СІМЕЙСТВО СУХОПУТНІ ЧЕРЕПАХИ (TESTUDINIDAE)

У сімейство сухопутних черепах входить 6 пологів з 37 видами. Всі вони наземні тварини, з високим, рідше приплющеним панциром, з товстими столбовидними ногами. Пальці ніг зрощені разом, і тільки короткі пазурі залишаються вільними. Голова й ноги покриті щитками й чешуями.
Серед сухопутних черепах можна знайти як дрібні форми близько 12 див у довжину, так і гігантських тварин, довжиною до метра й більше. Велетенські види збереглися лише на декількох островах.
Переважна більшість сухопутних черепах живе в Африці (близько 20 видів), друге вогнище — у Південно-Східній Азії (8 видів). Кілька видів проникає в Південну Європу, три види живе в Південній Америці й один – у Північній.
Сухопутні черепахи населяють звичайно відкриті простори, степи, савани й пустелі, лише деякі види зустрічаються в сирих і лісистих місцевостях. У порівнянні із прісноводними черепахами вони дуже повільні й незграбні, тому при небезпеці звичайно не рятуються втечею, а використають лише пасивний захист, ховаючись усередині панцира.
Їжею їм служить різноманітна зелена рослинність, тільки зрідка черепахи поїдають деяких дрібних малорухомих тварин. Сухопутні черепахи можуть разюче довго обходитися без їжі й води, а при наявності соковитої рослинності й зовсім не мають потреби у воді. Однак при можливості вони із задоволенням п’ють воду, особливо в жару.
Для сухопутних черепах характерні незвичайна живучість і стійкість до несприятливих умов. Тривалість життя дуже велика – до 50- 100, а зрідка до 150 років.
Оригінальна особливість у будові панцира відрізняє африканських черепах кініку (рід Kinixys). Задня третина карапакса в них з’єднана з основною частиною поперечним сухожильним прошарком. Тому, на відміну від всіх інших черепах, киникси можуть у момент небезпеки опускати задню частину карапакса, притискаючи її до пластрона.
Зубчаста киникса (Kinixys erosa) — сама велика черепаха цього роду, що досягає 30 див по довжині панцира. Злегка приплющений зверху панцир має по периметрі зубчаста облямівка, утворена гострими виступами крайових щитків карапакса. По коричневому тлу спини проходять дві жовтуваті поздовжні смуги. Верх голови ясно-жовтий.
Ця черепаха живе у вологих тропічних лісах Західної Африки, часто заходить у воду. У неволі особливо охоче поїдає банани, але звикає й до інших овочевих кормів. Зберігає активність лише при високій вологості й достатку тепла. Настільки ж вологолюбний й інший западноафриканский вид (К. homeana).
Інший спосіб життя в гладкої киникси {К. belliana), широко розповсюдженої але всій Середній і Південній Африці, а також на Мадагаскарі (сюди, можливо, вона завезена людиною). Гладка киникса населяє сухі горбкуваті місцевості із чагарниковими заростями.
Одні із самих дрібних сухопутних черепах — плоскі черепахи (рід Homopus), 4 види яких живуть у напівпустелях і сухих рідколіссях Південної Африки. Один вид (Н. boulengeri) проникає Б гори до 2400 м над рівнем моря. Розміри цих мініатюрних черепах не перевищують 10-11 див по довжині панцира. Лише самий великий вид – Homopus femoralis, із шиловидними виростами на стегнах, досягає максимально 15 див довжини.
