СІМЕЙСТВО ІГУАНИ (IGUANIDAE)

Мабуть, жодна інша група сучасних ящірок не має такої розмаїтості життєвих форм і пов’язаних з ними розходжень у будові тіла, як ігуани. Серед них ми зустрічаємо безліч лісових, чагарникових, гірських, скельних, пустельних, степових і напівводних видів, що володіють добре вираженими рисами спеціалізації. Загальною ознакою для всіх ігуан є досить різні за формою плевродонтние зуби, що прикріплюються до внутрішньої сторони щелеп, у зв’язку із чим на нижній щелепі особливого розвитку досягає сильновитянутая пластинчаста кістка. Як правило, зуби є також на криловидних, а в деяких випадках і на піднебінних костях. Розміри й форма зубів багато в чому залежать від характеру харчування. У растительноядних видів вони многовершинни й помітно стислі з боків, у питающихся переважно мурахами або термітами – притуплені, без додаткових вершин, а в ящірок, що поїдають твердих комах, зуби загострені у вигляді голки. Зламаний або зуб, що випав, заміняється новим, причому ця зміна триває пр
Ігуани мають цілком розвинені очі з рухливими століттями; у деяких видів нижнє віко постачене прозорим віконцем, що дозволяє ящірці добре бачити із закритими очами. Можливо, таке віконце виконує роль «сонячних окулярів», знижуючи яскравість світла.
За формою й будовою тіла ігуан можна розділити на два основних типи, зв’язаних проміжними переходами. Перший з них характеризується відносно високим, стислим з боків тулубом, що переходить у довгий, помітно сплощений з боків хвіст. Подібна форма характерна переважно для деревних видів і знаходить своє крайнє вираження в представників південноамериканського роду Polychrus, практично все життя провідних у кронах дерев. Ящірки другого типу мають більш-менш дисковидно сплощене тіло й, за деякими виключеннями, живуть на землі.
Найбільш великі із представників сімейства, наприклад південноамериканська Iguana iguana, досягають майже двох метрів у довжину, тоді як розміри невеликий північноамериканської Uma inor-nata не перевищують 10—12 див.

Голова ігуан покритий звичайно численними неправильної форми щитками, спина ж одягнена надзвичайно різноманітної по виду лускою, нерідко перетвореної в різного роду рогові шипи, зубці, горбки й інші подібні утворення. У багатьох видів на тілі розвиваються також різноманітні, часто досить вигадливі за формою шкірні вирости й складки. Для представників деяких пологів характерний минаючий уздовж спини й триваючий на хвості більш-менш високий зубчастий гребінь, звичайно сильніше виражений у самців. Добре розвинені ноги ігуан у всіх випадках постачені п’ятьма пальцями, що кінчаються пазурами, які в деревних форм нерідко досягають значної довжини. У представників р од a Anolis пальці, як й у гекконов, розширені знизу в спеціальні прикріпні пластинки з поперечними рядами дрібних чіпких щіточок, що допомагають тварині втримуватися й пересуватися по гладких вертикальних поверхнях. У деяких пустельних видів пальці постачені з боків «піщаними лижами» – гребінцями з витягнутих рогових зубчиков.
Фарбування ігуан досить різноманітна. Деревні види, що проводять більшу частину часу серед листя, пофарбовані звичайно в зелені тони, причому їхній малюнок часто нагадує поперечні жилки листів, як у південноамериканської Polychrus marmoratus. Пустельні й ігуани, що живуть на скелях, пофарбовані під цвіт навколишньої місцевості, причому це фарбування піддається значної мінливості навіть в особин одного виду й залежать від характеру ґрунту, на якому вони живуть. Багато хто здатні швидко міняти фарбування залежно від температури або яскравості світла. Особливо сильно подібна здатність розвинена в деяких деревних ігуан роду Anolis, що одержали у зв’язку із цим назва американських хамелеонів.
У багатьох видів самці, особливо в період розмноження, пофарбовані значно яскравіше самок.
Уже давно звернули увагу на велику подібність ігуан з розповсюдженими в східній півкулі ящірками сімейства агам. Серед представників обох сімейств є цілі пологи й окремі види, що дивно нагадують один одного як по зовнішньому вигляді, так і по способі життя.
