СІМЕЙСТВО УЖЕОБРАЗНИЕ ЗМІЇ (COLUBRIDAE)

Понад 60% видів сучасних змій ставиться до сімейства вужів. Відмінними рисами їх є повна відсутність рудиментів таза й задніх ніг, наявність лише однієї правої легені, довга, горизонтально лежача верхнечелюстная кістка, відсутність рухливих трубчастих зубів і деякі інші ознаки. Численні нерухомі й гострі зуби цих змій розташовуються на верхнечелюстной, зубний, криловидной і піднебінних костях й у різних видів сильно варіюють по величині й формі. Часто задні верхнечелюстние зуби сильно збільшені, стислі з боків і відділені від інших більш-менш широким беззубим проміжком. При цьому вони можуть мати на передній поверхні борозну для стогону отрути. Буває, що беззубий проміжок розташовується посередине щелепи, а іноді на щелепах є зуби, збільшені на зразок іклів. У деяких видів, що харчуються пташиними яйцями, зуби дуже дрібні й нечисленні. Хоча більшість вужів і неотруйно, це потрібно скоріше розуміти в тому розумінні, що вони безпечні для людини й не мають більших рухливих з
Серед вужів є великі змії, що досягають 3, 5 м, і зовсім невеликі змійки, довжина яких не перевищує 10—15 див. Тіло їх покрите зверху однорідною гладкою або ребристою лускою, звичайно розташованої правильними поздовжніми рядами, причому один або два минаючих уздовж хребта ряду бувають іноді помітно розширені. Нижню сторону тіла покривають найчастіше витягнуті поперек черевні щитки, причому границя між боками й черевом нерідко виражена у вигляді досить твердого ребра. В окремих випадках, як у бородавчастих змій (Acrochordus), черевні щитки відсутні й все тіло покрите дрібними однорідними чешуями. Своєрідним виключенням із загального правила є також південноазіатський вид Xenodermus javanicus, у якого спинна луска нагадує таку деяких ящірок, тобто безформні дрібні лусочки не налягають один на одного, а лежать окремо між трьома поздовжніми рядами більших, нормальних для змій луски.
Голова вужів звичайно покрита зверху великими, симетрично розташованими щитками, які в рідких випадках заміняються численними неправильної форми щиточками. Іноді вона несе на собі своєрідні лускаті вирости начебто рухливих щупалець або розташованої на носі стислої з боків гребневидной лопати. В індокитайського виду Fimbrios klossi губи облямовані м’якою бахромою, що оточує передню частину морди. Призначення подібних утворень не цілком ясно, але відомо, що вони бувають різні за формою в самців і самок. Голова може майже непомітно переходити в тулуб або ж границю між ними, навпроти, виражена дуже різко. Досить різноманітний і хвіст – надзвичайно довгий, тонких і чіпкий в одних вужів, він сильно вкорочений і тупо закруглений в інших або ж досить різко тоншає за тілом у третіх.
Ока в більшості вужів добре розвинені, із круглим овальної або вертикальним, як у кішки, зіницею й часто мають яскраво пофарбовану райдужну оболонку, що звичайно добре гармоніює із загальним фарбуванням тіла. Часта наявність здатного звужуватися вертикальної зіниці пов’язане з нічним або сутінковим способом життя. Цікаво, що в деяких явно нічних видів кругла зіниця може на світлі скорочуватися до величини крапкового отвору. У ряду деревних вужів з пологів Driophis, Ahaetulla й інших зіниця має вигляд довгої горизонтальної щілини, що сприяє виникненню бінокулярного зору, тобто рідкої в плазуючої здатності бачити предмет одночасно двома очами. Це дозволяє безпомилково схоплювати на близькій відстані видобуток. Вужі, що розшукують свій видобуток головним чином за допомогою зору, мають сильно збільшені очі, пристосованими до реакції на об’єкти, що рухаються. У деяких же риють і нічних видів ока сильно зменшені.
Фарбування вужів надзвичайно різноманітний. Одні з них пофарбовані однотонно в темні маслинові, коричневі, бурі або майже чорні кольори. Інші ж, навпроти, вражають строкатістю і яскравістю розцвічення, що кидається в очі. Особливо відомі щодо цього так називані королівські змії, на тілі яких у різних сполученнях розташовуються яскраві червоні, жовті (або білі) і чорні смуги. Оскільки подібним же фарбуванням володіють деякі отрутні змії із сімейства аспідів, уважається, що в неотруйних вужів, що наслідують їм, фарбування носить захисний характер. Велика кількість деревних видів має яскраве зелене фарбування, що добре маскує їх у листі. У деяких видів незначно змінюється фарбування під впливом температури й світла.
Місцеперебування ужеобразних змій дуже різні. Одні з них тісно пов’язані з водою, добре плавають і поринають. Інші живуть винятково в сухих напівпустелях й обходяться зовсім без води. Багато хто пристосувалися винятково до життя на деревах. Нарешті, є велика кількість видів, ведучих образ, що риє, життя й провідну більшу частину часу під каменями, у лісовій підстилці або в землі.