Дивну зовнішність має еластична черепаха (Malacochersus tornieri), що живе в Кенії й Танзанії. Її панцир, довжиною до 20 див, м’який на дотик, він утворений дуже тонкими дірчастими кістковими пластинками. Із черевної сторони можна навіть розрізнити дихальні рухи черепахи. Карапакс сильно сплощений і позаду підрублений майже вертикально, а крайові щитки виступають назад у вигляді зубчастих лопат. Еластична черепаха населяє сухі скелясті схили гір, що поростили чагарником. Вона прекрасно лазает і карабкается меж каменів, а у хвилину небезпеки забивається в щілині скель або під камені. Якщо пробують витягти її із щілини, вона міцно заклинюється ногами й, видимо, навіть небагато роздувається»
На заході Мадагаскару поширена крихітна павукова черепаха (Pyxis arachnoides). Довжина її високого округлояйце-видного панцира не перевищує 10 див. Передня частка пластрона рухливо з’єднана з основною частиною за допомогою поперечної сухожильної зв’язки, що дозволяє черепасі закриватися попереду при нападі ворога. Кожен щиток карапакса прикрашений ясно-жовтою серединною плямою. Павукова черепаха живе в сухих саваннових рідколіссях і заростях чагарників.
Центральний рід сімейства — наземні черепахи (Testudo) — включає 27 видів, розповсюджених в Африці, Південній і Західній Азії, Південній Європі й Південній Америці. Очевидно, найбільш древніми видами серед них є гігантські черепахи, що збереглися до нашого часу на Галапагосских і Сейшельських островах. У сприятливих умовах острівної ізоляції, де були відсутні великі хижаки, величезні череди цих допотопних гігантів ліниво паслися на лугах і серед заростей чагарників. Лише поява людини поклало кінець їхньому безтурботному існуванню, і за кілька століть люди знищили те, що природа зберігала тисячоріччями. Зараз жалюгідні залишки ніколи численних черід туляться у віддалених і важкодоступних куточках островів. Тільки самі рішучі заходи по охороні допоможуть зберегти для майбутніх поколінь ці чудові пам’ятники природи.
У свій час систематики описали більше десяти видів гігантських черепах — з кожного острова свій особливий вид. Але згодом був наведений порядок у цьому питанні, і зараз розрізняють два види, а популяції з окремих островів справедливо розцінюють як підвиди.
На Галапагосских островах живе слоновая черепаха (Testudo elephantopus). Величезний панцир її досягає 110 див довжини й 60 див висоти. Толсті й потужні стовбуваті ноги підтримують великоваговий тулуб. Вага дорослих екземплярів становить близько 100 кг, а окремі гіганти важать до 400 кг. Карапакс досить круто опускається позаду, а попереду майже не загинається донизу, залишаючи широкий отвір для передніх ніг і довгої порівняно тонкої шиї. Самці помітно крупніше самок і відрізняються більшою довжиною хвоста. Слоновие черепахи становлять, безперечно, найбільш яскраву визначну пам’ятку Галапагосских островів. Недарма іспанські мореплавці, що відкрили в XVII в. ці острови, дали їм така назва (galapago – велика черепаха). У ті часи черепахи жили там у незлічимих кількостях. Схили гір були буквально посипані ними. Такий достаток легкодоступного провіанту залучало до цих островів китобоїв і піратів. Перед далекої дорогой вони заповнювали трюми своїх кораблів сотнями черепах, що забезпечувало їх свіжим і смачним м’ясом,
Чарлз Дарвін, що відвідав Галапагосские острова в 1835 р. під час кругосвітньої подорожі на кораблі «Бигль», надзвичайно жваво описав свої враження про черепах. Витримки з його класичних спостережень зроблять щиру приємність і сучасного читача. «Ці тварини зустрічаються, мабуть, на всіх островах архіпелагу й вуж, напевно, на більшій частині з них. Вони віддають перевагу високим сирим місцям, але живуть також й у низинних і безводних районах. Черепахи, що живуть на тих островах, де немає прісної води, або в низинних і безводних місцях на інших островах, харчуються головним чином соковитим кактусом. Ті ж, що водяться в нагорних і вологих районах, їдять листи різних дерев, кислі й терпкі ягоди гуаявита, а також зеленуватий волокнистий лишайник, пасма якого звисають із галузей дерев.
