СІМЕЙСТВО ОКУНЕВІ (PERCIDAE)

В окуневих риб анальний плавець містить 1—3 колючки. Спинний плавець складається із двох частин: колючої й м’якої, які в одних видів з’єднані, в інших відособлені. На щелепах щетинко-видние зуби, серед яких у деяких видів сидять ікла. Луска ктеноидная.
Сімейство окуневих містить 9 пологів і понад 100 видів. Окуневі поширені в прісних і солонуватих водах північної півкулі. Найбільше широко поширені окуні (Північна Америка, Європа й Північна Азія), потім випливають судаки (Північна Америка і Європа) і йоржі (Європа й Північна Азія).
Чопи, окунь-подкаменщик і перкарина зустрічаються тільки в Азовско-Черноморском басейні; перцина, аммокрипта, этеостома — тільки в Північній Америці.
Риби роду Окуні (Регса) мають два спинних плавці, хвостовий плавець у них виїмчастий. Щоки суцільно покриті лускою. Кришечная кістка з одним плоским шипом, предкришечная – позаду зазубрена, знизу з гачкуватими шипиками.
Щетинковидние зуби розташовані в кілька рядів на щелепах, сошнику, піднебінних, внешнекрилОБИДНИХ, на глоткових костях; іклів немає.
Рід окунів містить 3 види: звичайний окунь, жовтий окунь і балхашський окунь.
Звичайний окунь (Регса fluviatilis) — одна з найпоширеніших риб. Він зустрічається в Європі (крім Іспанії, Італії, Північній Скандинавії) і в Азії, на території СРСР. (Немає в озері Балхаш, у басейні Амуру й на схід Колими. В 1919 р. його вселили у верхів’я басейну Амуру, в озеро Кенон, поблизу м. Чити. Окунь там добре прижився й став промисловою рибою.) Він живе у водоймах різного типу: озерах, водоймищах, ріках, проточних ставках і солонуватих озерах і навіть у деяких гірських озерах на висоті 1000 м.
Окунь красиво і яскраво пофарбований: темно-зелена спина, зеленувато-жовті боки поцятковані 5—9 темними поперечними смугами, хвостові, анальний, черевні плавці яскраво-червоного цвіту, грудні плавці жовті. Перший спинний плавець сизий з більшою чорною плямою в задній його частині, другий – зеленувато-жовтий. Очі жовтогарячі. Однак фарбування окуня міняється в різних водоймах, і в лісових торф’яних озерах він стає суцільно темним.
У більших озерах і водоймищах окунь утворить екологічні форми, присвячені до різних ділянок водойми : одна — дрібний прибережний, трав’яний окунь; інша — глибинний. Трав’яний окунь росте повільно, у його харчуванні велике значення має зоопланктон, личинки комах. Глибинний окунь – хижак, росте швидко, досягає значних розмірів. Самі великі окуні досягають довжини 40 див і ваги більше 2 кг (відзначений окунь 55 див й 3 кг). При цьому вони стають горбатими, тому що більше ростуть у висоту й товщину, ніж у довжину.
Полової зрілості окуні досягають рано: самці — в 1 —2 роки, самки — в 3 роки й пізніше.
Нерестяться при температурі від 7—8 до 15° С, у водоймах середньої смуги слідом за щукою. Ікру відкладають на торішню рослинність, корчі, корінь, галузі верболозу й навіть просто на ґрунт. Кладка ікри являє собою порожню сітчасту трубку зі студенистого речовини, стінки якої мають ячеистое будову. Ікринки розташовуються по 2-3 штуки на кожній стороні комірки. Розмір ікринки, що розвивається, близько 3, 5 мм. Жовток містить більшу жирову краплю. Кладки, розвішані на різні предмети під водою, нагадують мереживні стрічки. Довжина й ширина стрічки-кладки залежить від розмірів самки. У дрібних її довжина коливається від 12 до 40 див, у великих досягає 1 м і більше. У прибережній зоні частіше численні короткі кладки, але іноді на певних ділянках можна зустріти й у значному числі великі кладки. Але частіше великі кладки виметиваются на глибині. Про це можна судити, якщо виміряти кладки, відкладені на заздалегідь опущені на різну глибину ялинові віники, так називані штучні нерестовища. Студенистое речовина, у якому укладені ікринки, імовірно, захищає їх від сапролегнии (цвілевого грибка) і ворогів – різних безхребетних і риб. У деяких озерах, не дуже глибоких і досить прозорих, можна порахувати число відкладених кладок й у такий спосіб визначити абсолютну чисельність самок нерестової частини череди.
