СІМЕЙСТВО ВАРАНИ (VARANIDAE)

Найбільш великі й самих високоорганізовані із всіх сучасних ящірок. Всі вони мають струнке й мускулисте тіло з добре розвиненими п’ятипалими кінцівками, що кінчаються довгими пальцями з більшими вигнутими пазурами. Більш-менш витягнута, тупо закруглена попереду голова вінчає довгу й товсту шию. Сильний, стислий з боків круглий або овальний у поперечному перерізі хвіст, як правило, лише небагато перевищує по довжині голову з тулубом. Тіло покрите круглою або овальною лускою, причому кожна лусочка оточена кільцями з набагато більше дрібних лускатих зерняток. Брющние щитки дрібні, більш-менш квадратні й розташовані правильними поперечними рядами. Численні багатокутні щитки покривають голову зверху. У деяких видів під лускою залягають дрібні кісткові пластинки. Порівняно великі із круглою зіницею ока захищені товстими роздільними століттями. Вушний отвір завжди відкрито. Довгий, глибоко роздвоєний на кінці й надзвичайно рухлива мова втягується в особливу піхву, як у змій.
Конічні, злегка загнуті назад і розширені в підстави зуби плевро-донтного типу. У деяких видів вони помітно зазубрені по ріжучому задньому краї. зуб, Що Випав, заміняється новим.
Причому ця зміна припиняється в дуже старих тварин. На піднебінні й криловидних костях у всіх сучасних видів зуби відсутні.
Найбільший із представників сімейства — гігантський індонезійський варан (Varanus komodoensis) досягає принаймні 3 м у довжину і є найбільш великою із сучасних ящірок.

Довжина самого дрібного, австралійського короткохвостого варана (V. brevicauda) не перевищує всього 20 див.
Пофарбовано варанів різноманітно, але не занадто яскраво, уступаючи щодо цього більшості інших ящірок. Як правило, у молодих особин на тілі поперечними рядами розташовані округлі світлі плями або кільця, що зникають звичайно в дорослих. Для деяких характерний більш-менш виразний сітчастий малюнок.
По характері місцеперебувань цих ящірок можна розділити на наземних, напівводних і деревних. Представниками першої групи, що живуть у сухих степах і пустелях, може служити наш середньоазіатський сірий варан (V. griseus) і восточноафриканский степовий варан (V.exanthematicus). До цієї ж групи ставляться й види, що живуть у тропічних лісах і джунглях, наприклад V. bengaliensis, V. indicus.
Водолюбні варани живуть головним чином по берегах рік, струмків або інших водойм і значну частину часу проводять у воді, превосходно плаваючи й поринаючи. Деяких з них зустрічали навіть у прибережних водах океану.
Переважно деревний спосіб життя веде невеликий папуаський смарагдовий варан (V. prasinus). Довгі пазуристі лабети й чіпкий хвіст допомагають йому превосходно лазать по гілках, а зелене фарбування тіла добре маскує його серед листя. Подібний спосіб життя веде австралійський деревний варан (V. gilleni), а також і деякі азіатські представники роду.
Поділ варанів по характері їхніх місцеперебувань умовно, тому що майже всі види добре лазают по деревах і при нагоді охоче заходять у воду. Притулками їм служать глибокі нори, що виривають у землі, деревні дупла. Одні тривалий час не залишають територію великих мисливських ділянок, інші ведуть бродячий спосіб життя, роблячи переходи по нескольку кілометрів у пошуках їжі. Усе без винятку варани хижаки й поїдають найрізноманітніших тварин. Свій видобуток вони розшукують користуючись зором, обережно підкрадаються до неї й схоплюють у заключному кидку. Не виключено, що варани можуть знаходити видобуток і слідами, за допомогою язика, що висуває безперестану, пов’язаного з високорозвиненим органом Якобсона. Деякі, що харчуються падлом, мають добре розвинений нюх, розшукуючи їжу по заходу.