Черепахи дуже люблять воду, п’ють її потроху й охоче, лежачи в мулі. Джерела є тільки на більших островах, та й ті завжди розташовані в глибині острова, на значній висоті. Тому черепахи, що живуть у низинних районах, змушені для угамування спраги робити довгі подорожі. Завдяки цьому утворилися широкі втоптані стежки, що розходяться в усіх напрямках від джерел до берега моря, і іспанці, випливаючи по них, відкривали джерела прісної води. Коли я висадився на острові Чатам, я не міг собі представити, що за тварина проходить так методично по певних стежках. Занятное видовище представляли ці величезні створення в джерел, куди вони приходили у великій кількості: одні, витягнувши шиї, нетерпляче поспішали вперед, інші, удосталь напившись, поверталися назад. Коли черепаха підходить до джерелу, воно, не обертаючи уваги на глядачів, занурює голову у воду по самі очі й жадібно п’є більшими ковтками, роблячи біля десяти ковтків у хвилину.
Місцеві жителі вважають цих тварин зовсім глухими; вони дійсно не чують кроків людини, що йде слідом за ними. Мені постійно робило приємність обганяти яке-небудь із цих величезних чудовиськ, що спокійно прямує по дорозі: у той момент, коли я проходив мимо, воно втягувало голову й ноги й, випускаючи низький свистячий звук, важко падало точно вбите на смерть. Нерідко я піднімався до них на спину, і після того як кілька разів ударяв по задній частині щита, вони піднімалися й повзли ладь, але мені вже було важко зберігати рівновага.
М’ясо цієї тварини широко вживається в їжу й у свіжому, л у засоленому виді, а з жиру його одержують чудово прозоре масло. Коли черепаха піймана, людина надрізає в неї шкіру біля хвоста, щоб подивитися, чи досить товстий шар жиру під її спинним щитом. Якщо жиру мало, тварина відпускають, і, говорять, воно незабаром оправляється після такої незвичайної операції».
У часи Чарлза Дарвіна винищування черепах ішло з максимальною інтенсивністю, але згодом інтерес до них помітно впав. Запаси черепах сильно зріділи, з появою парових двигунів китобійний промисел різко пішла на спад через скорочення популяцій китів, зменшилося й число піратів. А потім були винайдені консерви, з’явилися рефрижератори на кораблях, і нестаток у черепашачому провіанті зовсім відпав.
Але на цьому не скінчилися лиха галапагосских черепах. Еквадорські поселенці завезли на острови собак, кішок, свиней, кіз і коней. Частина з них здичавіла й розселилася по схилах гір. Собаки, кішки й свині зайнялися поїданням черепашачих яєць і молоди, а кози, корови й коні, знищуючи рослинність, позбавляли дорослих черепах доступного корму. І нарешті, останньою сумною сторінкою історії з’явився промисел черепашачого масла, яким зайнялися поселенці. Вони отлавливают головним чином великих самців, з яких можна витопити особливо багато коштовного жиру. Масло потім іде на продаж у Гуаякиль по 9 доларів за 100 фунтів.
На кожному з островів живе особливий підвид слоновой черепахи. Усього описано 10 підвидів, частина з яких, мабуть, уже повністю винищена. Найбільше благополучно обстоит справа з популяцією на острові Санта-Крус, де ще збереглося біля тисячі голів Testudo elephantopus nigrita. Чимало черепах залишилося ще й на острові Исабела, де живе номінальний підвид (Т. е. elephantopus).
Період яйцекладки в слонових черепах триває з листопада по квітень. Самки роблять далекі міграції в прибережні райони в пошуках підходящих місць для откладки яєць. Викопавши задніми ногами кувшинообразную яму глибиною близько 40 див, черепаха відкладає туди від 2 до 22 білих, майже кулястих яєць. Кожне з них має діаметр 5-6 див і важить близько 110 р. Приблизно через 6-7 місяців з яєць виходять молоді особини вагою до 70 р.
Слонових черепах вивозять у багато зоопарків миру, де вони живуть по ста й більше років. Невибагливі тварини бідують лише в сонці, теплі й достатку зеленого корму. Особливо ж люблять вони помідори. Привикнув до цих ласощів, вони поспішають до будь-якого червоного предмета, сподіваючись виявити улюблену страву.
У зв’язку із загрозливим становищем для черепах у їхніх рідних місцях дуже важливо домогтися постійного розмноження їх у неволі. Такі роботи успішно ведуться в зоопарку м. Сан-Дієго, де вже виведено біля двадцяти молодих черепашек.