Більшість ігуан ставиться до числа дуже рухливих ящірок. Деревні види завдяки довгим ногам із чіпкими пазуристими пальцями швидко бігають по стовбурах і галузям дерев і роблять стрімкі стрибки з гілки на гілку. представники, Що Зустрічаються на Антильських островах, пологів Xiphocercus й Chamaeleolis мають чіпкий хвіст, що допомагає їм утримуватися на гілках. Всі наземні види є гарними бігунами, причому деякі здатні з великою швидкістю пробігати значні відстані на задніх ногах. Встречающаяся на Кубі земляна ігуана Anolis vermiculatus, що живе по берегах струмків, у випадку небезпеки поринає у воду й ховається там під каменями. Деякі пустельні форми, наприклад представники північноамериканського роду Uma, можуть поринати в сипучий пісок і досить швидко пересуватися – «плавати»- під його поверхнею. Напівводні форми, як, наприклад, морська ігуана Amblyrhynchus cristatus, добре плавають і поринають, використовуючи для пересування у воді сильний веслообразний сплощений хвіст.
Дійсні види, що риють, серед ігуан нечисленні, і лише деякі з них, начебто бразильської Hoplocercus spinosus, викопують пазурами досить довгі нори, у яких ховаються від ворогів і непогоди. Інші ігуани використають для цієї мети нори гризунів або інших тварин.

Більшість ігуан хижаки, що харчуються комахами, павуками, багатоніжками, хробаками й т.д. Деякі, більші, поїдають також невеликих хребетних, переважно ящірок. Лише порівняно деякі види, такі, як звичайна ігуана (Iguana iguana), у дорослому стані харчуються майже винятково рослинною їжею. Пустельна ігуана (Dipsosaurus dorsalis) поряд з рослинами, що становлять основний її раціон, поїдає також комах і дрібних ящірок. Деякі виявляють узковираженную харчову спеціалізацію, харчуючись майже винятково мурахами, як жабовидние ящірки (Phrynosoma), або морськими водоростями, як морська ігуана (Amblyrhynchus cristatus).
Для поводження ігуан надзвичайно характерно своєрідне погойдування головою зверху вниз, вироблене звичайно при якому-небудь збудженні, наприклад під час сутичок самців один з одним, при охороні ділянки, зустрічі з ворогом і т.д. По характері цих рухів різні особини одного виду, так само як й ящірки різних підлог, здатні розрізняти один одного на відстані.
Переважна більшість ігуан розмножується відкладаючи яйця, кількість яких коливається від 1—2 (у деяких анолисов) до 35 і більше (у жабовидних ящірок). Яйця відкладаються в землю, що характерно також і для деревних видів, що спускаються для цього з дерев. Порівняно деякі ігуани яйце-живородящи. Яйцеживорождение пов’язане з життям у суворих кліматичних умовах, наприклад у горах, як у представників роду Liolaemus.
М’ясо і яйця великих ігуан уживають у їжу, а шкіру використають для виробництва різних виробів. У США й Мексиці багато видів цих ящірок охороняються законом.
Сімейство поєднує близько 50 пологів і понад 700 видів, розповсюджених майже винятково в західній півкулі, від Південної Канади на півночі до Південної Аргентини на півдні, включаючи деякі острови в берегів Південної й Північної Америки.
Лише деякі представники пологів Chalarodon й Oplurus зустрічаються в берегів Африки на Мадагаскарі, а єдиний вид роду Brachylophus — на островах Фіджі й Тонга (Полінезія).
Однієї з найбільш звичайних і широко розповсюджених груп ігуан є численні види роду Anolis. Більшість із них характеризується трикутної, розширеної позаду головою, струнким, помірковано стислим з боків тулубом із чотирма добре розвиненими ногами, з яких задні помітно длиннее передніх, і довгим, що поступово тоншає хвостом. Тіло покрите дрібною однорідною лускою, серед якої по хребті й верхній стороні хвоста нерідко розташовується невисокий гребінь із більших трикутних луски. У самців багатьох видів разросшаяся шкіра горла відвисає у вигляді веерообразного горлівки мішка, підтримуваного палочкообразними хрящами. Відмітною ознакою роду є також наявність на нижній стороні пальців розширених пластинок з поперечними рядами прикріпних щіточок, покритих дрібними крючкообразними волосками. Тому анолиси, подібно гекконам, легко втримуються на гладких вертикальних поверхнях, зокрема на листах. Більшість видів не перевищує 10- 20 див у довжину, і лише деякі досягають величини 45 див і більше. Фарбування анолисов надзвичайно мінливе. Як правило, у ній переважають коричнюваті й зелені тони, однак при збудженні тварини, а також під впливом температури й висвітлення розцвічення може разюче швидко мінятися, послідовно здобуваючи всі тони від темно-коричневого до яскраво-зеленого цвіту. У багатьох видів особливо яскраво пофарбована горлівка мішок, у розцвіченні якого превалюють жовті, жовтогарячі або червоні тони, а в деяких випадках на загальному червонясто-жовтому тлі розташовується яскрава блакитна пляма.
