СІМЕЙСТВО АГАМИ (AGAMIDAE)

Основною ознакою, що відрізняє представників сімейства агам від розглянутих вище игуанових ящірок, є характер розташування й форма зубів. В інших відносинах обоє ці великі сімейства ящірок надзвичайно нагадують один одного, і майже кожному роду агам можна протиставити відповідну групу ігуан, подібних з ними не тільки по зовнішньому вигляді, але також і по способі життя, що є наслідком паралельного пристосування до однакових умов існування. У всіх агам зуби акро-донтного типу, тобто прикріплюються до зовнішнього краю щелеп, і, на відміну від більше однорідних зубів ігуан, помітно розрізняються своєю величиною й формою. У дорослих ящірок більшості видів вони підрозділяються на помилкові ікла, різці й корінні, називані так через чисто зовнішню подібність із аналогічними зубами ссавців. Зміни зубів, як правило, не відбувається, і вони сточуються в міру старіння тварини. Стегнові пори в більшості видів відсутні.
Помітно уступаючи ігуанам у чисельному відношенні, агамовие чи ящірки не перевершують їх по розмаїтості зовнішнього вигляду й пристосувань до різних умов існування. Серед них спостерігаються як деревні форми, що володіють струнким, стислим з боків тілом і довгими ногами, так і коротконогі наземні види з помітно приплющеним тілом. Кінцівки у всіх агам добре розвинені й постачені п’ятьма більш-менш довгими пальцями. Лише в представників індійського роду Sitana на задніх ногах зберігається всього по чотирьох пальця. Хвіст помітно варіює по величині й формі. Звичайно він значно перевищує по довжині тулуб з головою, поступово тоншає до кінця, круглий або помітно сплощений у вертикальній або горизонтальній площині. Покриваючий хвіст луска, як правило, не перевищує по величині туловищную й розташована правильними поперечними кільцями або косими рядами. Із цього правила є виключення. Так, в шипохвостов (Uromastix) тупо, що кінчається хвіст, значно вкорочений і покритий поперечними рядами дуже великих щитків, що набагато перевищують по величині дрібну луску тулуба. У єдиного представника австралійського роду Moloch на короткому тупому хвості безладно розташовані великі рогові шипи, перемішані із дрібною зернистою лускою. Багато хто круглоголовки (Phrynocephalus) можуть закручувати хвіст спіраллю, а південноазіатські деревні агами Cophotis мають чіпкий хвіст, що вільно изгибается в будь-якій площині.
Тіло агам покриває досить різноманітна, ребриста або гладка луска, нерідко, особливо на голові, постачена різними стовщеннями й виростами, або ж перетворена в гострі шипи й колючки. Так, у самців цейлонських Ceratophora на кінці морди є довгий придаток у вигляді м’якого рога або циліндричного лускатого виросту.
Подібного ж утворення існують у декількох представників яванского роду Harpesaurus. У деяких агам посередине спини й хвоста розташований більш-менш розвитий лускатий гребінь, в окремих випадках підтримуваний витягнутими остистими відростками хребців. В австралійської плащеносной ящірки шия оточена складним шкірним коміром, а в так званих летучих драконів з боків тіла на зразок крил розташовані вільні складки шкіри. У ряді випадків на горлі самців є рухлива горлівка мішок.
Всі агами мають добре розвинені очі із круглою зіницею й рухливими століттями. Барабанна перетинка в більшості видів розташована відкрите, однак у ряді випадків схована під шкірою або навіть відсутній зовсім.
Найбільш великі представники сімейства, наприклад вітрильна ящірка (Hydrosaurus), досягають майже 1 м у довжину. Розміри самих дрібних круглоголовок не перевищують 8 див разом із хвостом.
Пофарбовано агами надзвичайно різноманітно. Деякі мають скромне одноколірне фарбування під цвіт піску, каменів, деревної кори або листів, серед яких вони живуть. Інші, навпроти, вражають строкатістю свого розцвічення й сполученням яскравих контрастних тонів. Самці, особливо в період розмноження, звичайно пофарбовані значно яскравіше самок. У багатьох видів фарбування піддається мінливості залежно від температури або нервового збудження тварини, а також від загального колориту ґрунту, на якій вони живуть.
Одні агами живуть на деревах або чагарниках, інших — у кам’янистих місцевостях або на скелях, треті населяють пустелі й степи. Однак напівводні форми серед агам порівняно рідкі. Так, що зустрічається на Молуккских островах вітрильна ящірка Hydrosaurus живе по берегах рік й у випадку небезпеки ховається у воду. Більш-менш тісно пов’язані з водою також представники роду Physignathus.
Як притулки агами обирають усілякі тріщини в скелях, простору під каменями, дупла дерев, нори й тому подібні вкриття. Лише порівняно деякі виривають у м’якому ґрунті власні неглибокі нори. Більшість видів належить до числа дуже рухливих ящірок, що особливо ставиться до мешканців скель і жителям відкритих просторів. Деякі з них, наприклад австралійська плащеносная ящірка (Chlamydosaurus), здатні бігати лише на двох задніх ногах, тримаючи тулуб вертикально піднятим. Більшість агам хижаки, причому деякі поряд з комахами й безхребетними поїдають також і невеликих хребетних тварин. Багато хто однаково охоче їдять як тваринну, так і рослинну їжу, і тільки представники роду шипохвостов (Uromastix) у дорослому стані харчуються плодами, листами, квітами й насіннями різних рослин. Переважна більшість агам відкладає яйця, і лише один високогірний вид круглоголовок і деревні види роду Cophotis яйцеживородящи.
Сімейство поєднує 34 роду й близько 300 видів ящірок, розповсюджених у країнах східної півкулі.
До числа найбільш оригінальних представників сімейства агамових й, мабуть, навіть всіх сучасних ящірок ставляться так називані летучі дракони роду Draco. Своя назва ці невеликі ящірки одержали за незвичайну для плазуюча здатність до планіруючого польоту, що здійснюється завдяки широким шкірним складкам з боків тіла, підтримуваним 5-7 сильно подовженими помилковими ребрами.
Летучі дракони характеризуються високою кутастою головою з укороченою тупою мордою, струнким приплющеним тулубом і дуже довгим, нитковидно хвостом, що товщає. Довгі ноги їх збройні чіпкими пальцями з гострими скривленими пазурами. У самців по середній лінії горла відвисає сильно витягнута плоска горлівка мішок, підтримуваний відростками під’язичної кістки й видвигающийся завдяки цьому далеко вперед, до рівня переднього краю морди. Плоскі, спрямовані в сторони шкірні вирости розташовуються, крім того, з боків шиї тварини. Тіло драконів покрите дрібною лускою, серед якої зустрічаються окремі загострені горбки, а в деяких видів на потилиці, верхній стороні хвоста й по задньому краї стегон є невеликі гребінці із плоских трикутних луски. Загальна довжина ящірок не перевищує 25- 40 див, з яких більше половини доводиться на хвіст. Верхня сторона їхнього тіла в більшості випадків зелена або зеленувато-сіра з невеликими темними плямами й не залучає уваги яким-небудь незвичайним розцвіченням. Однак шкірні складки, горлівка мішок і вирости по сторонах шиї пофарбовані надзвичайно яскраво, цілком виправдуючи порівняння із тропічними метеликами, до якого прибігає всякий, кому пощастило спостерігати цих чарівних ящірок у природі. Верхня сторона розправлених шкірних складок залежно від виду тварини може бути оранжево-червоної, бронзовими або червонясто-жовтої із численними чорними плямами, червонясто-коричневої із чорними смугами й широким каштановим краєм, темно-пурпурної зі світлими мітками або жовтувато-коричневої з білими поперечними лініями. Нижня ж сторона їх звичайно лимонно-жовта або блакитнувата, тоді як у фарбуванні горлівки мішка можуть переважати червоні, жовті, блакитні й чорні тони. У деяких видів поперек ніг і хвоста розташовані чередующиеся рожево-червоні або сірувато-бурі смуги. Описане фарбування надзвичайно сильно варіює не тільки залежно від видової приналежності й підлоги тварини, але виявляє широку індивідуальну мінливість навіть в особин, що ставляться до одного виду. У всіх випадках самці пофарбовані значно яскравіше самок.
У спокійно сидячого дракона помилкові ребра й підтримувані ними шкірні складки відігнуті назад, щільно притиснуті до тіла й майже непомітні. Перед стрибком вони розправляються й здобувають вид двох широких напівкруглих крил, що підтримують тварина під час польоту. Стрибаючи звичайно під кутом 20—30° до обрію, ящірка залежно від сили стрибка вільно пролітає в повітрі до 30 м, причому здатно на лету трохи змінити напрямок польоту як у вертикальної, так й у горизонтальній площині.
