СІМЕЙСТВО ДІЙСНІ ЯЩІРКИ (LACERTIDAE)

Назва «дійсні» відбиває лише той факт, що ці плазуючі стали відомі науці набагато раніше більшості інших ящірок і послужили типом для опису всього підзагону Sauria. Назва це з рівним правом: могло б ставитися й д будь-якому іншого із сімейств сучасних ящірок.
Всі дійсні ящірки, або, як їх ще інакше називають, лацертиди, характеризуються струнким подовженим тулубом, добре вираженою шиєю, помірковано довгими й цілком розвиненими п’ятипалими кінцівками й довгим ламким хвостом. Голова їх покритий зверху великими, правильно розташованими щитками, що лежать поверх зрослих із черепом кісткових пластинок – остеодерм. Останні завжди відсутні на тілі, одягненому дрібної зернистої або рідше черепицеподоб-ной лускою, що іноді несе на собі добре виражені поздовжні кілі. Спинна луска добре відрізняється від черевний, перетвореної в порівняно великі чотирикутні щитки, що розташовуються правильними поздовжніми й поперечними рядами. Подовжені, більш-менш шиповатие луски хвоста утворять правильні кільця, кожні два з яких відповідають одному хвостовому хребцю. У більшості видів є стегнові або пахові пори. Ока мають роздільні віка, нижнє з яких буває постачено прозорим або напівпрозорим віконцем. Тільки в змееголовок (Ophisops) нижнє віко повніст
Скроневі дуги добре розвинені, тім’яна кістка одна з отвором для тім’яного ока, скронева западина, як правило, закрита шкірними костями.
Конусоподібні, плевродонтного типу зуби на боках щелеп часто несуть по двох або по трьох невеликих вістря. Іноді зуби є й на криловидних костях.
Фарбування й малюнок тіла лацертид досить різноманітні й нерідко відрізняються красою завдяки наявності яскравих квітів. У багатьох видів яскравість розцвічення зростає в період розмноження, що особливо характерно для самців, нерідко пофарбованих інакше, чим самки. Фарбування молодих особин, як правило, відрізняється від фарбування дорослих.
Найбільш великий із представників сімейства — перлова, або прикрашена ящірка (Lacerta lepida) досягає майже 90 див у довжину, у той час як розміри самих дрібних ящурок (Eremias) не перевищують 12—13 див.
Одні дійсні ящірки живуть у піщаних пустелях і степах, інші зустрічаються в лісах і заростях чагарників і добре лазают по деревах, треті дотримуються сирих лугів і боліт, тоді як деякі живуть винятково серед каменів і на скелях. Багато видів, що зустрічаються в піщаних пустелях, мають по краях пальців особливі лускаті гребені – піщані лижі. В африканської деревної ящірки Holaspis guentheri хвостові луски постачені гострими, спрямованими назад шипами, а пальці передніх і задніх ніг несуть на собі знизу невеликі приостренние зубці, що допомагає тварині чіплятися за гладку кору дерев, на яких вони живуть. Обитающие в трав’янистих заростях долгохвостки (Tachydromus) мають довгий хвіст, змієподібні вигини якого сприяють швидкому руху в густій траві.
Харчуються дійсні ящірки всілякими дрібними тваринами, переважно комахами, і лише самі великі з них, що начебто вже згадувалася перлової ящірки, здатні поїдати також невеликих хребетних. Деякі різноманітять своє меню, поїдаючи соковиті ягоди й плоди. Свій видобуток вони підстерігають із засідки або, обережно підкрадаючись до неї, вистачають у точному кидку.
Більшість представників сімейства ставиться до яйцекладущим видів. Дрібні види відкладають по 1-3 яйця кілька разів за сезон. У більших у кладці буває до 18 яєць. Тривалість розвитку яєць звичайно не перевищує 50-70 днів. Яйцеживорождение встановлено всього в трьох видів з пологів Lacerta й Eremias і пов’язане з перебуванням на півночі або проникненням високо в гори.
Сімейство поєднує 22 роду з більш ніж 170 видами, розповсюдженими в Європі, Азії й Африці (без Мадагаскару). Порівняно недавно деякі європейські види, зокрема адріатична ящірка (Lacerta mellisellensis), були завезені на захід США, де успішно розселяються в цей час.
Найбільшою популярністю серед європейських ящірок користуються представники роду Lacerta. Більші й маленькі, яскраві й скромно пофарбовані, ці повсюдно численні ящірки частіше інших попадаються на очі людині.
Від інших дійсних ящірок види цього роду відрізняються деякими особливостями лускатого покриву.
Близько 40 стосовних сюди видів широко поширено по всій Європі, Північної, Центральної й Західної Азії, Північній і почасти Тропічній Африці й на деяких островах Атлантичного океану.
Перлова, або прикрашена, ящірка (Lacerta lepida) — одна з найбільш великих і красиво пофарбованих представниць сімейства лацертид. Загальна довжина її досягає 75 див і більше, причому самці бувають помітно крупніше самок. Молоді ящірки оливковато-бурого цвіту із численними білими й синюватими вічками, більшість із яких оточене чорною облямівкою. Однак головною прикрасою тварини є розташовані в 2-4 поздовжніх ряди з боків тіла більші круглі плями чудового синього цвіту, завдяки яким цю ящірку називають ще «глазчатой». Область поширення її охоплює Пиренейский півострів, Південну Францію, майже всю Італію й Північно-Західну Африку. «Я часто спостерігав цю ящірку, – пише А. Б рем, – як вона бігає біля дупластого дерева й навіть лазает по галузях. При наближенні людини тварина спрямовується до свого дупла, зникає в ньому й, повернувшись, висуває голову назовні, щоб бачити, що відбудеться далі. Вона завжди біжить, поки втеча можливо, але не від собак і кішок, проти яких хоробро захищаєть

За спостереженнями Г. Петерса, перлова ящірка тривалий час дотримується обраного й уподобаного нею місця, причому мінімальна відстань між ділянками рядом живучих особин становить не менш 150 м.
Поряд з комахами, павуками, хробаками й молюсками, що становлять основну її їжу, ця ящірка нападає й на більших тваринах — інших ящірок, молодих змій, гризунів і пташенят. Крім того, вона охоче поїдає й різні соковиті плоди, зокрема ягоди винограду й вишні.
У період розмноження самці запекло б’ються між собою, наносячи один одному глибокі рани. Яйця (не більше 10) самка відкладає в дупла й у гнилу деревину. За спостереженнями, дитинчата лупляться з яєць у неволі через 90 днів.
Зелена ящірка (Lacerta viridis) помітно уступає по величині перлової, досягаючи 30 див у довжину, з яких не менш чим дві третини доводиться на довгий і ламкий хвіст. Фарбування молодих ящірок сірувато-бура або коричнева, звичайно із двома світлими смужками з боків хребта. З віком тварини зеленіють, а дорослі самці здобувають зверху гарне яскраво-зелене фарбування із численними чорними й жовтими цяточками. Крім того, горло й шия в них стають блакитний або яскраво-синіми, а живіт яскраво-жовтим. Дорослі самки відрізняються звичайно від самців наявністю на верхній стороні тіла двох світлих поздовжніх смуг, білим черевом і горлом.

Поширено зелену ящірку в Середній і Південній Європі й прилежащих районах Малої Азії. У СРСР вона зустрічається лише в Південно-Західній Україні, де на півночі відома до Києва, і в Молдавії. Улюбленим місцеперебуванням є поросшие травою й чагарником схили пагорбів і балок, круті обриви по берегах рік, узлісся й галявини в лісах, а також сади, виноградники, часто в безпосередній близькості від селищ. Притулками їй служать глибокі нори, що досягають іноді більше метра в довжину, звичайно на схилах, у каменів, чагарників або дерев. Нерідко ящірки поселяються також у норах гризунів й у дуплах дерев. Звичайно, пише В. И. Таращук, зелена ящірка, будь це на лісовій опушці або на схилі пагорба, зустрічається неподалік від куща або молодого дерева з розташованими майже в землі низькими гілками. Часто її можна бачити й на стовбурах повалених дерев, купах хмизу або просто в траві. Іноді вона пробирається зверху по густому сплетенню, утвореному заростями вики або люцерни, або вилазить на гілки кущів. Сполохана ящірка завжди стрімко кидається до куща або дерева й звичайно зупиняється у вичікувальній позі. Якщо неї продовжують переслідувати, вона швидко перебігає на нове місце або піднімається нагору по стовбурі, дотримуючись сторони, протилежної переслідувачеві. Іноді вона може причаїтися де-небудь серед листів, і тоді навіть самими запеклими ударами ціпком по гілках її неможливо вспугнуть.
