СІМЕЙСТВО ВЬЮНОВИЕ (COBITIDAE)

До сімейства вьюнових ставляться невеликі прісноводні риби, у яких яскраво проявляються риси пристосування до придонного способу життя.
Форма тіла циліндрична, або небагато приплющена, або стисла з боків. Дрібна циклоїдна луска, занурена в шкіру, малопомітна, а іноді й зовсім відсутній. У нижньому шарі шкіри розташовані численні залозисті клітини, що виділяють слиз, що захищає тіло від ушкоджень при зіткненні з підводними предметами й зменшує тертя при закапуванні в ґрунт або просуванні між каменів. Багато хто, особливо юні рибалки добре знають, як важко удержати в руках гольця або щиповку. Для вьюнових характерна строкате розфарбування тіла з перевагою жовтих, бурих, сірих і чорних тонів, що маскує їх на темнуватому тлі дна. Плавальний міхур, як у більшості карповидних, складається із двох частин, але у вьюнових передня частина плавального міхура укладена в кісткову капсулу, а задня частина в багатьох видів частково або повністю редукується. Редукція задньої частини плавального міхура спостерігається переважно в річкових донних риб, що полегшує їм пересування по дну. У вьюнових, що живуть у стоячі й слабопроточних водоймах, задня частина міхура розвинена нормально й він несе звичайну гідростатичну функцію. Плавці підтримуються м’якими променями. У спинному плавці вьюнових є від 8 до 30, частіше до 12, а в анальному – звичайно 7-8 променів. Рот невеликий, звичайно розташований знизу й оточений 6-12 вусиками. Передні ніздрі часто витягнуті в трубочку. Зубов на щелепах ні, але на нижнеглоточних костях розташовані однорядні, досить численні глоткові зуби. Жерновок відсутній. Більшість вьюнових має невеликі розміри, найчастіше до 15 див, і лише деякі досягають 30 див.
Вьюновие населяють прісні води Європи, Азії, Малайського архіпелагу (до «лінії Уоллеса»), а також Північну й Східну Африку. На о. Мадагаскар, в Австралії, Північній і Південній Америці вьюнових немає. До вьюновим ставиться близько 30 пологів (приблизно 150 видів).
Вьюновие населяють водойми всілякого типу: гірські струмки з холодною водою, швидким плином; рівнинні ріки з уповільненим плином, водою, що прогріває добре; озера й невеликі ставки.
У багатьох вьюнових (пологи Botia, Acanthopsis, Somileptes, Lepidocephalichtys, Acanthophtalmus, Apua, Jerdania, Leptobotia, Cobitis) під оком або поперед нього розташовується складаний шип, що має різну форму (пологи Nemachilichtys, Nemachilus, Misgurnus й Lefua шипа не мають). Піднятий шип може закріплюватися й, імовірно, служить деяким захистом при нападі хижих риб і птахів. (Відомі випадки загибелі птахів від прориву стравоходу подглазничними шипами вьюнових.)
Вьюновие ведуть малорухомий спосіб життя, тримаються в дна, охоче ховаються в різні притулки або швидко зариваються в ґрунт. Перебуваючи в поглибленнях ґрунту або в норках, безперервно роблять ритмічні рухи грудними плавцями, сприяючи надходженню свіжої води до зябер. Деякі змінюють фарбування залежно від тла.
Деякі види (наприклад, голець Куйпера — Nemachilus kuiperi) охороняють зайняту територію, нападають на інших особин, що наближаються до норки. Атаці передує поза погрози. Деякі ботии (види роду Botia) охоче ховаються у всякого роду норки й при цьому видають звуки, що клацають, можливо, що мають значення для охорони території, а може бути, що грають яку-небудь роль при розмноженні. Харчуються вьюновие придонними рачками — макротрицидами, хидоридами й личинками різних комах — тендипедид, поденщин, ручейников. Харчова активність багатьох вьюнових зростає у вечірні й нічні годинники. По характері розмноження вьюновие досить різноманітні. Види, що населяють гірські водойми, нерестяться при температурі від 7 до 12°С. Відкладають дрібну ікру на різний субстрат: рослинність, камені, пісок. Вьюновие, що живуть у затоках і руслі рівнинних рік, у стоячі або слабопроточних водоймах, нерестяться при більше високій температурі, 18—28°С, причому виметивают ікру на рослинність. Оболонка ікри деяких видів (наприкл
У багатьох видів вьюнових спостерігається добре виражений підлоговий диморфізм, а в період розмноження з’являються різні форми шлюбного вбрання (червоні й жовтуваті тони у фарбуванні, «перлова висипка» і т.д.).