Деревними мурахами харчується живучий на деревах південноазіатський варан (V. rudicollis), що захоплює комах за допомогою довгої й клейкої мови. Варани покрупнее поїдають крабів, рибу, жаб, ящірок, змій, дрібних черепах, ссавців. Багато хто розшукують яйця плазуючих і птахів. Деякі великі види, наприклад комодский варан (V. komodoensis), поїдають падло. Живий видобуток варани вбивають енергійним струшуванням. Великий видобуток вони поїдають трохи піднявши голову догори, причому довга шия варанів при цьому змееобразно ізвивається, сприяючи в такий спосіб найшвидшому проходженню їжі. Подібна, характерна для більшості змій манера заковтування видобутку є одним з ознак, що вказують на родинні зв’язки варанів зі зміями. Мозкова коробка варанів, як і змій, захищена знизу костями, що охороняють мозок від можливого механічного ушкодження проковтуваним великим видобутком.
У випадку, якщо видобуток дуже великий, варани відривають зубами зручні для проковтування шматки, утримуючи видобуток передніми ногами. Передніми ногами тварини поправляють у роті й невдало схоплену їжу.
У період розмноження самці запекло б’ються між собою, наносячи один одному довго що не гояться глибокі рани.
Всі варани розмножуються відкладаючи яйця, число яких у кладці різних видів коливається від 7 до 35 і навіть до 57, як це спостерігалося один раз в нільського варана (V. niloticus). Яйця комодского варана досягають 10 див у довжину й важать до 200 м; у дрібних австралійських видів вони не перевищують 1, 5-2 див. Яйця одягнені в м’яку пергаментовидную оболонку, і самки відкладають їх у гнізда, що викопують у землі, нори, дупла дерев, а також у будівлі термітів і мурашники. Тривалість розвитку яєць у більшості видів дуже велика, до 9-10 місяців.
У ряді країн варани інтенсивно винищуються людиною заради їхнього смачного м’яса й особливо через коштовну шкіру, що йде на виготовлення всіляких галантерейних виробів.
У випадку небезпеки варани намагаються врятуватися втечею, але нерідко переходять й у настання. Тварина сильна роздмухує тіло, голосно сичить і з розкритою пащею кидається на ворога. Укуси їх дуже хворобливі, тому що, крім механічного ушкодження зубами, вони можуть занести в рану небезпечну інфекцію. Є припущення, що слина варанів отрутна.
Потужним знаряддям захисту варанів є також твердий хвіст, яким вони наносять дуже чутливі удари.
До сімейства варанів ставиться тільки один сучасний рід Varanus. З 30 видів цього роду половина живе в Австралії, а інші поширені в Африці, Південно-Західної, Середньої й Південної Азії й на Індо-Малайському архіпелазі.
Пустельний, або сірий, варан (V. griseus) широко розповсюджений у Північній Африці й Південно-Західній Азії на схід до Північно-Західного Пакистану й Белуджистана, а також у республіках Середньої Азії й у Південному Казахстані.
Від всіх інших представників сімейства він відрізняється круглим у поперечному перерізі хвостом, позбавленим зверху характерного для інших видів вузького поздовжнього кіля. Ніздрі його у вигляді косих щілин розташовані ближче до переднього краю ока, ніж до кінця морди, що також відрізняє цю ящірку від більшості інших варанів. Зверху вона сірувато- або червонясто-коричневого цвіту із численними темними цяточками й цятками, серед яких поперек спини й хвоста з рівними інтервалами розташовані бурі поперечні смуги. У довжину тварина досягає 160 див разом із хвостом, при вазі до 2, 5 кг, будучи, таким чином, самої великої з живуть у СРСР ящірок.
У Середній Азії сірий варан живе в піщаних пустелях, дотримуючись більш-менш закріплених пісків, але зустрічається також у кам’янистих передгір’ях, у тугайних лісах й в обривів по берегах рік. Притулками йому служать нори різних гризунів – ховрашків і більших піщанок, які він спеціально розширює й поглиблює. Довжина нори досягає 2-2, 5 м і кінчається камерою, що розширюється, до 0, 5 м довжиною й 10 – 12 див шириною. Нерідко варани самостійно викопують собі нори довжиною до 4 м і більше.
