СІМЕЙСТВО ПРІСНОВОДНІ ЧЕРЕПАХИ (EMYDIDAE)

Прісноводні черепахи утворять саме велике сімейство, що включає 25 пологів й 77 видів. Це дрібні й середні розміри тварини, панцир яких у більшості випадків невисокий, має опукло-овальну обтічну форму. Кінцівки їх звичайно плавальні, мають більш-менш розвинені перетинки й збройні гострими пазурами. Голова покритий зверху гладкою шкірою, лише іноді на потилиці є невеликі щитки. Багато видів мають дуже яскраве, гарне розцвічення голови й ніг, а часто й панцира.

Сімейство поширене надзвичайно широко — в Азії, Європі, Північній Африці, Північній і Південній Америці. Виділяються два головних вузли в їхній географії. Основний, найбільш древній центр лежить у Південно-Східній Азії, де зосереджено 17 пологів; другий центр зложився, мабуть, пізніше на сході Північної Америки, де зустрічається 8 пологів прісноводних черепах.
Більшість видів — водні мешканці, що населяють водойми зі слабким плином. Вони спритно рухаються й у воді, і на суші, харчуються різноманітною тваринною й рослинною їжею. Лише окремі види вдруге перейшли до перебування на суші, що позначилося на їхньому зовнішньому вигляді й поводженні (незграбні, з високим панциром коробчатие черепахи Теггарепе). Хоча плотолюбність характерна для водних черепах, однак деякі види – строгі вегетаріанці (шарнірні черепахи – батагур й ін.).
В Індії й Пакистані живуть покрівельні черепахи (рід Kachuga) з відносно високим кровлеобразним панциром, посередине якого проходить добре помітний кіль. Відомо 6 видів, з яких самим звичайним є індійська покрівельна черепаха (Kachuga tecta). Довжина її панцира – до 40 див, кіль на спині зубчастий, особливо виділяється спрямований назад зубець на третьому хребетному щитку. Фарбування її чудова: зеленувато-бурий карапакс із яскраво-червоними плямами на хребті, навколо плям чорна облямівка, а по краї щита ясно-жовта облямівка. Черево червонясто-жовте із чіткими фігурними плямами чорного цвіту. Боку голови й потилиця прикрашені карминно-красними плямами, а уздовж шиї жовті поздовжні смужки.
Ця черепаха живе в Західному Пакистані й в Індії — басейн Інду, Гангу й Брахмапутри. Вона віддає перевагу водоймам із чистою глибокою водою, поринає й плаває превосходно, у той же час часто подорожує по березі в пошуках їжі. Основне меню – водна й наземна рослинність, у невеликому ступені дрібні водні тварини.
Сама велика прісноводна черепаха — батагур (Batagur basca), з панциром довжиною до 75 див, живе в Східній Індії, на Індокитайському півострові й на острові Суматра. Панцир її сплощений, гладких й обтічний, на ногах розвинені перетинки й сильні пазурі. Батагур проводить у воді увесь свій час, харчуючись підводними рослинами. Тільки в період розмноження, у лютому – березні, черепахи чередами виходять на піщані береги рік для откладки яєць. У ямку, вириту задніми ногами, самка кладе 10-20 яєць. Протягом півтора місяців кожна самка робить біля трьох таких кладок. Яйця мають близько 7 див у довжину й важать до 90 р. Місцеві жителі збирають на прибережних пляжах багатий урожай яєць. Самих черепах також ловлять, ставлячи для цього верші із принадою з ласих листів.
Диадемовая черепаха (Hardella thurjii), як і батагур, — єдиний представник свого роду. Вона поширена в басейнах Інду, Гангу й Брахмапутри. Досить велика черепаха (панцир до 50 див), з невеликим поздовжнім кілем на спині, пофарбована зверху в темно-бурий цвіт. На голові характерний малюнок з ясно-жовтих порожнє, часто утворюючу діадему. Від кінчика морди жовті смуги йдуть позаочі й з’єднуються на потилиці. Диадемовая черепаха живе в глибоких слабопроточних водоймах, харчується рослинністю, рідше дрібними водними тваринами. При небезпеці поринає й заривається в іл. Ловці черепах поринають за ними, намацуючи їх на дні. Велика кількість цих тварин попадає на ринки Калькутти.