Вьюновие є важливою ланкою в харчових ланцюгах водойм. Вони споживають дрібних бентических безхребетних і самі служать їжею для хижих риб. Вьюновие через невеликі розміри мають мале промислове значення. У СРСР в озерах Балхаш й Іссик-Куль добувається голец-губач. У ставкових господарствах Японії розводять в’юна.
Деяких вьюнових нерідко містять в акваріумах (наприклад, представників Botia, Acanthophthalmus).
Дуже гарний добре відомий в’юн-клоун (В. macracanthus) з водойм Борнео й Суматри, що має яскраво-жовтогаряче тіло із трьома чорними поперечними смугами. В’юн-клоун має звичку видирати з коренем рослини, посаджені в акваріумі. Відомі випадки життя його в неволі протягом 25 років.
У водоймах СРСР зустрічаються вьюновие риби п’яти пологів: в’юни, щиповки, гольці, лефуа й лептоботия.
В’юни (Misgurnus) мають подовжене тіло, покрите дрібної, але добре помітною лускою. Рот облямований 10 або 12 вусиками. Хвостовий плавець закруглений. Звичайно це невеликі рибки, 15-18 див довжини, але деякі види досягають 30 див. У в’юнів є підлоговий диморфізм, найбільше різко виражений у видів, що живуть у водоймах Південно-Східної Азії: у самців з боків тіла за спинним плавцем є стовщення, утворене жировою тканиною, крім того, другий промінь грудних плавців подовжений і стовщений. До роду в’юнів ставиться кілька видів, розповсюджених у Європі, у басейні Амуру, на Сахаліні, у Східній Монголії, Китаєві, Кореї, Японії, на Хайнані, у Тонкинском затоці, у басейні Іраваді, у Бенгалії, на Калимантане.
Звичайний в’юн (М. fossilis) зустрічається в Середній і Східній Європі, відсутній у басейні Північного Льодовитого океану й Білого моря, у ріках Криму й Кавказу й знову з’являється в басейні Амуру й на Сахаліні, де представлений особливим підвидом (М. fossilis ап-guillicaudatus).
Спина у в’юна жовтувато-бура, із чорними цяточками, черево жовте, іноді навіть червонувате, а з боків тулуба тягнуться три поздовжні чорні смуги, з яких середня набагато ширше крайніх; всі плавці бурі, із чорнуватими цяточками. Зрідка зустрічаються білі екземпляри – в’юни-альбіноси.
В’юн живе в ріках із заболоченими берегами й повільним плином, у заводях більших рік, глухих протоках, озерах і ставках з мулистим дном і часто в таких болотистих канавах, де немислиме існування якої-небудь іншої риби, навіть карася. В’юни тримаються на дні, часто зариваються в іл, харчуються донними безхребетними: личинками хироно-мид й інших комах, донними ветвистоусими рачками, дрібними двостулковими молюсками. Здатність жити у водоймах зі зниженим змістом кисню порозумівається тим, що у в’юна добре розвинений додатковий орган повітряного подиху – невелика ділянка задньої кишки, рясно постачений кровоносними судинами. Якщо в’юна помістити в банку із прокип’яченої й охолодженої без доступу повітря водою, з малим змістом кисню, то в’юн час від часу буде підніматися до поверхні, заковтувати пухирець повітря й одночасно викидати через анальний отвір пухирець повітря, що вже пройшло через кишковий тракт і кисню, що віддав значну кількість, крові. Те ж проробляють в’юни в акваріумі, якщо в ньому підтримується високий рівень води.
Заковтування повітря супроводжується звуком, що нагадує писк, особливо добре помітний, якщо взяти в’юна в руки. За цю особливість в’юна часто називають пискуном. Додаткові органи подиху атмосферним повітрям розвилися, видимо, у зв’язку з малим змістом кисню в придонних шарах води, де живуть в’юни й куди дифузія кисню з верхніх шарів взагалі утруднена й протікає вкрай повільно.