Більшість анолисов веде деревний спосіб життя, і лише деякі тримаються на землі. Багато хто, подібно гекконам, поселяються на стінах будов й у житлах людини. Кожен самець має звичайно порівняно невелику мисливську ділянку, що енергійно захищає від інших особин, вступаючи в бійку із численними сусідами у випадку їхньої появи на зайнятий території. Варто помітити, що анолиси набагато більше інших ігуан нетерпимі по відношенню друг до друга, що особливо позначається в поводженні самців, які рідко зустрічаються без бійки. Це запозичене в Дарвіна зауваження ставиться до одному з південноамериканських видів, однак рівною мірою його можна віднести й до більшості інших представників роду.
Харчуються анолиси різними комахами й дрібними безхребетними тваринами, яких вони з разючою спритністю схоплюють на листах і гілках дерев, а іноді й у повітрі, роблячи стрімкі й точні стрибки. Всі анолиси яйцекладущи. Яйця в кількості 1-6 вони відкладають у землю, рідше в дупло або в щільні грона бромелий, що поселяються в розвилках деревних стовбурів.
Близько 200 видів цього роду — майже третина всіх відомих ігуан — широко поширено переважно в Центральній Америці, до Південної Бразилії на півдні, і лише два види зустрічаються в США, досягаючи на півночі штату Північна Кароліна.
Яскраве, мінливе фарбування, нескінченна метушня й безустанні сутички, що затівають анолисами в кронах дерев, на огорожах, у чагарниках і на стінах будинків, постійно залучають до себе увага людини й роблять цих ящірок однієї з визначних пам’яток тваринного миру американських тропіків.
Одним з найбільш відомих видів роду є північноамериканський красно-горлий анолис (Anolis carolinensis). Фарбування його найвищою мірою мінливі: можна спостерігати всі стадії переходів від жовтого і яскраво-коричневого до яскраво-зеленого зверху й коричневий або сріблисто-білий кольори знизу. Сильно розвита горлівка мішок самців яскраво-червоний. Красногорлий анолис – невелика, сягаюча 20-25 див разом із хвостом ящірка.
У період розмноження яскраво пофарбовані зелені самці, роздмухуючи виступаючий уперед червону горлівку мішок і сильно стискаючи з боків тіло, хизуються своїм убранням, вступаючи при зустрічах у запеклі сутички. Спочатку вони якийсь час повільно кружляють на місці, намагаючись триматися боком до супротивника й розкриваючи для лякання впасти. Далі, зриваючись із місця, вони спрямовуються назустріч один одному й, зчепившись у клубок, скачуються незабаром з гілки на землю, де розбігаються в сторони або ж, повернувшись на колишнє поле бою, продовжують бій. Частіше, однак, уже після першої сутички більше слабкий самець кидається навтіки, нерідко позбавлений хвоста й стікаючою кров’ю. Відомі випадки, коли подібні турніри кінчалися навіть смертю одного із супротивників.
У червні — липні самка, спускаючись із дерева, викопує передніми ногами неглибоку ямку, у яку відкладає 1—2 яйця, засинаючи їхньою пухкою землею. Молоді лупляться через 6-7 тижнів й, вибравшись на поверхню, зараз же піднімаються на дерева, де тримаються перший час разом, окремо від дорослих.
З інших численних видів цього роду відзначимо встречающегося на Кубі анолис а-лицаря (Anolis equestris), що відрізняється надзвичайно великої для цих ящірок величиною, досягаючи майже напівметра в довжину, з яких дві третини доводяться на хвіст.
Бразильський листоносий анолис (A. phyllorhinus) цікавий у тім відношенні, що має на кінці морди далеко видатний уперед плоский лускатий виріст, що надає йому дуже незвичайний для цих ящірок вид.
Близький до анолисам рід помилкових хамелеонів представлений єдиним кубинським видом (Chamaeleolis chamaleontides), що дійсно нагадує хамелеонів не тільки мінливістю свого фарбування, але також і формою голови, око й чіпкий хвіст.
Представники роду василісків (Basiliscus) добре відрізняються по зовнішньому вигляді від інших ігуан наявністю в самців своєрідних шкірястих прикрас, що надають їм надзвичайний і навіть якийсь казковий вид. На потилиці цих досить великих ящірок розташований, на зразок плоского шолома, великий, спрямований назад шкірний виріст, а по спині й передній третині довгого веслообраз-ного хвоста проходить високий шкірястий гребінь, підтримуваний сильно розвиненими остистими відростками хребців. На зовнішній поверхні пальців задніх ніг як у самців, так й у самок є луската облямівка. Чотири відомих види населяють країни Центральної Америки, оббита в заростях по берегах тропічних рік. Встречающийся в Панамі й Коста-Рике шлемоносний василіск (Basiliscus basiliscus), що досягає 80 див у довжину, подібно іншим видам цього роду, превосходно плаває й поринає, причому має чудову здатність бігати по воді, утримуючи своє тіло на поверхні швидко, що чергуються ударами, задніх ніг. Чудовий опис василіска, що
Подібним же чином, опираючись лише на задні лабети, василіски здатні швидко бігати по суші, часом на великій швидкості навіть пролітаючи деяку відстань по повітрю.