У неволі диадемовая черепаха мирно уживается з іншими видами черепах. Вона ніколи не кусається, лише широко відкриває впасти як мнима погроза.
У Східному Китаєві й у Японії поширена китайська трехкилевая черепаха (Chinemys reevesi). Її природний ареал зараз нелегко обрисувати тому що в ряд місць вона завезена людьми, наприклад на багато островів Японії. Невелика черепашка, до 17 див у довжину, має на панцирі три невисоких поздовжніх кілі. Її голова й шия розмальовані ясно-жовтими смугами. Ця спритна й рухлива черепаха населяє прісні й солонуваті водойми, поїдає як рослинну, так і тваринну їжу. Навесні самки відкладають по 4-6 яєць у прибережний пісок.
У старих особин панцир зверху часто обростає зеленими водоростями, які красиво колишуться при русі тварини. За це місцеві жителі кличуть їх «зеленоволосими». Така прикраса на панцирі послужило причиною тому, що в Китаєві і Японії ця черепаха вважається символом довголіття.
У Південному Китаєві живе більше дрібна, темноокрашенная красношейная китайська черепаха (Chinemys kwangtungensis), а на околицях Нанкіна — більша, до 20 див, толстоголовая китайська черепаха (Ch. megalocephala).
Малайська черепаха (Malayemys subtri-juga), довжиною до 20 див, поширена на Індокитайському півострові, на Ма-лакке й на острові Ява. На спині її помітні три невисоких гребені. Темно-коричневий панцир покритий чорними плямами, знизу переважає жовтий цвіт. На голові гарний малюнок з ясно-жовтих поздовжніх смуг і плям.
Живе вона в маленьких озерах і болотах, харчується молюсками, яких легко розгризає сильними щелепами.
Дуже велика храмова черепаха (Hieremys annandalei), досягає майже напівметра в довжину, водиться в болотах і невеликих ріках на Індокитайському півострові, годується рослинною їжею. Ця черепаха у великому числі населяє ставки Черепашачого Храму в Банкоку, звідки вона й одержала свою назву.
Великий рід Geoemyda включає 15 видів і має два ізольованих географічних центри. 9 видів поширені в Південно-Східній Азії, а 6 – у Центральній і Південній Америці. Серед цих черепах є як водні види, так і цілком сухопутні зі стовщеними ногами без плавальних перетинок.
Чернобрюхая, або індійська трехкилевая, черепаха (Geoemyda trijuga) поширена в Бірмі, Індії й на Цейлоні, образуя 6 добре помітних підвидів. На панцирі довжиною до 25 див виступають три поздовжніх гребені. Загальне фарбування як зверху, так і знизу темно-коричнева або чорна; на потилиці яскрава жовта пляма.
У різних частинах ареалу чернобрюхие черепахи ведуть різноманітний спосіб життя. Багато хто з них живуть у річках і ставках, ідучи недалеко від води, а в інших місцях ці тварини поселяються на суші й лише іноді відвідують водойми. Їжа рослинна, зрідка споживають тваринні корми. При пійманні черепахи захищаються, виливаючи сильний і неприємний захід зі спеціальних залоз.
Незвичайну зовнішність має колюча черепаха (Geoemyda spinosa), у якої крайові щитки панцира видаються вбік гострими шипами. Таку черепаху нелегко взяти за боки, як інших її родичів. На хребті в неї проходить зубчастий кіль. Вона водиться в Південно-Східній Азії від Бірми до островів Суматра й Калимантан, тримається в сирих болотистих лісах. Молоді особини частіше зустрічаються на суші, а дорослі – у водоймах. Харчування різноманітне; у неволі колючі черепахи поїдають фрукти, ягоди, зелень, шматки м’яса й дощових хробаків.
Великий ареал в гірської черепахи (G. spengleri), розповсюдженої від островів Суматра й Калимантан через Індокитайський півострів і Південний Китай до островів Рюкю. Цей вид живе на суші й харчується головним чином тваринною їжею.