Полює зелена ящірка за різними комахами, зрідка різноманітить своє меню плодами, наприклад ягодами калини.
Помітивши видобуток, пише В. И. Таращук, ящірка вся напружується, але якийсь час залишається нерухомої. Потім вона робить стрімкий кидок, іноді до напівметра в довжину, і схоплює комаха. Пійману жертву вона якийсь час мне в щелепах і лише після цього проковтує.
На Україні спарювання цього виду відбувається в травні й першій половині червня. Наприкінці червня – початку липня самка відкладає 5-14 яєць, закопуючи їх у круглу ямку глибиною 7-8 див, і засинає землею або піском. Молоді ящірки з’являються наприкінці серпня – початку вересня.
Трехлинейчатая ящірка (Lacerta trilineata) по зовнішньому вигляді й фарбуванню дуже нагадує зелену, відрізняючись від її більшою величиною (досягає 40 див і більше в довжину). У дорослих самців цього виду в період розмноження боку голови, горло, а іноді також і краю тіла на границі із черевом здобувають інтенсивне блакитнувато-синє фарбування, тоді як тулуб стає смарагдово-зеленим. У самок у цей же час шия стає світло-блакитною. З декількох підвидів, розповсюджених на Балканському півострові, деяких островах Середземного моря й у Західній Азії, на Кавказі, живе середня ящірка (Lacerta trilineata media). Область поширення її охоплює майже все Східне Закавказзя, Південно-Східний Дагестан, ізольовані ділянки Чорноморського узбережжя в Абхазії й Краснодарському краї, а також Малу Азію, Північний Ірак і Північно-Західний Іран. Живе вона в сухих ялівцево-фісташкових рідколіссях, розріджених дубових лісах, на зарослим чагарником крутих кам’янистих схилах і на відкритих ділянках гір
Спарювання відбувається у квітні — початку травня. Самець довго переслідує самку, що тікає від нього, доти, поки вона не ляже черевом на землю й, піднявши обидві передні ноги, не почне швидко погойдувати ними в повітрі, одночасно відкриваючи й закриваючи рот. Перша кладка, що складається з 9-18 яєць, спостерігається в Південній Вірменії вже наприкінці травня. Повторно, у трохи меншому числі, самка відкладає яйця в липні. За сезон великі самки відкладають до 30 яєць. Молоді ящірки довжиною 70-88 мм з’являються з кінця липня.
У багатьох районах Закавказзя місцеве населення вважає цю велику ящірку дуже отрутної й побоюється її навіть більше, ніж деяких змій.
У східній половині Кавказу, Південно-Західної Туркменії, а також в Ірані й сусідніх районах Іраку широко поширена смугаста ящірка (Lacerta strigata), що раніше помилково ототожнювали із зеленої. Молоді ящірки цього виду зверху коричнювато-маслинового цвіту з 5 вузькими світлими смужками уздовж спини й боків. З віком смужки поступово губляться на загальному зеленувато-бурому тлі, особливо довго зберігаючись у самок. Дорослі самці зверху зелені із численними чорними крапинами й плямами, причому загальне зелене фарбування нерідко буває виражена лише в передній частині тіла, тоді як задня його половина залишається бруднувато-бурою або бурувато-сіркою. У період розмноження вся голова, горло й боки шиї самців стають звичайно блакитними, а загальне зелене тло – більше яскравим. Смугаста ящірка досягає 25 див, помітно уступаючи по величині зеленої й середньої.
На відміну від зелена й середньої ця ящірка порівняно рідко зустрічається в лісах, віддаючи перевагу ділянкам із трав’янистою, степовою або чагарниковою рослинністю, часто в безпосередній близькості від води. У південних районах Вірменії й Азербайджану в смугастих ящірок спостерігаються по двох кладки за сезон з 5-9 яєць кожна. Молоді ящірки довжиною 75-80 мм з’являються в серпні.
Звичайна, або прудка, ящірка (Lacerta agilis) широко поширена в Євразії від Південної Англії й східної половини Франції на заході до Південного Забайкалья, Північно-Західного Китаю й Північної Монголії на сході. На півночі вона місцями доходить до 60° с. ш., тоді як на півдні поширення її обмежене північною частиною Балканського півострова, Північно-Східною Туреччиною й прилежащими районами Північно-Західного Ірану.

Молоді ящірки цього виду зверху бурувато-сірий або коричнюватий кольори із трьома світлими вузькими, окантованими чорними смужками, середня з яких тягнеться уздовж хребта, а обидві бічні проходять по сторонах спини й губляться на хвості. На боках тіла в один ряд розташовані звичайно дрібні білі вічка. З віком це розфарбування міняється. Світлі туловищние смужки розпливаються й стають менш ясними, а уздовж хребта проступають окремі неправильної форми темно-бурі або зовсім чорні плями, що розташовуються в один або два паралельних ряди, причому в останньому випадку вони бувають розділені світлою серединною лінією. Сильно міняється й розцвічення тіла. У самців воно здобуває салатне, маслинове або зелене фарбування, у самок же стає коричневим, або коричнювато-бурим, або набагато рідше зеленим, як у самців. Нерідко спинний малюнок повністю або частково відсутній і тварина здобуває одноколірне зелене або коричнювато-буре фарбування. Черево звичайно біле або зеленувато-біле в самок і зеленувате в самців, як правило, з досить великими темними цятками. У період розмноження фарбування стає більше яркою, що насамперед ставиться до зелених самців. У довжину ящірки не перевищують 25 – 28 див разом із хвостом.
Прудка ящірка повсюдно віддає перевагу сухим і сонячним ділянкам, населяючи степ, не занадто густі ліси, сади, гаї, переліски, схили пагорбів й ярів, заросли чагарників, узбіччя доріг, залізничні насипи й тому подібні місця. У північній частині свого ареалу, зокрема в Англії, вона зустрічається на піщаних дюнах, завдяки чому одержала назву «піскової ящірки». На Кавказі прудка ящірка піднімається до висоти 2800 м над рівнем моря.
Як притулки ящірки обирають нори різних тварин, але часто викопують їх самі.
Хоча у швидкості своїх рухів прудка ящірка помітно уступає зелен і смугастої, все-таки, виправдуючи свою назву, вона бігає настільки швидко, що піймати її руками досить важко, тим більше що тварина дуже обережно й рідко віддаляється більш ніж на 10—15 м від свого притулку. Рятуючись від переслідування, ця ящірка на всьому ходу зненацька різко відводить убік хвіст й, зробивши півоберт на місці, повертається головою убік переслідувача. Роблячи цей маневр і з дивною швидкістю міняючи напрямок перегони кілька разів підряд, тварина часта зовсім збиває з користі переслідувача. Часто ящірка рятується на деревах, причому подібно білці піднімається гвинтоподібно по стовбурі. При пійманні вона посилено виривається, широко розкриває рот і при нагоді може досить сильно вцепиться в палець.
У середній смузі СРСР прудкі ящірки пробуджуються навесні, у другій половині квітня або початку травня. У Криму н на Кавказі вони іноді з’являються вже наприкінці березня або в перших числах квітня. Як правило, молоді ящірки залишають свої зимові притулки на одну-дві тижнів пізніше старих.