У мексиканського смугастого василіска (Basiliscus vittatus) наприкінці квітня — початку травня самки відкладають по 12— 18 яєць, ‘ зариваючи їх у ямку де-небудь у корінь дерев або в чагарнику.
До числа найбільш характерних південноамериканських ящірок ставляться ігуани роду Liolaemus, близько 50 видів якого широко поширені від Перу на півночі до Чилі й Аргентини на півдні. Перуанська мінлива ігуана (Liolaemus multiformis) є, мабуть, єдиним південноамериканським видом, що живе в суворому гірському кліматі на висотах до 5000 м над рівнем моря. На високогірні плато в Кордильєрах, де живе ця невелика ящірка, навіть у літні місяці часто випадає сніг і температура на поверхні ґрунту опускається вночі майже до нуля. Життя в настільки незвичайні для плазуючих умовах виявляється можливої лише завдяки, що виробилася в цього виду здатності плазувати при температурі тіла всього близько 1, 5° вище нуля, що зовсім немислимо для всіх інших ящірок, що гублять рухливість при набагато більше високих температурах. Повільно виповзаючи зі своїх нір, ігуани досягають освітлених сонцем ділянок ґрунту й за короткий час нагріваються до 35—37°, причому різниця між температурою тіла й навколишнього повітря становить іноді 30° і більше.
Харчуються вони як нечисленними на таких висотах комахами, так і соковитими частинами рослин. Подібно многим гірської плазуючої, ігуани цього виду яйцеживородящи. Через приблизно півроку після спарювання, що відбувається у квітні, – у вересні – грудні самка народжує 1-10 молодих. Завдяки настільки тривалому інкубаційному періоду новонароджені ігуани з’являються на світло в найбільш сприятливе в кліматичному відношенні пора року.
Кілька видів північноамериканських пустельних ігуан роду Crotaphitus відрізняється красою і яскравістю фарбування. У розповсюдженої на південно-заході США й у прилежащих районах Мексики С. collaris самці зверху жовтуватий, світло-жовтогарячий або зеленувато-сірий кольори із дрібними світлими вічками й п’ятьма-шістьома слабко вираженими більше світлими вузькими поперечними смугами. На рівні передніх лабетів, не досягаючи середини спини, з кожної сторони тіла розташований яскраво-чорний поперечний нашийник, облямований білуватими або жовтуватими лініями. Голова зверху светлосерая або білувата з розкиданими безладно дрібними темними плямами. Передні ноги яскравого синьо-зеленого кольору, задні ж синювато-сірі зі світлими цятками.
Характерно, що залежно від напрямку падаючого світла загальне фарбування тіла здатне помітно мінятися, на зразок того як це відбувається на крилах деяких яскравих денних метеликів.
Настільки ж яскравим фарбуванням відрізняються й інші види цього роду.
Найбільш численною групою північноамериканських ящірок є забірні, або колючі, ігуани роду Sceloporus. Всі вони характеризуються притупленої, розширеної позаду головою, закругленим кремезним тулубом і циліндричним, що поступово звужується хвостом. Порівняно велика ребриста луска їх на нещільно прилягаючому задньому краї постачена більш-менш підійнятими шипиками, особливо різко вираженими на хвості. Пофарбовано ці невеликі й середньої величини ящірки досить різноманітно. Деякі мають досить строкате фарбування з домішкою, особливо в самців, яскравих металевих тонів, інші, навпроти, пофарбовані скромно, причому в більшості видів на спині й боках є сильно мінливий малюнок із правильно розташованих поперечних і поздовжніх ліній і смуг.
Одним з особливо гарних й у той же час найбільш великих видів — сягаючий більше напівметра в довжину Sceloporus clarki — відрізняється чудовим зеленувато-блакитним фарбуванням нижньої сторони тіла й задніх ніг і металічно-синьою лускою боків. В іншого виду – Sceloporus magister – поперек коричнювато-сіркою спини розташовані яскраві жовті плями, а на блакитних боках проходить ряд великих яскраво-синіх вічок. Колючі ігуани населяють досить різноманітні, частіше сухі місця, зустрічаючись як у відкритих кам’янистих напівпустелях, так і на скелях й у чагарникових заростях у лісах. Поселяються вони й у складені з каменів і колючих чагарників огорожах, звідки відбувається й широко розповсюджена їхня назва – забірні ігуани. У колючих ігуан у більшій мері, чим в інших представників сімейства, розвинена манера швидко кивати головою, що супроводжується одночасним присіданням на передніх ногах. Частота й послідовність таких уклонів досить різні в різних видів, що є важливою відмітною ознакою, по якому особини одного виду можуть на відстані дізнаватися один одного. Їжа їх складається переважно з комах й інших безхребетних тварин, однак деякі різноманітять свою дієту насіннями й листами рослин, а особливо великі поїдають також невеликих ящірок.