Летучі дракони ведуть переважно деревний спосіб життя й тримаються звичайно в кронах на значній висоті. Кожен самець має досить велику мисливську ділянку, що охоплює нерідко групу з декількох розташованих по сусідству дерев. Переслідуваний дракон, як правило, не поспішає стрибати, а швидко біжить нагору по стовбурі. Лише у випадку явної для себе небезпеки ящірка стрімко відштовхується ногами й, розпластавши крила, перелітає на сусіднє дерево, де знову ховається за стовбуром.
Харчуються дракони всілякими дрібними комахами, зокрема мурахами, за яких вони полюють на стовбурах і листах дерев, хоча нерідко схоплюють комах на лету. Ящірки різних підлог добре розрізняють один одного по яскравому фарбуванню нижньої сторони шкірних складок і горлівки мішка, які самці спеціально відстовбурчують при зустрічах з іншими особинами. Зустрічаючись один з одним, вони вступають у запеклі сутички, що кінчаються вигнанням більше слабкого супротивника з території переможця. Самки відкладають по 2-6 яєць у неглибоку ямку, що викопує звичайно в підстави деревних стовбурів.
Рід Draco поєднує близько 15 видів, розповсюджених у країнах Південно-Східної Азії від Південної Індії на заході до Південного Китаю, Індокитаю й Філіппін на сході й Малого Зондского архіпелагу на півдні.
На материку більшу частину цього великого ареалу займає один з найбільш звичайних видів — Draco maculatus, довжина якого разом із хвостом не перевищує 20 див. Найбільш великий представник роду, що досягає майже 40 див у довжину, Draco blanfordii розповсюджений на Малайському півострові й у Південній Бірмі.
Представники роду калотов (Calotes) утворять досить однорідну групу деревних ящірок, що характеризуються струнким, помірковано стислим з боків тілом, короткою, четирехгранно-пирамидальной головою й чіпкими длиннопали-ми кінцівками, з яких задні в більшості випадків длиннее передніх. Довгий і тонкий хвіст у самців, як правило, у передній частині трохи стовщений. Тіло калотов покрите зверху однорідною ребристою лускою, розташованої правильними поперечними або косими рядами. У більшості видів уздовж середини спини, не досягаючи кілька задніх ніг, проходить більш-менш виражений гребінь зі збільшених трикутних луски. Подібні ж луски можуть розташовуватися на потилиці або по задньому краї голови, трохи вище відкрито лежачої барабанної перетинки. У самців є звичайно цілком розвита рухлива горлівка мішок. Стегнові пори завжди відсутні. Більшість видів не перевищує 40-50 див у довжину разом із хвостом, і лише найбільш великі досягають 60 див і більше.
Всім представникам роду властива здатність до швидкої зміни фарбування під впливом нервового збудження, а також температури й світла. Більшість калотов коричнюватого або зеленувато-маслинового кольорів, часто з темними або світлими поперечними смугами й плямами. Зміна фарбування проявляється звичайно в появі яскравих червоних, жовтогарячих або жовтих квітів у сполученні із чорними плямами, що захоплюють все тіло або лише окремі його частини. У результаті та сама ящірка в різний час дня виглядає те зовсім червоної із чорними цятками по спині, те жовтоголової з яскраво-червоною спиною й боками, те цілком жовтої, олив-ково-коричневой або зеленої. Особливо швидкі зміни фарбування спостерігаються в період розмноження в самців, що б’ються, які безупинно жовтіють і червоніють, причому переможений виявляється під кінець зовсім червоним, тоді як переможець залишається коричнювато-зеленим.
Калоти ведуть переважно деревний спосіб життя і якщо спускаються на землю, те лише для того, щоб стрімко перебігти до сусіднього дерева, високо тримаючи тулуб на витягнутих ногах і дугою зігнувши догори хвіст. Їжа їх складається із усіляких комах й інші безхребетних, і лише найбільш великі види зрідка поїдають невеликих ящірок і пташенят. У період розмноження самці вступають у запеклі бійки, що супроводжуються швидкими змінами фарбування тіла. Своєрідна манера залицяння яскраво пофарбованих самців полягає в тім, що вони повільно наближаються до сидячій нерухомо самки, періодично зупиняючись, присідаючи на передніх ногах і киваючи головою, що супроводжується швидким відкриванням і закриванням рота. Самки різних видів відкладають від 5 до 23 овальних або веретеноподібно витягнутих яєць у дупла дерев або в неглибоку, що викопує в землі ямку.
Близько 30 відомих видів цього роду широко поширено в країнах Південно-Східної Азії, Афганістані й Індії на заході й до Філіппінських островів і Південної Індонезії на сході й півдні. На півночі деякі види проникають у гірські райони Непалу й Південного Китаю.
Один з найбільш відомих і широко розповсюджених видів, що досягає 45 див у довжину, так званий кровосос (Calotes versicolor) одержав свою незвичайну назву, видимо, через яскраво-червону голову самців, а, можливо, також через манеру міцно, до крові, кусатися при спробах брати його в руки й довго не розтискати щелеп.
До числа найбільш великих видів належить встречающийся в Південній Індії й на Цейлоні звичайний калот (Calotes calotes), довжина якого разом із хвостом досягає 65 див. По своєму зовнішньому вигляді, так само як по способі життя, калоти надзвичайно нагадують американських деревних анолисов.
Найбільш численну групу агамових становить рід Agama. Всі агами характеризуються помітно приплющеним тулубом, більш-менш трикутною або серцеподібною головою, циліндричним або трохи стислим з боків хвостом і помірковано довгими ногами. У деяких видів уздовж середини спини й на хвості є невисокий гребінь зі збільшених трикутних луски. Окремі великі лусочки із шипами або групи їх можуть розташовуватися також на шиї або з боків голови, навколо відкрито лежачої барабанної перетинки. Горлівка мішок, якщо він є, розвинений порівняно слабко, а поперечна горлівка складка завжди добре виражена. Стегнові пори завжди відсутні.
Пофарбовано агами досить різноманітно. Деякі з них мають досить скромне заступницьке фарбування. Інші, навпроти, блищать яскравими, що кидаються в очі фарбами. Многим властива здатність до досить швидкої зміни фарбування залежно від емоційного стану або температури. Самці, як правило, пофарбовані яскравіше самок.
Більшість агам — жителі відкритих напівпустельних і кам’янистих просторів, причому багато хто зустрічаються винятково на скелях і тісно пов’язані з горами, де відомі до висоти в кілька тисяч метрів над рівнем моря. Їжа їх складається із усіляких комах і дрібних безхребетних тварин, хоча* деякі великі види здатні поїдати також невеликих ящірок і пташенят. Багато хто поряд із тваринної поїдають і рослинну їжу, що складається із соковитих листів, плодів і квітів.
Всі агами яйцекладущи.
Рід поєднує понад 70 видів, розповсюджених головним чином в Африці, а також у Південно-Західній і Центральній Азії. Три види зустрічаються й у Південно-Східній Європі.
Степова агама (Agama sanguinolenta) належить до числа найбільш характерних ящірок степів і пустель Казахстану й Середньої Азії. Від інших середньоазіатських представників свого роду вона відрізняється однорідної, ребристої, із при-остренними шипиками лускою тулуба й довгого хвоста й невеликим вушним отвором, у глибині якого розташована барабанна перетинка. Загальна довжина тварини не перевищує 30 див, причому дорослі самці помітно длиннее самок. Молоді агами зверху ясно-сірого цвіту з минаючим уздовж хребта поруч ясно-сірих більш-менш овальних плям, що поширюються на підставу хвоста, і двома рядами таких же витягнутих у довжину плям з боків тулуба. З віком розцвічення міняється, і дорослі ящірки стають сірий або жовтувато-сірий кольори, причому в самців темні плями часто майже повністю зникають. При підвищенні температури, а також під впливом якого-небудь нервового збудження скромне розцвічення статевозрілих агам поступається місцем надзвичайно яскравому фарбуванню, причому виявляю
,
Степова агама населяє піщані, глинисті й кам’янисті пустелі й напівпустелі, дотримуючись місць із чагарниковою або напівдеревною рослинністю. Зустрічається вона також й у тугайних лісах по берегах рік, часто в безпосередній близькості від води. Як притулки степові агами використають нори гризунів, простору під каменями й тріщини в ґрунті. Рідше вони виривають власні нори, що розташовуються між коріннями або в підстави каменів.
Їжею їм служать усілякі комахи, павуки й мокриці, а також соковиті частини рослин, зокрема квітки. З комах ці ящірки віддають перевагу мурахам, яких вони спритно захоплюють за допомогою клейкої мови.