Інший район земної кулі, де були поширені гігантські черепахи, — це Мадагаскар, Маскаренские острова, острів Родригес, Сейшельські острови, острів Исабела. Ще два століття тому назад на всіх цих островах зустрічалися різні географічні форми велетенської черепахи (Testudo gigantea). Вона легко відрізняється від слоновой черепахи по наявності шийного щитка. Довжина панцира дорослих особин до 123 див (по прямої лінії). Довголіття цих черепах також чудово: відомі особини, піймані дорослими й живучі після цього в неволі 150 років.
На жаль, промисел черепах заради м’яса привів до їхнього зникнення на більшості островів. Зараз їх можна знайти лише на атолі Альдабра. Італійський зоолог Ф. Проспери, що побував там в 1953 р.. так описує свої спостереження: «Ми вибралися з мангрових заростей і пішли по сухому й нерівному ґрунті самого острова. Кисличник і панданус, низьким, зігнутим вітром дерева, вигадливо скривлені й здавлені між білястими скелями, стояли під палючими променями сонця. Це й було царство гігантських черепах.
Незабаром ми побачили їх самих серед каменів і чагарників. Величезні, чорні, лежали вони сотнями друг поруч друга, насолоджуючись у тіні дерев. Повільними, спокійними рухами витягали вони свої зморшкуваті шиї. І так велика була їхня спрага прохолоді, що деякі черепахи забиралися під своїх сусідів, щоб сховатися від сонця. У їхніх сльозавих очах і у всьому вираженні їх обтягнутих висохлою шкірою морд ми читали, здавалося, нестерпне страждання. Вид у них був надзвичайний – вид істот, які по якомусь капризі природи продовжують існувати в не призначену для них епоху.
По наших підрахунках, проведеним на всій території атола, число їх досягає приблизно вісімдесяти тисяч. Вони харчуються корінцями, рідкою травою й сухими листами й тому немов спеціально створені для цієї неродючої землі й сухих чагарників.
…Однак у цей час природні умови на атолі змінилися й цій рідкісній істотам грозить серйозна небезпека. На острові розплодилися завезені сюди ніколи кози, і природна рівновага перетерпіла глибокі потрясіння. Більше рухливі ссавці заволоділи пасовищами рептилій. Коли немає трави, що росте тут тільки взимку, кози об’їдають листя з нижніх гілок дерев. Тому бідні черепахи вже не можуть дотягтися до листя й протягом довгих місяців посушливого періоду харчуються тільки тими листами, які падають іноді з дерев… Незважаючи на всіх черепах, що охороняють, закони, година загибелі цього виду вже пробив».
Картина, намальована очевидцем, дуже тривожна, але не хочеться погодитися з його сумним висновком. Якщо на Аль-дабре створити заповідник і провести повний відстріл здичавілих кіз, то порушена рівновага буде відновлено.
Хоча два вищеописаних види — неперевершені гіганти серед наземних черепах, але й інші представники роду Testudo можуть досягати значних розмірів. Такі шпороносная й пантеро-вая черепахи, що живуть в Африці. Обидві вони мають панцир довжиною до 70 див. Пантеровая черепаха (Testudo pardalis) поширена від Судану до південного краю материка. Її високий округлий панцир пофарбований у ясно-коричневий цвіт із дрібними чорними плямами. Фарбування шпороносной черепахи (Т. sulcata) одноманітна, бурувато-жовта. Цей вид живе в пустельних районах Середньої Африки від Сенегалу до Ефіопії.
Чудове фарбування в мадагаскарської променистої черепахи Т. radiata, що досягає півметрової довжини. Її сильно опуклий чорний панцир прикрашений яскраво-жовтими променями, що розходяться із центра або від кута кожного щитка. Ця черепаха численна на острові, і її отлавливают у великому числі через її смачне м’ясо. Крім променистої черепахи, на Мадагаскарі живе ще два види – мадагаскарська клювогрудая черепаха (Т. yniphora) і плоска черепаха (Т. planicauda). Остання чудова своїми карликовими розмірами – дорослі особини не перевищують 12 див у довжину.