У період розмноження самці демонструють яскраво пофарбований тулуб, виставляючи напоказ розкішні синьо-зелені смуги й вічка на боках. При зустрічах вони високо піднімають тіло на витягнутих ногах й, повільно переступаючи, боком зближаються один з одним доти, поки в більше слабкого «не витримають нерви» і він не кинеться навтіки.
Більшість представників роду яйцекладущи, однак деякі народжують живих дитинчат. Так, в одного з найбільш звичайних видів – Sceloporus undulatus – самка відкладає із червня по серпень до 17 яєць, з яких через 2-2, 5 місяці лупляться молоді. У гірського виду Sceloporus grammicus у квітні після 5-6-місячного розвитку народжується 3-12 молодих. Близько 54 видів цих ящірок широко поширено в Північній Америці, переважно в Мексиці й на півдні США.
До числа деяких, ігуан, що пристосувалися до життя на сипучих пісках, ставиться кілька видів північноамериканського роду Uma. У цих ящірок клиноподібна форма голови з помітно вкороченою нижньою щелепою, широкий сплощений тулуб, а також рогові гребінці по краях довгих пальців, що перешкоджають утопанию ніг у сипучому піску.
Рятуючись від переслідування, піщані ігуани буквально на очах головою вперед ідуть у пісок і рухаються якийсь час під його поверхнею. Носові проходи при цьому щільно зажимаются спеціальними клапанами, а торочкуваті краї товстих вік охороняють ока від засмічення дрібним піском. Фарбування цих ящірок також добре гармоніює з піщаною поверхнею барханів, на яких вони живуть. Так, у найбільш звичайного виду, що досягає в довжину 23 див, Uma inor-nata тіло й хвіст покриті густий, мережею ясно-сірих вічок, що розташовуються іноді нечіткими поздовжніми рядами.
Три відомих види цього роду зустрічаються в піщаних пустелях Мексики й у Каліфорнії на південно-заході США.
Одна із самих великих ігуан — морська ігуана (Amblyrhynchus cristatus) досягає 140 див у довжину, з яких більше половини доводиться на сплощений з боків веслообразний хвіст. Тіло її покрите дрібною ребристою лускою, що переходить на хвості у великі чотирикутні килеватие луски, розташовані, як і на спині, правильними поперечними рядами. Коротку й широку голову, як мозаїка, покривають різні по величині багатокутні луски, самі великі з яких розташовані на чолі й помітно стовщені у вигляді спрямованих уперед конусоподібних рогових горбків.
Уздовж всієї спини, триваючи до кінчика хвоста, тягнеться невисокий, стислий з боків гребінь із витягнутих трикутних луски, особливо сильно розвинених за головою. Пальці порівняно коротких і сильних ніг морської ігуани збройні великими вигнутими пазурами й з’єднані короткою плавальною перетинкою. Дорослі тварини зверху коричнювато-бурого, маслиново-сірого або майже чорного цвіту з неправильної форми великими розмитими плямами.
Морські ігуани живуть тільки на Галапагосском архіпелазі в берегів Південної Америки, де населяють покриту скелями вузьку прибережну смугу, не проникаючи в глиб островів.
Перші достовірні спостереження над цими плазунами належать Дарвіну, що відвідав Галапагосские острова в 1835 р. під час подорожі на кораблі «Бигль». «Іноді можна було бачити, – пише Дарвін, – як вони плавають у декількох сотнях кроків від берега, а капітан Кольне запевняє, що вони випливають у море цілими чередами за рибою або щоб погрітися під сонячними променями на скелях. Я думаю, що він помиляється у визначенні їхньої мети, однак сам факт не може бути заперечуємо. У воді тварина плаває надзвичайно легко й швидко за допомогою змієподібних рухів тіла й плоского хвоста, зовсім не користуючись, однак, ногами, які щільно притискаються до боків і залишаються нерухомими… Я розкривав шлунки багатьох з них і щораз знаходив їх наповненими розжованими морськими водоростями, що ростуть у вигляді тонких листоподібних пластинок. Наскільки я пам’ятаю, ці водорості жодного разу не попадалися в значній кількості на прибережних скелях, і я маю підставу думати, що вони ростуть на невеликій відстані від берега на дні моря. Якщо їх немає біля берега, то зрозуміло привід, що змушує тварин відправлятися на деяку відстань у море». У цей час установлено, що дорослі ігуани, запливаючи в море, дійсно поринають за їжею, утримуючись на дні пазурами. Довгими трехвершин-ними зубами вони скусивают водорості, і зуби їх діють при цьому на зразок садових ножиців. Молоді ящірки, на відміну від дорослих, поряд з рослинною їжею поїдають також дрібних тварин.