Самки, залежно від їхнього розміру, відкладають від 12 до 200—300 і навіть 900 тис. ікринок.
У перший рік маленькі окуньки-«остреченки» тримаються переважно в прибережній зоні й споживають зоопланктон заростей. Окунь може рано переходити на хиже харчування, уже при довжині 4 див; але звичайно він стає хижаком, досягши довжини 10 див. Особливо сильно хижачить окунь наприкінці літа, коли численні підрослі мальки риб є рясною, легкодоступною їжею.
Окунь робить невеликі пересування до місць нересту й відгодівлі. З більших рік або озер він нерідко піднімається в припливи й на розливах метає ікру. Після нересту окунь робить нагульні міграції. Наприклад, в озера Мещерской низовини, розташовані в заплаві рік При й Оки, наприкінці липня на відгодівлю численною молоддю риб приходить окунь довжиною 10-14 див. Окунь охоче харчується й своєю молоддю. Він більше ненажерливий, чим щука: на 1 кг м’яса окуня витрачається 4, 9 кг іншоїої риби, а на 1 кг щуки – 3, 5 кг.
Завдяки широкому поширенню й високій чисельності у водоймах окунь є доступним видобутком для багатьох риб. Сом, щука, судак, минь охоче харчуються ім. Чайки, крачки й скопи також нападають на нього.
Окунь виловлюється в значних кількостях, становлячи половину улову риби в деяких озерах. Його охоче споживає місцеве населення. Завдяки величезній ненажерливості й особливостям поводження окуня рибалки-аматори легко ловлять його протягом цілого року різноманітними снастями: поплавочними вудками, кружками, спінінгом, доріжкою, на блешню, стрімким блеснением. Окунь бере охоче; нерідко, зірвавшись із гачка, він знову й знову вистачає насадку, поки не засічеться остаточно. Відомі випадки, коли окунь, обірвавши один гачок, через кілька хвилин сідає на іншій. Окунь малочутливий до болю. Рибалкам доводилося бачити, як окунь, зачепившись оком за гачок й у такий спосіб гублячи його, незабаром попадався на той же гачок, спокусившись власним оком. Нерідко великі окуні схоплюють дрібну рибу, що потрапила в мережі, і дістаються рибалкам як непередбачений улов. Окунь не боїться шуму. У дельті Німану застосовується навіть особливий спосіб промислового зимового лову, при якому окуня подманивают ударами по дубовій дошці, опущеної одним кінцем у лунку. Щоб ловити великого окуня, рибалки на озерах у Гатчинском районі Ленінградської області роблять вудлищем шум, що злегка нагадує шум що вистрибує рибешки. Окунь часто тримається серед паль зруйнованих мірошницьких гребель, у більших каменів, ховається в затоплених корчів. Маленькі окуньки забираються усередину банок з темного скла й навіть у пляшки, покладені на дно. У такий спосіб їх ловлять маленькі рибалки.
В озерах, водоймищах і ставках, богатих коштовними промисловими видами (сиги, форель, лящ, короп, судак), окунь є бур’янистою рибою: він харчується тим же кормом і поїдає відкладену цими рибами ікру. У таких водоймах необхідно прагнути зменшити чисельність окуня – підсилити його вилов, а головне, обмежити розмноження. Для цієї мети у водойму виставляють штучні нерестовища, які потім видаляють разом з відкладеної на них ікрою окуня.
