби у верхній щелепі дрібні, слабкі й приблизно однакової величини, за винятком самих передніх, які дрібніше інших.
Эйрениси порівняно малорухомий, провідний потайливий спосіб життя нічні й сутінкові змії. Харчуються дрібними безхребетними тваринами.
Ошейниковий эйренис (Eirenis collaris) зверху маслиново-бурий, коричнювато-сірий, бурувато-червонуватий або рожево-бежевий кольори, більше інтенсивного по краях туловищних луски й світлого в їхній середній частині. На шиї за головою розташовується бура або чорна поперечна смуга (нашийник), що займає 4 – 6 рядів луски й особливо виражена в молодих тварин. На верхній поверхні голови молодих змій є більш-менш чітко виражений темний малюнок із плям і смуг, але в дорослих особин цей малюнок стає менш чітким або зовсім зникає. Нижня сторона тіла сіруватий, жовтуватий, кремовий або червонуватий кольори, без плям. Розповсюджений у Туреччині, Іраку й Ірані, а на території СРСР у Грузії, Вірменії, Азербайджані й Дагестані. Зустрічається як на відкритих ділянках напівпустелі, так і на середньої крутості схилах, що поростили рідкою рослинністю. У гори піднімається до висоти 1600 м. Тримається звичайно під каменями або грудками землі, нерідко знаходить притулок у норках комах і тріщинах ґрунту.
Вірменський эйренис (Eirenis punctatolineatus) пофарбований зверху в сірий, маслиново-сірий, буруватий і мідно-червоний цвіт. На відміну від попереднього виду темного нашийника за головою немає. У передній половині тіла 8-10 поздовжніх рядів дрібних темних плям і цяточок, що зливаються в задній його частині в прямі поздовжні лінії, що тривають і на хвості.
Розповсюджений у Південній Вірменії й Нахічеванської АРСР, поза межами СРСР у Туреччині й Ірані. Дотримується пологих, сильно кам’янистих схилів і ділянок кам’янистої напівпустелі з рідкою сухою рослинністю.
Способом життя нагадують попередній вид. Харчуються гусеницями совок, прямокрилими, жужелицями і їхніми личинками, а також багатоніжками, павуками, молюсками. Манера поїдання видобутку дуже нагадує таку в ящірок: змійка відводить убік підняту голову, а потім, широко відкривши рот, швидко вистачає комаха й проковтує його у висячому положенні.
Перський эйренис (Eirenis persica) досить різко відрізняється від інших видів роду своїм тонким тулубом (його діаметр укладається в довжині 55 і більше раз) і ясно приплющеною головою. Живе в Південній Туркменії, Ірані, Іраку, Пенджабі, Афганістані.
Смирний эйренис (Е. modestus) по фарбуванню подібний з попереднім видом, однак темних плям на тулуб немає. По потилиці проходить дугоподібної форми темна смуга, що має посередине конічний виступ, звернений вістрям назад і широкою підставою сягаюче око; позаду потилична смуга облямована вузькою жовтуватою або червонуватою облямівкою. Зустрічається в Грузії, Вірменії, Дагестані, Туреччині й на островах Середземне й Егейського морів.
Смугастий эйренис (Eirenis media) характеризується наявністю темних поперечних смужок або рядами дрібних плям уздовж усього тулуба. Зустрічається в Ірані й Південній Туркменії.
Карликові змії, іди каламарии (Calamaria), поширені в Бірмі, Індокитаєві, Південному Китаєві, на Філіппінських островах й особливо багато представлені на Больших Зондских островах. Відомо близько 70 видів. Це дуже дрібні змії: найбільш великий, що живе на Яві вид Calamaria occipitalis досягає в довжину лише 50 див, а довжина дрібної С. smithii з островів Калимантан і Суматра не перевищує 10 див. Тулуб у каламарии мало гнучке, кругле в розтині, по товщині рівне олівцю; хвіст короткий. Луски, що покривають тіло в 13 поздовжніх рядів, круглі, гладкі, що образно налягають один на одного. Голова коротка, не відмежована від шиї, число великих головних щитків зменшено в порівнянні з більшістю інших ужеобразних зміїв за рахунок їхнього часткового злиття один з одним. Загальна «твердість» голови, необхідна для риття, досягається також компактністю черепа, кістки якого з’єднані нерухомо один з одним. Ока дуже маленькі, із круглою зіницею, рот переміщений на нижню поверхню голови й також дуже
Малорухомі, мляві й досить ніжні змійки, що пристосувалися до потайливого способу життя під упалими деревами, каменями й в інших подібних укриттях на землі й, почасти, під землею. Активні у світлий час доби, харчуються земляними хробаками, комахами й інші безхребетними; великі види, можливо, іноді поїдають дрібних ящірок. Розмножуються шляхом откладки яєць. Ці зовсім беззахисні тварини служать видобутком безлічі хижаків. У деяких видів каламарии спостерігається своєрідний спосіб захисту від ворогів. Їх товстий, тупо загострений хвіст не тільки за формою, але й по фарбуванню буває зовсім схожий з головою. У випадку небезпеки кінчик хвоста піднімається нагору, імітуючи голову змії, що приготувалася до захисту, і тварина відступає, маючи як би «захищений» тил.