СІМЕЙСТВО СЦИНКОВИЕ (SCINCIDAE)

Однієї з найбільш численних і широко розповсюджених груп сучасних ящірок є сцинковие. По числу відомих видів вони небагато уступають лише ігуанам, але, на відміну від них, володіють набагато більше широким поширенням, оббита у всіх частинах світла, за винятком, зрозуміло, Антарктиди й Арктики.
Більшість сцинков характеризується конічної, помітно приостренной головою, покритої великими, правильно розташованими щитками, циліндричним або трохи сплощеним тілом і довгим, що поступово тоншає хвостом. Кінцівки їх невеликі й пятипали, але у великої кількості видів вони в тім або іншому ступені скорочені, що зв’язано головним чином з переходом до підземному або образа, що риє, життя. Характернейшим ознакою сімейства є налегающая друг на друга округла або опукло-ромбовидна, як у риб, луска, причому бічні й спинні луски, як правило, мало відрізняються від черевних. Окремі лусочки розташовуються навколо тіла звичайно правильними поздовжніми рядами, число яких має важливе значення в систематику окремих пологів. Лише в порівняно деяких видів луска горбкувата або постачена більш-менш сильно розвиненими поздовжніми кілями, що переходять іноді в гострі шипи. У деяких представників південноазіатського роду Tropidophorus такі кілі є лише в молодих і зникають у дорослих. Під роговим покривом всіх сцинкових залягають кісткові пластинки – остеодерми, пронизані системою тонких канальцев. Завдяки цьому тіло ящірок щільне й пружне на дотик. На голові шкірні окостеніння щільно зростаються з костями черепа, цілком покриваючи обоє верхневисочних отвору, які відкриті в більшості інших ящірок. У деяких представників новогвінейського роду колючехвостих сцинков (Tribolonotus) покриваючу спину кісткові пластинки несуть на собі високі поздовжні, загострені позад кили, наявні також і на хвості. Ці надзвичайно своєрідні, що сильно відрізняються від інших сцинков ящірки цікаві також тим, що мають на нижній стороні деяких цальцев задніх ніг особливі шкірні залози, що нагадують пори, які ми бачили, наприклад, у деяких агам. З інших ознак сімейства відзначимо також звичайно цілком розвинені черепні дуги, двоє іноді частково зрослі межчелюстние костей й єдину тім’яну кістку з великим отвором для тім’яного ока. Прикріплені до внутрішнього краю щелеп (плевродонтние) зуби сцинков більш-менш рівні по величині, конічні, закруглені, стислі з боків або трохи відігнуті назад. Іноді зуби є й на криловидних костях. У деяких видів австралійських гладких велетенських ящірок (Tiliqua) у молодості відбувається зміна одного із задніх зубів кожної щелепи. Сама велика з нині живучих сцинкових ящірок, розповсюджена на Соломонових остров
Більшість сцинков має добре розвинені очі із круглою зіницею й роздільними століттями. Поряд із цим у багатьох видів у рухливому нижнім столітті утвориться прозоре віконце, що дозволяє ящірці бачити при закритих очах. Нарешті, у представників роду Ablepharus прозоре нижнє віко повністю зрощене з верхнім й око, як у змій, залишається постійно відкритим. Утворення подібних «окулярів», як й у деяких інших ящірок, пов’язане із захистом очей від можливих механічних ушкоджень. По іншому шляху пішов захист органів зору в сцинков, що перейшли до що риє або підземному способу життя. Їх позбавлені рухливих століття ока сильно зменшуються в розмірах, не перевищуючи іноді величини шпилькової голівки, як, наприклад, у видів південноафриканського роду Acontias.
Поряд зі зменшенням очей у багатьох сцинкових ящірок відбувається редукція органів слуху. Барабанна перетинка їх може бути схована під лускою тулуба, повністю заростати шкірою або навіть зовсім втрачатися. У деяких видів, що риють, зовнішнє слуховое отвір сильно зменшений у розмірах й утворить подобу вузького слухового проходу. Часто барабанна перетинка захищена однієї або декількома плоскими лусочками, спрямованими назад від переднього краю вуха. У ряді випадків редукція око й вух відбувається одночасно, як це спостерігається, наприклад, у філіппінських коротконогих сцинков з родa Brachymeles. У різних сцинкових у набагато більшій мері, чим в інших ящірок, виражена тенденція до змієподібного подовження тулуба, що супроводжується одночасним зменшенням розмірів або навіть повним зникненням кінцівок. Цей своєрідний процес, характерний для багатьох представників сімейства, найкраще простежити на прикладі африкано-мадагаскарського роду Scelotes. У розповсюдженого на острові Маврикій Scelotes bojeri є ще цілком розвинені обидві пари п’ятипалих кінцівок, причому, витягнуті назустріч один одному з однієї сторони тіла, вони стикаються або почасти перекриваються один одним. В інших представників роду, наприклад у мадагаскарського чернобокого сцинка (Scelotes melanopleura), ноги ще зберігають по п’ятьох дуже сильно вкорочених пальців і при витягуванні передні далеко не дістають задніх, що пов’язане із сильним подовженням усього тулуба. У наступного виду – Scelotes limpopoensis – передні ноги мають усього три сильно вкорочених пальці, тоді як на задніх число їх скорочується до чотирьох. Далі передні ноги зникають зовсім, а на задні залишається всього по двох пальця (Scelotes bipes), і, нарешті, кінцівки повністю редукуються в Scelotes inornatus, що нагадує своїм видом невелику змійку. Тією чи іншою мірою редукція ніг виражена також у видів, що риють, у родах Anguinicephalus, Nessia, Kodona й ін. Зникнення кінцівок і витягування тіла майже завжди супроводжується сильним подовженням хвоста, на частку якого доводиться іноді майже дві третини загальної довжини тварини.