Балхашський окунь (P. schrenki) розповсюджений у системі озер Балхашу й Алакуля, у р. Або й озерах її заплави. Відрізняється від звичайного більше витягнутим тілом, відсутністю чорної плями на спинному плавці й поперечних темних смугах у дорослих риб, більше низьким першим спинним плавцем, що виступає вперед нижньою щелепою. Живе він у всіляких умовах, зустрічається як у швидких річках напівгірського типу, наприклад у ріці Або нижче м. Илийска, так й у сильно зарослих озерах, де іноді має майже чорне фарбування. Ікрометання у квітні, для нересту з Балхашу виходить в Або. Балхашський окунь – хижак, харчується гольцями, молоддю інших видів, але особливо часто поїдає власну молодь. Росте він повільно, досягає довжини 50 див і ваги 1, 5 кг. У Балхашу окунь є промисловим видом, його заготовлюють у солоному, вяленом і морозиві виді. М’ясо балхашського окуня по смаку нагадує м’ясо судака.
Жовтий окунь (P. flavescens) по будові й по способі життя дуже близький до звичайного. Можливо, що його потрібно розглядати як підвид звичайного. Він розповсюджений на сході Північної Америки і є важливим об’єктом спортивного рибальства у Великих озерах. У деяких озерах його спеціально для цього розводять.
Рід Судаки (Stizostedion, або Lucioрегса). У судаків тіло подовжене, черевні плавці розсунуті ширше, ніж в окунів, бічна лінія продовжена на хвостовий плавець, на щелепах і піднебінних костях звичайно є ікла.
У роді судаків 5 видів: звичайний судак, берш, морський судак — у водоймах Європи, канадський судак і светлоперий судак — у східній частині Північної Америки.
Звичайний судак (S. lucioperca) відрізняється тим, що в другому спинному плавці в нього 19-24, а в анальному 11-13 гіллястих променів, щоки (предкришка) голі або тільки почасти покриті лускою, ікла на щелепах сильні. Це самий великий представник сімейства окуневих, сягаючий 120 див довжини й 12 кг ваги. Звичайні розміри судака 60-70 див, вага 2-4 кг. Спина судака зеленувато-сіра, з боків 8-12 буро-чорних смуг. Спинний і хвостовий плавці мають темні цятки, інші – блідо-жовті. Судак розповсюджений у басейнах Балтійського, Чорного, Азовського, Каспійського й Аральського морів, у р. Марице, що впадає в Егейське море. Ареал судака розширюється завдяки активній діяльності людини. Наприкінці XIX в. він був завезений у деякі озера Англії. В 50-х роках XX сторіччя судак пересаджений в озера Іссик-Куль і Балхаш, озеро Бийликуль й Усть-Каменогорське водоймище, озеро Чебаркуль (Челябінська обл.). У межах природного ареалу його розселяють по водоймах, де він раніше був відсутній: у деякі озера
По способі життя розрізняють дві біологічні форми судака: житлову, або туводную, і напівпрохідну. Житловий судак населяє ріки й чисті озера. В озерах і водоймищах він живе в пелагиали, де тримається на різних глибинах залежно від розміщення основної їжі, змісту кисню й температури води. Судак віддає перевагу температурі води 14—18°С. Він уникає водойм із несприятливим кисневим режимом.
Напівпрохідний судак розповсюджений у південних морях СРСР у солонуватій воді й піднімається в ріки для нересту. Із Чорного моря він іде в Дніпро, з Азовського – у Дон і Кубань, з Каспійського – у Волгу, на залиту весняним паводком зрозумію. Близько 90% усього улову судака дає напівпрохідна форма.
Ікра в судака дрібна й плідність висока: у кубанського, наприклад, від 200 000 ікринок до 1 000 000. Нерест відбувається на ранковій зорі, ікра виметивается протягом 1-2 годин. Місце для откладки ікри вибирає самець й очищає його від мулу.
Для нересту судак використає всілякий субстрат. У Доні, Кубані, Волзі він відкладає ікру на рослинність, у великій кількості озер і водоймищ – на пісок, а в Куршском затоці Балтійського моря – на камені. Така пластичність судака відносно субстрату сприяє тому, що судак успішно відкладає ікру на штучні нерестовища (галузі їли; мачулу; синтетичні волокна, що пришитие до мішковини, натягнутої на раму; на аркуші шиферу, що імітує плоский камінь).