Настільки ж мініатюрна південноафриканська шишкувата черепаха (Т. tentoria). Кожен щиток її спинного щита піднімається у вигляді піраміди, прикрашеної яскраво-жовтими радіальними смужками. Настільки ж строкато пофарбована глазчатая черепаха (Т. oculifera). Світлі промені, що розходяться від центра кожного щитка, утворять на її спині яскраві ромби й глазчатие плями. Ця малюсінька черепаха (до 12 див) живе в піщаних пустелях Південної й Південно-Західної Африки. Два більші види, длиною до 25 див, також населяють південні райони материка. Це клювогрудая черепаха (Т. angulata), із сильно виступаючим переднім краєм пластрона, і геометрична черепаха (Т. geometrica), горбкуваті щитки якої розмальовані світлими радіальними лініями. Бушмени охоче використають панцири південноафриканських черепах як табакерки.
На відміну від Південної Африки, настільки багатої розмаїтістю наземних черепах, північні області материка заселені лише двома видами роду Testudo. Крихітна єгипетська черепаха (Т. kleinmanni), довжиною всього лише до 12 див, що має жовте фарбування з темними плямами, живе в пустелях Північно-Східної Африки. При небезпеці вона швидко заривається в пісок.
Средиземноморская черепаха (Т. graeca) має великий ареал. Вона живе в Північній Африці від Марокко до Єгипту, Південної Іспанії, східної частини Балканського півострова, у Малій Азії, на Кавказі, у країнах Східного Середземномор’я й Ірані. У Радянському Союзі средиземноморская черепаха поширена на Чорноморському узбережжі Кавказу, у Вірменії, Азербайджані й Дагестані.

Средиземноморскую черепаху часто називають кавказькою й малоазіатської, а також грецької. Останнє ім’я, як і латинська назва, зовсім невдало, оскільки саме в Греції цей вид відсутній, заміняючись там іншим, близьким видом – балканською черепахою (Т. hermarmi).
Панцир средиземноморской черепахи опуклий, гладкий, по задньому краї злегка зазубрений, довжиною до 30 див. Голова покритий зверху великими симетричними щитками. Великі щитки, що налягають, покривають зовнішню поверхню передніх ніг, на стегнах є по одному великому конічному бугрі. Хвіст тупої й короткий. Фарбування зверху жовтувато-бура, звичайно з темними плямами на щитках. Місцеперебування цієї черепахи різноманітні: сухі степи, напівпустелі, схили гір, покриті чагарником, сухі розріджені ліси. Вона досить звичайна на низменностях, але також проникає й у гори до висот близько 1100 м над рівнем моря. Охоче відвідує сади й поля в пошуках ласих плодів. Харчується вона всілякою соковитою зеленню, іноді різноманітить свій раціон хробаками, равликами й дрібними комахами.
Зимовий час черепахи проводять у спячке, забираючись у нори, ущелини між каменями або зариваючись у землю на невелику глибину. Навесні вони з’являються дуже рано – уже в лютому – березні- і незабаром приступають до розмноження. Спарювання відбувається бурхливо. Усюди на галявинах й у лісі можна зустріти шлюбні пари. Самки, намагаючись піти від докучливих самців, ховаються в кущі лоха, у гущавину трави, а збуджені самці ударами щита й сильних укусів за задні ноги змушують самок покинути притулок. Вони те забігають уперед, те намагаються влізти на самку. Під час акту спарювання самець широко відкриває рот, напружено витягає шию й видає сильні хрипи, що ричать. Якщо одну самку переслідує трохи самців, що буває досить рідко, то між самцями відбуваються бійки. Розлютовані самці вистачають один одного за голову, ноги, наносить часом серйозні рани, вириваючи шматки м’яса разом із твердою ороговілою шкірою. Коли найбільш сильному самцеві вдається піднятися на самку, інші самці, незважаючи на рани, збивають його ударами своїх панцирів, і боротьба починається заново. Так повторюється багато разів, поки, нарешті, не залишиться один найбільш сильний самець, якому й вдається запліднити самку. Спарювання відбувається до 8-10 разів у день, причому бувають випадки, коли одну самку запліднюють трохи самців.