З іншого боку, відомі сцинки із гранично коротким, що тупо закруглюється хвостом, як в австралійського Trachysaurus rugosa, а в розповсюдженого на Соломонових островах виду Corucia zebrata, на відміну від інших сцинкових, хвіст чіпкий. Здатність відкидати хвіст майже у всіх сцинков дуже висока.
У фарбуванні сцинкових переважають коричнюваті, жовтуваті, бурі або олив-ково-серие тони, на тлі яких розташований звичайно малюнок зі світлих і темних поздовжніх, рідше поперечних смуг або рядів дрібних плям. Деякі види мають металеве фарбування, у багатьох нижня сторона тіла жовтогарячий, червонуватий або жовта, а хвіст голубой або синій. Часто самці пофарбовані відмінно від самок, причому в період розмноження їхнє фарбування стає особливо яркою. Довільно змінювати цвіт свого тіла сцинки не можуть.
Більшість видів веде наземний спосіб життя, оббита переважно серед різного роду трав’янистої, чагарникової й деревної рослинності. Одні види предпочитают відкриті сухі кам’янисті або піщані пустелі й напівпустелі, інших – місця з більше щільним рослинним покривом, треті тримаються в лісовій підстилці, тоді як деякі зустрічаються на майже позбавлених рослинності рухливих пісках. Багато хто живуть на скелях і більш-менш тісно пов’язані з горами. Представники південноазіатського роду Tropidophorus тримаються по берегах рік і можуть бігати по дрібній воді, укриваючись на дні, як надходять і деякі живучі на морських узбережжях гологлази й лигозоми. Однак напівводні види, як деякі ігуани й агами, серед сцинкових ящірок відсутні. Не зустрічаються серед них і дійсні деревні форми. Багато хто сцинковие ящірки пристосувалися до що риє й навіть підземному способу життя, що супроводжується в них редукцією кінцівок, змієподібним подовженням тіла й частковою втратою органів почуттів.
Більшість сцинкових належить до числа надзвичайно рухливих ящірок, причому багато хто з них на бігу змієподібно ізвиваються всім тілом, що є єдиним способом пересування у видів, що повністю втратила кінцівки. Навіть ящірки із цілком розвиненими ногами нерідко притискають їх до тіла й рухаються, ізвиваючись на зразок змії. Значна роль приділяється при цьому довгому, мускулистому й хвосту, що ізвивається. Лише деякі піднімають при пересуванні тіло на витягнутих ногах, більшість же плазує в повному змісті цього слова, доторкаючись до субстрату всією нижньою стороною тіла. Види, що живуть у піщаних пустелях, здатні поринати в пісок і швидко, як риба, «плавати» у його товщі.
Сцинки харчуються в основному різноманітними дрібними тваринами, переважно комахами; найбільш великі в стані поїдати невеликих хребетних. Деякі сцинки поряд із тваринною поїдають і рослинну їжу, і лише деякі в дорослому стані харчуються винятково рослинами, що характерно для великих представників сімейства (наприклад, гладкі велетенські ящірки – Tiliqua – і самий великий представник сімейства – Corucia zebrata із Соломонових островів). Деяким видам властива харчова спеціалізація. Так, цейлонські що риють сцинки з р о д a Nessia харчуються дощовими хробаками, яких заковтують за допомогою тонких і гострих, відігнутих у глибину рота зубів. Північноамериканський щориє сцинк Neoseps reinoldsi поїдає термітів, добуваючи їх не виходячи на поверхню. Деякі живучі у води види роду Tropidophorus пристосувалися до поїдання прісноводних ракоподібних.

Розмноження сцинкових являє собою один із цікавих розділів біології всіх сучасних ящірок. Одні сцинки відкладають яйця, інших – яйцеживородящие, третім властиво дійсне живородіння, при якому ембріони, що розвиваються, харчуються через кровоносні судини в стінках яйцепроводів.
Яйця, число яких у різних видів коливається від 1 до 25, відкладаються самками в гніздовій камері в глибині нори, у гниючій деревині, під каменями або навіть у дуплах дерев. Інкубаційний період триває від 1-2 тижнів до 3 місяців.
У деяких представників роду довгоногих сцинков (Eumeces) існує дійсна турбота про потомство. Відклавши яйця, самка обвивається навколо кладки, захищаючи її від ворогів і не харчуючись. У такому положенні вона може залишатися 2- 3 тижня до виходу молодих, як це спостерігається, наприклад, у північноамериканського гірського сцинка (Eumeces callicephalus). В інших випадках мати періодично залишає гніздо на коротке, необхідне для харчування час й, повернувшись, знову обвиває яйця своїм тілом, що нагрілися на сонце. В американського виду Eumeces obsoletus самка час від часу перевертає яйця, пересуває їх з місця на місце, облизує язиком, а пізніше допомагає молодим звільнитися від яйцевої оболонки й, залишаючись із ними перші дні життя, уступає їм їжу.
Яйцеживородящие види приносять не більше 10—18, найчастіше 3—7 молодих, що народжуються в тонких яйцевих оболонках, від яких вони звільняються зараз же з появою на світло. При дійсному живородінні, що має місце, наприклад, в європейського халцида (Chalcides ocellatus) і гладких велетенських ящірок (Tiliqua), молоді народжуються без усяких яйцевих оболонок, одягнені лише тонкою ембріональною плівкою, що звичайно самі ж і поїдають.
До сімейства сцинкових ставиться близько 700 видів, поєднуваних у більш ніж 50 пологів ящірок, переважна більшість яких поширено в країнах східної півкулі, зокрема в Австралії й на островах Тихого океану. Винятково численні вони також у Південній й особливо Південно-Східній Азії й на більшій частині Африки. В Америці, як Північної, так і Південної, сцинкових порівняно небагато, а в Європі зустрічається всього 6 видів, що ставляться до трьох родів. Деякі дрібні сцинки зустрічаються на вилучених океанічних островах, куди були випадково завезені людиною або занесені на плаваючим по морю уламках.