Бігають агами дуже швидко, тримаючи тіло піднятим на витягнутих ногах і не стосуючись хвостом землі. Надзвичайно спритно піднімаються вони по стовбурах і гілкам дерев і чагарників, перестрибуючи іноді з гілки на гілку на відстань до напівметра. У селищах їх можна бачити бегающими по вертикальних поверхнях глинобитних і кам’яних заборів і стінам будівель. Кожна доросла ящірка володіє порівняно невеликим по величині ділянкою перебування, за межі якого виходить дуже рідко. У період розмноження статевозрілі самці піднімаються на верхні гілки кущів, звідки добре проглядається ділянка. З появою суперника хазяїн стрімко скачується йому назустріч й обертає прибульця у втечу. На ділянці самця живе одна, рідше дві самки. Наприкінці квітня – початку травня самка викопує в пухкому ґрунті конусоподібну ямку глибиною в 3-5 див і відкладає в неї 5-10 яєць. Повторні кладки відбуваються наприкінці травня й наприкінці липня. Через 50-60 днів з яєць лупляться молоді ящірки довжиною 32-40 мм.
Поширено степову агаму в пустельній і степовій зонах Казахстану, Середньої Азії, Афганістану й Північного Ірану да Східного Предкавказья на заході й Північно-Західному Китаєві на сході.
У Північній Африці, Аравії й Південно-Західній Азії дуже широко поширена руїнна агама (Agama ruderata), відома по декількох екземплярах також з Південного Азербайджану. По зовнішньому вигляді вона нагадує степову, але відрізняється від її, зокрема, помітно меншою величиною й неоднорідною лускою верхньої сторони тіла, серед якої поряд з великими зустрічаються й окремі більше дрібні лусочки.

Агама Павловского (Agama pawlowskii) відома всього по одному екземплярі, добутому в травні 1944 р. у горах Південно-Східного Узбекистану. Вона відрізняється від всіх інших зустрічаються в СРСР видів цього роду невисоким гребенем, що проходить уздовж шиї, спини й половини хвоста.
Широко розповсюджена по всій Західній Африці, а також у значитель ний частини Північно-Східної Африки звичайна агама, відома також за назвою агами колоністів (Agama agania), відрізняється дивною яскравістю фарбування. Тіло й ноги дорослих самців звичайно темного металічно-блакитного цвіту, нерідко з минаючої уздовж спини білою рисою. Голова ж вогненно-червона, яскраво-жовта або зовсім біла з жовтими цяточками. Не менш яскраво пофарбований і хвіст, темно-блакитний у підстави й на кінці й вогненно-червоний посередине. Самки пофарбовані скромніше, звичайно грязно-бурі з білою смужкою уздовж спини.
Опис цієї чудової ящірки залишив німецький зоолог Рейхенов, що спостерігав її в Західній Африці більше напівстоліття назад. «На Золотом Бережу, – пише цей дослідник, – агами колоністів живуть повсюдно у всіх селищах. Подібно будинковому горобцеві, ці плазуючі пов’язані з житлами й життям людей… Усюди бачиш їх тут на глиняних стінах хатин, на солом’яних дахах, на білих стінах, що оточує будівлі європейців, і біля них. Вони те спокійно лежать, із задоволенням підставляючи себе вертикальним променям пекучого сонця, то моторно бігають взад і вперед у погоні за комахами. Своєрідні рухи цих тварин, коли до них наближається людина… Стривожені агами починають посилено рухати головою нагору й униз, причому одночасно піднімають й опускають на передніх ногах всю передню частину тіла… чим ближче підходиш до їм, тим швидше стають їхні рухи, і раптом тварина зі швидкістю блискавки зникає в щілинах стіни або в соломі даху».
У цей час область поширення цієї ящірки в Західній Африці безупинно розширюється, оскільки вона разом з людиною проникає на великі плантації тропічних культур, возводимие на місці знищених незайманих лісів.
Розглянуті вище представники роду характеризуються тим, що їхня хвостова луска майже не відрізняється по виду від туловищной і розташована правильними косими рядами. На даній підставі агам цієї групи розглядають як підрід властиво агам (Agama), на відміну від підроду стеллионов (Stellio), хвостова луска яких зібрана в чітко виражені поперечні кільця.
Одним з характернейших представників другого підроду є кавказька агама (Agama caucasica), область поширення якої охоплює все Східне Закавказзя, гірський Дагестан, південні райони Туркменії й Таджикистану, а також Північно-Східну Туреччину, Іран й Афганістан. Подібно більшості інших стеллионов, вона має досить масивну кутасту голову й широкий приплющений тулуб, покритий зверху дрібною лускою, серед якої уздовж спини виділяється доріжка з декількох рядів збільшених плоских луски. Загальне тло її тулуба маслиново-сірий, грязно-бурий або попелясто-сірий, що значною мірою залежить від колориту навколишньої місцевості. На світлих вапняних скелях ящірки білясті, майже білі, тоді як на темних базальтових лавах вони грязно-бурі або майже чорні. По сторонах спини розташований звичайно сітчастий візерунок з темних розлучень і ліній, а нижня частина тіла грязно-сіра з мармуровим візерунком на горлі. Довжина дорослих особин досягає 36 див разом із хвостом.

Кавказька агама — дійсна гірська тварина, що обирає для свого місцеперебування різного роду скелі, кам’янисті схили й окремо лежачі великі кам’яні брили. Поселяється вона також на крутих укосах і схилах уздовж гірських доріг і на складені з великих каменів заборах і стінах будов. Притулками їй служать усілякі тріщини й щілини між каменями, від яких ящірка не відходить звичайно далі чим на кілька метрів. Незважаючи на свою гадану незграбність, агами дуже рухливі; перебігаючи відкритий простір, вони високо задирають хвіст, а піднімаючись на скелі, навпроти, щільно притискають його до каменю, використовуючи як опора хвостові шипи. небезпеку, Що Наближається, ящірка зауважує вже на відстані 25-30 м і насторожено звертається убік ворога, видаючи своє хвилювання швидкими нахилами голови. Підпустивши ворога на 2 – 3 м, вона поспішно зривається з місця й, підбігши до входу в притулок, щільно притискається до каменю, ховаючись усередину лише у випадку крайньої небезпеки. Витягти агаму, що забилася в щілину, надзвичайно важко, оскільки вона сильно роздмухує тіло, чіпляючись численними шипами за найменші нерівності ґрунту. Нерідко тварина настільки сильна заклинюється у вузькій щілині, що виявляється не в змозі самостійно вибратися й гине від виснаження. Піймана ящірка дуже рідко пускає в хід зуби, перестає пручатися й упадає в напівнепритомний стан. Її можна покласти на спину, підвісити за хвіст і навіть поставити на голову – тварина буде залишатися нерухомим і лише який-небудь різкий звук, наприклад удар у долоні, зараз же виводить агаму із заціпеніння.
По ранках агами з’являються із притулків незабаром після сходу сонця й, піднявшись на камінь або виступ скелі, приймають тривалі сонячні ванни, виглядаючи в той же час видобуток, що складається з різних комах, павуків, багатоніжок або невеликих ящірок. Значне місце в їхньому кормовому раціоні становлять також квітки, листи, соковиті плоди рослин, отчого восени щелепи ящірок бувають суцільно вимазані липким синім соком.
Помітивши видобуток, агама швидко до неї направляється й завжди безпомилково схоплює, іноді злегка підстрибуючи й відриваючись від землі передніми лабетами, якщо комаха перебуває в повітрі.
На Кавказі спарювання агам починається в середині квітня й триває принаймні до середини червня. У цей період дорослі самці з ранки піднімаються на великий камінь або виступ скелі, звідки добре проглядається вся ділянка. На такому спостережному пункті самець нерухомо коштує на витягнутих передніх ногах, лише часом повертаючи голову в сторони. Оглядівшись, він починає робити швидко наступні один за одним уклони передньою частиною тіла, розмірено опускаючись і піднімаючись на ногах. Силуети самців, що кланяються, чітко рисуються на світлому тлі піднебіння й далеко помітні з боку, попереджаючи можливих суперників про те, що ділянка зайнята. Помітивши суперника, що наближається, також здійснюючий час від часу уклони, хазяїн стрімко збігає до нього назустріч, і прибулець звичайно відразу кидається навтіки. На одній ділянці із самцем живуть 1-3 самки, і в той час як він добре видний на своєму піднесенні, вони розташовуються нижче віддалік і малопомітні видали.
У червні — липні самки, залежно від величини, відкладають від 4 до 14 досить великих яєць, зариваючи їх у неглибоку ямку під більшим каменем або на дні глибокої щілини. Молоді ящірки, довжиною 95-98 мм разом із хвостом, з’являються через 2 місяці, у серпні – вересні. Перший час вони тримаються окремо від дорослих, збираючись у великій кількості вдалині від скель на пологих кам’янистих схилах.