З раннього ранку, як тільки сонце трохи пригріє землю, ящірки виходять із нір і гріються у входу. У цей же час вони починають полювати за жуками, кониками, гусеницями, хробаками, павуками й іншими дрібними безхребетними. Помітивши видобуток, ящірка насторожується, якийсь час стежить за нею очами, а потім стрімко зривається з місця й схоплює її. Великих коників і жуків вона спочатку довго тріпає в роті, випускаючи час від часу на землю й потім схоплюючи знову. При цьому вона відриває в них тверді хітинові частини – надкрила й ноги, а потім уже проковтує частину, що залишилася, цілком. Проковтнувши видобуток, вона ретельно облизується й, піднявшись на передніх ногах, повільно изгибается передньою частиною тіла, допомагаючи в такий спосіб найшвидшому проходженню їжі. Відомі випадки поїдання великими самцями молодих ящірок свого виду, а також відкладених самками яєць. Поселяючись на пасіках, прудкі ящірки харчуються бджолами, чим приносять деяку шкоду бджільництву. Ще видали почувши характерне дзижчання повертається із взятком бджоли, ящірка насторожується, піднімає голову й потім швидким і точним рухом, підстрибуючи нагору, схоплює комаха часта ще до того, як воно опуститься на льоток. Однак принесений у такий спосіб шкода безумовно окупається користю від знищення ними великої кількості шкідників сільського й лісового господарства.
Ящірка, що наситилася в результаті ранкового полювання, знову влаштовується на сонячному времени, міняючи час від часу місце й відсуваючись від підступаючої тіні. Коли тіло її сильно нагріється сонцем, ящірка лягає на черево, піднімає ноги й хвіст й, погойдуючи головою, швидко відкриває й закриває рот. У такому напруженому стані вона залишається звичайно лише кілька секунд, потім поспішно ховається в тінь або ж починає стрімко перебігати з місця на місце. Опівдні більшість ящірок укривається в притулки, знову з’являючись у другій половині дня, коли жара трохи спадає. До заходу сонця ящірки ховаються в норах.
Навесні, у період розмноження, жвавоі самці, що бігають, часто піднімають на передніх ногах й оглядаються по сторонах. Помітивши видали самку, самець зараз же починає неї переслідувати й, наздоганяючи, після декількох невдалих спроб вистачає неї за хвіст. Самка зараз же зупиняється, причому хвіст її починає швидко ізвиватися. Далі самець, не випускаючи хвоста з рота, починає повільно посувати голову нагору до його підстави, поки нарешті не схопить самку за бік, поперед задніх лабетів. Коли це досягнуто, він одним різким рухом згинає тіло, і відбувається спарювання.
При зустрічах один з одним самці зараз же піднімають на витягнутих передніх ногах, сильно стискають із боків передню частину тіла й починають повільно, боком зближатися. Іноді один з них, очевидно більше слабкий, не витримує й кидається навтіки. Однак частіше між самцями відбуваються запеклі сутички. Кожен супротивник намагається схопити суперника за шию або потилицю й перевернути на спину, що досягається різким бічним рухом голови. Повалений самець лежить на спині звичайно лише кілька митей, у наступну секунду він встає на ноги й стрімко кидається навтіки, а переможець, не задовольняючись здобутою перемогою, пускається його переслідувати. Однак частіше бою між самцями кінчаються тим, що один з них попадає розкритою щелепою в пащу іншого й обоє вони в повній несамовитості із закритими очами качаються по землі, поки нарешті більше слабкий з них не вирветься й не втече.
Під час шлюбного періоду дорослі ящірки розбиваються на пари й поселяються разом в одній норі, на околицях якої спільно полюють і гріються під сонцем.
Наприкінці травня — початку червня самка відкладає від 6 до 16 яєць, закопуючи їх у неглибоку ямку або залишаючи в глибині нори. Молоді з’являються з кінця липня.
Зимують ящірки звичайно в літніх норах, вхід у які забивається листами й землею. У середній смузі дорослі особини йдуть на зимівлю звичайно на початку вересня. У Криму й на Кавказі на 3 – 4 тижні пізніше, причому молоді зникають набагато пізніше дорослих. На Північному Кавказі молоді ящірки нерідко зимують під відсталою корою на повалених стовбурах і гнилих пнях.
Прудка ящірка дуже добре переносить неволю, швидко звикає до людини й починає брати їжу з рук.
Кримська ящірка (Lacerta taurica), що досягає 20 див у довжину, поширена на Балканському півострові, Іонічних островах, у Південній Молдавії, причорноморських районах Південно-Західної України й у Криму. Зверху вона зеленуватий або буруватий кольори із двома поздовжніми рядами темних плям, обмежених по зовнішньому краї світлою лінією. , Самці знизу жовтуватої або жовтогарячі, самки зеленуваті або білі. У Криму ці ящірки зустрічаються на ділянках цілинного степу, а також у гірській частині півострова. За спостереженнями Н. Н. Щербака, у жарких і сухих районах півострова в липні – серпні вони нерідко впадають у літню спячку. У травні – червні самки відкладають по 2-6 яєць, з яких наприкінці серпня – вересні лупляться молоді.
Малоазіатська (Lacerta parva) і перська (Lacerta brandti) ящірки зустрічаються в СРСР порівняно рідко. Перша поширена в Малій Азії, проникаючи також у гірничо-степову зону Вірменії. Друга живе в напівпустелях і передгір’ях Північно-Західного Ірану й лише один раз була знайдена в Південно-Східному Азербайджані.
Живородна ящірка (Lacerta vivipara) — найбільше широко розповсюджений вид не тільки усередині свого роду, але й усього сімейства лацертид у цілому. Її ареал охоплює величезну територію майже всієї лісової зони Євразії від Піренеїв, Ірландії й Англії на заході до Колими, Сахаліну й Шантарских островів на сході. У Європі північна границя ареалу доходить до меж континенту, а починаючи з устя Обі спускається до півдня до 63—65° с. ш.
живородні ящірки, Що Недавно з’явилися на світло, темно-коричневого або майже чорного кольори, часто без усякого малюнка. У міру росту фарбування їх поступово світлішає, і згодом з’являється характерний малюнок, що складається з темної вузької смужки уздовж хребта, двох світлих смужок з боків спини й темних порівняно широких смуг на боках тулуба. Крім того, по всьому тілу безладно бувають розкидані дрібні темні цятки. Нижня сторона дорослих самців жовтогаряча або кир-пично-красная, у самок білувато-сіра, жовтувата або зеленувата. Зустрічаються й зовсім чорні екземпляри. Довжина живородних ящірок не перевищує 15 – 18 див, з яких більше половини займає Хвіст, трохи стовщений у підставі в самців. На відміну від більшості інших дійсних ящірок самки цього виду перевершують по величині самців.
На більшій частині свого великого ареалу живородна ящірка дотримується вологих місцеперебувань, зустрічаючись на залісених ділянках боліт, торфовищах, що заростають вирубках, лісових узліссях і просіках, у листяних і хвойних лісорозсадниках, на зарослою чагарниковою рослинністю берегах струмків і каналів й у тому подібних місцях. На півночі Сибіру ця ящірка місцями заходить у тундру, де, як і всюди в болотистих місцевостях, нерідко зустрічається на оточених водою невеликих купинах. У горах вона відома до висоти 2500 м над рівнем моря. На лісових вирубках й узліссях ящірки охотнее всього поселяються в окремих пнів, повалених дерев, у підстави кущів і між коріннями дерев. Власних нір вони не риють і використають для житла нори гризунів або простори під відсталою корою на пнях і сухих деревах; у горах ховаються під каменями. У випадку небезпеки ці ящірки нерідко рятуються у воді й, пробігши деяку відстань по дну, зариваються в іл або в устилающие дно водойми опалі листи.
Навесні живородна ящірка пробуджується від спячки досить рано, коли в лісі зберігаються ще окремі плями снігу. На Україні це відбувається вже наприкінці березня – початку квітня, під Москвою в середині квітня, а під Ленінградом іноді в середині або кінці травня. На відміну від ряду інших наших ящірок вона нерідко буває активна в прохолодні, похмурі дні, не ховаючись у притулки навіть під час короткочасних літніх дощів.
На лісових вирубках й узліссях окремі дерева суцільно обростають у підстави високими травами, і ящірки, що оселилися тут, піднімаються на 1-2 м нагору по стовбурі, де полюють за комахами. Наприкінці дня на освітленій стороні стовбура можна спостерігати іноді по нескольку ящірок.
Харчуються живородні ящірки різними комахами, павуками, молюсками, хробаками, добуваючи їх не тільки на землі, але також на трав’янистих рослинах і стовбурах дерев.