Самець охороняє відкладену ікру, охороняє її від замулення, змиваючи бруд частими й сильними рухами грудних плавців. Він активно охороняє ікру від інших судаків, але майже не обертає уваги на інших риб, що снують поруч – плотву, окуня, колюшку; більше того, плотва часто відкладає в гніздо судака ікру, і це є свого роду «гніздовим паразитизмом». Якщо «сторожовий» судак залишить ікру, його іноді заміняє іншої.
Швидкість розвитку ікри залежить від температури: при 9—11° С личинки лупляться через 10—11 доби, при 18—22° С — через 3—4. Після усмоктування желточного мішка личинки харчуються зоопланктоном. На другому місяці судак переходить на харчування великими безхребетними – мизидами, кумовими раками, а також молоддю риб. Якщо молодь судака увесь час забезпечена підходящим кормом, вона швидко росте й до осені досягає 10-15 див. Судак харчується щодо дрібним видобутком, основні розміри жертви великого судака – 8-10 див. Він звичайно заковтує прогонистую видобуток, і тому улюбленим кормом судака в північних озерах є снеток, плотва, у середній смузі – йорж, окунь, уклея, плотва, у південних морях – тюлька, бички. Таким чином, судак харчується малоцінними рибами. На 1 кг своєї ваги судак споживає 3, 3 кг інші риби. Це менше, ніж потрібно щуці й тим більше окуневі. Тому його охоче розводять у різних водоймах.
Швидше інших росте кубанський судак, що досягає полової зрілості в 3—5 років, У північних водоймах судак росте повільніше й полової зрілості досягає пізніше — у віці 5—7 років.
Є в судака й вороги. Його личинками харчуються безхребетні, особливо циклопи. Молодь судака споживають окунь, щука, вугор, сом.
Судак — дуже коштовна промислова риба. Ловлять його й аматори рибного лову, причому ловиться він тільки ранком, надвечір або вночі.
Після зарегулювання стоку рік південних морів СРСР природні умови нересту судака погіршилися. У цей час більша частина судака відтворюється в спеціальних рибоводних господарствах. У той же час судак стає важливою промисловою рибою у водоймищах помірних широт Європейської частини СРСР.
Берш (S. volgensis) відрізняється від судака тим, що в нього на нижній щелепі немає іклів і предкришка повністю покрита лускою. Розміри берша менше, ніж судака: він досягає довжини 45 див і ваги 1, 2-1, 4 кг. Берш живе в ріках Каспійського, Азовського й Чорного морів, головним чином у нижньому й середньому плині. В основному це прісноводна риба низов’їв рік, але виходить й у Каспійське море. По Волзі піднімається досить високо, є в Шексне, Белоозере, Камі.
Берш досить звичайний у південних водоймищах: Цимлянському, Волгоградському, Куйбишевському. У міру просування на північ строки ікрометання зрушуються на більше пізніше час. У дельті Волги нерест у квітні – травні, а в Куйбишевському водоймищі – у травні – червні. Після вилупления личинки харчуються дрібним зоопланктоном, а досягши довжини 40 мм і більше, переходять на харчування бентосом. Перехід на хиже харчування спостерігається в берша на другому році життя. Основна їжа його: сеголетки коропових й окуневих риб. Берш більше 15 див харчується винятково рибою. Берш не здатний захоплювати (через відсутність іклів) і заковтувати (вузьке горло) великий видобуток. Розмір жертви коливається від 0, 5 до 7, 5 див. Рибки 6, 0-7, 5 див зустрічаються рідко навіть у великих бер-шей (30-40 див). Звичайний розмір жертви – 3-5 див. Берш інтенсивно відгодовується навесні перезимованими годовиками й восени підрослими сеголетками риб, улітку інтенсивність харчування знижується.