Наприкінці вересня — початку жовтня агами йдуть на зимівлю, збираючись по нескольку десятків або навіть сотень у якій-небудь глибокій щілині або вимоїні в скелях. Краю таких щілин бувають згладжені шорсткуватими тілами багатьох тисяч ящірок, що проповзали рік у рік. Відомі випадки масової загибелі зимуючих агам в особливо суворі зими. Один раз на березі озера Севан у Вірменії був виявлений цілий цвинтар з декількох десятків замерзлих і висохлих агам.
Що живе в горах південно-східної частини Середньої Азії й у Північному Афганістані туркестанська агама (Agama lehmanni) по зовнішньому вигляді й величині дуже нагадує кавказьку, відрізняючись від її головним чином неоднорідною ребристою лускою спини, де сильно розвинені порібнини окремих луски зливаються один з одним, образуя звичайно правильні поздовжні ряди. Зверху вона сірувато-маслиновий, глинистий або буруватий кольори з вузькими звивистими чорними смужками й цятками. Горло самців у чорних і червонясто-жовтогарячих плямах, які в збудженої тварини можуть те з’являтися, то зникати.
Широко розповсюджена в Гімалаях, Південному Тибеті й горах Памиро-Алая, включаючи гірські райони республік Середньої Азії, що досягає 24 див у довжину гімалайська агама (Agama himalayana) характеризується сильно приплющеними головою й тулубом і гладкої або слаборебристой лускою верхньої сторони тіла. Зверху вона маслиновий, зеленувато-сірий або грязно-зелений кольори з рядами минаючих з боків тіла округлих плям, простір між якими зайнято чорними цяточками й цятками. Молоді агами звичайно ясно-сині, рідше охристие або жовтий-жовту-жовте-жовта-золотаво-жовті з лимонно-жовтою головою і яскраво-червоними скронями. У дорослих самців боку голови нерідко бувають червоної або яскраво-жовтогарячими, а складки шкіри з боків шиї червоними-оранжево-червоними, причому фарбування ця може мінятися залежно від температури або стану ящірки. Зустрічається ця ящірка винятково в горах, піднімаючись до висоти в 4000 м над рівнем моря.
Область поширення хорасанской агами (Agama erythrogaster) охоплює Північно-Східний Іран і лише почасти Південну Туркменію в межах плоскогір’я Бадхиз. Тіло її зверху маслиновий або сірий кольори у вузьких чорних плямах і смужках. Дорослі самці знизу майже чорні з великими жовтогарячими плямами на горлі. У самок черево жовтогаряче або білий-біле-жовтувато-біле. На відміну від інших зустрічаються в СРСР стеллионов хора-санская агама менше пов’язана з горами й живе на глинистих і напівпіщаних ґрунтах, де дотримується схилів ярів, кам’яних брил або виходів невеликих скель.
Із численних африканських стеллионов відзначимо деревну агаму (Agama atricollis), що відрізняється яскраво вираженим заступницьким фарбуванням і своєрідною захисною манерою поводження.
«У тім місці вологого тропічного лісу в Східній Африці, де я спостерігав цю гарну агаму, — пише зоолог X. Котт, – вона вела деревний спосіб життя. Її можна було бачити греющейся під сонцем на пнях або колодах або, що бігає по стовбурах більших дерев, де її фарбування дивно гармоніювало з корою, покритої лишайниками. Цвіт її тіла міняється від бурого й маслинового до сірий-сірого-сріблисто-сірого й розчленований неправильними плямами зелений-зеленого-сріблисто-зеленого й охристого квітів, синьо-зеленими й жовтими чешуями, а також яскравими блискучими чорними плямами на плечах. Фарбування голови варіює від маслинової або сіркою до синій або зеленою-зеленій-смарагдово-зеленої, хвіст же маслиновий або сірий зі сріблистими поперечними смугами. Ніхто з наблюдавших цю ящірку в природі не може не оцінити чудову дієвість її заступницького фарбування, що сполучає в собі всі мінливі відтінки лісового листя, цвілі й покритої лишайниками кори з її сріблистими освітленими ділянками й темними тінями». У випадку небезпеки деревна агама затаюється нерухомо. Однак, будучи потривоженої, приймає значну, загрозливу позу. Повертаючись самим грізним образом убік кожного, хто неї потривожив, вона вигинає шию й піднімає голову, широко розкриваючи рот так, щоб показати ворогові його яскраву оранжево-жовту внутрішню поверхню.

Представники роду круглоголовок (Phrynocephalus) відрізняються від інших агамових ящірок короткою, закругленою попереду головою, широким, сплощеним тулубом і порівняно коротким, приплющеним у підстави й здатним закручуватися на спину хвостом. Тіло їх покрите дрібною однорідною лускою, серед якої поодинці або групами у вигляді горбків можуть розташовуватися більші стовщені луски. Барабанна перетинка завжди схована під шкірою, а тім’яне око розвинене помітно краще, ніж в інших агамових ящірок.
Круглоголовки мають добре розвинені кінцівки, причому всі або лише деякі пальці задніх ніг з однієї або обох сторін бувають облямовані роговими зубчиками. У них немає горлівки мішка й стегнових пор, але під шкірою спини в деяких видів є особливі шкірні залози, функція яких не з’ясована.
Фарбування круглоголовок гармоніює з колоритом ґрунту, на якому вони живуть. У деяких на верхній стороні тіла розташовані добре помітні яскраві плями. Великі представники роду досягають 25 див у довжину, величина ж найбільш дрібних не перевищує 8 див.
Більшість круглоголовок — жителів піщаних, глинистих або кам’янистих пустель і напівпустель. Деякі живуть на зовсім відкритих сипучих пісках, тоді як інші предпочитают місцеперебування з більш-менш щільної сухолюбивой рослинністю. Їжа їх складається із усіляких комах й інших безхребетних, хоча деякі поряд із тваринною їжею поїдають також соковиті частини рослин.
Більшість видів яйцекла-дущи, і лише в поднимающейся високо в гори тибетської круглоголовки (Phrynocephalus theobaldi) установлене яйцеживорождение. Характерно, що, на відміну від більшості інших наших ящірок, що розмножуються лише раз у році, багато хто круглоголовки спаровуються восени, напередодні відходу на зимівлю, і можуть тому відкладати яйця ранньої навесні, незабаром після пробудження.
Близько 30 видів цього роду широко поширено в Середній і Центральній Азії до Східного Закавказзя на заході, Північно-Західного Китаю на сході й Аравії, Іраку, Ірану, Афганістану, Північно-Західної Індії й Пакистану на півдні. Два види заходять у Європу до нижнього плину Дону на заході.
До числа найбільш характерних ящірок піщаних пустель Середньої Азії й Казахстану ставиться ушастая круглоголовка (Phrynocephalus mystaceus), названа так через дві розташованих у кутах рота, що нагадують вуха більших складок шкіри із зубчастою бахромою по краях. По величині ця ящірка значно перевершує інших представників роду, досягаючи 24 див у довжину, з яких біля половини доводиться на хвіст. Зверху вона піскового цвіту із сіруватим і жовтуватим нальотом, на тлі якого розташований тонкий сітчастий візерунок із дрібних темних плям, ліній і крапок. Низ білі-білу-біле-біла-молочно-білий з вугільно-чорною плямою на груди, відсутнім лише в молодих особин. На горлі може з’являтися й зникати темний мармуровий малюнок. Кінець хвоста знизу чорний.
Ушастая круглоголовка живе переважно на барханних пісках, де в межбарханних зниженнях вириває одну або трохи норок у вигляді прямого ходу до 1 довжиною, що кінчається невеликим розширенням, розташованим у зоні зволоженого піску. Круглоголовка енергійно захищає свій притулок від вторгнення інших ящірок як свого, так й інших видів, і лише в період розмноження в одній норі можна зустріти живучих разом самця й самку.
Улітку ящірка користується своєю норою рідко, поринаючи на ніч у пісок у тім місці, де неї застануть сутінки. Ця манера закапування надзвичайно своєрідна. Щільно пригорнувшись до землі, тварина швидкими бічними рухами тулуба витісняє з-під себе пісок, спушуючи його розташованими по краях тіла шкірними складками, покритими збільшеними горбкуватими лусочками. Обсипаючи по краях тіла, дрібний сухий пісок усе більше покриває круглоголовку, що буквально на очах потопає в піску, причому в останню чергу поринає голова. З піску ящірка виходить не відразу. Спочатку вона злегка піднімає голову, так що контури її більш-менш позначаються, але пісок усе ще покриває її суцільно, утримуючись тонким шаром на нерівностях лусочок. Струмка видихуваного повітря, здуваючи піщини, оголюють дуже високо розташованої й напівзвернені догори ніздрі. Віка відкривають ока, розсовуючи піщини своїми зубчастими виростами по краях. Ящірка може дихати й бачити, залишаючись зовсім схованої в піску. Не виявивши небезпеки, вона піднімає голову вище, виставляє її назовні, оглядається по сторонах і нарешті виходить із піску.