Спарювання відбувається незабаром після пробудження у квітні — травні. На відміну від всіх інших видів свого роду ця ящірка народжує живих дитинчат. Вагітність триває близько 90 днів, і молоді особини (8-12) з’являються в середині липня – кінці серпня. За спостереженнями И. С. Даревского, у винятково рідких випадках вони перезимовують усередині самки й народжуються навесні наступного року. «Перед настанням пологів, – пише А. М. Никольский, – самка робиться неспокійної, скребе землю, загинає хвіст на спину… і нарешті ввечері народить першого дитинчати, що звичайно сидить ще в яйцевій оболонці; хвилини через дві з’являється на світло другої й так далі. Після кожної кладки вона робить кілька кроків уперед, так що дитинчата лягають у лінію. Не пізніше чим через півгодини вони виповзають із оболонок. Мати починає бігати взад і вперед і ніякої дбайливості до своїх дітей не виявляє. Іноді вона повертається до місця кладки, але тільки лише потім* щоб з’їсти частина яйцевих оболонок. Дитинчата перші дні свого життя сидять у тріщинах землі, згорнувши хвіст, і не виходять на пошуки їжі». Цікаво, що на південно-західній границі свого ареалу, у Кантабрийских горах, у більше сухому й м’якому кліматі, живородна ящірка розмножується шляхом откладки яєць, як це роблять і всі інші види роду Lacerta. Це цікаве явище вперше було встановлено Л. Лантцем, що наприкінці вересня на висоті близько 1000 м виявив під більшим каменем 60 яєць цих ящірок, у більшості з яких перебували ембріони на різних стадіях розвитку аж до вже повністю сформованих дитинчат. Яйця були одягнені нормальної пергаментовидной оболонкою, що дитинчата, що лупляться, за всіма правилами прорізали добре розвиненим яйцевим зубом.
Новонароджені ящірки довжиною 34 — 40 мм дуже прив’язані до місця своєї появи на світло й тримаються іноді разом з матір’ю невеликими групами. Ростуть вони швидко й до кінця сезону досягають довжини 50-55 мм. Половозре-лость наступає в них на третьому році життя, при досягненні 75 – 80 мм довжини.
На Крайній Півночі живородні ящірки йдуть на зимівлю вже наприкінці серпня, у середніх широтах — наприкінці вересня — листопаді, а на Атлантичному узбережжі в Іспанії бувають активні протягом всієї зими.
Артвинская ящірка (Lacerta derjugini) по розмірах, зовнішньому вигляду й способу життя нагадує живородну, від якої її легко відрізнити за дуже коротким рядом стегнових пор, що далеко не досягають на нижній стороні стегон колінного згину. Зверху вона серовато-коричне-бого або коричнювато-бурого цвіту із дрібними темними цяточками й широкими такого ж цвіту смугами з кожної сторони тіла. Черево ясно-зелене, у самців по краях звичайно із блакитними цятками.
Зустрічається ця ящірка в ялинові й широколиственних лісах Західної Грузії, Північно-Західного Азербайджану й гірської частини Краснодарського краю, а також у Північно-Західній Туреччині на границі з Кавказом, де живе на узліссях лісових галявин, по краях лісових доріг і просік, у долинах рік, а місцями проникає й в альпійську зону, оббита у верхніх лісових узлісь.
На початку червня самки відкладають до 8 дрібних, завбільшки з горошину, яєць, з яких на початку серпня лупляться молоді.
Лугова ящірка (Lacerta praticola) досягає 12—15 див довжини й по зовнішньому вигляді нагадує артвинскую, відрізняючись від її минаючої уздовж хребта темної, іноді частково здвоєною смугою й характерним зеленувато-жовтим фарбуванням черева. Крім лісової зони Кавказу й Закавказзя, зустрічається також у Західному Ірані, Угорщині, Болгарії, Югославії й Румунії. Живе в листяних лісах, де тримається на лісових узліссях, по окраїнах лісових доріг і просік, у заростях чагарників, на схилах річкових ущелин, а також на ділянках, що граничать із лісами, незатоплюваних лугів. Притулками їй служать нори гризунів, простору під відсталою корою на пнях і деревах, а на лугах – норки великих лугових цвіркунів. Захоплена на відкритому місці лугова ящірка намагається звичайно добігти до найближчого куща або дерева, де поспішно вкривається в лісову підстилку під покривом низько нависаючих гілок. Нерідко, особливо у випадку небезпеки, лугова ящірка піднімається на дерева й потім зстрибує з невеликої вис
Із численних видів так званих «стінних ящірок», що зустрічаються головним чином у країнах Південної Європи, познайомимося більш докладно із групою скельних ящірок, широко розповсюджених у горах Кавказу, Південного берега Криму, Малий Азії, Північного Ірану й Південно-Західної Туркменії в Копет-Даге. На всій цій великій території скельна ящірка утворить 25 видів і підвидів.

Як і всі представники цієї групи, скальне ящірки відрізняються приостренной, значно приплющеною головою, що дозволяє легко пролазити у всілякі тріщини й щілини.
Фарбування верхньої сторони тіла скельних ящірок варіює від маслинового й зеленого до коричнюватий, буруватий, бурий, кавовий, бежевий або сірий кольори, звичайно з характерним темним малюнком з темних бічних стрічок і більш-менш виразної смуги уздовж хребта, що складає із численних неправильної форми плям і цяточок. В одних форм, наприклад у розповсюдженого в горах Вірменії підвиду L. saxicola valentini, самці й самки завжди зелені, в інших, як у кримської L. s. lindholmi, зелені тільки самці, а самки звичайно коричнювато-бурі або оливковато-серие. У деяких же, наприклад у закавказької L. s. nairensis, зелений цвіт як у самців, так й у самок відсутній зовсім. Не менш різноманітна й фарбування нижньої сторони тіла, що варіює від рожевого, червоного й жовтогарячого до жовтого, зеленого й матово-білого. Особливу красу надають скельним ящіркам блакитні, сині або фіолетові вічка, розташовані в один або два ряди з боків усього тіла або тільки на рівні грудей. Іноді такого ж цвіту плями є й по краях черева. Самі великі із цих ящірок (Lacerta rudis) – 25 див довжини, найбільш дрібні форми не перевищують 11, 5 див.
З 25 відомих видів і підвидів 21 поширені в межах Кавказу. На всьому протязі від північних передгір’їв і Дагестану до хребтів Закавказзя й Талиша, від Чорноморського узбережжя й до льодовиків Головного хребта навряд чи існує ущелина, кам’янистий розсип або скельна гряда, де б не зустрічалася ця ящірка, що повсюдно відрізняється високою чисельністю. Улюбленим місцеперебуванням її є скелі по берегах гірських рік, окремі накопичення великих кам’яних брил, оголення скель на крутих стрімчастих схилах і різному роді кам’янисті розсипи.
Деякі живуть тільки на скелях серед лісу. Інші вдруге переходять на дерева й ховаються на ніч під відсталою корою й у дуплах. Високогірні форми нерідко живуть і вдалині від скель на кам’янистих ділянках гірського степу. Місцями вони поселяються на руїнах древніх храмів, на складені з каменів берегах каналів, на мостах, греблях і на кам’яних стінках уздовж укосів гірських доріг.
У деяких особливо сприятливих умовах скельні ящірки зустрічаються десятками й навіть сотнями екземплярів, суцільно покриваючи освітлену сонцем поверхня каменів і скель. Притулками їм служать усілякі тріщини, щілини в скелях і каменях. В одну щілину можуть забиратися на ніч по десятку й більше особин. Серед трав’янистої рослинності на м’якому ґрунті ящірки ці почувають себе дуже непевно й, захоплені тут, завжди намагаються добігти до найближчої кам’яної стінки. Зате по швидкості й легкості, з якої вони вільно рухаються по самих крутих і стрімких скелях, ці ящірки, мабуть, не мають собі рівних, уступаючи щодо цього хіба тільки гекконам. Іноді зауважуєш, як ця ящірка головою вниз, на перший погляд навіть із деяким побоюванням, спускається по стрімкій і гладкій стіні, причому довгий хвіст, свешиваясь на сторону, здається, також тягне неї до землі. Очікуєш, що тварина от-от упаде, і робиш навіть крок уперед, бажаючи підхопити його на лету. Однак ящірка, що злякалася цього руху, на секунду завмирає на місці, а потім з несподіваною швидкістю починає бігти знову по скелі нагору й, перестрибнувши напоследок широку тріщину, ховається в одній із численних щілин. Харчуються ящірки дрібними комахами й інш безхребетними, причому нерідко схоплюють свій видобуток на лету, роблячи стрімкі стрибки. Якщо, наприклад, піднести до ящірки, що полює, прив’язаного на ниточці коника, можна бачити, як вона, повернувши голову, одним оком починає спочатку уважно стежити за видобутком, а потім робить швидкий і точний стрибок, падаючи назад із уже схопленою комахою. Нерідко відразу трохи ящірок вистачають один великий видобуток і спільно розривають її на частині.