Руху сірого варана швидкі. Він біжить зі швидкістю 100-120 м у хвилину, високо піднявши тіло на растопиренних ногах і не стосуючись хвостом землі. Однак з подібною швидкістю тварина може рухатися лише короткий час, і людина легко може наздогнати цю ящірку.
Варани піднімаються на невисокі дерева й чагарники й можуть зстрибувати з висоти до напівметра. При зустрічі з людиною варан сильно роздмухує тіло, отчого воно стає широк і плоским, голосно сичить, висуває язик й, широко розкриваючи впасти, намагається вкусити. Він із силою хльостає хвостом праворуч і ліворуч, не дозволяючи взяти себе в руки. Укуси його досить хворобливі, причому великі ящірки в стані перекусити людині палець.
Харчується сірий варан різноманітною тваринною їжею: поїдає комах, скорпіонів, фаланг, ящірок, змій (у тому числі й отрутних), молодих черепах, птахів, гризунів, а навесні також пташині й черепашачі яйця. У пошуках їжі варан щодня робить більші переходи, відходячи від притулку до полкилометра. Він ходить звичайно по одному маршруті, обстежуючи зустрічні колонії піщанок, нори черепах, гнізда птахів, і часто ночує там, де його застане темрява.
Полова зрілість наступає в цього виду, видимо, не раніше третього року життя, при досягненні 60—80 див у довжину. У Середній Азії спарювання відбувається в травні, і вже в першій половині червня самки відкладають яйця, закопуючи їх глибоко в пісок або залишаючи в глибині нір. Молоді самки відкладають по 8-15, а більше старі – до 23 яєць, що досягають 45-55 мм у довжину й 28-34 мм завширшки при вазі до 15 р. Молоді виходять із яєць через 3-3, 5 місяці, у вересні.
У Середній Азії й Казахстані сірі варани проводять зиму в спячке, у глибині нір, закриваючи вхідний отвір земляною пробкою.
З ворогів сірого варана, мабуть, найнебезпечніший людина, що ще недавно винищувала тисячі цих ящірок заради їхньої шкіри, придатної для виготовлення галантерейних виробів і взуття. В окремі роки в Середній Азії й Казахстані добувалося до 20 тис. шкір варанів, і не дивно, що в ряді місць він був майже повністю знищений. У цей час винищування варанів заборонене законом.
Смугастий варан, або кабарагойя (V. salvator), широко розповсюджений у Південно-Східній Азії від Цейлону й Індії на заході до Південного Китаю й Філіппін на сході й Малих і Больших Зондских островів на півдні. Молоді варани зверху чорнувато-бурі із численними дрібними цятками й більшими округлими жовтими плямами, розташованими звичайно чіткими рядами поперек спини й хвоста. З віком ці плями стають менш виразні, і дорослі особини мають темне маслинове фарбування, іноді зі слабозаметними жовтими крапинами. Найбільш великі екземпляри досягають 2, 5 м у довжину. Смугастий варан є, мабуть, найбільш водолюбним серед всіх представників свого роду й зустрічається звичайно по берегах рік і на морських узбережжях. Він дуже добре плаває й поринає, користуючись, як веслом, довгим, сплощеним з боків хвостом з минаючим по його верхньому краї подвійним кілем зі збільшених луски.
«Коли доводиться плисти в тубільному каное по тінистих ріках Малайського архіпелагу, Суматри або Калимантана, — пишуть Р. Ингер і К. Шмидт, — завжди дивуєшся величезній кількості смугастих варанів, яких бачиш на берегах. Уже до 8 годинників ранку ці темні, майже чорні великі ящірки виходять зі своїх притулків і розташовуються на сонце. При найменшій ознаці небезпеки, іноді навіть від одного удару весла об борт човна, тварини рятуються у воді. Це супроводжується більшим шумом, якщо варан шльопається черевом, або, навпроти, відбувається зовсім безшумно, якщо він, подібно крокодилові, поринає головою. Вода для смугастого варана – рідна стихія. Ми витратили багато часу, спостерігаючи за пірнанням цих тварин, і чекали іноді його появи на поверхні по 5-10 хвилин. Все-таки ми так і не встановили, як довго може він залишатися під водою». За спостереженнями И. Роттера, у неволі ці варани можуть залишатися під водою до 20-30 хвилин лише за умови, що вони нерухомо лежать на дні водойми,
У випадку небезпеки смугастий варан, подібно іншим видам, захищається потужними щелепами й ударами сильного хвоста. «Двометровий варан, – пише И. Роттер, довгий час изучавший цих ящірок у тераріумі празького зоопарку, – никоим образом не є супротивником, яким можна зневажити. З його зубами я, на щастя, не мав можливості познайомитися, однак якщо подумати про зуби навіть більше дрібних варанів, те виразно не випробуєш задоволення при думці бути укушенним великим смугастим вараном. У мене створилося враження, що удари його хвоста, на відміну від таких в інших варанів, явно націлені. Так, один раз точним ударом у мене була вибита з рук дерев’яна ложка».