Кожна круглоголовка займає порівняно невелику індивідуальну ділянку перебування, територія якого обмежена найближчими околицями нори.
За спостереженнями Н. В. Шибанова, улітку ящірки не відходять від нір далі чим на 5—6 м і лише на ділянках, зовсім позбавлених рослинності, віддаляються на відстань до 10—15 м. Охороняючи ділянку, дорослий самець із ранку піднімається на гребінь найближчого бархана, чітко рисуючись на світлому тлі піднебіння. Звичайно ящірка коштує високо піднявши тіло на чотирьох витягнутих ногах з більш-менш закрученим над спиною хвостом, що час від часу опускає донизу, як би опираючись його кінчиком об землю. небезпеку, Що Наближається, круглоголовка зауважує на великій відстані, у чому легко переконатися, якщо поступово підходити до ящірці, спостерігаючи за нею в бінокль, і робити час від часу різкі рухи, наприклад змахуючи носовою хусткою. При кожному такому русі ящірка проявляє занепокоєння, скручуючи й розкручуючи хвіст або припадаючи на передніх ногах і знову випрямляючись. Звичайно підпустивши до себе людини на 10-15 м, вона зникає за гребенем бархана, але через кілька секунд знову висуває голову, що повторюється іноді кілька разів. Втечею ушастая круглоголовка рятується далеко не завжди. Нерідко при сильному збудженні вона приймає застрашливу позу, при якій стає зрозумілим щире призначення її «вух». Широко розставивши й розпластавши задні ноги, тварина піднімає передню частину тулуба й до межі розкриває рот, слизова оболонка якого наливається кров’ю й червоніє, так само як й, що розправилися в кутах рота облямовані зубцями складки шкіри. Створюється враження однієї величезної, зверненої до ворога вискаленої пащі, по краях якої виразно виступають гострі зуби тварини. Ящірка сильно роздмухує легені, сичить, фиркає, швидко скручує й розвертає хвіст, часом роблячи стрибки в напрямку небезпеки. У подібній позі вона дійсно виглядає досить страшної, і навіть собака не завжди насмілюється схопити таке стрибуче в її сторону маленьке чудовисько. Не задовольняючись лише однією загрозливою позою, круглоголовка може пустити в хід зуби, причому відомі випадки, коли навіть отрутна змія змушена була залишити ящірку, що захищається.
Поряд з павуками, усілякими комахами і їхніми личинками, яких вона часто добуває з піску, ушастая круглоголовка поїдає також квітки, плоди й листи рослин, а іноді її видобутком стають і молоді ящірки, включаючи молодняк власного виду.
Наприкінці травня — початку червня самки приступають до откладке яєць, що повторюється потім знову наприкінці червня — початку липня. У кожній кладці нараховують від 2 до 6 яєць, які круглоголовки відкладають у глибині нір, у зоні зволоженого піску. Молоді ящірки довжиною тіла до 40 мм з’являються з кінця липня.
На початку — середині жовтня круглоголовки ховаються в глибокі нори, де проводять зиму, знову з’являючись на поверхні лише через 4—5 місяців, наприкінці лютого — початку березня.
Поширена ушастая круглоголовка в піщаних пустелях Середньої Азії, Південного Казахстану до Астраханської області й Східного Предкавказья на заході й до Північно-Східного й Східного Ірану й сусідніх з ними районів Афганістану на півдні.
На пісках Південного Казахстану й Середньої Азії в одних місцеперебуваннях з ушастой круглоголовкой зустрічається й самий дрібний представник цього роду — піщана круглоголовка (Phrynocephalus interscapularis), що рідко перевищує 80 мм у довжину разом із хвостом. Відмітними ознаками її, крім малої величини, є приплющений на всьому протязі хвіст і наявність по сторонах його підстави, а також на задньому краї стегон бахроми з невеликих білих зубчастих лусочок. Зверху ця ящірка піщано-жовтого цвіту з густим візерунком з темних і світлих крапок й охристих або коричневих цяток. На спині, ледве нижче лопаток, розташовано звичайно розоватое або ржаво-охристое пляма, оточена ліловою облямівкою. Нижня сторона тіла чисто-біла з 2-4 різкими чорними смугами поперек середньої частини хвоста, тоді як кінець його знизу вугільно-чорний. На відміну від попереднього виду піщана круглоголовка населяє не тільки барханні, але також і розвіяні ділянки горбистих пісків, предпочитая, однак, місця, майже повністю позбавлені рослинності. Норка її являє собою простий, трохи похилий хід довжиною до 15 див, що ящірка протягом декількох хвилин відриває щораз занов
Підняття й закручування хвоста піщаними круглоголовками служить для сигналізації іншим особинам про свою присутність. «Яскраве строкате фарбування нижньої сторони хвоста, – пише Н. В. Шибанов, – служить їм для впізнавання один одного. Я неодноразово спостерігав у їхньому поводженні те, що, імовірно, правильно буде назвати шлюбними іграми. Через невеликі проміжки часу одна з ящірок, частіше самка, закопується наполовину або повністю в пісок. Інша відразу ж зупиняється й, посмикуючи закрученим над спиною хвостом, оглядається по сторонах. Але от зарилася піднімає з піску голову й підкидає над спиною яскраво-білий смугастий хвіст, що різко виділяється на тлі піску. Помітивши «сигнал», друга круглоголовка негайно підбігає до першого, і «гра» відновляється».
Харчується круглоголовка мурахами, термітами, жуками, гусеницями й метеликами, яких нерідко ловить на лету, спритно підстрибуючи в повітря; зрідка поїдає вона й соковиті частини рослин.
Откладка яєць починається із другої половини квітня — початку травня. Відносно великі для такої маленької ящірки яйця – їхній більший діаметр досягає 10-15 мм – відкладаються поодинці не менш 3-4 разів за сезон, причому вони по черзі дозрівають те в правом, то в лівому яєчнику. Молоді круглоголовки довжиною 45-50 мм починають з’являтися з кінця червня. Ростуть вони дуже швидко й уже до весни наступного року досягають полової зрілості, майже не відрізняючись по величині від дорослих.
Якщо ушастая й піщана круглоголовки є жителями майже винятково відкритих барханних пісків, то інші види, що зустрічаються в межах нашої країни, цього роду живуть як на зарослих пісках, так і на щільних глинистих і кам’янистих ґрунтах, відрізняючись своїм поводженням і способом життя. Серед них ми розглянемо насамперед такирную круглоголовку (Phrynocephalus helioscopus), широко розповсюджену в південних районах СРСР від Східного Закавказзя, Волгоградської й Астраханської областей на заході до Східного Казахстану й Північно-Західного Китаю на сході й південних районах республік Середньої Азії, Північно-Західної Туреччини й Північного Ірану на півдні.

Такирная круглоголовка відрізняється від більшості інших видів круглої, що круто обривається попереду головою, відділеної від тулуба минаючої поперек шиї виразною складкою шкіри. Іншою відмітною її ознакою є наявність на верхній стороні тіла й підставі хвоста збільшених що кінчаються шипиками лусочок. На боках тіла групи таких луски розташовані в 3-4 правильних поздовжніх ряди, поверх невеликих горбків, під кожним з яких залягає особлива шкірна залоза. У довжину ящірка досягає 12 див, біля половини з яких займає хвіст. Фарбування верхньої сторони тіла досить різноманітне. У найбільш звичайному випадку з боків спини на загальному темно-сірому або коричнювато-сірому тлі розташовані витягнуті поперек нерівні темні плями, простір між якими зайняте дрібними темними цятками. Поперек стегон і гомілок, на передніх лабетах і на хвості є чорні поперечні смуги. Дуже характерні розташовані на верхній стороні шиї, а іноді також і з боків хребта рожеві або жовтогарячі плями, оточені синьої або голубой облямівкою. Знизу ящірка грязно-білого цвіту з мармуровим малюнком на горлі, що може те з’являтися, то зникати. Фарбування нижньої сторони хвоста різні в різних частинах ареалу виду й бувають блакитний, жовтогарячої або яскраво-червоної.
Живе такирная круглоголовка на щільних сухих ґрунтах із сильно розрідженим рослинним покривом. Для неї характерні різного роду напівпустелі, зокрема глинисті такири, звідки відбувається й сама назва ящірки. Притулками їй служать нори інших тварин або власні неглибокі норки, що виривають у м’якому ґрунті. Більш-менш постійно ящірки дотримуються своїх притулків лише восени, напередодні відходу на зимівлю, і провесною. У жаркі літні місяці вони ночують прямо на поверхні ґрунту, що нагрілося за день, або в підстави найближчого кустика колючок.