Морський судак (S. marinus) відрізняється від судака й берша меншими очами й меншим числом гіллястих променів у спинному плавці. Розповсюджений у північно-західній частині Чорного моря, у середньому й південному Каспієві. Морський судак Каспійського моря в ріки не входить й уникає опріснених районів. Із Днепровско-Бугского лиману одинично заходить в устя Дніпра й Бугу. Досягає довжини 60 див. Каспійський судак віддає перевагу щільним ґрунтам. Полової зрілості частково досягає у дворічному віці. Нереститься навесні на кам’янистих ділянках. Ікра більша, чим у звичайного судака. Залежно від розмірів плідність коливається від 13 до 126 тис. ікринок. Морський судак охороняє ікру, до якої особливо охочи бички. Головна їжа судака – бички, кільки, атерини, молодь оселедця, креветки. Промислове значення його невелике.
Американські судаки ближче до морського судака, чим до звичайного й бершу.
Канадський судак (S. canadense) нагадує по фарбуванню спинних плавців звичайного судака. Він розповсюджений від Гудзонова затоки до штатів Віргінія, Оклахома й Канзас. Светлоперий судак (S. vitreum) досягає 90 див довжини. Спинні плавці в нього не мають округлих темних цяток, але наприкінці першого спинного плавця є велика чорна пляма (як у нашого окуня). Його ареал простирається набагато далі на північ, включаючи систему ріки Маккензи, що впадає в Північний Льодовитий океан.
Рід Йоржі (Acerina) характеризується тим, що колюча й м’яка частини спинного плавця злиті разом, на голові є більші порожнини чутливих каналів, зуби на щелепах щетинковидние.
У роді йоржів три види: йорж звичайний, бирючок, смугастий йорж.
Звичайний йорж (A. cernua) розповсюджений у Європі на захід до Франції й у Північній Азії. Немає його в Іспанії, Італії, Греції, у Закавказзі й у басейні Амуру.
На своєму великому ареалі він населяє більші ріки й невеликі припливи, озера, проточні ставки. Північних скороминучих рік уникає. Спина сіро-зелена із чорнуватими цятками й крапками, боку трохи жовтуваті, черево білувате. Спинний і хвостовий плавці із чорними крапками. Цвіт риби залежить від місця перебування: йорж світліше в ріках й озерах з піщаним дном, чим з мулистим. Ока в йоржа більші, на викочуванні, з мутно-лілової, іноді навіть синюватої радужиной. Звичайні розміри 10-15 див, вага 20-25 м, іноді досягає довжини 25-30 див і ваги 200 р. Більші екземпляри, як рідкість, зустрічаються в сибірських ріках, уральських озерах. Численний у водоймищах, особливо середньої смуги Європейської частини СРСР (Рибинское, водоймища каналу імені Москви й т.д.).
Нереститься йорж навесні, у південних ріках — із квітня. У Підмосков’я нерест починається в другій половині травня й закінчується в перших числах липня. Ікра близько 1 мм у діаметрі, з великою жировою краплею. Самка відкладає ікру кілька разів. Особини довжиною 8-10 див виметивают 4-6 тис. ікринок, а 15-18 див- до 100 тис.
Харчується йорж дуже інтенсивно. Одноразово він споживає на 1 кг ваги 14, 4 м личинок хирономид, в 6 разів більше ляща. Йорж дуже ненажерливий, він не перестає харчуватися протягом цілого року.
Дозріває йорж рано, у два роки він уже нереститься. Раннє дозрівання, висока плідність забезпечують швидкий ріст його чисельності у водоймі. Йорж впливає на умови відгодівлі коштовних промислових риб, особливо ляща. Крім того, йорж – дуже активний споживач ікри інших видів риб.
Відразу після вилупления йорж харчується зоопланктоном, але незабаром переходить на харчування бентосом.