Ми вже бачили на прикладі агам, що фауна плазуючої Австралії відрізняється значною самобутністю. Це повною мірою ставиться й до представників сімейства сцинкових, найцікавіші й своєрідні з яких також є австралійцями. До них ставиться насамперед широко розповсюджений на більшій частині Австралії короткохвостий сцинк, або короткохвост (Trachysaurus rugosa). Він має більшу притуплено-пірамідальну голову, чітко відділену від короткої й товстої шиї, щільне, трохи приплющене тулуб і низькі сильні ноги з майже рівними по величині короткими пальцями, які кінчаються невеликими міцними пазурами. Назвали ця тварина короткохвостому через його дуже короткий, що тупо закруглюється позад шишкоподібного хвоста. Тіло короткохвоста, на відміну від всіх інших сцинков, покриває товста горбиста луска, що надає йому віддалена подібність із ялиновою шишкою, що ще збільшується завдяки короткому тупому хвосту. Зверху він сірувато-маслиновий, червонясто-коричневий або темно-коричневий кольори, звичайно з пересекающими тулуб і хвіст неправильними білуватими смугами, що зливаються знизу зі світлим черевом. Голова зверху нерідко червонясто-коричневий або рожево-жовтий кольори, що особливо характерно для особин із Західної Австралії. Загальна довжина ящірки не перевищує 30-35 див, з яких лише 6-7 див
Короткохвости живуть в убогою рослинністю, що поростила, сухої горбкуватої місцевості, предпочитая малокаменистие або піщані ділянки із дрібним чагарником, де вони виривають собі неглибокі горизонтальні нори.
Харчуються вони як рослинної, так і тваринною їжею, поїдаючи плоди, листи й квітки трав’янистих рослин, а також комах і молюсків, раковини яких легко розкушують міцними зубами.
Поряд з видобутком короткохвости проковтують велика кількість дрібних твердих камінчиків, що виконують у шлунку роль жерновов для перетирання твердої їжі. Приблизно раз у два місяці ящірки линяють, цілком скидаючи верхній шар шкіри, що вивертається при цьому, як у змій, навиворіт. У випадку небезпеки короткохвости широко розкривають рот, висуваючи досить довгу, чорну або темно-синю мову, і, загрозливо фиркаючи, обертають його убік ворога. Укуси їх досить хворобливі.
Короткохвості сцинки мають дійсне живородіння, оскільки ембріони, що розвиваються в яйцепроводах самки, позбавлені яйцевих оболонок й одержують харчування із крові матері. Звичайно два дуже великих дитинчата народжуються в лютому або березні. На відміну від всіх інших ящірок у молодих короткохвостов яйцевий зуб замінений ороговілим яйцевим горбком.
ДО роду велетенських гладких ящірок (Tiliqua) ставиться 12 великих видів, розповсюджених у всій Австралії, у Тасманії й на деяких прилежащих островах, а також і на більшій частині островів Зондского архіпелагу, куди проникає один з найбільш великих видів— Tiliqua gigas.
Велетенських гладких ящірок називають також синеязичними сцинками за своєрідну кобальто-синюю фарбування досить довгої мови.
Один з найкрасивіших видів цього роду — сягаюча 40 див у довжину черновисочная велетенська ящірка (Tiliqua occipitalis), зверху кремова або ясно-коричнева із широкими неправильними поперечними смугами, що добре гармоніюють із фарбуванням пустельного ґрунту, на якій вона живе. Ноги її зверху вугільно-чорного цвіту, і такі ж чорні довгасті плями прикрашають кожну скроню.

Велетенські ящірки живуть на землі серед негустої трав’янистої й чагарникової рослинності, однак деякі, як, наприклад, лісовий вид Tiliqua gerrardii, охоче й досить швидко піднімаються на дерева. Як і всі сцинки, вони ведуть переважно денний спосіб життя, хоча бувають активними в теплі літні ночі.
Харчуються ці ящірки найрізноманітнішою рослинною й тваринною їжею, причому найбільш великі, що начебто живе на Молуккских островах й в Індонезії Tiliqua gigas, справляються навіть із невеликими ящірками, молодими птахами й дрібними гризунами. Згадувана вище Tiliqua gerrardii харчується голими слизнями й равликами.
Подібно короткохвосту, всі представники цього роду народжують живих дитинчат, число яких у різних видів коливається від 5 до 24. молоді ящірки, Що З’являються на світло, зараз же з’їдають їхню ембріональну плівку, що одягає, і залишки плаценти.
Великий австралійський рід колючих сцинков, або эгерний (Egernia), поєднує близько 20 видів досить різноманітних по зовнішньому вигляді ящірок, що відрізняються, зокрема, тим, що в більшості з них туловищние й особливо хвостові луски кінчаються більш-менш розвиненими гострими шипами. Одні із представників цього роду живуть на скелях, інші живуть у пісках, тоді як треті зустрічаються в чагарникових заростях і лісах. Деякі тримаються по берегах водойм і при небезпеці ховаються у воді.
Харчуються вони всілякими дрібними тваринами, а також різноманітною рослинною їжею. Эгерний народжують живих дитинчат, як це встановлено принаймні для деяких з них.
Найбільш великий вид Egernia bungana досягає більше 60 див довжини; дрібні, наприклад Egernia depsessa, не перевищують усього 20 див. Останній вид цікавий тим, що в нього дуже короткий хвіст, густо усаджений зверху великими, спрямованими назад і нагору шипами.