Дорослі круглоголовки живуть на невеликій індивідуальній ділянці, з якого не йдуть протягом всього життя, що триває в більшості випадків не більше 2—2, 5 років. За нашими спостереженнями, у Вірменії площа такої ділянки не перевищує 80-100 м2. Провесною тільки що що пробудилися після зими круглоголовки подовгу приймають сонячні ванни, до половини поринаючи в теплий пухкий ґрунт і засинаючи на пригріві. З настанням літньої жари, у липні – серпні, вони з’являються із притулків лише рано ранком і перед заходом сонця. У жаркий час доби, рятуючись від сильно нагрітого ґрунту, ящірки піднімаються на стебла рослин або на невеликі камені, де розташовуються з їхньої затіненої сторони, нерідко піднімаючи тіло на витягнутих ногах. Чудовий опис такирной круглоголовки залишив В. Д. Оленицин, ще в минулому столітті, що спостерігав її на берегах й островах Аральського моря. «У позі ящірки, що підводить із ґрунту, щоб розглянути предмет, що наближається, а може бути, і прислухатися до шуму, позитивно є щось собаче. Расставивший ноги, що підняла груди, що задерли догори хвіст, усевшийся небагато навскіс і що оглядається фриноцефал швидше за все нагадує молоду таксу в мініатюрі. Саме в такий спосіб і змушує ящірку здійнятися перший шерех. Кілька митей вона сидить нерухомо, повертаючи часом голову зі сторони убік; ця міна також робиться на собачий лад. Нарешті ящірка знаходить, що підпускати сумнівний предмет ще ближче небезпечно, і стрелою кидається ладь… Якщо фриноцефала переслідують, то він швидко мечеться по сторонах, але, мабуть, губить внаслідок квапливості голову й носиться наудачу доти, поки не уткнется в густу гривку сухої трави, за якої можна сховатися… Коли переслідування ведеться з умінням (потрібно лише не випускати ящірку з виду, залишаючи її метатися по сторонах, і відходити, коли вона зупиниться), фриноцефал, після жвавої метушливої біганини, незабаром стомлюється. Він частіше зупиняється за гривками трави й усе більше й більш довго залишається на одному місці. Нарешті він уже не тікає, коли до нього підходять впритул, і тоді його легко взяти».
Харчуються такирние круглоголовки всілякими комахами й дрібна безхребетними, серед яких особлива перевага віддається різним мурахам. Іноді можна спостерігати, як навколо отвору підземного мурашника, що кишить комахами, вибудовується півколом відразу кілька ящірок, по черзі вибегающих уперед й, як з годівниці, що вихоплюють мурах, що з’являються на поверхні. Великі мурахи деяких видів іноді встигають схопити ящірку за губу, не розтискаючи щелеп навіть після того, як нею проковтує їхній відкушений тулуб. У результаті на губах круглоголовки утворяться гірлянди з мурашиних голів, від яких вона поступово звільняється, забавно очищаючи морду об камені й стебла рослин.
Спарювання такирних круглоголовок починається ще восени, і багато самок ідуть на зимівлю заплідненими. Навесні, відразу після пробудження, спарювання відновляється, поступово загасаючи до середини літа. У період розмноження самці, здійнявшись на невеликий камінь або інше піднесення, час від часу майже вертикально піднімають хвіст догори й повільно рухають їм у різні сторони, одночасно плавно изгибаясь те в одній, то в іншій площині, причому стає добре видна яскраве фарбування подхвостья. Таке поводження відмінно від властивої цим ящіркам у звичайний час манери закручувати хвіст на спину або піднімати й опускати його в частково закрученому стані. Помітивши на відстані іншу круглоголовку, притягнуту подаваними сигналами, самець швидко до неї направляється, і далі його поводження буває подвійно. У випадку, якщо зустрічаються самці, те, піднявшись на всіх чотирьох ногах і зігнувши хвіст донизу, обоє вони починають повільно кружляти друг поруч друга, часом припадаючи до землі й різко опускаючи хвости. У результаті більше слабкий стрімко тікає, а переможець якийсь час його переслідує. Якщо ж самець переконується, що перед ним самка, він пускається їй навздогін й, наздогнавши, ударяє головою, отчого самка, іноді разом з переслідувачем, перекидається на спину, звичайно зараз же піднімаючись на ноги. У наступний момент самець розкриває впасти й схоплює самку за бік поперед задніх лабетів. Попередньому спарюванню перекидання самки відбувається не стільки в результаті нанесеного їй удару, скільки є наслідком особливого збудженого стану тварини. Ми спостерігали, як у період розмноження досить буває лише злегка вдарити самку пальцем у бік, щоб вона відразу перекинулася, конвульсивно витягнувши лабети й розкривши рот, як це буває й при перекиданні її самцем.
Що з’являються після зимівлі самки бувають уже звичайно запліднені й мають у яєчниках досить великі яйця. Перша порція з 3-7 яєць відкладається ними дуже рано – у Вірменії й у південних районах Середньої Азії вже в середині квітня. Надалі відбувається одна або дві повторні кладки. Через 40-45 днів з яєць виходять молоді ящірки, 42-50 мм довжиною. Вони ростуть дуже швидко й у віці одного року доганяють по величині дорослих.
У СРСР зустрічається ще кілька видів круглоголовок.
Хентаунская круглоголовка (Phrynocephalus rossikowi), поширення якої обмежено районами нижнього плину ріки Амудар’ї в межах Узбецької РСР, де вона живе серед розрідженої рослинності на суглинною й покритих дрібною щебінкою ґрунтах. Зверху вона рудувато-сірого цвіту із чотирма більшими овальними коричневими або бурими плямами з боків шиї й тулуба й двома рядами минаючих по сторонах спини округлих білих цяток з нерізкою темною облямівкою. Хвіст і ноги зверху з темними поперечними смугами. Від інших наших круглоголовок її легко відрізнити за сплощеним на всьому протязі хвосту, конеп якого знизу бурий або чорно-бурий.
Сягаюча 10—12 див у довжину круглоголовка-вертихвостка (Phrynocephalus guttatus) одержала свою назву за розвинену, мабуть, у більшій мері, чим в інших видів, манеру сильно закручувати при збудженні хвіст на спину.
Фарбування її сильно мінливе. Частіше вона буває зверху піщано-сірого цвіту із численними дрібними цятками й смужками, що утворять невеликі темні кільця. Вертихвістка широко поширена в північній смузі зони пустель і напівпустель нашої країни, доходячи на заході до східної частини Ставропольського краю й південно-сходу Ростовської області, а на сході – до Північно-Західного Китаю й Східного Казахстану. Зустрічається вона на закріплених і напівзакріплених пісках й, подібно ушастой і піщаної круглоголовкам, має здатність поринати в пісок за допомогою швидких бічних рухів тіла.
Сітчаста (Phrynocephalus reticularis) і строката (Ph. versicolor) круглоголовки по зовнішньому вигляді, як і по способі життя, надзвичайно нагадують один одного. Для першої характерно наявність в області лопаток однієї рожевої, рожево-червоної або темно-червоної плями, облямованого знизу голубой смужкою. У другого виду уздовж хребта звичайно є темно-бурі, витягнуті поперек плями, між якими розташовані дрібні світлі або яскраво-червоні цятки й неправильні вузькі смужки. Сітчаста круглоголовка живе в південних районах Середньої Азії, на півночі до Південного Казахстану, тоді як строката зустрічається на крайньому сході Казахстану й далі широко поширена в Монголії й Західному Китаєві. Обидва види живуть у різного роду кам’янистих і глинистих напівпустелях, лише місцями заходячи в піски.
Тибетська круглоголовка (Phrynocephalus theobaldi) цікава тим, що проникає високо в гори, зустрічаючись на висоті понад 5000 м над рівнем моря, і, на відміну від інших представників свого роду, народжує живих дитинчат. Зверху вона бурувато-сірого цвіту із численними темними й жовтувато-білими цятками й звичайно більшого такого ж цвіту плямами по краях спини. Довжина її досягає 10-12 див, з яких не набагато більше половини доводиться на хвіст. Ящірки живуть невеликими колоніями на щільних пісках, причому самці й самки тримаються звичайно парами в неглибокій норі, що вириває де-небудь у підстави невеликого каменю або під кустиком трави. Наприкінці літа самка народжує 1-2 великих дитинчат. Поширення цього цікавого виду обмежено Південним Тибетом, Північно-Західною Індією, Непалом і Пакистаном.