При зниженні атмосферного тиску в’юни звичайно з’являються в поверхні води. Зміна тиску атмосфери в’юни сприймають шкірою, від якої воно передається за допомогою каналів, наповнених лімфою, на стінки плавального міхура й потім через систему кісточок ве-берова апарата – перетинчастому лабіринту. Це зміна поводження в’юна при падінні тиску давно помічено людиною й використається для предсказивания погоди. Із цією метою в’юнів спеціально містять у невеликих судинах.
Розмножується в’юн навесні, у середній смузі СРСР це доводиться на кінець квітня й травень. В’юни виметивают ікру в місцях свого звичайного перебування в берегів, у густих заростях, крім того, часто в’юни йдуть на розлив, і личинки їх потім зустрічаються далеко від ріки або озера. Розміри ікри 1, 7-1, 9 мм, діаметр зародка з жовтком 1, 2-1, 3 мм. Оболонка ікринок тонка, слабоклейкая. Після вилупления личинки за допомогою органів приклеювання, розташованих на голові, прикріплюються до рослин і спокійно висять, поки є запаси жовтка. Розвиток іде в умовах недостатнього змісту кисню, і в личинок розвивається ціла система личиночних органів подиху, які поміняють один одного. Спочатку це потужні судини, що проходять по поверхні желточного мішка (кювьерови протоки), потім з’являються довгі, нитковидні зовнішні зябра – тонкі шкірясті вирости, пронизані кровоносними судинами й стирчать з-під зябрових кришок. Зовнішні зябра через якийсь час зменшуються й потім зовсім зникають, і замість них розвиваються щирі зябра. Крім того, у личинок дихальну функцію несе густа мережа кровоносних судин у більших грудних плавцях, в анальній плавниковій складці, а пізніше – у задній частині кишечнику. Мережа капілярів зберігається на невеликій ділянці кишечнику в дорослих особин як пристосування до подиху атмосферним повітрям. Ще до повного усмоктування жовтка личинки починають активно розшукувати їжу за допомогою спеціальних органів почуттів, розташованих навколо рота й на вусиках, які розвиваються дуже рано.
Там, де в’юнів багато, вони відмінно беруть на вудку. Клюють в’юни як удень, так і вночі. Улітку в жаркий день зустрічаються аматори «топтати в’юнів». При цьому способі лову в прибережній зоні серед рослинності ставлять кошик і перед її входом ногами «ґрасують» в’юнів з мулу. Кошик піднімають, і при вдалому лові в ній виявляється до десятка в’юнів.
Звичайно в’юнів використають для наживки. Вони є прекрасною насадкою для щуки, сома й особливо вугра. В’юни, призначені для наживки, можуть протягом тижня залишатися живими, якщо їх тримати в невеликій кількості води, яку варто міняти два рази в день і зверху прикривати свіжою зеленню, найкраще кропивою або осокою.
У Японії в’юнів розводять у ставках і використають у їжу.
Шиповка, або щиповка (Cobitis), має 6 вусиків біля рота й двураздельний або простий шип під оком. Спинний плавець короткий, хвостовий – усічений або закруглений. Вільна частина плавального міхура ледь помітна. Кілька видів зустрічається в Європі, Африці (Марокко) і Азії.
Звичайна щиповка (С. taenia) із представників цього роду має найбільший ареал. Поширена в Європі, але відсутній в Ірландії, Уельсі, Шотландії, Норвегії й Швеції до півночі від 60° с. ш. У Європейській частині СРСР зустрічається всюди, крім басейну Північного Льодовитого океану, у Сибіру — до басейну Лени, є в Амурі, на Сахаліні, у Північному Китаєві, Японії, Малій Азії.
Щиповка досягає довжини не набагато більше 10 див. Тіло її стисле з боків, особливо в області голови. Фарбування строката: основний цвіт ясно-жовтий, з боків ряд великих округлих або чотирикутних плям, більш-менш сливающихся в загальну смугу. Від ока до рила тягнеться темно-бура, майже чорна смуга. У підстави верхньої лопати плавця є темна крапка – штрих.