У червні-липні самки відкладають по 2—8 білих, майже кулястих, злегка сплюснених яєць довжиною близько 35 мм. Откладка яєць відбувається тричі за сезон, і, таким чином, протягом літа одна самка відкладає в середньому 16 яєць. Через 2-3 місяці з них виходять молоді черепашки. У більшості випадків вони не виходять назовні, а зариваються ще глибше й зимують по сусідству із гніздовою камерою. Лише на наступну весну, окрепнувшие й підрослі за рахунок желточного мішка, вони з’являються на поверхні.
На средиземноморской черепасі, як і на інших видах, паразитують кліщі, головним чином Hyalomma. Єдиний спосіб, яким вони якоюсь мірою звільняються від кліщів, нагадує такий у птахів. Сухопутні черепахи іноді годинниками ходять по уступі обриву ріки, на перший погляд безцільно, взад і вперед, труться панциром об берег, отчого сухий, легка пил густо усипає їхнє тіло. В інших випадках доводилося спостерігати, як черепахи, увібравши голову, а іноді, навпаки, витягнувши шию й зігнувши її убік, упираються панциром в обрив або берег якої-небудь сухої канави й енергійно працюють передніми й задніми ногами. При цьому вони не риють, а як би свердлять обрив, отчого черепаху обсипає землею й пилом. День у день у певних місцях можна було зустріти іноді різних, а іноді тих самих особин. У пилу, зібраної із цих місць, була виявлена безліч відпалих кліщів.
Средиземноморская черепаха дуже часто втримується в неволі. Вона невибаглива й при достатку тепла й корму живе десятиліттями. Відомі особини, що прожили в неволі біля ста років. М’ясо і яйця цього виду в ряді районів уживають у їжу. Лише зрідка черепаха може приносити шкоду, ушкоджуючи сільськогосподарські культури.
Дуже схожа на средиземноморскую балканська черепаха (Testudo hermanni). Її раніше йменували Testudo graeca, і їй цілком підходить назва «грецька», але через зміну латинських імен краще зовсім відмовитися від такої російської назви щоб уникнути плутанини. Від средиземноморской черепахи вона відрізняється відсутністю конічних бугрів на стегнах і більше довгим хвостом, увінчаним конічним шипом. Довжина балканської черепахи не перевищує 25 див. Фарбування її жовтувато-коричнева із чорними плямами. Ареал охоплює Східну Іспанію, Південну Францію, Італію, країни Балканського півострова, Сицилію, Корсику, Сардинію й Балеарські острова. Балканська черепаха населяє сухі степи, чагарники й рідколісся на низменностях й у передгір’ях, не заходячи в гори вище 700 м над рівнем моря. Її чисельність висока в підходящих місцях, і неї ловлять у великій кількості для змісту в неволі, а також уживають у їжу.
Більша облямована черепаха (Т. marginata) живе в Південній Греції. Довжина її панцира – до 35 див. Задні крайові щитки сильно розширені й спрямовані майже горизонтально назад, образуя зубчастий край. Фарбування зверху чорна з жовтими плямами в середині щитків.
Облямована черепаха живе на сухі: схилах передгір’їв, що густо поростили чагарником. Вона харчується всілякою зеленню, особливо охоче поїдає інжир. На своїй ділянці кожна особина протоптує постійні стежки, по яких робить щоденні обходи. Із Греції облямовану черепаху завезли на Сардинію, де вона добре прижилася.
У нашій країні в зоомагазинах й в аматорів тварин найчастіше можна побачити середньоазіатську, або степову черепаху (Т. horsfieldi). Панцир її невисокого, округлий, жовтувато-бурого цвіту, з розпливчастими темними плямами. Розміри черепахи не перевищують звичайно 20 див (рекордний екземпляр – 28 див). Самки в середньому помітно крупніше самців. На передніх ногах – по 4 пальці, на стегнах позаду до нескольку дрібних рогових бугрів.