Спарювання починається через 2—3 тижні після пробудження від спячки й триває протягом всієї весни, а високо в горах — навіть й у першій половині літа. Блискаючим яскравим шлюбним фарбуванням самці при зустрічах запекло б’ються, причому сутички ці часто відбуваються на стрімкій поверхні скель і супротивники звичайно відразу скачуються вниз і розбігаються в сторони. Через 3-4 тижні після спарювання самки приступають до откладке яєць, число яких у різних підвидів коливається від 3 до 8. Яйця відкладаються самкою під каменями або в глибокі щілини в скелях, але іноді також зариваються в м’яку землю. Молоді з’являються через 50-55 днів, у серпні – вересні, і перший час тримаються окремо від дорослих, зосереджуючи серед дрібних каменів й у траві в підніжжя скель.
У розповсюджених у Східне Закавказзя видів Lacerta armeniaca, L. dahli, L. rostombekovi самці не відомі зовсім або зустрічаються вкрай рідко й самки розмножуються партеногенетически. И. С. Даревский переглядав сотні й навіть тисячі цих ящірок, отлавливаемих у всіляку пору року, і всі вони незмінно виявлялися самками. Виникле первісне припущення про природний партеногенез перетворилося у впевненість, коли виявилося, що серед декількох сотень молодих ящірок, виведених з яєць, отриманих у тераріумі, 100% виявилися самками, тоді як у паралельних досвідах з обоеполими видами самці й самки виводилися приблизно в рівних співвідношеннях. Партеногенетическое розмноження було остаточно доведене, коли вдалося одержати потомство від декількох свідомо не запліднених самок.
Основними ворогами скельних ящірок є змії, і зокрема звичайна мідянка (Coronella austriaca), що зустрічається на Кавказі майже скрізь там, де живуть і ці ящірки. Оскільки час появи молодих ящірок збігається звичайно зі строками народження мідянок, останні починають харчуватися ящірками вже в перші ж дні своєї появи на світло. При нападі змії скельна ящірка відразу свертивается кільцем і міцно вистачає себе зубами за підставу хвоста. Змія із властивої їй манерою починає пересувати схоплений видобуток у роті, намагаючись відшукати зручний для заковтування передній або задній кінець її тіла. Однак такого не виявляється, і зрештою мідянка нерідко змушена буває відпустити закривавленого, позбавленого хвоста, але зате життя, що зберегло собі, ящірку.
Зеленобрюхая ящірка (Lacerta chlorogaster), розповсюджена в Південно-Східному Азербайджані й Північному Ірані, по типі фарбування й зовнішньому вигляду дуже нагадує скельну, з якої її нерідко змішують. У період розмноження самці цього виду стають зверху зеленими, у той час як самки залишаються пофарбованими в бурувато-коричневий цвіт. Але вже в липні зелене фарбування самців зникає й вони стають бурувато-коричневими, подібно самкам. Живуть ці ящірки винятково на деревах і зовсім не зустрічаються серед скель і на відкритих просторах. Для свого перебування вони обирають старі стовбури грабів і залізних дерев. У жаркий час дня вони сидять на освітленої сонцем корі дерев, але помітити спокійно сидячих зеленобрюхих ящірок надзвичайно важко, тому що верхня сторона їхнього тіла по цвіті не відрізняється від кори дерев. При небезпеці ці ящірки перебігають на іншу сторону стовбура й з дивною швидкістю піднімаються по ньому нагору, намагаючись сховатися в дупло або в глибоку тріщину кори.
Откладка 6—10 яєць відбувається в цього виду на початку червня. Молоді особини довжиною 55-58 мм з’являються наприкінці серпня – початку вересня.
ДО роду змееголовок (Ophisops) ставиться лише 5 видів невеликих ящірок, розповсюджених у Північній Африці, Південно-Східній Європі, включаючи деякі острови Середземне й Егейського морів, Малої й Передньої Азії до Центральної Індії на сході.
Очі їх позбавлені рухливих вік й, як у змій, покриті цільною прозорою оболонкою, звідки відбувається й сама назва цього роду. Однак, на відміну від змій, а також інших ящірок, що володіють такими очами, що сролись віка змееголовок зберігають рухливість і можуть переміщатися зверху вниз по поверхні очного яблука, так що око на короткий час прикривається верхнім століттям, що розтягується. Тіло змееголовок покрите зверху дрібної че-репицеобразной лускою з розвиненими поздовжніми порібнинами. Великі ж черевні щитки розташовані правильними поздовжніми й поперечними рядами.
Всі змееголовки є жителями відкритих напівпустельних і кам’янистих просторів, де ведуть більш-менш подібний спосіб життя.
Гарна, або струнка, змееголовка (Ophisops elegans), що досягає 16 див довжини, займає майже всю північно-східну частину ареалу роду, включаючи Вірменію, Східну Грузію й Азербайджан. Молоді ящірки зверху із чотирма різкими яскраво-білими смугами на чорному фонег минаючими уздовж спини з боків. З віком ці смуги поступово розпливаються, а обмежене ними чорний простір розпадається на неправильної форми плями й цяточки, розташовані на загальному жовтий-жовтім-рудувато-жовтому або жовтогарячий-жовтогарячім-червонясто-жовтогарячому тлі. Середина ж спини уздовж хребта стає зеленувато-сіркою або оливковато-коричневой. Черево біле, без плям.

У Закавказзя характерними місцеперебуваннями цієї ящірки є різного роду кам’янисті й глинисті напівпустелі й сухі степи з изреженним рослинним покривом, а також поростили сухолюбивой трав’янистою й чагарниковою рослинністю не занадто круті глинисто-щебнистие схили. Місцями вона проникає в розріджені арчевие й дубові ліси, а також виноградники й сади. Навесні змееголовки з’являються набагато раніше більшості інших закавказьких ящірок, при сприятливій погоді вже наприкінці лютого або початку березня. По ранках вони виходять із притулків дуже рано й залишаються потім на поверхні навіть у самий жаркий час доби, піднімаючись на окремі камені й кустики трави, де сидять із широко відкритим ротом. По манері свого пересування вони помітно відрізняються від інших ящірок відкритих просторів. Рятуючись від переслідування, змееголовка звичайно не поспішає вкритися в притулок, а довгий час бігає, піднімаючись на кожен зустрічний камінь і зстрибуючи зі зворотної його сторони. Якщо дати їй можливість затриматися тут трохи довше, ящірка зараз же піднімає на передніх ногах й, по черзі помахуючи ними в повітрі, з піднятою головою починає оглядатися навколо. Іноді під час швидкого бігу вона трохи відриває передні ноги від землі й пробігає невеликі відстані, опираючись на задні кінцівки й хвіст. За спостереженнями А. М. Алекперова, вони можуть швидко закопуватися в пісок за допомогою змієподібних рухів тіла. Харчується ця ящірка дрібними комахами й іншими членистоногими. Свій видобуток вона нерідко схоплює на лету, спритно підстрибуючи в повітря.