Численну групу важко помітних сцинкових ящірок становлять так називані мабуи (Mabuja), близько 90 видів яких широко поширено в Африці на Мадагаскарі, у Південній, Південно-Західній і Південно-Східній Азії, а також у Центральній і Південній Америці. Всі вони мають стрункий тулуб з добре розвиненими п’ятипалими кінцівками й помірною довжиною, що поступово тоншає хвостом. У частини видів луска тулуба зовсім гладка, в інших же несе на собі один або кілька поздовжніх кілів. Тонка й ніжна шкіра цих ящірок дуже легко ушкоджується й сходить жмутами, оголюючи її кісткові пластинки, що підстилають, остеодерми.
На прикладі мабуй добре простежуються всі стадії поступового утворення в нижнім столітті прозорого віконця. У той час як в одних видів це віконце цілком розвинене, в інших воно зачаточно або розділено на трохи різні по величині частин. Багато тропічних видів мабуй відрізняються чудової, металево яркою фарбуванням тіла, що робить їх, мабуть, найбільш гарними серед всіх сцинкових.
Всі мабуи належать до числа дуже рухливих, що превосходно бігають ящірок, добре лазающих по кущах, деревам і скелям. Багато хто риють глибокі нори. Харчуються вони комахами й іншими безхребетними. Більша частина видів яйцеживородящи, і лише деякі, головним чином азіатські мабуи, відкладають яйця, число яких досягає 20 і більше в одній кладці.
Золотава мабуя (Mabuja aurata) поширена в Абіссінії, Аравії, на деяких островах Середземного моря, у Передній і Малій Азії, а в межах СРСР — у Східному Закавказзі й південних районах Середньої Азії.
Зверху вона коричнювато-сірий або бурий кольори з гарним бронзовим відливом. По цьому тлу уздовж спини проходять звичайно чотири темні смуги, нерідко розділені на окремі неправильної форми риски й плями. Широкі темні смуги розташовані також з боків голови й тіла. Знизу ящірка сірувато-білий або жовтувата, тоді як хвіст, особливо в молодих особин, блакитнувато-сірий. Довжина її тіла із хвостом не перевищує 22 див. Звичайні місця перебування цього виду являють собою великі уламки голої, позбавленої рослинності скель, кам’янисті схили ущелин, накопичення каменів, складені з каменю забори й стіни занедбаних будинків. У Середній Азії мабуя зустрічається на глинистих обривах і на берегах ариків, у глиняних заборах, що руйнуються (дувалах), а також на ділянках з досить щільним трав’янистим покривом. Притулками їй служать щілини в скелях, тріщини й порожнечі в обривах і нори тварин.
Свій видобуток мабуя підстерігає сидячи в укритті й, коли жертва досить наблизиться, зненацька вискакує й швидко неї вистачає, іноді на лету, високо підстрибуючи в повітря. Коли видобуток вислизає, ящірка не переслідує її й знову йде в укриття. Оскільки полювання нерідко протікає на голих скелях під палючими сонячними променями, подібний напад із засідки позволяв! твариною уникати перегріву.
При вивченні мабуй у Вірменії було замічено, що ящірки ці надзвичайно обережні й у них значною мірою розвинене почуття «нагромадження досвіду». При спробах ловити її ящірка, хоча б раз що уник застосовуваної для цієї мети тонкої петлі, зараз же вкривалася в щілину й протягом найближчих двох-трьох годин не виходила з укриття далі чим на кілька сантиметрів, ховаючись усередину при найменшій спробі до неї наблизитися. У самий жаркий час дня мабуй часто можна бачити стрімко перебігають від однієї лежачої кам’яної брили до іншої, причому захоплена на полпути ящірка поспішно повертається в перше вкриття й довгий час не показується назовні. По спритності й швидкості, з якої ці тварини пересуваються по гладкій поверхні зовсім стрімких скель, вони не уступають скельній ящірці (Lacerta saxicola), однак, на відміну від останньої, набагато більше обережні й звичайно тримаються на скелях поблизу щілин і тріщин, службовців їм притулком.
У першій половині липня самки народжують по 3—5 дитинчат довжиною 65—68 мм. Перший час після народження вони тримаються групами по нескольку екземплярів, іноді разом з матір’ю.
За спостереженнями О. П. Богданова, у Туркменії мабуи закопуються на зиму в пухкий, пухнатий і сухий лес або пісок у норах гризунів або під обривами на глибині від 15 до 40 див від поверхні. У таких притулках зустрічається іноді до 10 і більше особин різної підлоги й віку, що зимують спільно.
З інших видів розглянутого роду обертає на себе увага смугаста мабуя (Mabuja quinquentaeniata) рідким у сцинков розходженням у фарбуванні підлог. Молоді ящірки зверху маслиновий-маслинову-маслинове-маслинова-коричнювато-маслинові, іноді майже чорні з п’ятьма чіткими поздовжніми блакитнувато-білими смугами. Дорослі самки зберігають це фарбування, однак поздовжні смуги стають у них гарного жовтувато-білого цвіту. Дорослі самці позбавлені звичайно поздовжніх смуг й, крім того, відрізняються чорним фарбуванням горла і яркою лимонно-жовтою смугою по краях губ.
Надзвичайно численна група дрібні й середньої величини сцинкових ящірок, що поєднувалися раніше під загальною назвою «лигозоми», у цей час розділяється на кілька самостійних пологів. Порівняно невеликий рід властиво лигозом (Lygosoma) цікавий тим, що всередині нього простежуються всі переходи від видів із цілком розвиненими п’ятипалими кінцівками до зовсім безногих ящірок зі змієподібне витягнутим тілом. Навіть у межах одного виду зустрічаються екземпляри із зародковими передніми ногами, відсутніми в більшості інших особин.