Щиповка населяє тихі, мілководні затоки рік й озер, зустрічається в мілководних струмках, де її легко побачити й спостерігати. Вона віддає перевагу ділянкам з мулисто-піщаним ґрунтом, у який легко закопується, а також скупчення нитчатих зелених водоростей, серед яких вона висить, своєрідно зігнувшись.
Щиповку можна містити в широких, низьких судинах з рівнем води близько 5— 7 див. При цьому можна спостерігати, як вона змінює фарбування під цвіт ґрунту: якщо вона закопається в ґрунт, те її важко помітити, лише рух зябрових кришок видає її місцеперебування. Рот у щиповки нижніми, маленькими, облямованими м’якими лопатевими губами. Харчується вона дрібними донними ракоподібними – макротрицидами, хидоридами; раковинними амебами – диффлюгией, арцеллой; дрібними личинками хирономид. Більше активної щиповка стає у вечірні годинники. У щиповки також розвинене кишковий подих, але в меншому ступені, чим у в’юна.
Щиповка розмножується при температурі води не нижче 16°С. У середній смузі Європейської частини СРСР ікрометання щиповки доводиться на червень і липень. Порціонний нерест триває 1-2 місяці.
У звичайний час відрізнити самця від самки дуже важко, хоча невеликі розходження є: самки крупніше самців; грудний плавець у самців більше загострений, у самок округлий; другий промінь грудного плавця в самців розширений. У період розмноження на внутрішній стороні грудного плавця, при його підставі, у самців з’являється округле шкірясте стовщення, і тоді відрізнити самця від самки дуже легко. Ікра в щиповки велика, діаметр ікринки 1, 9-3, 0 мм. Між зародком (діаметр 1, 2-1, 5 мм) і оболонкою є велике кругожелтковое простір, і ікра нагадує ікру прохідних оселедців і деяка коропових (чехоня, толстолоб). Ікринки мають невелика питома вага й розвиваються у зваженому стані серед нитчатих водоростей. Звичайно до кінця червня в прибережній зоні рік, заток озер на поверхню води спливають скупчення нитчатих водоростей, підтримуваних пухирцями кисню, що утворяться в результаті інтенсивного фотосинтезу зелених водоростей і низкою розчинності кисню при високих температурах води. Якщо скупчення нитчатих водоростей витягти з води, то серед них можна виявити великі прозорі, що нагадують бусинки ікринки щиповки. Їх можна покласти в блюдце з водою й простежити розвиток ембріонів. личинок, Що Вилупилися, цікаво розглянути в лупу.
У затишних місцях, де нереститься щиповка, зміст кисню у воді сильно коливається протягом доби, у досвітні годинники воно знижується до 4— 5 мг/л, а вдень досягають 10—12 мг/л. Личинки лупляться з ікри на 4— 6-і доба залежно від температури й залишаються серед скупчення водоростей. Незабаром після вилупления в них, як й у личинок в’юна, розвиваються зовнішні зябра (цікаво відзначити, що зовнішні зябра розвиваються й у личинок деяких тропічних риб). Серед риб, що живуть у водах СРСР, зовнішні зябра відомі тільки в личинок в’юна й щиповки. Дихальну функцію несуть також щирі зябра, сплетення кровоносних судин на плавниковій складці, грудних плавцях, судини в кишечнику. Личинки починають активно харчуватися дрібними рачками – хидорусами, які удосталь розвиваються серед нитчатих водоростей. Досягши довжини 18- 20 мм, щиповки переходять до донного способу життя. Найбільш сприятливі для розмноження щиповки роки з високими літніми температурами й рясним розвитком нитчатих водоростей. Щипов-ку часто знаходять у шлунках хижих риб, особливо щуки. Рибалки нерідко використають її як насадку при лові хижих риб.
Псреднеазиатская щиповка (С. aurata) поширена в басейні середнього й нижнього Дунаю, у ріках, що впадають в Егейське море, від Вердара на заході до Марици на сході, є у верхів’ях Кубані, у Курі, Сефидруде, Мургабе, у басейні Аральського моря. Цей вид віддає перевагу більше швидким рікам.
Статевозрілі самці мають своєрідне здуття з боків тіла поперед спинного плавця. Такий підлоговий диморфізм відомий і для інших щиповок – кавказької (С. caucasica) і каспійської (С. caspia).