Водний спосіб життя веде самий великий представник роду — індокитайська черепаха (G. grandis), до 40 див у довжину. За словами зоолога М, Смита, вона разом із храмовою черепахою «розділяє честь перебування в Черепашачому Храмі в Банкоку».
Всі шість американських видів Geoemyda зосереджені в області від Південної й Східної Мексики до Колумбії й Еквадору. Найкрасивіша з них – чудова черепаха (G. pulcherrima), невелика, до 20 див у довжину, з невисоким гребенем на хребті й злегка загнутим нагору облямівкою панцира. Загальне фарбування її світло-коричнево-червона, на голові, шиї й ногах плямистий малюнок ясно-червоного тону.
Чудова черепаха добре приручається, поїдає овочі, салат, дощових хробаків, дрібну рибу. Проводить багато часу на суші. Професор Р. Мертенс спостерігав, що деякі особини, знайшовши площадку з пухким піском, закидали «жмені» піску передніми ногами собі на спину. Завдяки загнутому нагору краю панцира пісок затримувався на спині тварини. Очевидно, це поводження можна розцінити як спробу камуфляжу.
На південно-сході США зустрічається довгошия черепаха (Deirochelis reticularia), з невисоким овальним панциром до 26 див довжиною. Поверхня щитків не гладка, а дрібно зморшкувата, з тонкою сітчастою скульптурою. Незвичайна шия цієї черепахи, майже сягаючої довжини панцира у витягнутому положенні. Така шия дозволяє їй спритно схоплювати видобуток, миттєво викидаючи голову далеко вперед.
Довгошия черепаха живе в стоячих зарослих водоймах, частенько вживає далекі переходи по суші й нерідко гине під колісьми автомашин при прогулянках через дороги. Харчується дрібними тваринами (пуголовки, раки й ін.), а також рослинними кормами. У південних містах США раніше цю черепаху часто продавали на ринках, але тепер її стало значно менше.
Писана черепаха (Chrysemys picta) має великий ареал — від Південної Канади до Флориди, дельти Міссісіпі й Північної Мексики. Західною границею є Скелясті гори, але на півночі США цей вид зустрічається аж до Тихого океану. Можливо, що на тихоокеанське узбережжя вона була завезена людиною. Розмір писаної черепахи не перевищує 18 див, карапакс її гладкий, коричневий-коричневий-зеленувато-коричневий із червонясто-жовтими смугами. Крайові щитки з яскравими червоними плямами, на ногах червоні плями й смужки, шия також розлініяна поздовжніми червоно-жовтими смугами.
Місцеперебування писаних черепах — мілководні ставки, затоки рік, густо зарослою водною рослинністю; лише зрідка ці черепахи йдуть далеко від водойми. У червні-липні писані черепахи відкладають від 5 до 20 яєць. Зимують на дні водойм, зарившись в іл. Харчування змішане, але звичайно тварини корму трохи переважають. Хоча ці черепахи звичайні в багатьох районах, але їх рідко заготовлюють на м’ясо через малі розміри.
Прикрашені черепахи (рід Pseudemys) у числі 8 видів поширені від Південної Канади до Бразилії. Всі вони невеликі водні черепахи зі сплощеним, обтічним панциром, покритим дрібними зморщечками. Ноги їх мають розвинені перетинки й гострі пазурі, що досягають у самців особливо значної довжини. Голова й шия цих черепах завжди прикрашені характерним малюнком з жовтих звитих смуг і плям. Більшість видів численна й домінує серед черепашачого «населення» у прісноводних озерах і ріках Північної Америки.
Самий звичайний вид — красноухая черепаха (Pseudemys scripta), довжиною до 28 див, з яскравою червоною або жовтою плямою позад очей. Розцвічення й малюнок цих черепах надзвичайно варіюють й, крім того, сильно змінюються з віком. Старі самці нерідко стають зовсім чорними. Мінливість фарбування послужила причиною великої плутанини в систематику цього й інших близьких видів.
Красноухие черепахи живуть у східних штатах США на північ до озера Мічиган і Вашингтона, а також у Північно-Східній Мексиці. Вони тримаються в дрібних озерах і ставках з низькими, заболоченими берегами, харчуються різноманітною рослинною й тваринною їжею.