Значна частина лигозом, виділених у великий рід Sphenomorphus, що нараховує близько 75 видів, по зовнішньому вигляді нагадує мабуй, що значною мірою ставиться також і до об’єднуючого майже 100 видів роду Leiolopisma, яких зближає з мабуями наявність у нижнім столітті прозорого віконця.
Більшість лигозом поширена в Австралії, на островах Тихого океану, у тому числі в Новій Зеландії і Японії, у Південній і Південно-Східній Азії, де вони є найбільш численними денними ящірками. В Африці, так само як у Північній і Центральній Америці, лигозом менше, а в Південній Америці вони відсутні зовсім.
Всі лигозоми ведуть наземний спосіб життя, зустрічаючись серед трав’янистої рослинності, причому нерідко живуть й у лісовій підстилці в глибині густого тропічного лісу. Багато хто з них з дивною моторністю піднімаються на дерева, рятуючись від небезпеки, що грозить їм. Деякі живуть на морських узбережжях і при небезпеці ховаються у воді. Види зі скороченими кінцівками, як, наприклад, що живе на Суматрі двопала Lygosoma sumatriensis або майже позбавлена ніг австралійська Lygosoma frontale, ведуть образ, що риє, життя, з’являючись на поверхні дуже рідко. Обитающий на пісках й обладающий цілком розвиненими ногами австралійський вид Sphenomorphus monotropis виходить на поверхню лише вночі, ховаючись удень у товщі піску або під каменями. Південноазіатська Lygosoma himalajana піднімається в гори до висоти 4000 м і більше над рівнем моря.
Більшість лигозом яйцекладущи, однак деякі живородящи. По зовнішньому вигляді лигозом нагадують сцинковие ящірки роду Biopa, біля сорока видів яких широко поширено в Австралії, на островах Индо-австралийско-го архіпелагу, у Південній Азії й Африці. З них найбільш відома яскраво й строкато пофарбована плямиста риопа (Biopa punctata), що зустрічається в Індії.
З дійсними що риють сцинками, що ведуть підземний спосіб життя й майже ніколи не вихідними на поверхню, ми познайомимося на прикладі роду Acontias, представленого 16 видами, розповсюдженими в Південній Африці. Ці невеликі червоподібні ящірки зовсім позбавлені кінцівок, і навіть при розкритті в них із працею виявляються лише сліди переднього й заднього поясів ніг. Ока їх ледь помітні серед навколишніх дрібних щитків і покриті одним нерухомим прозорим або напівпрозорим нижнім століттям. Вушний отвір повністю сховано під шкірою, і барабанна перетинка відсутня. Пофарбовано вони дуже одноманітно в коричнюваті або зеленувато-сірі тони, причому на спині рядами можуть бути розташовані дрібні цятки або цяточки.
Найбільш великий з відомих видів — Acontias meleagris досягає в довжину 24—26 див, з яких 4 див займає хвіст.
Живуть ці сцинки в сухий, слабко закріпленою рослинністю піщаному ґрунту, у якій на зразок дощових хробаків прокладають свої довгі звиті ходи. Їжа їх складається з невеликих комах й їхніх личинок, дощових хробаків, багатоніжок, молюсків й інших мешканців ґрунту. Всі відомі види яйцеживородящи. Молоді, у числі 3-4, народжуються під землею наприкінці літа.
Представники роду гологлазов (Ablepharus) відрізняються від лигозом насамперед тим, що віка, що втратили рухливість, у них повністю зрощені один з одним і покривають ока у вигляді нерухомого прозорого віконця, подібно тому як це має місце в змій. Зовнішній вушний отвір гологлазов сильно зменшено, а в ряді випадків приховано під лускою тулуба або навіть заросло шкірою. Більшість видів має цілком розвинені кінцівки, і лише в деяких число пальців зменшене до двох на передні й трьох на задніх ногах. Самі великі з них не перевищують 15 див у довжину разом із хвостом. Живуть гологлази серед изреженной трав’янистої й напівчагарникової рослинності на кам’янистому або піщаному ґрунті. Деякі превосходно лазают по деревах. Більшість відкладає яйця, і лише один або два види яйцеживородящи.
Близько 30 видів цих ящірок поширене в Австралії, на островах Тихого океану, у Середній і Передній Азії, Східному Закавказзі, Південно-Східній Європі, Африці й на Мадагаскарі.
Смугастий гологлаз (Abiepharus bivittatus) розповсюджений порівняно обмежено, зустрічаючись лише на півдні Вірменії, південно-сході Азербайджану й у прилежащих районах Туреччини й Ірану. Зверху він маслиново-коричневий або коричнювато-бурий кольори, звичайно із чотирма перехідними на хвіст поздовжніми рядами світлих рисок, простір між якими зайнято невеликими бурими цятками. Порівняно широкі бурі смужки розташовані з кожної сторони й з боків тіла. У період розмноження черево, особливо в самців, здобуває гарну золотаво-жовтогарячу або розоватую фарбування, що зберігається до кінця червня. У довжину ящірка не перевищує 12—14 див, більше половини з яких займає хвіст. Зустрічаються вони, як правило, на сухих, сильно кам’янистих схилах, що поростили колючої сухолюбивой рослинністю. Навесні, у сонячну погоду, гологлази жваве бігають серед кустиков, легко проникаючи між колючими листами й стеблами, де вишукують свій видобуток, що складається із дрібних комах і павуків. Захоплений на відк
Наприкінці травня — початку червня самка відкладає 4—5 яєць, з яких через приблизно 2 місяці лупляться молоді.