Регулярне харчування насиченими зіллю морськими водоростями привело до виникнення в цих ігуан особливого солевиводящего механізму, пов’язаного з функцією так званих носових залоз, протоки яких з кожної сторони голови відкриваються в носову порожнину. Розчинена в крові сіль поглинається залозами й періодично віддаляється у вигляді крапельок рідини, що виділяється з носа. Превосходно плаваючи й поринаючи, ігуани у випадку небезпеки проте завжди намагаються вкритися на суші, де практично не мають ворогів, тоді як у море вони нерідко піддаються нападу акул. Згідно з останніми даними А. Эйбл-Эйбельфельдт, ці ящірки тримаються більшими чередами, що складаються з більше дрібних груп в 5-10 самок і молоді особини, що розташовуються в тісній близькості друг від друга на березі. При цьому ігуани нерідко навіть піднімаються одна на іншу, образуя багатошарову купу. Кожна група самок становить «гарем», що охороняється старим самцем, що влаштовується трохи віддалік, ближче до води. Самець захищає займану територію від вторгнення суперників й у випадку, якщо такий з’явиться, вступає з ним у завзяту боротьбу. Обоє вони, вигнувши спини, зіштовхуються головами, намагаючись витиснути один одного за межі території.
Розмножуються ігуани шляхом откладки 1—3 яєць, які самка закопує в неглибоку ямку, що вириває передніми ногами в м’якому піску. Оскільки придатних для цього місць на скелястому узбережжі порівняно мало, кожна самка, зайнявши підходящу ділянку, виганяє з його знову прихожих суперниць.
Інший вид розповсюджених винятково на Галапагосских островах ігуан — конолофи (Conolophus subcristatus) — по зовнішньому вигляді відрізняється від морських ящірок витягнутою головою, коротким незграбним тілом зі слабко вираженим спинним гребенем і більше коротким, майже круглим у поперечному перерізі хвостом. Відповідно до наземного образа життя вкорочені пальці конолофов позбавлені плавальних перетинок. У довжину ці ігуани не перевищують 100- 110 див, з яких біля половини доводиться на масивний хвіст зі слабко наміченим поздовжнім гребенем. Голова їх яскравого лимонно-жовтого кольору, а центральна частина спини кирпично-крас-ная, причому в напрямку до боків цвіт цей поступово міняється на темно-бурий. На відміну від попереднього виду конолофи зустрічаються лише на деяких островах Галапагосского архіпелагу, де живуть як на вологих піднесених їх. частинах, так й у більше низинних районах поблизу берегів. «Я не можу дати кращого поняття про їхню численність, – писав Дарвін, – як якщо скажу, що на острові Джемс ми довгий час не могли знайти підходящого
Представники південноамериканського роду Iguana характеризуються великою чотиригранною головою й подовженим, помітно сплощеним з боків тулубом, що поступово переходить у дуже довгий, стислий з боків хвіст. Уздовж середини спини й далі до самого кінчика хвоста розташовується добре виражений спинний гребінь. У самців розвинена горлівка мішок, що сильно відвисає плоский, постачений по передньому краї гребенем із зубчастих луски.
Розповсюджена в Центральній Америці звичайна, або зелена, ігуана (Iguana iguana) досягає 180 див у довжину і є найбільш великим представником свого сімейства. Своя друга назва ця ящірка одержала за яскраву зелену, як лист, фарбування тіла, поперек якого розташовані темні смуги, обмежені, як правило, вузькими світлими облямівками.
Зелені ігуани ведуть переважно деревний спосіб життя, проводячи більшу частину часу на гілках дерев, що ростуть по берегах водойм. У випадку небезпеки вони ховаються у воду, де превосходно плавають і поринають, користуючись довгим і дуже сильним хвостом.
Харчуються вони переважно плодами й соковитими листами, хоча нерідко поїдають також комах й інших безхребетних.