Харчуються смугасті варани дрібними й середньою величиною тваринами, поїдаючи крабів, жаб, черепах, ящірок, змій, птахів, гризунів, а при нагоді й усілякому падлі. У Південному Китаєві, як пише А. Г. Банників, варани лазают на дерева й обстежать дупла в пошуках пташиних гнізд. Місцями вони вторгаються в курятники й на птахоферми, винищуючи там домашнього птаха і яйця. Однак принесений у такий спосіб шкода, окупається користю від винищування численних гризунів. На Цейлоні варан уважається корисним, тому що в безлічі поїдає прісноводних крабів, що руйнують греблі на рисових полях.
Поїдаючи великих змій» варан вистачає їх спочатку за хвіст й, розмахуючи головою, трясе доти, поки жертва не перестане чинити опір. За даними Р. Дераниягала, він нападає навіть на великих кобр, причому в цьому випадку спочатку довго кружляє на безпечній відстані навколо, а потім, вибравши момент, кидається вперед й, схопивши стомлену змію за зашийок, без праці вбиває її.
У Таїланді откладка яєць відбувається в червні, що збігається за часом з початком дощового сезону. Самка відкладає від 15 до 30 яєць у норах або в дуплах дерев поблизу води.
М’ясо й жир смугастого варана мають високі смакові якості й у багатьох місцях уживаються в їжу.
Нільський варан (V. niloticus) зустрічається майже по всій Африці, за винятком безводних пустель на півночі, захід-заходові-заходу-південно-заході й захід-заходові-заходу-північно-заході. Молоді особини цього виду темні, майже чорні, зверху з поперечними рядами жовтих округлих плям, що зливаються іноді в суцільні світлі смуги. На верхній стороні голови в них гарний візерунок з неправильних поперечних смуг, утворених дрібними жовтими цяточками й цятками. Дорослі варани темний зеленувато-коричневий або коричнювато-маслиновий кольори з більш-менш виразними жовтувато-білими поперечними смугами або рядами округлих плям такого ж цвіту. Сплощений з боків і постачений зверху поздовжнім кілем хвіст також пересічений декількома нерівними жовтуватими смугами.
У довжину ця велика ящірка досягає 2 м, але екземпляри такої величини зустрічаються порівняно рідко. Подібно попередньому виду, нільський варан тісно пов’язаний з водою й рідко віддаляється від рік й озер, на березі яких живе.
У випадку небезпеки варан нерідко причиняється мертвим, тривале час залишаючись нерухомим і вичікуючи зручного моменту, щоб схопитися на ноги й урятуватися втечею.
Їжею варанам служать наземні й водні тварини, включаючи комах, молюсків, крабів, риб, жаб, жаб, ящірок, змій, невеликих крокодилів, птахів і ссавців. Нерідко варани розкопують гнізда крокодилів і черепах, проковтуючи цілком яйця. Особливо тверду їжу, наприклад панцири крабів і двостулкових раковин молюсків, ящірка може роздавлювати стовщеними й притупленими задніми зубами.