Описаний недавно з Південної Вірменії гологлаз Чернова (Abiepharus chernovi) відрізняється від попереднього виду іншим типом фарбування й меншою величиною; довжина його не перевищує 10 див разом із хвостом. Зверху він бронзового цвіту із шістьома світлими пунктирними лініями й минаючої уздовж хребта більше широкою темною смужкою. У самців черево в період розмноження яскраво-цегляно-жовтогаряче, у самок же сіре зі світлими крапинами. Зустрічається ця мініатюрна ящірка на пологих схилах у сильно кам’янистому гірському степу, де тримається під дрібними каменями, лише зрідка з’являючись на поверхні. При пересуванні вона майже не користується ногами й, швидко проповзаючи серед каменів, нагадує вигинами тіла невелику змійку. Піднімаючи окремі камені, вдається іноді помітити цього гологлаза, згорнутого кільцем і сЪебе, що обхопив, за головою пальцями однієї із задніх ніг.

У середині червня самка відкладає звичайно 3 зовсім круглі яйця діаметром близько 5 мм. Безпосередньо перед откладкой яйця розміщаються таким чином, що одне з них, що перебуває в лівому яйцепроводі, розташовується між двома лежачими в правом, у результаті чого всі вони лежать в одну лінію. Необхідність цього стає очевидної, якщо врахувати, що діаметр тіла самки лише деяким перевищує 5 мм. Молоді з’являються наприкінці серпня.
Що зустрічається в горах Туркменії, Узбекистану й Таджикистану, а також у Передній Азії азіатський гологлаз (Abiepharus pannonicus) відрізняється сірувато-маслиновим або буруватим цвітом спини, на якій по бічних краях луски розташовані вузькі бурі смужки. Від ніздрі через око й далі з боків тулуба проходить звичайна в багатьох гологлазов бура смуга. Загальна довжина його не перевищує 9-11 див. Живе він у горах, де піднімається до висоти 2500 м і більше над рівнем моря, оббита тут по кам’янистих лугових ділянках. У передгір’ях він зустрічається звичайно на різного роду пустирях, лесових пагорбах, часто неподалік від води. Притулками йому служать порожнечі під каменями й усілякі щілини в ґрунті, куди ящірка проникає змієподібними рухами тіла із притиснутими до боків ногами.
Широко розповсюджений у південних районах Середньої Азії, що досягає 12 див у довжину пустельний гологлаз (АИеpharus deserti) відрізняється від розглянутих вище видів одноколірним сірувато-маслиновим або світло-бурим фарбуванням середньої частини спини, позбавленої звичайно характерних для гологлазов поздовжніх смуг або ліній. Зустрічається він як на рівнинах, так й у горах. На рівнинах він дотримується сухих глинистих або щільних піщаних ґрунтів, однак не уникає й зрошуваних земель, берегів водойм, садів, виноградників і тугаев. У горах його знаходили в заростях фісташки, глоду, арчи й на відкриті із щільним травостоєм ділянках гірського степу.
Откладка 3—6 яєць відбувається в травні — початку червня; видимо, має кілька кладок за сезон.
У Північно-Східному Таджикистані, Киргизії й на південно-сході Казахстану досить звичайний алайский гологлаз (Ablepharus alaicus), дуже напоминающий по зовнішньому вигляді кавказького Ablepharus bivittatus.
Найчастіше він зустрічається на покритих соковитою рослинністю кам’янистих схилах гір, на субальпийских й альпійських лугах, узліссях і галявинах арчевих й ялинових лісів і на берегах високогірних озер, предпочитая місця по сусідству з кам’янистими розсипами, виходами скель. У горах він зустрічається до висоти 3800 м над рівнем моря. Подібно ряду інших високогірних ящірок, алайский гологлаз яйцеживородящ. Наприкінці літа самки його народжують по 2-6 живих дитинчат.
У Північно-Західній Індії, у Східному Ірані й Афганістані досить звичайний індійський, або малий, гологлаз (Ablepharus graianus), єдиний раз добутий також у Південному Таджикистані. Від інших наших видів малого гологлаза легко відрізнити за відсутністю зовнішнього вушного отвору й характерному металевому блиску верхньої сторони тіла. Довжина його не перевищує 85 мм разом із хвостом.
Одним з найцікавіших видів розглянутого роду є гологлаз Буто (Ablepharus boutonii), область поширення якого охоплює величезну територію від Австралії, Індонезії до Східної Африки із прибережними островами, з одного боку, і численні острову Тихого океану до західних берегів Південної Америки — з іншої. Суцільно й поруч ця невелика ящірка чи є не єдиною хребетною твариною, що живе на загублені в океані коралових рифах і малюсіньких вулканічних острівцях, куди була занесена на стовбурах дерев або випадково завезена мореплавцями, що побували тут.
На відміну від всіх розглянутих видів у гологлаза Буто дуже характерне смугасте фарбування тіла, що складається з яскравих зеленувато-білих поздовжніх смуг, розділених більш-менш широкими правильними чорними проміжками.
Загальна довжина ящірки не перевищує 10—11 мм, трохи більше половини з яких становить хвіст. Навіть у межах якого-небудь одного порівняно невеликого острова в Східній Індонезії спостерігали надзвичайно різноманітні місця перебування цього гологлаза. Він однаково часто зустрічається на скелях у самої смуги прибою, у густих заростях бамбука, і на кам’янистих схилах сухих русявів у глибині острова, і в траві на узліссях незайманого тропічного лісу. На ділянках з високою трав’янистою рослинністю гологлази тримаються переважно в підстави одиночних пальм або інших дерев, по стовбурах яких жваво бігають нагору й униз у пошуках видобутку. На одному дереві можна бачити по десятку й більше цих ящірок, при найменшій небезпеці устремляющихся нагору по стовбурі й ховаються серед листів. Яйця їх із цілком розвиненими ембріонами И. С. Даревский знаходив у дуплах дерев упереміж з яйцями гекконов на висоті до 5 ж над землею.