Розповсюджена в Північній і Північно-Західній Австралії плащеносная ящірка (Chlamydosaurus kingi) зобов’язана своєю назвою охвативающему її шию широкому, зазубреному по краях коміру, або плащу, перерваному лише на потилиці й глибоко розчленованому в області горла. Цей комір являє собою покриту плоскою лускою тонку шкірну перетинку, помітно стовщену по вільному верхне-боковому краї, де з кожної сторони її підтримують по двох довгих хрящових виросту під’язичної кістки. Вирости можуть напружуватися під дією особливого мускула, що перебуває на горлі, завдяки чому комір може підніматися й опускатися.
В інших відносинах ця сягаюча 80 див довжини досить велика ящірка багато в чому походить на деяких відсутніх в Австралії деревних представників роду Agama.
Тіло зверху розоватого або темно-сірого цвіту з темними поперечними смугами на спині й хвості, що особливо чітко виділяються в молодих ящірок. У самців комір попереду яскраво розцвічений численними рожевими, чорними, жовтогарячими, коричневими, блакитними й білими плямами, а груди й горло вугільно-чорні. Оббита на деревах, плащеносная ящірка охоче спускається й на землю, де розшукує свій видобуток, що складається з різних безхребетних тварин, а також дрібних ссавців і плазуючих.
Поки ящірка нічим не потривожена, комір її складний на горлі в численні поздовжні складки, далеко відкинуть назад і зовні малопомітний. Однак у випадку небезпеки він миттєво розгортається, як парасолька, перед здивованим ворогом, приймаючи перпендикулярне до тіла положення, причому цей рух супроводжується одночасним розкриттям широкої пащі. Чим більше розкривається рот, тим ширше розвертається й комір, що відбувається автоматично в силу напруги відростків під’язичної кістки. У дорослих самців повністю розгорнутий комір являє собою майже замкнуте коло діаметром до 15 див, у центрі якого виступає вискалена що фиркає впасти тварини. Сама ящірка при цьому присідає на задніх ногах, високо піднімаючи передню частину тулуба й голову. Раптово розкривається яскраво розцвічений комір отпугивает багатьох ворогів, наприклад змій, причому дія його настільки ефективно, що навіть собаки не зважуються схопити принявшую «застрашливу» позу ящірку. Якщо ворог не відступає, тваринне саме переходить до нападу, сильно кусаючись і наносячи чутливі удари довгою, покритою колючою лускою хвостом. У період розмноження при бійках самці також розкривають комір, хизуючись друг перед іншому його яскравим фарбуванням. Чудовою особливістю плащенос-ной ящірки є її здатність бігати на одних задніх ногах, тримаючи тулуб майже вертикально піднятим над землею. Передні ноги при цьому вільно звисають униз, а піднятий хвіст робить коливальні рухи, чим досягається, видимо, збереження рівноваги на бігу. На думку палеонтологів, саме в такий спосіб пересувалися деякі древні плазуючі – динозаври.
Представники роду Amphibolurus, близько 20 видів якого поширене винятково в Австралії, характеризуються помітно приплющеним тілом з товстою поперечною складкою на горлі й відсутністю спинного гребеня. Поперед клоакового отвору й на стегнах в один ряд розташовані дрібні стегнові й анальні пори. Більшість видів не перевищує 12-25 див у довжину, і лише один досягає більше напівметра. Живуть ці ящірки в сухих кам’янистих напівпустельних місцях з рідкою чагарниковою й деревною рослинністю. По землі вони пересуваються досить швидко, тримаючи тіло піднятим на витягнутих кінцівках, причому деякі здатні пробігати значна відстань лише на двох задніх ногах.
Найцікавішим представником цього роду є сягаюча 60 див у довжину бородата ящірка (Amphibolurus barbatus). Назва її походить від численних розташованих поперек горла й перехідних на боки голови плоских витягнутих шипів, що віддалено нагадують підстрижену тверду бороду. Це подібність особливо збільшується при роздуванні горла й сильному випинанні горлівка складки, що, як й у плащеносной ящірки, відбувається за допомогою подовжених відростків під’язичної кістки й супроводжується одночасним розкриттям рота. Довгі гострі й трохи вигнуті шипи, що нагадують колючки шипшини, розташовані також у кілька рядів на боках. При роздуванні тіла вони помітно відстовбурчуються в сторони, що є істотно важливим доповненням до описаного вище загрозливій позіі тварини. Зверху бородата ящірка зеленувато-маслиновий, блакитнуватий або жовтуватий кольори, що міняється залежно від емоційного стану тварини. При сильному переляку або пораненні ящірка помітно світлішає, причому ноги її стають ясно-жовтими або жовтогарячими. Потривожена тварина звичайна не поспішає врятуватис
Їжу бородатої ящірки становлять комахи й дрібні хребетні тварини, поряд з якими охоче поїдаються також квітки й соковиті плоди диких рослин. Від 9 до 24 великих яєць самка відкладає в глибині нори, що викопує нею,, вхід у яку потім ретельно закриває землею. Молоді лупляться через 3-3, 5 місяці.
ДО роду парусохвостих, або вітрильних, ящірок (Hydrosaurus) ставляться три види великих агам, що зустрічаються на островах Південно-Східної Азії від Філіппінських на півночі до Сулавеси (Целебес) і Нової Гвінеї на півдні. Всі вони характеризуються щільним високих і сплощеним з боків тулубом, короткою головою, довгим товстим хвостом і сильними задніми ногами, пальці яких облямовані по краях плоскими чотирикутними чешуями, що зливаються у вузькі поздовжні лопати. Уздовж підстави хвоста проходить покритий лускою плоский шкірний гребінь, що піднімається на висоту до 10 див у самців і ледь намічений у самок. У вертикальному положенні він підтримується довгими остистими відростками хвостових хребців, нагадуючи своїм видом вітрило, чим визначається й назву самої тварини. Утворюючий низький поздовжній гребінець окремі зазубрені луски розташовані також посередине спини.
Молуккская вітрильна ящірка (Hydrosaurus amboinensis), розповсюджена на Філіппінах, Сулавеси, Молуккских островах і на Новій Гвінеї, досягає в довжину більше 1 м. Зверху вона маслиново-бурого цвіту із зеленим нальотом на голові й шиї. На спині й по сторонах тіла розташований більш-менш чітко виражений сітчастий візерунок з неправильних темних плям і звитих ліній. Минаюча поперед плеча шкірна складка темного, майже чорного цвіту.
Вітрильна ящірка живе в заростях і лісах по берегах рік на деревах і чагарниках, ховаючись у випадку небезпеки у воді й затаюючись під каменями. Харчується вона рослинною їжею, поїдаючи квітки, листи й плоди різних рослин, хоча часто й різноманітить своє меню тваринною їжею, що складається із дрібних комах, хробаків й інших безхребетних. Яйця самки відкладають у пісок на берегах рік.
Місцеві жителі посилено полюють за вітрильною ящіркою заради її білого м’яса, що має приємний смак.
Вітрильних ящірок сильно нагадують деякі великі представники роду Physignatus як по зовнішньому вигляді, так і по способі життя. Біля дев’яти видів цих ящірок поширено в Північній Австралії, на Новій Гвінеї, на острові Тимор й в Індокитаєві.
Найбільш відома з них встречающаяся в Австралії й на Новій Гвінеї водяна ящірка, або водяний легуан (Physignatus lesueurii), що досягає 80 див довжини. Невисокий гребінь із витягнутих трикутних луски, що тягнеться від зашийка й без перерви триває на хвості, дійсно робить цю ящірку схожої на деяких американських водяних ігуан. Водяна ящірка живе на деревах й у заростях по берегах рік, ховаючись у випадку небезпеки у воді. Їжею їй служать усілякі дрібні тварини, включаючи ящірок і пташенят, а також плоди й листи рослин.
Рід шипохвостов (Uromastix) поєднує близько 15 видів великих, досить незграбних ящірок з короткою приплющеною головою, що нагадує трохи голову черепахи, і низьким широким тулубом з масивними ногами, товсті пальці яких збройні сильно вигнутими гострими пазурами. Зморшкувата шкіра їх покрита дрібною одноманітною лускою, серед якої в деяких видів безладно розкидані збільшені горбки з невеликими шипами. Завжди є стегнові або прианальние пори. Цікава зміна зубного ряду в цих ящірок. У молодих шипохвостов, як й у всіх агам, на кожній щелепі є по чотирьох різця. Згодом передні верхні різці випадають і заміщаються зростаючим униз краєм щелепної кістки, що поступово здобуває форму плоского ріжучого зуба. Нижні різці зливаються між собою, і в результаті в дорослої ящірки на обох щелепах утворяться располагающиеся друг над іншому плоскі ріжучі поверхні, відділені від кутніх зубів невеликим проміжком.