До розмноження черепахи приступають у березні-квітні. Оригінально протікають їхні шлюбні ігри. Самка повільно пливе вперед, а самець розташовується перед нею «віч-на-віч» і пливе назад, підгортаючи задніми ногами. Його передні ноги, збройні довгими пазурами, витягнуті до голови самки й дрібно вібрують, так що пазурі самця лоскочуть підборіддя й щоки партнерки. Подібний ритуал спостерігався, крім цього виду, також й у писаної черепахи.
Із квітня по червень відбувається яйцекладка. Самка виходить на сушу й відшукує місце для гнізда. Перш ніж рити ямку, вона рясно змочує землю водою із клоакальних міхурів. Виривши задніми ногами кулясте гніздо діаметром від 7 до 25 див, самка кладе туди близько 10 яєць (від 5 до 22) і закопує їх. Розміри яєць невеликі – до 4 див. Рибалки шукають кладки й використають черепашачі яйця як чудову принаду для риби. Молоді черепашки отлавливаются в незлічимих кількостях (особливо в долині Міссісіпі) і розвозять у зоомагазини по всіх містах США.
Поширення флоридской черепахи (Pseudemys floridana) охоплює південний схід США. Досить велика, до 40 див, черепаха має сильно мінливе фарбування й утворить близько 8 підвидів. Красно-брюхая черепаха (P. rubriventris) настільки ж велика, як і флоридская, із червоними плямами на пластроні, населяє крайній схід США від Бостона до Флориди. Від Мексики до Колумбії поширена глазчатая черепаха (P. ornata), із чорними глазчатими плямами на бічних щитках. Антильская черепаха (P. terrapen), що живе на Больших Антильських і Багамські островах, в умовах острівної ізоляції диференціювалася на цілий ряд чітко помітних підвидів.
Горбаті черепахи (рід Graptemys) поширені в східних штатах США. Більшість має кришеобразний панцир із зубчастим гребенем уздовж хребта. З 6 видів тільки один має дуже низький і незубчастий гребінь – географічна черепаха (Graptemys geographica), довжиною до 27 див, із сітчастим світлим малюнком на маслиновий-маслиновім-темно-маслиновому тлі спини. Малюнок цей має деяка подібність із географічною картою, за що черепаха й одержала свою назву. Підлоговий диморфізм виражений дуже різко: самці майже вдвічі дрібніше самок і не перевищують 14 див у довжину.
Географічна черепаха живе у великих озерах і річкових затоках, харчується різними дрібними тваринами, у першу чергу молюсками. Пристрасть до такої їжі викликало пристосувальні зміни в будові голови: жувальні м’язи цієї черепахи дуже потужні, голова широка, щелепи сплощені.
Пилоспинная черепаха (G. pseudogeographica), з високим зубчастим гребенем і зазубреним заднім краєм панцира, звичайна в дрібних річках й озерах центральних штатів США від Миннесоти до Техаса. Цю черепаху отлавливают у більших кількостях і продають на міських ринках. По якості м’яса цінителі ставлять її на перше місце серед миссисипских черепах і вважають, що вона лише небагато уступає горбкуватій черепасі – шедевру черепашачої кулінарії.
Інші види горбатих черепах (G. pulchra, G. barbouri, G. oculifera, G. kohni) населяють обмежені області на південно-сході США.
Виняткову славу придбала завдяки своїм гастрономічним достоїнствам горбкувата черепаха (Malaclemys terrapin). Розміри її невеликі – до 20 див по довжині панцира, причому самці набагато дрібніше самок. Кожен щиток карапакса піднімається у вигляді бугра з вершиною посередині й покритий глибокими концентричними борозенками. Задні ноги дуже потужні й товсті.
На відміну від всіх своїх родичів горбкувата черепаха живе в солоній воді. Її улюблений біотоп – болота й мілководні затоки уздовж узбережжя Атлантики від Массачусетса до Східної Мексики. У глиб материка, у прісні води ця черепаха не проникає. Її харчування становлять ракоподібні, молюски, комахи, зрідка зелена рослинність. Зимовий час вона проводить зарившись в іл на дні водойми. Навесні, після виходу із зимівлі, відбувається спарювання, і в травні-червні самки відкладають по 5-12 яєць.