Представники невеликого роду змееящериц (Ophiomorus) відрізняються від гологлазов сильно витягнутим тілом з дуже слабко розвиненими, іноді зовсім відсутніми кінцівками, сплощеною головою, цілком рухливим нижнім століттям, у центрі якого розташоване цільне прозоре віконце. З 9 видів цього роду, розповсюджених у Південно-Східній Європі, Передній Азії, Ірані, Афганістані й Північно-Західній Індії, один вид – коротконога змееящерица (Ophiomorus brevipes) – відомий у межах СРСР по єдиному екземплярі, добутому на границі з Іраном у Туркменії. Змієподібне подовжене тіло цієї змееящерици досягає в довжину приблизно 20 див, з яких біля половини становить хвіст. Ноги її розвинені надзвичайно слабко, причому передні кінчаються чотирма, а задні всього трьома короткими пальцями. Верхня сторона коричнювата або палево-кремова з минаючими уздовж спини двома слабко вираженими темними лініями.
По спостереженнями. А. Зарудного, в Ірані вона тримається як на піщаних ділянках пустелі, так й у горах, зустрічаючись звичайно під каменями, у купах щебенів, у піску й неглибоких наносах дрібного пилу. Подібно всім іншим видам свого роду, коротконога змееящерица веде переважно, що риє образ, життя й виходить на поверхню рідко, звичайно у вечірні й нічні годинники.
Чудовий приклад пристосування до життя на сипучих пісках дають нам дійсні сцинки роду Scincus, близько 12 видів яких зустрічається в піщаних пустелях Північної Африки, Аравії, Іраку, Ірану й Пакистану. Всі вони мають щільну статуру, укороченої й товстої, не відмежованої від шиї головою, короткими п’ятипалими ногами й конусоподібним, трохи стислим з боків коротким хвостом. На передніх і задніх ногах плоскі й широкі пальці із плоскими пазурами постачені по краях роговими зубчиками у вигляді бахроми, так що, будучи складені разом, вони перетворюються в зручну для відкидання піску маленьку лопатку. Голова попереду також лопатовидно сплощена, причому верхня половина морди помітно виступає за підборіддя, захищаючи рот від влучення піску, коли тварина риє головою. Невеликі отвори вух розташовані за й трохи нижче кутами рота й покриті плоскими трикутними чешуями, а маленькі очі захищені щільними рухливими століттями. Покриваюче тіло луски щільно прилягають задніми краями друг до друга, і по краях плоского черева вони утворять добре виражене гостре ребро. Таким чином, вся будова ящірок чудово пристосовано до пересування в товщі сухого піску. Цілком виправдано тому назва «піщана риба», яким охрестили цих сцинков усюди, де вони живуть.
Більше інших відомий звичайний, або аптечний, сцинк (Scincus scincus), звичайний у Сахарі й у пустельних місцевостях на африканському березі Червоного моря. Своя незвичайна назва він одержав у зв’язку з тим, що в стародавності вживався для готування різноманітних ліків арабської медицини. М’ясо цих ящірок уживається арабами в їжу й понині.
Зверху аптечний сцинк сірувато-жовтий або червонясто-бурий кольори, звичайно з вузькими темними смугами поперек спини. Нижня сторона перламутрово-біла або жовтувата без усякого малюнка. Найбільш великі екземпляри досягають 22 див у довжину, приблизно третина з яких доводиться на конусоподібний хвіст.
Сцинки живуть на відкритих, майже позбавлених рослинності сипучих пісках і лише у вигляді виключення зустрічаються на більше щільних кам’янистих або глинистих ґрунтах. Рухи їх надзвичайно стрімкі, причому у випадку небезпеки ящірка із блискавичною швидкістю заривається в пісок й, продовжуючи рухатися в його товщі, уже через кілька секунд виявляється на відстані декількох метрів від місця занурення.
Харчується сцинк усілякими комахами і їхніми личинками, яких нерідко добуває в піску й поїдає не виходячи на поверхню.
Інші відомі види цього роду по розмірах і зовнішньому вигляді дуже схожі на звичайного сцинка й ведуть подібний з ним спосіб життя.
Представники роду веретеноподібних сцинков (Chalcides), так само як і лигозоми, утворять ряд послідовних переходів: від видів з нормальною статурою й цілком розвиненими п’ятипалими кінцівками до сильно витягнутих змієподібних ящірок, що мають лише не-не-розчленовані рудименти ніг. Ока їх, як й у змееящериц, сильно зменшені й постачені прозорим віконцем у рухливому нижнім столітті.
З 15 видів цього роду, розповсюджених у Південній Європі, Північній Африці й Південно-Західній Азії, найбільш відомий глазчатий веретеноподібний сцинк (Chalcides ocellatus), що зустрічається на величезній території від Північної й Північно-Східної Африки до Сардинії, Сицилії й Греції на півночі й Північно-Західній Індії на сході. У нього добре розвинені ноги, і по зовнішньому вигляді він дуже нагадує деяких ящірок з роду мабуя. Зустрічається на твердих кам’янистих ґрунтах, нерідко серед руїн й v у купах щебенів. Подібно великим австралійським сцинкам, цій ящірці властиво дійсне живородіння, як, цілком ймовірно, і іншим видам халцидов.
Африканський клиноподібний халцид (Ch. sepoides), на відміну від попереднього виду, живе в піщаних пустелях і може головою вперед зариватися в пісок й «плавати» у його товщі на зразок аптечного сцинка.
Представники роду довгоногих сцинков (Eumeces) відрізняються струнким тулубом, цілком розвиненими п’ятипалими ногами й завжди відкрито розташованою барабанною перетинкою. Очі їх захищені щільними роздільними століттями, нижнє з яких позбавлено звичайного для багатьох сцинкових прозорого віконця. Ящірки цього роду ведуть наземний спосіб життя, зустрічаючись переважно в кам’янистих місцях з більш-менш развитой чагарниковою й деревною рослинністю. Деякі живуть у лісах й охоче піднімаються на дерева.