Активність настовбурчуючи підвищується вночі, коли він виходить на більше дрібні місця й інтенсивно відгодовується. Спостерігати йоржа в природних умовах важко. Спостерігали йоржів в акваріумі взимку. У великий акваріум випустили біля десятка йоржів. Вони поховалися по кутах, два або три сховалися в притулок, що було влаштовано в одному з кутів. Незабаром між ними почалася боротьба за володіння притулком. Вони виганяли один одного, ударяючи супротивника рилом, смикаючи за плавці, зриваючи луску. До них приєднувалися інші йоржі, іноді всі десять риб виявлялися в притулок. Через кілька днів боротьби один з йоржів міцно заволодів притулком і не підпускав близько нікого зі своїх родичів, які жалися по кутах акваріума. Незабаром всі вони загинули. йорж, Що Залишився в акваріумі, майже не залишав притулку, вискакуючи лише на мить, щоб схопити корм. Живший якийсь час в акваріумі окунь забирався час від часу до нього в притулок, і вони мирно, пліч-о-пліч, проводили цілу добу. Інших риб в акваріумі – верховку, гольянов, густеру – йорж не зауважував. З настанням весни йорж оживився, почав проявляти агресивні похилості стосовно інших риб. Як тільки давався корм, йорж із растопиренними плавцями вискакував із притулку, відганяв всіх риб і нікого не підпускав до корму, поки не наїдався сам. Можливо, у водоймі йорж також проганяє інших риб зі своїх кормових ділянок. З рибальської практики відомо, що в місцях, богатих йоржем, ніякої іншої риби, крім окуня, не зустрічається.
Росте йорж повільно. Граничний вік настовбурчуючи в підмосковних водоймищах 7-8 років, у Фінській затоці йорж доживає до 10 років. Збільшення чисельності настовбурчуючи у водоймах дуже небажано. Для боротьби з ним необхідно підтримувати високу чисельність хижих риб, насамперед судака, а також активно отлавливать настовбурчуючи на нерестовищах.
Носар, або бирючок (A. acerina), відрізняється від йоржа довгим рилом і більше дрібною лускою. Зустрічається тільки в ріках на досить швидкому плині. На таких ділянках він набагато многочисленнее звичайного йоржа, що віддає перевагу озерам і проточні ставкам. Загальне фарбування тіла жовтувата, спина здебільшого маслиново-зелена, черево сріблисто-біле, а на боках тіла й спинному плавці кілька рядів темних цяток, отчого риба здається дуже строкатою. Бирючок трохи крупніше йоржа, звичайні його розміри 8—13 див, досить часто зустрічаються бирючки довжиною 16— 20 див. Нереститься навесні, раніше настовбурчуючи, у ріках на швидкому плині, на чистому піщаному й кам’янистому ґрунті. Ікра донна, що прилипає, з великою жировою краплею. Розвиток через низьку температуру протікає повільно. При температурі води 14° С виклев відбувається через 7—8 днів. Розмір виклюнувшихся личинок 4, 3 мм. Вони значну частину часу проводять у придонних шарах. Жовток розсмоктується через 9-10 доби, у цей періо
Смугастий йорж (A. schraetser) живе в Дунаєві, від Баварії аж до дельти, попадається й у Чорному морі перед устям Дунаю. На боках тіла в нього 3-4 чорні поздовжні смуги. Довжина смугастого йоржа досягає 20-24 див.
Чопи (Aspro) відрізняються від йоржів веретеновидно-цилиндрической формою тіла, наявністю двох помітно розсунутих спинних плавців, гладким нижнім краєм предкришки.
Рід Чопи включає 3 види: звичайного чопа, малого чопа й французького чопа.
Звичайний чоп (A. zingel) має сірувато-жовте фарбування, на боках – 4 косі темно-бурі смуги. Він розповсюджений у Дунаєві і його припливах від Баварії до дельти. Досягає довжини 30-40 див, іноді до 48 див. Тримається чоп у дна, на глибоких місцях, харчується донними безхребетними й дрібною рибою. Ікру метає в березні – квітні в руслі ріки, на гальці. Ікра дрібна, клейка.
Малий чоп (A. streber) розповсюджений у Дунаєві й у ріці Вардар, що впадає в Егейське море. Французький чоп (A.asper) живе в басейні Рони.