«Якщо спокійно й повільно плисти на човні, — пише Гельди, що спостерігав зелених ігуан у Бразилії, — те можна бачити їх майже на кожному кроці. Одна сидить високо на розвилці повітряного дерева сириуба, інша – серед чудових гірлянд чагарнику Arribidaea. Новачок у цих місцях швидше за все зауважує старі великі екземпляри, покриті темною шкірою. Потрібний більше досвідчений погляд, щоб розрізнити молодих або недавно, що злиняли ящірок, коли вони нерухомо сидять у своєму чудовому вбранні на подушці із соковитих листів кучерявих рослин і гріються на сонце. Звичайно вони вичікують, поки до них не наблизишся впритул, але якщо вони кинуться навтіки, то доводиться дивуватися їхній несподіваній моторності. Ігуана плаває й поринає майстерно, і якщо тільки вона не поранена смертельно, те, упавши у воду, звичайно пропадає для мисливця… З вересня самки ігуан залишають берега рік і відправляються уздовж струмків, що впадають у них, далі в глиб країни. Відтіля вони прагнуть до піщаних мілин і дюн, де викопують неглибокі ямки й відкладають у них яйця, засинаючи їх потім піском і чудово добре вирівнюючи місце кладки… Кладка містить 12-18, якнайбільше – 24 яйця… вони мають форму широкого еліпсоїда. Їхня біла шкарлупа досить м’яка й піддається під найлегшим тиском пальця. Проте вона дуже міцна, і відразу її вдається розрізати лише гостро відточеним ножем».
Трохи самок можуть відкладати свої яйця в одне загальне гніздо, де їх знаходили іноді по нескольку десятків. М’ясо ігуан, так само як їхнього яйця, широко вживається місцевим населенням у їжу, у зв’язку із чим ігуани є об’єктом регулярного промислу. При цьому застосовують звичайно спеціально наношених собак або використають інші способи полювання, про одному йз яких розповідає сучасний німецький географ і мандрівник Карл Гельбиг: «На легуанов індіанці вміють полювати й без вогнепальної зброї. У кожного був із собою гарпун… Це ціпок метрів три довжини з гачкуватим наконечником, укріпленим таким чином, що, устромившись у що-небудь, він зараз же відокремлювався від ратища. До наконечника прив’язана довга мотузка, постачена на іншому кінці поплавцем. Хто-небудь із команди постійно вдивлявся в дерева на березі – улюблене місцезнаходження легуанов. Там вони ловлять комах, общипують молоде листя й сплять на галузях, пригріті сонцем. Учуяв небезпека, вони просто валяться у воду… Якщо легуан лежав так, що його легко можна було вразити гарпуном, то розмова з ним був короткий… Але якщо неможливо було застосувати ця зброя, то хто-небудь із мисливців безшумно влазив на дерево й ударяв кийком по суку, на якому лежала тварина… Зі стрімкістю гарматного ядра легуан зривався вниз, плюхався у воду й, здавалося, був такий. Але ще в той момент, коли він падав, інший мисливець кидався вниз головою на те місце, куди приблизно повинен пірнути легуан… Майже у всіх випадках мисливець незабаром з’являвся над водою, тримаючи обома руками гладкий хвіст скажено, що ізвивається ящірки… З живим легуаном упоратися нелегко; у нього величезна сила, і до того ж він небезпечно кусається».
Великі південноамериканські ящірки роду Cyclura відрізняються від дійсних ігуан будовою зубів, слаборозвиненою горлівкою мішком і менш високим гребенем, звичайно трохи перерваним у плечовій і крижовій області. Зуби їх, на відміну від таких у представників роду Iguana, не зазубрені на ріжучому краї. Обертають на себе увага також перебувають на хвості гострі, спрямовані в сторони шипи, розташовані на верхній стороні кожного третього або четвертого ряду поперечних луски. Циклури ведуть переважно наземний спосіб життя, оббита в норах або рідше в дуплах дерев. Їжу їх становлять стебла й листи трав’янистих рослин, поряд з якими вони охоче поїдають і різних тварин. Поширення цих ігуан обмежене Антильськими, Багамськими й іншими більше дрібними островами Карибського моря. На деяких з них вони витісняються недавно, що вселилися сюди ящірками, з роду Iguana. Звичайна на Кубі наземна ігуана Cyclura macleayi зверху коричнювато-сірий або зеленувато-бурий кольори з минаючими з боків широкими поперечними коричнево-маслиновими смугами, які на хвості переходять у правильні поперечні кільця. У дуже молодих екземплярів на загальному блакитнувато-сірому тлі розташовані яскраво-білі поперечні смуги, облямовані більше вузькими чорними смужками. У довжину вони досягають 130 див, з яких не набагато більше половини займає хвіст.