Харчуються вони дрібними безхребетними, поряд з якими нерідко поїдають солодкі плоди й інші частини рослин. Найбільш великі полюють також за невеликими хребетними, у тому числі ящірками, включаючи молодняк свого виду.
Переважна більшість видів відкладає яйця, причому в ряду північноамериканських видів спостерігається турбота про потомство, тією чи іншою мірою властива, видимо, всім довгоногим сцинкам. Яйцеживорождение встановлено лише в невеликого числа мексиканських форм.
Рід поєднує більше 40 видів, розповсюджених головним чином у Північній і Південній Америці, а також у Північній Африці, Південно-Західної, Середньої й Південно-Східної Азії.
Звичайний довгоногий сцинк (Eumeces schneideri) зверху коричнюватого, коричнево-сірого або оливково-серога цвіту з жовто-жовтогарячим, жовтогарячим, рожево-червоними або цегельним цвітом цятками, розташованими більш-менш правильними поздовжніми або поперечними рядами. Дрібні темно-коричневі плями можуть розташовуватися також по краях окремих спинних луски. Зустрічаються й одноколірних, позбавлених плям особини. З кожної сторони тіла, починаючись на боках голови, проходить жовтогаряча, рожево-червона або червона вузька смуга, що триває по сторонах підстави хвоста. Нижня сторона матово-біла, жовтувата або жовтогаряча. Довжина найбільш великих екземплярів досягає 43 див, більше половини з яких становить хвіст. Поширено довгоногі сцинки в Північній Африці, на деяких островах Середземного моря й у всій Передній Азії до Афганістану й Північно-Західної Індії на сході. У СРСР він зустрічається в Східному Закавказзі й південних районах Середньої Азії. На Кавказі найбільш характерні місця пе

У Вірменії сцинки пробуджуються після зимівлі не раніше кінця квітня — початку травня, із установленням жаркої погоди. У червні – серпні, навіть у самий жаркий час доби, вони не ховаються в притулки й приймають тривалі сонячні ванни, розташовуючись на пригріві так, щоб частина тіла перебувала в тіні. Рятуючись від перегріву на розпеченому ґрунті, сцинки піднімаються на гілки дрібних чагарників і кустики трави. До кінця серпня дорослі ящірки починають зустрічатися усе рідше й зникають незабаром зовсім, не з’являючись більше до весни наступного року. У випадку небезпеки довгоногий сцинк стрімко рятується втечею, причому нерідко, підбігши до купи каменів, тільки до половини втискується в яку-небудь вузьку щілину й завмирає нерухомо, залишаючи на очах більшу частину свого тіла. Якщо послідовно розбирати камені, то ящірка спочатку перебігає в усі нові й нові вкриття й нарешті, коли залишається лише один-два недоторканих каменю, прожогом вискакує й з піднятим хвостом несеться до найближчого нового притулку.
Харчуються довгоногі сцинки різними комахами, а також павуками, фалангами й молюсками, раковини яких легко роздавлюють потужними щелепами. Нерідко вони поїдають молодих ящірок інших видів, а також солодкі ягоди шовковиці, підбираючи їх на землі під деревами. Великий видобуток ящірка подовгу тріпає й розмелює зубами, а лише потім проковтує. И. С. Даревский спостерігав у середині літа, як дорослі сцинки регулярно бігали на водопій до джерела, що пробивається з-під каменів, стрімко переборюючи полотно широкої шосейної дороги.
Откладка 5—9 яєць відбувається, видимо, не раніше середини липня. Не виключено, що самки піклуються про потомство, як це встановлено в деяких інших видів цього роду.
У Закавказзя місцеве населення вважає довгоногого сцинка небезпечною й отрутною твариною, називаючи його «змією з ногами». Видимо, це відбувається тому, що дорослі сцинки, особливо самці, можуть дуже сильно кусатися, повертаючи голову убік, отчого шкіра в місці укусу розривається до крові.
Щитковий сцинк (Eumeces taeniolatus) розповсюджений у Північно-Західній і Західній Індії, Афганістані, Східному й Північно-Східному Ірані, Іраку, Північній Аравії й у Південній Туркменії. Від інших видів він добре відрізняється минаючої уздовж хребта одним рядом сильно розширених щитків, звідки відбувається й сама назва виду. Зверху ця ящірка сталевий, бурий або коричнюватий кольори з характерним бронзовим відливом і численними чорно-коричневими цятками, розташованими більш-менш правильними поздовжніми рядами. Хвіст у темних плямах, згрупованих у досить правильні поздовжні й поперечні ряди. Горло й черево жовтий або яскраво-жовтогарячий кольори, а хвіст блакитнуватий або зеленувато-синій. Довжина щиткового сцинка не перевищує 30 див разом із хвостом. У Туркменії щитковий сцинк дотримується кам’янистих передгір’їв, але попадається й досить високо в горах. За спостереженнями О. П. Богданова, у долині Мургаба притулками йому служать тріщини в ґрунті, а також власні нори, що виривають
Порівняно недавно в межах СРСР на острові Кунасири, на Далекому Сході, виявлений третій вид цього роду — японський сцинк (Eumeces latisculatus), широко розповсюджений у Японії.

Молоді ящірки цього виду зверху чорнувато-коричневого цвіту з п’ятьма світлими поздовжніми смугами, що губляться на хвості. У дорослих сцинков ці смуги зникають, і вони здобувають одноколірне маслиново-сіре фарбування, на тлі якої виділяються лише більш-менш широкі темні смуги з боків тіла. Довжина японського сцинка не перевищує 18-20 див.