Спарювання змееголовок починається з кінця квітня й триває майже весь травень і червень. Помітивши один одного порівняно далеко – за 2-3 м, ящірки зараз же спрямовуються назустріч, але, не добігши всього декількох сантиметрів, різко зупиняються. Потім обидві вони, піднявши на витягнутих ногах передню частину тіла, починають розмірено «кланятися», майже вертикально піднімаючи й швидко опускаючи голову. Якщо в такий спосіб зустрілися два самці, то вже після перших двох-трьох «уклонів» вони зненацька піднімаються на чотирьох витягнутих ногах, потім відскакують у сторони й розбігаються. У випадку ж якщо одна з них виявиться самкою, те, швидко припинивши «уклони», вона кидається навтіки, переслідувана самцем, що намагається схопити її зубами за хвіст. Описане поводження служить для розпізнавання особин свого виду, причому роль сигналу виконує при цьому яскраво-біле горло ящірок, що те з’являється, то зникає при кожному нахилі, інтервал між якими різний у самців і самок.
Перша кладка з 3—5 яєць у Вірменії відбувається вже в середині травня, друга починається через приблизно місяць — у червні — і розтягується майже до середини серпня. Молоді змееголовки довжиною 53-56 мм з’являються в другій половині липня.
На зимівлю змееголовки йдуть не раніше середини листопада, причому молоді ящірки зникають ще пізніше, уже наприкінці цього місяця.
Представники роду долгохвосток (Tachydromus) відрізняються від інших дійсних ящірок надзвичайно довгим хвостом, що у деяких видів перевершує довжину тулуба й голови в 2, 5—3 або навіть в 4 рази. Тіло їх покриває зверху досить велика ромбічна луска із сильно розвиненими поздовжніми порібнинами, що зливаються звичайно в суцільні поздовжні кілі. Великі черевні щитки розташовані правильними поздовжніми й поперечними рядами й також можуть нести на собі більш-менш розвинені кілі. Ряд стегнових пор дуже короткий і містить із кожної сторони всього по 1-4 залозки.
Живуть ці ящірки в лісах або на відкритих трав’янистих просторах, причому можуть як би плавати в густій траві, утримуючись серед стебел над землею завдяки чіпким пальцям і довгому хвосту, що ізвивається.
Близько 15 відомих видів долгохвосток широко поширено в країнах Південно-Східної й Східної Азії до Бірми й китайської провінції Ганьсу на сході, Японії й Приморському краї в межах СРСР на півночі й Больших Зондских островів на півдні.
Амурська долгохвостка (Tachydromus amurensis) зверху коричневий, бурий, зеленувато-блакитний або зелений кольори із широкими темними смугами з боків тіла й нерідко з неправильної форми плямами на спині. Знизу ящірка синювато-зелена або білувата з жовтим відливом. Довжина тулуба й голови не перевищує 65-70 мм, причому хвіст приблизно в 1, 5-2, 5 рази длиннее. Зустрічається вона в південних районах Приморського краю, приблизно до Хабаровська на півночі, а також у Східній Маньчжурії й Кореї. На Далекому Сході долгохвостка живе в кедрово-широколиственних лісах, зустрічаючись також у дубових насадженнях, на лугах і по берегах рік. Притулками їй служать дупла, простору під відсталою корою й нори гризунів. Откладка 5-7 яєць відбувається, видимо, у червні.

Інший зустрічається в СРСР вид— корейська долгохвостка (Tachydromus wolteri) по зовнішньому вигляді нагадує амурську, відрізняючись від її лише наявністю однієї пахової пори по сторонах анального отвору. Зустрічається ця ящірка в Кореї й Південно-Східному Китаєві, але на півночі проникає також у південні райони Приморського краю. Іноді, особливо в ясну й сонячну погоду, вона залазить у воду, де досить швидко плаває. При лазаньї по деревах і чагарникам долгохвостка чіпляється хвостом за тонкі галузі, де часто ночує, зачепившись за гілки згорнутим двома або трьома кільцями хвостом.
Саму численну групу дійсних ящірок утворять представники роду ящурок (Eremias), близько 45 видів яких поширене майже по всій Африці, Передньої, Центральної й Середньої Азії до Північного Китаю й Кореї. Один вид проникає також у Південно-Східну Європу до Північно-Східної Румунії включно.
Від представників інших пологів свого сімейства ящурки відрізняються деякими особливостями лускатого покриву голови й тіла. У більшості з них покриваюче черево гладкі чотирикутні щитки розташовані косими рядами під кутом до середньої лінії живота, у деяких же черевні щитки розташовані правильними поздовжніми й поперечними рядами, як у представників роду Lacerta. Нижнє віко звичайно покрите дрібною лускою, іноді ж постачено напівпрозорим або зовсім прозорим віконцем, розділеним однієї або декількома поперечними перегородками.
Як правило, ящурки населяють піщані й глинисті пустелі, кам’янисті передгір’я, сухі трав’янисті степи й інші відкриті місцеперебування, майже ніколи не зустрічаючись серед густої деревної або чагарникової рослинності.
З живучих у межах нашої країни 17 видів цього роду розглянемо лише деяких широко розповсюджених і найцікавіших.
Краплиста ящурка (Eremias guttulata) добре відрізняється від інших наших видів розташуванням черевних щитків, які утворять правильні поздовжні й поперечні ряди. Молоді ящірки зверху з п’ятьма темними, майже чорними смугами, розділеними жовтими проміжками. Дорослі – сірий, маслиновий або коричнювато-сірий кольори, звичайно з 4-6 поздовжніми рядами світлих, на боках тулуба часто блакитних, окантованих чорним цяток. Черево біле із блакитнуватим або сіруватим відтінком. У довжину досягають 14-16 див.
Область поширення цього виду охоплює Північну Африку й значну частину Південно-Західної Азії до Західного Афганістану й Північно-Західної Індії на сході. У СРСР зустрічається тільки в Південній Туркменії, де живе переважно на пустельних кам’янистих, глинистих і лесових ґрунтах, що поростили рідкої сухолюбивой рослинністю. Харчується краплиста ящурка різноманітними комахами.
У травні — початку червня самки відкладають 3—6 яєць, з яких через місяць лупляться молоді. Ростуть вони дуже швидко й уже до відходу на зимівлю наближаються по розмірах до дорослих особин.
Швидка ящурка (Eremias velox) відрізняється дуже струнким і подовженим тулубом, досягаючи 20 див довжини, з яких не менш двох третин займає хвіст. У молодих ящірок цього виду по всій спині проходять три рівні чорно-бурі або майже чорні смуги; середня смуга роздвоєна в області шиї. Такої ж смуги з розташованими на них округлими світлими плямами є й на боках тіла. У дорослих ящурок основне тло верхньої сторони тіла стає сірий, пісковий або маслиново-сірий кольори, темні поздовжні смуги розбиваються на окремі неправильної форми плями, тоді як світлі з темною облямівкою вічка з боків тіла на рівні грудей стають блакитними. Описаний малюнок сильно варіює. У молодих особин нижня сторопа хвоста й задня частина стегон і гомілок яскравий червоний або червоно-жовтогарячий кольори, що зникає звичайно з настанням полової зрілості.

Швидка ящурка широко поширена в напівпустелях Східного Закавказзя й Предкавказья, Астраханської області, Калмикской АРСР, Казахстану й Середньої Азії, а поза СРСР — у Північному Ірані й Північно-Західному Китаєві до провінції Ганьсу на сході. У північних частинах свого ареалу ця ящірка живе на піщаних і супіщаних ґрунтах, а південніше дотримується глинистих і щебнистих напівпустель із розрідженої сухолюбивой рослинністю. У пісках і на м’яких ґрунтах вона риє неглибокі нірки, ховаючись також у норах черепах і гризунів. Кожна ящірка дотримується порівняно невеликої ділянки, за межі якого виходить рідко й недалеко й у випадку небезпеки негайно повертається до своєї норки. Ідучи від переслідування, вона раптом зупиняється вже в самого входу в нору, і її збудження виражається швидким пере-биранием передніх ніг і хвилеподібних рухів хвоста. В останній момент вона блискавично зникає, але вже дуже незабаром висуває з нори голову й оглядається по сторонах. При небезпеці швидка ящурка звичайно ховається під кустик або горбок, кружляється на невеликій площі й не залишає «свого» барханчика або горбка. Може стрибати з каменю на камінь на відстань до напівметра. Їжею їй служать равлика, комахи і їхні личинки, павуки та інші дрібні членистоногие.