Горбкувата черепаха здавна вважається мрією гурманів, і м’ясо її цінується надзвичайно високо. Особливою популярністю вона користувалася наприкінці минулого сторіччя. У той період вартість однієї черепахи доходила до 7 доларів. У зв’язку із цим стало швидко розвиватися штучне розведення черепах. Вирощувальні ставки будуються в заплаві ріки у вигляді загат. Один з берегів ставка – полог і піщаний – служить місцем для откладки яєць. Черепах годують рибою, крабами, устрицями, овочами. Щоб прискорити ріст і полове дозрівання молодих черепах, їх годують інтенсивно й круглогодично. У таких умовах половозрелость наступає на четвертий рік (у природі – тільки на сьомий).
Масове штучне відтворення у свою чергу вплинуло на ринкові ціни, і після 20-х років нинішнього сторіччя вартість горбкуватих черепах різко знизилася. Крім того, як уважає знавець черепах А. Карр, пройшов період захоплення й з’ясувалося, що безсумнівні смакові достоїнства цього виду надмірно перебільшувалися.
Водяні черепахи (рід Clemmys) — одна із центральних груп описуваного сімейства. Ареал роду охоплює Південну Європу, Азію, Північно-Західну Африку й Північну Америку. З 8 видів один (каспійська черепаха) живе в нашій країні.
Розміри каспійської черепахи (Clemmys caspica) не перевищують 22 див. Панцир у неї овальний, невисокий і гладкий; спинний щит з’єднаний із черевним широкою кістковою перемичкою. На ногах добре розвинені плавальні перетинки. Загальне фарбування зверху маслиново-бурувата із сітчастим малюнком з ясно-жовтих смужок. Черевний панцир жовтого цвіту із чорними плямами. На голові, на нтее й на ногах чіткі поздовжні ясно-жовті смуги. Каспійська черепаха поширена в Північно-Західній Африці й на Пиренейском півострові (підвид С с. leprosa); на островах Егейського моря, на Балканському півострові, на Кіпрі, у Південній і Західній Туреччині, у Сирії (С. с. rivulata); у Східній Туреччині, Ірані й Закавказзі (С. с. caspica). У нашій країні вона живе в Центральне й Східне Закавказзя, у Дагестані й на крайньому південно-заході Туркменії.
Ця черепаха живе у всіляких прісних водоймах, від каналів ариків і ставків до лісових річечок і солонуватих заток. Годується як у воді, так і на суші, але далеко від води не відходить. Їжа складається з рослинності (водорості, хвощі, осоки), різних видів риб, що поїдають живими й у вигляді падали, а також дрібних ракоподібних. Удень черепахи ведуть активний спосіб життя, добуваючи корм і приймаючи сонячні ванни на березі. Увечері вони йдуть на дно водойми й проводять ніч зарившись в іл. Зимівля їх також проходить на дні водойми.
За даними проф. А. Г. Банникова, полова зрілість у каспійських черепах наступає у віці 10—11 років, при довжині карапакса 14—16 див. У березні- квітні відбувається спарювання, після чого самки роблять за сезон три кладки в середньому по 8-10 яєць у кожній. Довжина яєць близько 37 мм. У вересні з яєць виводяться молоді черепашки. Вони звичайно не виходять у цей час на поверхню, а проривають бічні ходи із гніздової камери й залишаються зимувати в землі, задовольняючись харчовими запасами желточного мішка.
У Південно-Східній Азії живуть два інших види водяних черепах (Clemmys nigricans і С. bealei), і один вид (С. japonica) живе в Японії до півдня від Токіо. Інші види цього роду поширені в Північній Америці.
Плямиста черепаха (Clemmys guttata) — мініатюрна тварина до 12 див довжиною, із гладким карапаксом темного цвіту, прикрашеним круглими ясно-жовтими або жовтогарячими плямами. Вона живе в маленьких водоймах на сході й північному сході США, харчується в основному дрібними безхребетними. У червні самки відкладають по 1-4 яйця довжиною 3 див.
