СІМЕЙСТВО ЗЕМЛЯНКИ (PELOBATIDAE)

Це досить численне сімейство, що поєднує 12 пологів і більше 50 видів. Більше 75% з них живе в Азії, особливо на південно-сході материка. Там же поширені й найбільш примітивні види, у тому числі й представники самого великого роду Меgophrys. Представники інших пологів цього сімейства поширені в Європі (Pelobates, Pelodytes), Північній Америці (Scaphiopus) і на деяких островах (Sooglossus, Nesobia, Nesomantis). Серед землянок є види, що мають особливі пристосування до життя на високогір’я, наприклад 4 види роду Scutiger й 5 видів роду Aelurophryne, що живуть у Гімалаях, Сичуані й Тибеті на висоті до 4000 м над рівнем моря. До цього ж сімейства ставляться вигадливі землянки Сичуаня роду Vibrissaphora, у самців яких численні шкірні шипики утворять подобу вусів на верхній губі. Багато землянок добре риють і ведуть напівпідземний спосіб життя.
Рід Megophrys, що поєднує близько 25 видів, характерний вільними межпозвонковими дисками. Всі види живуть у горах Південної Азії й Малайського архіпелагу. Серед видів цього роду є як дуже дрібні, наприклад М. kempii з Південно-Східної Азії, що мають довжину тіла до 15 мм, так і великі, наприклад М. carinensis, що досягають довжини 150 мм. Останній вид харчується як комахами, так і дрібними ссавцями. Личинки представників цього роду відрізняються величезним розширенням ротового поля, що має вид лійки. За допомогою такого апарата вони нерухомо, майже вертикально висять на поверхні води, подібно тому як це роблять за допомогою своїх щупалець личинки шпорцевих жаб.
Звичайна землянка (Pelobates fuscus) відома краще інших. Спина її пофарбована в жовто-бурий або ясно-сірий цвіт з великими й дрібними бурими й чорними плямами із червоними крапками. Шкіра гладка, часом видає сильний захід, що нагадує захід часнику. Чоло між очами опуклий. Дуже характерний для землянок великий лопатообразний внутрішній п’ятковий бугор, що розвивається у зв’язку з їхньою діяльністю, що риє. Самці мають на плечах овальну залозу. Довжина тіла до 80 мм.
,
Поширена від Середньої Європи до Аральського моря й півдня Західного Сибіру; на півдні до Криму, Північного Кавказу, а на півночі — до лінії Ленінград — Казань.
Землянки приходять у водойми тільки в період розмноження, проводячи весь інший час на суші. Вони прекрасно риють і день проводять зарившись у землю, залишаючи притулок увечері.
У зв’язку з образом, що риє, життя землянки поширені нерівномірно. Вони уникають кам’янистих ґрунтів, внаслідок чого область їхнього поширення обмежується майже винятково рівнинами з більш-менш пухким глинистим або піщаним ґрунтом. У м’якому ґрунті землянка заривається дуже швидко й через 2-3 хвилини зовсім зникає з виду. Риє вона задніми ногами, поринаючи в землю задом майже у вертикальному положенні.
Тому що землянки багато часу проводять під землею, у них менше розвинені легені.
Полюють вони вночі, і ступінь їхньої активності перебуває в прямої залежності від вологості. Чим більше вологість, тим активніше землянки. При температурі 10—15° й 78—89% вологості активні лише 11% тварин, а при цій же температурі, але при 90—95% вологості — 52%.
Число видів безхребетних, що поїдають землянкою, велико. Однак істотну роль у її харчуванні грають мурахи, жужелиці й павуки. Ці переважні корми становлять 87%. Серед інших наших земноводних землянка відрізняється найбільш високим відсотком наземних кормів (99%), що свідчить про те, що цей вид майже не харчується у водоймах. У досліджених шлунках звичайної землянки зовсім не виявлено літаючих форм.
Серед наших земноводних землянка раніше всіх інших іде на зимівлю, і період зимової спячки в неї триває близько 200 днів. Зимує вона на суші, зариваючись у землю або використовуючи нори гризунів, глибокі ходи кротів, гнізда щуриків. Просипається землянка під Києвом у березні, а північніше – у квітні – початку травня.