Навесні самці цього виду запекло б’ються між собою, причому переможець довгий час переслідує переможеного. У період розмноження вони дуже своєрідно «доглядають» за самками: схоплюють їх за тазову область щелепами й, піднявши, носять якийсь час, так що на піску залишається слід самця й осторонь сліди передніх кінцівок самки, якими вона стосувалася поверхні ґрунту. Наприкінці травня – початку червня самка відкладає 4-12 (частіше 4-5 ) яєць і повторно звичайно в середині липня. Молоді з’являються наприкінці липня, а потім у середині серпня – у вересні. Тільки що що вилупилися з яєць ящурки досягають 34-35 мм у довжину.
По зовнішньому вигляді, типу фарбування, а також способу життя швидку ящурку дуже нагадує ящурка Штрауха (Eremias strauchi), таджицька ящурка (Е. regeli) і ящурка Никольского (Е. nikolskii). Перша з них поширена в південних районах Східного Закавказзя, Південно-Західній Туркменії й сусідніх районах Туреччини й Ірану, а обидві інші – у південних і південно-західних районах Середньої Азії. До цієї ж групи ставиться й більша перська ящурка (Е. persica), що зустрічається головним об-разом в Ірані й Афганістані й проникаюча також на крайній південь Туркменії.
До числа найбільш гарних і витончених представниць розглянутого роду ставиться закавказька ящурка (E.pleskei), що зустрічається в Південній Вірменії й На-хичеванской АРСР, а також у сусідніх районах Південно-Східної Туреччини й Північно-Західного Ірану. Недавно з’явилися на світло ящурки цього виду зверху бархатисті-чорні з 6 білими або жовтуватими поздовжніми смужками на спині й боках. З віком проміжки між світлими смужками розпливаються й гублять різкі обриси. На верхній стороні передніх і задніх ніг як у самців, так й у самок розташовані численні світлі вічка. Нижня сторона молочно-біла. У самих дрібних особин кінець хвоста зеленуватий або блакитнувато-сизий; через 7-10 днів задня третина хвоста знизу починає жовтіти, і цвіт цей, поступово підсилюючись до яскраво-жовтого, займає всю нижню поверхню хвоста й задню сторону стегон. Надалі жовте фарбування зберігається до настання половозре-лости, а потім зникає. Загальна довжина ящурки не перевищує Ньому. У Закавказзя ця ящірка живе головним чином на закріплених горбистих пісках у долині середнього плину ріки
Спокійно пересуваючись у пошуках їжі, закавказька ящурка звичайно через кожні 20—30 хвилин робить коротку зупинку, швидко загинає вперед хвіст, розташовуючи його паралельно тулубу, і по черзі кілька разів піднімає й опускає передні ноги. По цій своєрідній манері її легко вже видали відрізнити від ящірок, що живуть спільно інших. Улітку в найбільш жаркі годинники ящурки часто піднімаються на кустики трави й камені або вкриваються в тіні гілок, що розкинулися на піску, піщаних чагарників, де нерідко їх збирається в цей час більше десятка. Якщо вигнати ящур-ку з такого притулку, вона, пританцовивая на гарячому піску, стрімко пробігає кілька метрів до сусіднього куща й, обежав навколо, укривається зі зворотної його сторони. Якщо ж переслідування ведеться завзято, то зрештою, підбігши до першого зустрічного кустику, ящурка починає метушливо тикати головою в різні поглиблення ґрунту, намагаючись відшукати вхідний отвір якої-небудь нори. Якщо вхід знайдений, вона швидко проскакує усередину й, підгинаючи вперед хвіст, робить кілька коливальних рухів тілом; у результаті пісок обсипає, закупорюючи вхідний отвір, що стає зверху невидимим. Через деякий час на місці нори прямо з піску показується голова ящурки, що, переконавшись у безпеці, одним ривком стрімко вискакує на поверхню. Іноді можна спостерігати, як вона, рятуючись від переслідування, після декількох невдалих спроб сховатися на всьому ходу влітає в отвір підземного мурашника, що кишить комахами, і мурахи відразу оточують і швидко вбивають зненацька, що потрапило до них видобуток.
Харчуються ці ящурки дрібними комахами, добуваючи їх не тільки на піску, але й на гілках невисоких кустиков трави. Під час полювання вони пересуваються короткими перебіжками, час від часу швидко схоплюючи різний дрібний видобуток і на ходу її проковтуючи.
За сезон у самки буває дві, а іноді й три кладки з 2—4 яєць, які вона закопує досить глибоко в пісок. Молоді ящірки довжиною 56-58 мм починають з’являтися в середині червня.
Встречающаяся в піщаних пустелях Середньої Азії, Південного Казахстану, а також у Східному Ірані й суміжних районах Афганістану смугаста, або піщана, ящурка (Е. scripta) зверху піщано-сірого цвіту з тонким візерунком, утвореним 5—7 вузькими темно-бурими смужками, середні з яких розбиті на окремі більш-менш звиті цятки. По однієї, такого ж цвіту, але більше широкої, що починається від ока смузі проходить уздовж боків тулуба й передньої половини хвоста. Нижня сторона тіла біла. Довжина цієї ящірки не перевищує 13 див. Це один з найбільш дрібних видів усього сімейства лацертид.
Смугаста ящурка — типовий мешканець піщаних пустель, де тримається р зниженнях між барханами, а також і на відкритих пісках з більш-менш развитой трав’янистою й чагарниковою рослинністю. Притулками їй служать норки довжиною до 1 м, які вона вириває під кустиками рослин, а також нори жуків навозников, чернотелок і жужелиць. Ящурка може й просто «поринати» у сипучий пісок, занурюючи в нього спочатку голову, а потім, загрібаючи ногами, пересуватися на відстань до 2 м.
Руху смугастої ящурки надзвичайно легкі й швидкі. Завдяки своїм довгим і тонким пальцям, облямованим роговими зубчиками, вона залишає на піску лише слабозаметний слід. Це, імовірно, єдина з наших ящуррк, що на бігу тримає хвіст піднятим або навіть злегка вигнутим догори. Фарбування ящурок настільки зливається зі цвітом піску, що коли вона біжить, легкою тінню проносячись по яскраво освітленому піску, то доводиться напружувати зір, щоб не втратити її з виду. Бігаючи по сильно нагрітому піску, ящурка час від часу зупиняється, лягає на черевце й, вигинаючи тулуб дугоподібно, піднімає лапки. У такому положенні вона залишається кілька секунд, чето, мабуть, досить, щоб остудити на~ гретие піском пальці. Піщана ящурка з більшою моторністю лазает по чагарниках, легко перестрибуючи з гілки на гілку. При цьому вона користується не тільки своїми гнучкими пальцями з гострими коготками, але й довгим тонким хвостом, чіпляючись за гілки злегка зігнутим кінцем його. З кущів вона частіше стрибає на землю, чим спускається по гілках, і стрибки з висоти 1, 5-2 м для неї звичайні. Харчується ця ящірка мурахами, попелицями й мухами, а також павуками й багатоніжками.
Спарювання відбувається на початку квітня. Самка відкладає за сезон 3-6 яєць, порціями по одному або по двох у різних місцях. Молоді тварини довжиною 28- 29 мм починають з’являтися в липні.
У пустельних районах Середньої Азії, часто в одних місцеперебуваннях зі смугастої ящуркой, зустрічається й дуже схожа на неї лінійчата, ящурка (Е. lineolata), що відрізняється небагато більшою величиною й трохи іншим типом фарбування. Живе вона в основному на пісках, але іноді попадається також на лесових і глинистих ґрунтах з розрідженою чагарниковою й напівдеревною рослинністю.
На закріплених пісках живе також середня ящурка (Е. intermedia), що досягає 17 див довжини. Область її поширення охоплює Середню Азію, Південний Казахстан і Північно-Східний Іран. Зверху вона сірий або буруватий кольори з поздовжніми рядами дрібних, білуватих, звичайно витягнутих у довжину цяток з бурою або чорною облямівкою. Уздовж хребта часто розташовується вузька темна смуга.
Черноглазчатая ящурка (Е. nigrocellata) по зовнішньому вигляді нагадує середню, відрізняючись від її більшими светлосерими плямами в чорному обрамленні» розташовуються в 6—10 поздовжніх рядів. Зустрічається вона в Південному Узбекистані, Південно-Західному Таджикистані, а також у Східному й Північно-Східному Ірані, де живе на поросших рідкою рослинністю щільних лесових і глинистих ґрунтах, а місцями й на таки-ровидних, майже позбавлених рослин ґрунтах.