На північному сході США й південно-сході Канади живе більша лісова черепаха (С. inscilpta), довжиною до 23 див, із сильно зморшкуватим коричневим панциром й яскраво-жовтогарячим горлом. Ця черепаха тримається у води тільки в період розмноження (спарювання – у воді) і перед відходом на зимівлю. Інший час вона проводить у різних лісових угіддях, часто вдалині від водойм.
Інший спосіб життя в мармурової черепахи (С. marmorata), з Тихоокеанського узбережжя США й Північної Мексики. Водойми є її постійним місцеперебуванням. Тільки в період откладки яєць самки виходять на сушу. Уже багато десятиліть мармурові черепахи добуваються місцевими жителями через їхнє смачне м’ясо. На ринках Сан-Франциско до 20-х років нинішнього сторіччя завжди можна було бачити цих черепах. Але згодом інтенсивний промисел сильно підірвав популяцію виду, і зараз в обжитих місцях мармурова черепаха практично зникла.
В болотних черепах (рід Emys), на відміну від усіх раніше розглянутих видів, спинний і черевний щити з’єднані рухливо за допомогою сухожильної зв’язки. Крім того, черевний щит розділений сухожильним прошарком на передню й задню частини, але їхня взаємна рухливість більш-менш обмежена. Рід болотних черепах включає всього два види – європейських й американську болотних черепах.
Європейська болотна черепаха (Emys orbicularis) має овальний гладкий панцир до 25 див у довжину, темно-маслинового цвіту із дрібними ясно-жовтими рисками й цятками. Голова, шия й ноги засіяні дрібними жовтими цятками по темному тлу. Черевний щит має лише ледве помітну рухливість у поперечній зв’язці й пофарбований у жовтий або темно-бурий цвіт. Хвіст досить довгий, до половини довжини панцира.

Незважаючи на досить великий ареал, європейська болотна черепаха не проявляє чіткий географічної мінливості, так що реальних підвидів виділити не вдається. Вона живе в Північно-Західній Африці, по всій Західній Європі аж до південних берегів Балтики, на півдні Європейської частини СРСР, у При-аралье, на Кавказі й у Закавказзя, у Туреччині й Північному Ірані. У нашій країні північна границя ареалу пролягає по Литві, Північній Білорусії, Смоленщині, по верхів’ях Дону, середній Волзі й лівобережжю ріки Урал до півострова Мангишлак. Крім того, ізольовані популяції існують у Північно-Східному Приаралье (долина Иргиза й низов’я Сирдарьи). На заході Туркменії болотна черепаха населяє долини Сумбара, Атреку й інших рік.
Ще в минулому сторіччі болотна черепаха була численна в багатьох місцях свого ареалу. Однак пізніше вона поступово зникла з районів, освоєних людиною. Зараз вона рідка в густонаселених областях Західної Європи. Висока чисельність цього виду зберігається в низов’ях великих рік Середземномор’я, Черноморья й Прикаспия. Потрібно помітити, що в сухостепних районах Прикаспия болотна черепаха широко розселяється по іригаційних спорудженнях -арикам, каналам, водоймищам. У цих умовах діяльність людини благоприятствует процвітанню виду.
Улюблені місця перебування болотної черепахи — болота, ставки, озера, тихі річкові заводі з мулистим дном і пологим берегом, де є відкриті місця, зручні для прийому сонячних ванн. У воді ця черепаха рухається дуже спритно й швидко, прекрасно плаває й поринає, подовгу залишається під водою. Якщо вдень черепаха полює або відпочиває у воді, то через кожні 15—20 хвилин вона спливає на поверхню, щоб запастися повітрям. В експерименті болотні черепахи виживали у воді при температурі 18° без доступу повітря до двох доби.
На суші болотні черепахи пересуваються не настільки швидко, як у воді, але все-таки набагато моторніше, ніж сухопутні черепахи. Вони тримаються звичайно біля водойми й при найменшій небезпеці стрімко кидаються у воду й поринають на дно, де зариваються в іл.