Лептобоции (Leptobotia) мають 6 пара вусиків навколо рота, а під оком гостру колючку. Хвостовий плавець сильно виїмчастий. Плавальний міхур має вільну задню частину. Спина зеленувато-сірого або жовтувато-сіра, боку сріблисті, іноді слабо-золотаві. Спинний і хвостовий плавці із чорними цятками. На тілі кілька темних поперечних смуг. У підстави хвостового плавця яскрава чорна пляма. Довжина до 20 див.
Три види лептобоции (L. elongata, L. fasciata, L. mantschurica) живуть у Східній Азії, у басейнах Янцзи, Хуанхэ й Амуру.
Гольці (Nemachilus) на відміну від щиповок не мають складного шипа під оком, вусиків у них 6. Відомо понад 60 видів гольців, ознаки яких дуже різноманітні. Тіло може бути голою або покритим дрібною лускою. Є всі ступені переходу від короткого спинного плавця (7-8 променів) до довгого (17 променів), від усіченого хвостового плавця до вирізаного, від добре розвиненого шкірястого гребеня (N. malapterurus, N. cristatus) до злегка наміченого (китайські – N. роtanini, N. berezowskii) і повністю відсутнього (N. strauchi, N. stoliczkai й ін.). Особливий інтерес представляє ступінь розвитку задньої вільної частини плавального міхура, що у ряду видів (N. strauchi, N. dorsalis) добре розвинена, а в більшості (N. barbatulus, N. stoliczkai, N. malapterurus, N. yarkanden-sis й ін.) майже повністю або в значній мірі скорочена. Вільна частина плавального міхура розвинена у видів, які населяють водойми зі стоячими й повільно поточними водами – озера, затони рік – і можуть вільно плавати в товщі вод
Найбільша кількість видів гольців (близько 60) зустрічається в Азії, у верхньому, іноді середньому плині рік Індії, Китаю, в озерах Тибету, Монголії, у СРСР— у ріках й озерах середньоазіатських республік; у Європі зустрічається 2 види гольців: N. barbatulus, N. angorae. Один вид живе в Абіссінії. Види гольців, що мають великий ареал, складаються з декількох підвидів. Ареал деяких видів гольців, навпроти, дуже обмежений. У водоймах СРСР найпоширеніші європейський голець, тибетський голець і губач.
Європейський голець (N. barbatulus) має трохи стисле з боків тіло, майже однакової висоти на всьому протязі. Хвостове стебло в нього високий, хвостовий плавець усічений або зі слабкою виїмкою, луска дуже дрібна, шкірястий кіль за спинним плавцем відсутній. Фарбування тіла бура, із плямами, але плями ніколи не групуються в поперечні смуги. Розміри до 16-18 див, звичайно 12 див. Самці крупніше самок.
Ареал гольця великий. Цей вид (N. Ьагbatulus) розпадається на ряд підвидів, що зустрічаються в різних ділянках ареалу: звичайний голець – у Середній, Східній Європі; сибірський голець – у ріках Сибіру, басейні Амуру, у ріках Сахаліну, Примор’я, Хоккайдо, Кореї, у Ялу й Люхэ; терский голець – у Тереку; вардарский – у р. Вардар й охридский голець -і в Охридском озері.
Звичайно голець живе в проточній воді, переважно в невеликих річках і струмках, але його можна зустріти й у ставках, утворених у результаті спорудження гребель на струмках, або навіть у копаних ставках. Здебільшого голець лежить нерухомо на дні, ховається між коріннями, корчами. Як правило, більших зграй голець не утворить, тримається групами, по нескольку штук і навіть поодинці. Молодь перші місяці життя тримається зграями, а потім поступово розосереджується на більшій площі. Можливо, ця особливість поводження пов’язана з тим, що дорослі гольці ведуть малорухомий спосіб життя, дотримуючись у пошуках їжі границь певного «мисливської ділянки». Розосередження молоди, імовірно, відбувається у зв’язку зі збільшенням потреби в їжі, а отже, і в більше великій мисливській ділянці. Молоді гольці харчуються личинками хирономид, дрібними личинками поденщин й іншими дрібними безхребетними. Великі гольці їдять більших безхребетних – личинок поденщин, ручейников, а також п’явок і жуків.