У січні — лютому самки відкладають від 40 до 60 великих яєць, поміщаючи їх, як правило, у будівлі термітів. Розмноження збігається звичайно з періодом, що починається, дощів, і ящірка легко руйнує пазурами розмоклі стінки термітника, які швидко відновлюються потім комахами. Розвиток молодих триває 9-10 місяців. При ви-луплении їх з кожного яйця виливається деяка кількість рідини, що знову розм’якшує стінку будівлі, дозволяючи молодим варанам, довжина яких не перевищує 20-22 див, самостійно вибратися назовні.
М’ясо й жир нільського варана дуже смачні й повсеместдо вживаються місцевими жителями в їжу.
Область поширення бенгальського варана (V. bengaliensis) простирається від Цейлону, Індії, Непалу, Пакистану й Бірми до Індокитаю, Малайського півострова й Філіппін на сході й через всю Індонезію до Малих Зондских островів на півдні. Від розглянутих вище видів він відрізняється більше струнким тілом і вузької, помітно приостренной попереду головою. Помірковано довгий, стислий з боків хвіст постачений по верхньому краї низьким здвоєним кілем. Молоді варани маслиновий-маслинову-маслинове-маслинова-темно-маслинові, зверху із численними дрібними цяточками й круглими цятками, згрупованими в більш-менш виразні поперечні ряди. Дорослі тварини однотонно жовті, маслиновий-маслинові-коричнювато-маслинові або сірий-сірі-коричнювато-сірі, іноді зі слабовираженними більше темними плямами. Довжина тварини не перевершує 175-200 див.
Бенгальський варан набагато менш пов’язаний з водою й часто зустрічається в зовсім сухій місцевості, не уникаючи лісів, садів, різних плантацій і заростей, нерідко поблизу людських жител. Однак при нагоді він охоче заходить у воду й подовгу в ній залишається. Притулками йому служать глибокі нори, що виривають звичайно під каменями або коріннями дерев, а також дупла в деревах, по яких варан превосходно лазает, чіпляючись довгими пазурами за кору. За спостереженнями Р. Дераниягала, він здатний зстрибувати на землю з висоти принаймні 10-15 м. По рівному місцю варан біжить дуже швидко, роблячи більші кроки й задираючи догори хвіст.
У випадку небезпеки, не маючи можливості зникнути, він причиняється мертвим і не ворушиться, навіть якщо його піднімають за хвіст.
Харчується бенгальський варан комахами, ящірками, невеликими ссавцями й птахами, нерідко розоряє гнізда й поїдає пташенят й яйця.
У період спарювання самці при зустрічах вступають між собою в запеклі бійки. Один з таких боїв Р. Дераниягала вдалося спостерігати на Цейлоні з відстані всього декількох метрів і зробити ряд цікавих фотографій. За спостереженнями цього дослідника, обоє супротивника, майже вертикально піднявшись догори, як справдешні борці, обійнялися передніми лабетами й, важко дихаючи, з розкритими ротами намагалися схопити один іншого за шию й перекинути додолу. При цьому вони люто дряпали один одного пазурами, у результаті чого були посмуговані саднами, що кровоточать. Після того як більше сильному самцеві вдалося нарешті перекинути супротивника, бій тривало якийсь час на чотирьох ногах і закінчилося втечею переможеного.
На Цейлоні откладка яєць відбувається із грудня по квітень. Один раз у середині грудня Дераниягала тривалий час стежив за великою самкою, що прийшла, щоб відкласти яйця у вирите нею гніздо. Копаючи землю поперемінно обома передніми лабетами, самка приблизно за третя година роботи викопала бокаловидную яму глибиною близько 30 див, так що на заключній стадії роботи її голова й плечі зовсім зникли в гнізді. Після короткого відпочинку вона опустила в яму задню частину свого тіла й, залишаючись у такому положенні близько 2, 5 години, відклала за цей час 24 яйця. Потім ящірка зарила яму й вирівняла землю передніми лабетами й головою. За яйцями було встановлене спостереження, і через 5, 5 місяця наприкінці травня з них вивелися молоді, кожен з яких виходив із гнізда по загальному ході, проритому першої ящіркою, що вибралася на поверхню.
На півночі ареалу в Пакистані бенгальський варан упадає на зиму в спячку.