Метає ікру ранньої навесні, незабаром після пробудження, затримуючись у водоймах дуже недовго. Вся популяція виметивает ікру протягом 20-25 днів. Самці землянок «шлюбних мозоль» не мають; так само як жерлянки, вони тримають самок у поперековій області. У шлюбний період самці під водою видають звук, що булькає, начебто «тук, тук, тук». Кладка землянки являє собою товсті колбасовидние шнури, утворені зовнішніми оболонками, що злилися, і утримуючі усередині деяка кількість безладно розташованих яєць. Ікрометання відбувається під водою, і шнури обволікають підводні предмети: упалі сучки, водорості. Одна самка відкладає 1200-2300 яєць діаметром 1, 5-2, 5 мм.
Розвиток пуголовків у землянки триває довше, ніж в інших наших земноводних, —90—110 днів, а в деяких випадках і довше. Зовнішні зябра в них зникають на 7-й день, бруньки кінцівок стають помітними на 34-й день. На 67-й день задні кінцівки розділяються на суглоби. На 92-й день з’являються передні кінцівки, а на 94-й починає редукуватися хвіст. Однак ростуть пуголовки в землянки швидше, ніж у всіх вивчених щодо цього наших земноводних. Середній приріст за день становить у них 1, 2 мм. Перед метаморфозом довжина цих гігантських пуголовків на 40% перевищує довжину дорослої самки й дорівнює 73-175 мм.
Перший час пуголовки землянки ведуть придонний спосіб життя, у цей час вони малопомітні. У другій половині личиночной життя вони плаває в товщі води. Харчуються пуголовки рослинними кормами. У зв’язку із цим довжина кишечнику в них дуже велика й майже в 6 разів перевищує довжину тіла.
У пуголовків, що харчуються рослинною їжею, ротова лійка глибока, з великою бахромою по краях, потужним роговим дзьобом і добре розвиненими численними зубчиками. Всі ці ознаки в порівнянні з іншими земноводними особливо яскраво виражені в землянки. Число зубчиков на ротовій лійці в неї дорівнює 1100, тобто вдвічі більше, ніж у пуголовків трав’яної жаби або квакші.
Швидкість розвитку пуголовків залежить від зовнішніх умов. У глибоких водоймах під Москвою температура може виявитися настільки несприятливої для пуголовків землянки, що звичайно живуть південніше, що вони не встигають метамор-физировать і зимують на личиночной стадії. Впливає на швидкість розвитку й характер їжі. Тривалий розвиток пуголовків землянки звичайно зв’язують із тим, що вони харчуються рослинною їжею. Метаморфизировавшие сеголетки тут же на березі водойми закопуються в ґрунт, де й залишаються до весни наступного року, коли починається їхнє розселення.
Інший вид — сірійська землянка (Pelobates syriacus) — живе в Сирії, Малій Азії й Закавказзі. Зверху вона ясно-сірого, іноді жовтуватого цвіту з темно-зеленою неправильною плямистістю; нагадує по фарбуванню зелену жабу. Черево білувате, без плям. Шкіра гладка. Чоло між очами плоский. Перетинки між пальцями задніх ніг із глибокими вирізами. Самці дрібніше самок.

На відміну від звичайної землянки сірійська землянка може жити на більше щільних ґрунтах. У Вірменії живе на глинистих ґрунтах з кам’янистими включеннями. У добу 18-19 годин вона проводить зарившись у ґрунт, звичайно на глибині 10-15 див, іноді 25 див від поверхні землі. Постійних притулків не має. Заривається там, де неї застане світанок. Навесні й улітку воліє зариватися в більше вологий ґрунт (30 – 35% вологості). Втрата води, рівна 40% від ваги тіла, приводить до загибелі тварини. Восени землянки зариваються в більше сухий ґрунт, вологість якої становить усього 3-5%. Порозумівається це, імовірно, тим, що теплопровідність у сухих ґрунтах значно нижче й у них порівняно тепліше, ніж у вологі.
У кормовому раціоні сірійської землянки близько 60% займають комахи, 30% — молюски, 9% — дощові хробаки. Серед комах переважають жуки й прямокрилие.
На околицях Єревана наприкінці жовтня — початку листопада, коли середня температура повітря дорівнює 7—8°, сірійська землянка йде на зимівлю. Зимують поодинці. Навесні з’являються в першій половині березня приблизно при тій же температурі.
Ікрометання відбувається в постійних, непересихающих водоймах. Залежно від висоти над рівнем моря воно буває з кінця березня до середини травня. Період ікрометання триває 10-15 днів.