Перкарина (Percarina, один вид P. demidoffi) близька до йоржів, але відрізняється тим, що спинних плавців два, хоча вони стикаються. Предкришка по краї постачена шипами. Задній край зябрової кришки налягає на колючку, що сидить на верхній частині ключиці. Луска тонка, легко опадаюча. Перкарина живе в північних, слабосолених частинах Чорного й Азовського морів. Це маленька рибка (близько 10 див), цвіт тіла жовтуватий з рожево-фіолетовим відтінком на спині, боки й черево сріблисті. На спині в підстави спинного плавця кілька темних плям, всі плавці прозорі, без плям.
Розмножуватися перкарина починає на другому році життя, ікру виметивает порціями, і нерест триває протягом усього літа, із червня по серпень. Ікра дрібна, приклеюється до субстрату на дні. личинки, Що Вилупилися, спочатку лежать на дні, потім починають час від часу спливати нагору, а через двоє діб піднімаються до поверхні й переходять до пелагическому способу життя. Молодь харчується дрібними безхребетними, потім винятково рачками каланипедой і мизидами, а по досягненні довжини 4 див – молоддю бичків і тюльки. У різний час доби перкарина харчується різними організмами: у денні годинники споживає ракоподібних, а в нічні – головним чином тюльку. Імовірно, тюлька, що володіє гарним зором, уночі більше доступна для перкарини. Перкарина полює за тюлькою, орієнтуючись органами бічної лінії, які в неї дуже добре розвинені. Перкариной харчується судак. Перкарина – бур’яниста риба, вона виділяє багато слизу, і тому, коли неї ловлять разом з тюлькою, цінність улову різко знижується.
Окунь-подкаменщик (Komanichthys, один вид К. valsanicola) уперше описаний в 1957 р. з невеликих гірських річок Румунії. Предкришечная кістка в нього має гладкий край. Спинних плавців два. Грудні й черевні плавці довгі. Чудово, що в окуня-подкаменщика добре розвинений половою сосочек (генитальная папилла), як у дрібних американських окуневих – дартеров. Окунь-подкаменщик досягає довжини 12, 5 див. Звичайно він тримається під каменями.
Три своєрідних роди американських окуневих — перцину (Percina, 20 видів), аммокрипту (Ammocrypta, 5 видів), этеостому (Etheostoma, близько 74 видів)-називають дартерами. Дартери – невеликі рибки, звичайна їхня довжина 3-10 див, лише деякі досягають 15-18 див.
Предкришечная кістка в дартеров зовсім гладка або в деяких слабко зазубрена, рот невеликий, задній край верхнечелюстной кістки схований під перед-очноямковою. У зв’язку з донним способом життя спостерігається редукція плавального міхура, він зовсім відсутній у видів роду Этеостома (Etheostoma). У самок є генитальная папилла, особливо добре розвинена у великих особин. У самців багатьох видів під час нересту розвиваються в нижній частині боків і на череві епітеліальні горбки, так зване шлюбне вбрання. Дартери зустрічаються у водоймах різного типу, але багато хто з них віддають перевагу струмкам і невеликі рікам зі швидким плином. Вони тримаються в дна, ховаються під каменями або, якщо ґрунт піщаний, зариваються в нього. При наближенні небезпеки вони швидко, як стріла із цибулі (звідси їхня англійська назва darter), зриваються з місця, переміщаються на коротку відстань й, так само раптово зупиняючись, ховаються знову під каменями або в ґрунті. Деякі види дотримуються кам’янистих ділянок з розвитий рослинністю. Вони харчуються переважно личинками комах: хирономид, поденщин і веснянок.
Серед дартеров є види, що проявляють турботу про потомство, що охороняють відкладену ікру. Інші безпосередньо ікру не оберігають, але перебувають поблизу нерестовища, як би охороняючи нерестову ділянку від інших особин свого виду. Але є види, які, заривши ікринки на глибину декількох міліметрів, залишають ці ділянки й більше ніколи їх не відвідують. Багатьом видам властиве утворення пар, своєрідні нерестові ігри, бійки самців.
Видова розмаїтість дартеров величезна (близько 100 видів!), вони заселяють настільки своєрідні водойми, що, імовірно, ще є види, дотепер невідомі науці. До останнього часу описуються нові види й приводяться в порядок систематичні назви вже відомих видів.