Откладка 4—5 яєць відбувається наприкінці березня — початку квітня, і в середині травня вже з’являються молоді ящурки довжиною 27—32 мм. Ростуть вони дуже швидко й досягають половозрелости навесні наступного року. Тривалість життя цього виду не перевищує одного року, і вчасно появи молодих дорослі майже повністю зникають.
Різнобарвна ящурка (Е. arguta) — один із широко розповсюджених і добре вивчених видів. У неї порівняно коротке кремезне тіло й короткий, що різко товщає хвіст, що не перевищує по довжині голову й тулуб, разом узяті. Зверху вона сіра з маслиновим, буруватим, коричнюватим або зеленуватим відтінком і малюнком, що складається з поперечних рядів темно-бурих або коричневих кружків або прямокутних плям. Розташовані між цими плямами, витягнуті уздовж невеликі світлі цятки утворять поздовжні ряди. Ноги зверху у світлі округлі в темній окантовці плямах. Нижня сторона тіла бе л ов-атая. Длиннее 12-20 див.

Область поширення різнобарвної ящурки охоплює Північно-Східну Румунію, південь Європейської частини СРСР, включаючи рівнинну частину Криму, Предкавказье, напівпустельні області Казахстану, Середньої Азії й Північно-Західного Китаю, а також Східне Закавказзя, Північний Іран і Північно-Східну Туреччину.
У Середній Азії живе на глинистих, лесових, суглинних, а місцями на кам’янистих ґрунтах зі слаборозвиненою рослинністю. У Європейській же частині СРСР вона живе на різного роду пісках. У Закавказзі й Киргизії проникає до висоти 2000 м і більше в гори. На відміну від інших видів свого роду не уникає води й місцями селиться навіть на купинах серед боліт, як це спостерігала И. Д. Яковлева в Киргизії.
Притулками їй служать неглибокі, до 20 див, норки, що виривають у м’якому ґрунті, а також нори гризунів і порожнечі під каменями. Здатна швидко зариватися в сухий пухкий лес, як роблять це деякі круглоголовки.
Харчується різнобарвна ящурка різноманітними комахами, серед яких переважають прямокрилие, жуки й клопи.
У Середній Азії й Казахстані вона відкладає яйця наприкінці квітня — початку травня, а в Предкавказье й гірської Вірменії — у червні — початку липня. У кладці втримується від 3 до 11 яєць. Молоді з’являються наприкінці травня – кінці липня.
Глазчатая ящурка (Е. multiocellata), що досягає П див у довжину, по зовнішньому вигляді походить на різнобарвну, відрізняючись від її небагато більше довгим хвостом і досить мінливим фарбуванням тіла.
Зверху вона сірого цвіту з буруватим або зеленуватим відтінком; з боків хребта розташовані 2—3 поздовжніх ряди світлих (у самців блакитних), облямованих чорним цяток. Хребет без плям або зі слабозаметними темними витянуаими в довжину цятками. Поширена в гірських районах на півдні Узбекистану, Киргизії й Південного Казахстану, а також у Монголії й Північно-Західному й Північному Китаєві. У межах СРСР зустрічається переважно в горах до висоти 3000 м над рівнем моря, де живе на остеп-ненних схилах й у межгорних долинах, на ділянках з изреженной степовою й напівпустельною рослинністю. За спостереженнями А. Г. Банникова в Монголії глазчатая ящурка тісно пов’язана із закріпленими пісками, зустрічаючись також на ділянках кам’янистої напівпустелі.
У випадку небезпеки ящурка тікає по прямій, але, будучи наздогнана, різко повертає й біжить назад, що може повторюватися багато разів, поки вона не досягне рятівної норки. Остання довжиною 20-30 див й, як правило, розташована під більшим кутом до поверхні ґрунту. Їжа ящурки складається із усіляких комах, особливо мурах і жуків; часто ящурка поїдає також плоди эфедри.
Глазчатая ящурка — один із двох видів роду Eremias, у яких установлено яйцеживорождение. Через 2-2, 5 місяці після спарювання, що відбувається в травні, у липні – початку серпня, самки народжують 2-4 молодих довжиною 60-66 мм.
Не зупиняючись спеціально на досить рідкі в межах СРСР монгольської (Е. argus), дуже схожої на неї ордосской (Е. brenchleyi) і гобийской (Е. kessleri) ящурках, розповсюджених у Монголії й Китаєві, перейдемо до розгляду найбільш великого з наших видів — сітчастої ящурки (Е. grammica).
Від інших зустрічаються в СРСР ящурок вона добре відрізняється довгої приостренной мордою, товстою шиєю й масивним тулубом з порівняно короткими міцними ногами, всі пальці яких облямовані по краях плоскими трикутними зубчиками — «піщаними лижами». Зверху вона сірувато-жовтуватого цвіту із зеленуватим або буруватим відтінком і більш-менш щільним сітчастим візерунком, утвореним тісно зближеними переривчастими коричнювато-чорними кільцями. На верхній стороні хвоста розташовані чорні поперечні смуги. Низ жовтуватий або білий. У довжину досягає 28-29 див, з яких близько 2/3 займає трохи стовщений у підстави й поступово, що звужується хвіст. Поширена в піщаних пустелях Казахстану й Середньої Азії, у Північно-Східному й Східному Ірані, Західному Афганістані й Північно-Західному Китаєві.
Живе ця дуже рухлива й швидка ящурка винятково на різного роду пісках, предпочитая місця з рідкою чагарниковою рослинністю. Тут у підстави окремих кущів вона вириває свої довгі, сягаючі іноді двох метрів нори. Піймати її буває досить важко, тому що бігає вона швидко, а ховаючись під галузями чагарників, легко вислизає від переслідування, забігаючи за протилежну сторону густих галузей. Обходячи з усіх боків прикустовие бугри, ящірка знаходить тут найбільш рясний корм, що вона добуває не тільки з поверхні, але й викопує з піску. Очевидно, при цьому досить істотну роль грає нюх, за допомогою якого вона виявляє личинок комах на глибині декількох сантиметрів. Виявлений видобуток ящурка викопує швидкими й сильними рухами передніх ніг, після чого на піску залишаються вороночки глибиною 6-8 див. Їжа її складається з різних жуків, метеликів, гусениць, мурах, тарганів, павуків, скорпіонів й, крім того, дрібних ящірок як свого, так і чужих видів.
Наприкінці квітня — початку травня самка відкладає 2—6 яєць. Пізніше відбувається друга, а потім, видимо, і третя кладка. Молоді ящурки довжиною 30-35 м Л/ на_ чинают з’являтися із середини червня.
Представники роду гребнепалих ящірок (Acanthodactylus), розповсюджених у Північній Африці, Південно-Західній Азії й Південно-Західній Європі, живуть переважно на пісках.
Найбільше яскраво вираженим псаммофилом серед усього цього сімейства лацертид є піскова ящірка (Aporosaura enchietae) — єдиний вид свого роду, розповсюджений тільки в Південно-Західній Африці. Ця невелика, сягаюча 12 див у довжину ящірка володіє вкороченим і трохи сплощеним тілом і коротким, що різко тоншає хвостом, приблизно рівним по довжині тулубу з головою. Широка голова її попереду лопатообразно сплощена, причому видатна вперед верхня щелепа із плоским приостренним краєм трохи нависає над нижньою. Міцні ноги кінчаються довгими пальцями з розвиненими на них плоскими бічними зубцями – «піщаними лижами». Зверху вона золотаво-жовтого цвіту з темним сітчастим малюнком, що нагадує малюнок нашої середньоазіатської сітчастої ящурки. Живе ця ящірка на позбавлених рослинності рухливих піщаних дюнах, що простягнулися вузькою смугою на березі Атлантичного океану від Анголи на півночі до бухти Людериц у Південно-Африканський Республіці на півдні. Піймати цю ящірку надзвичайно важко, тому що вона, стрімко пробігши 15-20 м, щільно притискається до піску, а потім, якщо п