Середньоазіатська черепаха поширена в південних районах Казахстану, по всій рівнинній Середній Азії, а за межами нашої країни в Північно-Східному Ірані, Афганістані, у північно-західних районах Індії й Пакистану. Вона живе в глинистих і піщаних пустелях із заростями полиню, тамариску або саксаулу, у передгір’ях до висот 1200 м над рівнем моря, у долинах рік, на сільськогосподарських землях. Чисельність її в багатьох місцях дуже висока. Звичайна щільність у підходящих біотопах становить 1-10 особин на один гектар, а в особливо привабливих місцях, наприклад на молодих сходах баштанних, може збиратися до 20 і більше особин на тій же площі.
У раціон середньоазіатських черепах входять різноманітні эфемери, а також сходи чагарників і сільськогосподарських культур — динь, кавунів, пшениці, бавовни й т.п. Іноді вони поїдають і дрібних комах, їдять кал або гризуть сухі кості. Якщо поблизу є вода, черепахи охоче й помногу п’ють її, особливо в жарка пора року. Однак при наявності соковитої рослинності вони можуть зовсім обходитися без води.
Провесною черепахи виходять із зимівельних притулків і через кілька днів уже приступають до розмноження. Під час спарювання самці дуже активні, і при високій чисельності черепах навколо безупинно лунають звуки панцирів, що вдаряються (ударами панцира самці спонукують самок до спарювання) і хрипкі лементи самців. Уже в травні-червні самки відкладають по 2-5 яєць довжиною по 5 див, устигаючи за короткий сезон зробити три кладки. У серпні-жовтні з яєць лупляться черепашки й залишаються зимувати в землі, виходячи на поверхню лише навесні наступного року. Хоча вони за зиму підростають, але панцир їх ще м’який, і тому вони легко стають видобутком лисиць, вовків, воронів, орлів. Дорослі черепахи виявляються видобутком гієн, які одні здатні розгризати їхній панцир.
Дорослі черепахи, закінчивши турботи по розмноженню й откладке яєць, уже в червні поспішають залягти в спячку, тому що ефемерна рослинність до цього часу вигорає. Для цього вони риють нори самостійно або розширюють нори піщанок і тушканчиків. Для короткочасного відпочинку черепахи викопують під кущем або в схилі нору довжиною до 50 див. Перед літньої спячкой вони риють нору до 1 м, а перед зимової – до 2 м довжиною. Восени частина черепах перериває літню спячку й ненадовго виходить назовні, щоб підкріпитися вбогою осінньою зеленню. Більшість, однак, не виходячи з нори, поглиблює її (щоб не дістали зимові заморозки) і залишається під землею до наступної весни.
Черепахи ростуть повільно й стають статевозрілими лише на десятому році життя. Після цього ріст їх не припиняється, хоча й сповільнюється: видимо, вони ростуть протягом всього . життя ДО 20-30 років тварини досягають довжини 18-20 див і ваги 1, 5-2 кг.
У неволі середньоазіатські черепахи живуть дуже добре, при чіткому режимі швидко звикають до місця й часу годівлі. Охотнее всього вони їдять салат, кульбабу, м’якоть кавунів і динь, а також капусту, яблука, моркву. Найважливіше для них — це достаток тепла й світла. На зиму корисно укладати їх у спячку (ящик з піском при температурі + 1—5°).
Поїдаючи культурні рослини, черепахи приносять відчутну шкоду. Знищуючи ефемерну рослинність у пустелях, вони також знижують цінність пасовищ. діяльність, Що Риє, черепах іноді приводить до руйнування дамб, зрошувальних каналів. Тому в ряді місць доводиться отлавливать черепах для припинення їхньої шкоди. Однак можна використати їхнє м’ясо, що володіє прекрасним смаком. Крім того, виловлені черепахи надходять у зоомагазини. Замовлення на середньоазіатських черепах надходять також з-за кордону. За повідомленням газет, улітку 1967 р. Казахський зоокомбинат за замовленням закордонних фірм відправив літаками в Париж і Лондон 43 тисячі черепах.