Довгий час уважався, що болотні черепахи ведуть нічний спосіб життя, а вдень тільки гріються на сонце. Однак спостереження проф. А. Г. Банникова розсіяли цю оману. Виявилося, що черепахи годуються протягом усього дня, особливо в ранкові годинники, а вночі сплять на дні водойми. Видобутком черепахам служать разнообразнейшие водні й наземні тварини; рослинність поїдається лише зрідка. Серед тварин переважають комахи й інші членистоногие, яких черепахи добувають й у воді, і на суші: личинки бабок, плавунцов, комарів, саранові, кивсяки, мокриці. Крім того, поїдаються земноводні, хробаки й молюски. Риба становить незначну частину раціону черепахи, тому болотну черепаху не можна називати шкідливою для рибного господарства. Крім того, при всій спритності черепасі звичайно вдається схопити лише хвору або поранену рибу, а здорова риба майже завжди встигає увернутися від кидка черепахи. Таким чином, черепаха може відігравати роль санітара й селектора в популяції риб.
У пошуках видобутку черепаха користується не тільки зором, по й гарним нюхом. В акваріумі вона легко знаходить по заходу шматочки м’яса, загорнені в папір.
Після зимівлі на дні водойм, у березні-квітні, черепахи відновляють активність і незабаром приступають до розмноження. У цей час дорослі особини часто зустрічаються на суші, іноді далеко від водойми. До розмноження приступають черепахи, що досягли 6-8 років. Спарювання може відбуватися як на землі, так й у воді. По дослідженнях проф. А. Г. Банникова, уже в середині травня може спостерігатися перша кладка яєць, які, можливо, були запліднені ще в минулому році. Потім наприкінці червня наступає строк другої кладки, а в липні – третьої. У кожній кладці – у середньому по 5-10 яєць довжиною близько 3 див. Яйця відкладаються в ямку глибиною близько 10 див, що самка риє задніми ногами. Відомості про те, що на початку риття черепаха висвердлює конусоподібне поглиблення своїм хвостом, видимо, засновано на непорозумінні. Щоб розм’якшити ґрунт, самці доводиться неодноразово воложити її водою з анальних міхурів.
Яйця розвиваються 2—3 місяці, і молоді черепашки з більшими желточними мішками на черевці, вийшовши з яєць, риють невеликі отнорки від гніздової камери й залишаються тут на всю зиму. Тільки наступною весною вони виходять на поверхню, помітно зміцнілі й підрослі за рахунок запасів желточного мішка.
Болотна черепаха ще в середні століття широко вживалася в їжу жителями Західної Європи. Особливо жваво йшла торгівля черепахами на ринках під час релігійних постів, оскільки церква вважала черепашаче м’ясо, так само як і рибу, пісною їжею. У цей час цей вид втратив кулінарне значення, зате залучає багатьох аматорів тварин як невибагливий й активний мешканець тераріуму. У підходящих умовах, при достатку тепла й гарного корму, болотні черепахи живуть у неволі більше 25-30 років. Відомі окремі випадки, коли вони доживали до 120 років.
Найближчий родич нашої болотної черепахи живе на північному сході США й крайньому півдні Канади, в області Великих озер. Американська болотна черепаха (Emys blandingi) дуже подібна по розмірах і фарбуванню з європейської. Карапакс її того ж темно-маслинового цвіту із дрібними світлими цятками, а черевний щит звичайно більше світлий. Крім того, у дорослих особин він настільки рухливий у поперечній зв’язці, що може підтягуватися, щільно закриваючи переднє й заднє отвори панцира при утягнених кінцівках. За таку здатність цю черепаху іноді називають «полукоробчатой».
Американська болотна черепаха як й європейська, живе в різноманітних дрібних малопроточних водоймах, часто виходить на сушу, де не тільки гріється на сонце, але й добуває їжу. Корми її різноманітні, з перевагою ракоподібних і комах. Рибу вона поїдає в незначній кількості. Рослинні корми також становлять невелику частку раціону цієї черепахи.
Спарювання спостерігається протягом усього активного періоду, з березня по жовтень; у червні самки відкладають по 6—10 яєць, з яких до вересня виводяться молоді черепашки, що залишаються під землею до весни.
