СІМЕЙСТВО СЛЕПУНИ (TYPHLOPIDAE)

Слепуни, або слепозмейки, — невеликі тварини, довжиною 10—80 див, що мають тонке червоподібне тіло. Багато рис будови пов’язані з перебуванням їх у ґрунті. Так, ока слепунов сильно скорочені й звичайно лише ледь просвічують, прикриті очним щитком. Все тіло покрите однаковими дрібними округлими лусочками, а хвіст дуже короткий і постачений невеликим кінцевим шипиком, на який тварина опирається при русі в ґрунті. Голова покритий попереду великими щитками, кістки черепи щільно з’єднані один з одним, і на верхнечелюстной кістки є спрямовані назад зуби. На нижній щелепі, як правило, зубів немає.
Систематичне положення цього сімейства дотепер залишається загадковим. Будучи описані спочатку як безногі ящірки, слепозмейки ще в минулому столітті були переведені в підзагін змій. Більшість сучасних дослідників дотепер уважає їх такими. Однак пізніші анатомічні вишукування знову змушують визнати спорідненість слепозмеек скоріше з ящірками, чим зі зміями.
Сімейство слепунов поєднує п’ять пологів (більше 170 видів), з яких найбільш великий рід Typhlops (близько 160 видів) широко розповсюджений у тропічних і субтропічних областях всіх континентів, а чотири інших роди представлені невеликим числом видів лише в Центральній і Південній Америці.
Звичайна слепозмейка (Typhlops vermicularis) — єдиний представник сімейства слепунов у нашій фауні. Це мініатюрна змія довжиною 30-35 див, із закругленою й приплющеною головою, дуже коротким хвостом, збройним гострим шипиком. Межчелюстной щиток відносно великий і далеко заходить на верхню поверхню голови. Тим самим зміцнює конструкція передньої частини голови, що несе основне навантаження при просуванні в ґрунті. Очноямкові щитки повністю покривають ока, що просвічують у вигляді темних крапок. Фарбування тіла в живий слепозмейки від рожевої до темно-червоної, що створюється сполученням цвіту пігменту й просвітчастих кровоносних судин. Низ тіла помітно світліше верху. Звичайна слепозмейка поширена дуже широко – від Албанії, Греції й Туреччині через Малу Азію, Нижній Єгипет і Близький Схід до Афганістану й Західного Пакистану. У нашій країні слепозмейка зустрічається в Закавказзя, на півдні Дагестану й Середньої Азії. Вона живе звичайно в передгір’ях й у нижніх поясах гір, не підніма

Після зимівлі, що вони проводять у більше глибоких шарах ґрунту, слепозмейки пробуджуються наприкінці березня — початку травня, залежно від висоти місцевості. Харчовий раціон слепозмеек складається в основному з мурах, їхніх лялечок і личинок. Вони добувають їх у мурашниках, а також у тріщинах ґрунту й у ходах, але не на поверхні. Навіть коротке (10-15 хв.) перебування слепозмейки на сонце приводить її до загибелі.
Спарювання відбувається навесні, при цьому самець кілька разів щільно обкручується навколо задньої частини тіла самки. У липні – серпні самка відкладає від 2 до 8 великих яєць довжиною 20-26 і шириною 6-7 мм.
Линяння в слепозмеек відбувається своєрідно. епітелій, Що Відшарувався, починає сповзати не з голови, як у більшості змій, а із хвоста, розтягуючись і відриваючись у вигляді більш-менш довгих трубочок. При цьому кожушок не вивертається навиворіт, що спостерігається звичайно в змій.
У слепозмеек через їхній схований спосіб життя небагато ворогів. Лише зрідка їх поїдають лисиці й пернаті хижаки.
Узята в руки, слепозмейка видає специфічний захід, службовець їй відносним захистом. Намагаючись звільнитися, слепозмейка сильно впирається кінцем хвоста, постаченим шипиком, у руку й за допомогою цього упору створює помітний тиск. Саме ця особливість поводження слепозмейки й інших видів цього сімейства створила їм подекуди славу «отрутних змій», що нібито мають жало на кінчику хвоста. Насправді ж ця тварина навіть ніколи не намагається вкусити, а лише піднімає свою крихітну голівку із крапками підсліпуватих малюсіньких очей і поминутно висуває ніжний роздвоєний язичок. Слепозмейки можуть добре жити в неволі при достатній вологості ґрунту. Годувати їх потрібно звичною їжею – мурахами і їхніми лялечками.
Браминский слепун (Typhlops braminus), довжиною тіла всього 10—12 див, розповсюджений у Південній Азії, на Мадагаскарі й багатьох островах Індійського й Тихого океанів. Його називають ще «гор-шочной змією», тому що звичайним місцеперебуванням цього слепуна служить земля у квіткових горщиках. Це й послужило причиною настільки широкого його розселення. Разом із квітковими горщиками він уже проникнув й у Південну Мексику, і на Гавайські острови. Браминский слепун яйцекладущ: самка відкладає 2-7 довгастих яєць довжиною 12 і шириною 4 мм.
Обитающий у Тропічній Африці слепун Typhlops humbo досягає довжини 80 див, а самий дрібний слепун — Т. reuteri, що живе на острові Носи-Бі біля Мадагаскару, має довжину тіла не більше 10 див. Слепун Т. diardi, що досягає 40 див довжини й розповсюджений у Південно-Східній Азії, цікавий тим, що, на відміну від інших слепунов, не відкладає яєць, а приносить від 3 до 14 живих дитинчат.
Інші пологи сімейства слепунов — Helminthophis, Liotyphlops, Typhlophis, Anomalepis — населяють тропічні області Центральної й Південної Америки. Слепун Anomalepis відрізняється від інших пологів наявністю пари зубів на нижній щелепі. Цей рід іноді включають у наступне сімейство – узкоротих змій.