Гігантський, або комодский, варан (V. komodoensis) одержав свою назву по імені невеликого острова Комодо в Східній Індонезії, звідки був уперше описаний в 1912 р. Крім Комодо, він живе також на сусідніх островах Ринджа й Падар й у західній частині великого острова Флорес. Комодский варан досягає не набагато більше 3 м у довжину при вазі до 150 кг й є не тільки найбільшим представником свого сімейства, але й одним з найбільш великих сучасних наземних плазуючих. Молоді варани цього виду пофарбовані досить яскраво. Зверху вони красивото сірувато-каштанового цвіту, що переходить у зеленувато-жовтий на зашийку й шиї й морквяно-жовтогарячий на плечах і спині. По цьому тлу більш-менш правильними поперечними рядами розташовані червонясто-жовтогарячі плями й кільця, що зливаються іноді на шиї й хвості в суцільні смуги. З роками розцвічення міняється, і дорослі тварини здобувають одноманітне темно-буре фарбування, іноді з невеликими грязно-жовтими цяточками.
Зоолога, що вперше прибув на ці острови для вивчення варанів і що очікує зустріти їх чи тут не на кожному кроці, перший час очікує розчарування. Спочатку ніщо не говорить йому про існування тут величезних ящірок. Це помилкове враження розсіюється після першої ж більш-менш глибокої вилазки в прибережні джунглі. Те тут, те там зі здивуванням зауважує він на м’якій землі відбитки величезних пазуристих лабетів, чує неподалік від себе в хащі обережні скрадливі кроки й зненацька за одним з поворотів стежки зустрічає й самого варана, як здається, не менш ураженого цією зустріччю, ніж він сам.
«Саме так відбулася на Комодо наша перша зустріч із вараном, — розповідає И. С. Даревский. – На залитої сонцем опушці бамбукового гаю, прямо поперед нас, над вигорілою травою піднімалася чорна луската голова ящера! Більші блеотящие глава тварини, здавалося, з подивом стежили за кожним нашим рухом, потім рот його злегка відкрив, і довгий оранжево-жовтий, роздвоєний на кінці язик далеко висунувся назовні. Тепер він перебував не більш ніж у п’ятьох метрах від нас, і я зовсім чітко бачив змееподобную голову плазуна, покриту білуватими шрамами – слідами численних сутичок із суперниками. Відкривши пастьу варан прискорено дихав, і його відвисле горло з більшими складками лускатої шкіри рівномірно піднімалося й опускалося».
На Комодо й Риндже гігантські варани населяють всю територію цих невеликих островів від прибережної смуги до залісених гірських вершин включно. У суху пору року, із червня по жовтень, більшість їх дотримується широких сухих русявів, берега яких покриті густими джунглями. У безлічі олені, що живуть на островах, і дикі свині протоптують у заростях вузькі стежки, які використаються й варанами. Тут же ці ящірки викопують собі глибокі нори, підкопуючись під більші камені або густо переплетених корінь дерев. В отвір такої нори, що досягає іноді 4—5 м у довжину, легко може пролізти людина. Молоді тварини, довжиною не більше півтора метрів, використають як притулки й дупла дерев, розташовані іноді на значній висоті від землі. У суху пору року варани залишають свої притулки рано ранком і протягом усього дня бродять по острові в пошуках їжі, уникаючи попадати під прямі сонячні промені в найбільш жаркий час доби, коли температура в тіні досягає 30—35°. У прибережній частині островів вони бувають активні й у теплі місячні ночі. На висоті ж 500—700 м над рівнем моря, де по ночах температура падає до 15—17°, вони ховаються в притулки незадовго перед заходом сонця й знову з’являються з першими його променями ранком. Комодские варани охоче заходять у воду й запливають іноді на досить значну відстань у море, відвідуючи численні безіменні острівці, розташовані між Комодо, Падаром і Ринджей.