Так називана ігуана-носоріг (С. согnuta), розповсюджена на острові Сан-Домінго, відрізняється від попереднього виду наявністю на верхній стороні морди трьох великих конусоподібних луски, завдяки яким і відбувається назва самої ящірки.
До числа великих представників игуа-нових ящірок належать також деякі шипохвостие ігуани роду Ctenosauria, близько 60 видів яких поширено в Гондурасі, Мексиці й на південно-заході США. Поряд з деякими дійсно великими видами сюди ставиться також трохи порівняно невеликих ящірок, довжина яких разом із хвостом не перевершує 25-30 див. Найбільш відома встречающаяся в Мексиці чорна ігуана (С. acanthura), що досягає в довжину деяким менш 130 див. Яйця й м’ясо її надзвичайно смачні й уживаються місцевим населенням у їжу.
ДО роду жабовидних, або рогатих, ящірок (Phrynosoma) ставляться невеликі наземні ігуани, що добре відрізняються від інших представників сімейства плоским дисковидним тілом, дуже коротким хвостом і розвитком на голові більш-менш довгих виростів, відомих за назвою рогів. Тіло їх покрите великою неоднорідною лускою, причому окремі лусочки або цілі групи їх часто несуть на собі різної величини приостренние горбки або короткі ши-пики, що досягають максимального розвитку на хвості. Бахрома з коротких трикутних зубців проходить звичайно й уздовж всієї границі між спиною й черевом, надаючи тварині надзвичайно своєрідний вид. Найбільше ж чудовою особливістю цих ящірок є розташовані по краях голови роги, величина й форма яких у різних видів варіюють. Так, у розповсюдженої на південно-заході США Ph. mackallii ці шипи майже такої ж довжини, як і голова, а у встречающейся головним чином у Мексиці Ph. ditmarsi вони відсутні. Фарбування фринозом сильно варіює й визначається колоритом ґрунту, на яком
Жабовидние ящірки населяють переважно сухі напівпустелі, зустрічаючись як на сильно кам’янистої, так і на піщаній з рідкою рослинністю ґрунту. Деякі піднімаються досить високо в гори, до 3500 м над рівнем моря. Окремі особини займають звичайно досить обмежені по величині ділянки перебування, які не залишають протягом всього життя. Так, спеціально мічені американським зоологом Лоу кілька екземплярів Phrynosoma solare протягом 3 років не відходили далі чим на 40 м від місця їхнього первісного випуску.
Пустельні види здатні швидко закопуватися в пісок, у якому ночують і ховаються від непогоди. Щільно пригорнувшись до землі, ящірка послідовно нахиляє те одну, те іншу сторону свого плоского тіла й швидким зворотним рухом закидає на спину невелика кількість піску. У результаті ряду швидко наступних один за одним таких рухів вона буквально на очах поринає в пісок. На особливо сипучому ґрунті фринозоми закопуються, рухаючись головою вперед і допомагаючи собі відразливими рухами задніх ніг.
У випадку небезпеки ці ящірки звичайно затаюються на місці, покладаючись на захисне фарбування свого тіла. Однак деякі приймають своєрідну отпугивающую позу. При цьому ящірка вся ощетинивается, піднімаючи великі спинні луски, широко відкриває рот і видає досить голосні свистячі звуки, швидко випускаючи повітря. У той же час вона високо піднімається на ногах і сильно роздмухує тіло, збільшуючись майже вдвічі проти нормальної величини. Ці ігуани мають також своєрідну здатність вибризгивать кров з носа й очей, що відбувається в результаті різкого підвищення кров’яного тиску в голові при скороченні стінок одного з великих судин. При сильному збудженні тварини струмка крові з кутів очей вилітають на відстань декількох сантиметрів. Значення цього пристосування не цілком ясно.
Харчуються фринозоми дрібними комахами й павуками, багато хто з них поїдають майже винятково мурах, який захоплюють швидкими рухами клейкої мови. Більшість видів яйцекла-дущи. Яйця в кількості 6-37 відкладаються звичайно декількома порціями у квітні – червні.
Тривалість розвитку молодих дорівнює 2—2, 5 місяці, однак у деяких випадках вони лупляться вже через кілька годин. Яйцеживорождение встановлено переважно в гірських видів, зокрема в розповсюдженої на південно-заході США Ph. douglassi, що народжує за сезон від 9 до 37 молодих. За спостереженнями Ф. Гельбаха, що тільки що народилися ящірки цього виду, що не перевищують 5 див у довжину, зараз же звільняються від їхньої тонкої плівки, що одягає, і самостійно закопуються в пухкий пісок.
Близько 20 видів фринозом із численними підвидами поширено головним чином у Північній Америці від Південно-Західної Канади до Гватемали, причому більшість із них зустрічається в Мексиці й на південно-заході США.