М’ясо цих черепах досить смачно, і місцеві жителі ловлять їх, уживають у їжу й продають на міських ринках.
У Південно-Східній Азії поширені шарнірні черепахи (рід Cuora). У цих черепах черевний щит рухливо з’єднаний зі спинним і розділений на дві половини поперечною зв’язкою. У випадку небезпеки сильні м’язи підтягують нагору половинки пластрона й щільно закривають панцир попереду й позаду.
Відомо 5 видів шарнірних черепах» Сама звичайна серед них амбоинская шарнірна черепаха (Cuora amboinensis). Панцир її сильно опуклий, майже як у сухопутних черепах, темно-бурого цвіту, довжиною до 20 див. Голова зверху бура й прикрашений надбрівними ясно-жовтими смужками, а низ голови й шиї жовтий.
Ареал амбоинской черепахи охоплює Індокитайський півострів, Більші й Малі Зондские острови й Філіппіни. Вона населяє ставки, болота, залиті водою рисові поля, харчується й тваринною й рослинною їжею. Самки відкладають по 2-5 великих яєць довжиною близько 4 див.
Трехполосая шарнірна черепаха (Cuora trifasciata) відрізняється менш опуклим панциром, на якому різко виділяються три чорні поздовжні смуги на жовтуватому тлі. Голова ясно-жовта з темними бічними смужками. Трехполосая черепаха водиться в Північній Бірмі, Південному Китаєві й на острові Хайнань. Її нерідко можна бачити серед інших черепах у ставках буддійських монастирів.
Здатність щільно закривати панцир рухливими частками пластрона добре розвинена також в коробчатих черепах (рід Terrapene), що живуть у Північній і Центральній Америці. Отвору панцира в них замикаються настільки міцно, що неможливо просунути навіть тонку щепочку між спинним і черевним щитами.
Всі 6 видів коробчатих черепах — невеликі тварини, з панциром довжиною до 14—16 див. Хоча по своєму походженню й основним рисам будови вони ставляться до прісноводних черепах, їхній сучасний спосіб життя винятково сухопутний. У зв’язку із цим вони втратили деякі риси прісноводних тварин і зовні сильно нагадують сухопутних черепах. Панцир їх високий, куполообразний, пальці задніх ніг лише в самій підставі з’єднані вузькою перетинкою, а на передніх ногах, покритих попереду великими чешуями, перетинок і зовсім немає.
Самий звичайний вид — каролинская коробчатая черепаха (Terrapene Carolina), розповсюджена на південно-сході Канади й на сході США аж до Техаса. Фарбування її досить яскрава – на темно-сірому тлі різко виділяються яскраво-жовті плями й смуги. Особливо гарна радужина око, що у самців має яскраво-червоний цвіт, а в самок – червонясто-бурий. Каролинская черепаха живе в лісах, звичайно поблизу від ставків або струмків, але іноді зустрічається й у відкритих місцях – на лугах, болотах або в сухих горбкуватих місцевостях. Увесь час вона проводить на суші, лише в дуже рідких випадках заходить у воду. Зимує вона також на суші, закопуючись у м’який ґрунт або листову підстилку, при цьому для риття служать передні ноги (а при откладке яєць – задні). Їжею черепасі служать хробаки, молюски, комахи, а також рослинні корми: зелень, гриби, ягоди. Черепахи поїдають також й отрутні гриби без видимої шкоди для свого здоров’я. Можливо, що саме тому спостерігалися випадки отруєння людей м’ясом каролінських черепах.
Навесні відбувається спарювання, а в червні-липні самки відкладають від 2 до 7 яєць. Восени з них виводяться молоді черепашки й, не з’являючись на поверхні, залишаються зимувати в гнізді до наступної весни.
У центральних штатах США й у Північній Мексиці поширена прикрашена коробчатая черепаха (Terrapene ornata), вона живе в напівпустельних місцевостях і віддає перевагу піщаним ґрунтам. У західних гірських районах ця черепаха зустрічається до висоти 1800 м над рівнем моря. Інші види коробчатих черепах (Terrapene coahuila, Т. klauberi, Т. nelsoni і Т. mexicana) живуть у Мексиці.