Більшість вужів ставиться до числа найбільш рухливих, добре лазающих змій. Деякі деревні види, зокрема роду Chrisopelea, уплощая тіло, здатні навіть робити парашютирующие стрибки з гілки на гілку й з дерева на землю.
Деякі вужі можуть копати землю рухами, що бурять, голови або згинаючи її в області шиї у вигляді гачка.
Харчуються вужі найрізноманітнішими тваринами від хробаків, молюсків, ракоподібних і комах до риб, земноводних, плазуючих, птахів і ссавців включно. Самі дрібні, а також всі види, що риють, поїдають в основному комах, їхніх личинок й інших безхребетних. Великі ж полюють переважно за різними хребетними. Свій видобуток вони з’їдають живцем або набагато частіше вбивають її, вистачаючи спочатку зубами й обвиваючи потім одним або декількома кільцями тіла. Іноді жертва лагідно притискається черевом до землі й у такий спосіб удушается. Як уже говорилося, багато вужів паралізують або вбивають видобуток отрутою, але й у цьому випадку, кусаючи жертву, вони звичайно ще й обвивають її своїм тілом. Дрібний видобуток, наприклад комахи, захоплюється іноді за допомогою язика. Деякі види виявляють певну харчову спеціалізацію, постійно харчуючись переважно однією певною групою тварин. Так, большеголовие змії (Dipsas) і представники ряду інших пологів поїдають в основному равликів, витягаючи їх з раковин довгими кривими зубами нижньої щелепи. Види південноазіатського роду Fordonia харчуються морськими крабами, у норах яких вони ховаються. Рибоядние вужі, начебто південноазіатських собакоголових змій (Cerberus), здатні є рибу й під водою.
Невелика група вужів, збройних лише нечисленними дуже дрібними зубами, харчується винятково яйцями птахів або плазуючих. Ці змії постачені звичайно так називаною «яйцевою пилкою», утвореної нижніми відростками, що прободают стінки стравоходу, передніх хребців, якими розріжеться шкарлупа проковтуваного яйця. Подібні пристосування є й у деяких вужів, що харчуються не тільки яйцями, але й іншим видобутком. Існують вужі, що харчуються переважно іншими зміями, у тому числі й отрутними, отрута яких для них не небезпечний.
Спарюванню вужів нерідко передують своєрідні шлюбні ігри, під час яких самець довго переслідує самку й зрештою тісно перевивається з нею всім тілом. Під час спарювання самець часто втримує самку, вистачаючи її щелепами за шию.
Серед вужів широко представлені як яйцекладущие, так й яйцеживородящие види, причому останній спосіб розмноження свойствен насамперед водною, деревним і твариною, що риє. Відомі випадки, коли, змінюючи умови змісту, вдавався яйцекладущих змій перетворювати в яйцеживородящих. Яйця, від 1-3 до декількох десятків, відкладаються в землю, у лісову підстилку, купи рослинного сміття, дупла дерев, під упалими стовбурами дерев, у мурашники, усілякі нори й рідше в гнізда, що викопують спеціально. В останньому випадку, як це спостерігається, наприклад, в американської иловой змії (Farancia abacura), самка може обвивати зверху кладку, захищаючи її від ворогів. За формою яйця в більшості випадків овальні, рідше сильно витягнуті в довжину, аж до колбасовидних. Іноді в одне підходяще місце збирається для откладки відразу багато самок одного виду. У таких місцях знаходили іноді по нескольку сотень яєць, найчастіше склеєних разом і що виглядають як одна більша кладка. Деякі вужі можуть відкладати запліднені яйця через навіть 2-3 роки після спарювання, оскільки сперматозоїди тривалий час залишаються життєздатними усередині самки. У випадку яйцеживорождения кількість молодих також варіює від 2-3 до 70 і більше. У північноамериканського вужа Thamnophis sirtalis установлене дійсне живородіння, що коли розвиваються ембріони харчуються через кровоносні судини в стінках яйцепроводів матері.
Ворогів у вужів дуже багато. Їх поїдають різні хижі ссавці й птахи, а також великі ящірки й змії. У випадку небезпеки вужі звичайно рятуються втечею. Деякі вужі, частіше деревні, затаюються нерухомо, наслідувати сухих гілок або ліанам, які вони дуже нагадують не тільки фарбуванням, але й формою свого тіла. У ряду видів тупо закруглений хвіст дуже схожий на голову, причому тварина робить їм звичайно ті ж рухи, що й головою. Це часто вводить в оману хижака, допомагаючи змії врятувати найбільш уразливий передній кінець тіла. Багато вужів, навпроти, поводяться у випадку небезпеки дуже агресивно. Сильно роздмухуючи тіло й голосно сичачи, вони із широко відкритою пащею кидаються на ворога, нерідко обертаючи його у втечу. Укуси їх бувають при цьому досить хворобливі. Багато хто, бажаючи залякати ворога, стукають кінчиком хвоста об землю або навколишні предмети, видаючи своєрідний тріск.
Сімейство ужеобразних поєднує більше 1500 видів, широко розповсюджених на материках й островах усього земної кулі, крім полярних областей і деяких океанічних островів. Їх підрозділяють звичайно на 5 або 6 підродин, поклавши в основу такого розподілу особливості лускатого покриву й характер будови зубів.