Самою чудовою особливістю шипохвостов, завдяки якій вони й одержали свою назву, є короткий приплющений хвіст, покритий зверху більшими колючими чешуями, зібраними в правильні поперечні ряди. Шипи поменше можуть розташовуватися також і на задній стороні стегон. Пофарбовано шипо-хвости досить одноманітно під цвіт піщаного або кам’янистого ґрунту, на якому вони живуть. Багато хто поцятковані зверху неправильної форми цятками й цяточками, ще більш маскирующими тварина на навколишнім тлі. Лише в молодих ящірок є більш-менш чіткий малюнок зі світлих поперечних смуг і плям. Фарбування тіла шипохвостов можуть змінюватися під впливом температури, з підвищенням якої вона помітно світлішає. Найбільш великі із цих ящірок досягають 75 див довжини, з яких деяким менш половини доводиться на хвіст.
Шипохвости населяють сухі пустельні й скелясті місцевості Південно-Західної й Центральної Азії й Північної Африки. У Сахарі улюбленими їхніми місцеперебуваннями є окраїни оазисів і горбкуваті ділянки на границі пісків.
У центральній частині невеликої індивідуальної ділянки за допомогою гострих вигнутих пазурів ящірки виривають глибокі нори, що досягають у деяких видів 4 м довжини. Оббита в посушливих і жарких областях, шипохвости мають підвищену стійкість до високої температури, залишаючи щодо цього за багатьох інших мешканців пустелі. Зоолог С. Андерсон спостерігав цих ящірок активними на розпеченому кам’янистому ґрунті, температура якої досягала 53—57° С, тоді як температура тіла самих тварин піднімалася при цьому до 43—45°. По його даним, критична температура для іранського виду Uromastix loricatus лежить у межах 49—50°, що набагато вище норми згубної для більшості інших ящірок.
Як і багато пустельні плазуючі, шипохвости можуть довго залишатися без вологи. У деяких з них у порожнині тіла є особливі мешковидние утворення, у яких тривалий час зберігаються запаси води, що надходить із їжі й повільно витрачається організмом у сухий час.
Молоді шипохвости харчуються різними комахами й іншими дрібними безхребетними тваринами, однак з віком вони переходять на харчування майже винятково рослинами, поїдаючи плоди, квіти, листи й соковиті стебла, у зв’язку із чим і відбуваються описані вище зміни в будові зубів молодих і дорослих особин.
Яйця (4—20) відкладаються самкою в глибині нори; у деяких видів спостерігається кілька кладок за сезон.
При зустрічі з людиною шипохвост завжди намагається врятуватися втечею до нори або іншого притулку. Рухи його досить швидкі, причому ящірка здатна різко міняти напрямок на бігу, повертаючи у вигляді рулячи свій короткий і товстий хвіст. Захищаючись від ворогів, тварина наносить сильні удари твердими, усадженими шипами хвостом і лише в крайньому випадку пускає в хід свої потужні щелепи. Деякі з них видають при збудженні низькі гортанні звуки.
Найголовнішу небезпеку для цих ящірок представляють різні змії, від яких тварини захищаються надзвичайно своєрідним образом. «Коли ящірка почує шум повзучої змії, – пише М. Смит, що спостерігав у природі індійського шипохвоста (Uromastix hardwickii), – вона зараз же ховається в нору, залишаючи на поверхні задню третину свого хвоста, яким робить швидкі вібруючі рухи. Нападаюча змія зустрічає перешкоду у вигляді чутливі удари, що наносять, твердих шипів і зрештою змушена буває відступити». Ця звичка шипохвоста добре відома місцевим жителям, які користуються нею для лову ящірок, м’ясо яких дуже смачно. Виявивши населену нору шипохвоста, мисливець обережно до неї наближається й починає водити невеликою паличкою по сухій траві, наслідувати шелесту, видаваному змією. Ящірка негайно виставляє з нори вібруючий хвіст, за який її й витягають. Однак у ряді випадків сидячий у норі шипохвост упирається настільки сильно, що мисливець змушений буває задовольнятися лише одним відірваним хвостом, що, втім, також уживається в їжу, тому що містить велика кількість смачного жиру. Індійський шипохвост не перевищує 30 див у довжину.
Із представників роду шипохвостов найбільше добре вивчений звичайний шипохвост, або дабб (Uromastix aegyptius), що досягає довжини 75 див. Область його поширення займає велику територію Лівійської пустелі в Північно-Західній Африці, Синайський півострів і значну частину Аравії.
З інших видів назвемо невеликого панцирного шипохвоста (Uromastix loricatus), розповсюдженого в Іраку й Ірані. Він відрізняється досить яркою для цих ящірок фарбуванням тіла; зверху вона ясно-жовтого, майже білого цвіту з більшими яскраво-жовтогарячими плямами на спині.
Огляд агамових ящірок ми закінчимо знайомством з одним з найбільш незвичайних і цікавих представників усього сімейства — австралійським молохом (Moloch horridus) — єдиним видом цього своєрідного роду. Своєю назвою молох зобов’язаний найвищою мірою незвичайному зовнішньому вигляду, бути може, що дійсно нагадує в мініатюрі страшне всепожираюче божество, яким його уявляли собі древні финикияне. Ця ящірка має маленьку вузьку голову, щільний розширений тулуб, невеликі масивні ноги з дуже короткими пальцями й тупо, що кінчається хвіст, що помітно уступає по довжині тулубу. Загальна довжина його не перевищує 20-22 див. Все тіло тварини, не крім кінцівок, голови й хвоста, покрито численними короткими й гострими, різними по величині шипами, кожний з яких являє собою видозмінений роговий щиток, у вигляді чохла одевающий м’який приостренний шкірний виріст. Великі шипи симетрично розташовані на шиї й по сторонах голови, причому над кожним оком піднімається великий ріг, також увінчаний гострим, відігнутим назад порівняно невеликим шипом. Кілька поздовжніх рядів великих шипи-ков розташовано по сторонах спини й на боках тіла ящір
,
Пофарбовано молоха хоча не дуже яскраво, але досить красиво. Верхня сторона його коричнювато-жовтий, каштаново-бурий або червонясто-жовтогарячий кольори, на тлі якого посередине спини проходить вузька, що місцями розширюється в ромби вохристо-жовта смуга з темною облямівкою по сторонах. Подібної ж смужки проходять із кожної сторони тіла, триваючи по краях задніх ніг і на хвості. Знизу ящірка світло-вохристо-жовта з неправильним малюнком з поздовжніх і поперечних темних смуг. Це фарбування тіла піддається помітної мінливості залежно від температури й висвітлення. Спостереженнями на цей рахунок ми зобов’язані професорові Р. Мертенсу, що містив молохів на їхній батьківщині в Австралії. У ранкові годинники при температурі повітря близько 30° С фарбування ящірок буває темно-маслиново-сіркою, тоді як на сонце вони через кілька хвилин стають вохристо-жовтими або майже жовтогарячими. Світле фарбування зберігається й у темряві при досить високій температурі.
Розповсюджено цей вид на великій пустельній території більшої частини Австралії, де він зустрічається переважно на піщаному ґрунті. У м’якому ґрунті ящірки виривають собі неглибокі нори, але можуть також і цілком поринати на невелику глибину в пісок, нагадуючи щодо цього американських ігуан роду Phrynosoma. Пересувається молох порівняно повільно, тримаючи тулуб на витягнутих ногах і майже не стосуючись хвостом землі, причому може забавно задкувати назад, піднімаючи хвіст догори.
Всупереч своїй грізній назві, ця ящірка цілком необразлива, і єдиною зброєю її проти дрібних ворогів є покриваюче тіло рогові шипи. Потривожений молох сильно нагинає вниз голову, виставляючи убік уявлюваної небезпеки твердий подуш-ковидний виріст на потилиці зі спрямованими вперед великими шипами по сторонах.
Харчується молох майже винятково мурахами, особливо предпочитая один вид усюди численної дрібної чорної мурахи. Добуваючи їх, ящірка нерідко влаштовується біля однієї з мурашиних доріжок і захоплює язиком комах, що з’являються, одного за іншим, не торкаючи лише тих, які несуть яку-небудь велику ношу. За спостереженнями австралійського зоолога С. Кента, за день ящірка поїдає до декількох сотень цих комах.
Подібно многим інший пустельний плазуючої, молох бідує уведенні дуже мало, однак при випаданні рідких у суху пору року дощів запасає вологу дуже незвичайним способом. Шкіра його надзвичайно гигроскопична й усмоктує воду буквально як фільтрувальний папір, що супроводжується швидким збільшенням ваги самої тварини. У перші п’ять хвилин після зіткнення з водою вага ящірок зростає майже на 30% у порівнянні з вихідним. Щодо цього молохи подібні з пустельними південноафриканськими ящірками із сімейства поясохвостов (Cordyliidae), шкіра яких також гигроскопична.