В Індії й на Цейлоні поширена одна з найкрасивіших наземних черепах — зірчаста черепаха (Testudo elegans). Її опуклий панцир прикрашений пірамідальними здуттями на кожному щитку. На чорному тлі яскраво виділяються жовті смуги, що радіально розходяться від вершин пірамід. Крайові щитки виступають у вигляді спрямованих назад зубців. Самки досягають довжини 25 див, самці мають менші розміри.

Зірчаста черепаха живе в сухих, що поростили густим чагарником місцевостях в Індії й на Цейлоні. Вона активна протягом вологого сезону, а на сухий період упадає в спячку.
Сім видів наземних черепах населяють Південно-Східну Азію. Серед них жовтоголова черепаха (Т. elongata), бірманська (Т. platynota), целебесская (Т. forsteni), коричнева (Т. emys). Представники наземних черепах є й у Південній Америці.
Найбільш відома серед них велика, до 60 див у довжину, лісова черепаха, або шабути (Т. denticulata). Її панцир приплюснуть і має довгасто-яйцеподібну форму, з розширенням позаду. Чорнувато-коричневе фарбування доповнене розпливчастими жовтими плямами на кожному щитку.

Шабути населяє тропічні ліси Південної Америки до сходу від Кордильєр, а також Малі Антильські острова й Тринідад. Вона харчується всілякими плодами й зеленню. Кладку з 4-12 яєць самка закопує в опалі листи. М’ясо лісової черепахи вживається в їжу місцевими жителями. У неволі шабути охоче їсть фрукти й сире м’ясо.
Дуже схожа на шабути вугільна черепаха (Т. carbonaria), майже суцільно пофарбована в чорний цвіт. Вона також живе в лісах Південної Америки, і деякі вчені вважають її всього лише колірною формою шабути. В Аргентині й Уругваєві водиться більше дрібна, до 22 див, аргентинська черепаха (Т. chilensis), із сильно сплощеним панциром і клювовидним краєм верхньої щелепи.
До наземних черепах близький рід гофер (Gopherus). Види цього роду відрізняються від наземних черепах сплощеними передніми ногами, широкими й короткими пазурами, пристосованими до посиленого риття в землі. До цього роду належить лише один вид – черепаха-гофер (Gopherus polyphemus). Її ареал займає південні райони США й північ Мексики. Географічні різновиди дуже чітко відрізняються друг від друга, і американські зоологи звичайно вважають їх трьома різними видами. Розміри черепахи-гофера досягають 34 див. Невисокий, іноді ледве горбкуватий панцир пофарбований у бурий цвіт з нечіткими світлими плямами.
Черепаха-гофер населяє сухі піщані місцевості, дюни, соснові рідколісся на пісках, піщані пустелі. Широкими й сильними передніми ногами вона риє довгі нори, від 3 до 12 ле. Хід нори опускається похило, доходячи до твердих шарів або закінчуючись над дзеркалом ґрунтових вод. У ряді районів черепахи досить численні, і їхньої нори надають ландшафту своєрідний вигляд. У норах черепах поселяються різні дрібні тварини, головним чином членистоногие, але також і жаби, змії, кролики, пацюки, опосуми, єноти. Гоферовая жаба (Rana capito) і гоферовая змія (Drymarchon corais couperi) названі так саме за прихильність до черепашачих нір.
Черепахи-гофери харчуються зеленою рослинністю, фруктами, зрідка з’їдають комах. Хоча живуть вони поодинці, але на годівлі можна бачити групи по 10-20 черепах, пасущихся чередою подібно домашній худобі. Протягом літа, із квітня по червень, самки відкладають по 4-7 яєць.
Місцеві жителі вживають м’ясо черепахи-гофера в їжу, продають їх на ринках у невеликих містах півдня США. Про це свідчать і напівжартівні місцеві назви цієї черепахи: «флоридский курча», «джорджийский бекон» і т.п. Чисельність черепахи-гофера помітно зменшується, і в деяких місцях уже уведені обмеження її лову й продажу.