Нічим не потривожений варан рухається по суші повільно й обачно, високо піднявши тіло на витягнутих ногах і тримаючи у висячому положенні масивний, що розгойдується в такт руху хвіст. При цьому він безперестану висуває з рота довга мова, обмацуючи їм по шляху проходження траву. Будучи чим-небудь стурбований, він зараз же припадає до землі, але незабаром знову піднімає на передніх ногах, намагаючись розглянути його предмет, що зацікавив. У такому положенні тварина, зовсім не рухаючись, може залишатися по годині й більше, причому його темна, що піднімається над травою голова видали майже неотличима від численних розкиданих навколо чорних уламків лави.
Гігантські варани виконують на островах роль відсутніх тут тигрів, леопардів, вовків й інших хижаків, оскільки дикі свині й олені, що становлять їжу цих величезних ящірок, в інших умовах є видобутком перерахованих хижих ссавців. Природно виникає питання, яким образом важкі й порівняно повільні варани справляються з таким великим і швидконогим видобутком, як тиморские олені, що досягають півтора метрів у висоту й важать до 100 кг. Голландський зоолог Д е-юнг описує, як під час перебування на Комодо почув один раз дивний лемент і відразу неподалік виявив ще теплого оленя з раною, що кровоточить, на шиї. Біля нього стояв великий варан, що почав уже поїдати свою жертву. Учасникам советокой експедиції також двічі вдалося спостерігати варанів, що затаїлися у високій траві по краї прокладеної оленями тропи й поджидавших видобуток.
Один раз, розглядаючи в бінокль череда копитних, учені спостерігали, як великий варан, вийшовши з лісу, повільно, часом зупиняючись, направився до пасшимся тварин й, зайшовши чи ледве не в середину череди, завмер у нерухомій позі з високо піднятою головою. Травоїдні продовжували спокійно пастися, не обертаючи ніякої уваги на хижака, що підтискав передні ноги й припадав до землі щораз, коли якої-небудь із оленів починав до нього наближатися. Видимо, він чекав зручного моменту для удару хвостом, що легко збиває оленя з ніг, або стрімкого кидка.
Комодский варан не переслідує активно свій видобуток, а лише підстерігає її схоплюючи, коли вона сама наблизиться на досить близьку відстань. Характерно, що олені й кабани зовсім не бояться варанів, не вгадуючи в них небезпеки, і нерідко, спонукувані цікавістю, самі безбоязно до них наближаються. Можливо, це порозумівається й способом полювання варана, що підходить до своїй жертві повільно й безшумно, нагадуючи щодо цього змієві.
На островах Ринджа й Флорес значне місце в їжі дорослих варанів займають і мавпи. Гугерверф описує, як спостерігав один раз варана, заглативающего ще живого макака, схопленого на землі. Хижакові знадобилося всього близько 20 хвилин, щоб цілком проковтнути дорослу мавпу, що була настільки паралізована страхом, що навіть не робила спроб вирватися з його пащі. По розповідях місцевих жителів, варани нерідко серед білого дня викрадають із села домашнього птаха, кіз і собак. Французький зоолог П. Пфеффер думає, що гігантські ящірки полюють навіть на здичавілих коней і буйволів, нападаючи на них групами по 5-7 особин. Однак частіше вони полюють поодинці, збираючись разом лише при поїданні падали, що займає велике місце в їхньому раціоні. Подібно іншою твариною, що харчується падлом, варани мають високо розвинений нюх, що дозволяє їм на великій відстані виявляти їжу, у пошуках якої вони роблять тривалі переходи по острові. До одному з убитих оленів, підвішених як принада на дерево, уже в першу добу зібралося 6 дорослих й 2 молодих варана. Цікаво було спостерігати, як кожен знову прихожий ящір наближався спочатку до дерева й після декількох марних спроб добратися до їжі розташовувався по сусідству в траві й з високо піднятою головою завмирав, як статуя, не спускаючи око із близької, але недоступної їжі. Забавно було бачити, як часом те один, та іншої з них знову вживав незграбні спроби піднятися на дерево, сковзав пазурами по корі, але незмінно важко звалювався назад у траву, незворушно приймаючи колишню споглядальну позу.