У статевозрілих самців і самок гольця під час нересту на голові й тілі з’являються епітеліальні горбки, а в самців іноді за спинним плавцем, на хвостовому стеблі, — шкірястий гребінь. Самці крупніше самок, а грудні плавці в них длиннее. У середній частині Європи голець нереститься в травні. Досить дрібна ікра приклеюється до рослин або просто відкладається на пісок у неглибоких місцях на плині. личинки, Що Вилупилися, попадають на піщані обмілини й лежать на дні, опираючись на більші грудні плавці. Умови аерації води на цих ділянках гарні, і личиночние органи подиху в гольців розвинені слабко: вони представлені мережею кровоносних судин на грудних плавцях і зябровій кришці. Більші грудні плавці несуть як функцію опори, так і гідростатичну функцію. При плаванні личинок у товщі води грудні плавці підтримують передню частину тіла. Рот у личинок гольців має нижнє положення. Вони використають у їжу мікроскопічні організми, що живуть у піску. Найчастіше в їжі зустрічаються коловертки й найпростіші. Гольці – звичайні мешканці форелевих струмків, де вони почасти використають їжу, який харчується й молодь форелі. Однак великі особини форелей самі охоче споживають гольців.
Тибетський голець (N. stoliczkai) має голе тіло, від ока до кінця рила тягнеться складка шкіри. Шкірястий гребінь за спинним плавцем відсутній.
Звичайна довжина 10—12 див, максимальна до 16 див. Зустрічається в гірських частинах рік басейнів Аральського моря, озера Балхаш, рік Інду, Тарима, Хуанхэ, Янцзи, Брамапутри, у ріках Тибету, в озері Кукунор. Утворить ряд підвидів. Спостерігається значна мінливість. Помічено, що гольці з південних (Інд, Чирам) і південно-західних (Амудар’я) річкових басейнів Центральної Азії відрізняються низьким і довгим хвостовим стеблом і більшим числом променів (7-9) у спинному плавці. Гольці ж з північно-західних річкових басейнів (Чу, Сирдарья, Іссик-Куль) мають більше високе й коротке хвостове стебло, більші очі, число гіллястих променів у спинному плавці в них не більше 7, іноді навіть 6.
Тргбетский голець є типовим мешканцем високогірних рік й озер. Він звичайно тримається на каменисто-галечни-ковом дні швидких потоків, може жити як у джерелах, де температура досягає 29°С, так й у струмках, утворених льодовиком, що тане, з температурою води близько 3-4 С Харчується водними личинками повітряних комах.
Нерест ранній, наприкінці березня — початку квітня, при температурі 8—10°С. Самці відрізняються від самок своєрідними здуттями, розташованими на перших п’ятьох гіллястих променях грудного плавця. Крім того, у самців на щоках і перед очами також є легкі здуття, покриті бархатистим нальотом. У момент нересту на тілі тибетського гольця з’являються епітеліальні горбки – «перлова висипка». Характер ікрометання й розвитку ікри дуже подібний з таким у звичайного гольця.
В губача (N. strauchi) рот облямований дуже товстими губами. Цей вид розповсюджений у басейнах озер Балхаш, Сасик-Куль, Червон-Лантух, Тарим, Іссик-Куль, де утворить ряд підвидів. Довжина до 23, 5 див. В озері Іссик-Куль численн й, можливо, може стати предметом промислу. Судак, недавно вселений в Іссик-Куль, охоче харчується губачом і сірим гольцем (N. dorsalis), що у більших кількостях зустрічається уздовж берегів і в ріках, що впадають в озеро.
Восьмиусие гольці, або Лефуа (Lefua), мають 8 вусиків, складного шипа під оком немає. Тіло покрите лускою. Плавальний міхур з вільною задньою частиною, що представляє трубку, що розширюється на кінці в овальний міхур. У кістковій капсулі (у яку включена передня частина плавального міхура) задня стінка перетинчаста. Все це полегшує восьмиусим гольцям рух у товщі води. Ці гольці віддають перевагу водоймам зі стоячими й повільно поточними водами. Звичайні розміри їх до 8 див, рідко до 10 див. Біологія вивчена погано. У СРСР зустрічається амурська лефуа (L. costatа), розповсюджена в басейні Амуру, у ріках Примор’я, Північного Китаю, Кореї, Монголії. Ще два види цього роду живуть у Японії.