При температурі води 17° пуголовки виводяться через 7 днів і мають довжину ПРО ММ . Покинувши яйцеві оболонки, вони опускаються на дно водойми. Коли пуголовки досягнуть 7-8 мм, вони прикріплюються розвиненим присоском до рослин. У цей час у них з’являються зачатки зовнішніх зябер у вигляді чети-рехлопастних пластинок. На 13-14-й день пуголовки досягають 12-13 мм, у них проривається рот і вони починають вільно плавати. На 50-55-й день їхня довжина досягає 143 мм і задні кінцівки в них формуються повністю. На 65-70-й день прориваються передні кінцівки, а через 5-6 днів починає розсмоктуватися хвіст. Весь розвиток триває 70-85 днів. Іноді пуголовки зимують. Довжина тіла сеголеток 33-35 мм, а перед відходом на зимівлю 43-45 мм.
Третій вид цього роду — Pelobates cultripes — живе в Південній Франції, Іспанії, Португалії й Північно-Західній Африці.
У Північній Америці, від Південно-Західної Канади до Південної Мексики, поширені лопатоноги (Scaphiopus). У них таке ж, як у землянок, щільна статура, потужний лопатообразний п’ятковий бугор і вертикальна зіниця. Розрізняються 6 видів цього роду розмірами (від 38 до 72 мм) і фарбуванням. По способі життя нагадують наших землянок. День вони проводять зарившись у землю. Увечері виходять на видобуток, і в цей час доби навесні й улітку після дощу можна чути їхнього голосу. Спосіб спарювання й форма яйцевих кладок такі ж, як й у наших землянок, але розвиток проходить швидше, і метаморфизировавшие сеголетки утворять масові скупчення по берегах водойм.

Якщо по зовнішньому вигляді й способу життя лопатоноги більше схожі на землянки, то по анатомічній будові вони ближче до крестовкам, що представляє ще один рід цього ж сімейства.
У Західному Закавказзя живе кавказька крестовка (Pelodytes caucasicus). На відміну від землянок внутрішній п’ятковий бугор у крестовок округлий, невеликий. Це гірська форма, що піднімається до 2300 м і вище над рівнем моря. Живе біля водойм й у тінистих місцях. Обережна й малопомітна. Діяльна вночі.
Самці кавказької крестовки в шлюбний період темніше самок. На спині в них рідко розкидані червоні плями, які іноді перебувають у кратерообразних поглибленнях. На спині, боках, уздовж нижнього краю нижньої щелепи й на мозолях розташовані численні рогові утворення у вигляді загострених і трохи вигнутих шипиков. Черевце в нижній його частині засіяно чорними плямами, які теж являють собою рогові утворення. Борозни й горбки на спині покриті суцільним роговим шаром, поверхня якого нерівна й утворить місцями сильно виступаючі стовщення. Всі ці рогові утворення наприкінці шлюбного періоду зникають при линьке, і їх можна бачити на скинутій шкірочці. Після линяння міняється й фарбування самця. На спині поступово вимальовується контур светлоокрашенного косо лежачого хреста, у нижніх кінців якого з’являються дві світлих плями; верхня частина черевця приймає мармурове фарбування; смуги на задніх ногах стають яскравіше. Самці крупніше самок. Своя присутність у водоймі вони виявляють, видаючи специфічні горлівка звуки.
Самка відкладає ікру не тільки в маленьких водоймах зі стоячою водою, але й у річках, вибираючи місця з меншим плином. У типових випадках кладка має форму циліндра й містить від 20 до 400 ікринок. Уздовж кладки, посередине її, проходить який-небудь предмет – прутик або травинка. Період ікрометання в районі Боржомі триває із другої половини червня до середини вересня. Пуголовки, що вийшли з пізніх кладок, зимують. Харчуються вони водоростями й гниючими частинами рослин, а в період формування задніх кінцівок годуються трупами тварин. Активні як уночі, так і вдень.
Інший вид — плямиста крестовка (Pelodytes punctatus) — живе у Франції, Північно-Східній Італії, деяких місцевостях Португалії й Іспанії. Відрізняється дуже розтягнутим періодом розмноження. Можливі дві кладки в році. Личинки зустрічаються цілий рік.
Згадаємо ще одного представника цього сімейства — живучу на Сейшельських островах сейшельську землянку (Sooglossus seychellensis), що відрізняється своєрідним способом розмноження. У місцях її перебування течуть лише бурхливі потоки; видимий, у зв’язку із цим її розвиток відбувається на суші. Великі яйця відкладаються на землю, на вологі листи, а пуголовки, що вилупилися, забираються на спину самця, що сторожить яйця, і розвиваються там до кінця метаморфоза. Дихають вони через шкіру, головним чином хвоста, а потім включаються легені.