Спосіб поїдання великого видобутку в дорослого варана завжди той самий. Спочатку він зубами розпорює мертвій тварині черево й, зануривши голову далеко в черевну порожнину, протягом 15-20 хвилин швидко з’їдає всі внутрішності, потім захоплює зубами край грудної клітини й декількома сильними ривками один за іншим відриває великі шматки м’яса, які разом з костями, не розжовуючи, проковтує. При заковтуванні шматків вагою в 2-3 кг тварина допомагає собі передніми лабетами або, широко розкриваючи впасти, стрімко викидає вперед голову, сприяючи в такий спосіб найшвидшому проходженню їжі. Іноді доводилося бачити, як особливо великі шматки м’яса або відірвана нога оленя застрявали у варана в горлі й, намагаючись звільнитися, він несамовито розмахував головою доти, поки незручний шматок не вилітав у нього з пащі. Про величину проковтуваних шматків можна судити по тім факті, що в шлунку одного з розкритих на Комодо варанів перебувала ціла голова дорослого кабана! Під час їжі варан коштує звичайно на чотирьох витягнутих ногах і його черево, повільно наповнюючись, опускається усе нижче й поступово досягає землі. Наситившись, тварина повільна відходить у найближче вкриття й важко розвалюється на землі, переварюючи їжу. Але вже через 2-3 години хижак знову направляється до видобутку для поглинання чергової порції м’яса. За спостереженнями радянських зоологів, чотири дорослих варани повністю з’їдають великого оленя всього за 3-4 години. Молоді варани звичайно остерігаються поїдати видобуток одночасно з дорослими й ходять на достатній відстані навколо, лише нишком схоплюючи невеликі шматки. Обережність їх цілком оправданна, тому що дорослі нерідко переслідують і поїдають молодняк. Харчуючись великим видобутком, комодские варани, особливо молоді, поїдають при нагоді й більше дрібних тварин – комах, ящірок, змій, птахів і гризунів, а також викинутих на берег риб і морських безхребетних.
Спарювання гігантських варанів відбувається в липні, і самці в цей час запекло б’ються між собою. У серпні самки відкладають до 26 великих яєць, найбільші з яких досягають 10 див у довжину й 6 це завширшки при вазі до 200 р. Звичайно кладку самка зариває в землю або рідше залишає в глибині нори. Через 8-8, 5 місяців, наприкінці березня – початку квітня, з яєць виходять молоді ящірки, що досягають 27-30 див довжини. Ростуть вони дуже швидко, і вже у віці трьох місяців розміри їх збільшуються вдвічі. На відміну від дорослих, молоді варани дуже полохливі й при небезпеці звичайно ховаються на деревах. Тому що варан легко справляється з великими й сильними ссавцями й з жадібністю проковтує величезні шматки м’яса, мимоволі встає питання, чи не небезпечне ця гігантська ящірка для людини. Під час роботи на Комодо й Риндже вчені неодноразово зіштовхувалися з великими варанами, але вони незмінно звертали убік і звільняли дорогу, не роблячи ніяких спроб напасти, і якщо не тікали, то у всякому разі досить поспішно відступали. Однак пійманий варан поводиться зовсім інакше. Тварина лютішає, і ударами хвоста легко може збити з ніг людини, а своїми страшними щелепами нанести серйозні каліцтва. Небезпека його укусів збільшується ще через те, що на зубах варана завжди залишаються частки гнилого мясаг занесення якого в рану неминуче приводить до серйозного зараження.
По розповідях місцевих жителів, близько 200 чоловік яких живуть у невеликому сільці в східній частині Комодо, відомі випадки й неспровокований напад варана на людину. Кілька років назад великий варан погнався за трьома збіглими із села хлопчиками й, наздогнавши, убив одного з них. Іншим разом ящір напав на двох дорослих чоловіків, несших убитого оленя, і одного з них сильно поранив. При змісті в неволі гігантські варани швидко звикають до людини й стають зовсім ручними. Один з них, що жив у Лондонському зоопарку, озивався на кличку, брав їжу з рук людини й по п’ятах бігав за своїм наглядачем.
У цей час на островах Комодо й Ринджа організований заповідник. Усяке полювання на гігантських варанів заборонені законом, і вилов для зоопарків можуть вироблятися лише по спеціальному дозволі комітету з охороні природи при уряді Індонезії.